Skuldkrisen har fått det svenska näringslivets normalbegåvningar att sansa sig, och sluta kräva att Sverige skall införa euron. Nu vill man inte längre ansluta Sverige till euro-kaoset.
Citat Sandviks VD som upptäckt att teori och verklighet skiljer sig.
“Teorin är bra men praktiken dålig eftersom flera av de deltagande länderna inte står vid sina åtaganden. Tydligen saknas det tvingande mekanismer att i tid agera för att hålla länderna till sina åtaganden. Detta leder till kriser och krishantering som kraftiga budgetnedskärningar och det riskerar ju att påverka tillväxten i Europa negativt.”
“Flera av de deltagande länderna”.
Jo.
Slänger in den gamla kära grafen igen.
Skulle snarare vilja påstå att Nästan alla deltagande länder inte står vid sina åtaganden. Inte bara BIGPIS-länderna, utan även det så hyllade Tyskland syndar rejält mot konvergensreglerna.
Ser bara ut som att Luxemburg klarar konvergenskraven, och att Nederländerna och Polen nästan gör det. Resten går som man säger i den allt mer ordförrådsfattiga svenska public service-radion P3 “fetbort”. Österrike, Malta, Frankrike och Tyskland plus BIGPIS-länderna syndar rejält.
Bloggrannen Flute säger “vad var det jag sade?”.
Sedan skall vi inte slå oss för bröstet allt för hårt. EU-länderna är en stor del av Sveriges fallande exportmarknad, och tids nog kommer vi nog själva få allvarliga problem. Handelsbalansen är redan fallande.
6 kommentarer
En liten miss i grafen: Polens valuta heter zloty, och den är inte på något sätt kopplad till euron. Så en grön punkt istället för blå där.
Bra blogg, gillar dina "överlevnadsinlägg" skarpt!
Cornucopia: vi kan ju alltid exportera lån med rejäla substanser som backar upp lånen (inte bara backup av skatter utan även av statliga tillgångar etc). Då kan räntorna hedga större delen av de export förluster vi svenskar potentiellt (vilket jag fullt ut tror på kommer ske. Det är ju sunt förnuft att så kommer ske. Domino effekten) kommer få genomleva.
För Sverige är detta en perfekt tid för rejäl avancering i internationell finans politik. Men av någon anledning får jag en känsla av att svenska staten inte kommer ta chansen. Det är tid för svenska staten att vara offensiva och ruffa åt sig av Europas tillgångar nu. Vi har ju stora möjligheter i Italien, Spanien, Irland (som vi har givit lån till så vitt jag känner till), Grekland etc.
Tänk er själva: lån från svenska staten som säkras upp av substanser som statliga tillgångar i mottagarlandet. Betalas inte lånen i tid konverteras lånen mot aktier i statliga bolag som sedan pumpar ut aktie utdelningar till svenska statskassan. Som i sin tur leder till att svenska staten kan minska skatterna ännu mera för oss här hemma.
Låter som en utopi och det är säkert också. För Sverige är ingen offensiv spelare, det vet troligen alla redan:). Men hade vi varit det då hade vi kunna leva billigare allihopa. Låt oss hoppas att Reinfeld och Company tänker med den logiska och kalkylerande hjärnan så detta sker. Vore urbota ointelligent ifall man låter detta guldläge försvinna mellan fingrarna.
Läs min
http://fredrik.vartsollentuna.se/2010/12/27/europa-val-vart-att-varda-5/
Bra inlägg f.ö.
/Fredrik i Sollentuna
Bra plan, Matte, men verkligheten är att IMF och andra överstatliga bankinstitutioner kommer att äga nästan allt som går att äga om inget görs. Det blir så även i Sverige eftersom folket redan idag äger en så liten del av fastighetsbeståndet. Det jag vill få fram är alltså att en bankirelit är i färd med att ta över, och vår frihet kan bara räddas med hjälp av guld.
Mvh Guldnisse
Bulgarien och Estland klarar ju också konvergenskraven. Lite udda, då Bulgarien är ett av EU:s fattigaste länder.
Landet har ett av de tunnaste sociala skyddsnäten i EU, och en av de mest disciplinerade budgetarna – en slump?
Hittade en bra kommentar från en riktig irländare på youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=koY6kXhQDQo