Bloggaren Nymnchens noteringar går till angrepp på mig, Flute och Vidsynt, och säger sig rycka ut till demokratins försvar.
Ett citat från bloggaren:
“I ren skär affekt måste jag bara häva ur mig detta, det ligger och pyr under ytan när jag läser (mycket läsvärda) bloggar som Cornucopia?, Flute och Vidsynt. Problemet är att dessa åsikter blandas med en sorts ekonomisk och ekologisk realism, som är väldigt tilltalande och trovärdig. Men så helt plötsligt dyker det upp saker som visar hur de här männen verkligen resonerar. Naturligtvis bekänner de sig till helhjärtat till von Hayek, och ska man ta någon diskussion med dem måste det ske via honom.”
Vill tacka för “mycket läsvärda”. Avsikten är inte att alla skall applådera. Möjligen att få en annan synvinkel, bli upprörda och utvecklas som människa. Eller sluta sig inåt i sina förutfattade meningar.
Nymnchen kallar sig för vänterliberal utilitarist. Vänster och liberal är förstås en motsägelse, precis som t ex anarkokapitalistisk liberal miljösocialist är det.
Innan vi går in på sakfrågan, så är det intressant att Nymnchen direkt hamnar i något genusperspektiv, eftersom hon inte kallar de hon angriper för “personerna” utan “männen”. Vilket är intressant. Åtminstone jag har aldrig påstått att jag är en man, jag menar vilken man väljer att kalla sig Cornuco-Pia? Oavsett så är hon är direkt vinklad mot att det måste röra sig om onda män, små ulvar i fårakläder.
Sedan snöar hon in på en enskild formulering, anarkokapitalism. Fast min formulering är “anarkokapitalistisk”, dvs “anarkokapitalist-aktig”, inte “anarkokapitalist”. Det finns alltså böjelser åt det hållet, t ex i att jag är väldigt tveksam till överheter, myndigheter, staten och ledare. Anarki betyder inte kaos, anarki betyder utan ledare. T ex utan en centralbank, utan statliga styrningar som räddningar av banker eller banksparare via insättningsgarantin.
Men för att förstå vad som avses bör nog Nymnchen titta på orden “liberal” och “miljösocialist” också. Liberal använder åtminstone jag i sin friheteliga individuella form, där individens rättigheter står först, inklusive rätten till ett bra liv. Kanske samma som hennes egna liberal i vänsterliberal. Och miljösocialism beror på att som hon själv skriver ovan “en sorts ekonomisk och ekologisk realism”, så måste den fria marknaden och fria ekonomin verka inom de gränser som det humanekologiska systemet sätter. En rå ultrakapitalism, vilket är vad Nymnchen tolkar anarkokapitalism som, kommer snabbt suga ut alla naturtillgångar och bränna ut mänskligheten ännu snabbare än dagens system. Vi måste därför sätta gränser som fastställs av naturen, och inte av några ekonomiska teorier. Sedan kan man läsa in annat i anarkokapitalism, fokuserar man på en misstro mot överhet, så vill man inte se några storföretag. Själv är jag företagare, och det skulle aldrig falla mig in att anställa någon, däremot hyra in andra småföretagare. Att ha någon anställd är att förslava. Om inte annat mig som arbetsgivare. Bättre då att köpa tjänsten på den fria marknaden.
Oavsett, så till skillnad (förmodar jag) mot Nymnchen så tycker jag att alla skall drabbas lika. Banker och deras kapitalister till ägare skall inte få stöd, utan har de misskött sig så skall de gå under. Men även bankernas kunder har misskött sig, inklusive de som satt in pengar hos bankerna. De har gått med på att låna ut pengar till giriga banker till obefintlig ränta (0% på lönekontot sedan 1990-talets mitt), som sedan bankerna lånat ut nio gånger om och orsakat enorma tillgångsbubblor. Så vi skall inte ha någon insättningsgaranti. Även spararna skall drabbas för att de är med i leken. Och ärligt talat, drabbar ingen fattig. Skall man absolut ha en bankgaranti, så kan den vara på en månadslön så man klarar sig fram till nästa löneutbetalning.
Det finns trots allt utmärkta och säkra platser att sätta sina pengar, istället för bankkonto.
Vem är det man skyddar med en svensk insättningsgaranti om 500 000:- SEK eller en amerikansk om 250 000 USD? Är det mannen på gatan, med någon tusenlapp kvar i plånboken när räkningarna och räntorna på lånen är betalda, kanske 90% av befolkningen, eller är det bankernas och bankernas ägares profit man skyddar? Svaret är förstås enkelt, det är bankerna man skyddar, inte mannen på gatan, men en insättningsgaranti är så smart formulerad att de flesta tror att den finns till för att skydda den lille mannen. I själva verket handlar det bara om att motverka att den lille mannen använder sin konsumentmakt och flyttar pengarna från dåliga banker, en sk bank run. Åndå är inte en bank run ett problem i dagens digitala centralbanksvärld, då banken alltid kan låna pengar från centralbanken istället för från kontohavare.
Ja, räntorna skulle vara betydligt högre annars, och det är med all rätt. För det är låga räntor, styrda av centralbanker och giriga banker som orsakat mycket av de än så länge ganska milda problemen. Genom insättningsgarantin sätts marknaden ur spel, kanske rent av mer än via individuella räddningsaktioner för bankerna.
Naturligtvis måste man samtidigt som insättningsgarantin också avskaffa central styrränta, utan räntan skall sättas på marknaden.
Tufft? Kanske det, men då undviker vi också framtida bubblor, eller får dem att bli mindre stora innan de spricker. Man kan inte släcka elden genom att hälla bensin på den.
Sedan sticker Nymnchen iväg på något spår om demokratin, och vill tydligen försvara den mot sådana som mig. Det är intressant. Jag förespråkar ett system som inte är fascistiskt och som inte är korporativistiskt, och då kallas jag indirekt för odemokrat. Å andra sidan är ju demokrati ett väldigt missbrukat ord, som i Tyska Demokratiska Republiken (DDR). Demokrati är ett ord man tar till för att försvara sin egen ståndpunkt, vilket också Nymnchen gör.
Demokrati och mänskliga rättigheter är bland det finaste som finns. Låt oss inte missbruka det ordet. Ordet betyder folkstyre. Inte att styra folket. Hur har vi det idag? Tilläggas bör att “vänstern” vill alltid styra folket, vilket är vad de kallar för demokrati.
Tillbaka till et ideologiska snömoset. Citerar vad som står här i marginalen.
“Politiskt svår att klassificera. Enligt vissa en “jobbig, grinig 70-talist tillika snobbig marxistisk meritokrat med en nypa av Malthus”. Ibland har jag kallats anarkokapitalist, ibland ultraliberal, ibland kapitalistsvin, och ibland för sosse eller jävla kommunist. En gång har jag rent av kallats centerextremist, och även vulgärliberal kloakbrunn. Och paleocon, i motsats till neocon. Anarkokapitalistisk liberal miljösocialist passar annars bra. Döm själva.”
Ovanstående är fullt av motsägelser. Det är som det skall vara. Jag anser att få människor är så banala att de kan falla in i en enkel ideologisk mall. Nymnchen själv klarar inte av det, utan säger sig själv vara vänterliberal utilitarist. Och jag bryr mig ärligt talat inte om vad hon menar med det, det relevanta är faktiskt vad hon uttrycker. Så därför tänker jag inte snöa in på ett av orden vänsterliberal utilitarist och överdriva innebörden av detta, utan istället dra mina egna slutsatser från vad hon skriver. Annars kunde man fokuserat på utilitarist och snedvridit grundtanken med detta till att få det att handla om massans förtryck av minoriteten för massans egen njutnings skull.
Nu skall jag lägga till “mycket läsvärd, väldigt tilltalande och trovärdig ekonomisk och ekologisk realist” till omdömena i marginalen. Alltid retar det någon. Sveriges bästa blogg är dock en kraftig överdrift, även om jag tackar för den formuleringen.
Annars gillar jag centerextremist skarpt.
20 kommentarer
Hej,
Gillar dina inlägg utan allt detta försvar och navelskådande. Håll dig utanför det.
Skriv istället ett bra inlägg om hur allt mera av vår jordbruksmark asfalteras och bebyggs, så att kommande generationer inte kan bli självförsörjande när det blir oljekris. Jag skulle vilja ha ett omedelbart byggförbud på all tidigare jordbruksmark. Vad tycker du?
Eftersom nästan all mark varit jordbruksmark, och städer ofta har uppstått just där det varit bra jordbruksmark/skog, så blir det svårt att bygga. Man kan förstås dränera diverse mossar och myrar och bygga på dessa.
Du har dock rätt, produktiv skog och produktiv jordbruksmark borde inte få tas i anspråk för byggnation eller infrastruktur. I Skåne är väl problemet värst, där man bygger över en av Västeuropas bästa jordbruksmarker med överbelånade hus. Rätt riktning vore att fylla ut Öresund och bygga ditåt istället, men då klagar någon på att flödet från/till Östersjön störs, så det går inte heller.
Men visst kan man skriva om det.
Öresund störs inte av de enorma utfyllnader som sker i anslutning till Malmö ny hamn. Där växer Skåne, men utan hus.
Men husen byggs i stället i Västra Hamnen.
Landskrona har skapat ny mark med en egen ö av gips.
Så visst byggs det ut i Öresund, på mark som inte tas från bönderna!/Oppti
Började skriva detta hos Nymnchens, men det visade sig att det inte gick att vara anonym så det får hamna här istället.
Ren anarkokapitalism är inget jag vill ha. Murray Rothbard sägs ligga i den fållan enligt Wiki. Men tror ingen vill leva helt utan styrning / polisväsende etc. Det är inte Svart eller Vitt.
Jag tror inte ett land fungerar något vidare utan en central stat som sköter samhällsviktiga funktioner, rättsväsende, samordning etc, och tar ansvar för större infrastrukturprojekt etc. Dock vill jag se en mindre stat/offentlig sektor än vad vi har idag. Tycker det sitter för mycke skattefinansierade folk på tjänster som egentligen inte behövs. Baksidan av det myntet är byråkrati och annat det dessutom medför. Jag tycker det är för mycket dalt med folk som hamnat snett, vill inte stödja rehabilitering i oändlighet.
Jag är för kapitalism och sunda pengar. Mindre fractional reserve banking, centralbanker etc. Låt marknaden styra mera, men till sunda spelregler (kapitalism och sunda pengar). Samt vissa maxtak, även om marknaden givetvis kommer försöka anpassa sig efter dessa regler.
Förespråkar en mer ansvarsfull vardag där folk får ta mer eget ansvar istället för att förlita sig på att andra ska ställa upp och hjälpa. Ja, det kanske låter kallt, men jag står för att det faktiskt ska löna sig att anstränga sig.
Själv funderar jag varje dag om jag ska jobba något mer, går juh bara bort det mesta i skatt. Finns inget egentligt driv att anstränga sig mera.
Är dock väl medveten om att det inte får gå för långt, vill också bo i ett tryggt och bra samhälle. Vilket det knappast blir om folk känner sig dåligt behandlade.
-Ja det stämmer att folk som inte anstränger sig kommer få det sämre, men det hela bygger på att folk kommer då vilja anstränga sig mer och vi kommer att bygga ett mycket konkurrenskraftigt land och vi kommer därmed få ett mkt gott välstånd.
Det handlar om vad man har för grundlig åsikt, vad som är rätt eller fel kan andra ha åsikter om, men jag anser att det ska löna sig att anstränga sig. Jag vill ha frihet. Stabila spelregler på marknaden, men i övrigt ska staten hålla sig borta från att konkurrera med den privata marknaden. (vissa undantag kan finnas)
Sverige har potential, ingen tvekan om det. Om vi inte fokuserar på fel saker.
Vill knappast bygga ett slaverisamhälle..
Thaman – det är bara åsikter
Klassiskt liberal miljösocialist passar nog bättre. Eller det kanske räcker med Liberal miljösocialist.
Grön nattväktarstat? eller kanske natt- och miljöväktarstat?
Hahaha jag skrev något också innan jag upptäckte att det inte gick! Om Afrika, möljigheterna där, lagar, utnyttjande av människor mm. När jag läste egenom det i efterhand så lät det väldigt kritiskt mot hennes syn på det mesta och nästan som ett påhopp.
Angående byggande på framtidens överlevnadsmark:
1. titta på en karta över Sverige. Det är en mycket liten del som är bördig jordbruksmark. Den har med stor möda gjorts till det av tidigare generationer för att vi ska kunna försörja oss i framtiden.
2. det är sannolikt en kort och snart försvunnen tid att vi kan rekvirera stor del av vår mat från andra länder med bil, båt och flyg. Förutom bränslebrist kommer de att behöva den själva.
3. det finns ingen anledning att vi ska tillåta skånes städer och andra på bördig mark att breda ut sig. Det finns massor med annan plats i Sverige som är lämpligare. Och vi kan tvinga dessa städer att bygga på höjden: vill de expandera får de riva och bygga högre och tätare. Det är bara för att det är så billigt att använda jordbruksmark som man bygger där.
Jag måste ju dock säga att det inte direkt känns problematiskt med mark i Sverige !??
Framförallt inte mark för energiproduktion.
Matproduktion är en annan sak- men hur mkt bördig jordbruksmark förvandlas till vägar och bostäder egentligen årligen ?
Jag har inte ngn statistik egentligen, men här runtom stockholm är det väldigt mkt f.d. industrimark som omvandlas, framförallt kring vattendrag…
För projekt som förbifart stockholm kanske det går åt lite jordbruksmark (?), men det kan inte handla om stora mängder !!?
Då är jag mer rädd för de länder som har ont om mark överhuvudtaget (som nere i europa, eller varför inte i asien) elelr att det globala klimatet eller framförallt klimatet på den norra delen av klotet börjar kylas ned – men sämre skördar som följd.
Det tillsammans med dyrare transporter kan ge oss en knivig situation och ett sätt att försöka vara proaktiv där är att skaffa oss tillgång till mycket billig miljövänlig energi som förutomtransporter kan användas till tex växthus, konstbevattning mm mm!
/K
"Centerextremist" användes väl först på Rune Lanestrand, känner du honom?
Sedan saboterar vi mycket mark med bl a kadmiumförgiftat avloppsslam också. Läs gärna mer på gunnarlindgren.com
/jonas
Jonas, tanken är dock god när det gäller att återföra de näringsämnen vi stoppar i oss och sedan skickar ut via avloppen till kretsloppet istället för till havet. Problemet är som sagt bara kadmiumen.
Det borde dock gå att komma runt, t ex enbart gödsla med slammet på biobränsleodlingar, t ex salix, eller industrigrödor, och låta näringspumpen skicka vidare näringen till omkringliggande åkrar. Kanske odla någon hektar slamgödslad salix i mitten av större åkermark, varifrån sedan näringsämnena sprider sig, t ex mha lövfällning.
Alternativt rena slammet på riktigt.
Åsa (Nymnschen) har ju redan bevisat att hon inte kan räkna så det är intressant att hennes gliring fick uppmärksamhet.
Dessutom har du faktiskt visat att du är man, dels genom den hyffsat maskulina bilden, det faktum att du nämnde att du har fru och att du har burburrryrock samt gjort lumpen för över 10 år sedan hintar om att du bör vara man.
😀
Äschdå, man kan väl inte förutsätta att alla läst alla inlägg:-) Fast jag vill tillägga att Burberryrock finns även för kvinnor.
Nu när vi ändå är inne och trampar i ideologiträsket måste jag rekommendera Gösta Ekmans gamla sketch från "Glaset i örat" (1973-1974), som heter just "Centerextremisten".
Burberryrock för kvinnor? Och vad använder du för parfym då?
Jag läste faktiskt bara ner till avsnittet där du hävdar att "vänster" och "liberal" är en motsägelse. Sen kändes det inte riktigt som att vi hade någonting mer att diskutera. Det hamnar lätt på nivån "nej jag vill inte ja det som i Nordkorea" "jo, det vill du visst". Och jag som har lite svårt för när äldre män berättar (till skillnad från bevisar) för mig att jag tycker fel 😉
Istället kan jag rekommendera dig att läsa det Isobel Hadley-Kampz skriver om Den Nya Liberala Teorin
http://isobelsverkstad.blogspot.com/2010/02/den-nya-liberala-teorin.html
Den diskuteras på en hel del bloggar av hela höger-vänsterskalan. Om vi kan enas om en sådan gemensam utgångspunkt så kan vi ju fortsätta diskutera. Personligen tycker jag ju att din blogg har andra kvaliteter än just politisk diskussion, så i så fall kanske vi borde ta det någon annan stans.
Är du inte intresserad av att läsa helheten, så har vi inget att diskutera.
Jo, du har rätt. Som jag skrev på min blogg;
Jag sitter just nu och diskuterar med en god vän till mig som också är ett av dina största fan, och han påpekar att du inte riktig menade som jag uppfattade det. Det var en lite barnslig överreaktion av mig. Jag ska läsa det, helt klart.
Cornucopia: Det är inte bara kadmium som är ett problem. Läkemedelsrester, föroreningar från trafiken osv osv…
Sedan kan jag rekommendera att man gör testet på:
http://www.politicalcompass.org
Där kan man se hur man ligger till politiskt, inte bara enligt en höger/vänsterskala utan även längs med en axel som avläses på en skala från liberal/auktoritär. Det är kul och informativt 🙂
/jonas
Jonas, jag har gjort den där förut, och blev center-liberalextremist. Glömde dock ta en skärmdump. På höger-vänster hamnade jag nästan exakt i mitten, typ en pixel till höger om mitten, och på liberal/auktoritär hamnade jag några pixlar från botten. Går alltså ej att klassificera enligt några exempel, annat än möjligen att den enda ideologi jag har är libertarian/anarkist.