Med tanke på min varning nu i helgen för att börsen skall ner av tekniska orsaker, så kan man ju också fundera på om börsen är övervärderad fundamentalt. Tyvärr finns det inte speciellt bra och lättillgängligt fundamentalt data för den svenska börsen att tillgå, men det samma gäller inte USA.
jag har tidigare nämnt Shiller-p/e, döpt efter Robert Shiller på Yale. Det handlar om ett inflationsjusterat p/e-tal för snittet på de senaste 10 årens vinster för börsbolagen i det amerikanska indexet S&P-500.
Robert Shiller publicerar löpande dessa data på sin webplats, och de finns också bearbetade och lite mer lätttillgänliga på webplatsen multpl.com. Via detta data finns också historiskt data för utdelningar och även räntan på den 10-åriga amerikanska statsobligationen.
Tittar man på Shiller-p/e så ser det ut så här för S&P-500 sedan 1881.
Som man ser ovan så har börsen varit värderad högre än snittet sedan slutet av 1980-talet, undantaget en kort period när börsen låg på botten kring årsskiftet 2008-2009. I skrivande stund ligger Shiller-p/e på 19.47, mot snittet på 16.35. Om inte vinsterna stiger med stillastående börs så kan alltså börsen med lätthet gå ner åtminstone 16% för att nå medlet igen.
Nu vill väl förstås vän av ordning påtala att man inte bara kan titta på 10-års glidande p/e värde. Man måste förstås titta på utdelningar och även vad statslåneräntan är. Så då får vi nedanstående graf. Jag har här inverterat p/e och istället lagt in E/P som procentsats, vilket ger en indikation på hur många procents vinst i förhållande till aktiepris aktiebolagen ger.
Utdelningar ligger nu på 2.09% mot ett medel på 4.37%. Ser man till utdelningarna så kan alltså börsen mer än halveras. Bara sett till utdelningar ger den 10-åriga amerikanska statsobligationen högre marknadsränta. Däremot är Shiller-e/p nu faktiskt högre än statsobligationernas ränta, vilket är som sig bör. Man bör ju sätta en riskpremie på aktier. Men de senaste årtiondena har e/p i själva verket mest varit lägre än statsobligationsräntan. Börsen har alltså varit övervärderad. Det blir lite tydligare om vi lägger in en graf över detta.
Snittet för e/p minus statsobligationsräntan har varit 2.46, och just nu ligger värdet på 0.96. Även om man alltså får en premie för att investera i aktier, så är börsen fortfarande övervärderad i förhållande till räntan. För att få högre e/p måste antingen vinsterna upp, eller aktiekurserna ner.
Riktigt intressant blir det dock om vi tar Shiller-e/p + utdelningar minus statsobligationsräntan. Jag vet, det där är ett enormt övertramp vad gäller enheter och annat, t ex är ju utdelningar en del av vinsten, dvs tas från e/p.
Då framträder en bild av hur börsen blivit mer och mer övervärderad i förhållande till statsobligationsräntan. Under slutet av 90-talet så var börsen rejält övervärderad och summan var negativ, vilket korrigerades av IT-kraschen. Innan börsnedgången sedan tog vid igen 2007 var man återigen nästan nere på noll, för att sedan på börsbotten 2008-2009 återigen vara uppe på en värdering vi inte sett sedan 1970-talet eller tidigt 80-tal. Samtidigt så har det ju också faktiskt varit en bättre affär (för amerikaner utan valutavariationer) att legat investerad i statsobligationer de senaste 10 åren, än att ligga på börsen. Trots de låga räntorna.
Medlet skall vara 6.82, men ligger nu på 3.05. Man kan se denna siffra som ett omvänt mått på risk, och helt klart är alltså risken historiskt fortfarande väldigt hög i börsens värdering idag.
En annan tolkning av ovanstående graf kan vara att den som köpte aktier 1931-32 gjorde det uppenbarligen baserat på en väldigt låg värdering. Några sådana nivåer ligger vi inte på idag, så det går inte att jämföra de senaste årens börsnedgång med kraschen 1929. För att kunna göra det måste börsen ner kanske 80% till…
Men man skall aldrig underskatta kraften i en börsbubbla, den kan som bekant stiga enormt högt innan den spricker.
4 kommentarer
Räknar schiller med projected earnings eller trailing earnings?
Shiller räknar med 10 års glidande trailing earnings. För relativtvärdering historiskt kvittar det om det är trailing eller projected.
Som du skrev finns inte lika bra data för den svenska börsen. Men finns det något kanske för en lite kortare tidsperiod? Man borde kunna räkna ut det själv om man hittar börsbolagens totala vinster de senaste 10 åren. Känns som att det inte är allt för svårt att hitta något sådant, men jag har letat men inte hittat. Känner du till någon sådan sajt?
Kan det inte vara så att det idag är högre risk i obligationer än i aktier? De flesta västtaterna har ju uppenbarligen sämre ekonomi än företagen. Företagen har stora överskott, avbelånar sig stadigt, och många har guldläge att investera i en kommande depression.