BLT. Bacon. Lettuce. Tomato. Mmm.
BLT. Bo. Låne. Torsk. Blä.
När jag inte specifikt matbloggar här på bloggen, så avser BLT bolånetorsken. Det är inte en fisk i havet, utan en tvåbent firre som har hög skuldsättning på en bubbelvärderad bostad på bostadsbubblans topp, och riskerar att torska dit rejält. Jag har sett att en del av läsarna verkar referera till BLT-kollektivet som alla som har bostadslån, men så är det inte. Det finns de som amorterar i en takt på 20-40 år, och oavsett har en procentuellt låg belåning, kanske under 40-60% av bostadens bubbelvärde. De bör löpa lägre risk för att torska och skall antagligen inte benämnas BLT.
I dagarna kunde vi läsa ett reportage som inte blev lika uppmärksammat som Tepenyakihällen (Skall ni läsa något om bostadsbubblan, läs detta. Man är beredd att låna 7-8 MSEK för att få imponera med fin yta på bostaden. Lånta fjädrar. ) (ja, våga vägra stava rätt, min blogg, mina felstavningar), men som också borde bli en klassiker. Rent av en större klassiker. I reportaget hittar vi rent av en ekonomijournalist från DDR, förlåt, SVT, som helt uppslukats av bostadsbubblan och belånar sig för att renovera och köpa dyrare hus. Istället för att som en normal svensson p-surfa, så hemnetsurfar han dagligen, rädd för att missa det perfekta objektet. Denna maniska besatthet känns vi alla igen från t ex IT-bubblans aktiesurf och maniska besatthet och rädsla för att missa den där nyintroduktionen av det senaste IT-bolaget utan verksamhet.
Ett tecken så gott som något. Kan rent av reportaget pricka bostadsbubblans topp nästan exakt, och bli historiskt?
Citat från Bonnier/DN: “I dag är det inte bara förmögna människor som kan göra bostadskarriär. En stor del av befolkningen, oavsett klasstillhörighet, tvekar inte att ta miljonlån och köpa en bostad. Det har blivit ett sätt att visa sin duglighet på.”
Att ha en fin bostad är som jag sagt många gånger tidigare bara ett tecken på att man har stora skulder. Inte på att man på något vis är förmögen. Lånta. Fjädrar. Kanske ett utfall av jämställdhetssträvanden i Sverige? Alla skall få ha det lika fint, oavsett om man har pengar eller ej.
Alltså, skärpning nu. Amortera är häftigt. Sätt igång idag, så kan du halvera din skuld innan du dör om du köpt på de här nivåerna.
Bostadskreditnämnden skräder inte på orden och utropar återigen bostadsbubbla och att den är på väg att spricka inom kort. Kommer någon att lyssna? Antagligen inte.
Citat från TT.
“Enligt BKN uppfyller Sverige alla kriterier för en snabb skuldtillväxt. Och det i sin tur är en bidragande faktor för en krasch på bostadsmarknaden. Vi har, även efter det att bolånetaket infördes, en hög belåningsgrad i nyutlåningen, vi har obegränsade ränteavdrag, vi kan välja amorteringsfria lån. De verkliga amorteringstiderna på nya svenska bostadslån är i dag omkring 100 år för villor och närmare 200 år för bostadsrätter.”
Ni minns säkert mina spaningar på bostadsbubblans Tjörn eller för den delen hästgårdsbubblan.
Jag tog ju upp någon “hästgård” (väldigt liberalt tolkat) på Orust som exempel, och vi kan väl fortsätta att röra oss norrut.
På nordligaste Orust försöker man sälja in området Orust Marina, några kilometer från centralorten Henån. Här vill man ha 4.9 MSEK för 120 kvadratmeter hus. Visserligen kan man ganska enkelt pendla till Uddevalla, men annars är platsen knappast attraktiv alls.
Jag tycker nästan (nästan!) synd om exploatörerna. Drar mig till minnes kraschen i början av 90-talet. Det var ofta djupt tragiskt. En stor del av den bubblan handlade om små företagare som spekulerade i kommersiella fastigheter. Självmord var inte ovanligt, liksom att en och annan fick vårdas på mentalsjukhus när fallet från den belånade toppen på näringskedjan till konkurs tog för hårt på själen.
Förhoppningsvis är exploatörerna mer försiktiga den här gången, men det kommer även nu finnas belånade företagare som blir sittande på pottkanten när det väl brakar. Men det finns privata fastighetsägare där ute som är extremt belånade även idag. Dyker även priserna på kommersiella objekt i skuldbubblans spår så kan det bli otrevligt.
Annars är det väl mest BLT som råkar illa ut den här gången. Insatserna för privatpersonerna är mångdubbelt så stora, även justerat för reallöner, nettolöner och inflation (KPI) jämfört med 1990.
Fortsätter vi norrut till vackra och tämligen unika Smögen, så hittar vi exploateringen av Smögenmagasinet, som kallas gräddhylla av Stampen. (Med visst vemod noterar jag att gamla Magasinet är rivet och inte längre är det partyställe det var på åtminstone 80-talet. Tyckte iofs att det var ett hak enda gången jag var där ca 1990. Jag var 20, övriga i sällskapet var inte det riktigt än, så jag fick skickas fram för att visa leg först. När jag visade mig vara 20 så kom resten in också.)a
Här får man betala hela 5.9 MSEK för sina 100 kvadratmeter “villa”, dvs eget hus i princip utan någon som helst tomt. Alla lägenheter verkar sålda. Pratar man med smögenbor så ser åtminstone det som byggts än så länge ut att vara bland de bättre exploateringarna de senaste åren, vad gäller att smälta in i miljön. Och det är inte enbart rika norrmän som köper. Ett och annat objekt har även köpts av lokalbefolkningen. Kanske lite ledsamt att även lokalbefolkning dras in i att betala de här priserna. Å andra sidan har de kanske inte något val då detta är vad man får betala om man vill bo på orten.
Men även om läget är unikt så kan man fråga sig hur attraktivt det blir när konjunkturen dyker i spåren av bostadskraschen och skuldbubblans punktering. Kanske kan rika norrmän hålla priserna stabila, de dök tydligen inte så värst mycket i kraschen 1990 ute på Smögen, men väl på fastlandet. Men Norges olja och gas räcker inte för evigt, tvärt om…
Iaf, den som vill köra bil ut till gräddhyllan där ute på Kleven har följande väg att köra på.
View Larger Map
Om jag minns rätt så går det inte att mötas.
Samtidigt har området alltid varit industriellt. Ute på Kleven låg arbetsplatserna, medan inne på Smögensidan bodde man. Se t ex en gammal flygbild på Smögenbryggans hemsida. Finns även lite bilder på de hus som brukspatronerna (i brist på bättre ord) byggde mitt emot sina fabriker och magasin, t ex Wallentins. I takt med att fisket dykt så har också omfattningen på företagandet som i mycket varit service till fisket och sjöfarten gått tillbaka, men t ex ligger Syversens Nät fortfarande där ute på Kleven och körvägen dit går rakt förbi gräddhyllan på den smala vägen ovan.
I och med att Magasinet är rivet finns det inte heller några partyställen på Klevensidan, och eventuellt skall det inte heller vara gästbåtplatser på den sidan heller framöver. Så under partyveckorna sommartid kanske de som betalar 5.9 MSEK för sitt 100 m2 stora hus kan få det någorlunda lugnt.
Men prisnivåer på 59 000:- per kvadratmeter har inte ens Aftonbladets chefredaktör som värde på sin bostad i Bromma. Och då har han en tomt, avskiljt läge och slipper se bilen rosta sönder av saltstänket från havet.
Kanske kommer torskfisket tillbaka till Smögen? Fast den här gången är det bolånetorskar som fiskas upp av kronofogden…
Tillägg: I “bostadsbristens” Stockholm står 25 000 lägenheter tomma rapporterar Stockholms Handelskammare. Ännu mer vatten på min lilla kvarn att det inte alls är brist på bostäder.
29 kommentarer
Du glömde DNs artikel om den där ekonomijournalisten som var ärlig, det handlar om yta. Att ha snyggare bostad än sina vänner är värt mer än ett behagligt liv.
Den artikeln borde läsas av alla, man förstår vad som driver bubblan, det är hybris och dåligt självförtroende.
Nej, den glömde jag inte. Artikeln är länkad ovan, det är den jag kallar "kanske historisk".
Ahh, dags att skaffa nya linser..Eller korrigera min lasik, börjar se suddigt igen.
Norrmännen har redan börjat överge Sverige, säkerligen delvis beroende på en stark kronkurs som inte gör det lika kul att turista i Sverige längre, men även att oljeindustrin krymper fort i Norge och lämnar allt fler utan en rejäl inkomst i norska kronor som gör dem köpstarka i Sverige. Samma gäller tyskar och danskar, tidigare attraktiva objekt med budgivning på står idag utan spekulanter. Vad händer då med priserna på fritidshus om vi slipper konkurera med köpstarka Tyskar och Norrmän? På sikt kommer också effekten av högre bränslepriser (kostsam flyg och bilresa) göra det för dyrt att pendla till ett fritidshus i ett annat land. Snart kraschar det.
Obegränsat ränteavdrag?
Kan trots allt ej vara riktigt!
Själv obelånad.
Riskspridd i Finland, Sverige ( två ställen), Belgien och Frankrike.
Känns riktigt bra för en gångs skull.
Gäller bara att leva tillräckligt länge för att ha glädje av det…
Var står det att han är belånad med 7-8 miljoner?
Med tanke på hur mycket tv-licensen kostar så skulle det inte förvåna mig om han är utan lån.
En egen ny favorit är det här nybygget i östersund där man får en visserligen stor fyra för knappa 4 miljoner.
http://www.svenskfast.se/Templates/ObjectView.aspx?objectid=3PSQKH7R6CHCE8FV
Fyra mille i Östersund. Tjena. Parasiter i vattnet som extra bonus.
Kronofogden har verkligen framtiden för sig. Ang polisen, förr hade man kronolänsmän och fjärdingsmän som skötte indrivning, polisverksamhet, och annat, kanske nått att damma av.
Omkring 2015, plus/minus ett år, kommer Norge att upphöra att exportera olja till Sverige, för den som inte visste… Sedan har man bara torsk…
Fjädringsmän? Sådana man fjädrar, eller?
Norge odlar lax också!
Nu har de järnkoll och UV-rening i Östersund. Jag skulle vara mera orolig för alla andra kommuner tills jag har kollat läget. Blixten slår ofta ner på samma ställe men det här är ett problem som går att fixa.
Det är nog en allmän uppryckning på gång eftersom det har utbrutit en oro för vattenskyddsområdenas påverkan på jordbruket. Tyvärr fixar inte kofria hagar problemen med felaktiga hushållsavlopp, det gäller att leta fel och rena vattnet med marginal.
Undrar hur mycket av bostadsbubblan som är ren inflation? Kostnaden att bygga nytt med rimligt effektiva byggbolag på växande orter borde ge en fingervisning om detta. Det kan tyvärr vara så att en hel del av bobubblan så att säga försvinner genom att allt annat blir dyrare vilket gör att alla de som har en svag löneutveckling blir torsk. Om ett sådan utveckling tar fart politiskt och fackligt blir det förödande för ekonomin, jag tror det var något sådant som skedde på 1970-talet.
Jag har en fundering åt samma håll som Magnus Redin. Antag att bostadspriserna är "rätt" och vi har på tok för låg inflation.
Scenario blir då att bopriserna sjunker "lite" beroende på hur uppskruvade de är (läget i Sverige), och att inflationen sticker desto mer. Stigande inflationen ger i och för sig högre räntor vilket sänker bopriserna.
Poängen är att det kanske inte är en bobubbla, det kostar trots allt en hel del att bygga nya hus (2 mille + tomt för 130 m2??) och lägenheter (vad är kvadratmeterkostnaden för nybyggen?). Det kanske är en "inflationspunka"…
/Fundering 12:30
Har skrivit om det förr. Byggkostnaderna är mycket högre än de behöver vara, och bostadsköparna blir blåsta. Ett byggbolag bygger 100-tals hus, en köpare bygger kanske bara ett hus i hela sitt liv. Vem tror du sitter med övertaget?
Byggbranschen har inte effektiviserats ett dugg, men leder istället inflationen. Dessutom bygger vi lyxigare än vi behöver, bara för att vi har råd med räntorna på granithällar, helkaklade badrum och infälld belysning.
Bygger man med normal standard kan man nästan halvera priset.
Jag undrar också var det står hur högt belånad SVT-journalisten är. Hittar inget om det i den förväntat historiska artikeln.
Oops. Sjalv har jag precis i dagarna betalat 100’/kvm for ett 100kvm litet hus som dessutom ar over 100 ar gammalt. Sjotomt med brygga och 10min till centrala sthlm. Absurdt mycket pengar saklart, men pa nagot konstigt satt tycker jag det ar vart det. Nar bostadsbubblan val briserar och jag forlorar miljoner kan jag sitta i kvallsolen pa min brygga med en ol och skratta at elandet. 🙂
Gustaf, har du köpt det kontant så behöver du inte bry dig. BLT förutsätter bostadslån. Vad du gör med dina kontanta tillgångar är bara ditt eget problem. Men när man gör det med lånade pengar så blir det allas problem när banker skall räddas med skattebetalarnas pengar.
Granithällar, kakel och infälld belysning kostar inte så mycket per kilo i inköp för husbyggarna, övervärderingen av dem hos kunderna ger goda marginaler. Detta är givetvis en förstärkning av Cornus argument.
Jag håller helt och hållet med om att husbranschen har usel rationalisering, det verkar t.o.m. som projekt för att producera moduler i fabrik tenderar att motarbetas. Men det kan ändå ligga något i argumenten att husen kostar en hel del att bygga, jag tror det är farligt att anta att det bara är luft.
Något annat som vore farligt är om många husköpare börjar fokusera på prålet och glömmer utförande, väggtäthet, isoleringstjocklek, stadig grund, bra takmaterial och annat som är kvaliteter som inte syns på ytan. Då får vi 20-års hus i stället för 80-års hus som dessutom drar onödigt mycket energi, två problem som på sikt blir väldigt skadliga för ekonomin.
Jag tror att dåliga hus är ett av problemen som biter den amerikanska ekonomin. De har betalat dyrt för att accumulera skit till realkapital, vilket förvisso har maximerat omsättningstakten.
När de tappar investeringstakt blir då förfallet snabbt. Tror man som jag på att det finns en relation mellan realkapital och penningmängd blir sönderfallet ett problem.
Magnus, de så moderna nyfunkishusen kommer i många fall drabbas av mögel inom 5-15 år, då de inte kan hantera t ex slagregn (=regn och blåst samtidigt) korrekt och saknar luftspalter under ytterväggarnas ytskikt (typ).
Blir i princip att bygga om hela fasaden på huset, förutom att reparera skadorna. Blir en renoveringsboom om några år, mögelsanering är en framtidsbransch att börja satsa på redan idag…
Enstegstätade fasader, om jag minns rätt en Tysk teknik för att tilläggsisolera hus. Sådana renoveringar behöver vara billiga för att räknas hem och jag tror tekniken är helt ok i skyddade lägen och med korrekta materialval ovanpå en gammal lämplig fasad.
Det naturligt fina med funkis skall vara att det fungerar, god funktion ger skönhet. En hel del "tegelkonst" på gamla tegelhus är f.ö. till för att åstadkomma droppnäsor som skyddar väggen.
Själv renoverade jag bostadsrättens badrum med plastmatta på golv och väggar, billigt, tåligt, lättstädat och området har inte status nog för att bära dyra kaklingar.
Magnus R
Det är inte överallt som Tobins kvot(insats/värde) är över ett.
Kom ihåg att bakom varje BLT så finns det två aktörer-en säljare och en långivare.
Bägge är angelägna om att priserna blir hyggliga och att köparen kan betala.
Men framförallt är köparen ute efter ett långvarigt boende i en miljö de gillar.
Jasså, Magasinet är rivet, tråkigt. Det gav ändå en karaktär till Smögen. Jag har inte varit där sedan jag i slutet av tonåren seglade västkusten upp och ner som besättning på ett segelfartyg. Det var tider det! De var inte särkilt hårda med leg-kontrollen, bara man hade äldre kompisar…
Men vad f-n ska man göra då om man som jag och min sambo nyligen har sålt vår lägenhet i Solna och söker nytt boende i Stockholm där vi jobbar och har vår familj och vänner?
Ska vi köpa en lägenhet i Östervåla för 400tkr som vi faktiskt har möjlighet att betala tillbaka och pendla in till Sthlm eller ska vi köpa en etta i Märsta och klämma in oss där tillsammans med en framtida unge?
Jag kan hålla med om att prisutvecklingen i Sverige i allmänhet och Stockholm i synnerhet är omrimlig, men vi har ju för bövelen inga andra alternativ än att förköpa oss igen i en ny förmodligen övervärderad lägenhet.
Jag har tills nyligen levt i tron att man på Blocket kan hitta en 3:a i andra relativt eneklt för en si så där 8-10 papp, men HAHA det var bara att glömma. En kille som hade en lägenhet jag var intresserad av hade fått in 180 mail på två dagar!
Det finns få väldigt få objekt att hyra och finns de att hyra så är det för 3 mån eller så ligger de i Rinkeby. Jag hade mer än gärna hyrt en lägenhet i en 3 år och sparat järnet till en villa men hyresmarknaden är ju skev och det har Reinfeldt rätt i. Det kan inte vara rimligt att man ska stå en bostadskö i 20-30 år för att få hyra en lägenhet i stan heller.
Vi betalar gärna 12tkr för en hyrestrea, för det är bra mycket bättre än de 22tkr vi kalkylerar med för en trea i Solna för 3,6mkr med 6% ränta, >2000 kr i amortering och en avgift på 5500kr.
Jag blir så trött på alla besserwissers som säger att vi spe
@Anonym 14:32
En elak tolkning av situationen:
Skall det byggas ikapp i Stockholm med bostäder och kollektivtrafik går det åt så många byggare att vi måste locka folk att invandra hit och då är det risk att lönerna sjunker och dessutom finns det en risk att nya byggbolag etableras och konkurrerar med nya metoder.
Dessutom kommer nya stora byggen med ny kollektivtrafik och nya bostadsområden att innebära att det byggs på skogsmark, nära stränder eller annan naturmark och det finns jättemotstånd mot detta.
Mindre elakt tar det tid även om allt är fritt fram och detaljplanerna går rekordsnabbt så jag hoppas att idén att göra det mindre ofördelaktigt att hyra ut ett rum eller hyra ut i andra hand fortsätter ta sig så det blir en riktigt bra idé.
För att påverka detta på lång sikt skulle jag definitivt utesluta röster på SD, Mp och S. Mitt eget parti M gillar byggande men ännu inte nya höghastighetsjärnvägar som utvidgar bomarknaden runt Stockholm så det är inte säkert att de på alla nivåer är bästa valet för just den här frågan. Mitt råd är att ligga på samt hjälpa C, Fp, Kd och M beroende på vad som passar dig och gå gärna med i http://www.yimby.se och gå på samrådsmöten och beröm projekt som berör dig så de inte blir fulla med negativa människor. Detta löser kanske problemen för dina barn, det här är lite som att vända en supertanker, det går seeeegt.
Troligtvis skulle du även gynnas av en avreglering av bostadsmarknaden, en sådan ökar rörligheten så folk förhoppningsvis flyttar till det de behöver nära jobb och skolor och inte bara dit där de hittar något.
Om kommersiella fastigheter: det som talar för en krasch är att avkastningskraven är absurt låga i många fall (om än bättre än aktier för att inte tala om bankränta), det andra är att aktiebolag som är de huvudsakliga ägarna inte kastar goda pengar efter dåliga, vilket BLTar gör, d.v.s. har huset tappat i värde tillräckligt mycket så är KK bättre än kapitaltillskott i månfa fall. Det som talar för mer stabilitet är att det generellt är lägre belåningsgrad, bortsett från bolag som Allokton, Boultbee m.fl. så finansierar ytterst få banken idag mer än 60% av marknadspriset. Bankerna säger 75%, men eftersom de oftast värderar mer konservativt än marknaden blir det man kan låna sällan mer än 60% av dagens i och för sig uppdrivna priser. Vad som väger tyngst i längden blir en öppen fråga.
Det är folks krav som är för höga, inte priserna. Man ska bo centralt direkt efter man fått första jobbet på pressbyrån.
30 km från citykärnan kan man fortfarande köpa rimliga bostäder. Men det ger ingen status. Man ska ha nära till jobbet och nöjen..
Folk får fan skylla sig själva när det går åt skogen, deras egen hybris kommer att drabba dem, men vem ska de skylla på?
Angående hur stora lån SVT-BLT har:
"Huset köpte de för 3,8 miljoner. De renoverade det för 1,5 miljoner och sålde det för 7,8 miljoner bara fyra år senare samtidigt som de köpte sitt nuvarande hus för 8 miljoner kronor."
Med 100 % lån på första villan, lånefinansierad renovering, högre nypris och mäklararvoden torde inte lånen överstiga 6 Mkr. Sedan kan de förstås ha tagit nya renoveringslån.
För övrigt: Hur lyckas man bränna 1,5 Mkr på renovering?!
@14:32 Det är ingen som tvingar dig att bo kvar i Stockholm.
Själv har jag flyttat utomlands på grund av höga bostadspriser och låga löner för akademiker i Sverige.