Nedan följer den enda relevanta grafen man behöver visa över BNP, alltså inflations- och säsongsjusterat BNP i absoluta tal. Inget tjafs om procentuella förändringar etc.
Som man ser har den svenska ekonomin nästan utvecklats linjärt sedan 1993, dvs successivt minskat i procentuella ökningar. Krisen efter IT-kraschen märks bara som en liten utplaning av BNP, som annars stadigt tuggat vidare uppåt. Andra ekonomiska kriser som Asienkrisen 1998 märks inte alls.
Fast det finns förstås en liten kris nu på slutet som märks rätt tydligt, och sätter den rådande ekonomiska krisen i perspektiv. Som man ser så har BNP fallit tillbaka till 2005 års nivå, dvs vi har redan tappat fyra års möjlig ekonomisk tillväxt.
Med veckans BNP-siffror så ropar alla optimister faran över, eftersom raset i BNP ser ut att stoppa upp. Alla hoppas nu på en V-formad återhämtning, den gröna kurvan nedan.
Men ett V är lika osannolikt och orimligt som den röda kurvan, ett S. Istället går vi antagligen mot ett W, dubya, den orange kurvan.
Vi får i så fall en mindre ekonomisk återhämtning under något eller några kvartal, innan det bär iväg nedåt igen.
Som alltid brukar börsen ligga före, vilket innebär att börsen i så fall kommer börja vika ner igen innan vi får se siffrorna om ny fallande tillväxt. Glöm inte heller att de flesta företag som fortfarande visar bra resultat på sista raden ofta gör detta genom att de har genomfört rationaliseringar och besparingar. Vad som är viktigt att titta på är omsättningen, inte vinsten. Har inte omsättningen fallit går det antagligen bra för bolaget även framöver, men visar man fortfarande vinst enbart pga rationaliseringar så kommer vinsten bytas till förlust framöver. För man kan inte rationalisera hur mycket som helst.
Det kan alltså vara bättre att köpa aktier i bolag som nu går med rejäl förlust, men alltså inte dragit ner på viktigt FoU och därmed står redo när väl konjunkturen vänder lite mer långvarigt.
Själv tror jag att vi får se just ett W. De flesta allvarligare recessioner under 1900-talet har tagit den formen, och det finns inget som säger att det inte blir så även nu. 30 år av nästan oavbruten ekonomisk tillväxt är till ända, vilket förändrar en hel del konventionellt tänkande. De som t ex tror att de kan göra en bostadskarriär för att 40-talisterna kunde göra det under tillväxtens decennier kanske skall fundera en gång till innan de tar mångmiljonlån.
Ett W kan innebära en uppgång på börsen ytterligare en tid, men sedan vänder börsen ner igen på allvar. Så det gäller att hela tiden flytta upp sina stop-lossar och vara väldigt försiktig med att ligga kvar för länge när det vänder ner igen.
Sedan har vi det där med peak oil. Oförmågan att väsentligt öka oljeproduktionen framöver kommer klubba ner alla försök till större återhämtningar i ekonomin, och vi kommer i så fall få se ett W som upprepar sig om och om igen, ner mot allt lägre höjder.
Vad tror du själv? V, W eller S? Grön, orange eller röd?
10 kommentarer
Under det kommande decenniet så lär W-modellen råda. Dessutom sluttande neråt i inflationsjusterade termer.
Mot slutet av decenniet, när "the W generation" (lustigt sammanträffande i benämningen av generationen födda på 90 plus 00-talet?)vuxit upp och vi har hunnit bygga om det mesta jmf med dagens finans och energimarknader, så kanske en ny mer optimistisk framtid kan anas.
MVH
Jag tror, att vi kommer att få en W+ utveckling de närmsta 10-15 åren.
Sverige ligger bättre till än många andra länder i energihänsyn(Stora arealer skog, uran tillgångar och 4 orörda älvar).
Peak oil effekten, kan fördröjas. Det är dock oundvikligt att den kommer att få en massiv inverkan på vårt sätt att förhålla oss till energi.
Under de närmaste åren (2010-2011) tror jag på V-modellen. Vi ligger långt under kapacitetstaket, och en viss återhämtning i den globala efterfrågan kommer därför att ge ganska höga tillväxtsiffror.
På längre sikt är jag betydligt mer pessimistisk. Det finns fundamentala balans- och resursproblem som är olösta – dessutom antagligen helt olösliga utan en dramatisk justeringsfas. Peak oil är ett av dem, den tillväxtberoende pyramidspelsekonomin (skuldsättningen) ett annat.
Dramatiska justeringar brukar tyvärr åtföljas av en period med extremt hög inflation. Det är liksom enda sättet att göra stora relativprisförändringar.
Så lycka till, generation W…! 🙂
Själv minns jag att jag för några år sedan läste miljökämpen Stefan Edmans SOU rapport med det briljanta namnet: Bilen, biffen, bostaden.
Där propagerar han för att konsumtionen måste bli smartare. Vi bör ställa om våra nuvarande konsumtionsvanor från bilar, kött, IT-teknik, tv-apparater (som jag antar nu håller igång tillväxten) till andra hållbara konsumtionsvanor som kultur, tjänster, information, lärande, musik, teater osv. Dvs vanor som inte förbrukar ändliga naturresurser.
Detta har dock inte hänt, enligt min mening, på något sätt. Vi kan inte bygga tillväxt på ändliga naturresurser. Däremot så tror jag det finns möjligheter för en uppgång under något/några år framåt, sedan blir det värre.
Av de tre kurvorna håller jag med om att W verkar mest sannolik.
Men jag tror att på ett mindre brant W än det som finns i din graf. Om man drar ut det i tiden mot 2020-2030 ser jag en sakta vågformad nedgång.
/Utblick
utblick, lutningen på den framtida utvecklingen är förstås helt ovetenskaplig, utan är bara illustrativ.
Någon V-utveckling är det inte frågan om. W är möjlig men då måste de stimulanser som pumpas in avbrytas (vilket jag tror är för sent). En S-utveckling är närmare den verklighet jag ser. De stimulanser som man överflödat det finansiella systemet med underminerar värdet av i princip alla valutor som inte på ett eller annat sätt är en del av en diversifiering bort från dollarn (vilket många länder inkl. Kina och Ryssland genomfört eller försöker genomföra).
Hur ser kurvan ut på 50 år ?
Man kan alltid lära av historien även om den inte upprepar sig exakt.
Är W-kurvan ett "natruligt" fenomen på 100-års kurvan så tror jag på det – inte annars…
/K
Intressant inlägg! Bra kurvor och info. Om man ska tro George Soros så har vi byggt upp en superlånebubbla sen… 30 (?) år tillbaka som kommer punkteras förr eller senare. Om han har rätt vet jag inte, men jag tror att om så är fallet så kommer vi nog få se ett ordentligt rally nu först. Vi måste spä på lånebubblan ordentligt igen för att den svarta dagen ska inträffa. Jag har legat kort ett tag nu men törs inte längre. Marknaden verkar fortsätta ånga på ett bra tag till innan rälsen tar slut… som 1929 eller 1987 eller så något helt nytt scenario.
Dade, klicka på inlägget om "Börskraschen i 1929 års perspektiv" ute till höger, för ett perspektiv på det hela, eller inlägget om "Kondratiev-cykler".