I dagens föreslagna budget finns ett antal punkter som är bra för svenska företag och svenska företagare, och alltså är bra för Sverige.
Bland förslagen märker man man en sänkning av bolagsskatten från 28% till 26.3%, detta är viktigt för Sveriges möjlighet att attrahera företag och företagande. Det är däremot fortfarande högre än snittet inom EU. Sedan återstår att se för hur många företag detta spelar någon roll, för bolagsskatten drabbar ju bara företag som går med vinst.
3:12-reglerna förbättras också för småföretagare, och det föreslås också möjlighet till direktavskrivning av varor upp till ett halvt basbelopp. Det innebär en ökning till 20500 kronor istället för som idag 5000 för åtminstone enskilda näringsidkare. Detta kommer förenkla bokföring rejält, då det finns väldigt mycket enkla inventarier som kostar över 5000 kronor. Nu kommer man kunna direktavskriva utrustning som datorer, motorsågar, kylskåp, spisar etc. Endast större maskiner och fordon kommer behöva omfattas av avskrivningar.
Välkommet och mycket bra!
Sedan är de långsiktiga tillväxtskattningarna, dvs gissningarna, väl optimistiska. Men till 2011 har vi ändå en annan regering, på gott och ont.
Sanningen är den att i en globaliserad värld har den svenska regeringens politik väldigt liten påverkan på hur det går för Sveriges ekonomi. Vi är och förblir till största del beroende av makroskeenden utanför landets gränser, skeenden som vi inte kan påverka eller ens förutse. Men åtminstone finns det än så länge fallhöjd i statsfinanserna och en budget i balans, vilket vi inte hade under förra finanskrisen i början av 90-talet.
Och den svarta svanen peak oil fortsätter att närma sig med svepande och tysta vingslag. Den fågeln räknar ingen med.
2 kommentarer
Nåja, sänkningen av bolagsskatten har väl ingen större betydelse … Rejälare hade ju varit att sänka kapitalskatten till 20%, men det var väl att begära för mycket …
Sänk kapitalskatten till 15% och jag slutar med kapitalförsäkringar.
Men vi pratar inte om gamla moderaterna, utan om “nya arbetarpartiet”.