En dryg månad efter att SCB presenterade sin sparbarometer för Q3 2010, så presenterade den mediokra banken SEB sina motsvarande siffror tidigare idag. Naturligtvis pratas det främst om hur rika svenskarna är på fiktiva förmögenheter baserat på tillgångar med tillfälliga värden, som bostadsbubblans bostäder eller aktiemarknaden.
Fortfarande är svenskarnas tillgångar mindre än de var 2007, och det är oräknat inflationen. 7000+ miljarder är inte värt lika mycket idag som 2007.
Och dessa tillgångar kan alltså hastigt och lustigt falla i värde.
Men i svenska folkets balansräkning finns det en post som aldrig hastigt och lustigt faller i värde. Nämligen skulderna.
Skulderna enligt SCB (inte SEB) nedan.
När din bostad halveras i värde så halveras inte din skuld. Tvärt om så är den precis lika stor som innan, om du inte amorterar. Men ovanpå det brukar bostäder sjunka i värde när räntorna stiger och din skuld blir alltså dyrare att betala ränta på samtidigt som dina tillgångar rasar.
Dessutom kan man lätt misstänka att det främst är 70- och 80-talister som sitter på väldigt stora skulder, men obefintliga tillgångar. Det är också de som kommer råka illa ut när de har belånat sig upp över öronen för att uppfylla de krav som ställs på dem för att de skall leva ståndsmässigt. Men lånta fjädrar är alltid lånta fjädrar, och förr eller senare börjar de sloka. Tyvärr har de dessutom inte sällan barn, som kommer bli lidande av att deras föräldrar överbelånat sig.
Och det är fortfarande så att svenskarnas skulder ökar tre gånger så fort som Sveriges BNP. Skuldsättning verkar alltså vara ett dåligt sätt att lyfta Sveriges ekonomi på…
13 kommentarer
Det är dock lite underligt om man tänker på det. Jag är själv 80-talist. Har ingen bostad, men bra jobb + lön. Just nu sparar jag, men för mina sparpengar får jag inte råd med ett boende, ens utanför stan (jag har jobb i stockholm). Jag får hör hur 50-talisterna köpte lägenheter på rörstrandsgatan för 80 000 (70-talet). Inte ens då var dessa 80 000 en årslön (grov räkning kanske x6 så säg 480 000 i dagens mått). Jag kan i dagstakt spara ihop 500 000 på 6 år, men det räcker ju som sagt knappt för en etta utanför stan.
Har sverige som land blivit mindre produktivt än det var på 70-talet då det uppenbarligen krävdes mindre antal årslöner att köpa en läg? Är det efterfrågan? Vad är det som pumpat upp denna bubbla?
Finns en benämning på sådana som du, dvs 80-talister och till viss del 70-talister. Bostadsbubbletorskar. Er uppgift är att låna pengar och ge till 40- och 50-talisterna, skulder ni sedan får betala på resten av livet.
80-talisterna har haft en jävla otur, inte bara med bostadsbubblan.
Även jag är 80-talist. Och jag tänker inte vara med att pynta för 40 talisternas "exit" från bostadsmarknaden. Jag har turen att sitta på en trevlig hyres tvåa i kommunalt bostadsbolag, mitt i medelklass-fortet hammarby sjöstad.
Lägger undan c.a. 12'000 kr/mån på "fuck off kontot". Varje månad utan undantag. Lever efter principen att ingen ska ha en hållhake på mig. Den som finansierar dig, äger dig. Börjar chefen på jobbet jävlas så kan jag be han dra åt helvete. Sitter man hävstångsbelånad så kröker man rygg inför övermakten.
Om jag måste bryta upp i morgon och lämna allt så kan jag göra det utan att blinka. Skulle aldrig acceptera att ha det på något annat sätt.
P.S.
Anonym 17:11.
Kreditmarknaden förut var starkt reglerad. Det var nästan omöjligt att få lån om man inte var kapitalstark. Så sent som på 70-talet så var det vanligt att säljaren gick i borgen för köparen så att affär kunde göras. Feldt avreglerade kreditmarknaden och resten är historia
D.S
/Darius
"Inte ens då var dessa 80 000 en årslön (grov räkning kanske x6 så säg 480 000 i dagens mått)"
Go morgon! Sovit gott? I den riktiga världen ligger snittet på årslönerna runt 300 000 för män, ca 20% lägre för kvinnor.
Måste man inte beakta i ditt scenario C vad de äldre människorna som lyfter ut alla dessa otroligt stora summor som du anspelar på gör med vinsterna?
Om din tanke är att de gör sig en stor vinst tror du inte att viss del av den återinvesteras i nästa generation? Bör inte det undersökas? Givetvis kan man inte dela en kaka och få 3 lika stora kakor som den första men det kan ju trots allt göra en stor skillnad om man kan få bidrag från de äldre till att sänka belåningsgraden…
Tycker bara att det aldrig tas upp vad som händer med alla dessa haussade vinster som den äldre generationen gör på sina villor om det nu är så det sker.
Många konsumerar pengarna, uppfyller pensionsbolagens visioner om den rika ålderdomen med resor etc. Allting går inte vidare till nästa generation. Dessutom kan dina föräldrar leva till 90-100 års ålder (givet linjärekonomi), och då är du själv pensionär innan du får arvet…
Många föräldrar/mor&far-föräldrar finansierar redan den yngre generationen, t ex vuxna tonåringar kan kosta föräldrarna 5000-10000kr i månaden (se Ung & Bortskämd på svt). Sedan hjälper de även till med kontantinsatser till barnens lägenheter , pengar som riskerar att gå upp i rök i bostadsbubblan. Jag tror att många 60-talister har övenkonsumerat genom att använda bostaden som bankomat. Dessa blivande pensionärer kommer inte att gå i rika graven speciellt med tanke på att större delen av deras förmögenhet är låst i fastigheter.
Cornucopia,
Du har onekligen en hel del poänger gällande "bostadsbubblan" och den tunga belåning många sitter med men dina slutsatser är något märkliga. Tidigare har du med buller och bång citerat din idol Nicholas Nassim Taleb och dennes kritik av alla som tvärsäkert uttalar prognoser om framtiden. Kan det inte vara så att dina tvärsäkra profetior trots allt kan visa sig vara fel? "Bubblan" behöver kanske inte sluta med en krasch och en domedag? Kan det inte vara så att prisutvecklingen planar ut vilket får till sin följd att ett dramatiskt ras uteblir?
Du raljerar tvärsäkert över att det är en bubbla men det kan lika gärna vara, en förvisso i längden osund, överbelåning som sakta kommer att stabiliseras och kanske sedermera avta varför en krasch inte kommer att ske.
Bubblor kännetecknas ju bland annat av att människor köper fler än en bostad i spekulationssyfte men några sådana tendenser finns inte i Sverige idag. Kombinera detta med en mycket stabil inhemsk ekonomisk utveckling så behöver det kanske nödvändigtvis inte se så nattsvart ut som du gör gällande? Amorteringskrav och gradvis höjda räntor kommer kanske att hejda utvecklingen?
Min poäng är inte att övertyga dig utan snarare visa på ett fullt möjligt alternativt framtida scenario som du helt verkar förbise.
Tja, majoriteten av de som köper tror på ett positivt scenario eller utplanande priser. De kan inte tänka sig en krasch. Vad är det då man skall varna för? Det önskade som de flesta tror på, eller det oönskade?
Naturligtvis kan jag få fel. Då är det fortsatt synd om unga vuxna som tvingas ta mångmiljonlån för en bostad.
Överlevare
Du har rätt, men det blir ändå mindre än 2 av dina årslöner. Fortfarande långt ifrån dagens priser som ligger på ca 6-10 årslöner.
Bravo!
Men vadå SEB "medioker bank". Alls icke, den spelar sitt spel så skickligt så. När det smäller så smiter bossarna med bonusarna i innerfickan och medelklassen får betala. Genialt om du frågar mig. Dessutom, och det är det fina, fullt lagligt. Madoff var en amatör i sammanhanget. Bara amatörer får skaka galler.
MK
Det vore väldigt intressant att se hur skulderna fördelar sig, alltså ett frekvenshistogram med storlek på skuld på x-axeln. Om svenskens snittskuld numera är ca 275000:- (inräknat barn, invandrare och äldre som säkert har mycket lägre skulder), så finns det säkert grupper av människor som har betydligt högre snittskuld. Det vore också intressant att se ett diagram som visar genomsnittsskuld som funktion av ålder, dvs skuld på y-axeln och ålder på x-axeln.
Finns sådan statistik?
Sjukt att man baserar förmögenhet på fiktiva värden som bostadspriser. Dessa kan man globalt nu se inte vara så stabila som vi alla trodde 2006..
Förmögenheter är det som man kan omvandla till reda pengar och som inte kräver lösen av skuld till en bank. Sparkonton, skog, ädelmetaller, fastigeheter, allt obelånat, DETTA, är förmögenhet. Ett fiktivt värde på en bostad är ingen förmögenhet förrän denna summa finns på ett sparkonto.