Börserna går blandat i de asiatiska tidszonerna nu under morgonen. Riksbanken höjde inte sin styrränta och justerar ner sina långsiktiga prognoser för räntan något, men den kommer ligga på 3.5% år 2026 om man ska tro bankens ponduspostulerare. Bostadsrättsföreningar kan tvingas höja sina medlemsavgifter (hyror) med upp till 50% när föreningarnas lån nu binds om från tidigare krisräntor till dagens normalräntor. Ett exempel höjer avgifterna 45%.
Riksbanken lät styrräntan ligga kvar på 4.0% och justerar ner sina prognoser något på sikt, och tror nu exempelvis på i snitt 3.87% i styrränta fjärde kvartalet 2005 istället för tidigare prognosen 3.95% och fjärde kvartalet 2026 på 3.51%. Det blir enligt bankens ponduspostulerare alltså inte någon tillbakagång till tidigare krisräntor med styrränta runt 0%, utan möjligen något lägre bolåneräntor inom tre år. Läget normaliseras helt enkelt om man ska tro Riksbanken och nollränteperioden är över.
Stockholmsbörsen reagerade måttligt positivt på beskedet, men börsen styrs likt svensk ekonomi inte primärt av nationella förehavanden, utan av de enorma internationella rörelserna. Politiker och svenska makthavare vill dock alltid blåsa upp sin egen betydelse. Det enda man kan säga är att Riksbanken effektivt kan påverka svensk valutakurs om man gör fel med räntan, i övrigt har politikerna väldig liten påverkan på ekonomin.
OMXS30 gick 0.59% och OMXSPI +0.47% och tog ett ordentligt skutt på Riksbankens besked igår. Det blev inte några större valutaeffekter så marknaden tyckte detta var väntat. Kronan har försvagats till 10:49 SEK för USD och 11:45 för EUR, men det var inga stora rörelser. Guldpriset ligger i skrivande stund på 673:- SEK per gram.
I USA var det ingen dramatik på räntefronten och börserna steg. Indexet S&P-500 gick +0.41% och NAsdaq 100 +0.43%. Tesla föll -2.90% inom FAANGST efter att Musk twittrat sin bestörtning över att TM Sweden AB inte får några nummerplåtar till nya bilar på grund av de postanställdas blockad. Till Dagens Industri säger en professor i förvaltningsrätt att Tesla borde dra Transportstyrelsen till Förvaltningsrätten i fallet nummerplåtarna. Det är inte skrivet i lagen att de måste skickas med PostNord, utan det handlar om ett ramavtal. Myndigheten utför således inte sitt uppdrag, då det inte är strejk på Transportstyrelsen. Men det kommer väl. För övrigt återupprepar jag att jag tror att nästa steg är en blockad mot privata ägare av Teslabilar på Sveriges bilprovningar, så de alla kommer få körförbud successivt.
I de asiatiska tidszonerna går börserna blandat under veckans sista börsmorgon. ASX 200 +0.17%, Hang Seng -1.43%, KOSPI -0.63%, Nikkei 225 +0.57% och Straits Times -0.49%.
Till Dagens Industri säger en så kallad boendeekonom att en käftsmäll väntar hushållen i bostadsrättsföreningarna som kommer behöva höja sina avgifter med 30 – 40% när räntorna nu behöver bindas om till normalräntor. Jag menar dock helt ponduspostulerande att det lätt kan bli 50% höjda avgifter, och det finns redan anekdotiska exempel på 45%.
Denna anekdot handlar om 45% höjning, plus 45% höjning av kostnaden för garageplats. 80% av lånen har lagts om under 2023 och gått från 1% till 5%. Till det har man inflationen med ökade driftskostnader.
Det torde dock handla om en förening med ganska låga lån om kostnaderna bara ökar med 45% trots att räntorna har ökat till (1*1+4*5)/5=4.2% eller 320% från tidigare ca 1.0%.
Så nog kommer smällen och de som ropar hej och att allt nu ska bli mysigt igen när Riksbanken inte höjde styrräntan ska nog helst inte bo i en bostadsrätt med skulder i föreningen.
138 kommentarer
Det pratas inte så mycket om hyreshöjningarna. Runt 4% 2023 och fastighetsägarna yrkar på någonstans runt 10% för 2024.
Dessutom kommer kostnadstrycket släpa efter in i 25 med senare höjningar.
Appropå att övervintra i en hyresrätt.
För övrigt blir det rejält kallare i helgen och nästa vecka. Kallare väder brukar komma med lägre vindkraftsproduktion så elen kommer bli dyrare.
Nä även om den svenska hyresförhandlingsmodellen innebär en viss tröghet är jag övertygad om att hyrorna kommer att krypa upp rejält de kommande åren. Hyresvärdarna kommer göra allt för att täcka sina ökade kostnader.
Kommer vi att få se krympflation också? Nya tapeter vart 20:e isf var 10:e år? Sänkt inomhustemperatur? Betala för att få använda tvättstugan?
Gardell hade det väl uppe som en tanke i Ekonomibyrån när man diskuterade fastighetsbolagen, dvs. att hyrorna kunde påverka mer än de flesta tror…
Tycker journalisterna i perioder gör sitt bästa för att sätta sina favoritmedborgare på agendan – stackarna i hyresrätt med krigsrubriker om chockhöjda hyror.
Som stackars villaägare såg man räntekostnaderna stiga 300% från en månad till en annan under våren, där kan vi snacka kostnadschock!
Nu är det väl viss skillnad på hyresrätter som är den mest tillgängliga boendeformen, och villor som är den mest exklusiva boendeformen…som villaägare har du stora möjligheter att påverka dina kostnader, med a som hyresgäst är möjligheterna minimala.
Slutligen så krävs som regel en hyfsat god ekonomi för att köpa en villa, det kollar banken. Medan en hyresrätt kan du få tag på så länge du har ködagar och en månadsinkomst…en inkomst som aldrig skulle räcka till ett bolån.
Så när hyrorna går upp så slår det hårt mot människor med mindre marginaler, vilket ofta får stora konsekvenser.
Jodå, minns inte om det var svd eller SVT men var en artikel häromdagen där de la upp en opinionsbildning utan att kallar det för det. Såg i första eller andra paragrafen att personen var från södermalm så då tog jag och stängde ner artikeln.
Lite samma sak som när de intervjuar “random” personer på stan och hälften av gångerna är det en journalist, kommunpolitiker eller någon långt ut på vänsterkanten, hata slumpen.
Nej, det är inte synd om mig. Jag räknar med 6-7% hyreshöjning, och det är växelpengar för mig personligen.
“I Sverige är de blåsigaste månaderna vanligen oktober-mars och maj-augusti de minst blåsiga.”
https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/vind/vind-varfor-blaser-det-1.362
Angående vindkraftsproduktion så blåser det generellt sett alltså mer när det är kallt, inte mindre. Jag förstår faktiskt inte varför just detta felaktiga påstående är så allmänt vedertaget. Jag är uppvuxen i obygden och min magkänsla har alltid varit att det blåser mer under vinterhalvåret, speciellt på öppna fält. Sen är det klart att jag kan minnas dagar när det var sådär riktigt svinkallt och vindstilla, men jag minns betydligt mer vindstilla sommardagar. Jag minns också snöstormsdagar när vinden tjöt i huset och det var 20 minus.
Sen kan det ju vintertid bli isbildning på turbinbladen vilket leder till ingen produktion, ingen aning om hur vanligt detta är dock. Möjligen att detta blandats ihop med att det inte skulle blåsa på vintern.
Ja, det verkar vara en myt som biter sig fast att vindkraft producerar dåligt under vintern. Om man bemödar sig att faktiskt titta på energiprofilen över året ser man att det flr vindkraft passar Sverige väldigt väl. Den producerar mest på vintern och minst på sommaren. Till skillnad då från solkraft som har en omvänd profil och passar Sverige sämre.
Sen är det givetvis så att rent effektmässigt kan man inte räkna med vindkraft hela vintern då det vi kalla högtryck blåser väldigt lite men då pratar vi enstaka dagar, över hela vinterperioden är vindkraft väl matchat med våra behov. Vi behöver alltså mycket reglerkraft för att fixa dessa perioder av stiltje och det har vi än så länge inga problem med. Det kommer dock en punkt när vi kommer behöva investera i ytterligare spetskraft antingen lokalt eller via extra överföring från kontinenten om vindkrafter fortsätter i tangentens riktning.
“Det torde dock handla om en förening med ganska låga lån om kostnaderna bara ökar med 45% trots att räntorna har ökat till (1*1+4*5)/5=4.2% eller 320% från tidigare ca 1.0%.”
Nu är väl inte räntekostnaden det enda en BRF har som kostnad.
Men hur ser fördelningen ut i en “normal” BRF?
Om en BRF får in 1.000.000 kronor – hur mycket går till värme, el, kostnader för styrelse, ränta, amortering, avsättning till renovering osv?
Det blir lite “hur långt är ett snöre”.
Vår egen föreningen höjer avgiften högst marginellt för att täcka ökade räntekostnader på lån ska läggas om nästa år.
Men du kommer alltid att kunna hitta häpnadsväckande anekdoter. Tvivlar starkt på att 45% är det värsta exemplet. De gör en bra grund till artiklar i kvällspressen men hur representantivt är det?
Min dotters förening höjer med 6% nästa år. De höjde också med 6% i år.
Det beror helt på.
Men en förening som har en låneskuld om 10000-15000 kr/kvm brukar anses hög belånad.
Avgifterna brukar ligga runt 600-800kr/kvm år och räntan har ökat 3%.
Så 300kr/år i ökad kostnad per kvadrat slår rätt hårt på avgiften.
Ränta och fjärrvärme största posterna i min lilla förening med 2,5 miljoner i lån.
Jag saknar elpriset i dagens inlägg. Liksom i gårdagens. Det brukar utebli när priserna är låga, samt återkomma när priserna är höga. För några dagar sedan antyddes det att priserna påverkades uppåt av en stängd finsk reaktor. Har den startat nu i och med att priserna är låga? Det är alltid intressant att få kontinuitet i kommentarerna från bloggaren rörande återkommande ämnen.
Det blåser ju bra idag och nåt finsk bolag kallat Kinect Energy har gjort en tabbe som medför låga priser.
Just nu 7.4MW vindkraft. Inte illa.
Priset är lågt idag pga en finsk elfirma råkade sälja lite mer el än de hade.
https://www.barometern.se/nyheter/finlandsk-miss-sanker-fredagens-elpris-i-sverige/
Reagerar ingen på att det verkar finnas el – dvs mängden el spelar ingen roll – priset kan bli 300 öre om det förbrukas en viss mängd och priset kan bli 20 öre om samma mängd förbrukas beroende på vad aktörerna sagt de kan leverera.
Om det finns 10 aktörer och en aktör säger att de inte kan leverera så mycket så stiger priset kraftigt men det levereras och förbrukas lika mycket ström den dagen.
Tror firman brände 300 miljoner kronor där på ett bräde.
Haha, ja jävlar i det. Sitter minst en trader och filar på CV:n nu…
-57 öre per kWh i Finland hela eftermiddagen och kvällen.
Det är något att sätta upp på CV:n.
Dom får väl ha lite överseende, det är ju trots allt BLACK FRIDAY 😆
Prissättningen ÄR ju konstig eftersom sista kW sätter priset. Kruxet är ju att när det är brist så är det dyrare att få till den där sista.
Funktionen med priset “ska” ju vara att högt pris => mindre förbrukning och mer incitament att producera. Det fungerar bättre med ett system som detta.
Vad skulle vara alternativet tycker du? Att den som köper först får det låga priset? Det blir bara samma som idag fast man måste mikrohantera elinköpen personligen. Att man får genomsnittsproduktionspriset med ett fast påslag för vinst? Ja men då förlorar man en del av incitamentet att producera extra, och samtidigt så ger man till viss del alla elproducenterna en rättighet att gå med vinst.
Om något så skulle man kunna tänka sig ett inhemskt pris och ett exportpris, men det tar också bort besparingssignalen som höga priser ger (förutom vid import då vi istället drabbas av andra länders exportpris). Fördelen är att det ger länder med bra tillgång till energi ett industriellt försprång vilket nog kan anses vara rättvist i någon mån.
Lekmannaåsikter ovan.
“Ja men då förlorar man en del av incitamentet att producera extra”
Detta görs ju redan idag.
Leverantörer ska dagen innan lämna en prognos om hur mycket de ska leverera – levererar de för mycket så straffas de – dvs får inte betalt för elen.
Det finns mycket som är konstigt med elmarknaden – även när priserna är superhöga så verkar inte de som producerar el få så mycket mer.
Det verkar vara de som spekulerar och sitter på flaskhalsarna som tjänar pengarna – det har ju också spekulerats (det finns starka bevis) att själva prissättningen manipuleras av vissa aktörer.
Fair enough. Jag säger inte att det är perfekt.
Min idealiserade bild är dock att det är strukturerat så att det är vid just budgivningen dagen innan man i så fall skulle ta beslut att producera extra, för att det finns behov av att matcha tillgång och efterfrågan för att hålla nätet stabilt.
Den oundvikliga motpolen till “färre mellanhänder” blir väl då att vi behöver “högfrekvenstrading” så att aktörerna kan anpassa sig snabbare.
Ett exportpris och ett nationellt pris skulle innebära att det aldrig mer byggs något eftersom det stänger in elproduktionen. Om man inte bygger bort begränsningarna vilket ger samma export som nationellt pris.
Det finns en god anledning till att frihandelsunionen EU favoriserar vindkraft före planerbar elproduktion. Det tvingar fram elmarknadsintegrationen, dvs frihandel med el.
Det finns flera fall av juridiska processer mot elhandlare som manipulerar priserna i olika elprisområden.
En annan lekmannaåsikt är att marknaden trots allt inte funkar så bra. Marknaden reglerar mest produktion och förbrukning, men priserna påverkas jättemycket av överföringskapacitet. Och incitamenten att åtgärda brister i överföring är i princip noll, oavsett hur högt elpriset är.
Finns det någon marknad där det inte funkar likadant?
Bostadsmarknaden? 🙂
Tråkigt om man ska behöva stå i elkö i flera år innan man kan dammsuga …
Du får ha en kontantinsats, dvs ett batteri…
Det är väldigt vanligt att det inte används marginalprissättning på andra marknader. Det beror på att just elproduktion är väldigt unik på så sätt att det inte kan lagras, att alla erbjuder exakt samma vara som också kan transporteras med ljusets hastighet till ett lågt pris över stora avstånd.
Marginalprissättning är nog så nära en perfekt marknad man kan komma men passar väldigt dåligt för varor som kan lagras, bara finns ibland och till olika kvalité. Då används ofta istället en börs där man säljer terminer istället och då är det varje bud som sätter aktuellt pris.
Att inte använda en model med marginalprissättning för el vore väldigt dåligt då den garanterar att man använder de billigaste produktionen först och den dyraste sist. Att alla gnäller på själva prismodellen är för att den kan vara svår att förstå. Modellen leder inte till högt pris det är den dåliga tillgången på billig produktion som leder till ett högt pris. Det är där man borde jobba på en lösning, släpp kärnkraften fri! Eller rättare sagt underlätta för utbyggnad av alla kraftslag och låt marknaden bestämma vad som är mest konkurenskraftigt.
Jag funderat på samma sak. Medför högre pris verkligen sänkt förbrukning?
Ok att LW hsr tidstyrning på spabadet men fabriker och badhus mm är ju igång och ligger ofta med långa kontrakt. Eller?
Anledningen till att elpriset varierar så mycket är just att de flesta inte kan eller vill ändra förbrukning. För att motivera måste priset därför bli extremt. Hade bananerna blivit 10 gånger dyrare så skulle det nog inte vara svårt att få fram de som behövdes, men på elmarknaden är det helt normalt om man avreglerar. Vid verklig kris som det blev i Texas handlar det i slutändan om att prissätta ut folk helt.
Tycker (nät)effektavgiften är lite intressant. Har vi inte dem i hela landet? J
Försöker att sprida ut bastu, ugn, matlagning, torktumlare över kvällen och inte göra allt samtidigt.. men det brukar ju ske ganska naturligt. Det intressanta är väl att folk på jobbet knappt vet vad effektavgift är. Trodde det var själva grejen med den avgiften att man skulle _signalera_ till folk att smeta ut elanvändningen lite mer. Kanske bättre information behövs. Eller också orkar ingen bry sig eller har råd att strunta i några hundralappar i månaden. Men effektavgiften skulle ju kunna användas vid krisläge.
I viss mån, men priselasticietetn är ganska låg. Finns en hel del studier om detta.
De flesta kan inte välja att börja skolan/jobba kl 04 eller 11 på dagen.
Elförbrukningen stiger ungefär 25-30% under morgonen för att falla tillbaka lite under dagen för att sedan ha en topp två på em/kväll. Och det gör många gånger större variation på elpriset.
I takt med att vi elektrifiierar samhället kommer det bli ännu större variatoner i priset.
I viss mån, men priselasticietetn är ganska låg. Finns en hel del studier om detta.
De flesta kan inte välja att börja skolan/jobba kl 04 eller 11 på dagen.
Elförbrukningen stiger ungefär 25-30% under morgonen för att falla tillbaka lite under dagen för att sedan ha en topp två på em/kväll. Och det gör många gånger större variation på elpriset.
I takt med att vi elektrifiierar samhället kommer det bli ännu större variatoner i priset.
Så är det ju men man ska nog inte underskatta den mer långsiktiga prissignalen på både producent och konsumentsidan.
Jag skulle tro att många är de villaägare som börjat isolera mera, skaffa värmepump etc efter en sån prischock som var nu eller vid sakta men konstant stigande medelpriser. Det leder ju på sikt till en rejäl säkning av efterfrågan.
Även stora industrisatsningar tar ju hänsyn till dessa prissignaler och räknar på hur de ska investera i mer energisnåla processer eller kanske tillverka el inom fabriken.
På producentsidan ger det ju signaler som att skaffa energilager, bygga nya kraftverk etc.
Den var väl norsk?
Vet inte om ni läst dagens norgehistoria, tydligen blir det billig el i morgon, i alla fall i Finland.
https://e24.no/energi-og-klima/i/Llzgyp/heftig-minuspris-paa-finsk-stroem-etter-tabbe-en-ekstrem-feil?referer=https%3A%2F%2Fwww.vg.no
Med tanken på gårdagens debakel funderar man på hur enkelt det är att manipulera marknaden åt andra hållet, dvs att man påstår sig ha mindre el än vad fallet är och höja priserna..
Var det inte ett sånt case som skulle utredas i vintras, vad hände med det tro?
Börja med att kolla filmen “the Smartest Guys in the Room” (https://www.youtube.com/watch?v=_0vRuHn9MmI) och sen behöver du inte fråga mer…
Från en del av min sjuka hjärna måste man beundra tillvägagångssättet för dom hade den amerikanska elmarknadens kulor i ett fast grepp men den friska delen av min hjärna håller inte med!
Jo det går såklart att buda in mer eller mindre än vad man avser producera eller konsumera, men det är inte garanterat gynnsamt. Den kraft som avviker från “planen” måste köpas eller säljas på intradagmarknaden eller på reglermarknaden och där kan prissättningen vara allt annat än gynnsam. Och därtill måste man betala en straffavgift för varje MWh som man avviker.
Elsystemet funkar fint. Elmarknaden funkar mindre fint.
OL3 är igång och därför sjönk priserna.
Absolut största skillnaden för svenska förhållanden är dock att det blåser i Danmark.
Om Danmark producerar el (vind) så är priset i Sverige lågt.
För övrigt intressant att vi – som ovan – ser 7 GW vindkraft som mycket. (7/13 eller styvt 50 % )
Om halva kärnkraften står still så klassas energislaget som opålitligt.
Sant. Men det är lite äpplen och päron. Vindkraften bygger på kvantitet och är ju geografiskt utspridd. Vi har bara ett fåtal reaktorer. Väsentlig skillnad ur ett tillgänglighetsperspekriv…
Därför är 7GW kanske inte ovanligt men iallafall mycket? Tycker vi brukar se 3-5 dom gånger jag tittat in på SvK?
Fullständigt irrelevant. De stora vindkraftsparkerna har EN inmatningspunkt per park.
Och vi har bara 2-3 parker?
Jag förstår inte problemet. Hela elsystemet är dimensionerat för att tåla frånfall av största producenten och dit räknas ju även transmissionsnätskablarna.
Du har bara ett fåtal överföringslinjer mellan Se2 och 3, faller en så slocknar södra Sverige.
Du kanske är för ung för att minnas strömavbrottet 1983.
Tittar du på stamnätet så har du ju parallella stamnätsförbindelser till k-kraftverken och parallella ställverk så tappar du bara halva kapaciteten.
Det är inte en driftsäkerhetsfråga, och har inte varit någonsin heller och något TSOerna hanterat sedan årtionden. Det är något vindkraftsflöjlarna hittat på.
Däremot är den fullständigt intermittenta kapaiteten i vindkraften ett realproblem och det måste täckas upp av balanskraft.
Bara de 30+ TWh vindkraft orsakar merkostnader i form av stödtjänster om 6 miljarder, det kommer öka exponentiellt i takt med att vindkraften ökar.
De berömda forskarna i Göteborg ville ju inte ens ange data på hur mycket flexibilitet som krävs på förbrukningssidan.
Landbaserad vindkraft må vara billig att bygga när det är gratis mark, havsbaserad dyr men ingen har räknat på vad alla GW balanskraft kostar.
Visst. Men i höstas hade vi en peak som beskrevs som att den berodde på att kärnkraften stod still. Då var det ett mindre bortfall (O3 tor jag) som gav krigsrubriker.
Samtidigt levererade vindkraften under 4 % av installerad effekt. 96 % bortfall. Detta var en bisats i artikeln.
Men att kärnkraften tappade 10 % från 70->60 % utmålades som katastrofalt. Då utgör ändå kärnkraften bara hälften så mycket installerad effekt som vindkraften.
TL/DR:
Kalla en spade för en spade. Är elen dyr så beror det på att det inte blåser. Är den billig så gäller det omvända. Så kommer vi ha det under överskådlig framtid eftersom vi haft idioter till politiker (och journalister).
Förutom det uppenbara problemet med balanskraften så har vindkraft ett annat problem som uppstår när den installerade effekten hamnar nånstans runt 10% och uppåt av den totala – nämligen att intermittensen blir så stor att när det inte blåser så står det still och priserna pressas upp, men vindkraften har inget att sälja. Men när det då blåser så blir det istället ett så stort överskott att priserna faller mot noll (och ibland minus för att man inte kan balansera bort det) vilket gör att vindkraften har något att sälja men ingen som vill betala. Vindkraft är som paraplyer som inte tål vatten.
Alla vet detta. Det finns inget land i världen som inte fått dessa problem när vindkraftens andel i systemet blir för stor.
Den stora skillnad i dessa scenarior är att frånfallet av en reaktor är en oplanerad händelse som vi måste ha beredskap för (och det har vi så inget problem men det är en viktig parameter i elnätsstabiliteten).
“Frånfallet” av vindkraft är inte ett problem då det inte är en oväntad händelse, vindhastigheten går att förutse dagar innan och är därför redan inplanerad i dagen före handeln och påverkar inte stabiliteten. Vindkraften är alltså planerbar men inte reglerbar uppåt (men neråt).
Vi hade redundans som hade planerat för just sådana oplanerade händelser samt det periodiska underhållet. Det var därför reaktorerna var placerade just där de var. Man måste se det som ett system, inte enskilda produktionsenheter. Det är systemet som måste vara planerbart. I det systemet är vindkraften ett problem eftersom den tillför effekt när effekt inte behövs och när effekt behövs producerar den för lite.
Hur menar du med att vi *hade* redundans. Självklart har vi fortfarande redundans för den största utslagsenheten. Kommer aldrig att tullas på. Vi har ett mycket driftsäkert elsystem.
Vårt elsystem som system är fortfarande i allra högsta grad planerbart. Det har dock blivit mer komplext och kräver fler stödtjänster. Även en utökad mer träffsäker handel med detta behövs.
Ingen som jobbar med elsystem vill stänga våra reaktorer och det har blivit sämre efter det men det betyder inte att vi har förlorat vår planerbarhet och driftsäkerhet.
Det blir kallare och mindre vind framöver så det kommer tillbaka.
På långsikt har ju alltid marknaden rätt, men kortsiktigt kan den bli fruktansvärt fel, och råkar någon sälja el motsvarande 5reaktorer som man inte har blir det dyrt, är ju det som även Markbygden 1 drabbats av, de sålde sin el på termin till fastpris till en nivå där de fick produktion att gå med vinst, normalt inget problem då de producerar den volymen, men nu när priset kan gå från -50örekWh till 10krkWh på en dag blir det problematiskt jäkligt fort om dina kontrakt ligger fel i tajming
Det är klart att några brfer kommer att få svårigheter, men vi är inte i närheten av 90 talskrisen. Tycker att bloggarna ibland frossar i andras eventuella elände.
Ibland?
Långt innan livsstilsreportage och uppdateringar om kriget var det narrativet om den svenska bostadsbubblan som byggde den här bloggen.
Back to the roots. 😎
Instämmer Ubbe. Fenomen jag ser hos många äldre män ”ni borde inte lånat så mkt”… men vad ska dagens ungdomar göra… bo hemma tills de är 40? Och innan gubbarna svarar ”ja” så kan de inkludera i svaret när de själva flyttade henifrån.
Inse att man inte kan bo mitt i en storstad när man är 25.
Det finns enormt fina lägenheter i kranskommunerna för en bråkdel av priset för innerstan. I alla storstadsregioner
Nja, det kan jag inte hålla med om. Oavsett om man vill bo längst ut på landsbygden inom Stockholms län med iaf över 60min in till stan så är priserna ändå höga och drygt ett decenniums ködagar behövs.
Eller så ser vi oss om norrut där bostäderna också är dyra, de kan vara Skellefteå, Umeå, Piteå. Det är inte billigt att bo där heller, bara att köa och hyra så kanske du kan köpa en bostadsrätt när du är 30+ med sambo.
Men visst, åker man till någon avfolkningsort i inlandet med 1 butik och inga företag finns det säkert billiga ruckel. Dåligt med jobb, dåligt med skola, dåligt med service…men säkert billigt för den som vill leva spartanskt.
De kunde gett fan i att rösta för bruksvärdeshyror…
Ehm, börserna var stängda i USA igår.
Fakta, booooooring…
Jag förstår inte riktigt uppståndelsen kring ökade avgifter i Brf.
Brf ska tillhandahålla bostad till självkostnadspris.
Och det är också vad de gör.
De har levererat boende av högre kvalitet än HR, till förmånlig kostnad.
Den som gnäller på avgiftshöjningar bör peka på mejlet till styrelsen där de argumenterade för bundet på 20 år.
Finns mot förmodan ett sådant mejl kan de visa det erbjudande de fixat på 20 år bundet. (Bankerna är ganska ointresserade, åtminstone av Brf med låga lön).
Jag tror de flesta som bor i BRF förstår förutsättningarna. Vi i min förening har tvingats till flera höjningar i min efter år av oförändrad avgift. Har inte varit något gnäll om det på årsmötena, trots att det bor rätt mycket pensionärer i föreningen. Men såklart finns det en minoritet BRF-boende som inte kan se den större bilden och är upprörda över att utgifter ökar, oavsett anledning och alternativ till att inte höja.
Jag tror som övriga att det här inte leder till att det blir mer lönsamt på längre sikt att bo i hyresrätt. Kapitalkostnaderna är vad de är och det finns ingen annan än hyresgästerna att fota den räkningen till i det långa loppet. Samma för energikostnaderna naturligtvis. Däremot kommer det att driva offentliga kostnader, då en stor del av de som får bostadsbidrag, bostadstillägg och försörjningsstöd (där bidrag till bostadskostnaden ingår) bor i hyresrätter.
Ja, jag tycker medvetenheten om risker för högbelånade förstagångsköpare diskuteras flitigt i offentligheten.
Finns förstås alltid de som nästan aktivt undviker att informera sig och ’kör på’.
Som jag förstått det har det blivit bättre. Det var “kaos” efter de stora ombildningar då många inte fattat att de inte längre hade en hyresvärd som gjorde allt “gratis” åt dem.
Ser i min gamla förening att de som bråkade mest och itne ville engagera sig nu har suttit i styrelsen. Och den “värnplikten” är väldigt bra för att informera och sprida kunskap. Samt skapa engagemant och intresse.
Folk är inte idioter bara de får lite vägledning…
Jotack, det där känns igen.
Har en brf-lgh där en tant köpte på topp, 10mkr, och sen krävde att man skulle snåla in en soptunna för att spara 250 spänn – men motsatte sig både att sälja av en lokal (till en medlem) för att lätta på skulderna 250k, och att tillåta elbilsladdning på tomten, för att höja värdet. Hon sålde sen, med skaplig förlust. (Bor inte där själv men hyr ut till en släkting.)
“Men såklart finns det en minoritet BRF-boende som inte kan se den större bilden och är upprörda över att utgifter ökar, oavsett anledning och alternativ till att inte höja.”
Angående Tesla: jag läser inte alltid Aftonbladet, och jag håller inte alltid med Peter Kadhammar. Men han skriver intressant om Musk [ https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/RGM428/chock-for-elon-musk-och-tesla-att-mota-if-metall ]
Jag har dock inte på fötterna att avgöra vad som är korrekt info eller inte i kolumnen.
Min känsla är att det är IF Metall som borde vara nervösa. Musk har hanterat strulpellar förut och hittar vägar runt alla problem som står i hans väg.
DJ, förklara gärna för mig hur Musk ska kunna vinna den här striden? Det finns bara en sak som inte är säker i den här konflikten, och det på vilket sätt nederlaget för Musk kommer.
Jag håller på IF Metall i den här konflikten, men underskatta för 17 inte Musk. Han kan är beredd att gå mycket, mycket långt för att komma över hinder i sitt företagsbyggande.
Om Tesla Inc avvecklar Tesla Sweden, hur har Metal då vunnit? På samma vis om den vänskap underleverantöreren till Teslas Tyska fabrik i Kalmar tvingas säga upp personal för de tappar Tesla som kund, hur blir det en vinst? Tesla kan fortfarande sälja bilar i Sverige utan att man har någon egen verksamhet inom landet, och de kan antagligen även lösa kompontförsörjning, reservdelar och service framöver även utan Tesla Sweden, det kanske blir lite dyrare än kollektivavtal men det är ju en annan kostnad som de kanske tycker är värd att ta som princip
Antag (jag har ingen aning) att det tex finns en liknande situation i Spanien, och Spanien med sin större folkmängd är en mycket större marknad. Genom att visa att det slutade med att alla förlorar sina jobb i Sverige, så håller sig fackförbunden på mattan i Spanien och på totalen blir det lönsamt för Musk.
Sen förstår jag inte din argumentation, varför skulle jag sitta inne på en förklaring hur Musk ska trassla sig ur det här? Jag kan bara peka på att han trasslat sig ur ett otal knepiga situationer förut där folk trott att han skulle falla. Jag kan inte förklara hur Messi eller Zlatan kommer bryta sig igenom försvaret i nästa match, men det är för den skull försvaret som bör vara nervösa även om dom tycker att dom gör allting rätt.
DJ: Strulpellar??? … Det är väl snarare Tesla som uppför sig som sådana i den här historien.
Samt vad kan förstås så är svensk fackföreningsrörelse, inklusive tjänstemannaorganisationerna om så skulle behövas, beredda att köra detta race rätt in i kaklet eftersom det för deras del rör sig om en närmast existentiell fråga.
Chief, jag menade från Musks perspektiv, folk som ställer sig i hans väg. Blankare av Tesla-aktien är tex en form av strulpellar som fått betala dyrt (en åkte på en smäll på 400 miljarder kr år 2020). Musk är väldig påhittig och kan vrida och vända på saker. Han är dessutom erkänt duktig på legala frågor och balanserar ständigt på lagens gräns.
Tex kanske han kan tjäna mer pengar i ett större land genom att använda relativt lilla Sverige som ett varnande exempel på hur det kan gå om man trilskas.
DJ: Den aktuella situationen här och nu rör inte Tesla/Musk som aktörer inom finanssektorn och ej heller deras kompetens rörande juridik giltig i annat land utan endast och allenast den rent arbetsrättsliga situationen i Sverige. Och som jag sade inledningsvis så rör det sig i detta avseende om en rent existentiell fråga för de svenska fackliga organisationerna samt dessutom att på det sätt konflikten från dessas sida fram till nu har bedrivits strikt inom de ramar som gives av svensk lagstiftning.
Att Musk/Tesla skulle kunna göra större vinst i andra länder är fullt tänkbart men blir ju då i första hand en angelägenhet för dessa länder och ej för i första hand Sverige och dess arbetsmarknad och fackliga organisationer.
Chief:
På samma sätt är krisen existentiell för Tesla, iom att en förlust mot IFMetall betyder att IGMetall i Tyskland får vatten på sin kvarn och kan sätta GigaBerlin på pottan. Det är runt räknat 1/3 av Teslas produktion. För att inte tala om föredömet för UAW, som redan har satt legacy Auto i konk, praktiskt taget. Fords VD har sagt rent ut att man inte klarar de krav som man har gått med på. Och Ford förlorar >100% av priset på varje såld elbil redan nu.
DET är insatsen i detta pokerspel. Tesla har ~$20usd in cash.
LO tappar medlemsintäkter sedan decennier. Var sitter det kapitalet? Existentiellt, sa Bull.
LESSMOG: En existentiell kris för båda sidor … alltså kan vi konstatera Sista Striden det är! Således Internationalen enda återstående alternativ!
För övrigt en intressant öppning till diskussion du lämnar där angående Ford etc. … Diskussionen då att föras i termer av Fast och Variabelt Kapital i förhållande till Profitkvoten och därur dess Fallande Tendens.
Tillönskar dig därmed en trevlig lördag!
Om det är en existentiell fråga för vissa fackföreningar så hoppas jag att det sluter med att dessa fackföreningar upphör att existera.
Det vore skönt att bli av med fackmaffian i Sverige. Riktiga fackföreningar som kan uppföra sig som folk är dock välkomna.
Strejken är väl korrekt från Metalls sida på mekanikersidan. Däremot är jag lite kluven till sympatiåtgärderna mot ett företag på 100 anställda… verkar inte proportionerligt. Det är ett litet företag vi talar om, att då strula till det för 50 000 kunder är tveksamt.
Har Tesla på något sätt förklarat på ett vettigt sätt varför de INTE vill ha kollektivavtal?
Jag har bara sett en massa Tesla fanbois med dubbel moral som påstår en massa saker.
Vet inte men men min gissning är att de vill inte ha kollektivavtal i Sverige, för då kan deras anställda i USA och de andra stora ekonomierna också börja kräva vettiga löner/villkor.
Hur ska man kunna tävla om Världens Rikaste Ego-titeln om man behandlar sina anställda väl?! Det går inte!
Att amerikanska eller tyska bilarbetare skulle ha sämre villkor och löner än i Sverige är ju inte sant, vi ligger knappast i toppen
Det spelar egentligen ingen roll – Tesla (och alla andra likasinnade) vill ändå inte ha KA för då blir det dyrare och jobbigare.
Nej, som jag tolkar det så handlar det om principer. Musk har makt att vägra kollektivavtal om han vill. Principer är viktigare än eventuella ekonomiska förluster. Han har råd …
Det de som är positiva till kollektivavtal eventuellt skulle kunna anföra är att man så att säga tar seden dit man kommer, men det är ju på intet sätt bindande, och det är helt säkert inget som biter på Musk. Tror dessutom inte att han är intresserad av att “kollektivbranden” eventuellt sprider sig vidare ut från Sverige till andra länder.
+
Varför ska man behöva motivera det? Det är väl ett fritt val att ingå avtal?
Nej, han behöver inte motivera något. Han är uppenbarligen inte intresserad av att teckna kollektivavtal.
Just därför facket sätter press.
Men jämför flugvikt mot sumo, liksom.
Varför behöver Tesla förklara varför de inte vill ha ett kollektivavtal?
Har skaffat i praktiken gratis el i 1 år via Tibber (ingen månadsavgift, månadsfakturan startar på minus 125 kr).
Så kan det vara att bo i den så bespottade Brf.
TANSTAAFL
Vi får se, jag lovar att rapportera om erbjudandet var bedrägligt. Ingen månadsavgift, spotpris och 125 kr rabatt per månad, outnyttjad rabatt förs över till nästa månad.
Men så länge jag säger upp/omförhandlar inom 12 månader så verkar det faktiskt så.
Elnätet slipper jag förstås inte undan.
Står just nu i valet och kvalet för elhandel.
Tibber eller Bixia? Eller nåt annat?
Köper solel (och batteri, som utlovas betala 80 sek/dag).
Nov-dec är produktionen försumbar, men sen så.
Jag har läst många BRF årsredovisningar och det är väldigt intressant
Många gör förlust och kassan sinar trots ökade kostnader, man drar ut på höjningen
Vet en kompis som köpt i en ny förening där man pratar om kapitaltillskott från alla i föreningen eller höja avgiften
Kommer bli mycket intressant att se och läsa många 2023 årsredovisningar
Jag upplever att det finns en psykologisk gräns på många a gifter när de stiger över 5000 sek/mån
Någon som har statistik för hur mycket värdet faller /per 100 kr extra i avgift som höjs ?
Har för mig jag läst något exempel
Men ska du köpa en lya med avgift på 7000 sek/mån i stället kommer intresset på en redan tuff marknad bli obefintlig och bo kalkylen för de som tänk köpa ointressant
Många får va glada ( än så länge) att el priset inte än stuckit iväg allt för långt
Det blir ett problem under 1-2 år att han en avgift på säg 6-7 tusen, men så fort hyresrätterna stiger i morsvarande grad så kommer det kännas (relativt) billigt igen.
Om man ignorerar allt annat och bara räknar på att sänkt avgift istället kan läggas på räntekostnader så går det ju räkna ut.
Liknande lägenheter – en kostar 5000 kr/månad och en kostar 6000 kr/månad.
1000 kronor i skillnad – det är ju vad ett lån på 1 miljon kostar i månaden ungefär vid 1-1,2% ränta.
Lägenheten med 5000 kronor i avgift kan alltså belånas med 1 miljon extra och kosta lika mycket per månad.
Nu när räntan är närmare 5% så är skillnaden givetvis mycket mindre.
Anekdot: hösten 2022 höjde kollegans BRF avgiften med 70%.
Minns att vi något år tidigare talade om att de hade satt upp solceller i deras BRF, för de hade så mycket pengar över i föreningen.
Det kan gå fort….
Låter ändå som en sund förening som inte stoppar huvudet i sanden.
Jag har ett grannkvarter som omvandlades för 5-10 år sen (ish). De sista låga lånen löper ut vid kommande årsskifte. Då täcker nuvarande avgifter inte ens en gång föreningens ränta. Men de verkar trots det vara extremt ovilliga att höja avgifterna. Man kan nästan tro att det är styrelsemedlemmarna som ligger ute med alla säljannonser…
Tillägg till ovan höjningarna säg från 5000 sek/mån till 7000 sek/mån kommer ytterligare förstärka inlåsningsaffekten då paret som köpte den där nyproducerade 2:an
Vill köpa större, och även hyreshöjnngar för alla studenter eller försökt att hyra ut BRF kommer ytterligare skapa problem
Men det är verkligen
Folk är och blir mer och mer slavar pga alla billiga krediter nu börjar folk vakna, tur man varit vaken själv hela tiden
/ Skuldfri
Det känns som att du sitter och gottar dig lite över att människor får problem med ekonomin. Inte särskilt fräscht. Även människor som inte konsumerat kapitalvaror och semestrar på kredit har det svårt nu. Och de flesta människor har inte möjlighet att investera i eget boende utan att ta lån, hur förståndiga och skötsamma de (vi) än har varit.
Under 90-talskrisen kan jag f.ö. berätta så var det stora flertalet av de som fick problem och tvingades sälja sina bostäder med förluster vanliga människor som inte var skuldsatta med en massa konsumtionskrediter också. Många hade bara bostadslånen.
Endast ERIC85 vet ifall han gottar sig eller inte, men det han faktiskt skriver tycker jag stämmer. Det är bra att folk överlag inser riskerna med att vara högt belånad. Och förhoppningsvis kan folk klara av att zooma ut lite och se att billiga kredier (tex bolån) är farliga också, det är inte nåt att längta tillbaka till. “First fix for free” kan man säkert bara drömma om när det gäller knark*, men på lånemarknaden har det ju varit så.
*Har ingen aning, men skulle tro att man får betala från dag 1.
Har man läst ekonomitrådarna ett tag så vet man vart E85 står, tidigare i höstas satt han med råstånd och väntade på dödsbon.
Jag kan svara direkt Jag hittar mig inte och har länge önskat att folk skulle fått chans att köpa en bostad till ( ej dopade priser) pga riksbankens agerande,
Däremot kan jag “gotta mig” mot de idioter ursäkta språket som pekat fingret mot de som sparat och inte valde att flasha med den där 1 milj teslan eller lägenheten som de aldrig hade råd med men skulle låtsas vara rik och tro att dem är något
Det kan jag till 100% stå för Rakryggad dessutom 🙂
Det kommer vara samma folk som nu skriker högst ( vänder kappan efter vinden)
Det är bara beklagligt att den ensamstående pappa ellöer mamman eller många nu är inlåsta super tråkigt
Men tyvärr finns det inget att.göra åt.sakener.än att många tyvärr står inför många tragedier,
Gäller bara att se om sitt eget hem och välja sin egen väg
För inte alltför många år sedan hade landet en fungerande elförsörjning med låga stabila priser. Nu har vi inte det längre. Ett flertal faktorer har inverkat; Nerläggning av fungerande reglerbar kraftproduktion, “marknadisering” av elpriserna med marginalprissättning, andra länders huvudlösa energipolitik, det ryzka “energivapnet” etc.
Det märkligaste av allt är att alla alternativ map. ny vindkraft, kärnkraft, osv. diskuteras och käftas om i det oändliga där ingen väg ut ur den nuvarande situationen kan skönjas .
Den att besluta om en återgång till ett system som en gång fungerade är uppenbarligen en fysikalisk omöjlighet, likt de naturlagar som styr universum.
Ett system där Sverige satte värdet av ett fungerande energisystem högre och ett samhälleligt ansvar och åtagande än som nu att enbart betrakta det (likt mycket annat som gått åt h…e) som något som en “marknad” skall ansvara för där även utländska intressen som del i detta kan utöva energikolonialism vars kostnader svenskarna får betala för.
Hear, hear
Det är inte fyskaliskt omöjlgit att återskapa elsystemet men däremot politiskt, och då blir det inte av.
Vi kommer aldrig få löst elproblematiken.
Sverige har fortfarande en fungerande elförsörjning, var ingen som blev utan el förra vintern, dock är priset svajigt och nätavgifter börjar bli fruktansvärt dyra
Vi har höjt med 95 % I år i vårt hus
Håller inte med om att politikerna inte kan påverka ekonomin i Sverige! Några exempel:
-Skaffa större demokratisk kontroll över Riksbanken (som man redan har över ALLA andra svenska myndigheter) så att penningpolitik och finanspolitik kan synka med varandra.
-Höj kapitalskatterna för att få in mer pengar till staten och omfördela till människor som faktiskt tänker spendera pengarna i realekonomin istället för att ha dem i fonder.
-Gör kvantitativa lättnader (se pkt 1) till förmån för något annat än finansmarknaden, tex stöd till Ukraina, eller bostadsbyggande.
Ni kanske inte tycker förslagen i sig inte är bra, men politiken kan verkligen påverka. Välj gärna några andra politiska åtgärder som passar er egen inriktning isf.
Spelar väl för argumentationens skulle ingen roll om förslagen är bra eller dåliga. Jag menar, i princip alla skulle väl hålla med om att det vore dåligt med inkomstskatter på 200%, men det skulle onekligen påverka ekonomin!
+ 1.
Tittar man på valfri ekonomisida i pressen så får man ju snart läsa att typ ingen insatt utanför RB tror på RB’s räntebana med höga (/normala eller vad du nu vill kalla dem) räntor tills åtminstone 2026, bl.a. för att inflationen bedöms fortsätta falla och fallande inflation med oförändrad nominell ränta innebär stigande realränta, och för att räntebanan historiskt inte följts. Att räntebanan förutsäger höga räntor länge än sägs handla mindre än om vad RB verkligen tror än att de vill undvika att folk upprätthåller konsumtionen genom att ta av besparingarna under antagandet att räntan går ned igen om något halvår eller så.
Frågan som infinner sig: fyller räntebanan något syfte alls om ekonomer och folk som läser ekonomisidor förutsätter den handlar om försök till vilseledning snarare än att förutspå framtiden? Folk som inte är ekonomer och inte läser ekonomisidorna är nog hursomhelst lyckligt ovetande om räntebanan.
Nu är jag för kollektivavtal i grunden men jag förstår verkligen inte hur långt IF Metall får gå med tanke på att det inte är lagstadgat att KA måste finnas. Det är ju en överenskommelse mellan marknadens parter.
Förstår inte problematiken, företaget behöver inte ha kollektivavtal och facket har rätt till att strejka, det min vän. Det är sen gammalt.
Jäkla skillnad på att strejka och att hindra postgång eller hindra besiktningar om det skulle gå så långt. Men facket verkar stå över lagen. De skulle lätt vinna i bingo då de får hitta på egna nummer.
Tror du tänkte lite fel där. Det enda facken kan använda är rätten att strejka, och då facken bygger på *solidaritet* så ställer man upp för varandra. Annars funkar det inte…
Det är alla fackförbunds uppgift att värna sina medlemmar och deras rättigheter. Fackförbunden ska också värna varandra, ensam är inte stark.
om nu Tesla, Lidl eller någon annan jätte vill ha egna villkor så är det helt okej…men smakar det så kostar det. Det är underbart *kapitalistisk* att man får betala lite mer för att ha privilegier såsom att inte teckna kollektivavtal.
Vad dillar du om, finns väl inget som säger att facket har eller ska hindra besiktningar? Med den mentaliteten så kan vi ju lika gärna beskylla facken för att hindra kirurger att operera Telsaägare, det är inte aktuellt och ingen har pratat om det, men det KAN ske. Det är tråkigt att fjärdeman blir drabbad, men det här jäkla larvet om att facket håller på med maffiafasoner får gärna stanna på andra sidan pölen. Facken är långt ifrån perfekta, men det blir vad medlemmarna gör det till, det är en medlemsorganisation där syftet är att få det så bra som möjligt för sina medlemmar.
Reglerna är extremt tydliga, företag har sin fulla rätt att inte ha KA, men facken har också rätt att ta ut sina medlemmar i strejk, det som generellt hanterar det är KA, när ett sådant finns på plats är det inte aktuellt med strejker.
Lottoexemplet förstår jag mig inte på, till syvende och sist är sympatistrejk lagligt i Sverige, like it or not men så är reglerna.
Den sjuka svenska lagstiftningen ger en fackförening rätt att teckna avtal för någon som inte är medlem i fackföreningen, och rätt att ta ut sina medlemmar i strejk för att tvinga icke-medlemmar att omfattas av det avtalet.
Själva grundproblemet, strejken hos mekanikerna är väl okontroversiell.
Det knepiga är när de försöker stänga Teslas fabrik i Tyskland eller se till att ingen kan ladda bilen på Superchargerstationerna, då har det spårat ur lite.
Varför har det spårat ur då?
De vill väl ha maximal genomslagskraft? De tar ju noll risk för egen del.
Noll risk? Om fackens medlemmar blir utan jobb så blir det snabbt tråkigt för facken. Och, som man lätt kan se här på bloggen, så är där många fack-kritiker som snabbt blir högljudda och därmed kan skada fackens anseende.
Facken har definitivt saker att förlora på att utlysa strejker och blockader.
Noll risk. Menar alltså de som inte är anställda av Tesla. Tesla har 100 pers eller så i Sverige. De övriga jobbar, bara inte med något som har med Tesla att göra, de riskerar ingenting.
Den där Gnosjöextruder eller vad den heter, som slår igen för att deras kollektivanställda blockeras att leverera Al-profiler till Tesla (största kunden?)
Är det verkligen noll risk för facket? 100 pers på a-kassa.
Min enfaldiga take är att LO-facken nu har skjutit sig i foten, med foten i munnen.
Den som lever får se.
Vad som är intressant med posten till Tesla är att PostNord enligt Postlagen är en samhällsomfattande posttjänst och är skyldiga att dela ut posten. Nu hävdar de att de inte tar ställning och att strejk är Force Majeure(!).
Det är ju också att det inte är Testa som är kunden utan det är avsändarna som har avtalet med PostNord så PostNord agerar mot helt andra parter än de som konflikten omfattar. Dessutom, i fallet med nummerskyltar, är det myndighetspost som de vägrar att dela ut. Det är nog inte sista ordet sagt här…
Det minsta borde ju vara att Tesla kan komma till PostNord och hämta posten. De måste ju kunna få brev från Skatteverket, kallelser från medlare etc…
Eller att PostNord agerar efter lagen och delar ut den post de är ålagda genom dels lagen och dels det avtal de har med sina kunder.
Att strejk inte är Force Majeure är redan konstaterat rättsligt. PostNord torde vara ute på den djupa änden av bassängen här.
https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=201149&doclang=SV
Är det Postnords styrelse eller IF Metall som bestämmer vad de postanställda ska göra på jobbet?
Man kan ju besiktiga bilen när som helst, och då gäller den besiktningen ett år framåt. Ägde jag en Tesla så skulle jag göra en extra besiktning så fort som möjligt, medan det fortfarande går.
Fattar inte att inte Tesla helt enkelt säger upp samtliga avtal med samtliga svenska leverantörer:
https://carup.se/teslastrejk-hotar-jobb-pa-svensk-fabrik-stor-oro/
OT men aktuellt: Är det fortfarande värt att stoppa pengarna i ISK mtp skattehöjningen eller ska man köra ett traditionellt aktiekonto?
Det beror väl fortfarande på vilken avkastning du förväntar dig och om du vill köpa/sälja enkelt.
Jag månadssparar i fonder som jag klurar på att lägga utanför ISK. Det skall ju ligga där till pension/behov och det finns väl ingen anledning att skatta under tiden. Dessutom brukar banken fixa allt man behöver för en smidig deklaration. Å andra sidan måste man helt plötsligt skatta/gör avdrag om man vill byta ut en uppenbar skitfond.
Nej, jag behåller nog ISK, särskilt för aktier. Då blir tröskeln för att hoppa av skräpaktier betydligt lägre. Psykologiskt är det svårt nog att ta en förlust och “cut the losses” utan att lägga in en deklaration i ekvationen.
Magnus: Ja, det är visst högaktuellt om brytpunkten är 30 nov.
Själv pular jag med att sälja av aktier i depån och successivt köpa samma i ISK, helst vid dippar för att minimera reavinst och maximera utveckling i ISK. Sätter av lagom till reaskatt, som ju går att putta framåt årsvis. Bryr mig föga om pocenten.
Rentier hette det visst. 🙂
LO skulle bara veta hur mitt välstånd grundlades 😈
Trevligt att ha bunden ränta (1.3 %) i cirka tre år till. TIlls dess hinner jag nog betala av större delen av det återstående bolånet.