Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
Börserna faller hårt i de asiatiska tidszonerna efter ett hårt amerikanskt techras med Nvidia och Tesla i spetsen. Svensk elexport ska ökas via mer exportkapacitet till Danmark, vilket kommer dra upp de svenska elpriserna.

Stockholmsbörsen backade förhållandvis måttligt igår med -0.74% för OMXS30 och -0.94% för OMXSPI. Börsrasen sänker dock den svenska kronan och dollarn rusar till 10:78 SEK och euron stärks till 11:19. Guldpriset hänger dock inge med utan ligger på 991:- SEK per gram.
Amerikanska långa räntor steg något igår samtidigt som de amerikanska börserna föll hårt, med -1.59% för S&P-500 och -2.75% för tekniktunga Nasdaq 100. Techraset leddes av Nvidia med -8.48% och följt av Tesla med -3.04% men samtliga FANANGST-aktier var blodröda igår.
Rasen fortsätter i de asiatiska tidszonerna under fredagsmorgonen med ASX 200 på -1.16%, Hang Seng -3.44%, KOSPI -3.39%, Nikkei 225 -2.88% och Straits Times -0.57%. Man kan nog förvänta sig ras även i Stockholm idag.

Svenska Kraftnät vill bygga ut exportkapaciteten för el till Danmark och en dansk sakkunnig förstår att svenska företag är lite irriterade. Ökad export av oförädlad elkraft till kontinenten kommer importera ännu mer av de kontinentala elpriserna, så istället för att använda elen för att skapa svensk exportindustri, välstånd och medföljande välfärd ska Sverige vara en bananmonarki som exporterar oförädlad el.
Elpriserna i södra Sverige är extrema idag med toppar på 176 öre i SE3 och 181 öre i SE4, och dagtida snittpriser på 99 respektive 104 öre per kWh. Samtidigt toppar elpriset på 8 öre i SE1 och 12 öre i SE2 med dagtida snitt om 5 respektive 6 öre.
Stora möjligheter att spara pengar på att förskjuta sin elförbrukning över dygnet finns med 30 öre som lägsta elpris under dygnet i SE3 och 51 öre i SE4, t ex via hembatterier. Vill du ta in offerter på hembatterier eller solkraft, kontakta Hemsol så ska du få upp till fyra olika offerter från installatörer inriktade på din typ av installation (annonslänk).
Tillägg 10:46: Så här ser solkraften ut hemma just nu. Säljer på bra för 141 öre per kWh. Det är ju 28:e februari trots allt.

106 kommentarer
Enligt Gamla Testamentets Josua 6:1–27 rasade Jerikos murar efter sex dagars trumpetstötar.
Nu håller Trumpetstötarna i USA på att få USA-börsen att rasa. Vi har sett ett ras av bibliska proportioner för Tesla de senaste sex dagarna.
(Nej, jag är inte kristen, men tycker att parallellen till Jerikos murar är lite kul.)
Nej det är inte bibliska proportioner, enbart en liten korrigering.
Tesla är trots de senaste dagarnas nedgång upp 40% på årsbasis och 533% på fem år.
Men rolig!
Upp 533%. Behöver “bara” gå ner 84% för att vara tillbaka där det började.
40% upp på årsbasis. En minsking med 28% så är det utraderat.
Senaste månaden har aktien tappat 32%. För att ta igen det behövs en uppgång på närmare 50%. Det är tuffa siffror.
Lite mer än en korrigering skulle jag kalla det. Dock inte bibliska mått ännu.
Jaja, skyll inte på mig.
Det är ju ni med globalfonder och ett evigt haussande av Tesla som har skapat monstret.
Skyll inte på mig heller. Jag har i princip bara svenska aktier och inga fonder. Och nä, alla går inte bra.
Tesla har ett dramatiskt försäljningstapp, och aktien är enormt högt värderad.
Försäljningstappet har synkat med hur Musk har dykt upp och agerat i amerikansk politik, så det kan inte uteslutas att det beror mer på Teslaskam än att Teslas produkter tappat konkurrenskraft i sig.
Skulle det vara så, kan fallet nog snart uppnå bibliska mått, skulle det “bara” vara att produkterna kräver uppdatering finns lite mera hopp. Men jag skulle inte vilja sitta med Teslaaktier på hand idag.
När du tappar på en växande marknad så förstår jag att aktien faller
Elbilsförsäljning i år 1 jan -27 feb kontra förra året 1 jan -27 feb inom parentes
Totalt 12617 (10391), ökning 21%
Tesla 1005 (1806), minskning 44%
Andel 7,97% (17,38)
För att förtydlig, man har tappat 54% av sin andel.
Det gäller mer eller mindre i alla länder. Europa är totalkatastrof.
Å andra sidan är Tesla mer ett förhoppningsbolag/ memestock baserad på drömmar om AI / robotar / självkörning / nya magiska Elonsaker så ur den synpunkten spelar bilförsäljningen liten roll.
Problemet för aktiekursen nu är väl Elon inte sköter pumpningen och kanske att även de mest inbitna fansen börjar inse att han inte är speciellt intresserad av Tesla längre, nu är det världsherravälde som gäller!
Till att börja med var kommentaren om “bibliska proportioner” främst skriven för att knyta an till det bibliska temat.
Observera gärna att Teslas aktie gick ner med -17% under de sex börsdagar som kommentaren avsåg. Det motsvarar 188 miljarder USD. Så ja, i mina ögon är det en nedgång av bibliska proportioner.
Mycket träffande. Stjäl den rakt av.
“Se upp för de falska profeterna, som kommer till er i fårakläder, men inuti är de rovdjur.”
Matteus 7:15
Matteus 24:36-42
“Men om den dagen och den stunden vet ingen något, icke ens änglarna i himmelen, ingen utom Fadern allena.…”
Om jag tror på det (Jesu återkomst). Nej! Det här är upp till människan att lösa!
Ja, mer precist så är det Matteus 24 vers 36, tror jag. (Jag har inte studerat bibeln.)
Får la se framöver, själv blev jag lite lätt irriterad över behandlingen av Zelensky så flyttar en del pensionspengar, och säljer av fonder med större exponering mot USA. Antar det handlar om nånstans runt 500-750k totalt. På det stora hela en spottstyver, men många bäckar små….
Kan inte riktigt låta bli att tänka att den här diskussionen om att vi inte borde exportera el är i samma skola som Trumps argument för tullar.
Sen vet jag inte vad som är rätt. Jag bara noterar likheten.
Snarare än tull ser jag mer som export av redan begränsad elproduktion som en indirekt skattehöjning, man gör det dyrare för individer och företag att leva i Sverige för att statliga verksamheter ska få mer pengar.
Egentligen värre än tullar då de också är negativa men åtminstone har en del positiva bieffekter.
Jag tänker att Trump är grymt avundsjuk på svenska staten som både kan äta och sälja “bullen”.
Man ökar exportkapaciteten, vilket leder till att man kan sälja mer el utomlands.
Samtidigt leder exporten till att elpriset höjs i vissa elområden, vilket också ökar intäkterna.
Inte bra: Svensk elförsörjningsindustri är inte statligt ägd så din slutsats haltar. Vilken intäktskälla skulle svenska staten få av exporterad el till Danmark? Energiskatten varierar inte med elpriset. Återstår momsen då. Svenska kraftnät däremot får en massa intäkter i form av flaskhalsavgift, men det är redan nu mer än man kan göra av med inom överskådlig framtid. 65 miljarder man sitter på idag, medan närinstesteringarna ligger på 1,8 miljarder per år.
Viktigaste är väl att om överskottet ökar att överskottet kommer Sverige till del (sedan kan man ju ha synpunkter på den typen av omfördelning av resurser). Jag tror att exempelvis tyskarna genom exempelvis EON springer iväg med en del av överskottet. Inte helt insatt så inväntar korrigering.
Nja, absolut största delen av pengarna tar svenska staten hand om i form av svenska kraftnäts avgifter och moms på prisökningen.
Jag har inget problem med att vara solidarisk, men något skaver när andra länder lägger ner sin egen elproduktion eller struntar i att bygga ut den, för att i stället förvänta sig att Sverige ska dela med sig.
Ett rimligt motkrav borde väl vara att länderna på andra sidan bygger ut sin egen planerbara elproduktion med minst lika hög effekt som kabeln förväntas leverera.
Annars kan man ju börja ställa frågor om varför svenskar inte får åka till Tyskland för att få sjukvård bekostad av det tyska sjukförsäkringssystemet när vårdköerna är långa här hemma.
Lite samma sits som NATO länder som inte satsar som de ska av sin BNP.
Det är inte landet Sverige som producerar el utan privata företag på en öppen marknad.
De företagen vill ha en infrastruktur som inte stänger in deras produktion.
På samma sätt som våra andra exportföretag vill ha hamnar, vägar etc för att kunna sälja sina produkter på en större marknad än endast Sverige.
Varför ska vi betala mer för en Scania lastbil bara för att USA vill köpa? Eller varför betala mer för svenskt virke för att andra länder vill betala mer?
Det är för att vi tror på att frihandel gynnar oss på totalen.
Skulle vi strypa all handel till Tyskland och de göra detsamma så är det inte Tyskland som lider mest, de är en stor exportmarknad för oss.
Vi kan inte räkna med att Tyskland sitter på händerna i andra områden än el om vi skulle skippa frihandel på el.
Nja, produktionskapaciteten när det gäller el är till stor del uppbyggt av svenska staten och andra offentliga aktörer och det är också staten som i regel fått bidra med finansiering.
Är det offentliga ägare till elproduktionen så går också vinsterna tillbaka till det offentliga så då är problemet ännu mindre.
Så vitt jag vet drivs all elproduktion i Sverige i bolagsform med samma vinstkrav som vilket bolag som helst även då det offentliga är majoritetsägare. Då gäller samma argument, man vill sälja till marknadspris och inte via begränsad infrastruktur vara hänvisad till en lokal marknad med sämre betalt.
Elproduktionen har i Sverige genom åren byggts och ägts av både det privata och offentliga.
Dock har många av dessa privata och i många fall utländskt ägda bolag fått diverse statligt stöd. De betalar heller inte alla kostnader som uppstår i nät, reglering, balansering, frekvensstabilitet mm
Absolut är det så. Men det gäller många av våra exportbolag i de flesta brancher. Lagom statsstöd brukar vara positivt för att stimulera bolag att frodas.
Att vara för eller emot frihandel handlar inget om att vara solidarisk.
Men som sagt, jag håller mig ifrån vidare analyser vad som är rätt eller fel.
Ja, det finns en likhet med tullarna, men också en olikhet. Du kan inte köpa en mängd elenergi, lägga den i ett lager någonstans, skicka den per båt till Kanarieöarna en månad senare.
Priset på t ex olja och guld blir ungefär detsamma över hela världen, priset på t ex matvaror och el varierar.
Kommer en köpare från utlandet och betalar bättre så säljs elen dit, tills exportledningens kapacitet slagit i taket. Och det är det taket som höjs.
US 10Y föll under gårdagen och hittas i skrivande stund på 4.231 procent.
Europa förväntas öppna ner med cirka 1 procent.
Krypto fortsätter falla.
S&P500 är minus 0.34% sedan årsskiftet. USD minus 2.32% vs SEK.
Frågan är väl när Trump går ut och säger att börserna stiger tack vare honom.
Ganska modest nedgång i Europa i förhållande till Asien.
Vi får väl se vad som händer när jänkarna släpper sin statistik i eftermiddag.
Men i ärlighetens namn skriker vi här i södra Sverige om att elöverföringen mellan norra och södra Sverige måste förbättras för att VI ska få lägre priser. Och norrlänningarna högre. Så om vi ska vara konsekventa borde vi skippa både den förstärkta kapaciteten från norrland samtidigt som vi skippar den till Danmark.
Ja. Och så kunde man ju vara noggrann med att fördela vinsterna och överskotten till där de uppstår.
Ni får för all del gärna skrika om att elen måste vara lika billig i söder som i norr, om ni även kommer ihåg att skrika om att allt som är dyrare i norr måste vara lika billigt som i söder 😉
Vad är dyrare i norr? Hus är billigare (generellt), maten typ samma (eller?), elen billigare, bensin/diesel rimligtvis samma, bredband/sopor etc borde vara ungefär samma. Min lokalproducerade Volvo är inte billigare här i väst än Umeå. Men det är kanske ngt jag missar här(?)
Ja, du missat något.
Uppvärmning är dyrare i norr trots ett lägre spotpris.
En snabb googling indikerar att det inte är några jätteskillnader.
https://www.regionfakta.com/norrbottens-lan/energi/elforbrukning-i-bostader/
Åtminstone inte i jämförelse med de absurda skillnaderna i elpris.
Märks att du inte bor i norr.
Det är väsentligt kallare vintertid vilket innebär att det krävs väsentligt mer energi för att värma upp en bostad.
Det är även så att man betalar skatt och moms på den höga förbrukningen vilket innebär att på totalen inklusive allt är det dyrare att värma upp huset i norr kontra söder.
Högre uppvärmningskostnader är kompenserat genom lägre skatt på el i norra Sverige.
Edis, läs igen vad jag skrev: “på totalen”
Nä jag bor inte i norr och det märks att du inte bor i söder, vet inte vad det har med saken att göra men…
Ok, så din logik är att pga kallare klimat, så är total-kostnaden för uppvärmning högre för ett hushåll i norr jämfört med i söder. Det verkar rimligt. Men det svarar ändå inte på den till synes väldigt märkliga diversifieringen av elpriser i landet, det svarar ju bara på att hushåll i norr kräver mer energi. Ingen annan råvara eller produkt är ju diversifierad på ett liknande sätt. Tough shit liksom att det är kallare i Norrland, men sånt är livet. Här i väst sliter den salta havsluften på färgen på min sommarstuga men jag har liksom inte rabatt på färg och hantverkar-kostnader för det.
Det enda jag skrev var att uppvärmning är dyrare i norr.
Fixeringen vid spotpriset är olycklig då det är x antal andra faktorer att ta hänsyn till.
Ja totalkostnaden är kanske högre pga att det är kallare i Norrland, men priset på kWh är ju signifikant lägre, så känner ingen jättesorg för norrlänningar i detta avseende. Och om nu spotpriset är så oviktigt så borde det ju vara lugnt att harmonisera priserna med övriga Sverige, det är ju alltså de x antal andra faktorerna som driver kostnad…
Så gott som allt är dyrare i norr, utom möjligtvis hus och elektricitet. Vissa saker är marginellt dyrare, andra saker är mycket dyrare.
Och dessutom är lönerna i många fall avsevärt mycket lägre i norr för samma typ av tjänst som i söder.
Jag hör vad du säger men det verkar konstigt. Är en Tesla dyrare i norr? En liter mjölk? Ett Netflix-abonnemang? En laptop? En dagens lunch? Senast jag var i Umeå var hotellet billigt, dagens lunch typ samma, hyrbilen var billig, bensinen samma och kvällens restaurang-besök också ungefär samma (går naturligtvis inte jämföra rakt av men ändå). En dosa snus var heller inte dyrare.
Jag har lite svårt att förstå att “allt är dyrare”, kan förstå att vissa saker är det på marginalen, men det verkar mer vara en “tråd-sanning” snarare än baserat på reell fakta.
Kul att du tog just Tesla och Umeå som exempel. När Teslor började dyka upp i Umeå var det en hel del knorrande eftersom att man var tvungen att köra till Sthlm för att hitta närmsta Tesla-verkstad, vilket blev extra jobbigt om bilen hade så stora problem att den inte kunde köras för egen maskin. Det var så klart endast tillfälligt och efter några år dök det upp en Tesla-verkstad i Umeå, men du tycks helt ignorera de merkostnader som uppstår av att en hel del privat och offentlig service helt enkelt inte existerar på många orter i norr. Med andra ord: Berätta att du aldrig bott i norr utan att berätta att du aldrig bott i norr.
Vad gäller löner, jag tror det är lite ihopblandning av glesbygd kontra stad. Löner är lägre i glesbygd vs storstad, men det har mer med andra faktorer än norr/söder att göra, det handlar om glesbygd/småstad kontra storstad (och marknadskrafters påverkan).
Vill man sen vidga vyerna är det väl heller inte så enkelt, ta tex gruvarbetarna och deras löner och jämför med andra glesbygdsjobb, de är inte lägre (återigen marknadskrafter).
Är Netflix dyrare: Nej
Är en laptop dyrare: Ja, i bland. När vi beställer nya laptops till firman så får vi betala några hundringar extra i fraktkostnad jämfört med våra kollegor i syd, samt vänta ett dygn längre på leverans. Visst det är småpengar i sammanhanget, men många bäckar små.
Tittar vi på annan konsumtion så kan man krasst konstatera att utlandsresor är väldigt mycket dyrare för oss i norr eftersom att man så gott som alltid måste ta sig till Sthlm eller Helsingfors först vilket kan innebära ett dubbelt så högt pris för en norrlänning att ta sig till kontinenten. Gäller så klart även jobbresor.
Du har helt rätt angående gruvarbetarna i Gällivare och Kiruna. Dem går det ingen nöd på vad gäller löner i alla fall 😉
@HILTI
Inget i det du skriver motsäger det jag skriver, det låter mest som en “sanning” att allt är dyrare i norr.
Men en Tesla kostar samma (att det inte fanns en verkstad förr är ju en lustig anekdot men inget annat, finns/fanns inte Tesla-verkstäder i exvis Dalsland heller, absolut inget konstigt).
Nä jag har aldrig bott i norr men du har nog aldrig bott i glesbygd i söder. Testa det och kom sedan och prata om privat/offentlig service. Stockholm är bara en ytte-pytte del av södra Sverige och de allra flesta har inte access alls till vad som erbjuds där (ofta verkar norrlänningar tro att Stockholm är lika med södra Sverige – så är det inte).
Jag har varken bott i glesbygd i norr eller söder. Jag har bott i Sthlm, och i mellanstora städer i norr- och västerbotten. När jag säger att det är dyrare i norr så talar jag enbart om hur det är i städerna. Hur det är i glesbygden här uppe vill jag inte ens tänka på, men jag har en viss aning eftersom att jag i bland får besök av äldre släktingar som rest flera timmar från sina hemtrakter för att de har ett sjukhusbesök inbokat. Du tycker sånt är lustiga anekdoter bara, men tro mig, det kostar pengar.
Hur länge måste man som regel resa från “glesbygd” i söder innan man kommer till närmsta tätort?
Väldans vad folk här ska skriva en på näsan var man bor/har bott. Jag har bott i glesbygd och i storstad och är på intet sätt fjärmad från hur andra har det, har gott om släktingar / vänner som bor i obygd. Det finns delar av södra Sverige där du också kan få resa långt för att ta dig till sjukhus eller annan service/välfärd. Kanske inte lika långt som om du bor i Korpilombolo, men hur många gör egentligen det. Och FYI det läggs och har lagts ned en hel del sjukhus även i söder.
Så nej det är inte “lustiga anekdoter”, jag vet förutsättningarna för både glesbygd och storstad (och de är inte alltid rättvisa, men å andra sidan erbjuder ju glesbygden andra fördelar jmft med storstaden). Dock har jag inte bott i Norrland, därav min fråga från början.
Och apropå dyrare, testa att köpa ett hus i norra Bohuslän där norrmännen drivit upp priserna och där skatten på vatten är jättehög, då det är ett av få sätt för kommunerna att kapitalisera på sommargästerna (som ju också kräver offentlig service). Det är också himla orättvist för de som bor där, men tja, livet är inte alltid rättvist.
Vi hade fungerande elproduktion i syd tills (ryssinfluerade)politiska beslut i norra stängd den.
Exakt. Välkomna ner till oss som bor i Barsebäcks närområde och fråga oss vad vi tycker om nedläggningen, och ifall vi vill bygga nytt där.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/kommunalradet-i-kavlinge-om-beskedet-manga-ar-valdigt-positiva
Det kan ju vara rimligt att en del av vinsten på elproduktion går tillbaka till de kommuner där elen produceras. Antingen genom att kommunen får ett bidrag från producenten på x öre per kWh, eller genom att konsumenterna slipper elskatten på el som produceras i den egna kommunen.
Ska man ha rabatt på bilar i Göteborg? Eller kanske billigare mjöl på östgötaslätten?
Varför ska man inte betala marknadspris för att en produktionsanläggning råkar ligga i samma kommun?
Det finns inget som hindrar kommuner att äga elproduktion i kommunala bolag för att ta del av produktionsvinsterna. Fram till 90-talet fanns t ex Sydkraft, skapat och ägt av ett antal sydliga kommuner, och Skellefteå kraft finns fortfarande kvar.
Idag finns ett stort hinder då Vattenfall inte är sugna på att sälja tillbaka sina anläggningar. Ett annat är att kommunerna saknar kapital för att göra det. Ett tredje är att det inte går att få miljötillstånd för att bygga nya kraftverk i outbyggda älvar.
Då tog alltså de norra kommunerna dåliga beslut när de sålde till Vattenfall, synd. Men varför ska vi i södra Sverige kompensera för det?
De går väl bygga nytt. Både kärnkraft och vindkraft är tillåtet att bygga. Älvarna får väl anses färdigutbyggda tills lagar och beslut ändras på riksnivå.
Fast norr och södra Sverige är ändå Sverige. Samma land. Tyskland valde att lägga ner sin kärnkraft, låt dom då betala för det.
Svenska Kraftnät bygger en kraftledning till Finland med 2000MW överföringskapacitet, som skall vara klar under 2025, När den är i drift och Estlink2 är reparerad, kommer priserna i elområde 1 att bli högre, frågan om hur mycket.
Citat från SvK om Aurora-ledningen som Finlandsförbindelsen kallas.
Ökar överföringskapaciteten och minskar klimatpåverkan
Både Sverige och Finland behöver mer el. För att bättre kunna nyttja balanseringen av elsystem och reserver byggs det nu en tredje växelströmsförbindelse mellan Sverige och Finland. Den nya ledningen ökar elhandelskapaciteten med 40–45 procent och kommer även bidra till att utjämna elpriserna mellan Finland och övriga Norden. I och med den nya ledningen och den ökade handelskapaciteten minskar också beroendet av fossil elproduktion.
Techaktier är fjantigt övervärderade.
Beror det på att det finns för mycket ackumulerat kapital? Pyramidspel?
Ta Spotify som exempel, hur många år kommer det ta innan deras framtida vinster kommer komma ikapp hittills bokförda förluster?
Uppväxt i företagarmiljö, kört eget 25år+ så är i slutänden likviditet eller med andra ord vinst det som betalat familjens goda leverne.
Det är inget pyramidspel.
Däremot finns det ständigt nya stålar som har matat globala aktier (läs US) via tex AP7SÅFA och månadssparande.
Så allt handlar om flöden, inte värderingar.
Att Spotify har bokförda förluster betyder ingenting. Som du vet är det kassaflödet som talar och betyder något.
Kassaflöde är a och o, men värderingen på börsen långsiktigt när nettot av kassaflödet in/ut inte är bättre än en ICA Maxi?
Precis och det är ständigt nya pengar via de här passiva indexföljande förvaltningarna, förvisso billiga, som gör kursrörelserna slöa som melass.
Titta på Tesla, långsamt bryts nu stödnivåer, men det har tagit veckor efter att VD heilat maximalt publikt ihop med säljkraschen i januari.
Om flöden trycker upp kurserna på valfri tillgång så blir det väl ändå misstänkt likt ett pyramidspel i praktiken?
Så länge flödena hela tiden trycker på så går allt upp och alla är glada och pytsar gärna in mer.
Men så kommer den svarta svanen och/ eller för många börjar bli nervösa…
Pyramidspel är förbjudet i Sverige, så nej, det är inte ett pyramidspel.
Det beror på hur stora dom är åren efter break-even. Spotify har 675 miljoner användare och 263 miljoner prenumeranter.* Om dom kan få in 20 kr i ren vinst per månad på sina prenumeranter är det 63 miljarder/år i ren vinst. Dom är inte där än med vinstmarginalen (första året med positiv marginal i år på 7%), men det kan gå fort. Net Sales är en rak kurva uppåt 10 år i sträck.
Alla fantasilösa gnällspikar som förfasade sig över 500 miljoner/år i förluster kommer framtså som korkade ifall dom lyckas (och “realistiska” ifall Spotify mislyckas). Hur som helst, är det Europas problem att folk inte vågar satsa rejält med kapital för att bli stora. Det är nästan som att folk *vill* se Spotify sluta i katastrof.
Bloggens hatobjekt nummer 1, Peter Thiel, svarade på frågan om huruvida Europeiska entreprenörer inte är lika framgångsrika som amerikanska för att dom är rädda att misslyckas, att dom tvärtom är rädda för att lyckas – dom säljer av till Microsoft när företagen är värda en miljard. Spotify är ett undantag och är mycket bättre än tex Apple Music.
* https://newsroom.spotify.com/company-info/
Vad menas med “oförädlad el”?
En aluminiumtacka är ett exempel på förädlad el.
Spillvärme från en datacentral inte, inte lika mycket. Så man kan oförädlat exporterar el utan att en enda Tampere lämnar landet
Vore jag Sveriges Trump skulle jag basunera ut att nu jävlar ska vi mina Bitcoin när spotpriset är på minus.
Sedan skulle jag förklara att vi med insatsen stabiliserar elnätet samt eliminerar statsskulden.
Skissat själv på vad man kan göra för att överkonsumera vid negativt elpris och överskott av solkraft nu när rörliga nätavgiften bara är tre öre. Funderat på doppvärmare i sjön, luftavfuktare i krypgrunden under ladan och under huset, värme i stallet, avfuktare i oisolerade delarna av ladan mm. Slå på värmen i gäststugan är opraktiskt sommartid. Bitcoinmining är ju ett alternativ förstås, men egen rigg på 25 A huvudsäkring ger nog inget längre.
Sker ju sällan vintertid, annars hade värmeslingor i uppfarten varit najs.
Vi kommer att ändra lite i abonnemangen (SE2) pga effektavgiften.
Två 16A blir till en 25A (de tar numera samma pris för 16 som 25 så det var en no brainer trots kostnaden för elektriker).
I SE3 gäller fortfarande de gamla reglerna så inga justeringar i dagsläget.
Trots kostnaden för elektriker?
Ett gäng passdelar och säkringar är inte många kronor och fem minuters arbetstid. Kan inte blivit många kronor om du inte blev blåst.
Nej det är inte 5 minuters arbetstid då två mätare ska bli en.
Även om det nu teoretiskt skulle vara 5 minuters arbetstid så vet du att det är ingen som debiterar 5 minuter oavsett vad man pysslar med.
Det var slarvigt läst av mig. Jag uppfattade det som en ändring av mätarsäkring.
Jag får skylla på att jag är tvungen att läsa snabbt på lunchen då jag har ett arbete att sköta övrig tid. Degen ska in.
Jag tror de som menas är att vi istället för att exportera elen skulle kunna använda den i Sverige för att tex tillverka varor, som stål eller batterier (lite ironisk kring batterier). Dessa varor skulle göra att vi kan tjäna mer pengar istället för att sälja elen rakt av till något annat land.
Fast nu har ju den samlade expertisen med kunskaper sedan högstadiets fysik och kemi förklarat att tillverka stål med el inte fungerar…
Det finns inget som hindrar oss att förädla elen här i Sverige.
Det är bara starta ett företag som använder el som insatsvara.
Exportkablar hindrar på inget sätt detta. Elen i Sverige är konsekvent billigast i Norden.
Man kanske kan skicka elen via SpaceX?
Känns lite 1900-tal att använda kabel.
Nu var mitt svar på vad termen “Oförädlad el” kan tänkas innebära vilket inte motsäger det du skriver om att exportkablar inte hindrar oss från att fortsätta använda elen i sverige.
Problem som kan uppstå dock om vi ska konkurrera med “alla” om elen är ju att priset kan variera mycket, eller bara sonika bli högt och ännu högre i framtiden. Detta kanske gör att vi tappar en konkurrensfördel. Varför förädla elen i Sverige om jag kan bygga en fabrik i ett annat land med samma pris på elen men lägre arbetskraftskostnad tex. Sen vet jag inte om exportkablarna kan ha en påverkan på stabiliteten i elnätet också tex till det sämre vilket tar bort ytterligare en konkurrensfördel.
Det pratas väl lite om att en av anledningarna till att de nya (Stegra, Northvolt, etc) industrierna etableras i Norr är pga billig och stabil el?
Mitt svar var bara ytterligare en kommentar på ämnet. Det var inte meningen att det skulle motsäga dig eller debattera, kunde kanske varit tydligare med det.
Ditt resonemng är ju korrekt. Fler kablar utjämnar priserna. Det kommer alltid vara lite billigare närmast produktionen dock då det kostar att transportera långa sträckor, typ 10% förlust kan det bli från Norr till Syd.
Ja, att tillverka konstgödsel, stål etc med el som insatsvara planeras i Norr för att det finns mycket instängd billig produktion där. Då ledtiderna för att förbättra stamnät är mycket långa och inte alltid blir av så kommer nog det lägre priset bestå i Norr i många decennier så att fabrikerna kommer vara mycket konkurenskraftiga mot samma fabrik på kontinenten.
Även efter “perfekt” stamnät kommer det vara billigare närmast vind/vatten i Norr så effekten är permanent om än inte lika bra som de närmsta 10-20 åren. Även bara 10% lägre elpris är en stor fördel i moderna fabriker med automatiska processer och där insatsvaran i stort sätter produktionspriset.
Om ca 10 år kommer det finnas 3000 MW mer överföringsförmåga i snittet SE2/SE3. Det är vad flaskhalsavgifterna kommer brännas på till stor del framöver.
Istället för att skicka elen utomlands borde företagen som behöver elen bygga sina fabriker i Sverige. Ett problem med det skulle antagligen bli bristen på arbetskraft, vi vill ju inte ha mer invandring eller hur?
Om du använder elen för att baka en pizza, så är pizzan förädlad el och man får bättre betalt för en pizza än för 1 kWh.
Snart utslutna kablar och utrutsning som klarar 715 MW skall ersättas med ny och då bygger man för 1000 MW vilket killgissat ger en låg extra kostnad för kraftigare elnät.
Kan vi komma igång med seriebyggande av kärnkraftverk nu så hela området vartefter blir görtråkigt bristlöst och upphör generera intressanta nyheter?
Bygger vi ut massivt med baskraft behövs det ännu mer exportkapacitet om de inte ska gå i konkurs ganska omgående.
Annars stängs all den kraften in och kommer sänka priset till långt under produktionskostnaden. Det tror jag är den riktiga anledningen till att ingen kommersiell aktör vill bygga ny kärnkraft i Sverige, den kommer helt enkelt inte att klara sig.
Nere på kontinenten däremot är priserna gynnsamma för kärnkraft, där tror jag den kommer byggas ut rejält kommande 20 år som ersättning för fossilt där vind/sol/vatten inte kan fylla hela behovet.
Vi håller i rask takt på och bygger sönder systemet med intermittent kraft så det är inte jättekonstigt.
Så länge man inte ser el som något samhällskritiskt utan som en ren handelsvara i paritet med tandborstar så är det så det blir.
Men jag ser ljust på framtiden. Det kommer komma en förändring.
Vi ska bara genom ett (grönt) stålbad först.
Nya överföringen från Lindome till Danmark ska i drift 2035. Vattenfall är väldigt tydliga med att beslut OCH byggstart kommer 2029 för 2-5 nya reaktorer vid Ringhals, driftstart 2035. Det sammanfaller rätt väl förutsatt att man lyckas få reaktoreer i drift vilket är väl känns “rätt” osäkert. Möjligen om man går med beprövad teknik från Rolls Royce, fem reaktorer från dem med tillhörande generatorer etc på säg 400MW stycket vore väl ingen omöjlighet att lyckas med i tid. Ska man satsa på stora reaktorer så lär vi väl se dem först 2045.
Men om nu Vattenfall får möjlighet att sälja ~300MW extra av sina nya 2GW så är det säkert ett incitament för dett att komma igång och vi har ändå 1.7GW kvar minus förluster. Totalt skickar vi väl ut typ 7GW till Danmark, Tyskland och Storbitannien (via Norge) så…
Ny etablering av reaktorer i Karlshamn verkar inte helt främmande nu, sonderingar om exakt placering pågår och Uniper har inte möjlighet att säga nej om det inte är på deras område.
Sen får vi förstås hoppas på att Norges olika projekt, kanske främst Halden, och Danmarks dito realiseras sfsm. Då kommer vi ha stabilare elnät, bra överföring över gränserna och förhoppningsvis jämnare pris – om än absout inte låga priser, det hör till det förgångna till om man inte producerar sin egen el. Då kan vindkraftsförespråkarna ha sina fläktar som trots allt bidrar med rätt mycket när det blåser och förhoppningsvis kan vi via lagring och anpassningsbar industri dra nytta av den fluktuerande produktionen utan att det dödar resten av samhället.
Vi blir en ny människotyp, natt levande zombier som irrar runt mellan alarm och laddnings knappar.
En del försörjer sig som guider när rika turister kommer hit och finner det exotisk att sova under renskinn i ouppvärmda fuktiga hus utan el, tantguiderna lagar frukost över öppen eld.
Fortfarande majoritet i USA att skicka trupper till Finlands försvar om Ryssland attackerar landet (sept 2024):
Majoriteten av amerikanerna (63 procent) skulle vara redo att skicka trupper till Finland om Ryssland attackerade Finland. Det visar en studie gjord av Institute for Global Affairs. Studien genomfördes i sex nyckelstater när det gäller presidentvalet i USA, det vill säga Pennsylvania, Wisconsin, Michigan, Georgia, Arizona och Nevada.
En av tre tillfrågade (37 procent) motsatte sig att sända trupper till Finland i enlighet med Natos artikel 5-plikt. Motståndarna motiverade sin uppfattning med bland annat rädslan för kärnvapenkrig och att de inte ser försvaret av Finland som ett livsviktigt intresse för USA. Vissa ansåg att Finlands försvar var för betungande för den amerikanska ekonomin.
76 procent av demokraternas anhängare var redo att skicka trupper till Finland. Endast 55 procent av de republikanska väljarna hade denna position.
Den här kommentaren hamnade under fel rubrik, men jag undrar hur mycket USAs intresse att försvara Finland med vapen nu 5 månader senare har minskat, med tanke på Trumps ointresse för Europa.
“Make my day” i europeisk tappning” apropå kulturella referenser.
https://www.politico.eu/article/donald-trump-tariffs-eu-trade-anti-coercion-instrument/
“Make my day” i europeisk tappning” apropå kulturella referenser.
https://www.politico.eu/article/donald-trump-tariffs-eu-trade-anti-coercion-instrument/
Finansiera se3 och se4´s underskott med lokala producerande anläggningar gentemot t.ex. Tyskland.
Här ska man lägga ner sjukhus och akutvårdsplatser dvs. 50 mil (t.o.r), när t.ex. debatter om t.ex. konst tar pengarna.
Att köpa tavlor på second hand är det inte på tal om, kolonialismens 1o1.
Skippa slacket!
Lapplands län!
Där det står “Statens mark”, det har de inga köpebrev på, kolonialismens 1o1.
Putin´s lärosäte, ta allt och gör det värre..
Bort med BB´n, ambulanser, akutvårdsplatser t.om. sjukhus, ta marken med alla medel.
Allt för Sthlm.
En länsstyrelse går all in för att försöka få till Europas största nationalpark, samtidigt som ovan.
Det behövs enbart “lokal förankring” för att påbörja processen, vem är fienden?
Då talar vi om +20 000 km2, i ett av de största länen, då bl.a. för att man inte har ärliga ägarförhållanden.
Kolonialism.
När dyker det upp i sthlms. media?
för att “staten” inte…
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/region-vasterbottens-nya-sparforslag-farre-akutvardsplatser-i-inlandet
1000 + hit eller dit, vem vet trafikverket?
Viket leder till följdfrågan, varför?
Funnes det en term straffbart naiv, vore det kanske applicerbart.
Korrupt är en annan tanke..