Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
Börsmåndagen börjar positivt i de asiatiska tidszonerna och amerikanska räntor är upp ordentligt inför morgondagens presidentval. Bostadspriserna backade i oktober och villapriserna rasade i Stockholm samt norra Sverige. Elpriserna är extrema i södra halvan av Sverige idag trots sol.
Stockholmsbörsen backade förra veckan och OMXS30 gick -1.35% trots en positiv avslutning på fredagen. OMXSPI gick -1.36%.
Den svenska kronan försvagades och bidragande är allt högre amerikanska räntor inför presidentvalet i morgon. Tioåringen är nu på 4.37% och tvååringen på 4.21%. Särskilt de längsta räntorna tog ett ordentligt kliv i fredags.
Guldpriset ligger nu på 939:- SEK och har lugnat ner sig lite för en konsolidering efter förra veckans prisrekord.
Även börserna i USA föll förra veckan och S&P-500 gick -1.375 medan Nasdaq 100 gick -1.57%. Sämst inom FANANGST gick Tesla med -7.51% och bäst gick Amazon med +5.38% efter rapportrusning i fredags. Då det framkommit att Felon Muskovitj är en illegal invandrare och ljugit vid ansökningar så finns det möjligheter att sydafrikanen och apartheidmannen kommer fråntas sitt amerikanska medborgarskap och sparkas ut ur landet, men bedömare menar att det är avhängigt av valresultatet då han kommer benådas av Trump, som i övrigt också kommer rensa ut i rättsväsendet så att inga av Putins ombud drabbas när Trump ska utvisa en miljon om året. Vad kursreaktionen blir på sekten Teslaaktieägare återstår att se om han väl deporteras.
Borta i Asien är det positivt nu under morgonen. Tokyo verkar stängt men ASX 200 går 0.56%, Hang Seng +0.33%, KOSPI +1.83% och Straits Times +0.65%.
SBAB och Booli rapporterar att bostadspriserna föll brett i oktober och villapriserna tokrasade i Stockholm och norra Sverige, det senare eventuellt drivet av Northvolt och uppskjutna planer för fossilfritt stål.
I Storstockholm kraschade villorna med -3.7% på en måand, i norra Sverige -3.3% och mellersta Sverige -2.5%. Storgöteborg fick se -0.7% och i södra Sverige steg priserna med +1.8%. I Stormalmö gick villorna +0.4%.
För lägenheter var priserna +0.1% i mellersta Sverige men -0.5% i Storstockholm, -2.0% i Storgöteborg och -1.1% i Stormalmö, samt -0.8% i norra Sverige och -2.1% i södra Sverige.
Att priserna faller under hösten är normalt och SBAB räknar med fortsatta nedgångar och totalt sett uppgångar om 5% i år, men de har än så länge stigit med drygt 6%.
SBAB:s chefsekonom skriver:
“Sett till att vi brukar se en svag bostadsmarknad med sjunkande bostadspriser på senhösten ligger den prognosen fortfarande inom räckhåll. Ett historiskt stort utbud av bostäder stöder också en sådan utveckling. Mot detta står möjligen ett visst uppdämt behov av att byta bostad och kanske också lite gryende optimism i kölvattnet av fallande räntor. Vi tror dock inte att de lite längre bundna räntorna sjunker mer och de har normalt större betydelse för bostadspriserna än den rörliga räntan, som kommer fortsätta nedåt när Riksbanken sänker styrräntan”
Dagens Industri skriver att enligt emnet är det svårt att sälja små lägenheter i hela landet. Hemnets analytiker säger till tidningen:
”De som efterfrågar ettor är i stor utsträckning ensamhushåll och är svagare ekonomiskt, de högre räntorna slår helt enkelt hårdare eftersom man står på lånet själv.”
Det är också så att de som behöver sälja ettor behöver sälja ettor, t ex pga ändrade familjeförhållanden, flytt eller nytt jobb på annan ort medan de som har större lägenheter är mer etablerade på arbetsmarknaden och familjemässigt och därmed kan vänta med försäljningen. Därmed finns ett visst överutbud av smålägenheter.
Alla väntar sig nu en dubbelsänking av styrräntan i veckan, men hösten är seg för bostadsmarknaden oavsett.
Alla elpriser är onätade, oskattade och omomsade, samt avrundade till hela ören.
Elpriserna blir extrema i södra rikshalvan med 90% av befolkningen idag efter en helg med nollpriser. Priserna toppar på 281 öre i SE3 och 331 öre i SE4, och detta trots att det ser ut att bli soligt väder så den så hatade solkraften producerar. Solen är inte ens uppe över träden här med ger redan 500 W tack vare den ljusa fina himlen och indirekt ljus.
Snittpriset dagtid blir 145 öre i SE3 och 169 öre i SE4. Detta kan ställas i kontrast mot 43 öre i snitt i SE1 och 2 öre i SE2. Det ser ut som att den nya prismodellen har gett högre elpriser i SE1 och idag är inte första gången man ser detta. SE1 får som högst 68 öre per kWh i elpris idag mot 26 öre i SE2.
Hemautomatiseringen kommer idag bland annat ha varmvatatenberedare och spabad avstängda hela dagen, och framåt eftermiddagen blir det väl en laddning ved i kaminen för att skippa uppvärmningen vid extrempriserna enligt ovan.
Vill du ta in offerter på solkraft, kontakta Hemsol så ska du få in en eller flera offerter på solkraft till din villa, lantbruk, företag eller bostadsrättsförening (annonslänk).
I övrigt kan jag meddela att det för alla amerikanska inrikespoltiikfetishister så kommer det i morgon eftermiddag bli en separat diskussionstråd med valvaka för det amerikanska presidentvalet, så säg från klockan 13:37 eller något kan ni ta ledigt från jobbet och bänka er. I morgon alltså. Lugn och fin så länge. Andas.
Tillägg: Nu 08:52 täcker solkraften all vår konsumtion och lär göra så fram till i eftermiddag. Kraften kommer öka fort nu när solen går upp över träden, vilket inte är ett problem sommartid, men väl så här års med låg sol.
80 kommentarer
Dagens intressantaste rörelse sker i amerikanska obligationer som sjunker relativt kraftigt på Iowa poll (fördel Harris).
Euro Stoxx 50 förväntas öppna upp 0.2%
Japan stängt som bloggaren är inne på. Därav en sen öppning i amerikanska obligationer.
10Y i 4.31% i skrivande stund. Bloomberg anger tidigare stängning till 4.39%.
Även USD visar en viss svaghet på Iowa poll och faller generellt mot andra valutor. Cirka 0.55% mot EUR och SEK.
USD styrs av räntan. Så rimligt att USD försvagas med lägre räntor.
Jo, men poängen är att räntor och USD sjunker på Harris trade.
Ja, intressant i sig att Harris ses som positivt av marknaden.
USD är en Trump trade så naturligt med en liten rekyl nu när Harris är med i matchen igen.
Samma sak med amerikanska obligationer som har sjunkit i värde (stigande räntor) på Trump trade.
Observera även att den amerikanska börsen har gått väsentligt bättre den senaste månaden kontra Europa/Swe på Trump trade.
Det korta och enkla svaret är tariffs tariffs och tariffs.
När du skriver tariffs, men du då tullar?
Är sinnessjukt trött på Trumps snack om tariffs, han är på riktigt helt fixerad vid det.
Han gillar ju murar…
Ja, det blir bra för alla om Trump reser höga tullmurar.
Apropå inflationen.
Pga att Trump väntas öka statsskulden och med ökad tillgång på obligationer sjunker priset och därmed ökar den långa räntan som kompensation
Statsskulden kommer att öka oavsett kandidat men absolut är det så att marknaden tror att statsskulden kommer att öka än mer med Trump vid rodret.
Jag tror du skrev senast förra veckan om att priserna på villor skulle gå ner nu till hösten för “det sker alltid denna årstid”.
Sen kommer ändå domedags-rubrikerna. 🙂
Från SBAB
“Bostadspriserna sjönk med 0,9 procent i oktober i Sverige som helhet (se tabell 1). Rensat för säsong och andra tillfälliga effekter steg priserna för Sverige som helhet med 0,6 procent”
“Lägenhetspriserna sjönk med 0,9 procent i oktober för Sverige som helhet (se tabell 1). Med beaktande av säsongspåverkan och andra tillfälliga effekter, indikerar trenden stigande lägenhetspriser med 0,7 procent i oktober för Sverige som helhet”
“Villapriserna sjönk med 0,9 procent i oktober för Sverige som helhet (se tabell 1). Med beaktande av bland annat säsongspåverkan, indikerar den beräknade underliggande trenden i oktober stigande priser med 0,5 procent (se tabell 2 och diagram 1).”
Ja, det står i artikeln ovan att det är helt normalt med nedgångar på hösten.
Och utredningen föreslår inte oväntat höjt bolånetak och sänkt amoteringstakt.
Blir bra detta.
Hahaha, toppen!
Hör Arja i bakgrunden.
Jo, jag har börjat spara inte för pensionen utan för att avkomman skall ha råd med boende.
Men troligen dröjer det 10 år, om man räknar med att det inte sker något före avslutade högre studier.
Så kanske vi får en vettig bopriskrash innan dess som löser det.
Jag blir faktiskt riktigt orolig när jag läser förslaget. Vi har redan sett vad höjda räntor innebär för bolånetorskarna. Har vi inte lärt oss något av detta?
Vad jag förstår verkar Finansinspektionen vara mot förslaget. Är utredningen ett beställningsverk för att kunna infria vallöfte?
Det är nog ett beställningajobb från någon, ja.
Att FI är emot är antagligen bakgrunden till att det talas om att ta bort ansvaret från FI.
Reagerade på ”De som efterfrågar ettor är i stor utsträckning ensamhushåll och är svagare ekonomiskt, de högre räntorna slår helt enkelt hårdare eftersom man står på lånet själv.”
Så ser det inte ut på de ansökningar jag tar emot. Oftast söker ungdomarna medlemskap i BRF tillsammans med föräldrar vilket i realiteten innebär att de inte står ensam på lånet.
Även om ungdomarna har en förälder som betalar 25% i cash behöver föräldern stå med på lånen som säkerhet om ungdomen har en låg inkomst (vilket är det vanligaste).
Är inte det mer eller mindre praxis i många BRF affärer som unga gör idag?
Jo, det är i alla fall bilden jag har.
Vem amorterar? Ren kapitalförstöring som bankerna har lobbat in för att de i sin tur har fått ökade krav på sin kapitalisering.
Och? Att inte amortera eller ha kapitaltäckning är i praktiken att ta en springnota. Du har heller inget kapital förrän du realiserar det.
I samband med att amorteringskraven kom så fick även bankerna lägligt nog ökade krav på hur mycket pengar de behöva ha i sitt kassaskåp av sitt utlånade kapital, (min 8% i EU om jag inte minns fel,) kalla det Kaptitalkrav om det känns bättre. Detta fixades med att kunderna tvingades börja amortera = pengar in till banken. (Kapital)
Detta tjat om amortering är jag samma som när man skall spara el och får som tips att släcka lampan i köket. Att betala 1000 kr till banken i månaden på ett lån på fem miljoner ger noll minskad risk eller lägre priser och i stället för att du kan spara detta för sämre tider tar banken dessa och lånar ut ännu mer pengar. (Med ovan amortering tar det ca 417 år att betala tillbaka.)
Om du inte klarar att betala tillbaka ditt lån och inte har pengar över efter ränta OCH amortering så lever du över dina tillgångar och har lånat för mycket. Så enkelt är det.
Att bankerna vill få in pengar för att de i sin tur måste täcka utlåning bättre är inget konstigt. Katten på råttan osv…
Elpriserna,
Jag har följt dom sedan September för elpriset har ju lite bäring på plånboken.
Snorlågt trots avställda reaktorer och lite vind.
Nu, kärnkraften upp och vindkraften levererar starkt och det hoppade upp till 100 öre i SE3.
Och vi har överproduktion.
Detta betyder rimligen att priset sätts helt av kontinenten?
Följdfråga, varför gick det då upp på kontinenten?
“Today’s electricity prices in Europe vary significantly, with the highest being in 🇷🇸 Serbia at €0.142/kWh.
Other countries with high rates include 🇵🇱 Poland at €0.14/kWh and 🇸🇰 Slovakia at €0.133/kWh.
Conversely, the lowest electricity price can be found in 🇳🇴 Norway (Mid) at an exceptionally low rate of €0.002/kWh.
Overall, Northern Europe, especially Norway and Sweden, tends to have the most affordable electricity, while some Eastern and Southern European countries experience higher rates.”
https://www.energyprices.eu/
Som du ser är priserna under dagen högre på kontinenten och SE3 och SE4 påverkas tydligt av kontinenten under dagen.
Orkar inte forska varför priserna går upp men gissningsvis är det modest blåst som ligger bakom i kombination med att graderna sakta men säkert kryper nedåt.
Vindstilla på norra centrala och södra kontinenten – mörkblått.
https://www.windy.com/?55.466,16.787,5
Alla flöden går mot centraleuropa, även söderifrån t.ex. från Spanien.
Så det är väl antagligen dåligt med vind och solkraft där mitt i Europa, Tyskland, Österrike, Polen, även Italien verkar behöva köpa en hel del, men det är iofs nästan det normala för Italien.
Men jag gissar på att det är svag vind och lite småmulet i centraleuropa, så kol och gaskraft går på högvarv och sätter därmed priset.
Danmark t.ex. har 95% värmekraft nu och 5% vind i sin produktionsmix, så priset på el blir helt enkelt 100% satt av priset på gas, kol och utsläppsrätter, för ingen fossildriven producent lägger ett säljbud på Nordpool för lägre pris än vad det kostar att framställa en MWh.
Indirekt sätts de eftersom Norge transporterar mycket el genom Sverige för export via sina HVDC länkar till Con-EU.
Fsst just nu verkar de lösa det internt
https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/regringen-haller-presstraff-om-amorteringskrav
“Höj bolånetaket till 90 procent och skrota det skärpta amorteringskravet som infördes 2018, föreslår en kommitté som lämnar över en utredning till regeringen.
Amorteringskravet ska enligt förslaget begränsas till 1 procent av lånet ned till 50 procent av lånets storlek.
Som komplement vill utredningen föreslå ett skuldkvotstak till 550 procent, det vill säga 5,5 gånger låntagarens bruttoinkomster.”
De vill inte bara ha sänkt amorteringskrav men ökat bolånetak i tillägg? Hoppades att folk lärt sig något att extremt höga bostadspriser och skuldsättning inte är något positivt men verkar som bollen inte ramlat ned hos journalisterna.
Lika trött som jag är på Trumps tariffer är jag på detta eviga tjat om journalister (framförallt storyn om journalister från Södermalm).
Återigen. Det är inte journalisterna som tar de politiska besluten.
Många politiker är nog rätt högt belånade också 🙂
”De har också gemensamt att de tecknat olönsamma Power Purchase Agreements (PPA-avtal). En PPA innebär att ett bolag avtalar med kund att leverera en viss kvantitet elektricitet. Klarar man inte av att själv producera överenskommen mängd får resten istället köpas på marknaden, vilket kan leda till lönsamhetsproblem om priserna är höga vid det tillfället.”
https://www.affarsvarlden.se/kronika/unik-kartlaggning-vindkraften-slog-forlustrekord-ar-2023
Helt klart måste något ändras.
Hade elproduktionen legat under en ägare hade den ägaren kunnat balansera till den lönsammaste produktionen.
Kommer framtida vindkraftsparker bygga en egen balanserande produktion? Tex den svindyra gasturbin alt fossilbränsle?
Kanske egen vätgasproduktion när elpriset blir för lågt att sälja. (nackdelen är att den billiga elproduktionen blir dyr att bygga om den måste bestå av dubbla produktionssystem varav det ena i princip alltid står still)
Min slutsats är att den avreglerade marknaden som leder till små producenter i samklang med monopolbjässar ger oss konsumenter ogynnsam prisutveckling.
En till reflektion om påverkan av styrmedel
“Den som inte bör påverka politiken har ofta störst incitament och bäst förmåga att göra det.”
https://www.affarsvarlden.se/kronika/sandstrom-hellre-harda-lagar-an-grona-spadar-blytunga-utslappsfall-pa-99
Är det verkligen så att fler småproducenter är ett problem? På andra marknader brukar man väl tänka att det är bättre för marknadens funktion ju fler aktörer det finns?
Vad gäller PPA så ser jag inte heller det som ett problem, vindkraftsägarna spelade lite hasardspel och förlorade, inte synd om dom. Dom får peta in mer pengar eller kursa bara. I alla fall kortsiktigt borde bortkonkursade lån leda till lägre priser?
Monopolbjässar däremot är ju otrevliga för oss konsumenter om de drivs av vinstmaximering i alla fall.
Bara att göra KK?
Det är någon som betalar
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/kina-har-miljardskuld-i-pitea-far-ny-chans-pa-vindkraften
Lite likt Nortvolt att KK belastar några stora företag men slår ut enormt mycket små lokala företag som i sin tur sätter lokala företag i KK som i slutändan hamnar i knät på skatteverkets intjäningsförmåga.
Tja nu var det väl vindkraftsparker vi pratade om och deras konkurser drabbar väl framför allt deras aktieägare och långivare och möjligen PPA-kunderna. Parkerna är ju färdigbyggda sedan länge? Tror inte det är stor del som drabbar lokala småföretag.
Jag gråter inga tårar över att aktieägare o långivare får betala detta, det är spelets regler, de kan gott betala eftersom de har gjort en gambling o förlorat.
Din analogi med Northvolt är knappast speciellt relevant.
Antingen gör kineserna en deal med Hydro och de tyska bankerna och skjuter till mer pengar annars blir det KK för kineserna.
Förstår inte riktigt vad du är ute efter, vad är alternativet? Finns väl ingen anledning skydda kineserna från KK?
Ditt argument är att vindkraften som i vissa lägen står för 50% av elproduktionen går dåligt ekonomiskt för att producenterna “gamblar”. Är inte sanningen mer att förutsättningar för fluktuerande elproduktion inte är möjlig att förutse? Det vi kan förutse är säkert att politiken steppar in med mer konstgörning regelverksmässigt och att investerarna flyr fältet.
Eller du vidhåller att inget problem existerar, det är “bara” att göra KK och någon annan tar vid tills även de gör KK.
PPA kan också skrivas som en varierande volym, där volymen som skall levereras beror på volymen som produceras. Givetvis sker det då till ett annat pris än vid en PPA med fastställd volym, allt annat lika. Mitt inlägg är bara för att nyansera bilden av PPAer lite grand.
Det verkar vara en bättre affär att investera i Ebberöds bank än i vindsnurror.
Är det inte av ekonomiska skäl kan det vara av säkerhetspolitiska skäl.
Som ni vet gav regeringen avslag på 13 av 14 ansökningar under dagen.
Nu väntar vi bara på att Putins kamrater ska avslöja sig och berätta hur tokig regeringen är.
Ser lite mörkt ut för kommande generationer då hela gröna omställningen ger sämre avkastning än Ebberöds bank.
Det går inte att analysera vindkraftens lönsamhet utifrån årsredovisningar. De enda bolag som eventuellt vill gå med bokföringsmässig vinst är sådana som är börsnoterade, vinst bara leder till att man får betala en massa skatt. Givetvis vet Christian Sandström detta. Kolla årsredovisningar för större bolag inom välfärdssektorn eller grundskoleutbildning, är det svarta siffror där?
Vindkraftsparker byggda av Kina finns inte heller för att ge företagsekonomisk avkastning, vare sig i verkligheten eller i bokföringarna. De har helt andra mål med det de gör. Det borde man väl veta åtminstone på den här bloggen nu?
Det är patetiskt att göra slutsatser om en industri utifrån anekdotiska exempel på vindkraftsföretag som har gjort dåliga affärsöverenskommelser, behövt byta ägare osv osv p g a dålig skötsel eller företagsekonomiska beslut. Eller som gällande det exempel som ständigt visas upp i pressen, en park ägd av Kina och som med största sannolikhet inte ens finns pga korsiktiga, företagsekonomiska skäl. Snacka om att de skiter i nästa kvartalsrapport, det är människor i Västvärlden som tror att det är det enda mål man kan sätta upp.
Den “gröna omställningen” är inget marknadsföringsprojekt heller. Det är ett regleringssystem som EU-kommissionen beslutat om med stöd av de ingående ländernas demokratiska beslutsorgan. Någon kommer det vara som producerar de material vi använder med hjälp av utsläppsfria tekniker, annars är det bara att välja att sluta använda de materialen. Är det något som man har tänkt göra som ett mer “ekonomisk” alternativ?
“Kolla årsredovisningar för större bolag inom välfärdssektorn eller grundskoleutbildning, är det svarta siffror där?”
Om jag inte missminner mig pågår det en infekterad debatt om att just de privatiseringarna inte ska tillåtas vinstutdelning. Utan ska tvingas återinvestera vinsten i verksamheten.
Alternativet är skattebedrägeri.
So what? Frågan handlar om huruvida deras vinster, intäkter ger avtryck i årsredovisningarna. Menar du att skatteplanering faller under brottsrubriceringen bedrägeri i Sverige idag?
Hemautomatisering. Tips på ett bra system för att sätta upp så att man kan styra spabad, varmvatten, elbil etc?
Förutsättningar. Zon 3, timpris via Tibber. Bergvärme, batteri (5 kWh) och solceller.
Inte direkt svar på din fråga men jag gissar att man kan gräva lite här
https://cornucopia.se/?s=hemautomatisering
Home Assistant är det som har bäst och mest stöd för diverse prylar, och dessutom open source samt oberoende av andras molntjänster.
https://www.home-assistant.io/
För den late.
Homey Pro
Spräng träden. Evig sol.
Tips.
Bättre hugga ner dem och elda upp dem.
Fast det tar ca 100 år innan koldioxidskulden är betald.
Hybridlärk eller Hybridasp!
Kring Sätila växer de så fort att man kan låta V8:an stå på tomgång och ändå gå back.
Var inte det energiskog som skulle vara lösningen på ALLT för 20-30 år sen?
Vi får inte klaga på politiker eller journos men nog kan de verkligen bara hålla en tanke i skallen åt gången…
Använd brandspräng så får du hela Kinderägget samtidigt.
”Man kan köpa större, bättre, mer attraktivt”
https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/bostadskoparen-albin-man-kan-kopa-storre-battre-mer-attraktivt
Festen kan börja. Igen.
GP:s tama LO-ekonom blir säkert glad.
Efter ordensväsendets återinförande väntar vi bara på att regeringen också inför ett mammakors för att befrämja nativiteten, enligt (ö)känd historisk förebild. Då blir hans glädje förmodligen fullkomlig.
(Spår av sarkasm kan förekomma ovan.)
Ärligt talat ser jag ingen fest.
Inflationstrycket för att driva fastigheter är konstant vilket kommer att resulterar i högre årsavgifter (BRF) samt högre hyror i hyresrätt.
Har hyfsad koll på SBB och där har placerarna haft extremt svårt att ta in att ränteläget inte är allt.
Det är kostnaderna för drift och underhåll som är problemet.
Det är “slakt” på solpaneler för tillfället.
En vän installerade 17 kw effekt för 170.000 före kriget.
Bättre paneler samt övrig utrustning går idag för 50.000 (han kollade hos en gross som även säljer till privatpersoner)
Ställningshyra för två dar är ungefär 5000 ink montering.
2 “Installatörer” 700 kr i timmen a 32 timmar
Elektriker som driftsätter anläggningen 1000 kr timmen a 8 timmar
Installationskostnad: 35.400
Så man bör alltså kunna installera 17 kw på ett “lämpligt tak” för ungefär 85.400. Före avdrag
Detta är viktigt att tänka på i detta överetableringens tider. Och där många sitter på stora överlager som man nu säljer ut.
Nu vet jag inte vilka kontakter du sitter på men 5 k för ställning inklusive montering låter extremt billigt för att inte säga orimligt.
Arbetskraft från Östeuropa och kontant betalning?
Det vet jag ingenting om.
Däremot vet jag att folk generellt helt har tappat uppfattningen om vad saker och ting kostar inom fastigheter.
De talade svenska men hade nog Y-namn
Har för mig att jag sett företag som hyr ut vad de kallar för Villavagn, byggställning som monteras av den som hyr för < 5000kr inkl moms per vecka. Minns inte vilken storlek det var på ställningen och osäker på hur väl det spelar in med reglerna på arbetsmiljö etc då jag har vill minnas att det krävs utbildning för montage av ställning över 2 meter för professionellt bruk. Så ställningshyra för två dygn på 5000kr går nog att gräva fram utan montage av ställningen, men med det sagt så kommer det upp dryare alternativ vid googling så osagt är bäst
Nu en stund senare blev jag läskunnig och såg att det stod inkl montering, missade det vid kommentarstillfället så ni behöver inte skälla på mig.
Hade ställning här runt hela huset i två veckor vid takbyte. 8500. Vitt
Det roliga var att de hade både hjälm och sele på även vid rivning.
Jag var i grav shock.
De var ruskigt snabba. Allt var rivet och hål för stagen lappade på två timmar.
Montering tog väl en förmiddag
Jag fick en offert på ställning för solpanelsmontage, ena sidan på 2-vån hus, 40 papp?!
Det har blivit dyrt med ställning (precis som allt annat inom fastigheter) och de flesta väljer sky-lift av kostnadsskäl om det är möjligt att utföra arbetet via sky-lift.
Kollade på den senaste fakturan från oktober och den landade på 17.7 k för bomlift (28 m) i en vecka inklusive tur- och returfrakt, drivmedel och försäkring. Hade vi valt ställning hade det blivit dyrare.
Det är en anekdot, då den prisnivån inte är långsiktigt hållbar.
Precis som elpriserna sommaren 21 och ca 1,5 år framåt inte var långsiktigt hållbar, men gav extremt god lönsamhet vilket lett till överetablering av installatörer.
Nu svänger detta in sig sakteliga och det blir nog ett mellanläge.
Att elprispriserna är högre i SE1 än i SE2 borde hänga ihop med att priset -som ofta- ligger betydligt högre i Finland, och SE1 exporterar dit vilket inte SE2 gör direkt väg.
https://www.di.se/analys/hojd-insats-till-nasta-rantechock/
“Utredarna räknar med att skulderna ökar med 21 procent för de grupper som i dag berörs av kreditbegränsningar. För stora grupper, unga hushåll och förstagångsköpare, kan lånebördan bli uppemot 25 procent högre”
plussidan landar exempelvis ökad nyproduktion, sänkta trösklar in på bostadsmarknaden, minskat tvångssparande, möjligheter att i vissa fall kunna överskrida kreditbegränsningarna om banken tillåter och färre låntagare som tvingas till dyra blancolån
Ganska lätt val tycker jag. Det blir knappast lättare för förstagångsköparna när priserna pressas upp, bara större skulder. Det är väl i princip bara större nyproduktion som talar för.
Jädrans vad kort minnet var på den här ränte”chocken”.
Woops. det fanns en helt ny tråd om det. Man skall inte jobba när man kommenterar…
28 m bomlift är ett jävulusiskt stort as.
De väger i storleksordning 15 ton om de skall ha korgkapacitet för 2 gubbar +verkyg och material.
Man är inte kaxig 25 m över mark i en sådan.
18 papp för en vecka förstår jag.
Att atällningen var dyrare beror på att man bygger hela ställningen på en gång och den blir rätt stor.
Hade en 12m i somras. Det räckte för att bli skitskraj när sjuåringen prompt ville åka upp med den så högt det gick.
Vårt elpris är exakt detsamma som det har varit sedan avtalet tecknades om. 😉
Alltid lika tråkigt, alltid lika samma, alltid lika skönt att slippa bry sig om vad det kostar just nu.