Börserna går blandat i de asiatiska tidszonerna efter en börsrusning i USA på uppgifter om mildare tullar än tidigare sagt, även om de långa amerikanska räntorna skenade. Teslas försäljning rasar nästan 50% i Europa trots att elbilar ökar sin försäljning generellt med 30%. Finansinspektionen tycker i en ny rapport att många svenskar har en för liten sparbuffert och varannan konsument har mindre än 10 000:- SEK på sparkonto.

Stockholmsbörsen steg knappt igår, men det blev iaf ett plustecken med +0.05% för OMXS30 och +0.04% för OMXSPI. Valutorna är stabila med 10:09 SEK för den amerikanska dollar, trots att de amerikanska långa räntorna rusade igår och borde stärkt dollarkursen. Kanske fortsätter flödena ut ur USA och högre ränta hjälper inte? Euron tappar något till 10:90 SEK och guldpriset ligger på 978:- SEK per gram.
I USA rusade börserna på uppgifter om att Trumps tullar inte ska bli så höga som tidigare sagt och S&P-500 gick +1.76% medan Nasdaq 100 gick +2.16%. Dock är ju alla besked från Trumpregimen bara att ignorera, tills de faktiskt blir till påskriven lag eller dekret och vilken dag som helst kan det komma nya tullbesked.
Techbroligarkernas FANANGST-aktier steg samtliga igår och mest steg Elon Musks Tesla med +11.93%, medan fascist- och putinistströmningstjänsten Spotify bara gick +0.80%.
I de asiatiska tidszonerna går dock börserna blandat. ASX 200 är oförändrad i skrivande stung på +0.07%, Hang Seng rasar i Hong Kong med -2.07% och KOSPI i Sydkorea går -0.56%. Nikkei 225 i Tokyo stiger med +0.56% och Straits Times går +1.06% i Singapore.

Teslas försäljning i Europa rasade med 49% under januari och februari jämfört med samma månader 2024 rapporterar TT. Detta trots att elbilar som helhet ökade sin försäljning med 28% enligt branschorganisationen Acea. Teslas marknadsandel är nu endast 1.1% bland nysålda bilar i Europa.
Inga förändringar märks av i Sverige och nyregistreringarna har fortsatt vara lägre än förra året trots tjatet om att en ny så kallad facelift av Model Y nu ska börjat levereras, och totalt har 1 676 nya Tesla av samtliga modeller registrerats i Sverige i år enligt Car.infos dagliga data. Detta kan jämföras med 1 625 nyregistrerade Volkswagen enbart av tjänstebilsmodellen ID.7 under samma period. Då har VW även ID.Buzz, ID.3, ID4. ID.5, ID.6 och har totalt registrerat 4 256 nya elbilar i Sverige i år av totalt 19 309 nyregistrerade elbilar. Volvo har registrerat 3 223 nya elbilar, Kia 1 452 och Polestar 1 278, medan Audi-BMW-Mercedes ligger på runt 1 000 nyregistreringar vardera än så länge i år. VW är alltså största elbilsmärke i Sverige 2025, följt av Volvo.
Att vara en rövhatt, fascist, rasist, putinist och öppet stödja högerextremister i flera europeiska länder verkar inte vara en framgångsfaktor för att ens bilbolag ska sälja bilar i Europa i alla fall.
Men börskursen rusade alltså för Tesla med nästan 12% igår ändå.
Att Teslas försäljning inte längre ökar visade sig redan under fjärde kvartalet 2024, men nu väntas försäljningen i själva verket minska under första kvartalet 2025. Inte för att aktieägarna bryr sig tydligen. Värderingen på konsensusresultatet för 2025 är p/e 110x enligt Market Screener och då väntar sig konsensus att Teslas försäljning ökar med drygt 10% under 2025, inte minskar.

Finansinspektionen tycker att svenskarna har för lite buffertsparande genom det normativa orden “liten eller ingen buffert alls” enligt en ny rapport publicerad igår. Varannan konsument har mindre än 10 000:- SEK i buffertsparande på bankkonto vilket tituleras som “varannan saknar buffert”.
Myndighetens konsumentskyddsekonom säger från kontoret vid Stureplan:
“Har du inte en buffert idag ska du prioritera det innan du sätter av pengar i ett långsiktigt sparande i exempelvis fonder och aktier. Bufferten ska vara lätt att komma åt och du ska ha den på ett konto med så hög ränta som möjligt och insättningsgaranti. Detta är alltid viktigt och särskilt nu när vi befinner oss i osäkra tider.”
Som bekant är det inte medelsparandet som räknas, utan fördelningen av sparandet. Myndigheten påtalar:
“Svenska folket har stora finansiella tillgångar, men de är mycket ojämnt fördelade. De flesta svenskar har små tillgångar. Samtidigt äger fem procent av befolkningen ungefär hälften av tillgångarna. Det är framför allt få personer som har ett direkt sparande i aktier eller fonder.”
Att titta på det totala sparandet kallas socialism och förutsätter att man ska ta från rika och ge till fattiga om de har behov. Liberalism är att titta på fördelningen och konstatera att det är ett problem att många inte har sparande. Eller inte sparande stort nog för att Finansinspektionens högavlönade högutbildade experter vid Stureplan ska vara nöjda.
I övrigt gäller som vanligt Paretoprincipen, dvs att 20% äger 80%, vilket uttrycks som att 5% äger 50% i FI:S rapport. Det blir så i alla samhällen, bland annat pga något som kallas ålder och livsgärning och pga att alla inte lyckas lika bra finansiellt. Men framför allt så har ju 60-åringar mer kapital än 20-åringar och det är inte orättvist, utan det beror på 40 års åldersskillnad och 40 års sparande. Lägg till pensionssparande på det så kanske folk bättre förstår varför det blir så och att 20-åringar inte är lika rika som 60-åringar kan vara.
I en artikel hos SvD tycker en sparekonom (säljare) från SPP att man ska ha 3-4 månadslöner i buffert för sig själv, medan Finansinspektionen verkar tycka att 50 000:- SEK behövs. Bufferten ska ligga på sparkonto då horisonten är kort, dvs ett till tre år menar sparekonomen.
Med det sagt så är det förstås så att många vänder på slantarna och har ingen möjlighet att utifrån livssituation och livsval spara några pengar. Är det då ett problem? Hade vi varit ett ultraliberalt land där folk får klara sig själva hade det kanske varit det. I Sverige har vi dock socialförsäkringar och därför kan man t ex inte jämföra GINI-koefficienter rakt av mellan exempelvis USA och Sverige, då den trygghet som privat kapital ska fungera som delvis täcks upp av stat och kommun och trygghetssystemen.
Drittsirkuset med det aktiva delandet av konfidentiell krigsinformation från en illegal gruppchat i USA:s regering kommer kommenteras i en separat artikel i eftermiddag eller runt lunch.
99 kommentarer
Först! Då får man skicka 100 kr till Swedbank!
😁
Fel tråd. Straffskatt till Jonas 😉
Absolut! Jag ger även mig själv “tusen nålar”.
Jag är ytterligt skeptisk till tre månadslöner på bankkonto. En, visst, ifall man blir arbetslös/sjuk och det tar ett tag innan a-kassa/försäkringskassa hunnit handlägga ditt ärende.
En fråga till bloggarjäveln, vad har Spotify gjort för att singlas ut? Teslas swasticars är rätt kända men varför verkar du klandra Spotify mer än Amazon, Meta, Netflix och Alphabet? Är det “bara” frukosten som spökar eller har jag missat något mer graverande?
Spotify har ju aktivt med pengar osv rekryterat poddare som inte direkt funkar i normala sammanhang
Spotify promotar aktivt, och BETALAR till och med, för att poddare som Joe Rogan mfl ska sitta och sprida Kremls narrativ och allmäna konspirationsteorier.
Hade de inte pröjsat för det, så hade man kanske kunnat säga att de var en neutral tjänsteleverantör, men genom att slanta upp (rejält) så har de tydligt tagit den onda sidans sida.
Ah,det hade jag missat. Jag har aldrig använt dom för poddar. Tack för upplysningen.
En eller tre månadslöner beror på situation. Bor man i en hyreslägenhet är väl sjukdom eller arbetslöshet den katastrof man behöver ta höjd för. Bor man i en villa kan man plötsligt behöva hosta upp rätt mycket pengar när något går åt helvete. Även om det gäller något som försäkringsbolaget så småningom hjälper till med. Bor man dessutom på landet, är man oftast beroende av en fungerande bil.
Jag bor i hus, våran bergvärmepump krånglade rätt ordentligt häromåret, det visade sig vara kompressorn som lagt av. Jag tror det dröjde typ två månader innan vi faktiskt behövde betala någonting. Jag har aldrig varit med om att behöva betala en hantverkare samma dag eller ens samma vecka. Sitter man med fonder som gått ner lite så är det kanske surt just där och då men över tid tror jag man förlorar mer pengar på att sitta på en stor buffert. Man kanske inte ska ha sina besparingar i något volatilt, säg Tesla förvisso.
Vid en större nedgång kan du ju även med en indexfond tappa 50% av värdet, långt me rom du har aktier (100%). Börsen kan också ligga nere i flera år så tanken att man “kan vänta en månad eller två” är ju en modern utopi i detta sammanhang. Tvingas du sälja med 50% förlust så är det långt mer kännbart än att “bara” få 3% ränta på ett fondkonto…
Sen säger ingen att du ska ha ditt livs besparingar på kontot bara det du kan behöva för att klara dig som sjuk/arbetslös/hemlös ett tag tills sociala skyddsnät kan kicka in. 3 månadslöner eller 50 000kr-100 000kr är väl en rimlig summa beroende på boendeform.
Speciellt då börsen ger ca 7% per år i snitt, då “missar” du bara en avkastning på ca 2000-4000kr på årsbasis men slipper också riskera en brakförlust.
En månadslön kanske räcker när du blir arbetslös om du har månadslön sen minst ett år tillbaka från ett seriöst företag. Strular företaget det minsta kan det ta märkbart längre tid innan A-kassan kommer. Timanställning är en annan sak som verkligen kan dra ut på första betalningen, för mig tog det fem och en halv månad innan första utbetalningen kom. Det var visserligen för 20 år sen så de kanske har fixat rutiner/system sen dess.
Vad betyder “varannan konsument”? Alla mellan 10 och 100 år? Hur som helst tyder det på okunskap att inte ha 10 000:- på sparkonto. Det ska i alla fall alla mellan 25 och 100 kunna ha. EN hundring i månaden kan ALLA myndiga spara – då tar det drygt 8 år att spara ihop 10000.
Det som saknas är kunskap om att det behövs och att det går. Inför privatekonomi som ett ämne i skolan, kanske i 9:an.
Jag gillar det att ha privatekonomi som ämne i skolan. Tydligt beskriva hur mycket räntekostnader påverkar på längre sikt. Lära ut hur marknadsföring fungerar för att få oss att konsumera så mycket som möjligt osv. Beskriva hur ägandet kan bli ett sätt att planera på lång sikt och bli oberoende. Vi pratar mycket om demokrati i skolan, redan i unga år, men privatekonomi är otroligt viktigt att lära ut också. Annars blir människor sårbara och det i sin tur har många olyckliga följdverkningar.
Exakt så! Och ränta på ränta på sparade pengar. Om du inte konsumerar för xx kronor nu, så kan du konsumera för xxx kronor sen… Grundläggande avtalsrätt, uppsägningstider. Läsa det finstilta. Inte ta sms-lån. Hur funkar spel-branschen.
Mycket bra saker du tar upp! Tänk så många människors liv som hade underlättats och blivit bättre på lång sikt av sådan kunskap tidigt.
Kidsen får lära sig sånt nu för tiden:
https://syllabuswebb.skolverket.se/compulsorycw/jsp/subject.htm?subjectCode=GRGRHKK01&tos=gr#anchor3
“Privatekonomi och konsumtion
– Ungas privatekonomi. Konsumtion och ekonomisk planering, däribland att göra en budget
– Att handla på kredit, teckna abonnemang samt låna och spara pengar.
– Skillnaden mellan saklig konsumentinformation och annan påverkan på konsumtionsval. Reklam i olika former, även dolda reklambudskap.
– Konsumenters rättigheter och skyldigheter. Garanti, reklamation, ångerrätt, öppet köp och köp från privatperson samt skillnad mellan köp i butik och på internet.”
Så är det. Problemet är att informationen är för abstrakt för många och de kommer därmed aldrig kunna ta till sig informationen.
Kommer inte ihåg exakta siffran men det är en förvånansvärt stor andel svenskar som inte förstår vad ränta är och hur det faktiskt påverkar ekonomin med lån och sparande.
Ränta på ränta är ännu svårare för många. Trots att det är nyckeln till mycket
I lågstadieålder är det knepigt.
Högstadieeleverna däremot förstår mycket väl vad ränta är och hur lån och krediter fungerar.
Bra! Frågan är då hur det lärs ut, om det får chans att fastna. Och det behöver kompletteras med ekonomisk fostran i hemmet.
Vi hade det i både hemkunskap, samhällskunskap och matte.
Men det kanske var upp till lärarna/rektorn?
Säkert. Jag hade en kommunistisk SO-lärare, så vi hade ingen religionskunskap på hela högstadiet 😅 Fick läsa in allt om hinduism etc. under sommarlovet innan gymnasiet.
ingick i hemkunskap förr i vart fall på min skola, så klart en anekdot och huruvida det följde läroplan eller inte men det utgår jag ifrån.. Ihop med annat viktigt som att stryka och göra både topp och bottenredning. Får nog ändå säga att just hemkunskap ändå är ett av de ämnen där man haft användning för mycket av det man lärde sig. Som jag minns det så var det 2-3 lektioner som handlade om budget,reklam och lite sånt.
En sak till, viktigt: att en vara blir mycket dyrare när du köper den på avbetalning, alternativt om du lånar till den.
En kompis till mig har arbetat inom försäljning hela livet.
När vi hade minusräntan sålde han möbler i sin butik (outlet).
I princip alla köp var på avbetalning trots en god konjunktur.
Eller så gör man efter 5år konsekvens analysen att utfallet av blankslitna däck i november är sådant att man investerar i barnens överlevnad nu, inte i ett avlägset buffert mål. Kommer ihåg ur hand i mun livet som ung.
Jag kommer också ihåg när man plockade de sista slantarna ur mynt-muggen i slutet av månaden som student, men jag är övertygad om att jag hade kunnat lägga undan en hundring i början av månaden och hade fortfarande haft de där mynten att plocka av i slutet av månaden.
Och nya däck är väl just sådant som en buffert ska kunna gå till. Men har man bil behövs nog också en större buffert.
Och mitt i år 4 av sparandet så behöver några tänder lagas – tillbaka till noll. Och diskmaskinen går sönder på år 6, andra försöket- tillbaka till noll. Jag tror det är svårt att föreställa sig hur det är att inte ha några marginaler.
Ja, det är som vanligt sagor från alla Bror Duktig i kommentatorsfältet.
Jag blev skapt sådan. Jag har aldrig de allra senaste sakerna. Det är väl baksidan. Utåt ser det säkert ut som om jag har det knapert och det kan säkert någon i en ny bil på avbetalning skratta åt, men det bjuder jag gärna på.
Jag vänder mig inte mot dina vanor.
Det jag vänder mig mot är att många utgår från sig själva och tycker/tror att andra kan leva på samma sätt.
När det gäller ekonomi i synnerhet. Man ska ha yttersta respekt för att alla inte har samma förutsättningar som en själv. Eller disciplin. Vi är alla olika.
Jag tycker inte man behöver vara orolig för det. Om någon bloggar om att “det vettiga är att spara 10% av sin lön” så är det alltid någon som hoppar in ska shama bloggaren och säger att “alla är faktiskt inte rika!, tänk på alla arbetslösa!”. Men om någon bloggar om att Zlatan varen suverän fotbollsspelara så är det inte någon som hoppar in och hojtar att om man sitter i rullstol så kan man faktiskt inte bli lika bra som Zlatan. När det gäller ekonomi så ska man alltid täcka alla möjliga förbehåll och det ska alltid synd om folk. Det är otroligt passiviserande. Och det verkar som att det är väldigt många med dåligt samvete därute för sitt konsumerande.
Fast en stor anledning att rekomendera 10% är att det liksom anpassar sig efter din inkomst. Har man inte råd att lägga undan 10% bör man fundera över sin ekonomi i stort man har troligen skaffat sig för stora utgifter, och då bör man skära där istället för att bara tycka att man inte har råd. Visst så köper jag att lever man på försörjningstsöd så varken får eller kan man spara men alla andra bör faktiskt kunna ta ansvar.. Sen så kastar jag så klart sten i mitt glashus här, när jag själv i vart fall räknar med amorteringar i 10% för att få råd att “leva” också 😉
Diskmaskin är ingen mänsklig rättighet och äger du ditt boende behövs självklart en större buffert. Men absolut, det finns undantag från de flesta regler, men det betyder inte att man inte ska lägga undan till den där bufferten.
Två olika saker. En liten del av befolkningen lever utan marginaler i fattiga hushåll, 7-10% av alla.
50% har inte 10000 på ett sparkonto till tandreparation och dylikt. Det har inte med låga inkomster att göra. Det är just därför ekonomi på hemkunskapstimmen är en utmärkt idé.
X-akt.
Äsch, bara att ha ett gäng kreditkort man jonglerar mot varandra. 🤣
Exakt så och jag är helt seriös.
Att ha stålar på ett bankkonto är för amatörer.
När jag tänker på 15-årige Medarbetarn och hans klasskumpaner är jag rädd att resultatet hade blivit SMS-lån för att blanka och olika certifikat med hävstång.
Måste säga att jag blir besviken på att människor tar så höga risker och inte har så mycket sparat alls. Förstår absolut att det finns de som har svårt att få ekonomin att gå ihop, men jag skulle själv aldrig trivas särskilt bra i en situation då man är så sårbar. Inte ens som student hade jag så lite pengar på banken som 10000kr. CSN fick täcka dagliga driften så att säga och så sommarjobbade jag för att kunna skapa en liten buffert. Att ha lite sparat ger ju en känsla av kontroll och möjlighet att tänka framåt. Jag tolkar det som att de flesta helt enkelt tycker det är värt risken att ha lite sparat. Man bryr sig kanske inte så mycket.
Min teori är att det alltid varit fult att prata pengar, och därför uteblir fostran i privatekonomi. Plus att många barn får nog en veckopeng – som fylls på när pengen är slut, vilket är katastrof för den ekonomiska fostran.
Det verkar absolut vara “fult” att prata om pengar, särskilt med barn. Vi har alltid pratat pengar med vår son, vilket fruns kvinnliga kollegor tycker är helt befängt. “De förstår ju inte sånt!”. Nä, tro fan de inte förstår om de inte får lära sig. Nu är sonen snart 14 år och månadspengen samlas på hög trots att han har både betalkort och Swish. Han har nog större buffert på banken än många vuxna, så han verkar inte ha tagit skada av sin ekonomiska uppväxt.
Det är väldigt olika från personlighet till personlighet är min erfarenhet. Men det vore synd att bara acceptera att vissa inte kan hantera pengar. Känns bättre om alla får en rimlig chans att förbättra sin situation. Vad glad åt din son, den erfarenhet som han får nu kommer sitta i länge och ge han mycket lycka, på lång sikt.
Så jäkla bra. Vilken bra grund han har – på flera sätt.
När jag var liten spelade jag kort med mormor plus någon till om pengar vilket vissa tyckte var förskräckligt.
Det var väl den bästa skolan jag någonsin gått i.
Jag fick lära mig att kalkylera risk/sannolikhet vilket var guld värt.
Det köper jag faktiskt – lite beroende på hur mycket pengar din mormor skinnade dig på 😆
Själv fick jag en peng varje gång vi skulle åka med Stenabåten till Danmark. Säg 50 kronor. Första gången spelade jag upp allt på de enarmade banditerna… Så lärde jag mig att spel var skit och använde pengarna till att köpa något i butiken istället. Iofs godis, men det hör inte hit 😬
Helt oironiskt så är pokerspelande en väldigt bra utbildning i ekonomi (och mycket annat i livet).
Man häpnar ibland över vissa personer som vägrar singla slant där de satsar 100 kr och motståndaren satsar 150 kr. Har haft några sådana diskussioner med “utdelningsaktieinvesterare” på Twitter, man tror helt enkelt att de trollar.
@MasterCard. Säkert! Också oironiskt. Hur många gånger i livet har jag inte önskat mig ett bättre poker-face…? (Har aldrig spelat poker.)
Känner igen den biten, man skulle ha väldigt bra kort för att överväga att satsa mer än tio öre. Bluffa var inte att tänka på, man var nog otroligt lätt att läsa i den åldern.
Det har gjort att jag i vuxen ålder aldrig spelar om pengar, med ett undantag: vid ett besök i Las Vegas tyckte jag att det hörde till, man kan inte lämna staden utan att åtminstone ha provat. Så jag satsade en quarter i en bandit och vann två. Bestämde mig för att sluta på plus. Att en annan i sällskapet struntade i mässan och spelade bort större delen av resekassan redan första dagen är en annan historia.
När jag gick i mellanstadiet fick vi då och då Lyckoslanten, med Spara & Slösa. Hur är det med det numera?
Det är ett väldigt utpräglat skandinaviskt beteende. Svenskar och norrmän, där hittar man många utan en enda sparad krona, därför att de har lärt sig att man automatiskt får hjälp av andra vid behov. Det positiva är att tilliten till samhället och dess funktioner är väldigt stark hos oss.
Motsats: Italien. Lägre inkomster än hos oss, men alla har kapital för regniga dagar och ingen räknar med att pensionen eller andra offentliga åtagande ska fungera.
Att Tesla steg under gårdagen var klart redan på förhand då Tesla retail fanboys hade bestämt sig för att göra en kraftsamling. Aktien är även upp premarket.
Vilka är dessa retail fanboys? (Inte menat som en uppstudsig kommentar utan en genuin undran) Är det en någorlunda samlad grupp på X eller andra forum som kör en köpräd?
Jag vet inte hur ansamlingen gick till.
De konstaterade torrt igår på Bloomberg linjär-tv att Tesla retail fanboys skulle kicka igång aktien.
Antagligen någon AI de har tillgång till som scannar av internet.
Tack! Jag blir förundrad över fenomenet.
Ja det är helt otroligt att dom fortfarande går på allt han säger.
FSD kommer ju snart så…
Är Teslaaktien vår tids tulpanlök eller bara en klassisk pump and dump?
Insiders i styrelse och ledning säljer av sina aktier samtidigt som Musk ber sina anställda behålla sina aktier eller till och med köpa fler. Bilförsäljningen rasar medan Trump gör om Vita husets uppfart till en clownshow där vi får klassiska citat som “I love Tesler”.
Wall street banken Cantor Fitzgerald sätter en riktkurs på Tesla på 425 dollar och rekommenderar övervikt. En pikant detalj är att Cantor Fitzgeralds styrelseordförande tills nyligen var Howard Lutnick som gick till rollen som “Secretary of Commerce” i Trumps regering. Samma Howard Lutnick som för någon vecka sedan satt i Fox News och tyckte att alla skulle köpa Teslaaktier, han lät precis som en försäljare i tv-shop när han försökte sälja in Teslaaktier och hushållsrobotar för 30 000 dollar. Jag har aldrig tidigare sett en regering i något demokratiskt land försöka pumpa upp en aktiekurs på ett sådant banalt sätt.
Nåväl, Q1 är snart i mål och det ska bli lite intressant att se hur Q1-rapporten tas emot av marknaden. Då får vi se om det fortfarande finns några investerare kvar som ser på fundamenta eller om aktiekursen är helt styrd av en kult med fanboys.
Aktien har ett naturligt stöd utöver Tesla retail fanboys och det är som jag sagt tretusen gånger förut alla sparare i globalfonder.
Vad är det som föder detta behov tror du? Att hela tiden berätta?
Nu är det inte min blogg och mina kommentarer här är helt oväsentliga i sammanhanget.
Gattopardo har uppenbarligen inte sett att jag nämnt detta förut så då svarade jag.
Förstår att du är trött på mina kommentarer, det är dock ingenting mot den tröttheten jag känner för mig själv.
Mörkt.
Sparare i globalfonder har också aktier i:
Ford Motor, PE 6,9
General Motors, PE 9,5
Stellantis, PE 2,4
Toyota, PE 11,4
Börskursen sätts av aktiva investerare, inte av passivt förvaltade globalfonder. Att Teslas aktiekurs fördubblades efter USA-valet och sedan rasade igen berodde inte på aktivitet från passiva globalfonder. Just nu värderas Tesla som världens bästa tillväxtraket med lysande framtidsutsikter. Jag tycker att det ska bli intressant att se om det ras i nybilsförsäljning vi nu ser i USA, Kina och Europa till nu kommer att leda till en tillnyktring och realistisk värdering eller värderingen fortsätter att vara upp i det blå. Nyregistreringar i Sverige just nu -55% i Q1 jämfört med samma period 2024 och det verkar gå ungefär lika fint på andra viktiga marknader. Vad är ett rimligt PE för ett bolag som verkar halvera sin omsättning? Frågar åt en kompis som rattar en globalfond.
Låter som du kan det här mycket bättre än jag.
Vi kanske ska byta jobb?
Tack men jag är helt nöjd med mitt yrkesval.
Men kaxig är du iaf som ska berätta hur det verkligen ligger till.
Alla PE-tal du tagit upp är felaktiga så du kan börja räkna på dem och återkomma när du är klar.
Men snälla.
Alla PE-tal kommer direkt från Avanza och avser tillbakablickande PE på 2024 års vinst. Om du tycker att Avanza beräkningar är felaktiga kan du ta upp det med Avanzas kundtjänst.
Om du vill ha prognoser på framtida vinster eller framåtblickande PE för 2025, 2026 eller kanske till och med 2027 kan du vända dig till något företag som gör aktieanalyser.
Jag ser inte riktigt varför jag ska “börja räkna på dem och återkomma när du är klar”.
Jag skulle kunna tolka din kommentar som ett lite infantilt försök till härskarteknik men jag väljer denna gång att snälltolka.
Ha en fin dag.
Det var du som tillrättavisade mig när du skrev:
“Börskursen sätts av aktiva investerare, inte av passivt förvaltade globalfonder”
Sen återvänder du med halmdockan “lite infantilt försök till härskarteknik”
Vad gäller analyser så gör jag dem själv.
Förstår ärligt talat inte vad du är ute efter.
Du vill ju uppenbarligen inte förstå hur marknaden fungerar.
Wow, vilken ny och fräsch idé — folk kan behöva lite nödcash! “De’ hade ja’ ingen aaaning om…”
Har Finansinspektionen snubblat över några gamla mötesprotokoll från Ann Wibbles tid som finansminister, eller?
Men fru Wibble ansåg väl att det skulle vara en årslön på banken och ingen sketen månadslön. Inte ens överhetens klappar på huvudet är längre som förr.
“Om folk tycker att handla mat är dyrt kan de väl äta på restaurang istället.”
Jag har bastat med Wibble.
Och skryter gärna om det.
Jag rör ofta ihop Wibble med Tibble, och sen får jag en upp bild av Täby i mitt inre. Det är en lustig reflex av mitt undermedvetna. Jag skryter inte ofta om det.
Herr eller fru Wibble?
Artikeln på DI tyckte jag pekade på något som är en större finansiell risk än att “varannan konsument har mindre än 10 000 kr sparat”.
Där pekar man på att var fjärde hushåll med “miljonskulder” har mindre än 50 000 kr sparat.
Det här är ju väldigt relevant. Om man har en rätt hög omsättningshastighet av kapital och stor balansomslutning men extremt små reserver av tillgängligt eget kapital….
Det är många som brände reserverna under covid. Och svensken är girig och vill ha avkastning framför tillgänglighet
Den som är nyfiken på vikten av tillgänglighet kan se hur bloggaren drabbades av räntefonder med investeringar i öst när allt låstes. Det var inte alls säkra pengar som var lättillgängliga i kris.
…och på tal om något helt annat så vill “Mixen” och Stegra att regeringen nu ska omallokera pengar från klimatklivet till industriklivet så man kan få ta del av den statliga kakan den vägen nu när man nekades pengar från just klimatklivet p.g.a. sina utsläpp.
Jag ska inte hävda att jag är någon expert på ståltillverkning eller närliggande verksamheter men när man tittar på laguppställningen i Stegra så känns spontant industrikompetensen rätt låg för ändamålet men man är å andra sidan välstaffad med personer som har min bakgrund. Vi får väl se om Mixen och gänget kör en da Capo här…
Också intressant att Alibabas styrelseordförande Joe Tsai är ute och pratar om en begynnande datacenter bubbla och i synnerhet pekar ut Amerikanska AI satsningar från Amazon, Alphabet och Meta Platforms som ett stort och allvarligt problem samtidigt som Alibaba öser på själva med 53 mdr inom AI datacenter. Det kan väl aldrig finnas bakomliggande motiv här inte…
Jag skulle bli extremt förvånad om Stegra har någonting att sätt emot när LKAB och SSAB lägger i överväxeln.
Vad gäller Hong Kong tech (Alibaba med flera) handlas de till halva priset kontra sina amerikanska konkurrenter.
Jag tänkte mer på att Kina (som gissningsvis har ett intresse av att ligga först i AI racet börskurser oaktat) har ett vidare intresse av att “sänka” amerikanska AI satsningar och verkar genom Alibaba (VD:n var väl på “långtidsledighet” ett tag på okänd ort p.g.a. alltför fritt tänkande) för att så tvivel bland aktieägarna om de amerikanska bolagens satsningar är värda att genomföra pending en stundande AI bubbelkrasch.
Ergo, om amerikanarna tappar tempo så kan kineserna jobba ifatt/om. Eller så tänker jag alldeles för mycket idag men har tid över på flygplatsen…
Ser redan fram emot kvällsölen så det blir lite lugnt i skallen.
Hoppas resan blir någorlunda ok.
Nu när man kan avnjuta lite kvalitetstid i en taxi så sitter jag också och längtar till en kall i kväll faktiskt, kommer behöva det efter eftermiddagens batalj med ett knippe jurister. Vilket i och för sig är roligt för lättare människor att reta upp finns inte så vi ska se om jag inte kan få några topplock att gå…
PS. i övrigt är tjänsteresor aldrig kul men den kommer ändå vara OK
Tankeövningen hur Stegra ska bli klimatsmarta då de inte har nån råvaruförsörjning från Europa låter jag vara osagt.
Det är ju fullt på spåren mellan Lule och Boden och mig veterligen finns det inte plats i hamnen för varken inskeppning av råvaror eller utskeppning av färdigt stål.
Det är så mycket i Stegra som är oklart. Känns som väldigt mycket “fake it till you make it. Och om det skiter sig be om bidrag”.
Nu när man ser att Northvolt inte räddades råder full panik.
Om fotbollsspelaren Mix Diskerud gifter sig med Harald Mix hade han hetat Mix Mix.
Tack, “goverment chattandet” ser jag framemot.
Samtidigt är spar nivån både överraskande och inte, sitter nu som 50+ med bra ekonomi men visst när vi köpte första huset och räntan var +10% var det inte mycket över till sparande.
Samtidigt har vi nog lyckats få barnen att vara ekonomiskt medvetna, vilket glädjer.
Ha en bra dag!
Musk lyckas ju skjuta sig i foten själv men han har ju problemet att Teslas modeller inte är lika unika längre, wow faktorn på elbil är inte så stor längre och på Tesla är den nästan borta, utseende mässigt är modell 3 och Y som en Ahlgrens bil.
Föredrar Ahlgrens bilar alla dagar i veckan.
Håller med. Jag bor faktiskt i Sture Ahlgrens hus som han sålde när han lämnade landet efter uppköpet av Procordia.
Fick lite intressant insiderinformation.
Det är en hel del stora svenska företag som tagit bort Tesla som valbar tjänstebil.
För att inte drabbas av hämnd från USA/MUSK och svämmas över av mail/inlägg från “tesla fanclub/proud boys Sweden” så skyller man på “restvärde” och kvalitetsproblem. Men i själva verket är det många som tycker att man inte vill ha tjänstebilar från ett företag vars ledare motverkar Ukraina, krigar mot inkludering av andra än vita män och hatar Europa.
Men som sagt. Det finns mörkerkrafter som så fort ett företag uttalar sig mot Tesla börjar trakassera personal/kundtjänst. Därför anger man andra anledningar.
Jag frågade källan rakt ut “du säger inte det här bara för att du är emot Tesla.”. Men denne menade att de i sin dialog med fleetansvariga får väldigt raka besked varför.
Och precis som bloggarn påpekat är VW med ID7 en stor vinnare i detta läge.
För övrigt bör tesla proud boys inse att när de beter sig som idioter på sociala medier, ringer kundtjänst, mailar VDar.
Så visar de i dagsläget bara att det är rätt att inte ha Tesla med i tjänstebilsvalet
“Who want’s to be man of the people, when there’s people like you”
Nu var du ju rolig i första stycket. De kommer aldrig inse något öht. Hahaha
😂
Busted
Kan anekdotiskt bekräfta det, att köra Tesla är bad branding just nu…
Hörde att “en hel del” (antar att det är mer än en handfull i alla fall) folk som bokar taxi anger att de inte vill ha en Tesla.
“Kanske fortsätter flödena ut ur USA och högre ränta hjälper inte?”
Låter rimligt. Får se om den trenden håller i sig även fortsättningsvis.
https://efn.se/rotationen-fran-usa-bara-skrapat-pa-ytan
De börjar prata om hur man ska göra för att placera utomlands. Investeringar overseas är förknippade med högre skatter för amerikaner men resonemanget går i positiva ordalag. Mantrat är att det är klokt att sprida sina risker.
Dollarn känner sig försiktigt för under 10kr-strecket.
Påtal om knapert. Våra bröder och systrar i Finland kämpar på. Risk för depression enligt YLE.
https://yle.fi/a/74-20145914
Nu blir det solceller för mig också
Februari månads faktura för elen från EON (rörligt pris) gav 3057 kr för 2809 kwh.
Mer än 1 krona per kwh.
Nätbolaget Nacka energi skickade också en faktura. Den var på 2883 kr.
Nästan lika mycket som EON vill ha.
största posten är energiskatt. 55 öre per kwh. Slutade då på 1233 kr
Sedan mindre poster som
höglast (eluttag vardagar mellan 06-22) 340 kr (gäller “bara” nov – mars)
låglast (övrig tid) 100 kr
effektavgift på 50 för snittet av mina tre högsta timmar (många maskiner igång samtidigt)
och då fick jag betala 270 kr
Sedan ska man givetvis multiplicera alla ovanstående poster med 25% moms
El för 3057 och elnätskostnader för 2883 kr = 5940 kr
Jisses.
Jag kan konstatera att det enda som ger stor effekt är att minska antalet kilowattimmar.
Man ska också ha i åtanke att på sommaren blir elen billigare men energiskatten på 55 öre är kvar
Och alla andra mysko tillägg som jag i praktiken endast kan påverka marginellt
Får bli solceller ASAP.