Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
Börserna i de asiatiska tidszonerna inleder veckan och måndagen positivt efter påståenden om handelsavtal mellan diktaturen Kina och USA i helgen även om inget konkret annat än positiva läten presenterats. Nybyggda lägenheter gapar allt oftare tomma enligt en rapport från branschorganisationen Sveriges Allmännytta och allt färre svenska hushåll tror på stigande bostadspriser även om det dominerar rapporterar SEB. Elpriserna blir skyhöga i södra Sverige idag och är återigen inte negativa runt lunch.

Stockholmsbörsen hade en negativ veckan med -0.55% (-1.38% i år) för OMXS30 och -0.38% (-1.70% i år) för OMXSPI. Kronkursen är ganska stabil på 9:72 SEK för USD och 10:91 SEK för euro medan guldpriset backar till 1 024:- SEK per gram.
I USA gick S&P-600 -0.47% på veckan (-3.77% i år) och Nasdaq 100 -0.20% (-4.52% i år). Bäst inom FANANGST blev Tesla med +3.85% (-26.14% i år) och sämst gick Google med -6.88% (-19.22% i år).
Det mumlades om handelsavtal och positiva samtal mellan diktaturen Kina och USA i Schweiz i helgen och även om inget konkret rapporterats så stiger börserna i de asiatiska tidszonerna nu under morgonen.
ASX 200 går +0.11% (+0.99% i år), Hang Seng +1.30% (+15.47% i år), KOSPI +0.67% (+8.13% i år), Nikkei 225 +0.41% (-5.61% i år) och Straits Times +0.73% (+2.34%) i år.
Det sägs nu att besked kring ett handelsavtal ska komma under dagen, men vi får väl se hur mycket som handlar om att snacka upp börserna.

Bransch- och lobbyorganisationen Sveriges Allmännytta rapporterar om rekordmånga tomma hyresrätter i en ny rapport. Antalet tomma lägenheter har trots tjafset om bostadsbrist dubblats från 3 780 till 7 354 på ett år, vilket inkluderar nyproducerade lägenheter som står tomma. Hälften av de tomma lägenheterna har stått tomma i mer än tre månader.
Även kötiderna till hyreslägenheter har minskat och hos vart fjärde bostadsbolag kan man hyra lägenheter direkt utan kötid. Däremot är det underskott på så kallade seniorbostäder (där man slipper barnfamiljer i huset) och trygghetsboenden. Samtidigt sägs det finnas för många studentbostäder.
Det skiljer sig förstås mellan olika delar av landet, men det är fortfarande så att 34% av bostadsbolagen även i storstäderna har tomma lägenheter och efterfrågeläget har minskat i samtliga kombinationer inklusive i storstäderna när efterfrågan gått från 100% 2023 till 86% 2024 och storstadsnära som gått från 84% till 54%, med det största raset. Det fruktansvärda överskottet på studentbostäder anges till 50% i stortstäder och 22% storstadsnära.
Hos 40% av bostadsbolagen kan man få en nyproducerad hyresrätt direkt.
Kort sagt så fungerar det att bygga bostäder när det upplevs vara en brist på dito, men då blir det förstås gnäll när det sedan finns tomma lägenheter.
Men, men, tjafset om bostadsbrist kommer väl fortsätta i vanlig ordning så länge inte alla över en natt kan få en hyresreglerad våning på Strandvägen i Stockholm för 2 000:- SEK per månad.
Samtidigt rapporterar SEB om att tron på stigande bostadspriser faller bland hushållen. SEB:s så kallade bostadsindikator faller från +36 til +34 på grund av att två procentenheter färre hushåll tror på stigande bostadspriser, även om den tron förblir dominant. Det är tredje månaden på raken som indikatorn faller.
SEB:s säljare (“privatekonom”) säger:
“För tredje månaden i rad justerar hushållen ner sina boprisförväntningar. Trots rådande turbulens och osäkerhet om framtiden har pessimismen inte växt särskilt dramatiskt och Boprisindikatorn ligger fortfarande strax över sitt historiska snitt. Den faktiska boprisutvecklingen följer en liknande utveckling med tecken på avmattning snarare än kraftiga nedgångar, vilket talar för att vi står inför en fortsatt avvaktande bostadsmarknad.”
Hushållen tror också i snitt att styrräntan kommer höjas till 2.43% nästa år mot nuvarande 2.25%, men hushållen brukar vara negativa kring räntan och blandar förmodligen ihop styrräntan och sin egen bolåneränta.

Elpriserna blir skyhöga morgon och kväll i södra rikshalvan med 90% av befolkningen och även positiva runt lunch, vilket förstås är utmärkt för oss med solkraft, men sämre för de som får betala priserna morgon och kväll. Priserna är även skyhöga med runt 120 öre ex skatt, elnät och moms i SE1 och SE2 nu på ,morgonen, men lugnar ner sig sedan. I SE3 blir högsta priset 196 öre per kWh med dygnsmedel på 92 öre och i SE4 blir det faktiskt något lägre som topp med 195 öre per kWh, men högre dygnsmedel med 93 öre per kWh.
Som lägst blir priset 18 öre i SE3 och 19 öre i SE4, vilket öppnar för utmärkta besparningar via hemautomatisering och tidsstyrning, eller bruk av hembatterier.
Vill du ta in offerter på hembatterier eller solkraft kontakta Hemsol så ska du kunna få upp till fyra offerter från olika leverantörer (annonslänk). Det förblir köparens marknad och bra läge att skaffa just nu.
Kom också ihåg att från halvårsskiftet ändras brandskyddsreglerna kring större hembatterier när Boverkets nya regler träder i kraft. Energilager över 20 kWh ska ha en egen brandcell med brandgasveentilation och en rekommendation är att de placeras utomhus i markplan mot yttervägg men skyddat från åverkan. Samtidigt rekommenderas två meters avstånd till brännbart material.
Utan att vara säker kan det hända att ett garage alltså fungerar, då garage är egna brandceller även om de är sammanbyggda med resten av huset, men jag låter det vara osagt.
Värt att notera är att försäkringsbolag kan ha egna hårdare regler.
För de flesta hushåll räcker dock 20 kWh eller mindre hembatteri gott och ärligt talat är det svårt att hitta nyheter om att hembatterier faktiskt börjat brinna. Den vanliga batteribranden är snarare laddning av mobiltelefon, dator eller andra produkter och där rekommenderas att aldrig ladda nattetid när man inte är vaken så man kan stoppa en incident när batteriet börjar ryka. Vilket väldigt få folk följer – handen på hjärtat, vem laddar inte mobilen när man sover?
Vore det ett allvarligt samhällsproblem skulle vi alla brunnit inne idag, med tanke på hur många laddbara produkter som finns i ett hushåll numera, men man eftersträvar förstås en nollvision. Särskilt mobiltelefoner har nog höjd risk för brand, då batterierna kan skadas när folk ständigt tappar sina mobiler. Även elcykelbatterier kan ta en del stryk. Hembatterier är pga storlek, vikt och att de är fast installerade svåra att tappa eller utsätta för destruktiva stötar.
139 kommentarer
https://www.dn.se/ekonomi/jatteboter-drabbar-vindkraftsbolag-tvingas-stanga-av-kraftverk/
Kan du råka ut för detta också Lars?
Det blåste för mycket så balanseringskostnaden gick i taket.
Har kanske inte varit nån solstorm sen oktober?
Varför ska jag råka ut för det?
Är det bara leverantörer över en viss storlek det berör? Jag vet inte hur det funkar, därför jag undrar. Om jag förstod artikeln rätt hade SMHI förespått 8 m/s och då bestämdes hur mycket de skulle leverera efter det. När det så blåste 10 matade de ut för mycket och fick en jätteräkning för balansering.
Tänkte det även kunde hända för solceller om väderprognosen säger drivis och ösregn och så blir det sol i stället.
Solceller producerar normalt ganska lite jämfört med vindkraftverk. En enskild vindsnurra kan lätt generera 3-5 MW när det blåser bra, och då pratar vi ett av de mindre verken. De nya havsbaserade parkerna som blev skrotade skulle ha genererat 20-30 MW per snurra. Då är skillnaden mellan 8m och 10m en halv gigawatt eller mer.
På så sätt är solkraften mer stabil än vindkraften, den genererar så fort det är ljust ute med en viss faktor, men en enskild park kan bara producera max 25MW mer eller så.
Hur kommer man fram till slutsatsen att solceller producerar mindre än vindkraft? Allt beror helt på vilka variabler man tar i beaktande.
Sen skulle jag inte säga att solceller är stabilare heller. Snarare tvärt om faktiskt.
Det börjar eller slutar sällan blåsa lika fort som det kan dra in en molnbank.
Slutsatsen som dock kan dras för bägge produktionerna är att man har fortfarande små möjligheter att styra vädret.
En solcell ger 200W effekt, ett (kommersiellt) vindkraftverk 2-3 MW, den största solparken vi har i Sverige (Strängnäsparken) producerar på en solig dag ~12MW, det största vindkraftverk vi har i Sverige producerar på en blåsig dag runt 25MW.
Stig, det är inget konstigt alls med höga avgifter om man avviker. Stora förbrukare har sedan länge haft effektabonnemang.
Man abonnerar på en viss effekt och övertrasserar man kostar det.
För privatpersoner har man dock kunnat slå mynt av att ha en ostabil produktion i form av exempelvis solceller.
Då kan man ansluta sig via ombud till stödtjänsten FCR-D ned och tjäna pengar på att inte leverera den el som inte behövs för att hålla frekvensen inom toleransvärden.
Säg vilken annan frisk marknad där man kan producera en handelsvara ingen vill ha och ändå få betalt.
Alltså, jag är helt med på ditt resonemang, det är inte det saken egentligen gäller. Det som är knäckfrågan här är varför balanseringen plötsligt blivit så otroligt dyr.
Enligt DN säljer Nyvallsåsen till Jämkraft, det är Jämkraft som räknar ut hur mycket de skall leverera efter prognos från SMHI. När så en extra vindpust plötsligt uppstår sätter det bolaget på konkursens rand.
Det här bottnar i EU beslut:
“Att avstämningen nu sker varje kvart har bland annat medfört att en regnskur, som kan orsaka kraftiga vindbyar, kan få väldigt stort utslag för enskilda vindkraftverk. Balanseringen av elnätet behöver också ske mer lokalt och närmare där obalansen uppstår. På vissa platser finns bristande utbud av balanseringstjänster, vilket ger höga priser.”
Jag tror nog det finns någon slags avtal runt den el de säljer till Jämtkraft.
Balanseringen är dyr eftersom det är dyrt att bygga eller köpa tjänsten.
Att vi behöver mer och mer av den typen av tjänster handlar ju enbart om att det byggs mest av den sortens produktion som behöver kompletteras med detta.
Det är ingen nyhet.
Jag har pratat med dem. Dag 1 gör de upp med Jämtkraft om hur mycket de skall leverera dag 2. 2 12 år gamla snurror som levererar 2MW max vardera. De har ingen reglering som kan dra ner hastigheten utan det är ren chansning om det skall bli bra. I mars levererade de 500.000 kWh och fick betala 560.000 kronor för det nöjet. Till Svenska Kraftnät. För att det snurrade för fort i två timmar. Rimligt?
@The_Stig
Hur mycket vore rimligt?
Stackars, behöva ta ansvar för sin egen produktion. Någon annan ska givetvis ta smällen. Styrkekramar i mängder är på sin plats.
+1
Tänka sig! Stå för de kostnader man orsakar?!? En bra start men långt kvar.
Kostnader? Det är böter som betalas till Svenska Kraftnät.
Borde inte balanseringskostnaderna fördelas solidariskt och proportionellt över alla producenter? Det är ju inte en fysisk utan en juridisk ändring som gett det här resultatet om jag förstår artikeln rätt.
Det som saknas här är ju tekniken för att styra ner vindkraftverken på tomgång när förbrukningen i det totala nätet blir oväntat låg.
Det är inte rocket science, utan kan snarare ses som positivt att SVK tvingar fram den teknikutvecklingen med den prissättningen de föredrar i längden.
Blir förbrukningen oväntat låg ligger det på köparna att köpa nedreglering samma timme. Då är det inte kraftproducenten som drabbas, den får ju istället bra betalt för att dra ner.
Ja går ju åt båda hållen. Kanske borde tagit upp exemplet att vindkraften producerar mer än förväntat istället. Då är det ju rimligt att det faller på elhandlaren att hålla sig inom den ram de rapporterat. Då slipper man ju rundgången i systemet.
Men om förbrukningen blir lägre så kanske det är rimligt att Jämtkraft står för straffet.
Okej, kanske får omformulera frågan. Är det rimligt att en elproducent som levererar för 60k i månaden får en räkning på en halv mille eftersom det blåst mer i två timmar än vad Jämtkraft som tar hand om elen trodde?
Tycker det känns som ett system för att monopolisera och åter igen visar att vissa saker är för viktiga för att privatisera.
Det måste väl vara möjligt att programmera driften av vindkraften så att den stängs
av om det blåser mer än ett visst antal sekundmeter, så är problemet löst för alla.
Man kanske inte vet hur mycket som förbrukas i andra ändan? Om man stänger av kanske man får en balansräkning åt andra hållet, levererar för lite? Många frågor blir det.
TACK! SÅ kan det säkert vara. det var bara en spontan tanke från en NOVIS på området.
DN, så i vanlig ordning… Arkivkopia: Jätteböter drabbar vindkraftsbolag – tvingas stänga av kraftverk – DN.se (www.dn.se @ archive.org)
Lars kan inte råka ut för detta då Lars inte säljer sin el på Nordpool (alla enskilda villaägare säljer via ombud som tar ansvaret).
Alla som lägger både köp och säljbud på Nordpool är bundna till sitt bud. Man måste förbruka eller producera exakt det man förbudit sig att göra timme för timme. Det är hela grunden till ett elnät i balans, allt annat leder till kollaps.
Om man inte klarar av att hedra sitt bud från dagen innan behöver man lösa det på samma-dagen-marknaden. Där sker ytterligare en budgivning för att matcha eventuella missar. Det kan bli väldigt dyrt om det är ont om poster att köpa.
Om man riskerar att överproducera finns det ju en enkel lösning och behöver inte involvera andra producenter. Stäng bara ner kraftverket en stund. Klarar man inte av det har man bara sig själv att skylla.
Producerar man däremot för lite är enda lösningen att betala någon annan för att uppfylla budet.
Med två vindkraft är jag inte säker på att man säljer via Nord Pool, enligt DN verkar man sälja till Jämtkraft. Det är i alla de som beräknat hur mycket som skall produceras nästkommande dag utifrån SMHI:s prognos.
Tycker mer och mer det här är samma visa som med folkaktier. Vanliga människor köper vindkraft av idiologiska skäl och blir blåsta av storfinansen hela vägen till banken.
“En plötslig vindby kan orsaka kostnader på flera hundra tusen kronor och göra att vindkraftsbolag riskerar konkurs. Branschen larmar om en akut situation – och myndigheten Svenska kraftnät är oroad över det som sker.”
“Idiologiska skäl” är ett mycket välfunnet uttryck. 🙂
Ogillar rent allmänt Lithiumbaserade batterier där inte vikt/prestanda är kritiskt. För huset kommer nog natriumjonbatterier vara bra nog inom några år.
… och med ~150kWh i snittförbrukning över dygnet krävs det modell större för att vara lönt 🙁
Har man minsta tanke om miljön så är litium inte vad man vill ha.
“och med ~150kWh i snittförbrukning över dygnet krävs det modell större för att vara lönt”
Det är inte detta batterier i kombination med solceller är till för.
När dina solceller producerar så kan du knappast använda 150 kwh/dygn så länge du inte har direktverkande el eller liknande.
Säg att man en dag i Maj använder 100 kwh – en del av detta används ju när solen skiner så man kan bli “självförsörjande” en sådan dag med ett betydligt mindre batteri – typ 16 kwh – med lite smart styrning och anpassning. Vid 20.00 ska batteriet vara fulladdat av solcellerna och sedan är det tänkt att man ska klara sig till 8-9 dagen efter.
Med dagens elpriser så tjänar man på att ha ett fulladdat batteri fram till morgontimmarna för elen är oftast dyrast då.
“Vid 20.00 ska batteriet vara fulladdat av solcellerna och sedan är det tänkt att man ska klara sig till 8-9 dagen efter. ”
12 timmar * nattförbrukningen (som är högre än dagtid pga temperatur, ladda pendlingsbilen etc) = 100kWh utan problem.
Ingen direktverkande el någonstans f.ö. Jordvärme, FTX, luft/vatten etc. Större fastighet än normalt dock. Gnäller inte på att jag inte är Svensson, bara ett konstaterande om att det krävs en helt annan storlek på batterierna för att göra någon skillnad.
Solceller idag fyller inget större syfte förutom att värma poolen. Har räknat på det flera gånger.
Du kommer inte kunna ladda bilen OCH värma huset hela natten – det krävs för mycket lagring då.
Meningen är att du med smartare styrning kanske går ner några grader på natten. När du laddar bilen så gör du det när elen är som billigast – dvs mitt i natten – och då får man ta smällen.
Tänk på att varje kwh du lagrar och kan använda senare sparar elpriset + överföringskostnad + energiskatt vilket totalt kan bli runt 1-2 kronor.
Ett batteri på 16 kwh kan alltså teoretiskt sett ge 16-32 kr besparing/dygn, 112 – 224 kr/vecka, 480 – 960 kr/månad, 5840 kr – 11680 kr/år.
Nu är det inte SÅ dyrt att sätta in ett batteri på 8 eller 16kwh när man väl skaffar solceller och växelriktare.
“När du laddar bilen så gör du det när elen är som billigast – dvs mitt i natten”
Billigast här i SE4 är elen mitt på dagen mer än halva året. Då är bilen inte hemma vid laddaren åas.
“Meningen är att du med smartare styrning”
Exakt allt här är styrt med NibePi, Home-Assistant etc efter timpriset.
Förlåt, men istället för att förutsätta att du vet förhållandena här bättre än mig kanske du ska tänka tvärtom? 🙂
“Billigast här i SE4 är elen mitt på dagen mer än halva året. Då är bilen inte hemma vid laddaren åas.”
Vilket är varför du har ett hembatteri på 20 kWh lagring. Normalt, om man laddar bilen varje natt, har man inte gjort av med 20 kWh på bilbatteriet. En elbil drar normalt 1.5 kWh per mil, vilket gör att ett 20 kWh batteri skulle toppa upp bilen med 13 mil eller så. 13 mil är minst 90 minuters körning i Sverige. De flesta har inte mer än 30 minuter till jobbet.
Sen har jag full förståelse om just du är ett av undantagen. Lösningen är då att köpa dyrare batteri, eller köpa en bil som är V2G så du kan dra en del ström från bilen under natten och ladda batteriet på jobbet t.ex. – det går att komma runt om man tänker kreativt, men, det finns ju som bekant alltid personer som en viss lösning inte funkar för.
Dock känns det som att du har orimligt hög förbrukning, jag hoppas att huset är ordentligt tätat med dubbla ytterdörrar osv för det du beskriver borde inte komma upp över 100 kWh. Men det är ren spekulation från min sida, som du påpekar vet jag ingenting om ditt hus.
@WERTIGON
“eller köpa en bil som är V2G”
Självklart har min ID.7a V2G – men du kan inte köpa någon infrastruktur för att _använda_ V2G än i Sverige 😉
“jag hoppas att huset är ordentligt tätat”
Det vore dumt – gör man det med ett 125 år gammalt tegelhus så får du mögel direkt. De byggdes för självdrag och självdrag måste de ha. Det enda man kan göra är att effektivisera uppvärmningen så mycket som möjligt.
Ingenstans har jag skrivit att min situation är normal 😉 Vet inte riktigt varför det ska kommenteras så mycket. De flesta behöver inte så stora batterier som krävs här för att vara lönt – helt rätt.
Däremot vet jag ingen som kan räkna hem kostnaden för solceller och hembatteri numera. Balansera nätet får man ingenting för längre, och när skattereduktionen tas bort 1e jan 2026 (om jag minns rätt) är det endast ens egen förbrukning man kan ha dem till. Dagtid, sommartid … dvs, pooluppvärmningen.
@Troed: “Däremot vet jag ingen som kan räkna hem kostnaden för solceller och hembatteri numera”
Det vet jag – däremot kan inte panelerna betala sig själva längre. Så alltså får man satsa på självproduktion.
Varje kWh som dras från nätet kostar minst 100 öre för överföringsavgifterna, så kan man producera sin egen sol-el för mindre än 100 öre kan man direkt börja räkna hem solinstallationen. Eftersom du idag kan få ett 20 kW / 20 kWh system för 100 kSEK eller t.o.m. lägre, betalar du i runda slängar 5k per installerad kW. Om vi förutsätter ett worst case scenario där du kan ta tillvara på endast 500 kWh per år installerad kW av det systemet producerar, betyder det att elektriciteten du betalar för ger 500*20=10 000 kWh, vilket är 5 000 / 10 000 = 50 öre per kWh.
Bara skatter och avgifter gör att solpanelerna har betalat av sig själv på 10 år i detta räkneexempel.
+1
På mina sociala medier är det senaste veckorna massor med annonser om batterier för villaägare. Vet inte om det bara gäller mig (pga kakor och andra signaler man skickar med allt som är uppkopplat). Det kan ju också vara ett tecken på en viss överetablering på marknaden och på att nu börjar de som säljer batterier få fullt i lagren då hushållen är försiktiga med större utgifter.
Flera varningar för denna modell av balbseringskostnad, men SVK lyssnade inte…
Bessent håller presskonferens i Geneva.
I korthet är det en paus i tarifferna mellan Kina och US i 90 dagar.
Under dessa 90 dagar är tarifferna 115%-enheter lägre än tidigare förslag.
Rally framförallt på de amerikanska börserna på detta besked.
Amerikanska butiker behöver fylla på sina lager och småföretagarna hade börjat gå i konkurs antar jag.
Det verkar så. Stoxx 600 Basic Resources upp 5.5%
Rent anekdotiskt så har jag sett flera snyfthistorier på f f a Xitter om småföretagande Trumpväljare som gått i konken sedan tariffkarusellen drog igen. “Fight the policies, support the man” o s v.
Observera att detta enbart gäller reciprocal tariffs.
Såg lite på kommentarerna från Bessent och Jamieson Greer (?) på trappan. Tuffa förhandlingar, kanske stod vi inte så långt ifrån varandra som vi trodde, fentanyl verkar vara en diskussionsfråga (antalet dödsfall relaterade till fentanyl har dock minskat ganska signifikant redan i USA), Bessent och Greer öser beröm över de kinesiska förhandlarna, dollarn stärks (är väl inte vad Trump vill) men som sagt 90 dagar och man ska prata vidare, som Saga så vist sjöng “only time will tell”…
På den mer märkliga sidan är Trumps vurm för att få ett nytt “air force one” från Qatar. Planet ska dessutom tydligen ges till stiftelsen för Trumps presidentbibliotek och inte till staten vilket självklart säkerställer att Trump och hans avkommor kan fortsätta använda planet själva efter att han eventuellt avgår i enlighet med konstitutionen. I alla branscher där jag arbetat så hade men sett en sådan gåva på 400 mUSD som en muta men tydligen inte i Vita Huset och han har ju för övrigt redan frikort på allt han gör som president sedan tidigare. Naturligtvis har Pam Bondi tittat noga på ärendet och OK:at upplägget, ni vet justitieministern som tidigare som av en händelse var lobbyist för Qatar…
Det här blev ju väldigt konstigt och inte alls vad jag räknat med då jag gick helt ur för en dryg vecka sen.
Jaja, fick iaf ihop stålar så jag klarar mig till hösten.
Hörs igen i oktober.
Ju äldre jag blivit ju mer har jag insett att för att trivas med livet behöver man inte speciellt mycket. Det var väsentligt annorlunda när jag var yngre så någon form av resa har man väl gjort…
Så länge musiken och ölen flödar är det ju lugnt.
Trevlig sommar!
Detsamma!
@RUN – har du sett något om jordartsmetallerna? Jag kan inte rakt upp och ner hitta någon info om Kina lättat på den kranen igen.
Knäpp tyst om jordart.
SEB:s säljare (privatekonom) – Hahahahaa! Så sant, så sant.
Det verkar som vi inte har en katastrofal bostadsbrist i riket.
Aldrig haft. Har man betalat sina räkningar och undvikit att bli utsparkad ur systemet via ärenden hos fogden, och inte hamnat i psykologisk ohälsa har man i princip inte saknat bostad.
Blir väl snart en ny rivningsvåg av lägenheter.
Jo vi har bostadsbrist på billiga lägenheter där många vill bo, tex stockholms innerstad och göteborg innerstad.
Trump chocksänker tullarna mot Kina till 30%. 😂
Välkommen till 2025 där ingenting som makthavaren i USA beslutar är på riktigt.
30% på import från Kina till USA.
10% på import från USA till Kina.
Vad var det innan (dvs innan Trump tillträdde? – inte de där höga tillfälliga som inte ens började gälla).
Hittade:
https://www.axios.com/2025/04/11/trump-tariffs-china-trade-war-allies
Ser ut som att det fortfarande är högre än innan.
Innan ser det ut som att det var 20% åt båda hållen – nu får USA lägre tariffer när de exporterar.
Det verkar alltså ha gått från:
20% på import från Kina till USA.
20% på import från USA till Kina.
till:
30% på import från Kina till USA.
10% på import från USA till Kina.
Hur var det med “Vi kommer inte ge efter för USA i handelskriget”?
Hann inte se din kommentar.
Reciprocal tariffs gör att tullavgiften ökar med 10 respektive 30%.
Vet att ni är sjukt trötta på när jag pratar tariffer…
De gamla tarifferna ligger kvar så inget är förändrat där.
Det som har hänt nu är att reciprocal tariffs är som de siffror du nämner ovan.
Och vad är reciprocal tariffs?
reciprok ung. motsvariga dvs. tullar som ska motsvara de som en motpart sätter på dig. I detta fall i enlighet med Trumps numera världsberömda kartongark som han visade upp på liberation day!!!
Att de flesta i makrogänget sedan är överens om att nivåerna och hur man kom fram till dessa reciproka tullar är något man med mycket välvilja kan möjligen benämna raggarmatte är en annan sak kanske…
Okej. Tack.
Vad de än är så inte fan är de på riktigt reciproka i alla fall.
Jag som fått höra att tullarna var jätteviktiga för att skapa fabriksjobb i USA etc. Konstigt att det nu är läge att sänka dem och hylla det som en framgång? Måste vara detta som är the (sh)art of the deal.
De offentliga kommentarerna i Sverige kring trumpeten och hans så kallade politik är i vanlig ordning naivt korkade:
“Även de ledande Europabörserna steg på morgonen.
Glädjande, konstaterar Frida Bratt, sparekonom Nordnet.
”Det är tydligt att Trump numera backat och återigen bryr sig om aktie- och räntemarknaden och därför i stället låter finansminister Bessent hålla i taktpinnen”, skriver hon i ett mejl till Expressen.
Dialog är positivt för marknaden, men man ska komma ihåg att det handlar om en paus och inte en permanent lösning, betonar Frida Bratt. ”
Hon försöker nog säga att det bara är en tillfällig ljusning och det tror jag också, men samtidigt måste vi låtsas tro på “Det är tydligt att Trump numera backat och återigen bryr sig om aktie- och räntemarknaden”. Neej, det gör jag inte, för jag tror inte att gubben begriper ett skvatt av dendärvarenuhettemarknaden och till helgen har han förmodligen glömt allt som avtalades idag och får något utbrott på något och drämmer i med en ny tullsmocka i slumpmässig riktning, ha, där fick ni va.
Han är otillräknelig. Det är lika gott att bara konstatera det rakt ut. Men, visst, börsen måste ju leva sitt liv.
“Glädjande, konstaterar Frida Bratt, sparekonom Nordnet.”
En “sparekonom”, det är väl samma sak som en “privatekonom”, dvs en säljare, va?
Alla ekonomer anställda på banker är säljare, oavsett titel.
Strängt taget inte: Jag jobbade faktiskt en liten sväng på en bank för ett par år sedan, och jag är civilekonom, men var absolut inte säljare.
(Det kan förstås bero på att jag inte jobbade där som “ekonom”; jag lyckades halka över och bli datanisse redan före examen.)
Nalle Puh måste vara imponerad av Oranga mannens långsiktighet. Vindflöjeln sägs vara avundsjuk 😂
Ekonomi och dess räntor blir lotteri och få om någon har möjlighet att gissa rätt om framtiden.
“Nu måste vi bestämma någonting!” (Obskyr populärkulturell referens.)
Jepp, den var faktiskt obskyr, i alla fall för mig. Men Google kom till hjälp: Det var från Släpp fångarne loss – det är vår! (1975) – SFdb. Tror jag såg den på bio, på en skolresa till Stockh– Nä vänta, jag skulle ju vara lite kulturell, och såg Moa Martinsons Kvinnor och äppelträd – Wikipedia på teater. Kan vi ha hunnit med både och? Hur som helst, det var (ganska precis) ett halvsekel sedan, så inte undra på att man glömt det.
Så tack för påminnelsen! (Om filmen, alltså — pjäsen, not so much.)
Visst finns det lägenheter, men kanske att man ändå ska ta med kostnaden lite i diskussionen om “bostadsbrist” också?
Kollade lite snabbt på HomeQ Göteborg nu och det finns ett gäng 2:or på 55-60kvm som man mycket riktigt kan få typ på en gång, de har dock alla en kallhyra på över 10 000:- i månaden. Det är väl vad det kostar, och bara nått man får acceptera. Men jag har inte jättesvårt att sätta mig in i situationen att vara bostadssökande och hur jag själv hade resonerat där, när det finns likvärdiga lägenheter på bättre lägen som kostar häften så mycket i månaden så är det ju dom man kollar på och jämför med. Alla vill väl ha en deal, eller ha råd att leva om inte annat.
Inte helt insatt i marknadshyror eller vad det systemet skulle innebära, finns säkert jättebra argument både för och emot, men nått sånt system känns ju som att det skulle behövas kan jag tycka, när alla köar till samma lägenheter och ignorerar de tomma som finns så är ju nått fel. Samt att man som göteborgare i bostadsrätt ändå känner att man måste stå i den där boplatskön bara för säkerhetsskull, om nått händer i framtiden och man behöver en hyresrätt.
10 000:- per månad kallhyra är fortfarande billigare än att köpa en motsvarande bostadsrätt till 85% lånade pengar plus månadsavgift.
Så kallade presumptionshyror på nybyggda lägenheter är de facto marknadshyror, där man sätter en marknadsmässig hyra, men sedan inte får höja den förrän vanliga reglerade hyror kommit i kapp (något förenklat). De flesta nybyggen har presumtionshyror, och det visar också att med marknadshyror skulle man kunna få en lägenhet på dagen.
Min mor flyttade t ex in i ett nybyggt seniorboende (=55+ ålder på boende endast) 2013 för 8600:- SEK i månaden och betalar fortfarande samma hyra. Det var skithög hyra på den tiden, men vilket år som helst kommer nog de första höjningarna.
Man kan ju tycka vad man vill om att hyra eller köpa BRF.
I fallet GBG föredrar jag definitivt att hyra.
Lars beskrivning av presumptionshyror:
Är det bara jag som tycker det verkar vara ett bra system?
Uppenbarligen lönar det sig tillräckligt att bygga för att köer skall kunna byggas bort.’
Och så småningom sjunker hyrorna.
Ur mitt fattiglapps perspektiv mycket bättre än att alla hyror skall höjas till marknadens värdering.
“Och så småningom sjunker hyrorna.”
Så småningom stiger hyrorna, läste jag det som.
Kan mycket väl vara så att 10 000:- är billigare än att köpa, men det är väl ändå lite olika grupper av människor som söker hyresrätt jämfört med bostadsrätt får jag intrycket av. Antekdotiskt men jag vet inte nån som varit på jakt efter båda samtidigt, antigen är man inställd på köp eller på att hyra. Och i gruppen som är inställd på att hyra så jämför man inte med vad det hade kostat att köpa likvärdig bostad, man sneglar på de likvärdiga hyreslägenheterna som kostar hälften så mycket i månaden och tycker att man blir blåst om tar den dyra.
Jag har verkligen ingen lösning på “problemet” men jag tror inte du kan få bort allt tjat om bostadsbrist och långa köer genom att berätta för folk att det minsann inte är så dyrt med 10 000:-, de kommer fortfarande peka på den där lägenheten som kostar 5000:- och säga att dom vill bo där.
Att försöka sälja in konceptet presumptionshyror som något till den gruppen vet jag inte heller hur det skulle gå till? “Ja det blir dyrt nu i början om du jämför med den billiga lägenheten, men om X antal år när hyran på den billiga kommit i kapp hyran här, då kommer vi börja höja din hyra också, så det kommer fortfarande aldrig vara billigare att bo här jämfört med den billigare” 😛
Min goda vän Jar-Jar Binks har en varmhyra på 2.000 kr i månaden för en 38 kvm stor, välisolerad gäststuga med kommunalt VA. I praktiken betalar han min mat när vi handlar, så slipper vi överföra pengar mellan oss. Jag har en mycket högre boendekostnad, pga en större boyta, 70 kvm, och dålig isolering. Men jag njuter av mitt boende mitt i skogen varenda dag. Husen mittemot har stått tomma i decennier, så det är tyst och lugnt här. Vi har egen ved, så uppvärmningskostnaden kan hållas nere.
Viktig tanke. Jag jobbar med något som gör att jag följer bostadsmarknaden och i vår bransch har det länge varit frågan om inte bara att det behöver skapas bostäder, utan bostäder i prislägen som flera har råd med.
Det konstiga med hus är att de inte inte finns en teknikutveckling och affärsutveckling som vartefter gör dem billigare att bygga.
Det finns absolut ingen teknikutveckling som du är inne på så därmed blir det konstant dyrare att bygga.
Att det blir dyrare beror nog mer på andra saker. Teknikutveckling sker, men det går långsamt. Byggnader ska hålla 50-100 år och då är det svårt att testa nytt. Kolla experimentet med enstegstätad fasad.
Att allt blir dyrare beror på mer krav.
Tillgänglighet – allt är idag handikappanpassat.
Energi – allt är idag väldigt energieffektivt (bör dock sänka driftskostnaderna över lång tid)
Säkerhet – brandkraven är mycket högre, dörrar och lås mm.
Mark – alla mark kostar mer. MarknadsPris plus sanering
Anslutningar: VA och EL stigit sjukt mycket.
Byråkrati/certifieringar – tar upp stora poster numer. All för att det ska bli rätt
Sen om man vill effektivisera. Då ska man bygga samma hus överallt. Men det godkänner inte Folket. Det blir tråkig stad. Dessutom är det alltid massa särintressen i respektive kommun som ska anpassas till. Vilket i slutändan leder till att varje hus blir ”unikt”.
Varje försök till individuell byggnation har hittills misslyckats pga ovan.
Med allt ovan är det inte konstigt att saker kostar. Om man vill göra avkall på något? Svårt
Sen är en ny pryl alltid dyr jämfört med gammal. Det unika med hus är att vi oftast vill åt läget. Då blir det tvärtom för där ligger ett gammalt hus. Nya ligger i ”kanten”
Jo, så är det.
Spelar ingen roll hur effektiva vi är i vår förvaltning så stiger kostnaderna ändå.
Ett stort problem med att “bygga billigt” är samtidigt att byggreglerna samtidigt säger att man ska bygga handikappanpassat och krav på både ditten och datten. Vad man borde göra är att handikappanpassa bottenvåningen deluxe, och öronmärka dessa lägenhenheter till de som är just handikappade.
Man har krav på handikappanpassat för att vem som helst kan råka ut för det.
Tanken är att man inte ska behöva flytta för att man helt plötsligt (tillfälligt eller permanent) behöver rullstol.
Hus byggs av massa människor. Timlönen ökar hela tiden vilket leder till att det trots teknisk utveckling på materialsidan så blir lönekostnaden väldigt hög, därav att det lönar sig att bygga själv.
För att det ska bli någon skillnad som i andra brancher måste den automatiseras och byggas med robotar. Det sker i princip inte alls idag.
Det finns sk husfabriker men det innebär i princip bara att man står inomhus och jobbar i lite bättre arbetsmiljö.
När humanoida och/eller specialiserade husbyggarrobotar slår igenom kan vi se fram emot en rejäl kostnadseffektivisering.
10000:- i månaden för att hyra i en storstad är inte dyrt. Fråga vilken utlänning som helst vad motsvarande skulle kosta i deras hemland.
Vill tipsa om Ben Felix som gjort en ny bra video på ämnet hyra vs köpa bostad.
https://youtu.be/j4H9LL7A-nQ?si=jOKKTzwqC_3bRXhx
Frågan är ju dock inte om det faktiskt är dyrt/prisvärt/kostar vad det border eller hur man nu vill utrycka det, utan snarare att det uppfattas dyrt i mångas ögon när det finns liknande lägenheter för halva priset på samma bostadsportal. Hur man kommer ifrån det vet jag inte, men jag tror inte du bara kan berätta för folk att dom ska känna att det är okej att betala 10000:- när grannen betalar 5000:-. Oavsett vilka fakta du lägger fram är det svårtsmält för folk, speciellt de med dåliga ekonomi där 5000:- extra i månaden hade betytt massor.
En standard för iaf vissa mobiltelefoner verkar vara att visst underhåll utförs nattetid under förutsättning att telefonen är ansluten till laddning. Det handlar om t.ex. uppgradering av operativsystem och även säkerhetskopiering till molntjänst om man betalat för det.
Så bara en sån sak gör ju att många säkert är extra benägna att ladda telefonen just nattetid…
Laddar alltid mobilen på kvällen så att den är fulladdad när jag hår och lägger mig.
Fallande bostadspriser ser jag som något positivt, precis som fallande matpriser, fallande elpriser, fallande pris på mediciner, och fallande priser på allt annat som är livsnödvändigt för individen och samhället.
Vad jag kan se stiger priset på mat, el inklusive allt, mediciner etc så det är väl precis som vanligt i samhället.
Jag är ingen ekonom, men jag har ändå för mig att deflation inte är odelat positivt eftersom det kan leda till
att konsumtion och investeringar skjuts på framtiden eftersom det blir billigare om man väntar,
att den reella skuldbördan ökar,
att arbetslösheten ökar eftersom investeringar skuts på framtiden,
att det kan bli ekonomisk stagnation,
Minskad efterfrågan → Minskad produktion → Ökad arbetslöshet → Ännu lägre efterfrågan,
att det är svårt att bryta en deflationsspiral med de ekonomiska styrmedel som finns och
att risk finns att hamna i stagflation.
Sjunkande priser kan inte per automatik kopplas till deflation.
Deflation = generellt sjunkande kostnader/priser.
Sedan kan ju vissa priser sjunka och andra stiga och då kan kostnadsökningar och kostnadsminskningar balansera ut varandra. Om det kan funkar i någon större utsträckning i verkligheten vet jag inte.
Deflation leder oftast till sjunkande priser, men sjunkande priser är inte per automatik ett tecken på deflation.
Det är ju liksom inte deflationen vi har att tacka för att en high-end PC kostar en tiondel så mycket i dag som på 80-talet, och är många tiopotenser kraftfullare dessutom.
Det är inte prisförändringar på enstaka produkter över tid som begreppen inflation och deflation brukar användas för.
Deflation är en allmän sänkning av prisnivån i ett land, vilket innebär att pengar ökar i värde över tid.
Inflation är en allmän höjning av prisnivån i ett land, vilket innebär att pengar minskar i värde över tid.
Så länge staten finansierar folks bostadslån (ränteavdraget), har vi väl inte sett en rimlig nedgång på bostadspriser som grundar sig på fundamenta. Men visst är det positivt att fler börjar inse att ens bostad inte är en bankomat som finansierar en livsstil man egentligen inte har inkomster för
Min familj i Finland, som bor i villa eller lägenhet nära Helsingfors, har drabbats av kraftigt sjunkande marknadspriser på både villor och lägenheter, som har blivit svårsålda under de senaste åren. Ekonomin verkar gå dåligt i Finland.
Har inte finländarna en mer pessimistisk men rimiligare syn på sina bostäder, dvs att de just är bostäder? I Sverige har ju de snabbt ökande priserna på bostäder gjort det lika mycket till en investering som ett boende, en sanning som cementerats i folks syn. Sverige går ju inte direkt som tåget heller, tror snarare att det är finländarna som har en nyktrare syn på värde i en bostad än vad svenskar har
Jag har bott väldigt länge i Sverige, men jag har märkt under de senaste åren en tilltagande pessimism på bostadsmarknaden i Helsingfors-området, både inom vår familj och i media. Här i Sverige i storstadsregionen på ostkusten är värdeutvecklingen fortfarande väldigt positiv. Jag har lyckats bra med min investering, jag gick enbart på magkänsla, men det var svindyrt här på 90-talet.
0844
Hembatterier är pga storlek, vikt och att de är fast installerade svåra att tappa eller utsätta för destruktiva stötar.
I ett garage går det säkert att ordna destruktiva stötar även på ett hemmabatteri. 😉
Ringde och frågade mitt försäkringsbolag inför installation av hembatteri om de hade åsikter om placering osv. De sade ingenting utöver att de föredrog utomhus framför garaget, men fanns inga krav kopplat till något av det.
Jag kan tänka mig att en översvämning skulle kunna hända i min husgrund. Förr i tiden var halva torpargrunden under vatten varje år när det var snösmältning. Men jag har grävt runt huset och dränerat, det fanns bara fin sand runt husgrunden förut, helt utan någon som helst dränering. Nu har vi grävt på framsidan och beställt en bra byggfirma i närheten, och de ska komma och borra i berget och knäcka det med kilar, med 50% ROT-avdrag.
Ska man tro https://www.theverge.com/news/664811/us-china-pause-tariffs-90-days så handlar det om 90 dagars (relativ) vapenvila i handelskriget mellan USA och Kina. Inte ett fredsavtal.
Såg nu också en blänkare om att Trump tänker sjösätta en “most favorable nation” regel på läkemedel där USA då ska få betala samma pris som det land i världen som idag betalar lägst pris för medicin X.
Sen är Trumps tanke att övriga världen får plocka upp notan hos läkemedelsbolagen så läkemedel blir då dyrare i övriga världen (har ju sagt hela tiden att han tänker relativt och inte absolut). Han provade för övrigt samma manöver sist han satt i VH med blandad framgång och lex Qatar och AF1 så undrar jag om inte ett väl tilltaget bidrag till Trump med familj från läkemedelsbolagen kan lösa den här frågan också…
Norge mm har en liknande princip, de kräver det billigaste listpriset de kan hitta ute i världen. Det leder till att de flesta länder (ofta inklusive Sverige) har ett officiellt listpris. Sen får landet/regionerna hemliga rabatter. Jippi!!!
Men USA har väldigt höga priser. Det beror till stor del på att man i stora delar av resten av världen har en stark offentlig motpart som förhandlar ner priset. I Sverige är det TLV som förhandlar fram hur mycket ett läkemedel får kosta om det skall ingå i läkemedelsförmånen/högkostnadsskyddet.
I USA är det istället splittrade myndigheter och en miljon försäkringsbolag som förhandlar separat.
Jag såg ett roligt tal av Trumf när han pedagogiskt förklarar hur Storbritannien/NHS har förhandlat ner priserna på något läkemedel till hälften av USA’s pris. Sen kommer han fram till att USA skall åstadkomma samma sak – typ genom att Trumf säger så.
Är inte en av anledningarna till att läkemedel, och bland annat sjukvård, är så dyra i U$A att så fort man inte är nöjd med produkten, och har råd med advokater, att man stämmer allt och alla rätt ofta.
Stämningar är definitivt en delförklaring. Sen har vi t.ex:
+ lång utbildning som betalas av studenten själv. En svensk läkarstudent kan tycka att hen kommer ut med höga studieskulder. Men i USA får du lägga på terminsavgifter för 6 år också. De måste ta ut betydligt högre lön.
+ gigantisk byråkrati. Utöver olika administration för den “statliga” vården (veteraner+medicare+medicade) så skall man försörja ett stort antal försäkringsbolag + vårdgivaradministration. Eftersom sjukvård “drabbar blint” så betalas det i princip alltid via något slags gemensamt försäkringssystem (skatt eller försäkringar) och när man bara “leker marknad” så blir det dyrare ju fler parallella byråkratier som kräv.
Jag laddar inte min telefon nattetid. Sitter så mycket vid datorn och jobbar så det går utmärkt då.
Äntligen lite tomma hyresrätter.
Det är väl bare de som anses för dyra som står tomma, inte de billiga pamppalatsen i innerstaden?
Perfekt för studenter att kunna pruta ner hyran lite, det är väl så en fungerande marknad bör fungera och då behövs vakanser. Kanske är det inte 5-10 % tomt ännu, men det skulle väl marknadsmässigt bara vara bra?
Vi får hoppas att det inte blir upp mot 10 % tomma bostäder eftersom det riskerar att leda till:
Sjunkande fastighetsvärden.
Minskade hyresintäkter för fastighetsägare.
Sämre ekonomisk bärkraft för nyproduktion.
Ökad risk för förfall i tomma hus.
Negativa sociala konsekvenser i områden med många tomma bostäder.
Det finns något som kallas friktionsvakans (2 – 3 % tomma lägenheter) som gör att människor ska kunna flytta, byta jobb, skilja sig, mm, mm, utan att det uppstår problem. Idag ligger vakanserna på runt 1 % i stirstadsregionerna vilket skapar problem.
Samtidigt finns det orter med höga vakanser (över 10 %) där bostäder och bostadsområden förfaller och tom. läggs i malpåse (dyrt) eller rivs (ofta billigare på sikt).
Konkurrens ska en marknad tåla, kanske blir det lite sunda konkurser i början för de som tar hyror ingen vill betala och få kan fastighetspriserna anpassa sig till människors ekonomiska verklighet.
Sjunkande fastighetspriser är inte negativt, tycker du att det är bra att matpriserna och elpriserna går upp också?
Att tillåta konkurrens på hyresmarknaden skulle kunna vara en lösning. Jag tror att man lyckats bra med det i Finland.
I Sverige präglas hyresmarknaden av begränsad konkurrens främst beroende på bruksvärdessystemet där hyreshöjningar förhandlas mellan hyresvärdar (främst allmännyttan) och Hyresgästföreningen. Vissa hävdar att denna begränsade konkurrens är bra medan andra hävdar att det gör att hyror i attraktiva områden ofta är förhållandevis låga vilket naturligtvis gör att många väljer att bo kvar i sin billiga attraktiva lägenhet.
Den låga rörligheten på den svenska hyresmarknaden begränsar konkurrensen och det gör också det faktum att lägenheter fördelas efter kötid utan egentlig ekonomisk påverkan.
Många av de kommuner du syftar på gör nog rätt i att riva de hyresrätterna i sämst skick. Min fördom är att de i många fall redan har problem med arbetslöshet och andra sociala problem, tyvärr utnyttjas ju dessa i vissa fall för social dumpning från större kommuner. Tror många mindre kommuner gör bäst i att vara rationella, är det redan svårt med sysselsättning är inte billiga hyresrätter svaret för att vända trenden. Det mest naturliga är ju ändå att folk flyttar där det finns sysselsättning och där kommer (i teorin) marknaden se till att det finns bostäder på sikt.
I vissa städer finns det mystiska små problemområden som står för en helt oproportionerligt stor del av alla brott osv.
Där borde Rivningskulor och grävskopor göra susen (om vi antar att det stämmer att problem blir mer lätthanterliga om de späds ut)
“Vi får hoppas att det inte blir upp mot 10 % tomma bostäder eftersom det riskerar att leda till:
Sjunkande fastighetsvärden.”
Fastigheter i Sverige är övervärderade som bara den, så sjunkande fastighetsvärden verkar var precis vad som behövs för att svensk ekonomi ska närma sig verkligheten. Och det är ju alltid trevligt att vara åtminstone någonstans i närheten av verkligheten, eller hur?
Sen är det ett annat problem att alltför många har kopplat sin privatekonomi just till dessa löjligt överinflaterade fastighetsvärden. Folk — både regeringar och gemene man — skulle ha lyssnat mer på Andreas Cervenka för åtminstone tio år sedan. Kanske hellre tjugo. (Eller fyrtio. Fast jag vet inte hur länge han varit en ropande röst i öknen; troligen mindre än tjugo år.)
Om vi fortsätter att hålla oss till hyresrätter som diskussionen handlar om (fast jag råkade skriva bostäder, ursäkta!) så håller jag delvis med dig. Det finns övervärderade hyresfastigheter i Sverige och fastighetsbolagens värdering på börsen är vad jag förstår på nedåtgående.
En justering nedåt kan säkert vara okej och kanske tom. bra, men frågan är om hyrorna kommer att sänkas särskilt mycket bara för att värdet på hyresfastigheter minskar. Driftskostnaderna påverkas ju inte av värdet på hus och tomt utan av personalkostnader och kostnader för energi, byggvaror, mm, mm.
Beror ju på hur stor del av hyran som går till drifts- och hur stor del till kapitalkostnader. Jag har alltid haft intrycket att det är mest det senare, men jag kan ju vara helt ute och cykla.
(I alla fall skulle jag kunna det, om den förbaskade Avkomman skulle fixa sitt framhjul på hojen, så att jag kunde få tillbaka mitt.)
Beror ju på hur stor del av hyran som går till drifts- och hur stor del till kapitalkostnader. Jag har alltid haft intrycket att det är mest det senare, men jag kan ju vara helt ute och cykla.
(I alla fall skulle jag kunna det, om den förbaskade Avkomman skulle fixa sitt framhjul på hojen, så att jag kunde få tillbaka mitt.)
Jag kommer ihåg tiden som student när det byggdes nya hyreslägenheter i ett av studentområdena. På grund av rådande byggnormer så byggdes samtliga handikapsanpassade varpå hyran för en etta på 22kvm landade på 7500, år 2017, en tredjedel av boytan utgjordes av badrum. Detta blev ju mer utav nödlägenheter innan man hittade något bättre, har man 11000 i inkomst så är det inte jättelockande. Minns att argumentet från studentbostadsbolaget var att de räknade med att man skulle få bostadstillägg för att finansiera hyran, helt orimligt att ett kommunalt bolag anser att bidrag ska finansiera en orimlig hyra.
Ja, det är orimligt. Men ofta är ju också kommunen den dominerande fastighetsägaren i kommunen och det bidraget kommer väl från staten till kommunen?
Jag tycker inte att de kommunala bolagen skulle få vara så dominerande på en marknad med privata aktörer, då blir det inte för skattebetalarnas bästa.
Helst skulle allmännyttan säljas ut helt, gick det med tex Bilprovningen då går det bra med dessa bolag eller bättre med mindre politiskt jäv.
Jag har bott i en sådan etta.
Badrummet ett stort tomrum, men övriga lägenheten helt klaustrofobisk.
Funderade på att ställa in byrå (enkelt) och garderob (jobbigt) i badrummet för att bli av med klaustrofobin.
Blev att jag flyttade efter 3 månader istället.
Samma erfarenhet av studenlägenhet strax efter millennieskiftet samt släktingars studentlägenheter närmre i tid. Enorma badrum och kalustrofobiska ytor i övrigt.
Beror på rullstolskrav.
Personligen har jag argumenterat för att ex hyresrätter och studentlägenheter ska en viss andel öronmärkas för handikappade och dessa ska ha förtur till dessa. Men då kommer alltid motargumentet “men man kan ju bli handikappad medan man bor nånstans också och då ska man inte tvingas flytta” vilket jag tycker är ganska märkligt.
Det finns ju alltid en risk att du blir skadad till den nivån att handikappsanpassat boende inte heller räcker så det är ju ett kasst argument. Då kan de väl se till att ha 1-2 akutboenden istället ifall det “oförutsedda” händer, det lär ju utan tvekan finansieras av att man slipper dessa normer för 90% av alla lägenheter.
Framför allt handlar det väl om att befolkningen blir äldre och att man inte skall tvingas flytta när rörligheten går ner.
Men det argumentet ekar lite tomt när det gäller studentbostäder.
Så är det. Man kan ju tycka att studentbostäder ska undantas från en del av reglerna, de är ju på många vis redan villkorade för de som bor där bl.a. måste man ju vara inskriven som student och dessutom får du inte bo där hur länge som helst (har för mig att 6 år är ganska standard).
Ja, hade kanske räckt att lägenhet nummer 1, 11, 21 osv har RWC.
En av topplägenheterna från den där udden i bilden i Västerås, en stadsdel dom grovbyggde utan tanke på vad som fanns under ytan så vattnet tränger in i vad folk trodde var solid mark, var hyreslägenhet med ynka 14 000 i hyra (2010tal) för fantastiskt stora rum i rejäla mått med modernitet som tusan, bara att balkongen kändes lite pytte när den var inredd med soffa och bord. Ganska respektabelt pris med dagens mått när man i stan kan få 28kvm för hälften.
Jag är den sorts person med turen att kunna ta mig till där det finns arbete och bostad, för flera skäl. Jag förstår när man måste stanna på grund av familj, släkt, vänner, bekanta och arbete – Vvad skulle kunna få er att flytta från storstaden där ni bor, till någonstans mindre?
Jag har känt människor som blivit inte bara arbetslösa utan även hemlösa för att dom vägrat bosätta sig annanvart.
Det låter ju lovande att det finns någonstans i landet där man kan hitta ne hyresrätt utan att ha ställs sig i kö samtidigt som Gustav Wasa stog i skidspåret!
Som vanligt så är det dock inte den verklighet en annan känner till, lokalt i denna mellanstora stad så är det ju 10-14års ködagar för en lägenhet i tätorten. Blickar man Norrut mot Umeå så är det också många års ködagar som gäller för de kommunala bolaget som totalt dominerarar. Möjligtvis att Nortvolt-fadäsen gjort att lägenheterna i schtaaan (ske-å) är mer tillgängliga men det återstår att se.
Nåja, vi behöver kortare kötider för att få en fungerande bostadsmarknad speciellt om ungdomar ska ha en chans att hitta ett boende. Sen får man ju hoppas avgiften i alla fall är human, då vi har flest singelhushåll i världen och klyftorna gällande löner skenar…som följd blir det svårare och svårare för de som är ensamma att ha råd med hyra (eller amortering för den delen).
Privata bolag kan såklart göra som de vill, men kommunerna har ett ansvar för bostadsförsörjning och bör mobilisera sina bolag för att ta sitt ansvar.
Hausse hos husse.
Förlåt en ungdom, men appropå vindsnurrorna och prissättningen relaterat till hembattetier?
Varför sätter inte vidkraftverken ett batteri av något slag mellan sig och nätet? Kan ju till och med vara ett sandbatteri, med min tanke spelar inte verkningsgraden så stor roll…
Ladda upp batteriet när det blåser rejält och du ändå inte får betalt, och sälj när det är dyrt. Åk aldrig på några böter. Planerbar leverans.
Korta svaret är att det för närvarande är för dyrt, men tro mig, det kommer. Natriumbatterierna har nu börjat massproduceras men de behöver nå 200 kr per kWh, idag ligger de på 800 kr.
Trots det är ju en halv miljon i batterier ett betydligt bättre köp än en halv miljon i böter, så snart nog så…
Antagligen just för den där verkningsgraden, ändå… (Obs: Killgissning!) Vill väl dra in alla stålar de kan, de gånger det går att sälja allt vad segeln håller.
Fast det borde ju gå att kombinera, med lite programmering av styr- och kontrollkretsar: När du kan sälja för fullt, gör det och strunt i batteriet. Ladda det bara när du inte kan sälja allt. I det läget, sälj vad du kan och använd resten till att ladda batteriet, för att sälja när det inte blåser. Även med kass verkningsgrad får du alltid något att casha in senare när det blåser mindre än du skulle kunna sälja, och någonting är mer än ingenting.
Hm… Känns så uppenbart att det verkar jättekonstigt att inte alla gör det redan. Kanske något “Moment 22” som du och jag inte fattat.
Ursäkta dubbelpostning: Batterilager byggs lite här och var och jag är ganska övertygad om att vi i Sverige kommer se batterilager på GWh nivå innan 2030, med en total kapacitet på kanske 20GWh i Sverige till 2035.
Här är ett sånt projekt som startades för 6 månader sedan: https://sweden.neoen.com/sv/okategoriserad/2024/neoen-borjar-bygga-sveriges-storsta-batteri-isbillen-power-reserve/