Ibland undrar jag om SvD helt saknar egen vilja.
Först öppnade man dagen med att med felaktiga krigsrubriker hävda att inte ekologisk mat var nyttigare, trots att den studie man hänvisar till dels pekar på skillnader mellan giftjordbrukets mat och den ekologiska, och vidare inte ens var komplett utan bara tittat på en bråkdel av näringsämnena.
Sedan publicerar man ett omskrivet pressmeddelande från Naturskyddsföreningen om att fjärilarna hotas nu när småbruk och de sista mindre ängsmarkerna skall sluta få EU-stöd. Insekter är ett gott tecken på biologisk mångfald, och fjärilar blir väldigt tydligt. Jag tittar just nu ut genom biblioteksfönstret, och tappade räkningen vid tio fjärilar, flera arter, även om vita och gula fjärilar (citronfjäril?) just nu dominerar. Våra marker brukas ekologiskt, även om det är ocertifierat och alltså inte får kallas ekologiskt. OK, de brukas utan konstgödsel och utan gifter, samt med lokalt kretslopp. Giftfritt kanske är tillåtet att kalla det?
SvD kanske inte ser kopplingen mellan de gifter man sprider på giftjordbrukets marker, inklusive insektsbekämpningsmedel, och minskande antal fjärilar? Eller så saknar de helt konsekvens i sin rapportering. Blir ju lätt så när man bara publicerar vad PR-byråer och lobbyorganisationer säljer in.
En intressant punkt som få känner till är att man från Jordbruksdepartementet i linje med att storskalighet skall gynnas tänker begränsa EU-stöden till att endast brukare som brukar mer än fyra hektar mark skall få stöd. Tidigare var förslaget två hektar, men nu har man alltså höjt ett steg till. Det innebär att mestadels små och biologiskt värdefulla artrika betesmarker kommer sluta få EU-stöd som ett led i försöken att hindra lokal och småskalig produktion. Nu har jag inte aktuella detaljer, men tidigare handlade det bara om att begränsa gårdsstödet, dvs miljöersättningarna skulle få finnas kvar även på små marker, men det indikeras nu att även miljöersättningarna skall strykas om man är liten brukare.
Själva brukar vi mer än fyra hektar, inklusive beten, men justerat för mark som EU tycker har för mycket träd på sig så landar vi under fyra hektar. Blir till att på marginalen bli av med en månadslön, men å andra sidan så kan man sätta upp fina skyltar om EU-fri zon och sedan bruka marken bäst fan man vill alltså, dvs bla strunta i löjliga regler på exakt hur många träd som får finnas per hektar.
Samtidigt innebär detta en massa kapitalförstöring och skattepengar i sjön.
Jordbruksverket har nu under sommaren nämligen bemödat sig att inventera all jordbruksmark med stöd, och det innebär att svårare marker, oftast beten med träd på, har fått besök av Jordbruksverket, som anlitat Skogsstyrelsen, som anlitat Poolia. Så här har vi haft en tjänsteman från Jordbruksverket/Skogsstyrelsen/Poolia, som har gått runt alla våra marker med GPS för att exakt mäta in arealerna. Exakt och exakt förresten, 1.5m precision var det, så med säg tre km gränser kan utfallet diffa från verkligheten med 4500 kvm, eller nästan en halv hektar om GPS-felet vore konsekvent.
Resultatet av vår inventering blev iaf att mina manuella uppmätningar med karta och kompass var fel. Av fem sk block så skilde sig tre block med 0.01 hektar (100 kvadratmeter), minsta mätenheten för Jordbruksverket. Ett block hade jag med karta och kompass mätt upp exakt lika stort som Poolia gjorde med GPS, och ett block skiljde sig 200 kvadratmeter. Felet är inte större än att det kan handla om huruvida man räknar ytan inklusive bläckstrecken på kartan, eller innanför strecken. Jag kan lova att timpenningen för Poolia vida översteg de total förändrade stöden. 0.01 hektar var åt rätt håll för mig, så totalt rör det sig om 400 kvadratmeter mindre stöd och ersättningar. Om det enbart handlade om mark med särskilda värden rör det sig om ca 3900*0.04=156:- SEK i mindre stöd. För detta tog Poolia tre timmar på sig. Man kan väl gissa om en timpenning på åtminstone 300:- i timmen. Alltså 900:- till Poolia, för att minska stöden med 156:-. Stöd som ändå kommer dras in om jordbruksministern får som han vill i sina strävanden för att stoppa småskalighet.
Det innebär att jag måste skicka in nya ansökningar. Uppmätningen tog ett antal timmar, som Jordbruksverket betalar. Och nästa år kanske Jordbruksverket slutar ge stöd för markerna då de inte uppgick till fyra hektar… Vem har sagt att myndigheter är effektiva?
Själv har jag ju för att följa EU-reglerna gått fram med motorsåg och förstört en del klassisk svensk ängsmark för att uppfylla EU-definitionen av vad som är skog och vad som är betesmark. Som bekant går italienare vilse om det står mer än 60 träd på en hektar, dvs 10-15 meter mellan träden. Och jag är knappast ensam. Bland de 12000 hektar mark som inte kommer få stöd om man inför fyrahektarsgränsen, så finns det nog mycket mark som EU-anpassats bort från svenska traditioner.
Å andra sidan kan jag ta fram motorsågen och restaurera ännu mer mark och krypa upp över fyrahektarsgränsen, men det känns nog mer givande att ge EU fingret. Nästa steg blir väl att sluta ge stöd till brukare med mindre än 8, 16, 32, 64 osv hektar tills endast de största brukarna, ofta finansmän som köpt något gammalt herresäte, fortfarande får EU-stöd. Kanske ett steg i rätt riktning trots allt?
Annars är mitt förslag att man istället kapar bort de största brukarna från EU-stöden. Tag gärna bort 12000 hektar från stöden varje år, eller rent av 100 000 hektar, men gör det från de största brukarna och nedåt. Då tar det också längre tid innan man slutar ge Göran Persson stöd för sina 30 hektar än om man dubblar nedifrån hela tiden.
Nej, jag säger som Göran: “Den som får EU-stöd är inte fri!” Eller vad han nu sa.
Va, säger vän av ordning, har inte rikemannen Cornucopia mer än fyra hektar mark. Nej, jag har mindre än fyra hektar EU-stödklassad jordbruksmark. Inte riktigt samma sak. Att skaffa mer ger knappast några marginalvinster, då måste man ju skaffa traktor. Går inte att sköta så mycket mer manuellt. Få en massa stöd för att betala av på en traktor står jag gärna över. Har jag förresten påstått att jag är rik? Skuldfri däremot.
Fast jag tror jag kommer fortsätta skicka in SAM-blanketten, även om jag inte kan få stöd. Bara så man inte sparar in något på administrationen, vilket väl var tanken. Play it again, SAM!
7 kommentarer
Ja vad ska man säga? Detta håller helt på att spåra ur och troligtvis kommer detta system ej att hålla. Funderar allvarligt på att göra som dig att flytta ut på landet på nån liten täppa och gå tillbaka till självhushåll som på morfars yngre tid.
hur dyr traktor måste man ha?
det finns ju en massa gamla traktorer på blocket för under 50k
borde vara bättre än ingen?
jag vet dock inget om lantbruk. mer än de tomater jag odlar på balkongen mitt under brommaflygets inflygning. jag får fotogenbesprutning helt gratis…
Man kan betala 10-15k för en gammal Fergusson eller Volvo BM. Bra kvalitet för pengarna, gott om reservdelar, know-how och går att laga med lite ståltråd. EMP-säkra också. Lite lotteri att köpa dock, se t ex http://ylven.blogspot.com/2009/07/grallen.html
Du kan alltid bespruta dina plantor med vanlig såpa (förtvålad tallolja) – inget gift, helt biologiskt nedbrytbar, men verksam mot bla bladlöss. Men det är sällan tomater blir angripna i min erfarenhet, iaf inte i små odlingar. Om du tröttnar på flygfotogenen alltså.
Tack för en bra blogg, har följt den dagligen sen i oktober (tror jag).
Under industrisemestern är det nyhetstorka och tidningarna publicerar vad som helst och så även SVD. Om du tillhör en lobbyorganisation som känner att du inte får tillräckligt med gehör ska du skicka ut pressmeddelanden i juli så är det alltid någon tidning som snappar upp det. Det känns lite som de senaste artiklarna på SVD är precis så.
Jag är just därför väldigt skeptisk mot forskningsrapporter som presenteras i juli i Sverige. Oftast är de gamla undersökningar som ingen orkat skriva om tidigare eller så är det någon som ser chansen att få lite mediatid och släpper den under industrisemestern.
Har du verkligen ingen traktor Cornucopia? Använder du häst då till ditt åkerbruk och vedkörning? Jag har visserligen inte heller någon traktor, men jag har arrenderat ut jordbruksmarken.
Också skogsägare
Slåtterängar skall ju inte vändas, så där räcker det med lie eller slåtterbalk. Har liten maskin jag kan dra vagn med och hantera transporter på hemskiftet med.
fotogenbesprutningen av mina tomater är helt klart något jag helst skulle vara utan. men sålänge politikerna åker till bryssel från bromma så lär flygplatsen finnas kvar.
har dock lyckats övertala min svärfar att köpa en gård i roslagen så där kommer jag hålla till i fortsättningen med mina tafatta tomatförsök. där ska det vara megaekologiskt.
Jag skiter fullständigt i all tramsig propaganda om att "traditionellt" jordbruk är överlägset.
Mina hembyggda ekotomater är tamefan de godaste jag nånsin ätit och det räcker för mig.
för mig är det självklart att man inte kan ta ut mer ur jorden än vad solen lyckas stoppa dit. olja och annat icke förnybart göre sig inte besvär…