Jag har varit på börsen i 33 år nu och upplevt åtminstone sju stora börskrascher, samt förlorat 90% på en av dem. Här är några raljanta erfarenheter från detta.

Börskrascherna är 90-talskrisen, även om jag kom in mitt under den och inte var med ner från toppen, Asienkrisen, IT-kraschen, finanskrisen, skuldkrisen, coronakrisen och Ukrainakriget. Den åttonde pågår nu i form av Trumpkrisen och nedgångarna på en dag i USA var igår större än de värsta dagarna under såväl IT-kraschen, Ukrainakriget, elfte september och i storleksordningen med skuldkrisens nedgradering av USA:s kreditvärdighet. Finanskrisen och Covid var alltså värre på enskild dag.
Dock är det inte en enskild dag som avgör detta, utan krascher sker inte bara en enda dag.
Några principer att ta till sig.
A. Det är enkelt att investera i en stigande marknad, det är svårt i en fallande. Vem som helst kan tjäna pengar i en positiv stigande marknad. Det kräver absolut noll begåvning, analys eller insikt, och noll skicklighet. En fallande marknad är tvärt om, det är skitsvårt att göra rätt, bland annat pga osäkerheten – volatiiliteten – är högre i fallande marknad.
B. Vad du än gör under en börskrasch så kommer du göra fel. Vare sig du sitter kvar, säljer eller köper så kommer du göra fel. Sitter du kvar förlorar du pengar, säljer du kommer du inte köpa tillbaka på botten, utan först när det redan gått upp. Och köper du så köper du för tidigt.
C. Du kommer bara få höra från backtraders som det går bra för. Alla som det går dåligt för kommer tiga, de så kallade tysta vittnenas kyrkogård där alla som misslyckats finns och håller käften. Jag kan rakt av säga att jag är ner ca 20% sedan toppen nu, men det inkluderar inte uppdateringar för alla fonder för igår, då många släpar efter några dagar, så kanske 25? Med tio år kvar till pensionen är det något förenklat 2-3 års framskjuten pension, oräknat vad som sker med den statliga pensionen nu via den så kallade pensionsbuffertens utplånande.
D. Det går snabbare ner än det går upp. Som bekant kräver ett ras på 50% en uppgång på 100% för att återtas. En nedgång på 90% kräver 900% uppgång för att ta igen. Glöm således att du någonsin får tillbaka de där pengarna du förlorat på enskilda aktier. De är borta. I teorin kan du göra rätt analys och satsa på rätt hästar, men de flesta som försöker kommer hamna på de tysta vittnenas kyrkogård.
E. Det tar lång tid att få tillbaka förlorade pengar. Detta på grund av D. En raljant förenkling är att en dags nedgång tar en vecka att ta tillbaka, en veckas nedgång en månad att få tillbaka, en månads nedgång tar ett år att få igen, och tre månaders nedgång tre år osv. Du kommer inte snabbt få tillbaka dina pengar. Glöm det. Hade du pengar på börsen du skulle använt i närtid, så får du helt enkelt ändra dina planer. Börsen har nu fallit 2-3 månader, så räkna med 2-3 år innan man är tillbaka. Än så länge.
F. Enskilda aktier som tappat över säg 80% kommer aldrig återhämta sig. Ska du lyckas få tillbaka dina pengar behöver du investera i något annat. Ja, det finns säkert undantag, men detta är regeln.
G. Stod du utanför börsen kommer du köpa in dig för tidigt eller för sent. Detta är enligt B. Så sitt inte där och var nöjd över att du flyttat allt till ränta. Själv gick jag ur IT-bubblan på dagen när börsen toppade (februari 2000?). Sedan köpte jag tillbaka i maj, då jag tyckte att det gått ner tillräckligt. Men nedsidan är som bekant alltid 100%. Effekten var att jag pga aktier och papper (aktieindexobligationer) utanför kapitalförsäkring var att jag fick skatteskulder, och när dessa sedan skulle betalas år 2001 utplånades 90% av mitt kapital. Medräknat bostadens netto efter skuldsättning. Aktiekapitalet gick väl ner 95% eller ngt från toppen.
H. Handlar du inte med någon annans pengar handla inte med belåning eller i negativa positioner. Den som handlar med andras pengar är proffs, och kanske vet vad de gör. Du gör det inte.
I. Är du ung under säg 35-40 kommer nya möjligheter att tjäna igen pengar du månadssparar. Att förlora 100 000:- SEK är något man kan spara ihop igen. Att förlora en miljon, nja. För oss som är äldre är det inte alls säkert att vi någonsin får tillbaka det vi förlorat, både på grund av begränsad tid kvar i yrkeslivet och pga att man med åldern får mycket större kapital som inte kan månadssparas ihop igen. Således ska man ha mindre i aktier ju äldre man är, då det är kortare tid att tjäna in pengarna igen.
K. Det kommer fler fall i etapper. Detta beror på bland annat belåning och sk long squeeze. Långivarna kommer tvinga fram tvångsförsäljningar när belånade portföljer går ner i värde. Detta sker med fördröjning. Man vet att detta inte är över så länge storkapitalet uppmanar småsparare att köpa, så de har någon att sälja till. Först när uppmaningarna om att köpa är över har storkapitalet sålt klart och belånade portföljer är borta.
L. Rädsla är en starkare drift än girighet. Att gå miste om vinster är mindre allvarligt än att göra förluster. Du kommer inte kunna agera rationellt när ditt kapital kraschar. Således B, dvs du kommer göra fel.
Så vad kan du göra? Jag vet inte. Den som säger att den vet antingen ljuger eller är en säljare. Här ges inga råd och om du frågar anonyma personer om ekonomiska råd på Internet bör du omyndigförklaras och ditt kapital tvångsförvaltas av en god man istället. Råd ska basera sig på en helhetsbild av din och ditt hushålls ekonomi, inklusive löner, utbildning, karriär, socialt nätverk, bostad med plats, skick, belåning mm, barn eller barnplaner, status föräldrar eller andra du kan behöva stötta ekonomiskt eller eventuellt kan ärva, och förstås ditt eventuella kapital. Att säga “jag har 100000x i dessa fonder eller aktier, vad ska jag göra” är en fråga som inte går att besvara utan att känna till hela din ekonomi, utbildning, karriär mm.
Ska du absolut ta råd ska du betala för dem hos en oberoende finansiell rådgivare du träffar ansikte mot ansikte efter påskrivet kontrakt som reglerar ansvar för råden. Och nej, din personlige bankman är inte en oberoende rådgivare. En oberoende rådgivare tar betalt per timme och får ingen provision på något.
Kort sagt – jag är inte till någon hjälp trots 33 år på börsen och sju börskrascher i bagaget. Ja, jag lyckades på fem år få tillbaka förlorat 90-95% kapital från IT-kraschen och överträffa det, varpå jag sålde det mesta året innan finanskrisen inleddes 2007 och köpte gården kontant och löste CSN-lån och tidigare bolån, vis av erfarenheten att jag kommer förlora pengarna igen på nästa krasch. Men det var ren tur baserat på råvarucykeln som jag hoppade över till. Jag har inga illusioner om att det vare sig var skicklighet eller att jag kan upprepa den bedriften.
Enda råden jag kan ge är vårda dina relationer och din karriär. Du vill inte bli av med jobbet eller att ditt partnerförhållande spricker mitt i detta, med försäljning av bostad etc. Din bästa investering just nu är således att köpa blommor och choklad till din älskade (eller öl och korv eller vad det nu är som uppskattas), ge av din tid eller vilka nu av kärlekens sju språk som uppskattas mest, samt göra ditt bästa på din arbetsplats.
Jag är så pass gammal att jag här bara är ärlig. Det kommer inte ge några klick, för ovanstående är inte vad folk vill höra. De vill ha silverkulor som löser allt över en natt och de som får klicken är populister som levererar enkla lösningar på komplicerade problem.
Och det är även de som kommer få rösterna i nästa val. Således är Trump politiskt en vinnare på detta. Även om det helt och hållet är hans eget fel och ansvar kommer han både skylla på andra, plus utlova enkla lösningar.
124 kommentarer
Tänkvärt…. Go helg på er!
Tänkvärt…. Go helg på er!
Klokt.
Tänk att så goda råd kan vara gratis. 😀
En annan sak att tänka på är väl den gamla devisen om att inte köpa aktier för pengar man kan tänkas behöva inom fem år? Men det är kanske bara gammaldags kunskap. Bra skrivet iallafall 😊
Ja, så är det. Handlar om D och E ovan.
+ Knäck en Obolon och kisa mot 20-årsgrafen för S&P 500.
Logaritmisk eller linjär?
Finns det logaritmisk Obolon? 🙂 😉
Låter gott. Hoppas att det finns!
Ja, alkoholhalten ökar snabbt ju närmare botten i burken 🍺
Om man jämför t.ex. nedgången kopplat till Covid-19 jämfört med den som just nu pågår.
Vid pandemin var nedgången kopplat till händelser som orsakades av följder från sjukdomen och dess spridning, marknaderna försökte hantera detta så gott den kunde. Till slut när pandemin var över kunde marknaden stabilisera sig.
Trumpkrisen är orsakat av att marknaden förstörs inifrån, det finns alltså inte en självklart normalläge att återgå till. Jag tror att den nedgång kommer bete sig helt annorlunda än de senaste vi sett och hur det slutar är det ingen som vet.
Jag säger inte emot dig, men jag vet inte.Kraschen 1929 tog decennium att ta igen, och förvärrades av amerikanska tullar och merkantilism. Det var dock en annan typ av finansmarknad då, men också en mycket mindre andel av världsekonomin som var global handel och den var också mycket mindre komplex i sina kedjor och ömsesidiga beroenden.
Så det kan rimma, men inte spegla sig.
Har läst och sett en del som refererar till att denna sorts ekonomisk självorsakade implosion har uppstått med cirka 100 års mellanrum. Det är nu tredje gången det sker i USA. Nyckelaspekten är att ingen som levde vid den tidigare händelsen kan varna om vad som komma skall när liknande tankar förs upp i framtiden. Hur det slutar? Det vet vi efter konstaterat faktum.
1800-tal: https://en.wikipedia.org/wiki/Panic_of_1819 och https://en.wikipedia.org/wiki/Panic_of_1837
1900-tal: https://en.wikipedia.org/wiki/Wall_Street_crash_of_1929
2000-tal: Spana in valfri nyhetsmedia
Lite som storkrig brukade ske med 18 års mellanrum, så det finns en generation som inte vuxit upp under krig och med glädje segervissa gick ut för att dö, jmf VK1-VK2.
Finns motargument som att världen förändrats och kunskaper är mer tillgängliga idag.
Någon får rätta mig om jag har fel men är inte en gemensam nämnare mellan alla de historiska tillfällen du räknar upp Argh-fritt-europa att USA hade guldmyntfot? Vilket man som bekant inte har längre. Det ger flera effekter som kan slå åt båda håll.
Nu vill de återskapa något liknande och motverka att andra länders valutor (läs yuan) ska få minskat inflytande. En svår policy att implementera då den bygger på självisolering och påtvinga avtal med andra länder då globaliseringen lagt makten hos USA. Det är det vi ser med deras nya säkerhetsdoktrin också. Amerika först. Sen fokus på Kina. Sen tvinga andra att klara sig själva med support av det som är tillgängligt idag från USA. Samtidigt som alla måste köpa försvarsmateriel från USA. ”Klara er själva — men bara med vårt försvarsmateriel”. Svårt att navigera.
Guldmyntfot är nonsens. Den kan när som helst upplösas av staten, och alla guldmyntfötter har också upplösts. De ger alltså exakt noll trygghet.
“…denna sorts ekonomisk självorsakade implosion har uppstått med cirka 100 års mellanrum.”
Jag har för mig att jag sett två sorters “långa cykler” nämnas på Nätet, kanske främst (alternativ-)historiska YouTube-kanaler:
* En politisk, om imperiers / stormakters uppgång och fall. De cyklerna skulle visst vara 250 år. (Kommer inte riktigt ihåg hur de passade in Romarriket i det…)
* En ekonomisk, cykeln för de riktigt stora ekonomiska krascherna. (Typ Digerdöden, Tulpanlöksbubblan, Napoleonkrigen…?). Jag är nästan säker på att där brukar det talas om en period på 160 år.
Man blir lite gladare om man tar ett långsiktigt perspektiv. Jag är ner ca 16% hittills i år. Tänker jag på det så blir jag ledsen.
Om jag i stället tittar på min genomsnittliga utveckling de senaste 10 åren (som alltså innefattar flera krascher), är jag plus 8.7% per år i snitt. Tänkert jag så blir jag inte ledsen.
20% är från toppen, inte i år. Tror toppen var typ nov-dec eller ngt, men kollar alltså inte upp det nu.
Börspsykologi är ett ämne som inte alla behärskar. Jag har tidigare lyssnat på föredrag hållna av C-G Gyllenram,
Ability Asset Management,
http://www.marknadsbrev.se
Mycket av Lars punkter ovan, speciellt rädslan att möjligen förlora ännu mer genom att missa en kommande uppgång, återkommer från det föredraget.
Kloka ord att lägga på minnet så man inte alltid rusar efter flocken mot nödutgången. Var och en lägger ribban på sin egen risknivå.
Detta är ingen rekommendation att investera via marknadsbrev.se
Men föredraget jag lyssnade till räddade mkt av mina medel avsatta till pensionen.
Jag vill uppmana alla att räkna till tre och hämta andan, tänk till före du agerar med reptilhjärnan i affekt.
Jag brukar påminna om att när börsen går ner är det fortfarande någon som köper. Och det vi handlar med är ett företags (oftast) fiktiva värde med löfte om eventuell framtida vinst.
Man kan bara gratulera bankerna som fått alla till att tro att dom kan skapa vin ur vatten och guld ur luft.
Det här må vara något av det bästa jag läst i ämnet någonsin. Tack för att du postat detta. Jag hoppas innerligt att det sprids mer och brett.
Såg en bunte YouTube-klipp i ämnet precis. Experter med 20-50 års erfarenhet av börsen i USA. Alla var rörande överens om att ingen kan se framtiden.
På frågan om hur de förändrar sina uppskattningar för bolagens ekonomi framöver svarade flera stycken “Det är som att kasta pil i ett kolsvart rum där man inte var var tavlan är. Det går inte. Vi är helt blinda.”
Min strategi är enkel. Ha runt hälften i aktiefonder primärt Sverige, sen Europa sen Asien. Ha andra hälften i bear-fonder som går i omvänd riktning. Oavsett vilken väg börsen tar kommer jag gå runt nollan på mina innehav. Jag har ingen aning vad som kommer hända och chansar att detta bevarar mitt kapital bäst möjligt.
Vilket klipp?
Jag kan tillbaka-rekommendera Howard Marks Bloomberg-intervju från de senaste dagarna. För den intresserade kanske inget revolutionerande men som alltid bra och distinkt framfört. Finns på youtube.
Precis det klippet. Sen rekommenderade algoritmen ytterligare klipp från Bloomberg med andra experter med i princip identiskt budskap. Den kvinnliga programledaren var med i samtliga klipp, ibland ackompanjerad av en man.
Lisa Abramowicz är bra.
Det är tråkigt att svensk finans är så fruktansvärt dålig så det är Bloomberg eller CNBC linjär-tv som gäller om man ska få vettig information.
Lägg av du är inte gammal, behöver du hjälp med dagliga aktiviteter?
Beror på vem du frågar.
Här kan ni få en referenspunkt:
Min morfar köpte nya skidor när han var 80. Han var inte gammal då. Fast norsk.
Då räknas det inte. Jag säger som Obelix: Ils sont fous, ces norvégiens!
Obelix har som vanligt koll! 😀
Min mormor som fyllde 99 igår pratar om när hon var ung. Då menar hon 85. Hon är också norsk för övrigt, ser vi en trend?
Definitivt! 😆🇳🇴
Får se om det blir förhandlingar. Men först ska korten upp på bordet ä.
“China strikes back at Trump with 34 percent tariff — bans some rare earth exports to the U.S”
https://www.tomshardware.com/tech-industry/china-strikes-back-on-trump-tariffs-bans-rare-earth-exports-to-the-u-s
Förtroende återskapas inte över en natt av förhandlingar.
Notera att 34% väl var precis tullnivån USA satte på Kina?
Sakkunskaparna menar att Kina den här gången är förberedda på Trumps och inte tänker vika en tum. De menar att det därför de inför 34 % på allt, inte bara på sånt de enkelt kan anskaffa någon annanstans.
Min egen oinsatta analys är att Kina insett att de klarar sig utan USA mycket bättre än USA klarar sig utan Kina. Visst, de har inhemska problem, men det har alla andra också de har förmodligen också dragit snutsatsen att Trump-USA inte kommer att vara särskilt populära internationellt.
Det har gått fyra år sedan sist och Kina har fortsatt bygga sitt nätverk, medan USA nu pissar på alla sina allierade.
Och att USA nu slåss mot hela världen, medan hela världen bara slåss mot USA. Kina iser att nu finns det chans att teckna andra handelsavtal med ex Australien och EU.
Både Australien och Kina är säkert sugna på att styra om Australiens köttexport bort från USA.
Jag har passerat 60 och har på ett par veckor förlorat 5% av kapitalet på MinPension. Surt, men jag räknar med att det tas igen på de sex år jag har kvar att arbeta.
Det viktigaste just nu är just att jag kan arbeta sex år till. Kan jag det är tappet inte så jobbigt. Och får jag arbeta sex år till får jag väl arbeta ett extra år som en finansiell värnplikt så att min pension återställs.
Min nästa rekommendation är till alla som börjar närma sig pensionen. Sälj din elektriska SUV och villan och flytta till en kommunal hyreslägenhet och köp en cykel. Sitter säkert hårt inne för många men ekonomisk downsizing är det bästa sättet att klara sig. Står man redan på botten är detta givetvis svårt eller omöjligt.
Men såvida inte detta bryter ut i rent vansinne med arméer av hemlösa och krig så ligger vi ändå rätt bra till i Sverige.
Detta är bara en liten blipp på grafen. Köpte man 2022 är man fortfarande 60% upp.
När Trump tillträdde förra gången gick börsen ner 20%. Två år senare var den nästan upp 100%.
Det är inte så många som köpte på botten. Falsk jämförelse.
Men då fanns det också folk som övertalade honom att inte genomföra alla idiotiska idéer han fick.
Klokt! B o C👍 Bra att någon kommer ut ur finanstwitter garderoben.
Man kan också fråga sig varför man skulle vilja äga en massa pengar/obligationer, förutom i likviditetssyfte. Känns väl spontant bättre att äga andelar i en verksamhet.
Jag undrar om inte Musk försöker skapa en AI som kan läsa av börsen och förutse händelser och deras effekter.
Tullarna och handelskrigen kommer vara bra läromaterial iallafall.
Då får man nog bygga en tidsmaskin..
Tänkvärt. Jag började avveckla fonderna efter Trump satte sig på tronen. Bytte från globalt till europa veckan innan det började diskuteras här. Löste CSN och bolån innan liberation day. Kanske fonder slår på sikt men just nu är trygghet skönt. Min sen några år bortgångne man var en entusiastisk följare på den här bloggen. Jag tror fortfarande han viskar en del tips i mitt öra. Verkar som att han håller sig uppdaterad oxå. Även om han inte var bra på att köpa blommor.
Europeiskt har väl gått i storleksordning ungefär lika uselt?
Eller så har jag valt fullständigt fel fonder.
Ja, att inte äga fond med innehav i usa efter bråket i vita huset och påhoppen på Canada och Grönland var ett moraliskt beslut snarare än ekonomiskt.
Du har säkrat en del vinster och ökat din ekonomiska trygghet. Gott så kan jag tycka. Grattis till kloka beslut.
TACK! Det var befriande att läsa om erfarenheter och ärliga ord från en som genomlevt sju börskrascher och 33 år på börsen.
I spent half of my money on gambling, alcohol and wild women.
The other half I wasted.
/ WC Fields
😂👍
Underhållande med alla experter i media innan raset som förklarat att Warren Buffet är slut och att det var korkat att sitta på så stor nettokassa. Typ den där linslusen i Rika Tillsammans som folk av någon outgrundlig anledning tar för expert – han deklarerade nyligen att Warren Buffets livslånga överavkastning berodde på 100% tur. Sure…
Buffet har för övrigt sagt något annat som alla “FIRE/4%regel förespråkare” borde ta till sig – “You Really Shouldn’t Own Stocks” Unless You’re Prepared to See Them Drop 50%”. Man ser redan nu att FIRE personer börjar få lätt panik efter det här relativt sett lilla fallet.
4% regeln är en knaper regel som ger för dålig marginal men varje gång jag försöker nämna det för någon förespråkare så blir jag sågad…
Buffet är otroligt bra på att beskriva scenarion och tilldela var och ett en sannolikhet att just det scenariot förverkligas. Dessutom älskar han företag som genererar kassaflöde med stor kontinuitet. Bra kombination fullt klart.
Tog inte han å sålde en massa å flytta till retail
Nu är tiden inne att ladda ner hundratals årsredovisningar och beräkna Buffets “owner earnings” för 10 år bakåt, lusläsa allt om företagsledningarna, och uppskatta kassaflödet 8 år in i framtiden, samt hur stabilt företagens “moat” är. Allt detta jobb görs på fritiden, så klart.
Rika är som Trump.
Tyvärr drar den typen av människor alltid en stor publik.
Buffett är grym.
Hans styrka är en väldigt hög omsättning på sina innehav.
För min egen del kör jag samma stil som Marks och Buffett. Finns det inget vettigt att köpa står jag utanför, vilket gör att min likviditet ofta är hög. Nu har jag precis som Buffett och Marks min likviditet i bonds då jag tror att räntorna ska ner.
Nu har ju räntorna sjunkit kraftigt på kort tid och skulle det bli någon sorts lösning gällande tarifferna får man omvärdera den placeringen.
Herrejösses … När man inte tror att saker och ting kunde bli värre. Eller rättare sagt, den helt galna historien bakom tullarna. https://youtu.be/MJbZCbBLqkk?si=AcV19tCSS8W8lMhp
Trump, som förvisso ältat tullvapnet sedan sent 1980-tal, fick alltså den “vetenskapliga” grunden till denna ekonomiska policy (för han hade ju inga riktiga ekonomiskpolitiska förslag att komma med) genom att mågen Jared Kushner under valkampanjen 2016 googlade fram Peter Navarros bok “Death by China”. En bok där Navarro citerade en viss Ron Vara (nej, det blir ingen cigarr för att gissa vem det är …) upprepade gånger till stöd för sin skogstokiga idé. Kushner ringer sedan Navarro och ordnar ett möte med Trump. And the rest is, as they say, history.
Ron Vara? Jag dör! 😂😂😂
Trots att konsekvenserna aldrig är mindre än oerhört allvarliga ligger det ändå något oerhört komiskt i hela gänget som omger Trump. Det finns ett antal människor i gruppen som är att karakterisera som direkt onda, men det står också en stark stank av bondfångeri – Åsa-Nisse och Klabbarparn – över det hela.
Apap, smeta inte ned Åsa-Nisses och Klabbarparns goda rykte, de var inga ”bondfångare” utan kluriga bönder med god vandel, absolut inte jämförbara med slöddret i Vita huset.
Nisse och Klabbarparn är väl inte bondfångare utan snarare arketypen för sessas (tilltänkta) offer. (Tilltänkta för att de — i alla fall Nisse — är för kluriga för att gå på lurendrejeri.) Ska du nödvändigtvis hänvisa till dem blir det väl snarast Sjökvisten, specerihandlarn, som passar in.
Ja, man kan inte annat än hålla med den här kommentaren från stället där jag snubblade över länken. Det är ju så uppenbart så det skriker om det.
Peter Navarro Invented an Expert for His Books, Based on Himself | NYT Oct. 16, 2019 (Arkivkopia)
Korrekt men lite överdrivet pessimistiskt. I stort sett gjort samma resa som du. Om man bara sitter kvar och fortsätter spara så har man historiskt sett tjänat på det. Är man nervös över börskrascherna så kan det hjälpa att ta en graf över valfritt större index och kolla en 30-års period.
Hade man tänkt gå i pension/använda pengarna om 1-2 år kanske det var ett misstag att ligga 100% i börsen. Men det kanske studsar tillbaka lika snabbt som efter corona men oavsett så brukar det lösa sig på sikt.
Tveksamt om det gör det denna gången
Tveksamt om det löser sig på sikt? Du var munter 😉
För den här gången är det annorlunda?
30 år säger ju ingenting.
Ränteläget och värderingarna var helt annorlunda då.
Jag har nu hållit på med detta på heltid sedan 1992 och väldigt mycket har förändrats.
På 90-talet var det enkelt att tjäna pengar då det var människor man tävlade med.
Nu är det algoritmer och AI som läser av internet på en hundradels sekund. De enkla stålarna är borta och konkurrensen är numera stenhård.
Värderingarna vi ser nu är uppblåsta av dumb money (månadssparare etc) som har noll koll på värderingar utan bara handlar på som en programmerad robot.
“Värderingarna vi ser nu är uppblåsta av dumb money som har noll koll på värderingar”
Precis. Dessa idioter förtjänar att bli av med sina pengar. Tyvärr tror jag att det kan räcka flera år innan bubblan spricker. Det finns för mycket “dumb money” som är villiga att köpa Tesla aktier oavsett värderingarna.
Min aspieson började spela poker då när det fanns en massa dumma pengar i den industrin. Han började med $30 som han fick när han reggade sig och spelade $3 turneringar. Tog honom nåt år eller två att bli miljonär. Sedan blev som Run beskriver börsen nu. Dumma pengar är som lågt hängande frukter 🍇 fast har du inte rätta färdigheterna så kommer du upptäcka att de har taggar.
Om du har ett bättre råd än en marknadsviktad globalfond för den genomsnittliga småspararen så säg.
Ja det har jag.
Placerar aldrig så åt dem jag placerar åt.
Och din egna investeringsstrategi har naturligtvis bättre track record än en marknadsviktad globalfond får man anta?
Naturligtvis, annars vore det ju sjukt knasigt att arbeta heltid med detta.
Statistiskt kommer det alltid vara nån som lyckas bättre. Men det är kanske inte alltid samma person.
Men om du har en repeterbar strategi som konsekvent slår index och som är applicerar för en småsparare får du gärna dela med dig av den.
Fram till dess fortsätter i alla fall jag att luta mig mot vetenskapen och håller mig till marknadsviktade globala indexfonder.
Werner
Jag slår absolut inte index varje år. Ifjol var jag väsentliga sämre än index, i år är jag väsentligt bättre.
Som bloggaren typ skriver. Vid uppgång är alla världsmästare. Vid nedgång är det få som aspirerar på den titeln.
Det där med vetenskap kan du typ glömma, det existerar inte inom finans.
Anledningen till att globalt har gått bra stavas globalisering. Tror du på fortsatt ökad globalisering är det vettigt att ligga kvar i globalfonder. Tror du inte på det får du ändra strategi.
Statistik och sannolikhetslära är i högsta grad vetenskap.
Som småsparare vet jag att det är väldigt svårt att slå index. Majoriteten som försöker misslyckas.
Därför månadssparar jag i en marknadsviktad global indexfond med låg avgift.
Men om du har lyckats hitta en strategi som över tid ger en bättre riskjusterad avkastning är det bara att gratulera.
Werner
Vi pratar om två olika saker.
För mig är det ett arbete, för dig ett sparande.
Är det ett arbete måste man vara smartare än marknaden.
Nu trillade poletten ner för mig.
Du arbetar alltså som någon form av fondförvaltare? Då förstår jag att du inte gillar passiva globala indexfonder med låg förvaltningsavgift. De är ju ett direkt hot mot din affärsidé.
För dina kunders skull hoppas jag att du fortsätter att vara smartare än marknaden — även om det statistiskt sett är osannolikt att långsiktigt lyckas med det. Och för deras skull hoppas jag också att den premie du tar inte äter upp deras vinst.
Din polett ramlade ner i fel fack.
Jag är inte fondförvaltare utan egen trader sedan 1992.
Idag hamnar även jag på minus sedan årsskiftet då Asien faller mer än 7%.
Xiaomi faller 15% och Lenovo 21%.
Dax förväntas öppna minus 4.5%.
SPX förväntas öppna minus 3.5%.
Då är du ännu mera en statistisk anomali. En egen trader som på över trettio år lyckats överprestera en global indexfond med låg förvaltningsavgift.
Fast rent stokastiskt måste det finnas någon. På samma sätt som att det alltid finns någon vinner på lotto.
Men återigen, grattis, och jag hopas att din strategi fortsätter att fungera.
Håller med att det var lättare för att handla förr..Men man kan även idag göra snabba klipp.Såg för några veckor sedan Swebbtvs aktiesparprogram.De hade köpt Scandinavian Astor som är underleverantör till vapenindustrin och som för mig passerat under radarn.Köpte på mig ett antal.Aktien steg 100% på några dagar och jag sålde. Hörde program med Alexander Bard som alltid är påläst. Han rekar svenska teknikbolag med inriktning på vapenindustrin. Skall fråga Al vilka aktier som finns.
Bra skrivet. F.ö. tror jag att det inte blir ro på börsen så länge vi har den här presidenten i US. Stabil börs kräver stabil politik. Har också minskat andelen World index, läs USA.
Min personliga strategi har alltid varit densamma. Om jag har 95 % av mitt kapital på börsen missar jag inga uppgångar. Med en bred portfölj blir jag inte heller alltför drabbad om jag har fel om ett enskilt bolag.
Jag har investerat sedan 2012. Min avkastning har varit marginellt bättre än NASDAQ-index, men intressant nog har portföljen fallit mindre vid nedgångar samt som rusat mindre vid uppgångar.
Hittills i år är jag ner -12,9 %. Omviktningen där jag sålde av delar av mina Apple och Microsoft-aktier och köpte Saab har dämpat fallet något.
Just nu överväger jag faktiskt, för första gången i mitt liv, att belåna portföljen med 10 %. Jag tycker att svenska bankaktier börjar se ganska prisvärda ut.
Dum fråga: Om du belånar din aktieportfölj vid någon bestämd tidpunkt, kan du sedan ändra sammansättningen; fortsätta handla, gå ur en aktie och in på en annan?
Jag menar, om du belånar din kåk så kan du ju inte sedan sälja den och köpa en annan och ha kvar samma lån…
Ja. Det går.
Hur då? Inte för att det skulle vara aktuellt att själv hamna i det läget, men av allmänt intresse. (Okej då: Nyfikenhet.)
Ett mycket bra inlägg tycker jag. Nej antagligen inte vad folk flest vill höra men förmodligen vad väldigt många skulle behöva läsa.
Själv försöker jag att inte göra något överillerat men jag funderar skarpt på att dumpa en stor del av aktierna och samtidigt lägga upp en plan för att köpa tillbaka över de närmaste åren. Precis som bloggaren skriver kommer ingen strategi att vara korrekt så frågan blir vad som med rimlig sannolikhet blir tillräckligt odåligt.
“Och nej, din personlige bankman är inte en oberoende rådgivare.” – Men han är ju så trevlig./ altenarivt: Vi har fått en bra och öppen relation och han agerar inte så som en säljare gör, han är till och med så ärlig att han rekommenderat mig att ha kvar mitt fondsparande hos Avanza då jag har så låga avgifter där.
Men han tipsade mig om att jag kunde få ännu bättre rabatt på bolånet om jag bara flyttade över min tjänstepension.
“jag fick 1% rabatt på deraws listränta om jag gav dem rätt placera alla mina pengar. Swedbank (eller annan bank) ÄLSKAR och ser verkligen just MIG
Ja. Det är samma känsla som folk brukar känna när de blir internetbedragade. Med skillnaden att bedragarna antagligen är mer ärliga om vad de sysslar med än banken 😀
Bankrånarna har flyttat till andra sidan disken. Helt ute och springa omkring och larva sig medpistoler.
Apropå börsnedgången.
Kollade mitt Avanza som visar -3,2 % i år och 25% på 3 år. Helt ok med en årlig avkastning på 8 %.
Men då har jag legat med ca 35-50 räntekonto konstant. Pensionär så behöver vara lite försiktig.
Alla som arbetar på en bank är försäljare. Inklusive s.k. personliga bankmän.
Och lyssna ALDRIG på aktietips på forum eller nätet.
Det var en individ som försökte haussa en aktie här (och blev utkastad). Denna aktien är ner 50% sen årsskiftet.
De som glatt ger sina råd är INTE de som vill ditt bästa.
Jag har vänner som frågar mig om råd hela tiden. (då jag fram tills nu haft väldigt bra avkastning sett över senaste 15 åren).- Mitt råd är alltid
Ditt sparande. DINA val.
Jag har tidigare berättat vilka fonder jag har. Nu har jag slutat även med det.
OM jag gör fel (vilket jag kommer göra) sumpar jag bara mina egna pengar. Inte nån annans.
Vad gäller aktietips på börsen kan ni fråga er om den personen är rätt med dina pengar. Du anonyma läsare. Eller om personen driver saker för sitt eget bästa
Hint. Bloggaren driver exv bloggen för att den ger en del av hans lön. Inte för att du ska få kommentera. Och är nog en av de bästa på att “tänk själv. Gör din hemläxa”. Med “det kommer ändå skita sig” 😀
För övrigt ang oberoende rådgivare.
Se till att de tar betalt för de tjänster de erbjuder.
ALL gratisrådgivning bygger på provision. DVS att de får betalt för att stoppa in dig i lösningar.
Tror du att det innebär att det blir det som är bäst för dig är du naiv.
De som har “private banking” betalar antingen rätt stora avgifter för denna. Eller procent på förvaltat kapital.
Om du har “gratis” private banking så har du helt enkelt inte det. Då är du bara en bankkund som de får provis på.
Är nåt gratis för dig så är det du som är produkten eller vad brukar man säga?
precis….
TANSTAAFL
Eller som Shakespeare uttryckte det: Att vara eller inte vara en vara.
Mycket bra genomgång Lars. Oavsett nedgången på börsen finns det även nu riskvilliga vinnare hur otroligt det än låter.
Vi har säkert som Amen i kyrkan att förvänta oss skattehöjningar på grund av ökade försvarsanslag, förmögenhetsskatt, fastighetsskatt you just name it.
Sitter just nu på en miljon på sparkontot och funderar på vart jag skall göra av dem.
“Increases are of sluggish growth, but the way to ruin is rapid”
– Lucius Annaeus Seneca, 1st Century AD
@LW, @Lars Wilderang
Det där var nog det bästa jag hört ifrån en privatperson, wow. Jag har själv tappat runt 20-30% i år och då lever jag ändå på min swingtrading. Det största tappet kommer ifrån investeringsportföljen (“fond-laget” och aktier med JÄMN formkurva på 5år).
Det enda jag kan tillägga som trader till din ypperligt bra skrivna artikel är att även om man gjort ett riktigt korrekt och bra grundjobb till sitt sparande så gör det ont. Även för mig som jobbar med det. Det enda jag kan påverka är HUR jag arbetar.
Dvs, sålt av aktier när mina stoploss bryts och lita på att jag gjort ett bra arbete med valet av fonder till mitt “fond-lag”.
Det jag och mina trading “kollegor” har skrattat mest åt är att en ö, bebodd av enbart pingviner också fått tull på sig, samt HUR de har räknat ut vad varje land ska ha för tull.
Jomen. Du har iofs inte förlorat en krona förrän du sålt dina aktier.
Avslöjar väl hur grön jag är men vill lägga till att som noob går allting väldigt långsam när man vill vara snabb.
Lysa till kontot på storbanken? 2 dygn sälj + 2 dygn överföring.
Storbanken till nischbanken? Några dygn.
Sen sätter storbanken tak på hur stora överföringar man kan göra.
Och så taket på statliga lånegarantin på 1.050.000 som gör att man måste ha flera banker.
Inser när jag skrivit detta att jag måste lägga till fler uttagskonton hos Lysa, Nordnet, Avanza osv. Så att man åtminstone slipper slussa pengarna via storbanken.
*facepalm*
Ärligt talat, skippa nischbanker. Vad ska du ha dem till?
Överföring från storbank till Avanza och Nordenet sker i realtid.
Dock finns det restriktioner för belopp.
Insättningsgarantin.
Men det problemet är på väg att lösa sig av sig självt 😅
Det är bättre du kör amf räntefond kort som jag rekat till Stig förut.
Nischbankerna styrs av gangsters.
Pengarna du sätter ut slussas vidare till folk som absolut inte ska ta lån.
Tror knappast att du vill vara en del av det spelet.
👍
Ja, det är ju lagom kul att kolla nichbankens ’spegelhemsida’ för låntagarna…
Läs min replik nedan. Insättningsgarantin gäller inte fonder. Om du har en typisk räntefond som AMF Räntefond Lång är det Investerarskyddet som gäller.
Om jag inte missförstår dig fullt ut här…
Vi som är privatinvesterare har två skydd från staten:
1. Insättningsgaranti som är 1050 kkr per person och institut
2. Investerarskydd som är 250 kkr per institut
Skydd 1 — https://www.riksgalden.se/sv/var-verksamhet/insattningsgarantin-och-investerarskyddet/sa-fungerar-insattningsgarantin/
Täcker pengar typiskt på bankkonton, räntekonton och klientmedelskonton. Även kontanter på ISK/KF. Nätbanker som erbjuder räntekonton hos andra aktörer är således bra, då det gäller per institut. Om en sådan erbjuder 5 andra institut är garantin således 1+5 x 1050 kkr för kontanter.
Skydd 2 — https://www.riksgalden.se/sv/var-verksamhet/insattningsgarantin-och-investerarskyddet/sa-fungerar-investerarskyddet/
Täcker investeringar som inte kan återbördas om institutet som hanterar dessa går i konkurs. Investerade pengar vars värde är garanterat av staten måste hållas under 250 kkr per institut. Det är en omöjlighet för den som har någon miljon eller mer i privat sparande. Vilket talar för att dessa investeringar görs hos institut med gott rykte och god regelefterlevnad.
Men denna kraschen…lite rörande nästan att se att ni tillmäter Trump partiellt förstånd avseende ekonomi när han yrat om Tariffer-big-time under valrörelsen och därefter och bomben han smällde av på “Liberation Day” var ju helt i linje med Trump anno 2025. Vill inte låta som en raljant backtrejder men nog många mer än jag som gick ur när Trump vann valet för att avvakta bl.a tullarna. Det är däremot svårare att veta när man ska hoppa på igen, gäller att hålla FOMO under kontroll. Men några illröda dagar till så kommer nog fanskapet att använda små eftergifter från omvärlden som viktiga segrar och framhålla sig själv som en skinande vinnare för sina fånigt dumma fans/MAGA och släppa på tullarna lite i sänder.
$onalds Uppmärksamhet span är väl begränsat till 2 till 3 månader, om det inte gäller golf.
Undra vad för tossigheter $onald kommer med sen.
Donald Trumps särskilda rådgivare Elon Musk hoppas att USA och Europa kan slopa alla tullar mot varandra, rapporterar AFP.
En lönsam förhoppning – eller förhoppning om lönsamhet…
Elon Musk – har tappat 11 miljarder dollar i veckan sedan Donald Trumps tull-löften.
Hoppas vi ser en spricka mellan kanditaterna i ekonomi och där Peter Navarro varit drivande och parhäst med Trump för att driva igenom tullarna.
En Peter Navarro som även han har en protektionistisk syn på handel och hävdar att andra länder lurar eller utnyttjar USA.
Peter Navarro, professor i nationalekonomi, fängelsekund och lögnare i intervju om införda tullar.
https://www.youtube.com/watch?v=OLFbfJzDB-U
Somliga samlas via reklamlänkar på t.ex. Aftonbladet hos https://samverkanenergimiljo.se/ Känns väldigt sponsrat av någon.
Inte ‘gräsrot’.. . .
Om ni vill ha ett gott skratt kommer här en rolig låt: Tullfest hela dan
https://youtu.be/TAQ3kkC4f2I?si=MjNutXe8nctLke2a
Lyssnade på en intervju med den välkände amerikanske fondförvaltaren Howard Marks, via länk från kommentar på den här bloggen. Han menar att det här är den största förändring av miljön under hans karriär (och han är 78 år gammal). Ytterst svårt att säga hur det blir, han tycktes förorda obligationer nu men allt är osäkert.
Trump har genomfört ett paradigmskifte, från frihandel som gynnat USA och världen så mycket de senaste 40 åren, till detta.
Trump tycks även vara rent ideologiskt övertygad om tullarnas förträfflighet, talar drömmande om 1800-talet då USA hade tullar men ingen inkomstskatt. Tror det är stor risk att detta inte enbart är ett förhandlingsspel, utan att vi får leva med tillväxthämmande amerikanska tullavgifter.
Så läget är svårt, att blicka tillbaka till pandemienedgången eller dotcom-bubblan ger inte nödvändigtvis så mycket. Det här är ett nytt läge.
Bra text, tack.
Liten kommentar dock om H, ingen regel utan undantag, säljwarranter funkar utmärk i dessa dagar..
Nu är jag sen på bollen här, men här är hur jag ser på pengar på börsen, och detta borde gälla ganska många om ni tänker efter lite. . .
Pengar på börsen är, oavsett om det går upp eller ned, pengar jag inte haft kvar annars! Ja, det är sant, få av oss hade suttit med en jättehög på sparkonton om man inte målsparar till något speciellt. Pengarna hade istället använts och varit osäljbar skit i garaget, för dyrt boende eller resor. Istället har de jobbat på börsen. Alla vet att det krashar ibland, så varför må dåligt för det, hade de inte varit på börsen hade du högst troligt inte haft kvar dem ändå!
Jag är en vanlig lågavlönad arbetare som försöker upprätthålla månadssparande i indexfonder av cirka 20% av lönen, så jag är ingen superriking. Har givetvis buffertar osv men på börsen är största delen av mina besparingar. Och hade de inte varit där hade jag rest upp dem, så är det! Så även om det blir ordentlig och långvarig kris och jag behöver pengarna till något och det bara är 10% kvar så tänker jag inte hänga läpp för det, för jag hade inte haft de pengarna heller om jag inte sparat på börsen! Och jag tror detta gäller de flesta!
Pengar som ska användas de närmaste åren ska ju inte var på börsen, det vet “alla” så sluta panika nu!
Och den som leker trejder bör väl också göra det med pengar denne har råd att förlora?
Intressanta iakttagelser från författaren. Och i mångt och mycket kan jag bara hålla med. Jag har ”varit på börsen” sedan2016 och för varje krasch man rider igenom stiger pulsen lite mindre.
Jag sålde av mina innehav i försvarsindustrin för sisådär 3 veckor sedan, jag skulle nog få mothugg här, men när det planade ut någon vecka eller två edter haveriet i vita huset kände jag satt den sektorn vara uppe i lite väl tunn luft. Sedan dess har jag suttit med 25 procent likvider. En kollega med liknande börsintresse hetsade mot i fredags att kasta in allt igen, för att botten troligen är nära. Själv är jag mer tveksam.
Därutöver hade vi igår dop för vårt yngsta barn. De ca 10 000 kr som trillade in från släktingar i dopgåvor ska jag nu förvalta i 18 år (minst). Så frågan är om det är läge att göra några köp åt honom imorgon, eller om man borde avvakta. Många barnbidrag ska samma väg, så det är väl inte livsavgörande, men det känns viktigt för pappa att inte klanta till det för mycket.
Noname.
Grattis till barnet!
Vad gäller köpa idag så är det ingen idé att ställa såna frågor.
Det finns tyvärr en myt att någon/några sitter på sanningen om börsen, så är det inte.
Nu är det om möjligt ännu svårare än historiskt då det kan vara så att vi går mot deglobalisering.
Går vi mot deglobalisering ska börserna ner väsentligt mer.
Några sena kommentarer från en icke-expert (men som kan lite psykologi istället)
– Relationen uppgångar/nergångar: Intressant. Jag tror inte i grunden att det finns något som “objektiva börsvärderingar”, vi är som människor alldeles för mycket styrda av förväntningar och känslor. Det återspeglar sig hela tiden i börskurserna. Uppgångarna och nedgångarna är kommunicerande kärl som utövar ömsesidig förstärkning på varandra.
Börsen (eller enskilda marknadssegment) blåses alltid upp under goda tider (“goda tider” behöver då inte betyda vinster realiserade här och nu, utan en positiv förväntan om framtida vinster). När något händer som bryter optimismen blir det en dubbel effekt av att börsvärdena delvis är uppblåsta och den panik och pessimism som alltid inträder när människor får en brutal påminnelse om att solen inte kommer att skina alla dagar, bara för att det varit högsommarväder några veckor. Resultatet blir förutsägbart snabbare och brantare fall än uppgångarna (som en helhet, för enskilda företag eller i vissa fall marknadssegment kan ju som alla vet mycket snabba stegringar förekomma).
Den andra sidan av myntet är att när fallet är tillräckligt stort finns förutsättningarna för att kurserna ska kunna vända uppåt igen. En god cirkel skapas där de flesta tjänar på sina investeringar igen. Optimismen ökar och vi kan då åter få sekvenser av flera år med bara enstaka mindre “bumps in the road” där kurserna stiger kraftigt. Tills den dag då illusionen av ständig sol blivit för stark och (oftast) någon yttre händelse bryter förtrollningen och startar en ny resa neråt.
– Vår kollektiva självöverskattning. Precis som de flesta anser sig köra bättre bil än genomsnittet tror både amatörer och professionella aktörer på börserna att deras strategier kan slå index på längre sikt. Detta trots att det är mycket väl bevisat att så inte är fallet. 7% av alla slår index över tid enligt vissa studier. Som Lars skriver kan investerarna förutsäga upp- och nedgångar med någon väsentlig precision och därför inte heller avgöra vad som är “rätt tid” att köpa eller sälja. Det enda rimliga rationella rådet för en enskild person är alltså att placera sina aktieinvesteringar i billiga indexfonder och sen sitta still i båten (även för att minimera förvaltningskostnaderna). Ändå handlar miljoner och åter miljoner människor själva med aktier eller ännu mer volatila och därmed riskfyllda instrument.
Här kan man förstås också se kopplingen till Lars slutsats A): Historiskt har börserna haft längre perioder av uppgångar, medan perioderna av större börsfall varit kortare. Alltså finns goda förutsättningar för en kognitiv illusion, då större delen av en genomsnittlig investerares aktivitet sker under uppgångar och därmed med större sannolikhet genererar vinster. Då blir det lättare att intala sig att förlusterna under börsfallet är en tillfällig olägenhet i den annars så framgångsrika strategin. Och eftersom börsvärdena ju fortfarande har stigit bra på lång sikt har ju också flertalet investerares kapital gjort det.
Men de hade fortfarande i de allra flesta fall tjänat mer på en helt passiv investeringsstrategi.
– Kontrollillusionen: Vi lever alla i en föreställning om att vi har mer kontroll över vårt eget liv än vi faktiskt har. Annars skulle vi antagligen inte orka med det. Om vi fullt ut tog in alla faktorer totalt utanför vår egen kontroll som påverkar både börsen i allmänhet och hela vår ekonomiska situation i synnerhet skulle vi gå runt och ha ont i magen konstant. Och placera våra pengar på banken med insättningsgaranti istället för på börsen.
Sanningen är att vi inte har någon kontroll över hur våra investeringar kommer att gå och i de flesta fall är köp/sälj-besluten som bäst kvalificerade gissningar om framtiden. Vi har också svårt att omfatta insikten att framtiden alltid kommer att innehålla mer eller mindre oförutsedda händelser som kommer att påverka ekonomin. Covid-19, Trumps tullar. Och det kommer att komma mera, för det gör det alltid. Men så länge allt är bra eller åtminstone någorlunda bra lever vi för det mesta i en kontrollbubbla här och nu och föredrar att glömma bort vad vi alla egentligen vet. Inklusive att hur klokt vi än investerar och vad vi än investerar i så finns ingen garanti för att vi inte kan förlora allt.
“Vad sparar du själv i då?” kanske någon undrar. Och svaret är indexfonder och en del bundet räntesparande. Så i detta fall lever jag faktiskt som jag lär 🙂