Jag har inte skrivit en rad om Warren Buffet tidigare på bloggen, trots att han är mångas husgud. Men jag nämnde honom i förbifarten i en kommentar på förra inlägget, och fick naturligtvis skit för det. Så jag tänkte utveckla resonemanget.
Med all rätt så anses Warren Buffet via sitt konglomerat Berkshire-Hathaway (NYSE:BRK-A,BRK-B) vara en av världens bästa investerare. Och som en av de allra rikaste i världen är det inte något att argumentera om. Pengar ljuger inte.
Däremot anser jag att man bedrar sig när man tror att hans form av value investing och buy-and-hold är ett universellt medel till rikedom. Det tål att utvecklas.
Likt Jesus var en outlier långt ut på normalfördelningen och t ex enda människan som någonsin kunnat gå på vatten och förvandla vatten till vin, så är Buffet en outlier långt ut på listan över investerare. Bägge tillbeds förstås, och det har skrivits otaliga böcker om både Jesus och Warren Buffet. Men att försöka gå på vatten som inte frusit till is brukar bara resultera i att man blir blöt om fötterna. De flesta försöker inte ens upprepa bedriften.
Sätt er ner med Nassim Nicholas Talebs The Black Swan – The impact of the highly improbable eller hellre föregående bok Fooled by Randomness. (Kan för övrigt inflika för alla rasister i min läsekrets att det är intressant att en av dagens mest intressanta tänkare är från Libanon). Att världens rikaste man under en specifik period kunnat investera sig rik betyder inte att ni kan upprepa detta, och inte heller att han kommer lyckas med det framöver.
När jag talar om tur så talar jag om yttre omständigheter man inte kan påverka. T ex att gå in på börsen i slutet av 1960-talet och dra nytta av den tjurmarknad i tillgångar som gällt sedan Kondratievcykeln vände i samband med Vietnamkriget och övergivandet av Bretton Woods guldmyntfot. Övergivandet av guldmyntfoten ledde som vi alla vet till massiva uppvärderingar i pappers- och reala tillgångar, och den som visste vad den gjorde kunde tjäna enorma pengar långt fram till IT-bubblan sprack.
Turen ligger alltså i att haft en korrekt strategi under en epok vi antagligen aldrig får se igen under mänsklighetens framtid.
Samma strategi kommer inte nödvändigtvis att fungera framåt i tiden.
Och denna strategi har inte heller fått Berkshire-Hathaway att klara finanskrisen. Aktiekurs nedan.
Eller ens klara sig nämnvärt bättre än börsen. Nedan är Berkshire-Hathaways A-aktier jämfört med att bara tagit en rak position i det amerikanska börsindexet S&P-500 sedan 1991, vilket är relevant för min del då det ungefär var då jag började med aktier. Blått är Berkshire, grått är S&P-500.
Den som valde Berkshire har på 20 år fått 10% bättre avkastning än börsindex. Men börsindex har gett 20 års utdelning ovanpå detta, medan Berkshire inte delat ut ett öre någonsin.
Kort sagt. Warren Buffets aktier i Berkshire-Hathaway har inte nödvändigtvis gått mycket bättre än index. Under stora perioder har rent av börsindex gått bättre, även om man framför allt klarade sig bättre under finanskrisen. Men antagligen lär en enkel MA50/MA200-strategi mot index klå aktier i Berkshire-Hathaway. Det kan studeras i ett annat inlägg eller lämnas som en övning åt läsaren. Jag har gjort en sådan utredning för OMXS30. Det gav ca 10x pengarna i svenska kronor, ungefär som att sitta i Berkshire-Hathaway, oräknat valutaeffekter.
Notera att Buffet korrekt var skeptiskt till IT-boomen, men börsindex föll bara tillbaka till Berkshires nivå på IT-kraschen. Så Berkshire var inte bättre om man tillämpade buy-and-hold. Berkshire underpresterar i uppgång, men går bättre än börsen när den faller. Man skall alltså möjligen köpa Berkshire när börsen står högt och börjar falla, och sedan sälja och köpa tillbaka börsindex när index börjar stiga. Kanske en möjlig tillflykt för pengarna istället för bankboken när man gör exit enligt MA50/MA200, men det får man titta närmare på. Tror mer på bankboken själv.
Skickligheten hos Berkshire-Hathaway ligger i de enorma summorna. Att kunna hantera så stora belopp och ändå följa börsindex är rätt imponerande. För en liten småfräsare är det inte så konstigt, eftersom man inte har någon större påverkan på börsen och kan gå ur och in utan att dra ner eller upp kurser.
Iaf har inte ens Berkshire-Hathway lyckats nå upp till forna höjder från före finanskrisen. Men vem har det? Inte jag iaf.
Så hur har Buffet kunnat bli så rik? Svaret är att han hållit ut så länge som han gjort, och att det i mycket handlar om OPM. Other peoples money. Berkshire var ursprungligen ett textilbolag, men med utmärkt fingertoppskänsla började man breda ut sig inom framför allt försäkringsbolag. Försäkringsbolag ger stora pengar från försäkringstagarna, som kan sättas i arbete i väntan på att försäkringarna faller ut. T ex kan de lånas ut inom koncernen och investeras.
Du skall därför som någon som dyrkar Buffet försöka göra det samma om du vill bli rik. Låna andras pengar och använda din fingertoppskänsla för att investera dessa i något som ungefär motsvarar börsindex.
Då hade du likt Buffet blivit rik under åren 1970-2009.
Men baserat på kurvorna ovan krävs det ingen som helst skicklighet av dig för att tillämpa samma strategi som Buffet. Köp börsindex och sitt kvar. Krävs ingen fundamental analys alls från dig som småfräsare.
Historisk prestanda säger ingenting om framtiden, oavsett om det gäller Buffet eller TA MA50/MA200 eller någon annan FA/TA-strategi etc. Det kan vara ett beslutsunderlag, men det ser alltså bättre ut att investera i S&P-500 än i Berkshire-Hathaway. Om man tror på stigande börs i reala termer.
Tror man på evig fortsatt real tillväxt i en ändlig värld, och att dagens alla problem försvinner även justerat för underredovisad inflation – kör på. Men tror man inte på det så är inte Buffets strategi något ni kan upprepa, inte ens om ni kan låna pengar av era kunder för att uppnå detta.
Man skall vara medveten om att Buffet med analytikerstab har en väldigt bra fingertoppskänsla, men ändå inte lyckats mycket bättre än börsen under långa perioder. T ex har man köpt in sig i amerikanska järnvägsbolag härom året, vilket kan vara en tillväxtmarknad när peak oil drabbar oss. Man tog även en enorm position i fysiskt silver när silvret stog runt 2-3 USD, men sålde sedan 2006-2007 runt 7-8 USD om jag minns rätt (ngn kan kolla upp det hela). Idag står silvret dock på 27 USD eller något sådant. Man kan inte alltid göra perfekta affärer.
Nu skall jag prova att gå på vattnet. Men jag misstänker att jag till skillnad mot Jesus inte blir annat än väldigt blöt om fötterna utan presterar precis som alla andra. Min strategi är istället att se till att ha rejäla stövlar så jag inte får några bestånde skador av försöket.
Kan ni gå tillbaka i tiden och investera era aktier på börsen 1967, så kommer buy-and-hold fungera utmärkt. Idag är det dock år 2010. Jag tror mer på buy-hold-exit. Och på att med en slägga slå sönder statyer föreställande falska gudar.
Avslutar med ett citat från nyutkomna boken Affärsvärldens bästa citat:
“Aktiekurser går ned för att smålänningarna skall kunna köpa. Sedan går de upp igen och då börjar stockholmarna handla. Så är det bara. Sedan får analytikerna säga vad de vill.” – Aktiestinsen i Blekinge Läns Tidning 6/12-2000
En strategi så god som någon.
33 kommentarer
Du har väldigt mycket rätt i detaljerna, vilket är ovanligt för någon som vill kritisera ”Jesus of Investment”!
Det är faktiskt lite arrogant när du också skriver:
Warren Buffets aktier i Berkshire-Hathaway har inte nödvändigtvis gått mycket bättre än index. Under stora perioder har rent av börsindex gått bättre, även om man framför allt klarade sig bättre under finanskrisen. Men antagligen lär en enkel MA50/MA200-strategi mot index klå aktier i Berkshire-Hathaway
Du skriver också: ”Historisk prestanda säger ingenting om framtiden”
Nåt och tänka på när du försöker utvecka tradingsystem på tex: MA200/MA50 och framför att jämföra med andra aktier!
Frågan är om du skulle kunnat få liknande utveckling som systemet genererad på ”backtrading”?
Men hur som helst så du är duktig på kritisera allt och allting……fast det är inte logisk att försöka argumentera att ”value investing” – ”Buy-and-Hold” inte fungerar längre!
Nej, historiska prestande säger ingenting om MA50/MA200 framåt i tiden heller. Uttalandet gällde både Berkshire och MA-strategin. I fallet MA50/MA200 går det iaf att säga när den inte fungerar, nämligen vid en horisontell börs. När Berkshire inte fungerar har jag inte analyserat närmare, annat än att den verkar fungera dåligt när börsindex stiger.
Japp, arrogant är mitt mellannamn.
En annan aspekt på Buffet att även om han styr över konglomeratet och mycket möjligt har sista ordet när det gäller alla större investeringar, så gör han knappast fotarbetet, utan det gör hans analytikerkår och förvaltare. Skickligheten ligger väl snarare i ledarskap och förmåga att rekrytera rätt personer?
Åren efter 2000 har varit enormt dåliga för dem som placerar i aktier.
Undantag finns.
Samtidigt har börshandlare och fondförvaltare fått enorma bonusar tillsammans med alla bolagsdirektörer.
Är det den låga räntan och inflationen som lurar oss?/Oppti
Väldig timat inlägg mtp senaste Berkshires senaste kvartalsbokslut: http://www.bloomberg.com/news/2010-11-05/berkshire-hathaway-s-profit-declines-7-7-on-losses-tied-to-derivatives.html
Gillar Warrens buy-hold och har själv gillat ändelsen med -exit på slutet mtp Bear ETF:er som självklara instrument vid nedgång. Mer eller mindre ALLA artiklar (Placera.nu, VA, DI, E24 etc) har ju bara ett mål: skapa transaktionsvolymer! Därav sjukligt många köp/sälj-rekar på många populära företag.
Dock är jag lite förvånad att Berkshire har/hade en $60 miljarder stor derivatportfölj… Dock har nog Warren bättre koll på den än vad jag har.
Sen måste jag också tillägga att man bör skiljas på bolaget "Berkshire" och "värdeinvestering".
Håller med att Berkshire är allt för stort och tillväxten kommer vara begränsad i framtiden! men det går inte heller att ignorera att ingen investerare har kommit närheten av hans avkastning under så lång tid!
Men när det gäller "värdeinvestering" så är inte alls en vanlig "Buy-And-Hold" utan där fokus ligger på tilgångar och balansräkning, vilket du känner till säkert! Jag skulle til och med säga att en "Klassisk värdeinvesterare skulle var mer likt en trader fast köp och sälj beslutet baseras på "intrinsic value" istället för aktiekurs. Många värdeinvesterare säljer när de anser en aktie har blivit övervärderad!
Sen har Warren Buffett verkligen lyckats utveckla Grahams "Klassiska värdeinvestering" till mer fokus för bolagets kassaflöde och Owner Earnings metod!
För många av oss är mer intresserat att lära oss bättre investeringsmetoder och bolagsvärdering är Warren Buffetts ideer och strategier kanske den bästa inlärningskällan!
Japp!
Warren Buffett skicklighet ligger i hans starka ledarskapsförmåga. Sen är han utomordlig skicklig kapitalallokerare!
Cornu snälla sluta skriva om aktier. Det här inlägget visar bara att du inte kan någonting om värdeinvestering, och du bör därför skriva om saker som du kan och förstår.
Läs lite om bla Benjamin Graham och hans investeringsfilosofi innan du kritiserar hela buy and hold filosofin.
Jaha.
Fråga till dig. Har "världens bäste investerare" gjort mycket bättre ifrån sig än börsindex 1991-2010? Titta igen ovan. Ja, eller nej.
Buffet brukar sägas vara en value-investor. Ändå presterar han inte bättre än börsen i stort när man även tar med utdelningarna.
Säger inte att value investing är struntprat, det är det inte, men uppenbarligen är det inte svaret på allt. Sitter du på alla svaren så antar jag att du är svinigt rik vid det här laget?
Om man bortser från bommen i it aktierna borde grafen vara mer likformig.Buffets aktier går ungifär som index på grund av sin storlek.Men man måste erkänna att han är duktig i sina investeringar.Många förvaltare av fonder når inte upp till index.
Hälsningar
NISSE
Jag har inte svaret på allt, men du beter dig som att du har. Men fakta visar att du inte heller har svaret på allt, dina fina TA diagram och profetior visar det.
Tror du verkligen att Berkshire kan gå bättre än index med den diversifierade portfölj man har? Med en portfölj på över 50 miljarder dollar är det inte lätt att slå index.
Du verkar tro att en värdeinvesterare köper en aktie och håller den för evigt. En värdeinvesterare köper aktier när de är fundamentalt undervärderade (tex under finanskrisen) och säljer dem när de blir övervärderade (tex under IT boomen). Såklart finns det vissa aktier som man aldrig säljer, tex HM.
Nej, du uppfattar det som att jag har svaren på allt. Det säger mer om dig än det säger om mig.
Det enda jag har här är förmågan eller viljan att ställa de tydligen obekväma frågor som normalt inte ställs, t ex att Berkshire-Hathaway inte presterar bättre än börsen och att "världens bästa investerare" kanske inte är så märkvärdig.
Klart en del blir irriterade på ett sådant konstaterande. Något svar har jag inte. De flesta MA50/MA200-signaler är fel, men strategin som helhet har presterat bättre än börsen sedan åtminstone 1991. Är inget svar om framtiden, men några svar om framtiden har antagligen inte du heller.
Snälla!
Om ni inte gillar det Cornu säger, håll er till fakta. Visa med grafer, siffror och rimligt resonemang varför han har fel.
Allt annat är är ointresant.
Tycker nog att Cornu har en poäng i det han säger. Jag har själv gjort enklare jämförelser och kommit fram till ungefär samma sak, dock på sämre data. Kör hårt Cornu!
Är dock Buffet fan ändå 🙂
Som vanligt är du ute och cyklar lilla cornu..
Hej Cornucopia,
Jag har också studerat Warren Buffet ganska ingående och jag håller med dig fullständigt, han har som så många andra gjort bra och dåliga investeringar, men framför allt tror jag att han var vid rätt plats och tid när han började med värdeinvesteringar, han är en otrolig opportunist och har förmåga att agera i rätt tid.
Contrarian
Contrarian, tack.
18:24 Gnäll. Trots att jag som vanligt är ute och cyklar återvänder du till bloggen. Är väl bilolyckesyndromet antar jag, eller är du självplågare?
Hej Cornu.
Läste Talebs "Fooled by randomness" för 2,5 år sedan. Instämmer, nyttig läsning – men inga konkreta tips.
Har du läst Malcolm Gladwell? Tre böcker: The tipping point, Blink, Outliers. Tipping point handlar om Marknaden. När den slår om. Blink om dig själv, när vi tar beslut. Outliers om framgångsrika människor. Ögonöppnare alla tre. Rekommenderas varmt.
Hälsningar,
Anders
Jag tror många återvänder för att få sig ett gott skratt av dina TA analyser.
Warren Buffert?
Anders, tack för tipsen.
18:58, det viktiga är ju att underhålla.
BlackRock World Gold har ett fint snitt på 70%/år dom senste 10 åren.
Hmm, guldet måste vara i en bubbla och jag är bättre en Warren Buffet, fan vad coolt.
Den här gången tycker jag att du slår huvudet på spiken, Cornu. Sedan 1999 har Berkshire gett 5% årlig avkastning, vilket knappt ens täcker dollarns värdeminskning gentemot andra valutor. Varför tillber folk Buffet så mycket, när det står uppenbart att hans strategi fungerar dåligt i denna del av Kondratiev-cykeln, det förstår jag inte. Personligen tror jag att det blir makroekonomisk förståelse som blir den stora "konkurrensfördelen" för dem som skapar bäst avkastning under de kommande tio åren.
Snälla kritiker – om ni inte har något konkret att visa som motbevisar det som C säger, så bevisar ni bara att han har rätt med ert gnäll. Det är sällan C blir motbevisad med fakta på den här bloggen, men han blir väldigt ofta bemött av gnäll.
Så, kontentan av det hela är att Buffett har blivit slagen hårt av girigheten.
Hellre massor av stålar i sin egen ficka än andras fickor.
Om han hade velat tjäna pengar åt andra hade han hållit sin portfölj mycket mindre.
(Visserligen har han skänkt en massa på äldre dar, men det är en annan diskussion)
Skönt att du skriver om detta Cornu!
Så satans trött på alla ytliga Buffet-fans som finns på börsen idag. Warren Buffet blev ju i början av sin karriär rik på att köpa fallfärdiga bolag, avveckla dem och sälja av inventarierna. Inte riktigt så romantiskt som många vill ha.
Extra kul är det med örestrejdare och tonåringar på redeye.se som kallar sig ör "WarrenB", "Buffet" och liknande. Vi får se om de också är miljardärer om 20 åre 🙂
//Roofert
ps måste säga att bloggen verkligen nått nya höjder åter, väldigt pricksäkert sista dagarna!
Verkar som C. skriver en del kommentarer anonymt med…lite genomskinligt.
Nåja inget mer gnäll C. vågar ju i alla fall sticka ut hakan…
Buffet går det knappast att ta äran av med sitt otroliga trackrecord genom åren. Nu har ju Berkshire med den otroliga framgången blivit så stort dock att det likt en jättetanker är svårstyrt och svårt att göra större ändringar så det är orättvist att jämföra de sista åren. Visst man säga att han skulle ha delat upp bolaget men med ålderns rätt har man väl rätt att bli lite mätt och det får väl kommande generationer göra.
Ok lite gnäll till slut igen då. C. du är väl inte direkt purung utav bilderna bakifrån att döma så om du är så duktig som du framställer bör du väl i allafall gjort ett par miljarder…
Varför sitter du i sådant fall och gnäller om lite bortfall i annonsintäkter på bloggen..;-)
Tro vad du vill men
1. Jag har bättre saker att göra än att skriva anonyma kommentarer på bloggen
2. Jag påstår inte att jag är duktig. Det är din egen slutsats.
http://pragcap.com/the-many-myths-of-warren-buffett
Här är en bra artikel om just myterna om kring Buffet. Survivalship-bias: att någon eller något p.g.a mycket komplexa händelser i sitt liv, i sina beslut och under en bestämd tid på en bestämd plats lyckas uppfattas som om hans medvetna drag och val har fört honom dit han. Investerare som förlorar skriver inga böcker om hur man lyckades förlora: dessa går i bevis-graven. Samma företeelse finns i naturen: 99.99….% av alla arter är utdöda, när det kan mycket väl vara en slump att dagens arter inte har dött ut: dessa har helt enkelt inte träffat på händelser eller omständigheter som har lett till deras undergång, utan endast existerat under gynnsamma sådana.
//ZZ
Jag håller med Cornu om hans åsikter om Buffets strategi. Nu när Peak Oil samt Kondratieff vintern samtidigt påverkar investeringsmarknaden, kommer det att bli mycket svårt att få avkastning på aktiemarknaden. Vi kommer inte att få någon ekonomisk tillväxt längre, utan tvärtom en sjunkande ekonomi förmodligen i trappstegsform. Då gäller det att vara selektiv i vad man placerar. Mycket få bolag kommer att vara lönsamma tillräckligt för att kunna ge avkastning.
Själv är jag inte tillräckligt kunnig för att investera i aktier, utan nöjer mig med att försöka behålla det jag har realt sett genom att spara i guld och silver.
I och med att det nuvarande dollarbaserade monetära systemet nu håller på att kollapsa, kan guld och silver troligen också ge en ordentlig vinst förutom att bibehålla värdet.
Men först bör man investera i praktiska saker som gör att man kan överleva den kommande kollapsen rent fysiskt, vilket jag också har gjort.
vad får du dina siffror ifrån? sedan 1990 har BH gett en avkastning på + 1600 %
Jämför själv med S&P 500
http://finance.yahoo.com/echarts?s=BRK-A+Interactive#chart1:symbol=brk-a;range=my;compare=^gspc+^dji;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined
Stå på dig Cornu och fortsätt med dina analyser. Hypen kring Buffet är inte nyanserad. Skönt att någon ser klart.
Att han är en av världens rikaste är natuligtvis imponerande. Men om jag vill ha en riktig idol att kopiera så vill jag ha tag i en person som enbart tar mindre positioner i företag på börslistorna utan möjlighet att påverka men ändå slår index år efter år. Det skulle mycket mera efterlikna det man som småsparare försöker göra så det är en person som lyckas med samma förutsättningar som en själv man ska ha som idol.
Oj vilka starka reaktioner!
Nog har jag också sett folk med Warren signaturer och så vidare men här verkar ju många bli personligt förolämpade för att Cornu, enligt mitt tycke, slår in en öppen dörr.
Att Buffet haft 'blind luck' är väl helt uppenbart? Men samtidigt är han skicklig. Det behöver faktiskt inte vara motsägelsefullt.
Tur + skicklighet är en vinnande kombination. Att sen hålla på och analysera turligheten för att kunna upprepa den i framtiden fungerar väldigt sällan.
Vill åter tacka Corunucopia för en bra blogg!
Magnus K
Tjenare.
Vad vill du få sagt med detta? Jag ser inte någonting annat än ogrundat dravel. Självklart säger historien en del om framtiden. Den är ju grunden för varje värdering. Vidare så var ju Berkshire Buffetts sämsta investering någonsin. Sen arbetade ju Buffett ihop en förmögenhet på att dela ut tidningar, sälja golfbollar och att sätta ut flippermaskiner redan som ung tonåring. Han hade varit multi-dollar miljonär idag också bara genom att fortsätta dela tidningar och vara sparsam. Jag blir bara så trött av att läsa sådana här saker. Sen att det finns massa outbildade imbiciler som tycker att sådan här dynga är nyanserad är ju också tragiskt.