Den svenska grenen av Association for the Study of Peak Oil, ASPO Sverige, har numera en egen hemsida/blogg, som man hittar på asposverige.se. Kan vara värt ett besök. För de som vill stödja organisationen, så kostar ett medlemskap 100:- SEK per år.
Lite överraskande är att ordförande för föreningen är Gustav Krantz, som jobbar hos Energimyndigheten vilket ju annars tillhör strutsarna som försöker ignorera att peak oil ligger i närtiden. I styrelsen hittar man bl a också en Fortumanställd och förstås en av ASPO:s världsordförande professor Kjell Alekletts doktorander ifrån Globala Energisystem i Uppsala.
Kanske finns det en peak oil-gerilla där på Energimyndigheten ändå?
Med anledning av att en av läsarna ville lyfta fram frågan om att vi allt mer bygger hus, bostadsområden och vägar på vår allt värdefullare jordbruksmark, så tänkte jag också påminna om den Skånecentrerade föreningen Den goda jorden, som arbetar för att bevara jordbruksmarken och inte bebygga den. Där kostar medlemskapet 200:- SEK.
Vår jordbruksmark har sedan hundratals år tillbaka brutits för hand av tidigare generationer, och rensats bort från den skog den tidigare var. Det tar idag inte många timmar att omintetgöra hundratals års arbete, i syfte att fortsätta göda bostadsbubblan eller motorvägsvansinnet. Vi kommer behöva all jordbruksmark vi än så länge har kvar för att ge oss mat och energi i framtiden, och det lär vara osannolikt att det kommer rivas bostadsområden för att odla upp marken igen.
Nu går det visserligen att ta tillbaka en del mindre produktiv jordbruksmark där man låtit skogen växa igen de senaste 50 åren, men det tar ändå många decennier innan man får marken i riktig ordning igen. Men maten kommer från ICA, och energin från pumpen eller vägguttaget, så vem bryr sig?
7 kommentarer
Mycket viktig fråga det här. Rikspolitikerna skulle helt klart behöva öka skyddet av odlingsmark, typ att odlingsjorden pekas ut som riksintresse. Tills dess ut och jaga era kommunpolitiker, då de flesta av Sveriges kommuner gladeligen exploaterar åkermark, som då blir förstörd för all framtid(bara till nästa istid). Det är inte ens säkert att åkermarken beskrivs som just åkermark vid ett planprogram utan istället kallas mjukmark, lite kreativ nysvenska.
Inte bryr dom sig om det. På grund av kortsiktiga fluktuationer på världsmarknaden har vi idag en självförsörjningsgrad på mat med under hälften (påstod en bonde jag pratade med, kan inte bekräfta hans påståenden). Men visst importerar vi. Och då behövs ju inte jorden här, enkelt va?
Visserligen kan man räkna ut med ändan att det är ett tillstånd som på sin höjd kommer att vara ett eller ett par decennier, men då är ju ändå mandatperioden slut.
Har vi överhuvud taget något beredskapstänkande alls kvar ens på riksnivå? På några enstaka årtionden verkar vi ha skrotat hela civilförsvaret ( hör inget om dem längre) och beredskapsmyndigheter ( hör inget om dem längre heller). Tänker någon längre än till söndag? Hur vi ska göra om det blir konflikt i Saudiarabien och plötslig blänslebrist? På hur kommande generationer ska kunna försörja sig?
Det finns enligt uppgifter jag hört nyligen över 500 statliga myndigheter och "organ". Det mest konkreta dessa hittat på på senare tid är att byta ut alla vägskyltar i landet för miljardbelopp och nu ska ta radonbeslut som kan komma att kosta hundratals miljarder. Vettigt? Förslag: halvera antalet myndigheter och halvera den andra halvan och låt dem koncentrera sig på konkreta nyttigheter för oss medborgare.
Japp.
ASPO Sverige skrev för ett år sedan till Regeringen, Riksdag o Myndigheter i denna fråga som vi ser som mycket viktig.
Ni kan läsa vad vi skrev på Newsdesk här
http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/vilka-implikationer-faar-iea-s-world-energy-outlook-2008-paa-sveriges-framtid-274131
Har vi fått något svar? eller någon reaktion alls?
Nej, ingenting det är tyst som i en grotta.
Men det kanske inte är så konstigt, detta är inget problem. För på problem finns det lösningar men här finns inga lösningar, utan det finns olika val att göra och alla är svåra och kommer att kräva offer hur man än vänder och vrider på det.
Bengt: Ni har en ny medlem nu. Fortsätt ert viktiga arbete!
Det är inte lätt att ha nån långsiktighet vad gäller markanvändning; på 50-talet fick farfar statsbidrag för att röja sten från en åkerlapp.
1991 fick brorsan och jag bidrag för att plantera gran på sammma stycke.
2008 fick vi förbud att dika nedströms samma åkerlapp.
På 35 år hinner alltså Bidrags/Storebrorsmakten svänga från Matproduktion via Granodling till dagens gällande Naturmupperi. Skulle kännas bättre och rationellare (friställa byråkrater för hederligt arbete) om vi Brukare fick sköta oss själva.
Granen ska 1:agallras om två år. Ser jag verkligen fram emot. Det finns INGET som slår känslan att röja runt i skog man själv planterat!
Mvh
Hellbound