Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
Börserna tvekar i de asiatiska tidszonerna trots uppgångar i USA igår och dollarn stärks på stigande amerikanska räntor. SEB:s ponduspostulerare menar att ökade försvarssatsningar kommer lyfta svensk ekonomi. De extrema elpriserna fortsätter i södra Sverige och är högre än i Danmark och Tyskland, men faller mot noll under dagen i norra rikshalvan.

Stockholmsbörsen steg med +0.14% för storbolagsindex OMXS30 och +0.39% för breda OMXSPI. Dollarns stöd runt tio kronor ser ut att hålla och dollarn rekylerar upp till 10:09 SEK tillsammans med att de långa räntorna i USA stiger till i vissa fall de högsta nivåerna på några veckors drittsirkus i Vita Huset. Även euron stiger och då upp till 10:98 SEK. Starkare dollar drar upp guldet till 952:- SEK per gram.
De amerikanska börsindexen S&P-500 gick +0.49% och NAsdaq 100 +1.13%. Samtliga FANANGST-techbroligarkaktier steg utom Apple som backade med -1.75%. Bäst gick Tesla med +7.59% nu när alla MAGA ska sluta med fossilbilar och köpa Tesla efter att Den Store Ledaren (TM) sagt så, följt av Nvidia med 06.42% och sedan kom högerextremist- och putinistbrunchbolaget Spotify med +5.39%.
Över i de asiatiska tidszonerna är man måttligt imponerade. ASX 200 går -0.48%, HAng Seng -0.70%, KOSPI -0.05%, Nikkei 225 -0.08% och Straits Times -0.03%.

SCB bekräftar de tidigare preliminära inflationssiffrorna och att KPIF skenar till 2.9% och gränsen för Riksbankens toleransintervall drivet av matpriser, elpriser och hyror. Av årstakten för KPIF, dvs utan räntekostnader som skulle sänka det hela med 1.3 procentenheter, så var tillskottet 0.6 procentenheter från livsmedel och 0.4 från restauranger eller en hel procentenhet totalt av de 2.9%. Stigande elpriser tillförde 0.4 procentenheter och hyrorna 0.5 procentenheter.

Riksbanken säger sig ha ett toleransinterval för sin enskilda mätare för svensk ekonomi, KPIF, om 1 – 3% och målet 2.0%. 2.9% är alltså på gränsen. Det som trycker tillbaka totala KPI är räntekostnader och drivmedelspriserna, vilket för övrigt gör att KPIF-XE, dvs utan energipriser ligger på 3.0%.

SEB:s ponduspostulerare menar att ytterligare höjningar av Sveriges försvarsutgifter till 3-3.5% av BNP kommer stärka svensk ekonomi utan väsentlig påverkan på statsskulden rapporterar Dagens Industri. Att gå från dagens ca 2.3% av BNP till försvaret till 3 – 3.5% kommer öka BNP 0.5 – 1.0% om året relativt annars. Orsaken är att regeringen öppnar för att satsningarna kan ske via lån vilket förvisso skulle höja statsskulden, men den är redan nere på runt 17% och att den skulle öka mot 20% fram till 2030 är inte ett problem.
Totalt väntas statsskulden öka med 2% av BNP de kommande fyra åren på grund av detta, och gå från 17 till 21%.
Men försvarssatsningarna skapar förstås jobb. Detta är oräknat att övriga EU-länders satsningar till någon del kommer hamna hos svenska försvarsföretag, där Sverige är väl positionerat.

Extrema elpriser fortsätter i södra Sverige när våren inte riktigt vill ta grepp om landet och elpriserna toppar på 205 öre per kWh i SE3 och faktiskt det lägre 189 öre i SE4. Dagtida medel i SE3 blir 170 öre och i SE4 blir det 149 öre. Även norra rikshalvan med sina 10% av befolkningen får skyhöga priser om 173 öre i SE1 oh 167 öre i SE2 under morgonen, men priserna faller sedan tillbaka till som lägst två öre i SE2 och 13 öre i SE1.
Hemmavid har snön smält av panelerna och det ser lite ljusare ut på himlen, även om det är molnigt, så solkraften har börjat tugga på och tar runt halva förbrukningen just nu, och är stigande. När priserna väl når extremtoppen om en kvart kommer solkraften förmodligen redan mata ut på nätet.
Vill du ta in offerter på solkraft eller hembatterier, kontakta Hemsol så ska du få upp till fyra offerter från olika leverantörer (annonslänk).
Sverige har förstås ett överskott på elkraft där vattenkraften står för 55% enligt Kontrollrummet i skrivande stund och vindkraften 4%, men vi exporterar vår el och importerar därmed kontinentens priser. Elpriserna är rent av högre i Sverige just nu än i Danmark och Tyskland enligt Kontrollrummet. Danskt elpris anges nu till 158 – 161 euro per MWh, medan priserna är 162 och 169 euro per MWh i SE4 och SE3. Elpriserna är rent av lägre i Tyskland där de ligger på 158 euro mer MWh.
Det går bra med energipolitiken nu, Tidölaget. Snyggt jobbat.
139 kommentarer
Får väl börja dagen med ett gott skratt…eller? https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1143939400537842&set=a.300819851516472&type=3
Så jäkla synd att de bytte ut Jim&Jeff i fyran.
Varning! Nu skall jag vara bitter: Facebook är roten till allt ont i världen. Det är amerikanskt och ägs av ännu en rövhatt. En gång hamnade jag på en föreläsning som hölls av folk på fb, till min stora förvåning blev jag fysiskt illamående. Har inget emot ett gott skratt men jag kan inte öppna länken. Mitt förslag är att fb bojkottas på samma vis som shitter här på bloggen.
+1
Inte mig emot (har för övrigt aldrig använt mig av fb).
Vore det inte ett perfekt tillfälle för en ny garanatfabrik (eller annan försvarsindustri) i Skellefteå? 🙂
Vore det inte ett perfekt tillfälle för en ny garanatfabrik (eller annan försvarsindustri) i Skellefteå? 🙂
Glöm det, kinesiska gamar som redan flyger över det kadavret om man ska tro på skvaller…
Nej, jag ska öppna Europas största opiumkällare där 👍
Förutom att blidka Trump tycker ju Spotify att det är en bra idé att betala enorma belopp för att Joe Rogan ska sprida desinformation.
Samt ge en plattform för våldtäktsmannen Andrew Tates kurser i trafficking. Fräscht!
Fräscht.
En sak att låta vem som helst publicera sina poddar hos dem, en annan är att pusha för dem och betala enorma summor för Joe Rogan eller anordna bruncher med Ben Shapiro och Tim Pool, som är en av Ryssland bevisad betald agent och påverkansoperatör. Sådant är aktiva handlingar och gör att man inte bara är neutral infrastruktur.
Spotify – det ryssvänliga alternativet.
Absolut. Men det är knappar som att spotify släpper in vilka som helst, de tar garanterat bort små poddar som uppmanar till brott eller sprider rasistisk dynga. Men tjänar de pengar på det är det såklart prio ett! Kortsiktig vinst framför allt!
Hade själv missat att Spotify är pro Putin. Förbannat illa. Blir att avsluta prenumerationen.
Jag sa upp min prenumeration när jag kom underfund med vem Joe Rogan är. Lyssnar aldrig till poddar.
Jag kommer ihåg programmet Fear Factor runt 2004 där Joe Rogan var programledare, han var ganska underhållande och humoristisk i ett lättsmält tv-program, sen gick det utför.
Tyvärr har jag en arbetskamrat som lyssnar på amerikanska poddar ibland där denne har kopplat in mobilen till ett högtalarsystem. Fruktansvärt olidligt att höra på, klockan stannar och tiden går sönder.
Nåväl, the Economist senaste democracy index är ju ingen festlig läsning så att auktoritära krafter eller dess företrädare skulle försvinna inom kort håller jag för högst osannolikt…
Jag har funderat på alternativ till Apple Music som drivs av ett bolag baserat i EU men gått bet. Vilka alternativ finns det med högupplöst streaming och stor innehållskatalog? Tidal är sedan en tid sålt till Block över i USA, så det går bort.
Streamingen faller väl bort men Ginza har ju stor innehållskatalog i vart fall…
Som gammal aktieägare i WiMP känner jag bara förakt för TIDAL efter uppköpet.
Seriöst var ljudet bättre förr innan uppköpet trots att de tekniska specifikationerna säger motsatsen.
Så TIDAL kan dra åt helvete.
Det du kan testa är Deezer.
Dock vet jag att de har vissa problem med mjukvaran vilket gör att folk återvänder till Spotify trots sämre ljudkvalitet.
Apple som du nämner tycker jag har en bra produkt med bättre ljud än Spotify och mjukvaran är väl ok fortfarande?
Deezer får jag spana in, hade helt glömt bort det alternativet.
Apple Music är jättebra! Både vad gäller utbud, kvalité och funktionalitet. Deras radiostationer med live DJs 24/7 är bra. Dessutom har de mänskligt kurerade spellistor som uppdateras varje vecka. Dvs inte det Spotify kör med där AI slumpar ut innehåll i spellistorna. Enda funktionaliteten som inte fungerar felfritt är synk av “Senast spelat” mellan enheter. Min iPad och AppleTV är alltid ur synk gentemot telefonen och datorn. Nackdelen är att det är Amerikanskt bolag som äger dem på temat bojkotta amerikanska produkter. Förutom Deezer då har jag gått bet på ersättare förutom fysiska skivor.
Det är ju helt omöjligt att bojkotta amerikanska produkter så den diskussionen tycker jag bara är töntig.
Däremot ska såna som Zuckerberg och Musk hållas kort.
Min gräns går också nånstans där vid de stora tech-oligarkerna. Vill lägga till Bezos gamla koncern också till den korta listan. Apple gav inga pengar till hans trontillträde, det gjorde VDn ur egen ficka.
Sökte upp Kent i Deezer. De gör samma som Spotify, dvs visar album från någon fransk artist/grupp tillsamman med Kents album. Däremot FLAC-kvalité på ljudet och bra pris!
@Run. Så du menar att bojkotten mot företag och produkter som har synts här på bloggen är i stort sett meningslösa? Eller? Är det rätt uppfattat? (Handlingarna rör sig “bara” om vilka värderingar man har, och är “bara” symbolspråk?)
Deezer är franskt (grundat 2007) och finns på svenska marknaden.
Jepp. Villkoren var översatta till svenska vilket var en kul överraskning. Korrigering till ovan: När jag gick in på kents artistsida försvann de franska kent-albumen. Yay! Nu är allt jätte-OT här men … Jag rippade min gamla CD-samling till FLAC och lade in den i dåvarande iTunes. Nu långt senare när det är ett minne blott, finns all denna musik kvar och tillgänglig för mig i Apple Music. Dvs alla de gamla bootlegs jag rippade ligger nu hos Apple och väntar på att jag vill lyssna på dem. I FLAC-ljudkvalité on-demand. Just den delen har “blown my mind”.
Detta. Istället för en månadsavgift för musik men inte får behålla kan man köpa skivor, nya eller begagnade, som fil eller plastbit. Går fort att bygga upp en samling.
Och hur många behöver en ny skiva med musik i månaden? Eller två-tre till begagnatpriser. Helt onödigt att kasta pengar i feodalherrarnas fickor.
Nu har jag hört den ena analytikern efter den andra förklara att Trump är en så fantastisk affärsman och förhandlare så vi kan se framtiden an med tillförsikt. Börsen kommer att gå upp och vi kommer alla att bli rika. Han säger att han VILL få ner inflationen, upp företagsvinsterna och bort med arbetslösheten. Och det är detta vi ska tro på.
Det är som att säga att vi ska tro på honom om han säger att han VILL vinna US Masters i golf. Men krävs det inte nåt mer än vilja? Lite kompetens kanske? Om man ska vinna US Masters måste man vara ganska duktig på att slå en drive, få till inspelet och putta i koppen.
Ska man få ekonomin att blomstra i USA framöver krävs det mer än vilja. Man kan ju roa sig med att sätta betyg på vad man tror om Trumps förmåga att hantera det som krävs i ett land för att få god ekonomisk utveckling.
Betyg 1-5, 5 högst.
1. Stabil och effektiv styrning
Fungerande institutioner och politisk stabilitet.
Trump betyg: -3. Han sabbar allt han tar i.
2. Uppmuntra innovation och utbildning
Trump betyg: 1. Med tanke på vilka han satt in för att styra utbildningsväsendet kan man inte ha några förhoppningar alls. Kanske kan viss innovation fortfarande förekomma.
3. Företagsklimat och entreprenörskap
Trump betyg: 3. Han kan nog ta bort lite lagar som gör att företagen får det enklare. Ena halvan av befolkningen kanske kan tro på framtiden och bygga några företag.
4. Infrastruktur
Trump betyg: 2. Han stoppar Bidens Infrastructure Act. Låt vägar och broar rasa.
5. Makroekonomisk stabilitet
Låg inflation, hållbar statsskuld och stabil valuta.
Trump betyg: 1. Tullar, immigrationen, skattesänkningar driver inflationen. Statsskulden beror mer på räntan än Doge så högre inflation ger högre räntebetalningar. Ingen bra kombo. Valutan försvagas just nu, vi får se vad som händer med den.
6. Global handel och externa relationer
Trump betyg: -3. Vad ska man säga???
7. Socialt välstånd och jämlikhet
Trump betyg: -4. Hans chef, Musken, har som mantra att ’empati är en svaghet’. Säger allt.
8. Hållbar utveckling och miljömedvetenhet
Trump betyg: -5.
Slutsats: Det kan bara gå åt helvete.
Man kan nog diskutera olika scenario och variabler i all oändlighet vad gäller Rumpan.
Däremot landar rimligtvis alla i samma slutsats som du 🙂
Rixbanken får uppfinna KPI-XM – utan mat. Är ju orimligt att höga världsmarknadspriser på kaffe, kakao, vindruvor och annat vi importerar ska påverka hur de sätter sin ränta. M v h bolånetorsken.
Även maten vi inte importerar prissätts av världsmarknadspriserna, eftersom alterantivet är att exportera maten.
Egentligen är det absurt hur Riksbanken i Sverige sitter och försöker bekämpa importerad inflation med styrräntan.
“Priset på choklad har stigit 100% pga dåligt väder i Afrika” – Höj räntan.
“Priset på möbler har sjunkit för land X har producerat för mycket och dumpar nu möbler i Sverige” – Sänk räntan.
osv
Om meningen med dessa räntesänkningar och räntehöjningar är för att höja och sänka konsumtionen – varför inte bara lägga direkta skatter på varorna och tjänsterna som inte får stiga i pris? 🙂
Wofser
Nu är vi alla trötta och slitna men menar du på fullaste allvar att Sverige ska börja styra sin ekonomi efter en helt egen teori som inte praktiseras någon annanstans i världen?
Vi får ju ändå erkänna att det är en viss fräschör över förslaget…
Undrar hur mycket inflationen kommer stiga när alla i hela världen får sjyssta villkor?
Världen får rådfråga Erdogan och Putin.
De är ju världsmästare på alternativa idéer gällande räntepolitiken.
Dom är som Krugman och Friedman…
Liam och Noel Gallagher…
Högre ränta stärker kronan relativt sett och sänker därmed den importerade inflationen relativt sett.
Hur ska lkab fixa sina 71 TWh till sitt fossilfria stål? Förutom en liten pilot anläggning är hybrisprojektet lagt i malpåse. Varför? Brist på el givetvis.
Har just läst ut gröna bubblor 3, behöver närmast besöka deppdoktorn och få ketamin utskrivet.
Under tiden tillverkas fossilfritt stål i andra delar av världen och kommer på sikt konkurrera ut svenskt stål. Det är inte raketforskning, handlar bara om att svärjisar inte fattat det. Bara för att något är miljövänligt eller bra för klimatet är det inte fel, även om man är en liten svärjis.
71 TWh finns i Norrland. Det är resten av landet som ska ställa sig frågan var 71 TWh ska ordnas fram till dem, t ex till Stockholm.
Nej då. LKAB och SSAB kommer att vinna den här matchen.
I grund och botten handlar det bara om att göra investeringarna. Det är inte pajasarna på Northvolt vi pratar om här. Att göra stål mha vätgas är som sagt ingen raketforskning alls.
LKAB och SSAB är liksom inte Humle & Dumle utan vi pratar spetskompetens.
Som alltid vid stora omställningar kommer det att bli problem men in the long run kommer detta att bli bra för dem och Sverige.
Tror att LKAB och SSAB har koll på läget. Att de har behövt bromsa ska nog ses som att de har en verklighetsförankring och inte gör en Nortvolt. Roligt? nej helst skulle vi vilja ställa om fortare. Det borde finnas mycket bra förutsättningar för att tillverka fossilfritt stål i Sverige, jfr bussiness caset för att tillverka batterier på en redan mättad marknad. Men i slutändan, förutom produktionsförutsättning ska finnas, ska det finnas kunder som är beredda att betala merkostnaden. Det kommer säkert, men världen svajar nog lite väl mycket nu tyvärr
Frågan är om det blir någon merkostnad?
Jag bedömer att det kommer bli billigare att tillverka fossilfritt stål.
För all den energi som används till fossilfria stålet ersätter motsvarande behov av kol (koks, som tillverkas av stenkol) vid traditionell malmbaserad ståltillverkning.
Det som tillkommer är ju kostnaden för en ny industrianläggning, dvs kapitalkostnader och avskrivningar, det är denna del som kan göra stålet dyrare att tillverka.
Bloggarn.
Gärna sakfrågorna, men svärjis?
Folk som reflexmässigt hackar på allt som är bra för miljö och klimat brukar vara svärjisar.
Av ren nyfikenhet, har någon kommit något bra namn på folk som reflexmässigt gärna spenderar andras pengar på gigantiska projekt som är “bra” för miljön och klimatet?
“har någon kommit något bra namn på folk som reflexmässigt gärna spenderar andras pengar på gigantiska projekt som är “bra” för miljön och klimatet?”
AVOMKLP : “alla-vänster-om-klassiskt-liberala-partiet” ?
Som vanligt tror de flesta att de är vänstern som är bäst på att använda andras pengar. Jag har då sätt många högermänniskor bygga företag för statens eller pensionsbolagens pengar och sen dra med en lite egen privat förmögenhet som de har stulit under tiden båten sjönk från samma dag den sjösattes.
Jag tror det snarare är mänskligt fenomen än en politisk sak.
Nånannanister hade väl passat bra men träffar ju hela samhället iofs..
Det är oftast inte samma människor som klagar på Northvolts konkurs efter investering med skattemedel och pensionspengar och miljonvinster för insiders.
Som klagar på friskolors konkurs efter tillförsel av skattemedel och miljonvinster på koncernnivå och för insiders.
Konstigt.
Nu är det ju SSAB:s och LKAB:s eller Harald Mix egna pengar som spenderas på fossilfritt stål, inte skattebetalarnas pengar.
“Hur ska LKAB fixa fram 70 TWh?” Svaret är att LKAB inte har tänkt att göra det. De vill att någon annans pengar används för att fixa fram det. Annars kunde de satsat på egna kärnkraftverk eller vindkraftparker. Men bättre att se vem som blinkar först och kan ösa subventioner till nya kraftverk.
Norra Sverige har redan idag konsekvent bland den billigaste elen i Europa (världen?) och kommer stå sig bra i konkurensen om insatsvaran el är merparten av produktionspriset för fossilfritt stål.
Kraften och energin finns i SE4. Den stannar bara kvar där och skapar välstånd och jobb på plats, så får Stockholm fundera på hur man ska fixa sin elförsörjning.
Håller med (Du menar SE1/2 antar jag och inte SE4).
Men Stockholm har redan börjat tänka på det och ser till att öka överföringen med 3000 MW från Norr så att det inte ska få behålla den billiga kraften för sig själva. Det som alla tjatar om, samma pris i hela Sverige! Men de vet inte var de önskar tror jag.
De som tjatar om samma pris i hela Sverige är ju helt klart kommunister.
Isf vill jag ha samma kommunalskatt i hela landet, lika lön för allt arbete samt att alla hus och lägenheter kostar 10 k per kvm och inte en krona till.
Och ingen får tjäna mer än 50k i månaden, resten går till medborgarlön till de som inte kommer upp så högt.
Tror redan Stockholm funderat på den och prio 1 är att dra ledningar från Norrland till Stockholm…
Klarar inte Forsmark försörja Stockholm?
HVDC är ju iofs kul, förr i tiden fick busschauffören köra fram och tillbaka under linan vid Landvetter när vi var på väg till bastun. Alla skulle få känna på fältet!
LKAB har skurit ner på sina planer ,både i omfattning och en längre tidshorisont. Så elbehoven blir avsevärt lägre. Bidragande orsak är väl att Anders Borg tog över som ordförande istället för Göran Person.
På samma sätt har H2 GreenSteel ändrat sina planer , man har bytt namn till Stegra och siktar nu på att basera tillverkningen på importerat järnskrot, då behövs ju ingen elkrävande vätgas utan man kan gå direkt på el.drivna ljusbågsugnar. Även SSAB tycks vara på väg att revidera sina planer efter VD-byte.
LKAB har skurit ner på sina planer ,både i omfattning och en längre tidshorisont. Så elbehoven blir avsevärt lägre. Bidragande orsak är väl att Anders Borg tog över som ordförande istället för Göran Person.
På samma sätt har H2 GreenSteel ändrat sina planer , man har bytt namn till Stegra och siktar nu på att basera tillverkningen på importerat järnskrot, då behövs ju ingen elkrävande vätgas utan man kan gå direkt på el.drivna ljusbågsugnar. Även SSAB tycks vara på väg att revidera sina planer efter VD-byte.
“järnskrot”
Är det signaturen Urban som står för leveransen (ni som var med för över 10 år sen fattar…)
I skrotet ingår naturligtvis även stålskrot. Även LKABs ugnar kommer man att använda skrot.
Djupt.
SSAB insåg orimlighet själva. Det blir istället en ”demoanläggning” som kommer göra järnsvamp till LKAB med en elektrolysör på 500 MW för vätgasproduktion. Det verkar som om deras vätgaslager fungerar.
SSAB investerar samtidigt i ljusbågsugnar, först i Oxelösund och sedan Luleå. Det kommer att gå åt sisådär 10-15 TWh el, men det ersätter kol och koks och sänker Sveriges CO2 utsläpp med runt 10%.
Känns som genomtänkt och klokt. Som Bloggaren skriver, det finns folk i Sverige som kan sin sak.
Vad som händer med andra sålprojektet Stegra i Boden där Mix et al är inblandade känns mer skakigt
Sorry första meningen jag lyckades kasta om SSAB och LKAB.
LW skulle man inte kunna tänka sig att få kommentarsfönstret lite större? Jag tror det hade blivit färre fel.
Att priset på kaffe och choklad stiger när världsmarknadspriset på kaffebönor och kakao stigit kraftigt under lång tid kanske inte borde vara någon överraskning.
Särskilt priset på kaffe kommer att fortsätta stiga när möjligheterna att odla kaffe (mycket sol, lagom svalt och lagom fuktighet) försvinner pga klimatförändringarna. Detta gäller Arabica, Robusta är mer tåligt men knappast gott.
Samma sägs om Vin, snart är det kört klimatet ändrar sig! Men det tror jag inte på (att det är kört för kaffe och vin alltså, klimatet ändrar sig givetvis).
Vartefter det bli nya förutsättningar kommer man naturligtvis att förädla fram nya sorter som är optimerade för de nya förhållandena. Det i kombination med att andra platser på jorden iställer blir lämpliga odligsplatser kommer göra att det bli balans igen.
Kolla bara på utvecklingen av utsäde för det svenska klimatet. Enorm förbättring av avkastning genom åren tack vare nya sorter. Man kan till och med odla majs i Dalarna nuförtiden där förut endast vall var lämpligt. Det beror inte på att klimatet har ändrats utan för att utsädet har utvecklats till att passa klimatet.
Det vore en välsignelse.
Du slipper vi kulten som byggts upp kring surt sydeuropeiskt jordbruksöverskott.
Nu blir det nördigt men de är inget fel på Robusta.
Passar hur bra som helst till espresso och den kulturen är stor.
Robusta smakar utmärkt, så jag ser inte problemet. För den rätta kristidskänslan finns alltid kaffesurr 😁
Kaffeproduktionen stiger. Vi blir fler och fler i världen som har råd och uppskattar drycken. Vilket vi ska vara tacksamma för.
https://www.kaffeinformation.se/statistik/varldens-storsta-kaffeproducenter/
Produktionen av Robusta ökar. Produktionen av Arabica har planat ut och visar tendenser att minska.
Har svårt att förstå hur en satsning på försvar kan stärka Svensk ekonomi annat är högst tillfälligt. En pågående utgift som inte direkt bidrar till att producera något som går att sälja, utan bara kostar. Däremot är det ju en strategisk utgift för att förhindra framtida problem av värre dignitet. Men visst när vi ändå stärker ekonomin kan vi väl bygga några pyramider också för att ytterligare förbättra ekonomin.
Resonemanget är logiskt och jag håller med dig. Men för just Sverige leder det ju till stora ökningar i exportinkomster då vi har en avancerad vapenindustri som kommer öka sin export väsentligt. För de exportinkomsterna kan man bygga välstånd.
Det är sant.
I det långa perspektivet är det ju aldrig god samhällsekonomi att bygga saker som antingen inte alls ska användas eller förstöras direkt när de används, utan att då ge något ekonomiskt tillbaka.
Det är den märkliga kostnaden för frihet och demokrati.
Men i korta perspektivet kan det ge en skjuts i ekonomin.
Och folk som kommer ur arbetslöshet och in i arbete har en bra mycket större chans att fortsätta vara kvar i arbete sen, så det kan finnas positiva långsiktiga effekter.
Användningen är ju som en elakt hård och vass tröskel som ryzzen ska akta sig noga att slå skyttegravsfoten i.
Och övning.
Förhoppningsvis slipper vi då använda dom i skarpt läge.
Sverige har mycket försvarsindustri och borde kunna exportera massor med vapen till Europa när Europa skall spendera hiskeliga summor på vapen. Det är bra för Sverige och svensk ekonomi. Borde bli mycket bra för Sverige och svenskt välstånd. Inte bara försvarsindustrin kommer gynnas utan hela samhället när inkomsterna sprids som ringar på vattnet över Sverige.
Att bygga något vi behöver, i svenska fabriker, med svenska anställda låter utmärkt.
Resten är överkurs, vi behöver grejorna och det är säljarens marknad ute i världen.
Bygg järnvägar och vägar. Skapar logistik som försvar behöver.
Europas ekonomi lär påverkas positivt när man ska upprusta för 8000 miljarder. Kortsiktigt är försvarsaktierna högrisk då de stigit kraftigt och påverkas av vinsthemtagningar. Dessutom känsliga för eventuellt fredsavtal i Ukraina. Ungefär som upprustningen skulle stoppa om det blev ett fredsavtal. Jag gissar att försvaraktierna kommer dippa rejält när fredsavtal finns på plats, då är det shoppingläge.
Det är många som resonerar på liknande vis vad gäller MAG7 att det nu efter dippen är shoppingläge…
Kanske inte nästa val, men valen därefter kommer någon populist utropa eviga freden och säga att det är dags att rusta ner igen och lägga pengarna på Stora Valfrågan (TM) istället. Och så är vi tillbaka igen medan Ryssland slipar knivarna för nästa anfall.
Bloggarn
Ser mig själv som en front runer och miljökämpe, har ingen bil, sista brännflygresan gick till England 2015
😇
En av mänsklighetens stora svagheter: Kortsyntheten, den finns även i länder med “starka ledare” – bara i andra samhällssektorer. En annan stor svaghet är allmänningens dilemma, tillsammans blir de förödande för alla.
Kortsynth är en brist.
Liksom all synth.
Nu tänker jag högt och säkert fel…
Det kanske är lika positivt för Europas ekonomi som det varit för Rysslands ekonomi att lägga stålar på militären?
Alternativkostnaden ska alltid beaktas grundligt vid investeringar…
Tror jag inte, Polen, Baltikum, Finland och eventuellt flera kommer sannolikt fortsätta även om någon svensk politiker (sannolikt efter ett par linor på kanslitoaletten) utropar den eviga freden igen…
Det enda vi lär av historien är att vi inget lär av historien.
Här vid Hallandsåsen snöar det. Snöflingor stora som handflator! Tja, barnkläder, men i alla fall. Solpanelerna ger 108W.
Hallandskusten!
Vad gällande elpriset och det kanske lite märkliga att vi har dyrare än Danmark och Tyskland (mycket ovanligt) beror på att OL3 i Finland (Europas största reaktor med 1600MWe) inte producerar.
Det är deras revision som startat (1/3) och kommer pågå i ca 2 månader.
https://www.tvo.fi/en/index/news/pressreleasesstockexchangereleases/2025/4996751.html
Effekten från OL3 började svaja lite redan sista veckan i feb
https://www.tvo.fi/en/index/production/plantunits/ol3/ol3productionchart.html
Ev passade de på att köra något slags prov innan nedstängning.
Hade det inte varit för att effekten steg en dag innan stopp skulle jag misstänka en “coast down” (fast det är fel begrepp) för att matcha utbränning av bränsle inför bränslebytet.
Jag vet inte hur många nyladdade bränslestavar de för in nu, men normalt sett brukar något mellan 1/3 och 1/5 av bränslestavarna bytas ut mot nyladdade, och alla möbleras om för att få en jämn reaktivitet i härden.
Det är ju även så att vi importer elpriser från angränsande elområden oavsett om vi exporterar eller importerar (jag tänkte att LW verkade påstå att den endast sker då vi exporterar).
Och vi importerar även elpriser då de är låga i gränsande elområden.
Ja, lite lekmannaenkelt förklarat.
Vi är helt enkelt en liten spelare i en väldigt stor europeisk elmarknad, både vad gäller produktion och konsumtion, så vad vi gör och inte gör påverkar elmarknaden och elpriser väldigt lite jämfört med vad som händer i de stora länderna.
Om det blåst bra så hade stor vindproduktion i Danmark och Tyskland pressat ner priserna i SE4 ordentligt, medan SE1 hade fortsatt att lida av påverkan av det finska elpriset, vi har ju två AC-förbindelser uppe norr om Haparanda, över Torneå älv.
Finland behöver bygga en till reaktor ur beredskapssynpunkt.
Nya Auroraline mellan Sverige och Finland som ska vara klar innan årsskiftet bör ge högre pris i SE1 men lägre i Finland.
Auroraline kan nog komma att skjuta upp elpriset lite i SE1 vid vissa tillfällen, som t.ex. idag.
Men i stort tror jag att den kommer gynna både Finland och Sverige ungefär lika mycket.
Det som kanske skaver lite är att jag tror att den projekterades under andra förutsättningar som inte längre gäller.
Att det skulle byggts en rysk Rosatom-reaktor långt upp i norra Finland, Hanhikivi (österbottenskusten).
Och detta tillsammans med satsningen på Hybrit i Malmbergen.
Då skulle elsystemet där uppe bli utsatt för bra mycket mer kapacitetskrav, och den finska reaktorn skulle troligen ganska lönsamt få sälja mycket el till Hybrit.
Nu har ju både reaktorn och Hybrit ramlat bort från spelplanen och man kan lite undra över vilket behov Aurora-line byggs för.
Jag tycker att det är lite märklig tidpunkt under året för revision av OL3.
Men vi ska inte glömma att den är relativt nyligen tagen i drift, så revisioner måste nog bli där de måste bli.
Om några år har de nog lyckats skjuta revisionscykeln lite så det kommer ske vid mer gynnsamma tidpunkter i framtiden.
Dock … jag tror jag snappade någonstans att med OL3 trodde man att det skulle bli revisioner med 18 månaders mellanrum, vilket komplicerar lite då.
Men detta är jag högst osäker på, det kan vara helt fel, eller att jag läst eller förstått fel.
Lite Simpsons/Springfield varning på OL3.
I fredags läckte det radioaktivt (mänskliga faktorn).
Nja, vattnet var nog inte radioaktivt, men det läckte ut i ett utrymme som har svag radioaktivitet.
Nåja, SBV (skit bakom verktygen) var det nog.
Men jag tror att de reder ut detta rätt väl, jag är inte orolig i alla fall.
Det var ingen fara men de kommer att se över rutinerna.
Små och lagom stora olyckor är bara bra, det skärper upp verksamheten. 🙂 🙂
Det är viktigt att se över/förbi rutinerna 👍
Om man ska få något gjort.
Om Danmark och Tyskland har billigare el är det inte bara fel på produktionsmixen och svensk överföringskapacitet utan ett grundläggande fel i modellen för prissättning på Marknaden.
Hur tänker du nu?
Både Finland, Estland, Lettland och Litauen har ännu högre elpriser.
Du ser inte att det är därför priset blir högre i Sverige än Danmark?
Lugna ner er nu boys. Ta en kaffe eller öl och kolla in kartan.
SE4, Danmark och Tyskland är bästa kompisar delaoch delar jämnt på notan:
https://euenergy.live/
Energipolitiken är ett oerhört svek mot södra Sverige. Vad f-n gör Ebba Busch? Gömt sig i busken? Dags att komma fram nu och kavla upp armarna.
Ny kärnkraft NU. Hur svårt ska det vara att ta ett beslut. Sparka miljömupparna i Vattenfalls ledning och sätt in folk som vill Sveriges bästa och kör snabbspår av ny kärnkraft på de anläggningar som felaktigt lades ned i Oskarshamn och Ringhals.
Inför även ETT elpris för hela Sverige och ha ett exportpris till andra länder. Nu får det vara slut på den cirkusen.
Det får va slut på rumban, si sigñor!
Kommunist!
Som nån skrev tidigare. Menar du egentligen: Ett elpris i hela Sverige? Ett bensin/dieselpris i hela Sverige? Ett matpris i hela Sverige? En kommunalskatt i hela Sverige?
Är det så orimligt? Det är ju inte så att kommunalskatten är 0.05% i Trelleborg och 99.7 % i Luleå eller att bensin kostar 3000 kr litern i Sveg och 7 kr i Norrköping, för att göra en jämförelse. Bensin-/diesel & matpriser diffar väl med några procent på sin höjd och kommunalskatten detsamma. Men visst, det är klart att el ska kosta 1 öre i Norrland & 40 tusen miljarder i Skåne, det är helt normalt och rimligt!
#jaäintbitter
Varför ska ni ha billigare el där nere?
Behövs väl inte mer än en brödrost för att värme upp en normalvilla?
Pool, spabad, solarium, 3 teslor, ett gäng elsparkcyklar mm. – mycket som ska laddas i förortsvillan…
Sparka ut alla oseriösa företag som Northvolt, serverhallar och annan skit som inte bidrar med nåt.
Hur mycket skiljer det i risk mellan ett bankkonto och räntefonder?
Märks att du är ny på forumet.
Tråkigt att du missade dragningen om en av Sveriges populäraste räntefonder.
Den var mycket underhållande.
Den som handelsstoppades?
Fondförvaltaren börjar på S vilket står för skit in skit ut.
Spiltan
Good times. I princip alla mina likvida tillgångar både i bolaget och privat låg i Spiltans räntefonder via olika banker när pandemin bröt ut, inklusive ett helt års royaltyutbetalningar på mina böcker. Jag hade perfekt gått ur marknaderna, men så frös Spiltan de räntefonderna och jag var nere på en halv månadslön samtidigt som reklamintäkterna på bloggen föll 90%.
Jag var inte så munter över att över en natt gå från “en årslön på banken” till att klara mig två veckor.
Har inte rört vid Spiltan med tång sedan dess.
Man lär så länge man lever. Riskspridning är inte bara att ha flera banker, man ska inte sätta allt i samma fonder via olika banker heller …
Varför blir jag inte förvånad när jag läser att ena halvan av WM-data är vd?
Så det är lika hög risk med räntefonder som aktier?
Nej, det är det inte.
Det finns bra och dåliga förvaltare, korta och långa fonder där långa har högre risk.
Kör på AMF räntefond kort om du vill ha en räntefond med låg risk.
Tack. Den har risken 1 av 7, antar att pengar på banken med insättningsgaranti har 0 i så fall.
Tacka vet jag poker, där har man ju full koll på risker och psykologin.
Tja, lika ny som det fullskaliga kriget vilket är anledningen jag hittade hit. Behövde terapi mot begynnande depression. Aktier och annat spel och dobbel intresserar mig föga.
Har du en länk till dragningen?
Nästa vecka är det vecka 12, då matbutikerna ska bojkottas.
Vad som är lite trist for att inte säga allvarligt är att Magdalena Andersson och Noshi Dadgostar nu i ytterst opportunistiska ordalag häller (billig) bensin på elden. Dadgostar ska joina kampanjen, medan Andersson begränsar sig till moraliskt stöd och att kritisera matmonopolet. Devisen är att livsmedelsbutikerna kan sätta vilka priser de vill, och också gör det. Vinsterna rusar medan konsumenten lider.
Om man går in och tittar på Axfoods siffror, det enda noterade större bolaget inom livsmedelsdistribution, är det lite svårt att få ihop det. I korthet, för en vara som i butiken kostar 100 kr, har butiken betalat 85 kr till producent, grossist om det finns någon, transport och lager.
Bruttomarginal 15%. Efter löner, hyror mm återstår 3,9% i rörelsemarginal. Nettovinst 2,6%. Dvs om man skulle sälja det helt utan påslag och bara täcka sina kostnader, skulle priset gå ned till 96,10 kr.
Marginalerna har sjunkit år för år sedan 2021, 2024 var sämst.
Ser lite ut som om problemet attackeras från fel ände för mig.
Uppslutningen är helt enorm bland den övergödda överklassen…
Får erkänna direkt att jag helt missat denna bojkott och också att jag fullständigt kommer strunta i att delta i någon sådan…
De tjejer och kvinnor jag känner med rötter från Iran handlar definitivt inte på ICA.
Så jag gissar på att Nooshi bara larvar sig för billiga politiska poäng.
ICA är väl dessutom billigare än Coop, så verkar idiotiskt.
Finns det några siffror på hur mycket av de 85% som stannar hos Axfood centralt?
Axfood hade 2024 en vinstmarginal på 4.1%, ner från 4.4%. Fjärde kvartalet var den nere på 2.9%.
Inte en lönsam bransch direkt.
Det är ju helt knäppt.
Min lokala matbutik i byn gör 1% i vinst.
Svantesson kallar till sig de svenska matjättarna igen för att prata om matpriserna och vinsterna.
https://www.dn.se/sverige/dadgostar-kommer-att-bojkotta-ica/
Priset för kaffe får gärna mångdubblas men för bövelen höj inte räntan. Den skulle ju stå stabilt och förutsågs gå ned ytterligare någon punkt.
Ta bort skattereduktion för såld el via solkraft? Nej tack. Tänkte installera solceller.
Nu snack om att höja fastighethetskatten rejält också.
Tröttsamt. Har precis köpt hus. Får avstå bil och promenera runt ett par år till.
Svårt att bygga ett tryggt, förutsägbart och stabilt liv åt familjen under rådande omständigheter. Må ryssen bli krossad till botten så att det blir lugn och ro på den fronten i alla fall.