Förutom att AI:n som ska ta emot röstdiktering till Västra Götalandsregionens nya journalsystemet Millennium istället för läkarsekreterare är känd för att hallucinera så till den grad att läkare överväger att säga upp sig då de inte kan garantera patientsäkerheten, så framkommer det nu att alla gamla journaler inte kommer föras över till det nya systemet. Patienternas medicinska historik blir därmed tom.
VG-regionens nya journalsystem ska initialt införas här i södra regionen och innebär alltså en utblåsning av journalerna, så man blir som patient alltså ett tomt kort. Planen för detta miljardsystem är att vårdpersonalen ska sammanfatta äldre anteckningar vid det första vårdbesöket med det nya systemet och detta kommer exempelvis bli ett enormt problem om det råkar vara ett besök till akuten. Kan bli trist när du kommer in akut med hjärtproblem och personalen först ska börja sammanfatta din journal och mata in i nya systemet.
Att migrera gamla journaler automatiskt till det nya systemet ansågs tydligen inte vara en funktionalitet som man ville betala för, utan istället ska detta göras manuellt på förekommen anledning för regionens nästan 1 800 000 invånare. Det kommer säkert gå helt felfritt, särskilt för multisjuka äldre med journaler längre än Bibeln.
Utöver det är det känt att man nu ska använda en AI för diktering av journalanteckningar, men att denna AI dels bara förstår skånska, och i övrigt hallucinerar och kan skriva lite spontana saker i journalen som inte hör hemma där utifrån LLM-logik, dvs att man skriver sådant som statistiskt sett brukar stå i sammanhanget. Enligt uppgifter till bloggen finns det läkare – särskilt läkare med utländsk bakgrund och som inte kan härma ren skånska – som överväger att säga upp sig från VG-regionen och söka tjänst någon annanstans. Detta på grund av att man är mån om patientsäkerheten.
Men Millennium drabbar iaf ingen som är frisk. Ett tips från vårdpersonal bloggen pratat med är att sköta sin motion, kost, hälsa, relationer och psykosociala miljö och sova ordentligt, så man slipper hamna i sjukvården i Västra Götalandsregionen nu när Millennium börjar införas.
Men oroa er inte. Västra Götalandsregionen har över 150 kommunikatörer som kan förklara för dig att det inte finns något skäl till oro.
84 kommentarer
Då är det läge att ladda ner sin journal…
Arkiveringslagen säger väl att det ska arkiveras i minst 13 år. (Inget vite om man tar bort efter 10 år), så det lär väl finnas kvar i gamla system en viss tid. Tror dock att cerner faktiskt har en bättre funktion för att summera patientstatus än vad de gamla systemen hade… men jag vet inte egengligen.
Den som tagit beslutet att inte skriva migreringskod måste ju vara helt tappad! Det är säkert inte lätt och finns säkert också risk för massor med edge cases. Kanske t o m FLERA olika källformat att ta hänsyn till. Men när man skrivit koden så migrerar den 1’800’000 patienters journaler mer eller mindre automatiskt på xx antal timmar. Dvs, yy timmars arbete att skriva koden + xx timmar att migrera och zz timmar att verifiera migreringen med stickprov.
Att migrera för hand betyder allra minst 1’800’000 (om alla patienter med historik återvänder till vården) * nn timmar per journals arbete. Dessutom bör *varje* manuell migrering dubbelkollas av någon kollega då människor felar på unika sätt, varje gång, medan kod brukar fela på identiskt vis varje gång och därmed är lättare att ta höjd för.
Sorgligt. Kan man kräva tillbaka inbetald skatt?
Jag köpte ett släktforskningsprogram för länge sedan. Där fanns möjligheten att exportera och importera till andra släktforskningsprogram. Vet inte hur det fungerar men tanken är god. Har sett att e-post program också har den möjligheten. Detta borde ju vara en självklarhet i datajournaler där det blir enorma mängder data och handlar om liv och död.
Viktiga är om man kommer eller inte kommer åt historisk data vid de tillfällen den kan vara relevant.
Det är sällan viktigt att läsa om en 10 år gammal stukad vrist om patienten kommer in med ambulans pga bilolycka.
Cerner blev kontrakterade att modernisera det existerande sjukvårdssystemet för veteraner i USA. Det gick sådär. Oracle tog över och satsade på utlandet.
Systemet som är ursprunget är VistA (intressant bakgrundshistoria):
https://en.wikipedia.org/wiki/VistA?wprov=sfti1#
När det gäller satsningen på Sverige, stämmer inte ordningsföljden. VGR och Skåne valde Millennium flera år innan Oracle köpte upp Cerner.
Jag har g*d-ske-lov ännu ingen längre journal och dessutom bor jag i Halland (om det nu hjälper).
Den som oroar sig bör logga in på 1177 och där hämta sina lagrade journalanteckningar vilka man har rätt att läsa, kopiera texten och ha den tillgänglig den dagen det nya systemet havererar eller det handlar om ett akutbesök.
Beträffande pappersjournaler minns jag vitsen där föräldern pratar med en granne: “Vi vet inte hur det går för vår sons läkarstudier eftersom vi inte längre kan läsa dom brev han skriver.”
När väl skiten träffat fläkten och alla som varnat fått rätt (exvis som i fallet Västlänken), när alla inblandade beslutsfattare skyller på varandra, ha öronen öppna och lyssna efter ursäkten: “Det var rätt då…”
Det en patient idag ser på 1177 kommer finnas kvar även efter byte av system… de gamla stängs ju inte av över en natt.
Nej, man behöver ju ha kvar det gamla till alla idag levande patienter har dött. Annars drar man ju ett streck någon gång och det som inte flyttats över blir förlorat.
Gamla som byttes ut 2013 finns inte kvar. Inget för mig hos från innan dess finns hos 1177.
https://goteborg.se/wps/portal/enhetssida/regionarkivet/sok-och-forska/detta-finns-pa-regionarkivet. Det mesta av gamla journaler finns nog lagrade här även de före 1977.
Om det inte är ren inkompetens så är det endast en kostnadsfråga.
Allt Oracle rör vid blir bajs…
https://www.dagensps.se/life-science/svensk-vard-koper-in-digitala-journalsystem-som-varit-fiasko-i-usa/
https://computersweden.se/article/1272291/oracle-backar-efter-hard-kritik-mot-nya-licensregler.html
Det blir ebolanazicancerbajs.
Precis. Alla klagar på SAP men Oracle. DET är jordens salt.
tydligen styrs denna region av en minoritet bestående av s v och mp
undrar majoriteten inte heller bryr sig?
150!!!!? De kan ju börja skriva in de gamla journalerna…
Vilket vansinne med systemet, håll dig frisk!
Kom på en ny tv-programidé för Felix Herngren: Felix stör en kommunikatör
Nu är ju inte detta hela sanningen, men om man som GP redan har bokat upp sig för en serie “avslöjanden”, så gäller det ju att utlämna och vinkla så att man får läsare.
VGR politikern has entered the chat.
Du skriver med politikerspråk ”dä ä fäl!”
Kom med förklaring vad dom inte stämmer.
Annars får du känna dig doxad som en av de ansvariga 😀
Jag är så långt ifrån politiker man kan komma. Aldrig varit och kommer aldrig att bli.
Det är så mycket i den här artikelserien som slirar betänkligt på sanningen. För att upprepa vad Lars brukar citera – “kolla aldrig en bra story”.
Men för att ta något konkret från den länkade artikeln, så kan man få intrycket att alla gamla journaluppgifter är borta eller ligger i något dammigt pappersarkiv. Så är givetvis inte fallet. På sjukhusen, till exempel, har de tillgång till alla gamla journalanteckningar via existerande läsfunktioner, som inte har något med Millennium att göra. Dessutom har det tagits fram en ny modul för Millennium med vilken man kan hämta in patientens gällande och historiska recept från den nationella databasen (den som apoteken använder när de expedierar ett recept) till Millennium med några snabba klick. Läkaren kan dessutom – precis som idag – titta i NPÖ för information om patienten.
Så det är inte lika dramatiskt som sägs i artikeln.
Man kan även notera att den intervjuade läkaren arbetar på NÄL, som inte får Millennium än på ett och ett halvt år. Så det skulle ju kunna hända att han inte är lika insatt i de nya arbetsmetoderna som en läkare på SÄS. Som vi inte hörde ifrån i artikeln.
Du har inget med detta och göra, men replikerar på detaljnivå …
Och jag har källor som till mig ansikte mot ansikte sagt att man bör undvika söka vård i SÄS upptagningsområde, eventuellt skriva sig på en vårdcentral utanför området.
Jag replikerar på detaljnivå eftersom jag känner till väldigt mycket detaljer. Inte via källor, utan av egen kunskap.
Jag kanske inte är med och spelar på isen, men jag sitter åtminstone i avbytarbåset. Till skillnad från de som sitter på läkaren…
*läktaren*
Du är alltså part i målet, förmodligen Oracleanställd, konsult eller VGR:s org.
Men dina källor är naturligtvis inte “part i målet”. 😛
Men, ja, jag har varit konsult åt Siemens Healthcare, Cerner och nu Oracle Health i flera omgångar och jobbat med det system, Melior och dess kringsystem, som Millennium nu slänger ut. Så jag har ingen speciell kärlek till Millennium som sådant.
Men jag har hyfsat bra koll på vad som pågår.
@Oldtimer
“Så det är inte lika dramatiskt som sägs i artikeln”.
Av dina kommentarer att döma behövs inte ens Millennium.
Skönt. Nu kan jag somna in.
Nu är det ju ett klick bort för att läsa gamla journaler via redan driftsatta läsningslösningar så att det skulle vara problem nå en känd patients uppgifter från akuten vid ett hjärtproblem är ett ickeproblem som mer skapar klick och rubriker hos media.
Roligt ändå att döpa ett IT-system till Millenium.
Millenium + IT, då tänker iaf jag på IT-historiens mest kända (och kanske dyraste att åtgärda) bugg!!!
Lite som om en kycklingleverantör skulle heta Salmonella!
🤣🤣🤣
Nu var ju det där ingen bugg, utan ett medvetet designval som var helt rimligt när det gjordes på 60-talet.
Alltså det gjordes så sent som andra halvan av 1980-talet. Då utslagna sig höljande dialog:
Jag: Nu när vi går över till databas, borde vi inte lagra 4 siffror i årtalet.
IT-chef: Varför då???
Jag: Vi sorterar ju allt möjligt på datum, och runt år 2000 kommer det ju bli fel i ordningen så att 00 kommer före 99.
IT-chef: ???
Jag: Förklarar en gång till, lite tydligare.
IT-chef: 4 siffror i år har vi redan provat, det var inge bra. Vi fortsätter som förut.
Jag: OK, du vara boss.
Innan IBM PC blev världsstandard så fanns det ett antal olika datorsystem i brett bruk. T.ex var Atari ST-serien standard inom musik och desk top publishing. Den första Atari STn kom ut på marknaden 1985, och operativsystemet – TOS – skrevs 84/85.
TOS klarade bara av årtal upp till 1999, även i sin sista release som kom 1992.
@Oldtimer: Hur definierar du bug om inte ett fel i programmeringen som under vissa förutsättningar ger galna resultat?
Jag definierar en bugg som ett oavsiktligt fel. Att inte spara århundrade på datum var ett designval som gjordes i gamla COBOL-system på 60-talet och som sedan följde med oss alldeles för länge.
Jag kom till min folktandvård i Västra Frölunda. Alla röntgenbilder verkade borda och de tog en massa nya. Då har jag tagit hundratals bilder genom åren, märkligt och kommer ställa till för sjuka människor. Tokvänstern
Lugn och fin. Journalerna finns kvar i befintliga system. Migrering kommer pågå i 2 år.
Att det gnälls mycket beror på att chefer (= läkare) stoppat huvudet i sanden under åratal och inte förberett sig för skiftet, inte minst på SÄS.
De drog upp sina huvuden i början av oktober. Liiiite sent och nu ylas det hejvilt och givetvis hakar media på då skrämsel säljer.
Människor hatar förändring och särskilt förändrade rutiner.
Det som däremot bör kritiseras är det enorma slöseri med skattemedel som Milennium inneburit.
När det gäller Milenniums AI är det precis som med vilken speech to text-funktion som helst. Det krävs (fortfarande) mänsklig handpåläggning.
De jag känner som betatestat funktionen säger att den spar enorma mängder tid (inräknat korrigeringar man behöver göra).
Journalsystem i Sverige verkar generellt kodra lika mycket som ett nytt sjukhus.
Dessa produkter känns så dåliga att enbart korruption kan förklara att det om och om igen satsas miljarder på bevisat dåliga system
Kodra?
Är det en freudiansk IT svenska term för något som kräver extremt mycket arbetsinsats = “koda” vilket gör det extremt dyrt, tillämpas vanligen då offantliga sektorn är kund eftersom det inte finns någon botten i skattkistan.
Tror nog inte den stora frågan är Tal Till Text eller AI som det kallas här. Det stora är att systemet inte ens verkar Betatestat alternativt så har läkarna/ssk/utvecklarna som gjorde testerna rökt på.
Att addera mängder med arbetsuppgifter för den bäst betalda gruppen kan inte vara vettigt.
Att göra moment mer administrativa kan inte vara en lösning.
Möjligt att Tal Till Text är ok, men att det inte går lägga in allergi mot ex vis ett visst läkemedel är helt klart problematiskt.
Eller, att icke HLR inte går ta bort när det väl lagts till.
Bara några få exempel..
Ja, att införa nya system är jobbigt och tar emot men att ha ett system där du inte ens kan visa att viss funktionalitet finns i produktionsmiljön är farligt.
Detta införande har väldigt lite att göra med läkarnas ovilja till förändring. Har betydligt mer att göra med prestige och idioti.
Finns bra system, anpassade till svensk sjukvård som har införts på betydligt bättre sätt.
Nä, ta ansvaret och stäng ner.
Det är ju inte ens samma sak , Tal till Text och vad AI funktionerna initialt ska göra.
Cambio som är i drift sedan 20 talet år i Sverige är lika försenade med att dra igång sin pilot i Örebro. Lagarna ändrades och alla system som vill in på en ny installation har behövt skrivas om rejält.. medan de som var i drift fått fortsätta ett tag till.
Jag kan försäkra dig att läkare på alla nivåer från start begärt att få systemet förklarat, att utbildas, att få delta i anpassningen till svenska förhållanden osv.
Chefer, enskilda läkare och fackliga på samtliga nivåer av facklig samverkan.
Vad har de fått för svar?
*Fnys*
Kosta….
Eller är det som Nordic Hellacopterprojektet? Att man låter alla komma med sina egna krav och då får det kosta vad det kosta vill?
Att påtvinga patienter att fatta medicinska beslut:
Ögats gula fläck drabbas relativt ofta av åldersbetingade förändringar. Detta kan ofta hejdas genom injektioner rakt in i ögat (mycket mindre obehagligt än det låter), där intervallen (tre veckor eller mera) mellan dem anpassas till en bedömning av fläckens tillstånd.
Nu har SÄS meddelat att p g a systembytet inställs deras injektioner och som alternativ erbjuds behandling/injektioner på Uddevalla lasarett. De som av praktiska skäl (t ex resväg) inte kan acceptera detta får vänta upp till 15 veckor innan injektionerna på SÄS kommer igång igen. Vad detta uppehåll i behandlingen kan få för konsekvenser för patienternas synförmåga lämnas därmed åt dem själva att bedöma!
Vissa optiker har börjat erbjuda en bedömning av gula fläckens status som en del av sin ögonundersökning. Om denna visar på en fortgående försämring kanske det går att få en injektion på en privat ögonklinik?
Hur som helst vältras ansvaret över på patienterna – ofta äldre och kanske multisjuka …
Är det ett problem att ett journalsystem i Västgötaregionen inte förstår skånska?
Det är få öht i den regionen som förstår skånska.
Vad säger du? 🤪
Grundkravet måste väl varit att det förstår Svenska? Och sedan får man skjuta till språkpaket som Engelska, Finska….Skånska…osv 😀
Modulen för diktering är den som Region Skåne använder och som är anpassad för skånska.
Har hört en del om det.
Kommer bli jättebra i Region Skåne.
Men kan de lösa problemet kan de nog fan diktera på Navaho.
Ansvar?
Region?
Direktör?
ROFL.
Det var ett sällsynt bra beslut att inte föra över den gamla informationen, dels för att;
A) ‘termer och begrepp’ i det gamla journalsystemet i princip är obefintligt och därmed är det omöjligt att söka i systemet. Dessutom svårt att få fram statistik för både läkare och forskare.
B) I det nya systemet kommer informationen matas in mer systematiskt vilket kommer ge bättre patientsäkerhet då risken för att viktig medicinsk information hamnar fel eller t.o.m inte skrivs in minskas.
C) 95% av gångerna hinner en läkare inte läsa äldre journalanteckningar än sista besöken. Det är därför man alltid får dra sjukdomshistorien varje gång (om man är talbar).
D) Det gamla journalsystemet kommer finnas kvar som “läskopia” för de gånger en läkare behöver komma åt bakgrundsinformation. Hur ofta den används kommer det givetvis finnas statistik på.
Jag har även varit allvarligt sjuk och har numer en ganska gedigen journal. Trots planerade läkarbesök där avancerad vård ska planeras så har läkaren inte haft tid att läsa flera års journalanteckningar.
(ett mer allvarligt problem – än att ett journalsystem “fryses” då ett nytt införs – är att man ofta/alltid får träffa nya läkare vid allvarliga diagnoser, vilket gör att man behöver kunna berätta sjukdomshistorien varje gång, då de inte hinner läsa flera års info i en gammal rörig journal)
“C) 95% av gångerna hinner en läkare inte läsa äldre journalanteckningar än sista besöken. Det är därför man alltid får dra sjukdomshistorien varje gång (om man är talbar).”
Det där kallas något speciellt i sjukvårdsvärlden och beror inte på att läkaren inte har tid att läsa gamla journaler.
Hittar inte vad det kallas nu men fick det förklarat någon gång av en släktning som är läkare när jag undrade varför man fick dra hela historien om vad som hänt om och om igen varje gång man träffade en läkare.
Anamnes.
Ah, så eftersom det inte går att söka i Cerner är det bätrte att dumpa journalanteckningarna. Jösses. Varför förs journal alls får man fråga sig? Slå knut på dig själv lite mer.
Varför slår jag knut på mig själv då jag förklarar hur det ligger till även om du inte uppskattar det.
Kan jag meddela att man inte “dumpar” någon info. Den kommer finnas läsbar i en skrivskyddad kopia.
Sen kan jag tänka mig att den gamla infon förs över i E-arkiv precis som journalsystemet BMS gjordes i Region Stockholm när TakeCare infördes.
Om du med “det gamla journalsystemet” menar Melior, så har det gott om “termer och begrepp” i patientjournalen. Det är väldigt sökbart.
Sedan är, vad jag förstår, motsvarade termer och begrepp i Millennium mer standardiserade, vilket gör det lättare att korrelera mot andra källor. Så jag håller med om att det finns en fördel i att inte försöka migrera över de gamla journalanteckningarna. De finns ju ändå lätt tillgängliga i en läsvy. Om nu läkaren har tid och ork att titta där.
Underbart formulerat, skönt att få skratta åt eländet.
Det har väl länge varit vedertagit att man ska undvika att bli sjuk för att slippa kriga med sjukvårdsapparaten.
“Man måste vara frisk för att kunna vara sjuk”
“C) 95% av gångerna hinner en läkare inte läsa äldre journalanteckningar än sista besöken. Det är därför man alltid får dra sjukdomshistorien varje gång (om man är talbar).”
Det där kallas något speciellt i sjukvårdsvärlden och beror inte på att läkaren inte har tid att läsa gamla journaler.
Hittar inte vad det kallas nu men fick det förklarat någon gång av en släktning som är läkare när jag undrade varför man fick dra hela historien om vad som hänt om och om igen varje gång man träffade en läkare.
Här i Gävleborg är det så att de lär infoga gamla journalanteckningarna i det nya systemet.
21 Landsting i Sverige och alla får bestämma själv vilket journalsystem de vill ha.
Ett systemfel kan tyckas när de olika systemen inte kan prata med varandra.
Skattemedlen slösas bort är också dåligt.
Detta är en välplanerad hämnd för att den lede Svensken ända in på 70-talet drev den etniska rensningen av oss skåningar inkl. vårt modersmål.
Äh, ni är svenskar. Alla skånska män slogs ihjäl i de etniska rensningarna på 1600-talet och kvinnorna bar sedan svenska barn. Men visst, modersmål är väl korrekt benämning här.
Ja. Det är ju därför ockupationen och sen inlemmandet av Skåne varit historiskt framgångsrikt i Europa.
Man genomförde kraftig etnisk rensning och de “skånska”(danska) män som inte mördades flydde till danmark eller norra tyskland. Och som sagt. Historiskt har det inte varit trevligt vara kvinna på ockuperat territorium.
Dikteringssystemet på “min” vårdcentral fungerar utmärkt. Läkarna fick tydligen prata in fraser under 90 minuter varpå allt fungerade felfritt. Den support som fanns tillgänglig behövde inte utnyttjas. Men då får varje läkare sin egen röstprofil istället för att tvinga på alla läkare en gemensam röstprofil.
En kollega var med när Norrlands-landstingen skulle införa ett gemensamt journalsystem i början av 90-talet. Det var ren Dilbert från början till slut.
Journalsystem verkar vara programmerarnas mardrömsuppdrag. Teknikointresserade användare, motvilja att avsätta tid för utbildning/inkörning, ingen framförhållning, interna konflikter mellan olika yrkesgrupper och olika vårdenheter med en rejäl dos politik ovanpå allt.
Att det inte finns krav på gemensamt journalsystem för alla regioner är ett stort haveri och hot mot patientsäkerheten.
Det finns ett gemensamt system som sammanställer alla journalanteckningar och medicinordinationer. Det kallas Nationella Patientöversikten, NPÖ. Levereras av Inera och funkar bra förutsatt att tidigare vårdgivare är anslutna.
https://www.inera.se/tjanster/alla-tjanster-a-o/npo—nationell-patientoversikt/
Alla regioner i Sverige (förutom Stockholm, Skåne och Västra Götaland) använder eller kommer införa samma journalsystem, Cosmic.
Det gamla systemet lär nog vara igång i läsläge i många år framöver.
Nu har iofs VGR större resurser än de flesta regioner, men det skulle krävas “en del” jobb med att få över all info in på rätt ställe i ett nytt system.
Hmm, då finns ju möjligheten för kroniskt sjuka att skaffa sig en livförsäkring (med tanke på anhöriga), när journalen kollas av försäkringsbolaget så är den ju tom…
Hjärndöda att miljardinvestera innan AI är tränad och klar!
Föd leverantören och dö…..
Vill man ha bra sjukvård när det verkligen gäller skall man tydligen bo i Stockholm. Har hört att t.o.m. skåningar åker hit för att få vård eftersom det är så stora brister söderut.
Min fru, Allmänläkare i VG-region, använder idag dikteringsfunktionen och enligt hennes utsago fungerar den utmärkt, trots hennes polska påbrå. Enligt henne så snabbar dikteringsfunktionen upp hennes arbete och minskar risken för fel och att arbete samlas på hög. Hon har varit i Sverige i snart 7 år så hennes svenska har viss öst-europeisk charm.
Det är ju skillnad på att “tidigare journal förs inte över till Millenium” och “tidigare journal upphör att existera”. När vi övergick från pappersjournal till elektronisk scannades pappersjournalen in och lades i ett uthopp i datajournalen. Således var datajournalen tom men all information fanns tillgänglig ett klick bort. Gissningsvis är det väl en liknande lösning här. Är det inte så är det nog både olagligt och patientosäkert men det skulle jag betvivla, även för VGR.
Du gissar rätt. Rubrikens “tömmer alla journaler” är inget annat än ohederlig click-bait. IMHO.
Jag förstår inte varför man inte kräver att denna typ av skattebetalade system är open source, utan att vi ska betala skjortan för samma halvtaskiga funktionalitet gång efter gång. Jag ser ingen som helst nackdel för reginerna om andra regioner eller länder får koden gratis. Möjligen att det blir ett mindre behov av tjänstemän, bjudresor samt blir transparent vilka lagkrav/utredningar som gjort gränssnittet avsiktligt omständigt… en bra start är väl om staten köper ut rättigheterna till Cosmic.
Open source kräver ju att man faktiskt har lust att lära sig systemen från grunden. Kostar att utbilda personalen, mycket bättre att låtsas att det är billigare att köpa ett färdigt system.
För att bygga ett IT-system måste någon lära sig en del saker från grunden, ja. Bara för att ett system har öppen källkod måste inte kunden själv bygga systemet.
En fördel med öppen källkod är att man inte är beroende av att systemleverantören för att åtgärda fel i systemet eller för vidareutveckling av systemet. Hela världens IT-konsulter finns tillgängliga för det.
Ja, open source är ett utmärkt sätt att få skalfördelar inom offentlig sektor. Men det sitter en hel mängd spåpåvar på alla nivåer inom just offentliga bolag och myndigheter som tycker att de är speciella och lider av “not invented here”-syndromet. Men det är väldigt sällan som de bedriver en verksamhet som ingen annan gjort tidigare.
Jag tycker vi hakar på Estland som kan det här med digitalisering. De har ett nationellt system (det har för övrigt Serbien också om jag inte minns helt fel).
https://e-estonia.com/solutions/e-health/e-health-records/
Både Estland och Serbien är mycket mindre länder än Sverige …
(. Det går väl inte att ha ett gemensamt sjukvårdssystem för en så stor befolkning som Sveriges? .)
Sorgligt slöseri med skattepengar!
Sedan 2018 har miljarder plöjts ner i ett system som inte är/kommer vara modernt när det införs.
Staten borde ha ett större inflytande över den hör typen av satsningar, för att öka kompetensen hos inköpare och för att få samordningsvinster. Nu läggs visserligen stora resurser på att samordna information från primärvård och sjukhusvård i VGR och Region Skåne (vilket borde funnits för länge sedan), men nationellt spretar det fortfarande med olika, icke kommunicerande lösningar i olika regioner.
Tydligen vet ingen om det nya systemet ens är lagligt. Ingen vill svara på om nödvändiga tillstånd och certifieringar är på plats.
https://www.dn.se/sverige/nya-jattesystemet-i-varden-kan-vara-olagligt/
Har projektledaren ingen projektplan med inplanerade kontrollpunkter?