För en gångs skull tar en av våra dagstidningar upp en annan sparform än aktiefonder, nämligen vad DN vill kalla obligationer. Detta innebär att DN klarar av att skriva om premieobligationer respektive konto hos Riksgälden. Alltså inget om riktiga marknadsnoterade obligationer.
I en separat artikel lyckas man nämna företagsobligationer men säger att det är bäst att handla dessa genom en fond som tar 0.5-1% av avkastningen och stoppar i bankens ficka.
Man lyckas inte nämna grundläggande faktorer som att obligationer (och obligationsfonder) stiger i värde när räntan faller, och faller i värde om räntan stiger. Det gäller även pengar låsta hos Riksgäldskonto. Nu kan förstås inte den statliga räntan sänkas så mycket mer, utan statsobligationer kommer på sikt garanterat att vara en dålig affär då dessa kommer falla i marknadsvärde när räntorna höjs.
Får vi bättre tider kan dock företagen slippa erbjuda så hög ränta som man gör idag, vilket kan innebära att en ren företagsobligation eller ren företagsobligationsfond kommer stiga i marknadsvärde. Samtidigt skall man komma ihåg att de flesta räntefonder till största delen investerar i annat än statspapper, vilket jag skrivit om förra hösten.
Nej, med räntan på lägsta är det bättre med bankkonto än med räntefonder. Däremot kan företagsobligationer vara intressanta, då dessa kan ge en mycket attraktiv ränta idag. Naturligtvis blir man dock av med hela beloppet om företaget ifråga går i konkurs. Volvo gav t ex i våras ut företagsobligationer med 10.6% i ränta, med en löptid på 5 år. Skulle konjunkturen förbättras så kan en sådan investering betala sig rejält, men samtidigt måste man då väga in risken för konkurs i Volvo inom fem år.
När det gäller premieobligationer, som alltså ger avkastning genom garantiränta + lottsedel, så bör man räkna på om det inte ger bättre ränta att sätta pengarna på banken med högre ränta, och istället köpa lotter för ränteskillnaden mellan premieobligationernas garantiränta och bankkontots ränta. Tyvärr hittar jag inga siffror hos Svenska Spel för vad de olika lotterna har för vinstplaner, så det är lite svårt att räkna på hör och nu. Har någon länkar till vinstplanerna för t ex penninglotterna, som jag tror ger bäst avkastning får ni gärna kommentera så kan vi räkna ut vad som lönar sig bäst.
Premieobligationer går också att handla med över marknaden. En “nästan säker” affär är att köpa efter dragning och sälja innan dragning, men med dagens låga räntor är detta inte längre så attraktivt som det var på 70- och 80-talet. Skatteexperten Roger Akelius slog igenom med sitt tips om att man skulle köpa premieobligationer innan dragning, få ut garantivinsten skattefritt, och sedan sälja dem med förlust efter dragningen. Därmed fick man en reaförlust att kvitta mot, samtidigt som vinsten var skattefri. Det fungerar antagligen än idag, även om de låga räntorna gör det rätt ointressant.
Men varför får inte privatpersoner köpa riktiga statspapper längre, utan förvisas till Riksgäldskonto? Lyckad lobbying från fondbolagen?
Av någon annan suspekt anledning så erbjuder inte svenska nätmäklare som Avanza sina kunder handel i marknadsnoterade obligationer. Kanske genom mäklare, men inte på egen hand online. En lista över svenska marknadsnoterade obligtioner kan man åtminstone hitta hos Stockholmsbörsen. Välj under “Retail” för företagsobligationer. Tyvärr kryllar det inte av alternativ, då många företagslån görs i andra valutor än SEK. Om inte annat hittar man här PA Resources konvertibel (OMX:PAR KV1)som ger 11% i ränta på nominell kurs, samtidigt som man får möjlighet att en gång varje år konvertera till aktien om det är mer lönsamt. Notera dock att konvertibelkursen har justerats upp tillsammans med aktiekursen, så räntan är lägre nu. Glöm inte heller att vid köp av konvertibler skall man också betala för upplupen ränta. Man får alltså betala ett högre pris vid köp än vad som syns på marknadsnoteringen.
Det här är dock intressant. Är man intresserad av en långsiktig investering i PA Resources (OMX:PAR,OSE:PAR), så är konvertibeln bättre. Förutom ränta så får man även möjligheten att följa med kursen uppåt, samtidigt som det finns en kursbotten. Går bolaget i konkurs blir både konvertibeln och aktien värdelös, så där är det ingen skillnad vad gäller risken. Konvertibeln ger alltså bättre avkastning (pga räntan) och lägre risk (pga nominellt lägsta värde) än vad aktien gör. Nedsidan är att man endast kan konvertera till aktien och därmed få nytta av kursuppgången en gång per år, nämligen första veckan i september. Tyvärr får man inte handla konvertibeln genom kapitalförsäkring, sedan EU tvingat fram regler som gör att man inte får hantera komplicerade papper inom kapitalförsäkringar. Är man kompetent nog att öppna kapitalförsäkring är man inte kompetent nog att förstå en konvertibel enligt EU.
15 kommentarer
Jag kan handla PA Resources KV1 i min kapitalförsäkring hos Avanza.
Dock inte längre warrants, teckningrätter eller andra derivatliknande produkter.
https://svenskaspel.se/p4.aspx?pageid=140&dname=null#pinfo=391
Saknas relevant info, ex att man får tillbaka 1/3 av satsade pengar i form av vinster.
Fiktivt exempel. Premieobligation, garantivinster om 1%, totala vinster 1.1%. Bankkonto 2% ränta. Bankkonto ger alltså 1.4% efter skatt. Om man tar dessa 0.4% extra i ränta och köper penninglotter för som ger 1/3 tillbaka, så blir det 0.12%. Bankkonto + lott ger i så fall 1.12% efter skatt, mot 1.1% för premieobligation. Om man nu vill drömma om att få stora vinster.
Cornu – du har ju själv exemplifierat lottstrategin på vcw för en herrans massa år sedan. Har du inte kvar dina egna räkneexempel?
Konvertibler, där ser man. När jag fick mina konvertibler tvingade Avanza mig att sälja dem, då jag inte fick ha konvertibler i kf. Nu kan man tydligen lägga order på PAR KV1 inuti kf, men frågan är om de sedan tvingar fram en försäljning?
Utländska spelbolag ger bättre väntevärde. Ni förstår varför.
Surebet, dvs en viktning av spel på olika bolag så att oddset blir större än 1, är ett specialfall. Arbitraget blir ändå bara någon procent.
Men den skattemässiga frågan blir då: Är det ett hasardsspel med skatt på hela vinstbeloppen, eller näringsverksamhet med vinstskatt på den faktiska överskjutande vinstbeloppet? Har skattamyndigheten skvallerskyldighet till åklagare om någon vill deklarera kapitalinkomster från arbitrage på (förbjudna) utländska spelbolag? Lagen är luddig eftersom den talar om "spel", men arbitrage är inte spel…
Anonym, jag vet. Men jag behöver aktuella räntor och aktuell vinstplan från Svenska Spel för att kunna exemplifiera med aktuella siffror. Men Svenska Spel presenterar inte vinstplanerna på sin websajt längre, ser det ut som.
Anonym, jag vet. Men jag behöver aktuella räntor och aktuell vinstplan från Svenska Spel för att kunna exemplifiera med aktuella siffror. Men Svenska Spel presenterar inte vinstplanerna på sin websajt längre, ser det ut som.
Det går bra att ha pa-kv med kf hos Akelius, skött i Avanza. Kanske bara direkt-kf i Avanza som de övertolkar lagen för?
Jag fick teckna KV1 i min KF.
Jag fick köpa fler KV1 i min KF.
Jag får behålla KV1 i min KF.
Detta hos i en helt vanlig Avanza-KF.
Tvingade Avanza dig att sälja?
Jag har PAR KV1 i min KF hos Nordnet, införskaffat både genom teckning och därefter genom tilläggsköp.
Är möjligt att handla obligationer via telefon på Avanza. Vissa obligationer är även möjliga att handla via hemsidan. Tyvär har dom plockat bort möjligheten att handla via hemsidan då "pressentationen av denna typ av värdepapper blev felaktig då det är väldigt många olika villkor för de olika typerna.". Har själv svårt att se hur presentationen av vissa nollkupongare och kupongobligationer kan vara mer komplicerad än presentationen av andra nollkupongare och kupongobligationer. Är nämligen en blandning av obligationer som de plockat bort. Gäller även att se upp med vilka obligationer man lägger order på via Avanza då deras system inte stödjer notasammanslagning på obligationsmarknaden. Lägger man order på tex BioPhausia obligationen där många säljare sitter med småposter kan det bli så att 5st ordrar läggs ihop till en börspost på 1500kr nominellt råkar man då få avslut mot den sammanslagna posten får man 5st courtage vilket inte är så kul när man handlat för knappa 1500kr.
Desutom tar de ut högre courtage (både min och %) för handel med obligationer än för aktier även då man gör det själv via nätet. Detta trots att det man betalar i avgift till börsen är lägre för obligationer än för aktier.
Dum fråga med vad menar ni med "KF"?
Inte "pga ränta", det ska vara "tack vare ränta". Ursäkta min petighet…
KF = kapitalförsäkring