Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
Börserna ser ut att gå mot en blandad börsöppning i de asiatiska tidszonerna, samtidigt som dollarn söker sig ner mot tio kronor där det dock finns en starkt stöd. Allt färre svenskar tror på stigande bostadspriser rapporterar SEB, även om de positiva är i stor majoritet. Med kallt och klart väder är de skyhöga elpriserna tillbaka efter förra veckans vårvärme och formerar sig som en så kallad full Sauron (TM) med en dubbeltopp på hushållens konsumtionsmax morgon och kväll.

Stockholmbörsen backade förra veckan med måttliga -1.21% för storbolagens OMXS30 och marginella -0.09% för breda OMXSPI. Dollarn har fortsatt försvagas och kostar i skrivande stund 10:08 SEK. Dock är tionivån 10:00 SEK till 10:20 SEK ett starkt stödområde där dollarn vänt åtminstone åtta gånger sedan 2022. Det kan smälla igenom lite men sedan blir det upp igen. Vi får se denna gång. Med Trumpfundamentalisten har något ändrats.

Även euron har försvagats till 10:93 SEK och den svagare dollarn gör att guldpriset nu är nere på 943:- SEK. Rekord i höstas, men inte längre.
De amerikanska börsindexen rasade förstås förra veckan och S&P-500 gick -3.10% medan NAsdaq 100 gick -3.27%. Bland techbroligarkernas FANANGST-aktier var det bara Google som steg med +2.10% medan Spotify hittades i botten med -12.48% följt av Muskovitj Tesla med -10.35%. Nvidia gick -9.79% och Netflix -9.12%. Släng på den svagare dollarn som är ner runt 6% på en vecka så blir det en brutal slakt i tech-, USA- och de USA-dominerade globalfonderna, men bloggläsarna hade ju redan gått ur dessa så ingen ko på isen där. Tesla är ner -34.96% i år, emdan Spotify iaf är upp +18.94% fortfarande, trots förra veckans ledartröja.
I de asiatiska tidszonerna är det blandat under morgonen. ASX 200 stiger med +0.18% tillsammans med KOSPI på +0.26% och Nikkei 225 med +0.46%. Hang Seng faller med -1.72% liksom Straits Times med -0.23%.

Färre svenskar tror på stigande bostadspriser uppger SEB via sin boprisindikator, som packar från +50 till +46 när andelen hushåll som tror på stigande priser backar från 55% från 59%, men de positiva dominerar stort när bara 9% tror på fallande priser.
Hushållen tror inte heller på fallande styrränta utan att den kommer ligga på 2.37% om ett år mot dagens 2.25%. Dock är hushållen alltid för högt här och troligtvis tror de att de svarar på vad de drömmer om att deras bolåneränta ska vara om ett år, och inte Riksbankens styrränta då endast 10% av hushållen avser binda räntan. 14% av respondenterna hade bunden ränta, vilket är en minskning från 19% månaden innan.

Elpriset är återigen skyhögt och med en full Sauron (TM) där elpriserna toppar under hushållens högkonsumtion morgon och kväll, medan solkraften förmodligen pressar priserna under dagen och egentligen är det enda som numera gett oss lägre elpriser. När poltiikerna inte klarar av att göra några statliga satsningar får hushållet göra det istället.
Nu är knappt solen över träden här hos oss än, men toppade på 9 907 W igår och en produktion på 51 kWh av 54 kWh förbrukade. 37 kWh såldes och 40 kWh köptes in, men redan nu i mars når vi alltså energibalans på gården med våra knappt 18 kWp installerade. Då eldade vi inte heller med ved, men å andra sidan laddades inte heller elbilen. Gården var sjävlförsörjande varje timme 06 till 16 under gårdagen och först efter 16:00 köptes det in mer el per timme än det såldes. Bidragande är förstås timprisstyrningen där t ex spabad och varmvattenberedare samt viss värme är avstängd under morgonen pga elpriset.

Det lär bli likartad produktion hos solkraften även idag.
Elpriserna toppar idag på 189 öre i SE4 och 182 öre i SE3, medan de blir som högst 101 öre i SE1 och 96 öre i SE2. Dagtida snittpris blir 121 öre i SE4 och 119 öre i SE3, medan SE1 får 52 öre och SE2 45 öre. Dygnssnittet blir 98 öre i sE4, 94 öre i SE3, 36 öre i SE2 och 42 öre i SE1.
Utmärkt dag för solkraft i alla fall, även om prisskillnaderna inte är så stora att det är optimalt för hembatterier, annat än för att spara solkraftöverskott i.
Vill du ta in upp till fyra offerter från installatörer av solkraft eller hembatterier, kontakta Hemsol (annonslänk).
115 kommentarer
“Nu är knappt solen över träden här hos oss än, men toppade på 9 907 W igår och en produktion på 51 kWh av 54 kWh förbrukade. 37 kWh såldes och 40 kWh köptes in, men redan nu i mars når vi alltså energibalans på gården med våra knappt 18 kWp installerade. Då eldade vi inte heller med ved, men å andra sidan laddades inte heller elbilen.”
Har du batteri?
När man ser siffror som ovan så ser det ju inte så bra ut med tanke på överföringsavgift, energiskatt och moms.
Man producerar 51 kwh och säljer 37kwh för en spottstyver. Sen måste man köpa 40 kwh och då tillkommer allt ovan – då har även bloggaren ett rätt avancerat elsystem med massa smart styrning.
Överföringsavgiften är numer tre öre.
Nä, jag har inte batterier. Kan inte räkna hem det. Möjligen nu när de 60 öre som tidigare kompenserade för elskatten och momsen behålls av Tidölaget.
Idag kommer jag få typ 80-90 öre per kWh för huvuddelen av den sålda elen. Tillsammans med ännu mer sparat på den egenkonsumerade är det helt okej. När jag började med solkraft var det betydligt lägre elpriser och gick att räkna hem ändå.
Just det – ni har blivit med effektavgift med Ellevio.
Men vad ger en såld kwh ungefär?
Vad kostar en köpt kwh med el, överföringsavgift, energiskatt och moms?
En såld kWh idag ger runt 80-90 kWh, just nu ger de 155 öre inklusive Ellevios bonus, men jag matar bara ut 2500 W just nu, mot 10000 W senare.
Den egna konsumtionen på just nu ca 1 000 W ger förstås bättre betalt med uppåt 250 öre eller något.
Sedan behöver vi inte oroa oss över effekttarifferna idag om vi säger så.
Så här ser det ut med Ellevio som jag har på två anläggningar:
Överföringsavgift 6.25 öre
Energiskatt 54.88 öre
Så exklusive spotpris, överföringsavgift och fast avgift kostar varje kWh 61.13 öre inklusive moms.
6öre !!??
Här nere i skåne, så betalar jag 87 öre i överföringsavgift till Eon.
Plus skatten blir det 142 öre.
Plus något fast påslag på 5 öre.
Sen något rörligt påslag som kommit i år, som legat mellan 10-12 öre.
Så 159 öre betalar jag innan spotpriset kommer, som brukar ligga mellan 70 – 140 öre.
Det är väll sista året i år som man kam räkna hem dom där 60 örena i solcells pengar?
Sen får det nog bli ett batteri, så man slipper köpa in någon el 8 månader om året.
Tjena Daalf!
Det ser helt annorlunda ut nu iom effektspektaklet så det som eventuellt kan se ut som en bra deal är en chimär.
Ser nu att jag skrev fel ovan. Korrekt ska naturligtvis vara (förenklat):
61 öre i skatt per kWh, plus rörligt elpris plus moms, plus effektuttag plus moms, plus fast avgift plus moms…
DAALF:
Då har vi nog samma.
16A – upp till 8000 kwh: 215 kr i fast avgift och sen 87,15 öre i överföring per kwh.
16A – över 8000 kwh: 591 kr i fast avgift och sen 30,70 öre i överföring per kwh.
Idag använder vi runt 4500 kwh/år så överföringsavgiften är väldigt hög. Med solceller och batteri (iom den låga förbrukningen så borde det inte vara några problem att långa tider på året slippa att köpa någon el) så borde man kunna spara en del.
Som du säger – varje kwh man slipper köpa är en besparing på MINST 160 öre per kwh.
Det ska bli spännande och se hur EON lägger upp effekttaxan – om de gör som Ellevio och sänker överföringsavgiften eller något annat.
Wofser.
EON kommer att sänka överföringsavgiften och det tar de igen på effekttaxan.
För mig sänkte Ellevio överföringsavgiften från 30 öre till nämnda 6.25 öre.
Sen är det ju som du beskriver vilket typ av abonnemang man har haft vad gäller den “gamla” överföringsavgiften.
Räknade på skillnaden mellan bunden och rörlig ränta senaste året. Fick en skopa skit för att jag band på ett år när alla visste att räntan skulle ned. Bunden ränta var vid tillfället dock rätt mycket lägre än rörligt.
Blev ca 1% besparing med bunden ränta. Med ränta på ränta effekten för den initiala räntediffen som kunde ligga kvar på sparkonto blev besparingen ca 1,5%. Så inga stora pengar jag sparade, men det visade sig inte vara så idiotsäkert med rörlig ränta trots att räntan var på väg ner.
1.5% på en miljon i lån är 15 000:- SEK, om du ligger på tjänstemannanormala 2-3 miljoner i lån är det 30 000 – 45 000 sparat före avdrag. Inte så illa.
Fick du verkligen 1% besparing på faktiskt ränta? Har sett hur listräntorna för bundna har dippat ner lägre, men när man tar rabatten i beaktning så är rörlig likväl bättre.
Jag räknade på besparingen för kostnaden av lånet (räntekostnaden ), inte hela lånebeloppet.
Så vi pratar några tusenlappar i besparing över året. Inget att ligga sömnlös över direkt 🙂
Jo, jag räknade med rabatten. Kan nämna att jag erbjöds snittränta på rörligt, och räknade därför med snitträntan i kalkylen för året.
Tesen jag ville testa var att då banken tog höjd för räntesänkningar framåt, så behövde den rörliga bli väldigt mycket lägre för att arbeta ikapp den initiala besparingen. Ränta på räntaeffekter är grymt viktig (varför banken kräver räntebetalning månadsvis, medan de betalar ut årsvis…).
Tack, du visar att jag inte är ensam om att räkna på bundet. Jag har blivit idiotförklarad många gånger när jag redovisat att där och då vore bundet bättre än rörligt. Historiskt har bundet inte lönat sig lika mycket som rörligt. Däremot finns det ett antal tidsperioder där det varit mer förmånligt, framförallt med vetskapen vad man kommer betala varje månad. När jag band bolån på 5 år till 1,3% 2019 blev jag idiotförklarad exempelvis. Kan säga att det var ganska skönt ha den räntan när epoken med minusränta tog slut.
För mig var det snarare tvärtom. Vi var en hel drös i bekantskapskretsen som band på de där 1,09-1,29 (beroende på löptid)
Men det handlar ju om att gå in i diskussioner där man pratar om fakta och inte hamnar i att folk krigar för nån “tyckonomi”.
När räntan var så låg att binda på kunde man ju argumentera att försäkringspremien för att binda var extremt låg:
Risken för att boräntan skulle gå ner under 1% var relativt låg och den besparing som låg mellan tremånaders och ev sänkning var relativt låg i kronor.
Risken för att en räntehöjning skulle slå relativt hårt upp var betydligt större
Här utbildade vi alltså varandra i riskvärdering
Trolighet att det hela inträffar
Konsekvenserna av ett inträffande.
Risk = trolighet*konsekvens
När man pekade på risken så valde som sagt alla utom en i bekantskapskretsen att binda.
Men det gäller ju att man har omgivning man kan föra en dialog med.
Hong Kong tech går svagt idag vilket gör att breda Asienindex landar på minus.
S&P visar minus 0.5% och DAX visar en uppgång på 0.7% inför öppning.
På tal om bostadspriserna så har Heikensten haft ett utspel om fastighetsskatt för att finansiera militären.
Svantesson säger så klart nej till fastighetsskatt samt höjda skatter i tjänst (för det vinner man ju inga val på).
Istället öppnar hon upp för att låna stålar på marknaden.
Gjorde inte staten ett överskott på typ 70 miljarder trots stöd till Ukraina och försvarssatsningar?
Tror att +75 miljarder var månadssiffran för februari. På 12 månader gick det däremot minus och vi lånar igen.
Men februarisiffrorna var bättre än prognos så vi är säkert på väg mot “konjunkturcykelplus” igen.
https://www.riksgalden.se/sv/press-och-publicerat/pressmeddelanden-och-nyheter/pressmeddelanden/2025/overskott-for-staten-i-februari-2025/
Det är ju sinnessjukt va de duckar.
Ett enkelt exempel. Vi skulle behöva höja skatt i tjänst med 8 procentenheter för att finansiera militären.
Svantesson menar i SVT att det kan slå mot tillväxten och bara en halv procent i ökad BNP ger 15 miljarder i ökat reformutrymme, som det så vackert heter. Så lite fel är det väl att säga att hon duckar, hon säger vad hon tror, nämligen att det är en bättre strategi att sänka skatterna för att få ökad tillväxt.
Det är dock ingen som säger att vi ska betala försvaret först, och sedan se vad som blir över till annat.
“Sänka skatterna för att få ökad tillväxt”
Är så fruktansvärt trött på den klichén.
Fast det funkade bra för Liz Truss vill jag minnas?
Sanningen är att dom stora vinsterna med sänkta skatter redan hämtats hem, liksom dom stora vinsterna med globalisering. Varje epok har sin egen medicin för att skapa tillväxt och man kan inte låta förra epokens medicin vara dogma för den nya.
Liz Truss?
Åh andra sidan, det sägs att det är grymt svårt att öka din tillväxt om landet ligger sönderbombat och i ruiner…
Rapparn: “Är så fruktansvärt trött på den klichén.”
Äh, vadå, det är ju bara 40+ år sedan Ronbo Raygun kom på “Trickle Down” — vilken dag som helst nu börjar det nog funka ska du se!
Roffe Ruff hälsar och instämmer “vilken dag som helst, vilken dag som helst”…
Skattehöjningar ovanpå nuvarande nivå kommer inte dra in mer pengar, bara försämra konkurrenskraften. Det är ju väl känt att ex statlig inkomstskatt inte bidrar till statskassan utan mest hindrar folk att ta ut högre lön och arbeta.
Det finns däremot gott om saker att spara på och det slösas enormt i offentlig sektor (som bl.a. Jens. Nylander visat på) , även om jag vet att ingen någonsin kommer titta på den biten. Högre skatt kan inte vara svaret när man redan har en av världens högsta skattetryck.
Doge-propaganda!
Du gör skäl för ditt profilnamn här. Jag påstår helt frankt att det du för fram är motbevisat gång på gång.
Var det inte Magdalena Andersson som beskrev lafferkurvan som en högerkonspiratorisk teori att lägre skatter leder till högre tillväxt och högre tillväxt till ökade skatteintäkter.
Det hade hon ju rätt i om man tolkar Lafferkurvan som du skriver i ditt inlägg.
+ 1
’Vi är inte i krig. Men vi är inte heller i fred’.
* Men skattehöjningar är uteslutet.
COB, Svantesson, Turbo och MMS har lite att snacka om.
Så försvarssatsningen ska baseras på en hypotetisk framtida BNP-ökning?
Hörde jag ett eko *dynamiska effekter* på skorrande halländska?
Hon utesluter inte heller lån (kanske smart, förlorar vi militärt är lånen vårt minsta problem).
Så länge skattepengar investeras i Sverige, så försvinner de inte från Sverige.
Vissa verkar tro att pengar till skatt försvinner ner i något hål.
“Vissa verkar tro att pengar till skatt försvinner ner i något hål.”
Psis ba. “Usch, staten drar in pengar från ekonomin, som skulle ha kunnat användas till annat!”, brukar det låta. Tänk om vi skulle börja köra samma resonemang om näringlsivet: “Usch, nu investerar BubbelBanken i värdepapper, och drar bort de pengarna från samhällsekonomin!” eller “Usch, nu investerar IndustriKoncernen i en ny pryttelmojängfabrik, och drar bort de pengarna från samhällsekonomin!”
Då skulle förstås nyliberalerna (som de hette en gång i tiden; nu är de förstås inte så nya lägre…) genast kontra att “Nähädå, ingen fara, de pengarna används ju för att bygga fabriken, och går runt i ekonomin!”
Jaha… Och vad sjutton tror de händer med skattepengar då???
(Den där bankens köp av t.ex. utländska obligationer, däremot…)
Börsen är löjeväckande stark. Den verkar skaka av sig alla dåliga nyheter (och det är gott om dom). Så jag antar att marknaden är mer optimistisk än vad vi är?
Eller också har en viss bloggarjävel rätt. På det stora hela är det konjunkturen som styr – och den skiter i hur en fjant som Trumpf sprattlar.
Det handlar inte om konjunkturen det handlar om flöden.
Flöden går från den amerikanska börsen som från ett svenskt perspektiv är minus 10% till Europas börser inklusive SEK och EUR.
Jo men det hade ju kunnat flöda in i räntebärande och guld i högre utsträckning. Förr har ju flödena gått i riktning mot dollar så fort det blir oroligt, men nu är väl dollarn en symbol för oroligheternas källa så det är lite ny mark som bryts här?
Enig. Det är mer att man “av-riskar” mot USA än nått annat för tillfället.
Både för att den är så hög värderad att nedsidan är enorm vid eventuella hot mot fortsatt tillväxt.
Men även oberäkneligheten i morotsmannen
Elpriset snitt senaste året 58öre
LNG på uppgång men spås gå ner
Bensinpriset under 16kr
Skyhöga priser på el ser man bara vid timdeb, annars så existera de inte.
Tankade 95 för 14.99 litern i Lidköping igår. Det var väl under pandemin det var så billigt senast.
Förhoppningsvis bryter USD genom stödet vid 10 SEK/USD och fortsätter ned till 8 SEK/USD där den befann sig innan pandemin och kriget.
Trumpetens tullar mot Kanada och Mexiko har ju kommit och gått som en jojo den senaste tiden, vilket skrämmer bort investerare från USA.
Personligen tror jag på en allt svagare USD och mer kapitalinflöde till Europa, inte minst försvarsindustrin.
Soluppgången sker nu såpass tidigt hos mig och ger bra med effekt redan på morgonen att batteriet som laddats under lågkostnad även med sparad kapacitet från gårdagen inte har laddat ur sig. Mängden köpt el under “Full Sauron” blir nu under den ljusa säsongen minimal sett över dygnet. Även vid en mulen dag ger cellerna mer under dagtid än huset förbrukar. Trots att jag efter installationen höjt värmen i huset från 18 till 23 grader halverades elräkningen för januari jfrt med året innan.
Som påpekats går jag nog inte i vinst under min livstid på systemet men det är samma som med en varm och go vinterjacka. Man går inte i vinst på den heller men man slipper frysa…
Håller helt med. För egen del har jag slutat ladda batteriet under natten för någon vecka sedan. Solen dagtid, även om det är grått och dimmigt, räcker gott för att ladda fullt igen och ändå sälja lite frampå eftermiddagen.
Men batterikostnaden är svår, för att inte säga omöjlig, att räkna hem rent ekonomiskt. Jag som bor i skogen med egen brunn och ved ser det dock som en försäkring om att alltid ha el till pumpar för vatten och värme.
En större investering för att skaffa batterier blir det, men sen får man låga och hyfsat jämna elpriser, aldrig topparna på dagtid. Men värdet sitter i tryggheten om det blir elavbrott.
Jag är så extremt nöjd med mig själv som växlade över från globalt till norden och europafonder för tre veckor sedan i ppm, tjp och egna portföljen. Visst, hade tur med guld förra året men annars brukar jag alltid ha fel.
Ner 2,5% sen årsskiftet vilket jag är nöjd med. Speciellt med tanke på att de stora innehaven var upp 35% ifjol.
BBC har en intressant artikel om vad tariffer innebär, Do Trump’s tariffs mean the end of the post-war free trade world?
Kartan över hur bilkomonenter färdas är talande.
https://www.bbc.com/news/articles/clyzp7j84yro
Ja 12.000 Dollar i ökade bilpriser är tydligen inte orimligt.
Eller 25% ökning på grönsaker. Där grönsakerna är färskvaror så det slår igenom inom en vecka.
Där var man snabba att “vi har pratat med Mexikanerna och de har varit veka så vi har beslutat skjuta på tullarna så att folk inte blir arga på oss för att vi ökar kostnaden på mat… Men det är som sagt Mexiko som är veka inte vi white male and pale som viker ner oss”
Ah, Trump förklarade ju det där i Fox häromkvällen. Man genomför stora förändringar nu, tar hem värde till USA och det kan ta lite tid och kortsiktigt bli lite sämre men vänta bara för det kommer bli kanon och alla kommer bli svinrika i USA och alla som blåst oss (läs övriga världen) kommer krypa på knä inför oss som i ett avsnitt av GOT!!!
Så det så…
Stor humor!
Period of transition är det nya transitory…
Undrar om han är beredd på hur lång transitionen kan bli och vart den kan ta honom och övriga USA? Kan bli så att Vance våta dröm att koka biobränsle av inproduktiva människor kommer få hämta första offren i Trumps regering…
Trump har lyssnat på Ebba B om hur man deffar och bulkar?
Låter rätt lika en viss tysk ledares argumentation. De där som har blåst oss skall få och så vidare.
Naturligtvis inte. Tittar vi på handelsbalanser mellan USA och EU så är det inte helt skev. Vi tar då ut lika mycket tullar på amerikanska produkter som dom tar av oss och så sänker vi momsen med dessa pengar.
Då kan både von der Leyen och Trump stå och vråla att våra heroiska tullar gett de där som stulit från oss på käften samtidigt som tullarna hjälpt till att sänka skatten och så fortgår handeln som vanligt. Priserna förblir desamma.
Tullar fungerade på den tiden man hade importförbud mot vissa länder eller skulle hindra kolonierna från att konkurrera ut alla lokala jordbrukare. Idag är det lite mer komplicerat.
Det är ju måndag så börjar med gnäll.
Är det bara jag eller har bloggen ökat fontstorleken till gubbstorlek.
Var tvungen att zooma ut för att kunna läsa på dattanskärmen.
Undrar vilka överväganden som ligger bakom bloggens mönster i rapporteringen av elpriser?
Som konsument kan jag välja fast eller rörligt elpris.
Fast pris ger mer förutsägbar kostnad för hushållet, men kostar mer i snitt eftersom priset innehåller en “försäkringspremie”.
Om jag väljer rörligt kan jag flytta min konsumtion från dyra till billiga timmar och därmed spara pengar. Detta görs enklast med automatik (t ex slå av varmvattenberedaren under morgontimmarna eller då priset är högt) eller vanor (t ex kör alltid tvätt- och diskmaskin på natten). Den avancerade användare kan lägga till energilagring med batteri för att göra arbitragevinster och få ersättning för stödtjänster.
I detta system går priserna upp och ned. Idén är att konsumtionen ska anpassa sig till produktionen. LW har en tydlig bias i sin nyhetsvärdering och rapporterar gärna om “skyhöga elpriser” men mycket sällan om låga elpriser, trots att dessa är lika vanliga som höga. Den som tvivlar kan testa att söka på artiklar med “höga elpriser” repsektive “låga elpriser” på bloggen. För mig som har rörligt elpris, solceller, batteri och automatisk styrning av värmepump efter elpriser är det inte jätteintressant om priset är skyhögt en dag. Det som är viktigt för mig är notan per månad och år, och då är den stora (men långsamma) nyheten 2024 att elpriset var lågt (medan nätavgiften fortsatt är hög). Detta trots att en naiv syntes av denna bloggs ekonomirapporter skriker att elpriset mest är skyhögt. Bra att jag inte låter mig luras!
Jag funderar över vilka orsaker som ligger bakom denna rapporteringsbias. Är det främst (1) sensationsjournalistik för att väcka känslor och dra trafik till bloggen, (2) ett led i en kärnkraftspropaganda, även om det kommer att ta många år innan kärnkraften eventuellt ger lägre fluktuationer men knappast lägre årskostnad, eller (3) ett sätt att göra reklam för de länkade solcellsföretagen, vilket drar klick till dem och ger annonsintäkter till bloggen? Eller kanske något annat?
Det här var otroligt svårläst och raljant.
Kan du sammanfatta i tre meningar istället?
Jaså. Här får du tre meningar:
1. Bloggen rapporterar ofta “skyhöga elpriser”, men mycket sällan låga
2. Eftersom priskurvan har lika många dalar som toppar är detta en bias i rapporteringen
3. Vilken är orsaken till denna bias?
Varför går du till jobbet?
Den här bloggen är inte en hobby. Det är mitt jobb, min lön, min inkomst. Den skrivs för att dra visningar, interaktioner och generera reklamintäkter.
Jag är bloggare och författare. Det är min profession. Jag är proffs. Jag har inget annat jobb.
Varför går du till jobbet?
Tack för svaret, som var elegant formulerat 🙂
Vet inte om det var elegant, men det är ärligt. Ekonomiartiklarna betalar en hel del av Ukrainaartiklarna är ett annat sätt att se på det. Där jag ger gratis markandsföring av olika produkter, tjänster eller evenemang till förmån för Ukraina. Gungor och karuseller.
Bra och ärligt svar. Inget konstigt alls med det.
Det är ju en del i bloggarens försörjning, vad är konstigt i att tjäna pengar på det man gör?
Inget konstigt alls! Jag klandrar inte bloggaren, utan ville förstå varför han rapporterar som han gör.
Detta efter att ha upplevt hur min hjärna skriker “diskrepans!” mellan den känslobaserade (och därmed förrädiska) syntesen av bloggen och de faktiska siffrorna i min hushållsekonomi.
Nu har jag fått ett tydligt svar 🙂
Lite mysko att kunna (åtminstone på min tid) ovanliga ord som “raljant” och samtidigt tycka att en text som en normalbegåvad högstadieelev (OK, återigen i alla fall på min tid som sådan) borde kunna förväntas ganska obehindrat tillgodogöra sig är “svårläst”.
Rörligt elpris = viktad genomsnits månadspris. Inte samma som timpris. Jag tror att det tyvärr är många som vald rörligt elpris som antar att dom har timpris. Borde heta “månadspris”. Samma med rörlig ränta som egentligen borde heta fast 3-månaders ränta.
Ja, avtalstypernas namngivning är lite speciell. Jag skrev rörligt för att priset är just rörligt, men syftade på det som f n är timpris och kommer att ersättas av 15-minuterspris.
Inget ont om att ha koll på elpriser, så länge som man inte stirrar sig blind på bara dessa; det finns pengar att spara/tjäna även på annat. Virkespriserna är rejält höga nu, t.ex., så det kan vara idé att passa på att avverka lite om man har avverkningsklar skog.
Det går bra för Musk nu, tydligen ligger X nere…
Det där är bara vänsterliberalt blabb, X är mer uppe än någonsin, bättre, större, snabbare, snyggare och billigare och kommer ta hem enorma värden för hela USA!!!
Ibland är det svårt att skilja satir från faktiska citat av någon i muskoliniregimen.
Kan vi inte ta flaskhalsavgifterna som svenska kraftnät bara lägger på hög och ge till försvaret/ukraina. 21 miljarder 2024 som de ändå inte kommer bygga bättre nät åt oss med.
Bra tanke: Pengarna ska ju gå till att bygga bättre elnät. Men är det verkligen verkligen bestämt var detta elnät ska byggas? IMHO funkar det lika bra att bygag det i Ukraina.
De ska väl bygga nya exportkablar så vi får ännu högre elpriser? “Bättre elnät” betyder inte bättre för svenskar.
Tagelskjorta på! Nu tycker jag vi sjunger ”We skall overcome”.
Problemet är att vi svenskar saknar förmåga att prioritera oss själva utan bara skall se till kollektivets bästa. Sedan räknas detta som att vi får det bättre eftersom du förväntas känna den kollektiva glädjen att någon kontinentaleurope som gör av med 5000 kWh om året får sänkt elpris med 50 öre.
Tyvärr fick vi inte igenom att kallt klima skulle räknas med när vi gick med på att el skulle vara en fri marknad.
Ta 21 miljarder gånger 10 så landar vi hyfsat nära vad som behövs i ett initialt läge.
Med risk för att jag hallucinerar.
Var det inte någon minister eller liknande som var ute och talade om att elsystemet behövde härdas? Typ i samband med att de besökt Ukraina.
Och det borde väl vara ett givet hål att stoppa flaskhalsavgifterna i. Det borde finnas oändliga möjligheter att stärka redundansen i ett ett elnät. Även om stora delar av det svenska “nätet” är enkelriktade ledningar från kolonierna ner till södra Sverige/Europa.
Dom ligger inte på hög utan det finns en plan att använda samtliga medel fram till 2035. Mycket av pengarna används till att förstärka Nord-Syd med ca 3000 MW.
En del av pengarna används också för att löpande sänka nätavgifterna.
Med det sagt har hag inget emot att skänka pengar till UA men det är inte så att pengarna samlas på hög och inte används.
Jaså? Jag tycker nog det är en rejäl hög.
“Svk uppger att man totalt hade 62 miljarder kronor i ackumulerade, outnyttjade flaskhalsinkomster på kontot den 30 november 2024.”
Källa: https://second-opinion.se/svks-flaskhalsavgifter-ater-pa-hoga-nivaer/
Om Ni inte sett detta redan så är det dags att se hur #fcktrmp och #fckmsk med #fckptn stjäl pengar i USA!
https://youtu.be/hycoCYenXls?si=hkehBVKmw0hTt7ii
Sett den.
Varmvattnet avstängt under morgonen? Hört talas om legionella?
Viktiga temperaturer för legionella
Så länge temperaturen är tillräckligt hög dör legionellabakterierna. Men vilken effekt ger olika temperaturer?
Polarpumpen skrev:
Kallvattnet bör vara under 18 °C.
Vid 50°C dör 90 % av legionellabakterierna på 5-10 timmar.
Vid 60°C dör 90 % av legionellabakterierna på 10 minuter.
Vid 70°C dör 90 % av legionellabakterierna på 10 sekunder.
Legionellabakterier kan orsaka en slags lunginflammation, som också går under namnet legionärssjukan. Detta namn beror på att man först identifierade sjukdomen då många legionärer (eller krigsveteraner) smittades på en konferens, som hölls i Philadelphia 1977. Bakterierna kan också orsaka pontiacfeber, som påminner om influensa. Sjukdomens dödlighet är mellan 5-30 %, men risken att drabbas är också större om man har ett nedsatt immunförsvar, röker eller har en hög ålder, så många som drabbas är också mer benägna att bli riktigt sjuka.
Folkhälsomyndigheten skrev:
Legionella förekommer naturligt i miljön, framförallt i sötvatten men även i bräckt vatten och har påvisats i jord och kompost. I dessa naturliga miljöer utgör legionella sällan någon risk för smitta.
Vi sållade kompostjorden under helgen och då tänkte jag på legionella-risken. Även planteringsjordsäckar kan innehålla legionella.
Hej Marjatta, här har du hela storyn med dokumenterade fall:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/legionellainfektion-och-pontiacfeber/
Tack, den var bra. Kyltorn är svåra att skydda sig mot, de kanske inte ens syns om de är på taket på en hög byggnad. Jag minns att ett kyltorn på ett tak i Kista för länge sedan spred legionella och några blev smittade och en t o m dog.
Jag har en pool och klorerar ganska friskt under sommaren. När det gäller skyfflande av kompost eller tömning av jordsäckar så begränsar jag min exponering (plus att jag är lat och tröttnar fort på fysiskt arbete). Men skulle man bli rejält sjuk efter att ha hanterat jordsäckar, så kan man kanske kontakta sjukvården för en eventuell kontroll.
Nu kör vi! Amerikanska börsen störtdyker idag.
Redan snyftartikel i AB pga av att globalfondernas värde i SEK sjunker. Helt sjukt, investera i Europa istället och var nöjd om kronan återtar lite av förlorad terräng.
Det här är en liten bit på väg mot en normalisering, dvs att aktier värderas främst utifrån fundamenta och sedan på geografiska och politiska parametrar.
Tesla ner idag. Just nu 12,00%
12,5% men jag hatar fondförvaltare som inte kan ta moraliska beslut. Tex 2 AP fonden som köper Tesla för den har för låg vikt i deras portfölj.
https://carup.se/statlig-svensk-fond-gor-jattekop-av-tesla-aktier/
-13,5%. Det går fort nu…
Jag beslöt för 5 år sedan att aldrig ha med Tesla att göra. Ungefär samtidigt som de beslöt att alla bra parkeringar i Stockholm skulle gå till elbilar (som då var Tesla).
Sen är det ju så att de flesta fondförvaltare har väl etiska riktlinjer? Iaf trodde jag AP fonderna hade det. Men har de inte det sp för jag väl gnälla på nästa nivå, regeringen.
Det var också då,jag tog reda på att alla Elons företag istort startades och levde på statliga och delstatliga subventioner och på så sätt skaffade sig konkurrensfördelar.
Mao, alla hyllade en person som geni, fast det han egentligen gjorde var korruption.
Något som idag, 5 år senare, är uppenbart.,
Sen blir jag också sjösjuk i Teslabilar. Någon annan som har det problemet?
Kan bli en dyr strategi.
Norska oljefonden, och andra också för den delen, har en liknande strategi, men mindre på aktiebasis och mer på tillgångsslag. Mindre riskabelt.
Så du hatar dem för att de gör sitt arbete enligt direktivet?
Du svarade inte på om du själv äger Tesla-aktier via fonder men det kanske var känsligt…
Du har rätt, jag ska hata regeringen för att de inte tydligt gått ut och deklarerat att investeringar i Tesla är oetiskt och emot Sveriges nationella intressen.
Det verkar som AP fonderna har tveksamma etiska riktlinjer,
https://globalbar.se/2022/01/vem-bestammer-vad-ap-fonderna-investerar-i/
Verkar också som jag kan blaima dem. Om det nu är så att de själva väljer en passiv strategi för att undvika etiska spörsmål.
” AP-fonderna har valt en passiv förvaltningsmodell som är billig i drift, men som innebär stora hållbarhetsrisker och finansiella risker på sikt.
De gör som många andra och investerar blint i tusentals företag som de inte tar ansvar för. Det här leder till att världens stora företag ägs av oräkneliga små ägare som inte är engagerade i företagens långsiktiga omställningsarbete, säger Jakob König på Fair Finance Guide.”
Regelstyrd förvaltning. Regler är bra, men det behöver finnas regler för när undantag tillåts. Glad jag bytte till globalfond utan den aktien i januari. Ännu gladare jag sålde alla globalfonder i det privata sparandet förra veckan.
AP7 har en svart lista som jag har nämnt x antal gånger i forumet:
https://www.ap7.se/aktuellt/2-nya-bolag-pa-ap7s-svarta-lista-totalt-110-bolag-svartlistade/
Jo, svartlista i all ära. Min poäng var att de har ett regelverk som styr hur stor andel respektive innehav ska ha i deras total pöl med innehav. Om ett bolags aktie helt plötsligt dyker i pris, behöver de enligt regelverket fylla på baserat på dess nya bolagsvärde. När det finns fundamentala anledningar till att priset går ned, borde det vara nödvändigt att fylla på. Som de enligt skribenten ovan nu gjort med Tesla.
När det finns fundamentala anledningar till att priset går ned, borde det INTE vara nödvändigt att fylla på. <– Missade ett ord i den meningen.
Proppen ur i kväll på århundradets börsballong. Dir Pennywise borde ta och ägna sig lite åt firman istället för att springa omkring och posera med motorsåg som nån 2020-talets Jeann d Arc på barrikaderna.
Mästerförhandlaren och superaffärsmannen Dumtrump har alltså på två månader lyckats med att sänka börsen, göra sig ovän med Kanada, Mexiko och Europa. Förstöra amerikansk vapenindustri, göra hundratusentals amerikaner arbetslösa, förstöra jordbruket som är beroende av Mexikansk arbetskraft, förstöra USAs turismindustri, lyfta in mördarregimen i Ryssland i värmen, aktivt verka för att en stor demokrati i Europa ska offras till en vidrig diktatur. Hans sidekick nazi muskovitj har knäckt ett framgångsrikt elbilsföretag och gjort Starlink som är en fantastisk innovation till något opålitligt.
Har jag missat något?
Ja, precis vad man kan vänta sig av Putins nya Guvernör i Väst-Ryssland. Kan inte Ukraina hacka fram kompromatfilerna snart och lägga upp på wikileaks eller liknande…
Även kryptvalutor ner ca 40% från toppnivåerna. Om han/Musk nu på något sätt legitimerar dessa.
$onald satte in en stor hög med ettor och nollor i USAs valutareserv.
Var det dit skämtvalutan “Trump meme coin” skulle ?
Är det ett sätt för $onald att tömma USAs valutareserv till sina egna fickor ?
https://www.whitehouse.gov/fact-sheets/2025/03/fact-sheet-president-donald-j-trump-establishes-the-strategic-bitcoin-reserve-and-u-s-digital-asset-stockpile/
Vore ju onekligen rätt smart svindel att köpa guldreserven med krypto man skapat själv.
TSLA peak 483 nu 262, ner nästan 50% sedan 6 månaders högsta. Kikar man några år tillbaka har aktien varit nere förut men aldrig så högt som 483. Tesla föll 15% idag. USA-börserna föll mellan 2 och 4 % generellt.
Bloomberg TV interviewade en senator (R) som övertygad om det riktiga i trumps politik påstår att det kommer att bli tufft ett tag men att även Ronald Reagan genomförde liknande åtgärder (mellanstatliga avtal) som gav USA måånga år av tillväxt.
“Men Ronald Reagan avskydde tullar” – gick interviewaren i svaromål vilket dock inte fick senatorn att på något sätt tveka om det riktiga i trumpetens åtgärder.
Nu närmast stundar en omröstning om budgettaksförlängning. Piskan skall tydligen gå och de senatorer (R) som uppenbarligen inte är speciellt inne på trumpetens linje skulle komma “att få telefonsamtal” i ärendet.
Senatorn påstod vidare att tydligen var några demokrater inne på att rösta för förslaget.
På SR P2 är det tema “trumpeten” i kväll med nyss Haydens trumpetkoncert…
Tesla bör gå ner bra mycket mer !
Om man jämför nyckeltalen för Tesla med andra elbilsproducenter så finns det en hel del fallhöjd kvar innan aktien är nere i ett vettigt värde.
Angående skatter: det är lätt att se att ingen skatt ger inga intäkter, och att ta alla pengar i skatt ställer till samhället så det inte funkar, men där emellan är det rätt svårt att allmänt bedöma vad effekten av en skatteändring blir.
Skattepengar i demokratier hamnar inte i ett svart hål, så som i rysliga länder, utan kommer att användas till något, förhoppningsvis, vettigt.
Nasdaq ner med “a trillion dollars” idag. Det är många pengar, det.
Kan vara bra att ha koll på det här: https://www.yahoo.com/news/fact-check-trump-post-saying-223800475.html
Det finns fullt tillräckligt med annat att hugga på, så fejk behövs inte.
Tesla avslutade dagen negativt med -15,5%, nasdaq ned -4%.
Intressant är att Tesla de senaste 6 månaderna haft negativ korrelation med Nasdaq. Kanske vände efter idag :).
Tråkigt då att USA riskerar att gå in i en recession pga Thump. Världen får lida.
Ja, nu vänder det. Trump ska köpa en Tesla…