Som naturlig följd på den förra undersökningen om hur stora marginaler du har i din ekonomi, så är det ju intressant att se hur stora fasta månadskostnader läsarna har i snitt. Det finns förstås de som inte har en aning om siffran utan har en väldigt stokastisk inställning till sin ekonomi, och blir lika förvånade varje gång en räkning dimper ner i brevlådan. Vissa månader tar pengarna slut direkt pga räkningarna, andra månader lever de i sus och dus.
Själva har vi exakt 22 710 kronor i fasta kostnader varje månad, inklusive boende (VA, amorteringar, räntor, försäkringar, sotning, el, värme, fastighetsavgift, vägförening etc), bil (inklusive bränsle, däckslitage, försäkringar, service etc), mat, övriga räkningar (försäkringar, telekommunikation etc), reparations- och underhållskonto för bostaden, klädkonto för barnen etc, samt 5% påslag på allt för att justera för inflation. Allt utslaget på helåret och baserar sig på rullande 12-månaders flöde av räkningar. Delat på två vuxna landar det alltså i intervallet 10 001 – 15 000 kronor.
Vi fonderar alltså i princip exakt samma belopp varje månad, och oavsett om räkningar kommer in klumpvis så finns det alltid pengar att betala med.
Det här kan alltså ses som den nivå på inkomster man behöver varje månad för att utan anpassning leva som idag. Det går förstås att sänka en sådan nivå om det krävs, t ex kan man dumpa bilen eller bilarna, säga upp diverse prenumerationer, köpa billigare mat osv.
Iaf för att svara på var ni själva hamnar i fasta månadskostnader, så går det bra att som vanligt svara mellan tummen och pekfingret här ute till höger. Jag kan inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar så ditt svar är helt anonymt för mig.
55 kommentarer
Det var lite stora steg på de minsta månadsutgifterna tycker jag..
//HPD
Uppenbarligen. Förväntade mig inte så pass små utgifter faktiskt. Det är ju inte säkert att alla har koll, pss som marginalerna var väldigt höga. Man kan ju ignorera utgifter.
Eller så är detta konsekvent med de höga marginalerna som framkom i förra undersökningen. Bra ekonomi med höga inkomster och obefintliga utgifter i läsekretsen i så fall.
Per person eller hushåll?
Blir väl per person eftersom jag skrev "du". Kan tyvärr inte ändra i undersökningen när svaren väl börjat rinna in.
En grundregel är att man bör ha minst dubbla inkomst jämfört med utgift. Alltså en sparandekvot uppgående till MINST 50 %. Tvivlar på att CornuCopia med fru drar in 44 000 kr i månaden.
Sedan undrar jag amortering, räntor? Grundregel nummer två är att aldrig köpa något på belåning.
Här är mina grunregler: Sparandekvot uppgående till minst 50 % under HELA yrkeslivet. Sparandekvot om >65 % i arbetsför ålder men då ännu ej barn i familjen. En sparandekvot om 50 % genom hela arbetslivet är en förutsättning för att i framtiden kunna klara pension (pensionär i kanske 30 år?) samt ha en buffert för oförutsedda kriser samt att redan idag bygga en buffert för den dag då det offentliga välfärdssystemet fallerar och då sjukvård samt skola börjar kosta pengar.
Alla som idag inte sparar 50 % av nettolönen ligger väldigt risigt till när dagens välfärdssamhälle fallerar.
Så här ser min kalkyl ut:
25-35 år: Sparandekvot om 65 % av nettolön
35-67 år: Sparandekvot om 50 % av nettolönen
Tja, har förstås inte någon ränta eller amortering att betala.
Vad gäller inkomst så kommer du inom några veckor kunna kolla upp det på mig, men kom ihåg att det numer går ut förfrågankopia även via Ratsit mfl tjänster, och att det är olagligt att kolla upp ngn som man inte har legitima skäl att kontrollera.
Däremot kan man ringa Skatteverket. De kommer berätta för dig att jag har en taxerad inkomst av näringsverksamhet på exakt 18000 kronor. Om året.
Grundregel nr 1: Sparandekvot om minst 50 % genom hela yrkeslivet, i unga år gärna sparandekvot över 65 %
Grundregel nr 2: Aldrig köpa hus/bil med lån
Grundregel nr 3: När finansiellt sparande överstiger 5 årslöner bör en del av sparandet placeras i utländsk valuta / värdepapper / utländska banker för att undvika systemkollaps i det egna landet (jmf egypten/tunisien). Alltså en del sparande förläggs i utländska stabila institutioner för att undvika kollaps om det egna landets banker kollapsar.
Grundregel nr 4: Alltid, alltid arbeta. Ta extrajobb, jobba övertid, avancera på jobbet. Ju högre inkomst desto högre sparandekvot.
Grundregel nr 5: Lär övriga i familjen/släkten grundreglerna.
Grundregel 6: Glöm det här med att leva ditt kuv. JOBBA!
Här är mina fasta kostnader uppdelat månadsvis:
Hyra: 3390:-
El ca 120:- (nyss bytt från godel till skellefteå kraft)
CSN: 568:-
Västtrafik: 314:- (3770/12)
Mobilt bredband: 199:- (telenor)
mobiltelefoni ca 120:- (tele2 netto)
mobilsurf 29:-
Lite välgörenhet 90:-
GP fred-sönd 137:-
Hemförsäkring via aktiespararna ca 80:-
Aktiespararna 30:-
cimknows.com 100:- (1200/12)
JAK 21:-
Badminton 5 månader 80:- (ink friskvårdsbidrag)
Stockhoms bostadskö ca 20:-
Summa 5298 kr
Borde vara allt men kan såklart ha missat något.. Får ut ca 16 000 kr (75 % anställning i vården) så 1/3 av lönen går ganska exakt till fasta kostnader. Försöker spara 8000 kr per månad i en utdelningsaktier så blir 2700 kr till mat och övrigt vilket är tight men ska gå.
Ser mat som en fast kostnad jag. Inte direkt något man kan skippa.
Ok mat är en fast kostnad för mig också men har sämre koll där så tog inte med den. Och dumpster diving är inget för mig 🙂
Men jag klarade iaf grundregeln nr 1 här uppe att spara 50 %. gott så
Tror inte ens den amerikanska medelklassen, som vet att de skall betala både ålderdomen, sjukvård och barnens utbildning ligger på 50% i sparkvot. Så har man 50% i sparkvot ligger man nog rätt bra till…
Amerikanskt är väl 60-30-10, dvs 30% sparande och 10% välgörenhet.
Eller stryk 10% välgörenhet, 10% "ge bort" skall det vara. Det kan vara till föräldrarna, barnen eller släktingar, inte nödvändigtvis välgörenhet.
Jag ser, att en stor del av röstarna svarat 5-1000 kr, vilket är omöjligt för ett par, så jag utgår ifrån att det rör sig om utgifter för en person.
Själv svarade jag 10-15 000 kr, och det gäller för ett två personers hushåll. Och då har vi mycket låga kostnader, då vi är skuldfria och bor i ett litet fritdshus.
Frågan är otydligt ställd, och kommer att få otydliga svar. Alltså gäller frågan per person, eller per hushåll???
CornuCopia, en intressant fråga till nästa vecka vore hur stor % del av nettolönen läsarna sparar.
Ett tillägg till grundregel nr 1 skulle kunna vara
>65 % sparandekvot 25-35 år
50 % sparandekvot 35-60 år
>70 % sparandekvot 60 år till pensionsring (vid utflugna barn samt lönetopp bör sparandekvoten bli som högst.)
>30 % sparandekvot pensionsålder till död
Nu undrar kanske läsaren varför man bör ha ett nettosparande under pensionen? Dels handlar det om att bygga en sparandebuffert för efterlevande men också att pensionsåldern idag kan bli 30-35 år och att man då måste ha en buffert vid systemkollaps.
Ligger ganska exakt på 10k i månaden men brukar väl oftare hamna över än under så fyllde i 10-15k. Har under 4.5k för hyra, kollektivtrafik och räkningar (ström, internet, mobiltelefon). Utöver det gör jag max av med 8k till på annat, oftast mindre. Har ordnat en app till ipoden som hjälper med budgeten. Ska se om det rinner iväg oväntat mycket på något det borde gå att skära ner på 🙂
Både mat och fordonsbränsle är solklara rörliga kostnader i min privatbudget. Även om de inte går att stryka helt så kan de variera rejält både beroende på prioriteringar och opåverkbara omständigheter. Jobbar jag mer en viss månad så går båda kostnaderna upp, jobbar jag ingenting så blir i princip alla fordonsbränsleutgifter nöjesklassade och kan därmed enkelt prioriteras ner. På samma sätt kan jag utan att lida klara mig på under 1000 kr i matkostnad en arbetsfri månad, och andra månader går den kostnaden upp en bra bit över 5000 för att jag tvingas till restaurangmat och väljer att använda dyrare råvaror i det egna köket. En tusenlapp blir den fasta matkostnaden, och resten blir rörliga kostnader beroende på inkomstbringande arbete och bortprioriteringsbart nöje. (Det innebär inte att jag låter inkomsterna kortsiktigt styra över utgifterna.)
Nu hamnar jag i och för sig i samma intervall oavsett om jag enbart räknar de rena fasta kostnaderna eller räknar på ett årssnitt på samma sätt som Cornu, men det är bara för att det är så extremt grova intervall.
Svarade för hela hushållet. 20-25´, läste inte tillräckligt noggrant. Men väldigt stram budget. Med dagens mått nära självhushåll. Fixar det mesta själv. Saknar inget och är nöjd som det är.
Tror faktiskt väldigt många underskattar sina fasta kostnader, jag har sedan 2006 fört väldigt noggrann bok på vilka kostnader jag har.
Då bor jag i en obelånad bostadsrätt och lever medvetet snålt ändå når jag "bara" ner i 9400sek i fasta kostnader löpande 12 månader.
Så ganska troligt att folk inte inser hur mycket de lägger på mat/transport och boende.
Har faktiskt blivit kallad till skatte myndigheten vid ett par tillfällen, för att förklara mina låga levnadskostnader.
Det klart storebror undrar.
18.14 Bra grundregler. Vilka utländska pålitliga instutioner rekomenderas.
Som vän av ordning så kan man använda http://www.extrakoll.se/ om man vill kolla upp inkomsten utan att något skickas ut.
Som frågan är ställd gäller den nog per person, vilket också är mer relevant eftersom en stor andel är singelhushåll i Sverige idag.
Spara? Hur ska det gå till, när det knappt finns några arbeten alls att söka, än mindre välbetalda sådana? Nej, det blir istället till att hela tiden öka på skulderna, företrädesvis med studielån, och då har man ändå bara precis så att man kan betala mat och boende (av sämsta kvalitet förstås). Alternativet är att stjäla mat (även ta springnotor) och ockupera hus att bo i, men det medför en mängd andra problem, så det bästa tycks vara att hela tiden öka på skulderna.
50 % sparandekvot? Är det bara jag som bor i Stockholm här, utan rika föräldrar och med normallön? Nu för tiden är det svårt att hitta boende i den här stan utan att hamna över 10 000/månad. Visst klarar man sig utan bil, men det tillkommer ju andra utgifter.
Jaha, har fört bok sedan jag började jobba för +15 år sedan. Har i familjen (2 vuxna, 3 mindre barn under 10, husdjur), bor i Stockholm och har en fast utgift per månad av 25340 SEK. Bensin tillkommer, (*ehum*, en stooor amerikansk SUV…) så ungefär 5k/mån. Tilläggas bör att jag är arketypen för en av de korkade enligt många som följer denna blogg – har alltså lån på huset, men rimlig sådan, ety jag inte hade några andra möjligheter att ge mig in i bostadscirkusen i slutet av 90-talet. Avser dock amortera mig fri under året..
Cornu: Ratsit har en ny tjänst som är en publicerad katalog som faller under Tryckfrihetsförordningen, ingen kopia för omfrågad där inte – kreativt tycker jag…
Lockar alltid någon som inte förstår skillnad på intäkter och deklarerad inkomst…
Zzooter, har noterat detta. I ärlighetens namn hade jag 114 704 kronor i inkomst på kapital, vilket inkluderar räntefördelning på företaget.
Men taxeringen är inte relevant, säger ingenting om intäkter, bara deklarerad inkomst.
sedan den s.k finans krisen då jag blev arbetslös för en tid, lärde jag mej något otroligt viktigt.
ALDRIG mer utgifter per månad än vad a-kassan ger, dvs 11.000:-
den regeln har funkat bra sen dess, och ger även ett visst spar utrymmer nu vid en inkomst på 23.000:- efter skatt
Då är jag dessutom belånad på hus och äter bättre mat än de flesta runt mitt lunchbord.
Odlar mycket själv, så på sommaren äter jag nästan gratis.
som sagt, aldrig mer utgifter än vad a-kassa ger är en bra regel. till att börja med iaf!
mvh
global
9500 per månad, singel barnlös, hyresrätt. Hade vi haft högre låneräntor skulle jag klarat att leva på avkastningen från villaförsäljningen.
Har varit med på en rejäl resa från dåre till nykter. Bidar min tid och sparar till pensionen, hoppas att kunna spara mig fri från Sverige innan jag är 60 år.
Största besparingen, flickvännen stack 🙂
Hur långt skulle 5 miljoner sek räcka i tex vietnam? Man är inte där än men en bit på väg. 5 miljoner är kaffepengar här, men kan man flytta på sig kanske man kan få 30 års gott liv av denna summa?
Jag kan inte tänka mig att det är så många som klarar att spara halva nettolönen, i alla fall inte bland låginkomsttagare. Själv sparar jag i gårdens virkesförråd genom att i genomsnitt avverka mindre än tillväxten. De fasta privata kostnaderna har jag inte räknat så noga på.
Skogsägare
Klicka fel, blev på hela hushållet.. ca 12000.. per månad/år.. ink.. _allt_ så ca 6000 per vuxen i hushållet.. (har ju en lite knodd på 1 år snart o räkna på men .. )
arblös sen lång tid tillbaka pga sjukdom osv.. nu "barnledig" o flickvännen med.. så vi lever atm verkligen på marginalen.. men det går vi inte bet på, blir ju bättre sen när båda börjar jobba, om vi håller samma budget då så kommer vi kunna spara en himla massa.. vilket kommer kännas skönt..
Svarade 25-30000 men det är för hushållet… Inkommer c:a 50'.
Hur kan ni vara så fixerade vid pengar?
/MK
såvida man inte bor i edens lustgård krävs det pengar för att överleva, eller är maten gratis på din ICA?
Det ska iofs bli intressant att se hur Sverige ska öka sin befolkning när jobben minskar samtidigt. Ska det bli en hel samhällsklass som lever på allmosor är det tänkt?
Ju mer vi automatiserar ju mindre input av människor behövs det. Sverige är redan överbefolkat om vi ser till antal arbetsplatser.
Lösningen blir väl katastrof i slutändan. Ingen vill riktigt ta tag i problemet, det är ju ok nu..
Vissa tror att vi ska leva i ett utopiskt samhälle där robotar producerar och människor lever av avkastningen. Men detta fungerar inte om inte staten äger alla produktionsmedel. Privata företag kommer aldrig frivilligt dela med sig av vinsten till improduktiva.
Jag tror lösningen är ett av automatiserat och decentralicerat lokalsamhälle.
Sverige behöver 100 000 nya riktiga jobb bara för att klara dagens problem. Inte vård och omsorg alltså.
8000 här för ett singelhushåll i lägenhet. Är arbetslös så det blir inte mycket över i månaden. Hoppas på jobb snart.
Hehehehe, bor i Norge och här är det andra kostnader för boendet men framför allt för maten. Fast lönerna är ju faktor tre om man som undertecknad jóbbar inom olja.
Det här börjar likna en klubb för inbördes beundran,ödmjukhet för olika personers situation saknas.
Har du gjort någon undersökning på hur stor andel kvinnliga läsare du har?
Kvinnor verkar milt sagt vara i minoritet.
Jag har en känsla av att insikter om peak oil, kredit bubblan och bolånebubblan är (än) mindre utbredd bland kvinnor.
Kanske är kvinnor sämst förberedda och kommer att drabbas hårdast?
Eller kommer kvinnorna att klara sig bättre med tryggare jobb och mindre skulder?
Varför inte chocka oss med en genusanalys! Ämne för en post och en undersökning?
Nu svarade jag här utan att räkna med saker som mat och hygienartiklar. Tror ingen kommer under 5000 om man räknar så. Tycker gott du kan skrota denna och försöka igen, detta säger ingenting när folk har svarat på olika saker och i alldeles förstora intervaller.
Singel, hyresrätt (mindre stad). Ingen bil. Inga lån.
2000kr varmhyra, 1800kr mat, arbetsgivaren betalar årskort till kollektivtrafiken, försäkring 64kr, 136kr mobil, arbetsgivare betalar mobilt bredband, 1000kr räcker mer än väl till hygien och kläder. Voila: 5000/månad.
Tillkommer gör framför allt nöjesresor och alkohol.
Blir en bra summa kvar att spara.
Hur kan nån tycka att bästa besparingen är att flickvännen stack? Då blir det ju inga synergieffekter. /En kvinnlig läsare
Jag börjar bli gammal. Visste inte att det kallades "synergieffekter" nu för tiden.
@20:49
Nu är jag iofs inte den anonyma som blev singel, men man har ju kompisar som emellanåt lyckats hitta rätt lata fruntimmer.
Om en person saknar inkomst så finns ju liksom inga synergieffekter att dra nytta av.
Men då den gängse bilden av en slacker är en småfet grabb i nättröja som sitter och dricker mellanöl framför TVn/datorn är det kanske inte helt självklart att man kan finna bägge könen i denna kategori.
Gillar din undersökningar, MEN, är det bra jag som knappt kan läsa resultatet, ser ju inte antal eller procent eftersom det i princip är vitt mot vitt, kan du inte fixa det?
mvh
peco
Har egentligen en lite fundering till er som skrev om regler och sparkvotor. Jag skriver under alla dessa även om jag kanske personlig ligger +% över i sparande kvot samt även "vikten" med att spara för kunna hantera en systemkollaps samt även sparade efter man blivit pensionär. Egentligen är min egen target (driver några olika företag främst inom it) att kunna vara försörjade på någon form egen avkastning (antingen aktier, placeringar, företag, skog, gård) samt ha bra buffert samt även kunna hantera större systemförändringar.
Dock trevligt att Ni tar upp sparande efter pension men om man nu räknar med 30år pension (vilket iofs är sant med dagens förhållande inom hälso och sjukvård dock kan ju peak-everything få detta att förändras till det sämre) så finns ju också möjligheten att man fortsätter att få intäkter även om pensionär genom att jobba extra? Varför ska vi bara jobba extra när vi är unga. Är man frisk idag så kan man säkert fortsätta göra det efter 65 år kanske inte 8timmar eller 12 timmar per dag men jobbar man kanske par timmar eller så kan man fortsätta dryga ut sin inkomst också. Hur ser ni på dessa?
Dessutom när det gäller att bara utgifter så man klara sig på a-kassan borde egentligen vara man bara har utgifter så man klara sig på sin egen sparade eller sådan inkomst man få ifrån sin tillgångar (allt ifrån egen odlad mat till inkomster i från sparatkapital, företag eller hyra ut m.m.).
"Vad gäller inkomst så kommer du inom några veckor kunna kolla upp det på mig,"
Det kräver väl att man vet vem du är, fast set kanske folk vet? Jag trodde du bara var känd som Cornucopia (cornu, corny, etc)
/Plato
Det ger sig, Plato.
Du ger ut din bok i eget namn, eller " träder fram" i alla fall eftersom du lessnat på att vara anonym? Eller är det så att det efterhand vet alla i alla fall vem du är? På internet är ju ingen anonym (särskilt länge).
/Plato ( som helst vill vara anonym, och därför kallar corny för cornu och inte hans rätta namn. Passar även på att slå ett slag för följande novell http://en.wikipedia.org/wiki/True_Names )
Dussintals vet redan förstås. Blir löjligt att ge ut bok under pseudonym. Förr eller senare måste jag väl ta ansvar mot min omgivning för vad jag pysslar med.
Kommer dock framstå som Cornucopia här på bloggen även framöver, bara för att jag inte är hemlighetsfull så behöver jag inte Google-skylta med namnet mer än nödvändigt för att sälja boken.
Öppnar även en del andra kanaler, har massvis med intervjuförfrågningar, skall eventuellt säga visa saker i ngt TV-program (samproducerad finsk-dansk TV etc), har en inbjudan till en paneldebatt etc. Sådant man inte kan göra som pseudonym. Det mesta rinner väl ut i sanden som vanligt.
Men förr eller senare måste man våga ställa sig upp och ta debatten på riktigt. Står jag för vad jag säger så får väl JAG säga det istället för enbart pseudonym.
Blir ett intressant socialt experiment. Tänker t ex inte säga ngt till de som känner mig privat ur andra sammanhang, så får vi se hur/om det sprider sig.
Plato, gillar du True Names så måste du väl läst Snow Crash? Om inte, gör det.
snow crash var fantastisk 🙂
/Plato
Allt Stephenson gör är fantastiskt, men Snow Crash är så lättillgänglig och underhållande. Ingen skriver action-sekvenser som Stephenson (t ex Hiro+Reason vs The Raft) eller senare t ex Bonanza i The Confusion. En av mina 3-4 favoritförfattare. Alldeles för inproduktiv dock
Varför ska man fortsätta spara som pensionär? Trodde att det var då man skulle leva på det man sparat ihop tidigare?