I en artikel hos Reuters påstås en hemlig tysk läcka säga att euroländerna tänker hjälpa Grekland finansiellt.
Man är i så fall ute på farlig mark både politiskt, juridiskt och ekonomiskt.
Först bör man nog tänka på att det mycket väl kan röra sig om plunge protection, dvs genom lite “läckor” så hoppas man lugna marknaderna och rädda det som räddas kan, åtminstone ytterligare någon vecka. Det betyder inte att man faktiskt kommer göra något, utan att man hoppas att “läckan” skall räcka för att vända en fallande euro.
Juridiskt är det oprövad mark att enskilda länder skulle hjälpa andra EU-länder, då ngt sådant inte täcks in av fördragen. ECB är själva förbjudna att hjälpa till.
Ekonomiskt är det vansinne, då man öppnar Pandoras Ask. Greklands tidigare lögner med sin ekonomiska statistik, och deras vanskötsel av ekonomin skall alltså belönas med pengar från de som skött sig bättre. Om Grekland får pengar, då skall väl resten av PIIGS få pengar också, dvs Portugal, Italien, Irland och Spanien. De euroländer som är kvar att betala är alltså Tyskland, Frankrike, Österrike, Holland, Belgien, Slovakien, Finland och Slovenien. Och lite småländer som Malta eller Luxemburg.
Men visst, det balanserar kanske ekonomin inom eurozonen. De länder som har skött sina finanser får sämre finanser, och Grekland kan fortsätta missköta sina. Socialism i stor skala.
Och politiskt… Antar att man inte frågar vad skattebetalarna i ovanstående länder tycker. Jag tror jag vet vad svaret hade blivit om man frågat skattebetalarna om de solidariskt vill ge bort pengar till ett misskött Grekland.
Jag tror också att Sverige så gärna hoppar på tåget, även om vi inte ens är ett euroland. Vi vill ju vara med och röka på med de andra pundarna.
Nej, får Grekland hjälp så spår jag att euron kanske tillfälligt stärks, men sedan rasar det vidare. För därmed har man visat att det är helt OK att som euroland missköta sina finanser, så det finns ingen anledning att visa någon som helst disciplin.
Men som sagt så kanske det hela bara rör sig om medial plunge protection, och i slutändan inte blir ett enda eurocent.
Se även en lite längre artikel i Wall Street Journal.
I morgon är det EU-toppmöte, vilket alltså kan bli en rysare.
Jag har varnat här på bloggen för att vi 70-talister inte får speciellt hög pension när vi går i pension vid 85 års ålder, och illustrativt nog så vill Grekland nu höja pensionsåldern till 63 år, från tidigare 61. Rinse, repeat.
Folket tar förstås till gatans parlament. DN menar i en krönika att eurozonen visar på sin styrka då euron minsann inte gått under. Goddag, yxskaft.
Vår väldelige Borg flosklar förstås på, och menar att om Grekland kan vidta åtgärder som stärker landets ekonomi så uteblir problemen för de andra grisarna. Jag har inte läst på Handels, så jag förstår tyvärr inte hur t ex Irlands ekonomi blir bättre om Grekland sänker lönerna och höjer skatterna. Borde inte tvärt om det tvinga fram lönesänkningar på Irland för att inte Grekland skall ta jobben från Irland? Och om euron stärks pga förtroende för Grekland, så får Irland svårare med exporten ut ur eurozonen. Möjligen gynnas däremot Irland av en kraschad grekisk ekonomi eftersom det försvagar euron och därmed förbättrar Irlands konkurrenskraft på exportmarknaderna.
9 kommentarer
Hej!
Jag heter Max Bergander och är chefredaktör för internettidningen http://www.zitiz.se!
Jag har läst det du skriver och tycker att det är riktigt bra!
Min fråga är om du skulle vara intresserad av att skriva för oss och vår ekonomiredaktion?
På så sätt skulle du nu ut till en massa läsare samt ge din blogg ett ordentligt uppsving.
Hur ser du på det?
Hör gärna av dig till mig på [email protected] så fort du kan så kan vi prata mer!
Ha det bra så länge!
MVH
Max Bergander
Juridiken och vad som stipuleras i fördragen är fullständigt egalt. Ett flertal länder har under LÅNG TID haft för stora underskott än vad som är förenligt med fördragen.
Hitta på, ändra regler och förvanska, det är vad vad EU och ECB direktionen sysslar med och är erkänt duktiga på.
IMF nästa
Grattis till ett nytt uppdrag-se ovan.
Greklands största "Industri" är turistindustrin.
Så om Tyskland vill stötta Grekland så bör det väl kunna ske på ett för bägge parter gynnsamt sätt./Oppt
Världssocialismen närmar sig steg för steg och det är inget vi kan göra åt det.
/Mörkrädd.
Anonym, det är inte socialism, det är fascism!
Var skall det sluta om man "bailar" ut både banker och nationer? De behöver inte längre ta konsekvenserna av sina handlingar. "Moral hazard" på hög nivå. Ett mycket farligt spel.
Hmm…
Inte för att jag är så ekonomiskt insatt, men det finns ju en efterfrågesida inom ekonomin som måste värnas. Medborgare i rikare länder som Tyskland och Sverige kan ju (ibland) lägga pengar på hög. Samtidigt sjunker ju efterfrågan i de fattigare länderna, till slut går de marknaderna förlorade.
Kan inte det vara skadligt för alla ?
Sen är det en annan sak att det inte är roligt att betala skatt, men fördelningspolitik mellan länder behöver väl inte vara värre än fördelningspolitik inom länder.
Jo, fördelningspolitik mellan länder är värre. Det eftersom vi kan hålla politikerna inom vårt land till ansvar vid allmänna val men inte kan rösta bor de grekiska politikerna som höjt pensioner till 96% av den tidigare lönen + avgångsvederlag (och allt detta skattefritt) + anställt 4ggr fler lärare per elev än i Finland trots urusla resultat. Om vi ska betala kommer de fortsätta missköta sig.