En av mina kära läsare undrade lite över hur jag ser på oljepriset just nu. Kanske på sin plats med en kort kommentar.
Allt nedanstående handlar om den amerikanska WTI-oljan.
Juni går mot sitt slut, och månaden skall normalt vara en ganska stark månad för oljepriset, med ca 5% högre pris än för maj månad. Priset har mycket riktigt också stigit jämfört med i maj, än så länge. Men juli visar normalt bara upp kanske en procent högre oljepris än i juni, och är alltså inget att investera i åt något håll.
För lite kring säsongsvariationerna över sommaren, se mitt tidigare inlägg denna månad om driving season 2010, där man också hittar nedanstående graf.
Rent tekniskt är oljan i en kortsiktig upptrend. Man skulle alltså köpa i början av juni, och inte nu. Man köper när signalen kommer, därefter kan man inte förvänta sig någon nämnvärd uppgång, så tåget har redan gått. Oljepriset rör sig nu dessutom alldeles runt MA50, MA100 och MA200, vilka kanske kan ses som några motstånd.
Vad som är väsentligt är att MA50 håller på att bryta ner genom MA200, om det glidande medelvärdet nu inte vänder under galgen genom en explosiv utveckling i oljepriset de närmaste dagarna.
Generellt innebär detta att den långa upptrenden i oljan sedan botten i början av 2009 är bruten och att oljepriset riskerar att vända ner långsiktigt.
Att MA50 har brutit MA200 sker inte speciellt ofta. Jag kan tyvärr inte lägga ut någon längre chart än ovanstående, men sist MA50 bröt ner genom MA200 för oljan var inför finanskrisens prisras. Man kan jämföra med NYSE:DBE i gårdagens inlägg.
Även om peak oil hänger över hela oljepriset så är jag för tillfället ganska tveksam, med tre undantag, till att vi får se väsentligt högre oljepriser i år. Dessa två undantag är antingen att orkansäsongen blir katastrofal i Mexikanska Gulfen i sommar, inte miljömässigt katastrofal när oljan från BP:s läckage blir ohanterlig vid orkan, utan katastrofal för oljeutvinningen. Det kan driva upp priset tillfälligt. Det andra är någon oförutsedd allvarligare geopolitisk händelse, och det tredje är att världsekonomin återhämtar sig extremt mycket snabbare än vad i princip någon tror.
Annars tror jag att det roliga är över för oljepriset, åtminstone över semestern, och vi kan rent av få se kraftigt fallande priser under hösten om nu MA50 går ner genom MA200 utan att strax därefter vända upp och visa på en falsk signal.
Sammanfattning: Förvänta er inte väsentligt högre oljepris i år. Jag har blivit negativ, men har förstås allt som oftast fel. Det jag skriver gäller tills jag ändrar mig, vilket jag mycket väl kan göra. Inget är hugget i sten. Att hugga åsikter och analyser i sten är ett bra sätt att bli fattig på.
Som vanligt ansvarar alla för sina egna investeringar och investeringsbeslut, och ovanstående är mina personliga åsikter. Caveat emptor.
8 kommentarer
Tack för inlägget C, min önskan om din syn på läget var just för att få din åsikt inte för att fiska köp/sälj signaler. 🙂
/riddler
Tips: Kolla in olje-kurvs-yielden på terminerna
Japp, oljepriset är i contango, dvs det föreligger ingen brist på olja idag. Det kan snarare tas som argument för att oljepriset bör falla, inte stiga i takt med terminskurvan.
Vad t ex septemberterminen handlas för idag säger väldigt lite om vad oljepriset faktiskt kommer vara i september.
Dessutom gör contangot att det är ännu svårare att tjäna några pengar på oljepriset pga terminsrullningen för olika ETF:er eller certifikat.
Jag håller inte med. Återhämtningen i USA och delar av Europa är ändå hyfsad och stora delar av asien är uppe på nästan 10 % tillväxt. Vi ligger redan nu på den maximala oljeproduktion som jag misstänker är möjlig med dagens oljekällor eftersom oljepeaken troligen redan är nådd. Endast en liten förskjutning uppåt i oljekonsumtionen kommer snabbt att tära på oljelagren och priset kommer att raka i höjden igen. Nivåer som vi tidigare såg innan finanskrisen på 140-150 dollar är inte alls uteslutet. Det som händer i mexikanska gulfen bidrar såklart till att snabba på hela förloppet, och jag gissar att priset redan i höst kommer att dra iväg rejält.
Vad dina tekniska analyser visar anser jag helt oväsentligt i sammanhanget om man avser att investera på lite längre sikt än ett par veckor.
På sikt kommer oljepriset stiga, men jag tror att det lugnar ner sig ett tag nu. Innan vi får se 140-150 igen kan vi mycket väl få en rejäl dipp, men inget är förstås säkert.
Tack för genomgången.
Det är alltid roligt att läsa om vad folk tycker om oljepriset. Speciellt som man inte själv sticker ut hakan så ofta och spekulerar, utan kan lugnt luta sig tillbaka och säga "vad var det jag sa!" när det går åt ena…eller andra hållet.
Sen kan man ju alltid gömma sig bakom feltolkningar av tidsperspektiv, skriver man det inte explicit kan det bli lite vagt vad som menas med långsiktigt respektive kortsiktigt (inte menat som kritik mot någon).
Men det mesta hänger väl lite på hur det står till med världsekonomin, och vad man har för grundinställning det närmaste året eller två. Tror man på en dubbeldipp så lär nog inte skyhöga oljepriser vara aktuellt att tro på heller under samma tidsperiod. Men skulle det visa sig att samtliga parter tycks glömma bort det sjuka sjuktillstånd som västvärlden har dragit på sig genom krediter samtidigt som asien dundrar på så kan såklart bubblan pumpas betydligt större några år till. Lägg därtill externa faktorer som potentiella världsomfattande ristriktioner på djuphavsborrning av olja pga senaste debacklet och priset kommer såklart påverkas (dock inget jag satsar pengar på).
Fast nu spekulerar jag ju…
Man räknar med att produktionen i de stora oljefälten kommer att minska med åtminstone 3 % varje år framöver. Om detta inte ersätts med nya oljekällor eller ökad produktion i andra mindre oljefält, så kan maximala oljeproduktionen bara på ett år sjunka lika mycket som konsumtionen sjönk från överhettad världsekonomi före finanskrisen till lågkonjunktur efter raset. Alltså från i snitt 87 miljoner fat/dag ner till snitt 84 miljoner fat/dag. Bara på ett år. Vad skulle det innebära för oljepriset?
Sannolikheten att förlusten i produktion ur de stora fälten ska kunna ersättas med nya, minskar varje år och kostar allt mer vilket obönhörligen kommer att driva upp priset. Lägg därtill alla konsekvenser som BP-historien medför, så blir det riktigt intressant. Vilket kommer bli det första oljeproducerande landet som bestämmer sig för att minska exporten på olja till övriga världen och spara på oljan för eget bruk? Norge? Kuwait?
Konsumtionen har sedan 1995 ökat från ca 70 till ca 85 milj fat/dag och hela den ökningen står Kina och övriga asien för i stort sett. USA och Europa har så gott som legat still. Om Kina och övriga asien skall växa med 10 % fortsättningsvis så måste övriga länder minska sin oljekonsumtion om det ska gå ihop sig, vilket de inte lär göra i första taget. Sedan 2005 har oljeproduktionen legat mer eller mindre konstant runt 85 milj fat/dag, och det verkar inte gå att öka den mer än så mer än tillfälligt, vilket klart indikerar att peak oil är nådd. Prognosen för oljekonsumtion juni månad är 86.30 milj fat/dag, en ökning med 2 milj fat/dag mot maj.
Du predikar för kören, och behöver knappast undervisa mig om peak oil.
Kortsiktigt är dock det allra mest avgörande för oljepriset världsekonomin konjunktur, vilket du bland annat såg hösten 2008, då oljepriset föll från 148 USD till ca 30 USD, trots att vi passerade peak oil sommaren 2008.
På lång sikt (5-10 år) kommer oljepriset stiga om marknaderna får förbli oreglerade och fria. Men jag pratar inte på lång sikt, utan den närmsta tiden.