Ibland/ofta är det trist att få rätt, men som ingen missat har nu OECD-ländernas energivakthund IEA:s chef gått ut och sagt att om oljepriset fortsätter ligga över 100 USD resten av året så kommer ekonomin knäckas likt 2008. 100 USD. Inte 148 USD, som priset toppade på 2008.
Som bloggrannen Flute påtalar innebär 20 USD på oljepriset 1% av globala BNP. Vid nuvarande priser går alltså 5% av vår globala BNP åt till att köpa olja, oräknat energiskatter i OECD-länderna.
Jag har om och om igen påtalat att oljebristen leder till högre oljepris och att bristen på olja, med symptomet högt oljepris kommer knäcka världsekonomin och kasta oss in i en ny global recession. Tyvärr bekräftar nu IEA detta med sitt uttalande. Det kanske skall ses som ett desperat vädjande om att trolla fram den där oljeproduktionen som Saudi-Arabien återigen påstår sig sitta på. Vi får väl se hur det blir med den saken.
Normalt sett så är vi tidigt i en konjunkturcykel, men ser redan oljepriser som vi såg i början av toppåret 2008, sent i konjunkturcykeln. Världsekonomin hade börjat sacka sedan 2006 pga de redan då relativt höga bristorsakade oljepriserna, och man kan på goda grunder hävda att dessa bidrog till att spräcka den amerikanska bostadsbubblan när de bilberoende amerikanarna (många städer har inte ens trottoarer) tvingades betala allt mer för sin bensin och inte längre hade råd att bjuda över varandra på bostadsmarknaden. Enkelt förklarat, även om verkligheten är mer komplicerad än så.
Vi låg redan på över 90 USD innan det tog hus i helvete i Nordafrika, och specifikt i exportlandet Libyen. Även om det magiskt skulle lugna ner sig och allt skulle återgå till business-as-usual och europeiskt diktaturkramande, så skulle vi fått se oljepriser över 100 USD under året.
I övrigt hänvisar jag till Flutes utmärkta artiklar om vilka EU-länder som nu blir av med Libyens olja och andra artiklar kring Libyen. Sverige tillhör för övrigt de länder som importerar olja från Libyen.
Värt att notera, vilket jag inte är säker på om Flute tar upp, är att det italienska oljebolag ENI har kramat och stött Khadaffi/Kadaffi/Gaddafi i 40 år. I landet finns även diktaturkramarna Statoil, som kanske inte är helt okända för oss svenskar, samt BP vilket Schibsted uppmärksammar.
Tror ni att eventuella nya makthavare i Libyen kommer se med blida ögon på speciellt ENI som stött diktaturen i alla dessa år?
9 kommentarer
Förhoppningsvis blir det rationella makthavare. Som säljer oljan till det pris man kan få. Blir det nån sorts teokrati så kan det kanske bli lite oroligt ett tag. Iallafall tills man spenderat sina undanstoppade oljepengar.
Den viktigaste frågan för oss, är nog hur många ensamkommande medelålders barn vi måste härbärgera. Tror det finns ungefär 800 miljoner totalt i Afrika.
Undrar vilket oljepris världsekonomin hade klarat om USA hade levt med en balanserad federal budget och ingen ohållbar utlåning till husköp? 170 dollar? 200 dollar? 250 dollar? Det går inte att veta men om de inte hade sabbat sin ekonomi hade det funnits mer utrymme för marknadskrafterna att tvinga välmående medelklass att köpa mindre bilar och isolera sin hus osv och för industrin att investera.
Utan finansiell ansvarslöshet hade marknadskrafterna gjort mer för att mildra effekterna av peak oil.
Om det nu rasar vid 110 dollar kan det vara ett indirekt tecken på att statlånebubblan är ännu värre för den globala ekonomin.
Inget nytt under solen – men en utmärkt rapport från BKN och de ökande hushållslånen i internationell jämförelse:
http://www.bkn.se/upload/Marknadsrapport/Marknadsrapport_feb11.pdf
//Johan
Diktaturkramande?
Som sagt Cornu, minns mycket väl ditt påhejande av GWB´s Irakinvasion. Som är en av de största anledningarna till the dire straits vi nu befinner oss i. Som Calle brukar säga, drömmar är för barn, vi vuxna håller oss till realpolitik.
Det var inte oljepriset som knäckte USAs bopriser 2006-2008!
Studera bopriskurvan i USA så ser man hur priserna sjönk långt innan oljepriset slog i taket.(har jag för mig)
Boprisraset knäckte sen subprimelångivarna och spred sig till bankerna och finanssystemen.
Oljepriserna påverkar dock matpriserna så för dem som lägger mycket på maten kan det bli magert!/Oppti
Gubben hotar att förstöra landets oljekällor.. Tänk om samma skulle ske i Saudi, 10% av världsmarknaden..
Hehe svettas måste BLT göra snart, dubbeldipp och dessa får har tagit ännu större lån under krispakets epoken.
Snart kommer nog Oppti tystna, kronofogden kommer jaga honom dag och natt.
Kvartalsekonomerna får till slut sitt straff, ja vi sa att ni hade fel, inte ens FED kunde rädda er till slut!
Gött!
Är det försent att investera i olja tro?
Nu kommer tjänstesektorn och räddar tillväxten.
Hm – läste följande utdrag på den enda amerikanska ekonomiblogg jag följer:
'I've just completed a new research paper that surveys the history of the oil industry with a particular focus on the events associated with significant changes in the price of oil. Here I report the paper's summary of oil market disruptions and economic downturns since the Second World War. Every recession (with one exception) was preceded by an increase in oil prices, and every oil market disruption (with one exception) was followed by an economic recession.'
Professor James Hamilton at Econbrowser
Det ska nämnas att det inte är Professor Hamilton som bloggar. Här är adressen om ni vill läsa mer:
http://bonddad.blogspot.com/2011/02/oil-prices-and-recessions.html
Mvh / frus