I media, t ex E24, har det idag cirkulerat runt att CIT Group i USA skulle ha gått i konkurs, och vara en av historiens största konkurser. Så är inte fallet. Man har nämligen inte gått i konkurs.
Man har sökt Chapter-11, konkursskydd, vars svenska term är rekonstruktion. Skydd från fordringsägare, så att man kan få lite tid att rensa upp i träsket och rekonstruera bolaget och kanske undvika konkurs.
Rekonstruktion är inte konkurs. I så fall skulle Saab Automobile gått i konkurs, när de i själva verket bara genomgick rekonstruktion.
Vad som är lite beklämmande är att E24 skall föreställa vara en seriös ekonominyhetstjänst, men ändå presterar följande citat om CIT Group:
“CIT listade 71 miljarder dollar i tillgångar och 64,9 miljarder dollar i skulder i sin konkursansökan, som lämnades in till US Bankruptcy Court på Manhattan.
Det innebär att det är den femte största konkursen i USA:s historia, räknat i tillgångar som omfattas av konkursen. “
Fel, fel, fel, fel. Chapter-11 kallas rekonstruktion på svenska, inte konkurs.
Lite innötning. Konkurs i USA kallas Chapter-7, rekonstruktion Chapter-11, och personlig konkurs för privatpersoner Chapter-13. Problemet är att alla dessa lyder under bankruptcy law i USA, men att vara bankrutt innebär inte att man går i konkurs, åtminstone inte så länge man är i skydd av Chapter-11.
För övrigt verkar jag ha blivit bannad från Twingly som inte längre indexerar min blogg. Någon har väl anmält mig för stötande innehåll eller något sådant. Så det blir citat ifrån media utan länkar framöver, och oavsett så ger inte E24 några tillbakalänkar via Twingly ändå. Besöksantalet faller alltså några hundra per dag, och jag trillar väl snart bort från topplistor som Bloggportalen. Snyft. Blir väl ingen nomineringskomitte för mig nästa år då. Därmed kan jag istället koncentrera mig på att producera eget original content istället för att länkhora på main stream media. Ni som länkar hit dyker dock alltjämt upp i Twinglywidgeten här ute till höger.
5 kommentarer
Hur är det med alla andra banker i USA som har gått på pumpen i år? Är de allihop Chapter 11 eller är det konkurs?
Ähh e24 har väl som vanligt bara direktöversatt en artikel från engelska, utan att fundera närmare på den exakta semantiken.
Tex pratar även bloomberg om "bankruptcy"; se
CIT Group Files Bankruptcy, Seeks to Cut $10 Billion in Debt
Slutsats. Journalister är kassa utanför Sverige också 🙂
De andra stängda bankerna i USA (över 100 i år) har helt sonika stängts av de delstatliga finansinspektionerna och därmed hamnat i knät på FDIC, den amerikanska bankgarantin. FDIC har sedan raskt sålt av dem till lämplig köparbank, som redan brukar vara framförhandlad vid stängningstillfället. Inga konkurser/rekonstruktioner där, alltså!
Dessutom kan man undra varifrån de fått skuld och tillgångssiffrorna i från. Med de siffror som nämns (71 mdr tillg. och 64,9 mdr skuld) borde det vara väldigt svårt att gå i konkurs.
"Dessutom kan man undra varifrån de fått skuld och tillgångssiffrorna i från. Med de siffror som nämns (71 mdr tillg. och 64,9 mdr skuld) borde det vara väldigt svårt att gå i konkurs."
Inte så, jag tippar på att de flesta konkurser beror på likviditetsbrist. Dvs banken hade inte kontanter i sin kassa till att betala sina lån och långivarna ville ha sina pengar nu och inte senare. Alt. att de ansåg att banken inte kunde få fram pengarna (kontanterna) inom överskådlig tid och de ville rädda det som kunde räddas.
Q