Det finns en hel del berättigad och vetenskaplig kritik mot klimatalarmisterna och klimathysterikerna. I SvD tangerar professor Ingemar Nordin detta väldigt ytligt ur ett vetenskapsteoretiskt perspektiv.
Samtidigt finns det förstås hystieriker även bland klimatskeptikerna, sk BANANA:s. Build Absolutely Nothing Anywhere Near Anything, en hårdare variant än de mer lokala NIMBY:s, Not In My Back Yard. Ett exempel på detta finns också i SvD.
Men de vetenskapliga motargumenten hittar man inte i enkla debattartiklar i media. Det finns dock böcker, t ex Heaven and Earth – Global Warming, the Missing Science.
Man bör vara medveten om att IPCC främst är ett politiskt projekt för förmögenhetsutjämning i världen. Det kanske är behjärtansvärt i sig, men det är inte vetenskap. Kyotoavtalet gick ut på att de rika länderna i västvärlden skulle straffskattas för att minska sin ekonomiska expansion, medan U-länder fick släppa ut precis hur mycket CO2 som helst. Resultatet har vi sett. Jobben flyttade till Indien och Kina, och utsläppen och konsumtionen av olja, kol och fossilgas har ökat kraftigt sedan Kyotoprotokollet. Inte så konstigt då man ovan på allt annat numer måste transportera det vi tidigare tillverkade lokalt tvärs över halva jordklotet. Och expansion av U-länders ekonomier kräver mycket mer resurser än expansion av I-länders ekonomier, eftersom vi redan har infrastruktur på plats. Vi har i praktiken exporterat vår oljekonsumtion och importerar istället förädlad olja i form av prylar och mat.
Jag brukar dock inte kommentera klimatförändringarna eller klimatdebatten.
För korrekta åtgärder för att reducera CO2-utsläpp är också de korrekta åtgärderna för det betydligt mer akuta och verkliga problemet. Nämligen peak oil, eller oljetoppen som den ibland kallas på svenska.
Produktionen av olja kommer för alltid att minska från nu, och runt 2015 kommer vi även få se peak gas för att sedan följas av peak coal runt 2025. I själva verket är det så att produktionen av fossila bränslen, som tillsammans står för över 80% av världens energi, inte ens kommer kunna uppfylla IPCC:s klimatmodeller. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med fossila bränslen för att IPCC:s fantasier skall kunna inträffa.
Så undantaget fantasifulla tankar om att tvätta bort CO2 ur atmosfären, eller pumpa ner CO2 i berggrunden, så måste vi minska våra CO2-utsläpp från fossila källor och ersätta dessa med förnyelsebar energi.
De som tror att bara klimathysterin avslöjas som en bluff, så kan de fortsätta leva och konsumera som vanligt har helt fel.
Med start “nu” så kommer tillgången på fossila bränslen minska, med start oljan. Priserna kommer drivas uppåt och tvinga oss att minska konsumtionen, och kan vi inte bygga ut alternativen i samma takt, kombinerat med besparingar som t ex minskat bilåkande, så kommer ekonomin permanent hamna i en recession för att följa den minskade tillgången på energi ner.
Och det här sker nu. Idag. Det går rent av att argumentera att finanskrisen utlöstes av oförmågan att sedan år 2005 öka produktionen av olja nämnvärt. Problemen var finansiella, men det som utlöste kraschen var peak oil. Annars kunde den finansiella bubblan pumpats på ett tag till.
Vi upplever alltså peak oil nu. Inte som klimatförändringar om 50-100 år.
Så i själva verket är det ännu mer akut att bygga tusentals vindkraftverk, vågkraftverk, bygga ut våra älvar och bygga fler kärnkraftverk. Det måste ske idag. Inte om 50 år.
För att enbart fasa ut oljan på femtio år måste man globalt bygga ett nytt kärnkraftverk i veckan, alternativt två kolkraftverk i veckan, eller 630 vindkraftverk i veckan, eller en kombination av detta. Varje vecka. I femtio års tid.
Efter 20 år måste man dessutom byta de utslitna vindkraftverken, så då skulle det röra sig om 1260 verk i veckan, och efter 40 år 1890 verk i veckan.
Detta enbart för oljan. För efter 2025 måste vi också fasa ut kolet, som kräver ännu större utbyggnad, för att inte tala om fossilgasen som kräver ungefär samma som oljan.
Allt detta förutsätter dessutom att behovet av energi ligger kvar på dagens nivå, dvs att vare sig den globala ekonomin eller den globala folkmängden expanderar alls de närmsta 50 åren.
Så visst, glöm Köpenhamn. Glöm klimatförändringarna. Men glöm också att vi kan fortsätta nuvarande livsstil bara för att klimatförändringarna bygger på tveksamt vetenskapligt underlag.
Vindkraftverk på den svenska landsbygden kommer vara ett lågt pris att betala, men långt ifrån tillräckligt.
Men om peak oil, peak gas och peak coal talar man tyst. För den skrämmande verkligheten är här nu, och kan inte skjutas vidare till en annan generation.
Läget är alltså mycket allvarligare och akutare än både vad klimatskeptiker och klimathysteriker tror eller ens vill medge. Och förnekelse är den första normala reaktionen vid dåliga nyheter, som t ex peak oil.
Professor Kjell Aleklett har nu ute en replik till artikeln i The Guardian om läckaget att IEA kraftigt överdriver tillgången på olja och alltså för OECD-ländernas politiker och beslutsfattare bakom ljuset angående peak oil, detta pga tryck från USA att dölja sanningen.
18 kommentarer
Visst är det så att peak fossile är mycket allvarligare än det ev klimathot som några få ppm CO2 kan åstadkomma. En klar parallell till finanskrisen som enligt media beror på giriga banker och bonusar, och inte alls på att politiker manipulerar räntan, penningmängden och bostadsmarknaden.
IPCC är en politisk organisation med mycket liten vetenskaplig trovärdighet. CO2-bluffen håller nu på att spricka, allt medan världens charlataner, dvs media och politiker, säger att vi har 5 år på oss att rädda världen. Vad har de vetenskapligt stöd för att säga detta? Jo några datorsimuleringar där forskarna vägrar lämna ut programkoden. Enkel strålningsfysik säger att en fördubblad CO2-halt ger en temphöjning på en grad, och så mycket fossilbränsle finns det ej.
Cornucopia, jag gissar att dina åsikter påverkas av ditt "pensionskapital". Länken till SVD var ju inte djup precis. Boken kan ju vara intressant, har du läst den? Fredrik L, har du ekvationerna tillgängliga till den enkla strålningsfysiken?
Vad skall man då säga om alla TV reportage som visar forskare bredvid en glaciär och fotot taget för 80 år sedan? Bluff? Är det en ren slump att avsmältningen skett under den tidsperiod då CO-halten ökat pga fossilbränsleanvändning?
Ni menar att FN har en politsk agenda – att skapa en världsregering. Må så vara. Jag tror att vi går mot en klimatkatastrof med eller utan världsregering.
Jag bor många tiotals meter över havsnivån. Jag ser fram emot palmer i Sverige, vinodlingar i Mälardalen och skönt badbart havsvatten på sommaren.
Det blir nya möjligheter att bygga ny infrastruktur, dvs många nya jobb. Klimatet kommer att hitta ett nytt jämviktsläge och vi kommer att leva i samklang med det.
Mänskligheten kommer inte att gå under, vi kommer att fortsätta att leva och våra vardagliga problem – familjen, jobb och fritid – kommer att kvarstå.
Livet går vidare. Till dess att solen slocknar, dit lär det vara några miljarder år.
Människan kan leva utan mat och vatten vilket det i grunden handlar om. Först måste man förstå att det finns en mer fundamental verklighet bakom den som våra sinnen och hjärnan matar oss med.
När man är förmögen att se genom illusionen MAYA blir man även medveten om sin "energikropp".
Buddhismen, Taoismen, Yogan mfl använder tex meditation och Pranayama för att nå dessa mål. Buddhismen kallar den ultimata verkligheten för Dharmakaya och Hinduismen Brahman. Genom djup meditation görs människan mottaglig för dessa energier. Man känner dem tydligt strömma genom kroppen i exempelvis Kundalini Yoga.
Sådant här kommer givetvis bli mycket viktigt i framtiden.
Cornu,
Mycket bra inlägg. Instämmer helt.
Frågan i praktiken är om omställningen från olja ska lagstiftas fram eller om prismekanismen ska få verka.
Förmodligen kommer vi att få se både och.
Mvh
Gert
Som en person som är utbildad i ekonomi och jobbar med geologer och geofysiker har jag mycket svårt att förstå paniken med "peak oil"
För det första: Det finns gigantiska reserver av olja kvar. Inte minst i Saudiarabien, där stora delar av de intressanta områdena inte ens prospekterats ännu. Nya oljefyndigheter görs ständigt överallt i världen. Ny teknik gör det möjligt att på ett ekonomiskt lönsamt sätt utvinna olja som varit onåbar med gamla metoder. Vissa uppskattningar gör gällande att vi har olja till ca 1000-2000 år vid dagens konsumtion.
För det andra: om oljan börjar bli sällsyntare och dyrare blir det lönsammare alternativ. Tidigare oekonomiska energiproduktionsmetoder blir mer attraktiva. Detta leder till mer investering i dessa områden, och därmed en mjuk, progressiv omställning från fossila bränslen till andra alternativ. Så någon krasch av ekonomin till följd av oljebrist är inte direkt något vi bör oroa oss för.
Som avslut kan jag dock säga att jag håller med vad som skrivits i övrigt, både om klimathysterin och finanskrisen.
Ano 13:51, ang ekvationerna, kolla in Stockholmsinitiativets hemsida och det avsnitt Peter Stilbs skrivit. Kanske inte enkelt för en lekman, men ändå inte ogenomträngligt.
Smältande isar/glaciärer är inget bevis för att det orskas av ökad CO2-halt, t ex finns 80-85% av jordens is vid Antarktis, och på det hela taget så ligger isvolymen 2009 ÖVER genomsnittet för 1979-2009.
Anonym, du har tyvärr helt fel om peak oil och allt du skriver ex om ny teknik, 1000 års olja, Saudi-Arabien etc här fullkomligt fel. Du har tyvärr blivit felunderrättad.
Jag tänker dock inte börja diskutera detaljerna med dig, då jag bemött det mesta i många inlägg här på bloggen eller lagt ut länkar. En start kan vara under peak oil-etiketten.
http://cornubot.blogspot.com/search/label/peak%20oil
Du kommer tyvärr bli varse om hur utfallet blev det närmsta decenniet, även om du inte kommer drabbas nämnvärt om du är välbärgad.
Du har dock rätt i att prismekanismen kommer tvinga bort folk från oljan, men det kommer inte ske på ett smärtfritt sätt och utan för det flesta oönskade förändringar.
Mvh
Anonym, du som tror att jag är färgad av mina investeringar, min "pension", då undrar jag vilka investeringar du menar som influerar mig. Mina (obelånade) investeringar, rensat för (den obelånade) bostaden, ser ut ungefär enligt följande
30% direkt skogs- och jordbruksmark (biobränsle…)
5% indirekt ägd jordbruksmark i Rumänien
25% onoterade aktier inom förnyelsebar energi
20% olje- och fossilgasaktier eller truster
20% ädelmetaller
Som du ser är jag tyngre exponerad mot förnyelsebar energi än mot olja, även om man inte räknar skog- och jordbruksmark som bioenergi.
Ja, förnyelsebara resurser är framtiden, för vi kommer inte kunna expandera de fossila framöver. Men det har inte med klimatfrågan att göra.
Bäste anonym per 15:46,
Du kanske kan ge en länk eller några exempel som stödjer påståendet att 'Nya oljefyndigheter görs ständigt överallt i världen'.
Mig veterligen är de 'nya' oljefyndigheterna små och väsentligt mindre än förbrukningen. Detta är en relation som funnits ett tag och gapet blir större.
Mvh Gert
Innan anonym kommer dragandes med Brasiliens mediafynd så får jag väl lägga in en (av många) artiklar om detta:
http://cornubot.blogspot.com/2009/09/desperation-av-media.html
OK, Cornu, jag tar tillbaks mitt påstående om att ditt innehav färgar, ursäkta för detta! Fredrik L, jag läste Stilbs, intressant helt klart. Men temperaturen har helt klart gått upp de senaste 10 åren
http://uppsalainitiativet.blogspot.com/2009/04/stockholmsinitiativet-och.html
Bägge sidor är alltså vetenskapliga – i det läget måste man tro mer på mätningar än ekvationer. Jord och vatten kan lagra enorma mängder energi – man behöver alltså inte ha energibalans – den egentligga ökningen är då mer än den uppmätta.
Peak Gas ligger mycket längre framåt och högre än vad som vanligen anges. Man har nämligen inte tagit någon hänsyn till den revolution i naturgasutvinningen som skett i USA de senaste åren i och med att man lärt sig att utvinna gas ur skiffer. Detta har i ett slag flerdubblat naturgastillgångarna. Förmodligen är därmed även Sverige numera en potentiell storproducent av naturgas, något som i stort sett inte uppmärksammats alls.
Varför se peak oil som något problem. mindre resande, mindre lyx. Ärligt talat mig kvittar det. Så länge jag får mat och någorlunda bekvämt boende ska man inte klaga. Kan dock tänka mig att peak oil och peak food har ett visst litet samband vilket bekymrar mig lite.
Linus, problemen blir kanske i mycket ekonomiska. Cementerad allt högre arbetslöshet, som måste finansieras. För ett skatte- och bidragstungt land som Sverige kommer det innebära rejäla förändringar, som även kan drabba de som fortfarande har jobb, dvs betalar skatt.
Annars kan man se peak oil positivt som en lösning på många problem, t ex knarksmuggling som blir svårare att dölja när flygresandet successivt minskar eller upphör.
Vårt samhälle är byggt för evig tillväxt, och med peak oil riskerar vi att få långa perioder av noll- eller negativ tillväxt. Och det slår mot allt från pensioner till finansiering av skolor och infrastruktur.
Hej! vi har försökt förstå resonemanget kring att kolet inte skulle räcka men inte lyckats, hjälp oss gärna… här: http://uppsalainitiativet.blogspot.com/2009/11/finns-det-nog-med-fossila-branslen-for.html
ang den andra frågan se:
http://uppsalainitiativet.blogspot.com/2009/11/ingemar-nordins-artikel-ar-inte.html
Se min länk på http://cornubot.blogspot.com/2009/07/peak-coal.html för diskussion, referat och länkar angående peak coal.
Kolsiffrorna är i grunden felaktiga. Det finns i princip inga moderna siffror utan alla förutsätter att kolet är "oändligt". Titta på länken ovan för länkar till aktuella studier.
EIA råljuger om mängden olja, gas och kol, se andra artiklar på sistone.De må vara officiella, men de är lika stora lögner som t ex OPEC:s siffror.