Denna artikel publiceras i samarbete med Svensk Värdeförvaring, som via anmälan på denna länk nu erbjuder bloggläsarna 20% rabatt på första årshyran.
Börserna stiger i USA efter den oväntat positiva amerikanska jobbsiffran, som dock drog upp de långa amerikanska räntorna rejält när allt fler nu inte tror på vidare amerikanska styrräntesänkningar, vilket också kan få efterverkningar med uteblivna svenska räntesänkningar. Starkare dollar på högre räntor ger också nytt guldprisrekord i svenska kronor. Hemma i Sverige höjdes bostadshyrorna i snitt med 5% i år och förra året hade en nybyggd hyrestrea i snitt en hyra på 11 125:- SEK per månad.

Stockholmsbörsen backade förra veckan trots en uppgång i fredags. Veckan landade med -1.35% för OMXS30 och -1.39% för OMXSPI. Den svenska kronan handlas nu på 10:37 SEK och euron på 11:38 SEK. Starkare dollar beror på de amerikanska nya jobben, som kom in på 8.040 miljoner eller otroliga nästan 350 000 mer än konsensusprognosen på 7.655 miljoner jobb.
Detta i sin tur väcker diskussionen om att amerikanska fortsatta räntesänkningar kan utebli eller lugna ner sig mot tidigare prognoser, då amerikansk ekonomi alltså verkar gå het utifrån hur mycket jobb som skapas. Man ska för övrigt inte förvånas över om en hel del av dessa jobb hör till försvarsindustrin, där de amerikanska miljarderna till Ukrainas försvar i praktiken går ner i amerikansk industri.
På tal om försvarsföretagen, så håller Finserve Global Security Fund seminarier i Malmö idag 15-17, Göteborg i morgon 15-17 och i Stockholm på onsdag 15-17 enligt nedan. Detta är inte betald reklam, utan jag misstänker att många läsare är intresserade, samt att detta kan vara grymt intressant.
Anmälan på dessa länkar:
Malmö 7 oktober på Clarion Hotel Malmö Live kl 15-17: https://www.eventbrite.se/e/forsvar-moter-finans-i-malmo-registrering-928471913487
Göteborg 8 oktober på Jacy´z kl 15-17: https://www.eventbrite.se/e/forsvar-moter-finans-i-goteborg-registrering-928475895397
Stockholm 9 oktober på Scandic Anglais kl 15-17: https://www.eventbrite.se/e/forsvar-moter-finans-i-stockholm-registrering-927894937737

Reklam är däremot att Svensk Värdeförvaring erbjuder nu bloggens läsare 20% rabatt på första årshyran av bankfack. Vill du anmäla intresse för att öppna ett bankfack i Göteborg eller Stockholm kan du använda detta formulär (reklamlänk). En tidsstämpel plus dina ifyllda uppgifter kommer delas med Svensk Värdeförvaring AB och sedan raderas efter nästa kvartalsskifte. Bloggaren har själv öppnat fack hos SVF.
Tål att påminnas om med tanke på ständigt nya guldprisrekord i Sverige. Nytt guldprisrekord är nu 885:- SEK per gram och i skrivande stund kostar guldet 882:- SEK per gram.
Vi får se när 900:- SEK passeras.

Uteblivna amerikanska räntesänkningar kan förstås få efterverkningar i Sverige där Riksbanken kanske måste justera sin räntebanan, då inflationen kan ta fart om kronan faller eftersom i princip allt i Sverige (utom bostäderna som är lokala) prissätts internationellt om än med de skyhöga svenska påslagen för löneskatterna, som 31.42% skatt ovanpå lönebeskedet.
Så kanske blir det inte så låga bolåneräntor som alla väntar sig framöver? Hm?
I USA gick S&P-500 +0.22% på veckan efter en positiv fredag och NAsdaq 100 gick +0.13% också efter fredagens uppgångar. Annars hade det även blivit börsfall på veckan i USA. Sämst inom FANANGST gick Elon “Dork Maga” Musks Tesla med -3.99% och vi får se om aktien faller ytterligare efter att den drogpåverkade miljardären uppträdde pinsamt tillsammans med Donald Trump i helgen. Eller cringe som det heter på ungdomska. Bäst bland FANANGST gick faktiskt inte Nvidia, utan Netflix med +5.04%.
Borta i de asiatiska tidszonerna är det genomgående positivt under morgonen.
ASX 200 går +0.68% och Hang Seng fortsätter med +1.17% mot nya årshögsta. KOSPI går +1.47%, Nikkei 225 +2.14% och Straits Times +0.03%. Allt i skrivande stund.

SCB rapporterar att hyrorna för bostadslägenheter i snitt höjdes 5.0% i år när de så kallade hyresförhandlingarna är över. Det är upp från 4.1% i ökning 2023 och 1.7% i ökning 2022. Snittet för en trerumslägenhet blir 8 641:- SEK och en tvåa 7 037:-, samt ettan 5 119:- SEK. Fyrorna snittar på 10 990:- SEK eller vad som brukar kallas “billiga hyresrätter”.
Ju nyare lägenhet, desto högre hyra.
När det gäller nybyggda hyresrätter tillämpas ju något som kallas presumtionshyra, vilket de facto är en sorts marknadshyra, men som inte får höjas under en tidsperiod. SCB uppger att snitthyran för en nybyggd trea 2023 landade på 11 125:- SEK per månad. Detta inkluderar dock lägenheter som fått investeringsstöd som sänker medlet medan presumtionshyran är 30% högre än dessa.
Samtidigt ligger som bekant KPI-inflationstakten på 1.9% men hyresgästerna får leva med eftersläpning kontra inflationen, då man t ex slapp kraftiga hyreshöjningar 2022 när inflationen sköt fart.

Trots presumtionshyrorna så är det åtminstone billigare att hyra lägenhet än att äga andelar i en bostadsrättsförening, åtminstone i storstadsområdena och i universitetsstäderna. Det ska egentligen vara tvärt om – det ska vara billigare med bostadsrätt än hyresrätt, eftersom bostadsrättsägaren tar en risk, samt binder kapital, medan enda risken hyresgästen tar är tre månaders hyra i form av uppsägningstiden.
70 kommentarer
Först?
Grattis
Och en annan fick höra att man skulle vara glad för 4% i årets lönerevision. Min hyresvärd har dock varit sjyssta nog att säga att redan nu att nästa års höjning också kommer blir 5%
För ett par år sedan bodde jag faktiskt i ett nybyggt hyreshus i Malmö med presumtionshyra. Trots att hyrorna var “dyra” var det i princip full beläggning. Verkar som folk har råd trots allt.
Är ju sällan problem att hyra ut lägenheter oavsett hyresläget. Det är bara det att nya lägenheter därmed aldrig bli lämpade som förstabostad pga hyresläget.
Investeringsstödet var därmed inte nödvändigt och hamnade i fel fickor, liksom bostadsbidragen.
Får man alltid uthyrt behövs inga bidrag. Det finns uppenbart utrymme för friare konkurrens och högre vakansgrader i hyresbeståndet!
Det viktigaste att förstå vid lönerevisionen är att man alltid kan rösta med fötterna om man inte är nöjd. Det borde fler svenskar göra.
Det kostar mellan en halv och en miljon att ersätta en tjänsteman som slutar.
Min rekrytering kostade 450.000 bara i kostnad till rekryteringsbolaget.
Men generellt 4% är över märket och kommande lönerörelse lär hamna mellan 2-3% med de svaga fack vi har i Sverige. Så ja. Du bör vara nöjd.
Hyresrätterna är fotfarande dyrare än BR i skjutförorterna till de universitetsstäder jag har halvkoll på.
Rätt intressant eftersom det verkligen är skillnad på BR/HR områden i förorterna medan det inte alls finns samma uppdelning i centralare delar.
Men vem fan har sagt att det skall vara logiskt?
Det är väl inte så konstigt? Skillnaden är en försäkringspremie för att du kan säga “fuck this shit” när du vill flytta från eländet.
Jo, det är ett betydande argument för mig, även om jag för närvarande bor till all belåtenhet, och inte behöver utnyttja min “försäkringspremie” (men vem vet vad framtiden har i sitt sköte?). Vill jag så kan jag dra idag (eventuellt med en kostnad av några månaders hyra).
Förutsättningen är förstås att man har låg hyra och ett bra boende. Då stannar man gärna kvar. Dyrt boende i nyproduktion går ju såklart helt bort.
Jag tycker det låter rimligt utifrån att bostadsrätter är mer av en marknad för individen. Vill du inte köpa in dig i en förening i ett dåligt område så gör du inte det och den som letar BR har oftast tiden att vänta ut ett bättre objekt. Hyresrätter söks oftare av de som måste ha en bostad i närtid och där det finns en deadline. Ska du börja plugga till våren och ska flytta så behöver du lägenheten i januari och då får man leva med att man hamnar på sämre läge. Samma sak om du flyttar för jobb.
Det och skillnaden i inställning hos någon som ska bo i sin BR “resten av livet” (eller iaf 10 år för att kunna bo upp sig) och någon som tar en hyresrätt tills något bättre finns tillgängligt är rätt stor. Du kan leva 3-4år i Bergsjön om du vet att du ändå ska därifrån. Mindre kul att låsa sin ekonomi vid att BR priserna i Bergsjön kommer rusa.
Ja, man ska inte köpa BR för tillfälligt boende. Transaktionskostnaderna och risktagandet är för högt. En konjunkturcykel på 8-10 år för planerat boende är lämpligt för att risken ska bli hanterbar.
Och i allra högsta grad gäller detta villor.
Det finns många som sitter otroligt surt till som drogs med i hetsen att “bo naturfint men med lite pendling” under covid.
Inte bara att priserna har gått ner från toppen men lagfart, pantbrev och andra transaktionskostnader är icke ringa summor.
Speciellt nu när senast Ericsson gick ut och sa att det är 3 dagar på kontor per vecka som gäller. Inga undantag.
Ännu surare om man i fallet med Ericsson byggt sin pendling på att åka till Kista och ryktena skulle visa sig sanna och Ericsson lämnar Kista. Extra kul om dom istället lägger sig söder om stan…
De kommer nog inte lägga sig söder om stan om de inte vill ha en episk personalomsättning 😀
De hade ju alla ingenjörer norr om stan redan. Så flytta allt dit trimmade ju mest all admin/HR som man inte behöde säga upp
Det är fullt logiskt. Om man hyr så betalar man för lyxen att någon annan tar hand om problemen, t ex om frysen går sönder eller badrummet behöver renoveras. Det ingår också en vinst som är en “återbäring” för risken och investeringen. Generellt så slits ju också en hyresfastighet hårdare eftersom hyresgästerna inte äger fastigheten och inte bryr sig lika mycket.
Med en bostadsrätt så har man hand om allt det där själv samt är delägare i fastighetsägaren. Med en äganderätt har man ännu mer direkt ägande – och risk – i sin lägenhet.
Det är väl snarare vad ECB hittar på som styr Riskbankens räntesänkning?
Det är inte omöjligt att räntesänkningarna fortsätter.
Trenden är uppåtgående när det gäller arbetslösheten i USA.
Tyskland kommer in med risiga siffror…
Dåligt drag på Oktoberfest i år
Har tyska kollegor nere i Oktoberfestområdet.
De berättar att en öl kostar 14 euro. Inträde till tälten kostar från 50 Euro.
Så det är mest en turistfälla/för folk som inte har nått annat att lägga pengar på än att supa.
Ja du, öl i enlitersglas är fan inte kul. Föredrar cana (cirka 2 deciliter).
Håller med om enlitersglasen, det enda som fascinerar med det är att se servitriserna bära in typ 200 sådana i famnen…
Funkade det inte att förstöra sin energisektor och förlita sig på en diktator?
Det var roligare förr: https://s.wsj.net/public/resources/images/WO-AN325_GERRUS_G_20130408181701.jpg
Och därför sänker ECB. Fast vad hjälper det när man spenderar pengarna på sociala reformer istället för att bygga upp sitt energisystem på ett långsiktigt hållbart sätt. Nej, bidrag till privatpersoner som installerar solceller räknas inte dit.
Ja generellt är det ju dumt att lägga pengarna på löpande utgifter istället för att investera.
Spanien må haft en enorm bubbla och kris pga sitt byggande. Men faktum är att på många ställen är infrastrukturen väsentligt bättre än i Sverige (Ja de har inten tjäle men ändå)
Grekerna la förenklat alla pengar på att hårfrisörskor skulle kunna gå in pension vid 50. Vilket inte ger ett långsiktigt välstånd.
Det är samma sak med de förbannade elstöden. Det skulle används för att bygga kraftverk där de behövde. Främst i SE4.
Det hade landet som helhet tjänat på.
Istället gick det till svindyr populism
Appropå det så lär det bli höjd landstingsskatt nu i Sthlm när man ska sänka arbetstiden för de mest välbetalda sjuksköterskorna (operation och narkos). Samtidigt som man har köer som ska betas av
Så nu får de övertid efter 34 timmar arbetade redan.
Hemligheten med arbetstidsförkortning är ju att man då måste ta bort övertidsersättningen
Dom följer upp med att istället för +0,3% i BNP ser dom i år -0,2% (-0,3% 2023). Tyskland haltar betänkligt och frågan är hur mycket detta spiller över in i Sverige med tanke på att dom är vår största handelspartner…
Lägger en kommentar här angående laddstolpar fast det inte stod något om Elof muskva från bloggaren.
För ganska länge sedan skrev bloggaren att det fanns fullt med snabbladdare runt omkring i södra Sverige, då var det ganska magert i Norrland.
Ser nu att det senaste halvåret byggts extremt mycket på många platser i norr så något senare men behövligt kom det på plats och det kommer inte stendö som ex gas och etanolbilarnas intåg på bilmarknaden.
Ser ju nu att Elof stod med bland börs noteringen…,sorry, must belt myself
Att det finns blandade upplåtelseformer (HR och BR) i ett område även om byggföretagen tjänar bättre på att sälja BR beror helt enkelt på att markupplåtaren (kommunen) ställer krav på det för att upplåta mark.
Gammalt arv. Har pratat med privata hyreshusföretag som uppmanats av Göteborgs kommun att bygga BR istället för HR, när de klagat på att marken är så dyr att det inte går att bygga HR.
Det är ju kommunen som kontrollerar markanvändningen, de har monopol. Vilket i mycket förklara de höga markpriser vi ser idag.
Kommunerna kan ju inte sätta ett högre pris än vad som är affärsmässigt gångbart dvs marknaden sätter högsta möjliga pris. Så visst kontrollerar kommunerna markanvändingen (och skulle kunna sänka markpriserna genom att endast tillåta kolonilotter där) men hur menar du att de driver upp markpriserna?
Säg en kommun som sänkt markpriserna när räntorna stack iväg?
De har planmonopol ja. Men de äger nödvändigtvis inte marken?
Vilket betyder att de bestämmer över hur marken används. Jag lovar dig att bostadsutvecklare bearbetar kommunerna rejält för att få lov att bygga och det byggs massor av saker som inte har med bostäderna som följd av detta som kommunen vill ha.
Det spelar ingen roll vem som äger marken, kommunen bestämmer hur den kan användas, dessutom så har kommunen förköpsrätt på alla fastigheter som säljs inom en kommun. Hur man kan använda marken bestämmer priset. En kommun styrs av politiker, litar ni på att de i alla lägen är opartiska, inte har egna agendor och intressen som styr besluten ?
Ebbe: Ja, hur var det nu med Stenungsund egentligen?
Där tappades det bort vissa sidor med kartor ur en pärm?
Sen får inte kommunen “subventionera” genom att skänka bort marken billigt då man då gynnar en viss aktör.
Då man bolagiserat majoriteten av allmännyttan kan man inte heller ge den billig mark.
Det riktigt fina inträffar när kommunen också ställer krav på byggföretagen att på egen bekostnad bygga den kommunala infrastrukturen för ett område de vill bygga.
Om nu någon undrar varför nybyggda lägenheter blir så dyra.
Anekdotiskt.
I samband med mitt senaste bostadsbyte för 6 år sen funderade jag på att sälja först och ta en hyresrätt mellan.
Men då en minitrea (60 kvm( som gick att få med min kötid (Stockholm) låg på 15.000 i hyra så var det rätt uppenbart att det var en väldigt dyr “försäkring”. Idag lär den ligga närmare 20.000 i hyra.
Notera. Kallhyra.
Det är där “nyproduktion” verkar ligga i de nya områdena i Sthlm om du ska ha en hyresrätt.
“Budgethusen” som skulle ligga med låga hyror verkar ligga på 13-14 i ytterförort för nybyggen. Då är du inte sällan nära de delar där de skjuts regelbundet.
Har man tur och har lång kötid/kontakter kan du få en befinlig tvåa för 8.000 i månaden med varmhyra i samma område som de lägenheter jag nämnde först. Hyresgästföreningen är verkligen till för de som suttit på sina lägenheter länge.
hurra! cirka 20 % av min portfölj är guld.
min enskilt just nu bästa investering. 🙂
eller jajaja, den är ju inte realiserad än.
Och uranet ligger tyvärr fortfarande minus. (tack och lov en liten slice bara! ) 🙂
Angående arbetsgivaravgifter som nämns i förbigående.
Vore det inte lämpligt att flytta dessa till att vara “statlig inkomstskatt” och att skatteansvaret för dessa flyttas till arbetstagaren?
Naturligtvis med en höjning av bruttolönen med 31,42% så det blir kostnadsneutralt för de inblandade.
Är du inte klok?
Inser du vad folk skulle bli förbannade när de inser vad det kostar att driva Sverige?
Och hur lite höginkomstatagare får tillbaka av olika avgifter.
Absolut! Sedan kan man ju också tänka sig att löneskatterna inte dras automatiskt, utan att löntagaren själv får göra överföringen i samband med deklarationen. Det svider mer om man själv måste föra över ett sexsiffrigt belopp till storebror.
Det skulle nog bara göra folk ilskna på den regering som har genomfört en sådan reform.
Dessutom skulle indrivningen kosta en hel del.
Stämmer bara delvis att bostadsrätter “binder kapital” iom att det inte finns någon alternativ användning för bolån. Bolånetagare kan aldrig få samma lån för något annat syfte/säkerhet. Snarare innebär bostadsrätter en fördel vs hyresrätter just eftersom det möjliggör bolån och därmed lägre kapitalkostnad.
Det binder kapital i form av den egna insatsen och amorteringar.
Du har en underlig uppfattning om kapitalkostnad.
Det kapitalet hade kunnat ge en annan avkastning på andra sätt.
Senaste 20 årens prisutveckling på bostäder i Sverige är en anomali som uppstått pga politikerna inte tagit tag i en massa surdegar.
Det är inte irrationellt, men det är inte normalt.
Det finns inget som ger svensken så mycket ångest som tanken att man inte längre kan finansiera sin “klassresa” genom värdeökningen på boendet.
Så därför måste media genomgående lyfta alla som pratar om 6% ökning av bostadspriserna per år även framgent.
Mjo, det stämmer bara delvis. Ägande av en bostadsrätt ger behörighet till bolån vilket nog har bäst villkor och lägst ränta av alla tänkbara lån. Det finns ingen likvärdig alternativ användning av insatsen.
14% i snittavkastning om året på börsen kanske?
Precis.
I dagsläget är brett sparande i fonder oslagbart.
Med tanke på att befolkningstillväxten avstannar kommer bostäder vara ett väldigt riskabelt inlåsande av kapital.
I finland amorterar man rakt av på 30 år. Men det har visat sig vara förödande i avfolkningsorter då helt plötsligt sitter man med hela sitt kapital i en fastighet som är osäljbar. Och har missat hela tillväxten man hade kunnat ha om man placerat det annorlunda
“I en färsk prognos bedömer ett stort byggbolag att de blir klara med Västlänken i Göteborg först om nio år”//DN
Är det inte dags att vi kör en Burma och flyttar hela stan till ett bättre ställe och börjar om?
Jag föreslår att man bränner stan och istället bygger upp den på nytt vid Varberg.
Krondiket kan vi väl låta vara kvar som en varning till kommande generationer.
Hyresvärdarna kommer försöka höja hyror varje år med 5 % trots lägre inflation för att ta igen tappet, för att glädja utdelning och avkastning
Slippa att skriva ned värdet och skylla på ökade kostnader, även om räntan går ned ligger hyran kvar
Samma för lokaler som knäcker en efter en butik som inte klarar marginalen,
Inte förvånad över att man planerar ”konvertering av tomma lokaler till bostäder, om/bör räntan sjunker trollar de fram ”bra nya kalkyler” för överbelånade brf för att lura in lite nytt folk som snabbt glömmer vad en högt skuldsatt förening innebär
4-5% verkar utfallet för 2025 hamna på.
https://www.hemhyra.se/nyheter/hundratusentals-hyror-redan-klara-sa-stor-blir-hojningen/
Det är väl rimligt att hyresvärdarna får kompensera sig för inflationen i alla fall. Och det borde ta ett- eller två år till om man kör 5%/ år. Annars måste hyresgästerna acceptera en rejäl försämring av underhåll och service. Men när 20% (ish) är avklarat så borde hyresgästerna spreta emot. Det finns ingen rimlig anledning till att hyresgästerna skall betala för att hyresvärdarna betalat för mycket eller överbelånat sig under lågränteåren.
“Annars måste hyresgästerna acceptera en rejäl försämring av underhåll och service.”
Jo, det blir väl det som hyresvärden drar in på så långt det går. Men samtidigt så vill de ju inte heller att bostäderna “förfaller” (tillspetsat).
Under lågränteåren behöll , i alla fall centrala lägen, husen värdet även om husen/lägenheterna hade misskötts . Det gick att hyra ut ändå och framför allt att sälja. I värsta fall fick man kalla in en ombildningskonsult.
Jag har inga siffror, men jag misstänker att det äldre hyresbeståndet förföll rätt mycket under de två första Decenierna av 2000-talet.
Ja, om vi snackar centrala lägen i våra storstäder så är jag inte förvånad.
Tycker det verkar snett att det alltid är “vanligt folk” som ska offra sig i inflationstider. Det verkar som att man vill ha det så från politiskt håll och det känns märkligt. Det är arbetarna som ska visa förståelse och inte kräva så höga löneförhöjningar. Det är hyresgästerna som ska betala högre hyra för att de stackars fastighetsägarna ska gå runt. Varför ska det alltid vara upp till människan längst ner i näringskedjan att agera buffert och bli klämd från två håll?Enda effekten jag ser är att man ökar klyftorna något enormt. De som har det gott ställt och t.ex. driver företag eller äger fastigheter behöver minsann aldrig oroa sig. Man har alltid rätt att bli kompenserad genom att skjuta vidare sina kostnader på fotfolket. Speciellt i fallet hyresrätter tycker jag nog att fastighetsägare ska ha ett ansvar att hantera svängningar i ekonomin utan att gråta ut överallt om sina ökande kostnader. De ska helt enkelt fortfarande kunna underhålla sina fastigheter utan att hyran behöver åka bergochdalbana. Långsiktighet i hyressättningen och fondering ska krävas, såsom det krävs av de som äger sina egna bostäder. Just i fallet hyresrätter är det oerhört viktigt eftersom det inte sällan handlar om svaga grupper i samhället med små marginaler. Jag tror nog att herr-tjock-å-glad-fastighets-bolags-VD kan avkrävas lite mer ansvar när ekonomin svänger, istället för att gråta ut i media och hota med att sluta underhålla fastigheterna.
Man ser ju tydligt hur löner i toppskiktet knappast har påverkats på samma sätt som arbetarlönerna. Där är det fritt fram att höja löner och arvoden, och gärna bonusen också eftersom “alla” ser till att bolagsvinsterna ska vara bra genom att hålla tillbaka lönerna. Nej fyfan.. tycker den här inflationsperioden har visat vårt ekonomiska samhälle från sin allra sämsta sida.
Så har det väll alltid varit att “folket” får betala, eliten styr ju reglerna & spelplanen och har i alla tider riggat för ett det inte skall drabba dem.
Ja. Det som förvånar mig är att det inte trycks tillbaka mer politiskt. Samt att facken faktiskt verkar vara helt fine med att löntagarna ska ta det ansvaret. Min bild är att bolagsvinsterna sett bra ut genom hela den här inflationsresan, men ändå har fack och politiker uttryckligen sagt att löntagarna ska ta ansvar och lugna sig med lönekraven. Bolagsvinster, styrelsearvoden, hyror och skatter ska förstås höjas för att kompensera, men inte lönerna. Det borde vara så att marginalen på en anställd har ökat rejält de senaste åren. Facken borde vara oerhört mycket hårdare och inte undergräva sin ställning ännu mera. Facken är ju redan rejält ifrågasatta (se Teslakonflikten) så de borde ha intresse av att visa lite muskler, men de kanske inte har några…
Tja, antingen är man herre på toppen eller så är man boskap som ska mjölkas.
Är det helt enkelt så att för gemene man är det (väldigt) billigt att bo i hyresrätt?
En genomsnittlig inkomst för en svensk 2023 var nästan 40.000 kr/mån. Med genomsnittlig kommunal skatt landar en genomsnittlig inkomst efter skatt då på ca 31.000kr/mån. Exkl. allehanda bidrag.
En så pass låg hyra som 11.000kr för en nyproducerad hyrestrea är då inte mer än 35% av inkomsten.
En trea är tillräckligt stor även för hushållet med två inkomster. Då landar man, även om man räknar med att trean kostar ytterligare 3000 i mån för varmvatten/el/internet etc, inte på mer än drygt 20% av hushållets inkomst i boendekostnad.
Det är lätt att förstå varför många hushåll klarar av att bara konsumera sig igenom räntekrisen då den disponibla inkomsten även efter boendeutgiften är relativt hög.
Jämför det med en högbelånad storstadsbo som kanske haft bolåneavier bara för amorteringar och räntor på mellan 30-40.000 per månad. Vad är då 5% hyreshöjning ett enstaka år att tala om???
Nu kostar nog inte en ny hyrestrea i Stockholm 11000. Jag bor i en tvåa på 75 kvm med en kallhyra på 12750 kronor i månaden, nyproducerad år 2015.
Så siffrorna känns inte representativa mot verkligheten
Känner inte heller igen mig i siffrorna (och då pratar vi norrland).
Här kostar en hyrestrea i ett gammalt bestånd 9.000 SEK (cirka 70 kvm).
Att man kan hitta en nyproducerad hyrestrea för 11 k känns ärligt talat inte realistiskt oavsett Estocolmo eller landet.
Vilket politisk parti jobbar idag för folket? Alla jobbar endast för sin egen sak och särintresse. Men tänk om exempelvis maten slutades att levereras till affären och igen kan köpa mat då hade det nog “uppmärksammats”.
Mycket bra kommentarer i denna tråd. Sakliga och många olika perspektiv som lyfts fram.
Bor själv i en hyresrätt med sambo och barn. Har varit med och budat på flera hus senaste åren. Men vi har inte varit tillräckligt desperata så vi har alltid hamnat 2a,3a, 4a (en gång blev vi överbjudna när vi var på väg till kontraktsskrivningen men vi lade oss då av principiella skäl).
Hursomhelst, med facit i hand inser man att det verkligen inte är/varit så dumt att bo i hyresrätt med tanke räntorna hålligt i sig vid +4%. Vi kan lägga pengarna på börsen och känna oss trygga med ekonomin.
Kruxet är dock detta med trygghet. Att bo i hyresrätt måste sägas har ett visst klientel. Vet inte om jag måste förklara men känns i många fall tveksamt om det är arbetsrelaterad inkomst som vissa i området betalar hyran med. Någon som ständigt är berusad när man träffar honom i hissen, påtända personer på innergården osv.
Att beräkna kostnaden för trygghet är svårt. Men jag hade kunnat tänka mig att ge ett par extra tusen i månaden för påtagligt ökad trygghet i området i alla fall. Om hyresvärden kan fixa detta så please take my money!
Vi är därför superglada att de smäller upp massa bostadsrätter här bredvid oss nu. Detta trots att det kommer ta all vår kvällsol. Vi tror detta kommer bidra med trygghet. Att typ alla grannar överklagade är jag oförstående till.