464
Svensk Vindkraftförening har tillsammans med Energimyndigheten nu publicerat en marknadsöversikt över tillverkare och leverantörer av småskalig vindkraft.
Ny Teknik nämner också att ett examensarbete gjorts på Chalmers kring det hela, som kommer fram till samma saker som beställarna av arbetet, nämligen att systemen ofta inte är ordentligt testade det är svårt att verifiera tekniska data. Verken monteras också ofta för lågt över mark.
Marknadsöversikten är mycket bra, och listar samtliga svenska tillverkare, och de återförsäljare som säljer importerade verk. Obligatorisk läsning om man funderar på småskalig vindkraft.
5 kommentarer
Instämmer, riktigt bra sammanställning, hur går dina egna tankar kring vindkraftverk? Om jag inte missminner mig har även du fingrat på köpknappen tidigare…
Är inte små vindkraftverk väldigt dyra per producerad kWh? Investeringskostnaden för stora verk (~2 MW) är omkring 7 kr per års-kWh. Kommer man under 10 kr/års-kWH med små vindkraftverk? Eller är det den skattemässiga fördelen som gör att det kan löna sig?
Mattias Carlsson. Jo. Lutar mot att det är bättre att köpa ngn högutdelande energiproducent, alternativt teckna andel i vindkraftkollektiv (vilket dock inte ser så attraktivt ut numera).
Samtidigt finns det andra värden än högsta lönsamhet ständigt och jämt. Ingen som räknar på lönsamheten i en ny soffa.
Som boende på landet kan vindkraft i kombination med backupbatterier vara intressant vid strömavbrott (som oftast sker just när det blåser rejält). I så fall kan man dra bort kostnaden för de 10-15 kkr ett dieselagg skulle kosta, plus de 200-300.- om dagen det kostar att köra ett dieselaggregat.
Förhoppningsvis leder den expanderande marknaden till lägre priser på kraftverken.
Hur mycket kostar backup-batterier? Finns det någon som säljer färdiga paket med vindkraftverk och batterier?
Kan inte svara på det, men har du ett vindkraftverk som ger ström behöver inte batteribanken vara särskilt stor, utan är bara till för att buffra tillfälligt överuttag. Ett 110 Ah 12V-batteri (större än de mer normala 75 Ah) innehåller väl 1.32 kWh.
Om man bara kör hushållsel (värme + varmvatten får man klara via biobränsle), så drar ett modernt hushåll 10-25 kWh per dygn, och 1.32 kWh i buffert skulle alltså räcka i minst en timmes överutnyttjande, ex om tvättmaskin är igång.
Nu förutsätter jag att det blåser förstås.
Men visst, kanske 2-4st 110Ah-batterier. Tusenlapp per styck.
Vad som kostar är reglerutrustningen som balanserar el från vindkraft eller från batteri, plus att man behöver ngnstans att dumpa överskottsel – om vindkraften producerar mer än man behöver och batterierna är fulla, ex ett värmeelement eller en varmvattenpatron. Vid strömavbrott får man ju inte dumpa el ut på elnätet då det är farligt för elmontörerna.
Egentligen går det att bygga ett sådant system off-the-shelf för manuell inkoppling, ngt litet 12V-vindkraftverk, batteriladdare och en växelriktare som man kopplar in manuellt via nödströmsanslutning vid strömavbrott.