De globala bruttoutsläppen av CO2-ekvivalenter ökade under 2022 med 0.8% eller 300 miljoner ton. Denna ökning motsvarar sju hela Sveriges utsläpp på ett enda år, men är inte justerat för de miljontals ton CO2 som Sverige årligen binder upp i skogar och naturbetesmarker.
Enligt BP Statistical Review of World Energy 2022, som publicerades nu i juni, så ökade de globala utsläppen av CO2-ekvivalenter med 300 miljoner ton eller 0.8%. Det är en ökning som motsvarar sju stycken Sveriges 42.1 miljoner ton och även om Sverige helt slutat med fossila bränslen hade alltså ökningen fortsatt.
Undantaget finanskrisen och coronakrisen och de tillhörande globala recessionerna så minskar annars aldrig de globala utsläppen. Sveriges makthavares och tyckonomers självpåtagna så kallade ledartröja verkar fungera väldigt dåligt. Uppenbarligen tar inte andra länder efter Sverige och försöker avveckla samhället, välstånd och välfärd.
Eftersom vi lagt ner fem CO2-fria kärnkraftverk så kan mycket riktigt inte världen ta svensk klimatpolitik på allvar och se den som ett föredöme.
Siffrorna ovan tar inte hänsyn till hur mycket ett land binder i CO2, där Sverige på grund av sin glesa befolkning binder miljontals ton CO2 årligen i skogar och på naturbetesmarker, som bägge är biotoper som hela tiden binder CO2. Som jämförelse så kanske du som villaägare noterat hur din gräsmatta höjer sig någon millimeter om året? Det beror på att gräs som klipps likt naturbeten som betas av idisslare hela tiden binder upp kol och sakta höjer jordlagret.
Klimatet bryr sig som bekant om CO2-ekvivalenter och struntar i nationsgränser, det struntar i CO2 per dollar i BNP och det skiter fullständigt i CO2 per capita. Klimatet påverkas alltså inte mindre av att ett fattigt land ökar sina CO2-utsläpp än om ett rikt land gör det.
De billigaste och mest effektiva åtgärderna för reducerade CO2-utsläpp gör man i fattiga länder, och jag har själv via investeringar i Afrika minskat världens CO2-utsläpp med 447 ton CO2 sedan 2019 (eller om man så vill över 50 års bruttoutsläpp för en svensk) genom att bland annat byta fotogenbelysning mot solceller, och laddning av t ex mobiler från dieselkraftverk till solceller. Och dessutom fått ränta på de investeringarna. Det är alltså mycket mer effektivt än min elbil, mina solceller, uppvärmning med biobränsle och övriga energibesparingar vi gjort på gården, samt att jag inte jobbpendlar utan jobbar hemifrån.
Nu kan man dock hålla två tankar i huvudet samtidigt – man kan och ska både investera i kostnadseffektiva åtgärder i fattiga länder, samt göra dyra investeringar för vårt eget välstånd och bevarade välfärd i Sverige. Regeringens klimat- och miljöminister Romina Purmokhtari annonserade idag att vi behöver tre gånger så mycket kärnkraft eller minst tio nya konventionella reaktorer. Se pressmeddelande här. Regeringen ska återkomma under hösten med en färdplan för den kraftiga utbyggnaden av kärnkraften, som inte bara minskar svenska CO2-utsläpp utan också blir en grund för fortsatta jobb och ekonomisk utveckling, välstånd och välfärd i Sverige, så vi kan fortsätta gnälla och bråka med varandra, som man gör i en demokrati.
För övrigt stod Ukraina för de största procentuella reduktionerna av CO2 under 2022 med 34% minskade utsläpp på grund av kriget. Den destruktiva effekten krig har på ekonomin är alltså bra för klimatet om man anser att klimat är viktigare än folkrätten, frihet, mänskliga rättigheter och demokrati.
Och så kan vi sluta ta de som hävdade att Sverige i år skulle få en varm och torr sommar på grund av klimatförändringar på allvar. Vädret påverkas av klimatet, men inte ens SMHI lägger prognoser mer än tio dagar framåt , och den som tror sig kunna spå sommarens-höstens-vinterns-vårens väder vet helt enkelt inte vad den talar om och kan inte tas på allvar. Väder är inte klimat, men vädret påverkas av klimatet. Sluta blanda ihop detta. Och vädret idag säger inget om vädret om en månad.
Till skillnad mot Sverige tar Frankrike klimatförändringarna på allvar och vidtar åtgärder för att hantera dessa. Sverige hoppas att genom att subventionera elcyklar så ska vi slippa göra mångmiljardinvesteringar i energiproduktion och förbättrade transportsystem och VA-system för att hantera klimatförändringarna. Som ni ser på siffrorna så ökar de globala utsläppen och Sverige kan oavsett hur duktiga vi är alltså inte undvika klimatförändringarna utan måste ta de nödvändiga investeringarna för att hantera deras konsekvenser. Se tidigare artikel på bloggen från 2018. Fem år har gått och politikerna låtsas fortfarande som om att vi ska slippa några konsekvenser.
För klimatet skiter i var nationsgränserna går, oavsett hur goda och fina vi är. Ungefär som Ryssland skiter i gränser.
Sveriges klimatpolitik måste vara realistisk och räkna med att vi får klimatförändringar, och ta de kostnaderna eftersom resten av världen och framför allt klimatet skiter i om vi subventionerar elcyklar. För övrigt står svensk välfärd för 10% av våra svenska utsläpp, så om den avskaffas minskar vi snabbt utsläppen. Eller är välfärden viktigare än klimatet?
Ska man vara djävulens advokat så skulle ju också större klyftor minska utsläppen. Om alla pengar bara hamnar hos ett fåtal länder eller fåtal individer så minskar ju konsumtionen, och all konsumtion – privat som offentlig – orsakar ju CO2-utsläpp. En enda person som har alla pengar hinner ju inte köpa mer än en Ferrari om dagen, men om alla skulle dela på de pengarna skulle det säljas miljontals vanliga bilar dagligen …
På samma sätt – om fattiga länder blir fattigare så kommer de konsumera mindre och alltså släppa ut mindre CO2. Så mer klyftor kan vara en lösning.
Tänk så man kan vrida klimatpolitiken till att stödja sin politik, oavsett om den är höger eller vänster?
Att de där klyftorna skulle leda till massflykt och att en person som arbetar eller lever på bidrag i Sverige släpper ut mer CO2 än om samma person stannar i sitt fattiga hemland är ett exempel på varför klyftlösningen inte är en lösning i en komplicerad värld där varken högern eller vänsterns förenklingar innebär några lösningar, utan bara är sätt att få makt genom att vinna nästa val. Och med makten kommer hög lön, så man kan konsumera mer. Och släppa ut mer CO2.
306 kommentarer
Ändå fascinerande att ett av de länder som har mest att vinna på ett varmare klimat är så engagerat i att hålla temperaturen nere, medan de länder som redan har det varmt nog i regel är mer avvaktande inställda.
Om t ex stora delar av området runt Medelhavet blir obeboeligt så kan man tänka säga att folkvandringen som kommer uppstå inte kanske inte Sverige situation blir den vinstaffär du väntar dig.
Det är inte scenario jag ser någon anledning att ta seriöst, men om man skulle göra det vore det också uppseendeväckande att svenskarna skulle vara så mycket mer engagerade i att slippa bo grannar med italienska klimatflyktingar än italienarna i att slippa fly sina hem.
På andra sidan havet (från Italien) ligger en världsdel som beräknas fördubbla sin befolkning de kommande 75 åren. Klimatflyktingar därifrån är något som engagerar en stor del av den svenska befolkningen.
Det finns redan miljontals afrikaner som gärna skulle flytta till Sverige. Hur många som gör det styrs av svensk invandringspolitik snarare än av förhållanden i Afrika.
Det engagerar väl en stor del av den svenska befolkningen på så sätt, att vi inte vill ha hit dem; det blir bara kostnader i generationer framåt, samtidigt som de inte tillför något värdefullt i fråga om kunskaper eller färdigheter. Samt en liten men extremt högljudd grupp på vänsterkanten, som tror det finns gott om plats i ett land på Polcirkeln för människor från extremt överbefolkade områden.
Att hjälpa på plats kan man däremot göra; förslagsvis med fokus helt på miljöskydd och barnbegränsning.
Som vanligt används diverse skräck scenarior i debatten. Massinvandring och obeboeligt medelhavsområde mm. Baserat på vad egentligen? Har inte jordens klimat varit betydligt varmare än så här? Dessutom så har ju en del länder i Afrika redan under lång tid drabbats av missväxt och naturkatastrofer utan att denna invasion som vissa ordar om har inträffat eller?Så i så fall om man nu tror på detta, borde man kanske engagera sig i att få ned deras befolkningstillväxt.
Klimatet har säkert varit varmare, men hur många människor bodde det på jorden då och hur mycket föda och andra resurser behövdes det då jämfört med nu?
Klart det kommer att bli kaos om klimatet ställer till det med torka och översvämningar som förstår odlingsområden.
Vi har ju redan en en ganska enorm folkvandring årligen. Från de kalla vintrarna på norra halvklotet flyr miljoner människor varje år söderut för att slippa mörker och kyla. Vet inte exakt hur det ser ut efter pandemin, men innan den brakade loss såldes över 400 000 resor från Sverige till Thailand varje år.
Att det är varmt runt Medelhavet sommartid är knappast någon sensation, även om slaskmedia som Aftonbluddret gärna försöker få det till det. Spanjorerna tar sin siesta när det är som varmast mitt på dagen, de har anpassat sig till läget.
Synd att ingen tipsade Syrien om siesta.
https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1421533112
Som vanligt med klimathysteriker. Det där är väder, inte klimat.
Du ska få en graf som visar klimat av mig.
Grafen visar det globala klimatet från 450 000 år tillbaka och fram till nu. Mycket nöje.
https://klimatsans.com/wp-content/uploads/2015/06/150608-Istider-Climate4you.jpg
Att du länkar till “klimatsans” säger i och för sig det mesta men vad jag vet så fanns inte den moderna människan vid många av de tidigare topparna och framförallt bedrevs det inget jordbruk. Att bördiga halvmånen har fått sämre jordbruksförutsättningar från det att jordbruket slog igenom där är odiskutabelt och inte beroende på tillfälligt väder. Sedan beror inte allt på koldioxidförändringar eller ens människans påverkan (avskogning, jorderosion och dylikt), men ändå, sämre livbetingelser på en plats leder till krig och folkvandring.
Länk till klimatsans? Länkar du till Russia Today imorgon för att få en sanningsenlig bild av att alla ukrainare är nazister? Det är ungefär lika seriöst.
Att admin släpper igenom detta är förvånande.
Sen blandar du äpplen och päron med din graf. Det finns naturlig klimatvariation, förklarad genom Milankovich teori, och sen har vi onaturlig variation som beror på människans utsläpp av koldioxid. Med någon som länkar något från klimatsans har inte koll på detta
Spelar väl för f-n ingen roll vart jag länkar så länge fakta stämmer. Är du dum eller gör du dig dum? Fakta visar at vi är i en historiskt sett kort interglacial. Den senaste halvmiljonen år har vi hat istider i ca 90 000 år som avbryts av korta interglacialer på 10-12 000 år. Det är klimat, inte som Heasm försökte påskina en torrperiod i Syrien.
Länk till SMHI om istider. Bättre så?
https://www.smhi.se/kunskapsbanken/klimat/forhistoriskt-klimat/istid-1.5961
En länk till, om tiden efter den senaste istiden. Wiki, duger det?
https://sv.wikipedia.org/wiki/Holocen
Det spelar stor roll vart du länkar ifrån. Klimatsans är en lika trovärdig källa om klimatet som Russia Today är om Ukrainarnas nazistkopplingar. Men som sagt, jag hade inte förväntat mig något annat av dig.
Om du faktiskt är intresserad av klimatet på ett seriöst sätt så kan denna länk vara en bra start https://www.sgu.se/om-geologi/ett-klimat-i-standig-forandring/vad-orsakar-andringar-i-klimatet/
Intressant att du läkar till SMHI. Nu börjar vi komma någon vart.
SMHI skriver bland annat
“Klimatförändringarna beror på både naturlig och mänsklig påverkan. Men klimatet förändras mer än vad de naturliga variationerna åstadkommer och orsaken till detta är människans aktiviteter. Denna påverkan orsakas framförallt av utsläpp av växthusgaser, aerosoler och hur människan använder markytan.”
Jag antar att du stället dig bakom detta då? Det står nämligen i stark kontrast till vad klimatsans skriver
SWE1IX
Naturligtvis påverkar vi klimatet, nedhuggning av skog är ett bra exempel. Sen tillkommer de naturliga variationerna, som exempelvis att vi gick ur den “lilla istiden” andra halvan 1800-talet. Återstår koldioxiden. Den är en växthusgas, men dess effekt som växthusgas avtar logaritmiskt. Dvs för en grads höjning krävs en fördubbling i atmosfären, allt annat lika. Mao, sedan slutet 1800-talet har vi sett en global temperaturhöjning på lite drygt en grad C. DÅ återstår frågan, hur stor del av denna höjning beror på CO2? På naturliga variationer? På skogsavverkning? Det vet ingen, inte ens de mest insatta forskarna. Vad jag vänder mig emot är hysterin och de vansinniga förutsägelserna. Och de metoder som föreslås, vilket ofta skulle kosta betydligt mer än det smakar.
Labbibia: Hur klimatet var när inte moderna människor levde på jorden är ganska ointressant och irrelevant vad det gäller livsbetingelserna för människor när vi är 8 miljarder stycken.
LABBIBIA glömmer behändigt att det finns feedback-processer förknippade med CO2ekvivalent-ökninge i atmosfären. Den kraftfullaste är att den ökande värmen gör att mer vattenånga kan hållas av atmosfären och vattenånga är en kraftfull växthusgas. Vidare att en ökande medeltemperatur minskar vår planets albedo. Mer av den inkommande solstrålningen absorberas av land och hav när istäcken och snötäcken minskar, vilket givetvis ökar den mer långvågiga återstrålningen som fångas upp av växthusgaserna och ytterligare värmer planeten. Dessa är de mest uppenbara feedback-effekterna av en ökning av CO2 i atmosfären. Men det finns andra som t.ex. frisläppande av metangas när permafrosten minskar pga uppvärmningen.
@SWE1IX
Menar SMHI att människan är en onaturlig företeelse? Det var lite udda att de skiljer på naturlig och mänsklig påverkan.
Vad betyder naturlig? (Retorisk fråga).
Jo, jag är själv klimatflykting från Sverige till Medelhavet, så jag tycker att det är lustigt hur oroliga folk uppe i norr tycks vara över att det ska bli ett par grader varmare, medan attityden här i söder är mer avslappnad, som med så mycket annat.
I Sverige har det gått religion i klimatet. Dessutom har vi media som fullständigt släppt all sans och balans i rapporteringen. Klart folk blir skrämda, speciellt som alarmistiska journos nu har börjat presentera marktemperaturer, istället för att som brukligt mäta 2 meter upp i luften. Till och med SMHI har surnat till över den sortens bedrägerier.
@LABBIBIA
Lyssna inte på de religiösa klimatfanatikerna. Lyssna på vetenskapen (efter känd förebild).
Då får du en sansad bild av den globala uppvärmningen och dess potentiella påverkan på klimatet. (Hint: den är högst reell).
Vi måste därför prioritera att skydda oss mot klimatets förändring. Det duger inte att skrämma folk till att sluta köra bil och att sluta flyga. Det hjälper oss inte ett dugg. Rejäla satsningar på skydd mot ett ändrat klimat är vad som behövs.
@justanothernickname.
Läste du mitt svar till SWE1IX? Jag skriver “allt annat lika”. Vilket innebär just “allt annat lika”. Alltså den effekt en fördubbling av CO2 i atmosfären skulle få utan eventuella förstärkningseffekter. Och då är vi inne på den sk “klimatkänsligheten” där man har försökt beräkna vilka effekter den där fördubblingen skulle få. Resultaten spretar ordentligt, från en temphöjning på ca 4 grader, ner till ca 1,5.
Igen, vad jag vänder mig emot är den hysteriska domedagspropagandan som våra media okritiskt kablar ut, jag påstår inte att vi inte påverkar klimatet. Idag är det mulet, +15 och regnar där jag bor. Hade det varit molnfritt och sol så hade det varit minst 5 grader varmare vilket visar att vattenångan i form av moln också verkar kylande.
Ja, länderna vid Medelhavet löper stor risk att i framtiden bli betydligt varmare än nu och med folkvandringar som resultat.
Ändå fascinerande att någon tror att något land vinner på klimatförändringarna. Vi har liksom ingen glädje av vinodlingar i Norrbotten om de kanske äts upp av insektssvärmar som saknar naturliga fiender.
Om du tror att att det där är en realistisk framtidsvision föreslår jag att du läser på om vad IPCC-rapporterna ger för prognoser.
Är det kanske IPCC-rapporternas prognoser som också pekar på att Sverige vinner på klimatförändringarna?
Det är ingen större fara. Insekterna håller på att dö ut.
Inte mycket vi kan göra år klimatet här hemma i Sverige när Kina och Indien ångar på med kolkraft, gas och olja.
Dessa två länder har väl snart tillsammans med sina grannar stått för mer än hälften av alla koldioxidutsläpp de senaste 200 åren. De har redan för länge sedan passerat den gränsen när det gäller utsläpp av plaster i naturen.
Ska vi få stopp på det hela får vi börja i föra motböcker inom all konsumtion.
“Jag är ledsen med du köpte en ny Tesla förra året, nu får du vänta ett årtionde innan du får köpa en ny bil….”
Kina investerar extremt mycket för att minska kolberoendet och elektrifierar fordondflottan. Så där händer de saker.
Och vi som bor i i-länder konsumerar faktiskt extremt mycket mer än en indier. Så det ÄR vår konsumtion som orsakar utsläpp i Kina.
Och ärligt talat, är det verkligen en uppoffring att köra en 10år gammal bil? De rostar inte som på 70-talet direkt.
Och jag är teknikoptimist. Med t.ex ledlampor, mobiltelefoner och läsplattor kan u-länderna få mycket av det som nyss var lyx i i-länder utan att gräva ner tonvis med kopparkabel, dämma varenda bäck och hugga ner all skog.
Så bara för att vissa länder har en gigantiskt stor befolkning ska man tolerera deras utsläpp. Det finns ju faktiskt andra sätt att räkna på också. Tex landareal per capita och växtlighet som tar åt sig co2. Kanske dags att fundera lite mer på hur man mixtrar med statistik och data. Dessutom kan man också fundera över vilka tidsperioder som anges. “Sedan mätningarna startade” är ju en löjligt liten tidsrymd vad gäller klimatet på jorden.
@MINDREVETANDE
Ja, vi borde räkna in koldioxidutsläpp pga importerade varor men också räkna bort koldioxidutsläpp pga exporterade varor.
Med det sagt så tycker jag nog ändå att en klimattull på kinesiska varor vore en bra idé.
Det behövs inga motböcker. Den kommande energikrisen kommer att lösa problemet genom att det blir alldeles för dyrt med meningslös konsumtion.
Och om väst inte importerar en massa skräp, så kommer inte länder som Kina och Indien att kunna upprätthålla sin inhemska konsumtion heller, så på så sätt kan vi slippa ytterligare miljöförstöring. Den inhemska medelklassen där är för liten i förhållande till befolkningsmassorna och vill inget annat än därifrån, speciellt när framtidsutsikterna försämras drastiskt.
Det är “meningslös konsumtion” som ger landstingen skatteintäkter för att kunnaupprätthålla en god sjuk- och hälsovård. Av svensk välfärd är det den viktigaste komponenten.
Låter extremt osannolikt att Kina och Indien skulle stå för hälften av ackumulerade utsläpp av koldioxidekvivalenter. Du får gärna källhänvisa till den siffran.
Kina+Indien har också nästan 3 miljarder invånare jämfört med Sveriges drygt 10 miljoner, så det är märkligt att ställa dem mot varandra…
Skriver man “väl snart tillsammans med sina grannar”, så är det nog mer en egen spekulation än något som kan källhänvisas till. Men du valde väl att läsa fel och missförstå som vanligt.
Förresten: att du i inlägg efter inlägg avslutar med tre punkter, hur har du tänkt dig att man skall tolka det? Att du inte tänkt färdigt?
Att läsaren skall fundera och tänka lite själv. För dig är jag medveten om att det är omöjligt…
Det är ett stilistiskt grepp som kan fungera om man använder det sparsamt; i ditt fall framstår du endast som dumdryg, särskilt när du som i ovanstående fall medvetet angriper någon för ett påstående som denne faktiskt inte gjort.
På tal om dumdryg så trodde jag det tillhörde god etikett att inte anmärka stav- och stilval hos andra skribenter…
@HEASM66
Stilval är nog lite dumt att anmärka på. Det finns många stilar som man själv kanske inte förstår sig på.
Stavval kan man med fog dock anmärka på ibland. T.ex. så passar en skidstav mycket dåligt i en stavhopptävling.
PPP, touche!
🙃
Om man räknar in alla Kina och Indiens grannländer så blir det i princip hela Asien. Asien står för över hälften av jordens befolkning men jag är ganska övertygad ändå att Europa + Nordamerika klår dem vad det gäller ackumulerat utsläpp de senaste 200 åren.
Så ohämmad befolkningstillväxt är helt ok och påverkar inte alls utsläppen eller?
Asien har historiskt alltid stått för ca 60% av världens befolkning. Vilken ohämmade befolkningstillväxt pratar du om?
https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Asia
Hur då långt bort i historiken??
Klarar du inte av att klicka på länken?
Jodå men jag menar att det inte alltid varit så. Bara för att du hänvisar till Wikipedia finns väl en historik längre tillbaka eller? En gång i tiden fanns inte människor i något större antal alls så vad vill du komma med det resonemanget. Att man under en period tillbaka i historien haft hög befolkning ger en rätt att släppa ut diverse skit idag? Då borde ju vissa länder inte ha någon rätt alls eftersom dom var täckta av is eller låg under vatten…
Med historia menas vanligen den tid vi har nedtecknad historia som i stort sett sammanfaller med jordbrukets genombrott. Självfallet är tidsepoker när människor inte funnits ointressant.
De områden med högst befolkningstäthet sammanfaller med områden där risodling är gynnsam. Finns filmer på youtube där man ritar in den minsta cirkel som rymmer hälten av jordens befolkning. Cirkeln är förvånansvärt liten och mittpunkten ligger i Myanmar om jag minns rätt.
https://youtu.be/mcqq8eAufXk
Men du, vi pratar faktiskt om nutid och inte vad som hände för 5-6000 år sedan. Om en region var ok att odla ris i då har väl rätt liten betydelse för hur mycket kol man bränner nu. Eller hur man skiter i vad som händer med miljön? Dessutom är det hela världens ansvar att se till att miljön är vettig att leva i. Så det spelar rätt liten roll om ditt lands befolkning var si eller så för att antal tusen år sedan och ger dig inte rätt att ohämmat släppa ut skit i dag.
Om olika regioner i världen växer så homogent att befolkningsfördelningen mellan dem är i stort sett oförändrad så har jag svårt att se att man kan peka på en region och kalla utvecklingen just där “ohämmad”.
Att ställa länder mot varandra är inte märkligt då de övergripande besluten tas av respektive regeringar.
Fram till 2017 : Kina=200, Indien 48, USA 399 och EU= 353 miljarder ton Co2.
Därefter har Kina kraftigt ökat och kommer vara lika med USA, som minskar sina utsläpp, om ca 10 år. EU minskar sina utsläpp.
Ergo: Kina har redan kommit upp i samma totala nivå som USA och har mer än dubbelt så högtakt och den takten ökar för närvarande medan USAs och EUs minskar rejält
Man kan inte komma fram till någon annan slutsats än att Kina måste göra som EU dvs komma ned till 50% 2030 och netto noll 2050. Annars spelar det liten roll vad EU gör. USA kommer ( pending nästa val) att ha samma minskning, kanske snabbare , än EU.
@heasm66
You may be convinced, but you are wrong.
The group of countries usually grouped under the label of developing countries already have larger accumulated co2 emissions as compared to what can be labelled as the industrialized world, i.e., western world. I leave it to you as an exercise for you to find the facts. It seems you want to be well informed so maybe you should attempt to find the facts. Granted you said you were convinced, but maybe try to back up your conviction with facts.
P.s. the conclusion being that the developing world owns an debt to us, surprising eh
År 2021 har Nordamerika+Europa släppt ut 71% av alla utsläpp, men visst övriga världen står i skuld till oss…
https://ourworldindata.org/contributed-most-global-co2
It’s a good attempt, but it seems the numbers you refer to comes from fossil fuels only. There are other sources of emissions as well (hint:it is explicitly mentioned what is excluded)
Står i skuld?? Vad för slags resonemang är det? Det innebär ju att ett antal länder med gigantisk befolkning har rätt att släppa ut massor av miljöskit eftersom vi redan gjort det tidigare. På vilket sätt räddar det miljön (och nu pratar jag inte bara om klimatet). Så du verkar tycka att det är helt ok pga historiska antagande om utsläpp, att flera miljarder människor har frikort att skita ned även framöver eller?
Vad yrar du om Mustang Sally? Det är Jiffy som påstår det inte jag. Skärp dig.
SSU bytte som föväntst fot om kärnkraften OCH har uttalat någonting i stil med att energiförsörjning är gemensamt intresse med statligt ansvar.
Om vi utgår ifrån att SSU:are så småningom får makt i största partiet så kan det gå åt två håll.
Det Klassisk framgångsrika:
Staten “äger problemet”, driftar de naturliga monopolet och pekar ut de långsiktiga reglerna (med blocköverskridande överenskommelser som gäller) medan privata entreprenörer får köra på den tydligt reglerade marknaden.
Eller den klassiska röran. Staten stöttar penningslukande favoritprojekt (kärnkraftverk av typen XX) och litar på att marknadskrafterna skall klara av att hantera en marknad med naturliga monopol och ett oförutsägbart regelverk.
Vad kan gå fel?
Bra där. Jag fattar inte riktigt varför politiker och media här i Sverige hela tiden tjatar om att vi måste minska våra utsläpp. Det spelar ju ingen roll alls eftersom det är ett globalt problem och vi är ett väldigt litet land. Såklart vi ska jobba för att reducera på lång sikt, men det är ingen panik alls för vår del. Det gör ju oxå att man helt tappar förtroendet för vad dom säger.
Politiker & media är väl helt enkelt dumma i huvudet.
Svårt att vara trovärdig i sådana frågor om man inte också “städar i eget hus”. Vi kan också driva på utveckling genom att visa vägen. Tänk vilka effekter det skulle få om världens privatbostäder isolerades bättre och värmepumpar började användas i större utsträckning. Där har vi redan facit sedan lång tid medans i andra länder är isolering och värmepumpar oftast helt okända begrepp. Tips: lyssna på Harald Mix sommarprat i år!
Verkar dock inte ha någon som helst effekt på övriga jordklotet…
Ja just ja Sverige det är där man har höga berg och gör klockor….
Vi i Sverige har lagt ner hälften av våra kärnkraftverk (vilket bloggaren påpekar). Hur är det att “städa i eget hus”?
Svensk elproduktion var en gång i tiden i princip fossilfri och var dessutom mycket pålitlig. Hur trovärdigt är Sverige som ett land som “visar vägen”?
Vad räknas som välfärd?
Nu såg jag att det röda i blogginlägget var en länk.
Att likställa välfärd med offentligt spenderande är väl rent orwellskt språkbruk? Dubbelplusbra! Nu har vi ju alla gått i Bamses skola och lärt oss vad fint det är med svensk socialdemokrati, men det är synd att politiken tillåtits infiltrera och förgifta själva språket.
För egen del har jag svårt att göra skillnad på “välfärd” och “välmående”. I båda fallen rör det sig definitivt inte enbart om konsumtion räknat i kronor och ören.
Välfärd betyder mycket ofta i svenskt språkbruk samma sak som engelskans “welfare”, och det är inte en socialdemokatisk konspiration.
Jag har inte ännu sett ett bra exempel i praktiken på hur Sverige genom att gå före får andra länder att minska sina utsläpp.
Jag säger med det inte att vi inte skall arbeta för att minska våra utsläpp, men argumentationen som förs från svensk grön vänster går inte att ta på mer allvar än Tidölagets miljöpolitik.
Kärnkrafr i all ära men det kommer ta tid. Havsbaserad vindkraft i all ära, men det kommer ta tid.
Betänk att EU har som mål att integrera elmarknaderna. Det gör man bäst genom att ge sådan kraftprosuktion som ger stora variationer i produktion fördelar (ex genom taxonomin) vilket tvingar fram integration med fler export/importledningar.
Sverige kan mycket väl ha europeiska elpriser. Men inte med nuvarande industribas. Och ja, det gäller i synnerhet i norra Sverige.
SVK borde lagt alla pengarna på att bygga bort flaskhalsarna med 3-4 nya 2GW HVDC linor.
Då hade man uppfyllt sitt reglerbrev och EU förordningarna
En sådan förändring kräver också en europifiering av vår arbetsmarknad såklart.
Återigen, svensk vänster visar i sin argumentation att de inte begriper något. Möjligen V om de gåe vidare med sitt EU motstånd i form av utträde.
Inte heller SD. Ialla fall om de inte har för avsikt att driva integrationen vidare.
Övriga högerpartier har förstått och accepterat detta och det får nog sägas vara i linje med deras politik.
Globalt ökar utsläppen, så den svenska självbilden att vi går före och visar alla okunniga i världen hur man ska göra verkar inte fungera.
Om alla länder strävar att släppa ut mer per capita än genomsnittet lär det bli svårt att globalt minska utsläppen…
Planeten påverkas av absoluta utsläpp, att mäta utsläpp per capita är inget som räddar planeten.
Alla småländer som släpper ut mer per capita behöver inte göra någonting utan det är de stora länderna (som har lägre per capita-utsläpp) som det hänger på. Lycka till när du skall sälja den modellen i de kommande klimatförhandlingarna.
Inte vad jag skrev.
Vad menar du då när du avfärdar att räkna per capita?
Jag menar det jag skrev. Planeten påverkas av absoluta utsläpp. Capita är ett relativt och föränderligt mått. Det är heller inte är absolut definierat utan bygger på uppskattning utifrån egna länders myndigheter.
Den största osäkerheten i ett per capita-mått lär ligga i beräkningen av de absoluta utsläppen eftersom befolkningsmängden i de flesta länder är känd med mycket högre säkerhet.
Du kan säkert erkänna att det är absoluta utsläpp som faktiskt gör klimatpåverkan?
Sedan kan vi ännu inte möta utsläpp absolut och det är heller inte hävdat.
Att mäta mot capita är något annat.
De absoluta utsläppsnivåerna är en summering av befolkningens per capita-utsläpp så begreppen hänger samman.
Nej det stämmer inte.
Huh!? “per capita” betyder ordagrant “per huvud”. Formeln för att räkna ut det är att ta utsläpp för ett land och dividera det med antalet invånare i sagda land.
Det är du som vill blanda in per capita. Per huvud. Utsläpp mäts och där efter vill du dividera per huvud.
Det finns massor av utsläpp som inte härleds till en specifik människa eller ens är en människas fel att de sker.
“per capita” är inte ett individuellt mått för vad varje enskild person släpper ut, utan ett genomsnitt per person i ett land eller område. Om utsläppen i världen är X och befolkningen Y så är världens utsläpp per capita X/Y. De utsläpp som diskuteras är givetvis de som beror på mänsklig aktivitet och som vi kan påverka (inte vulkanutbrott och liknande).
Jag pratar absoluta utsläpp och du pratar om per capita. Tror de flesta här redan vet vad per capita betyder…
Att argumentera för att vi i Sverige ska ta på oss tagelskjortan i nån slags missriktad solidaritet är ett underkänna intelligensen hos folk i ledningen hos de stora utsläppsländerna.
(Kanske är det rimligt med ett sådant underkännande i vissa fall, men alla är knappast korkade).
Alla stater är sig själva närmast, utom en. Det där lilla landet i norr där politiker och en del debattörer och aktivister tror att “gå före” är ett vettigt argument. Det är naturligtvis rena självbedrägeriet, och lurar bara dem själva. Jag är glad att man ändå äntligen från politikerhåll fattat att vi behöver ny kärnkraft. Vändningen borde naturligtvis kommit för minst 10 år sedan, men man får väl vara glad för det lilla när det gäller svenska politiker.
300 billioner ton är ju nästan en felräkning så man kan lika gärna säga att den är på samma nivå som förra året
Sverige kommer tvingas göra sin insats inom EU Green Deal dvs minska med 50% till 2030 och ha noll i c02 utsläpp 2050. EU har ju tagit fram regelverk som tvingar alla medlemsländer att via succesiv strypning av utsläppsrätter i de flesta domäner och skatter i vissa de facto tagit fram en fungerande politik som verkar systemiskt över alla områden , om det så är flygfotogen, bensin, betong, stål eller annat som släpper ut c02. Vi kommer som en konsekvens slippa all flygskam och plastpåseskatter. Ta tillexemple flyget. Tre saker kan ske: 1. Flyget anpassar sig dåligt och utsläppsrätterna blir till slut svindyra och därmed minskar flyget med kanske 99%, eller 2: flyget anpassar sig till fullo och priset blir hanterbart eller 3. flyget anpassar sig dåligt men andra sektorer anpassar sig till mer än fullo och det går at förvärva utsläppsrätter till hanterbar kostnad eftersom det finns flera andra sektorer som har negativa utsläpp. Det kommer inte at gå att köpa in produkter som har co2 utsläpp i andra länder de beläggs med EU-s tullar.
Det där köper jag inte. Beroende på vad som menas med att “gå före” så kan det också betyda att man tidigt sitter på facit vad som är effektivt och hur man kan kapitalisera på det. Tips: lyssna på Harald Mix sommarprat där han förutom satsningarna på grönt stål även pratar om ett pågående projekt för att få ut värmepumpar i större skala till andra länder (där tekniken i många fall verkar vara helt okänd).
Som en anekdot så levde vi många år i ett varmare klimat där uppvärmning till stora delar inte hade behövts, men kombinationen av ett hus som i praktiken var helt oisolerat med kalla nätter och varma dagar gjorde att huset blev svinkallt på nätterna (15 grader…) och 30+ på dagarna. En kollega som köpte en kåk i närheten och isolerade på svenskt vis fick behagliga 20+ hela dygnet och behövde dessutom varken värma upp eller kyla ned…
Men va bra. Då kan du väl visa mig några exempel på att “gå före” haft någon som helst effekt utom att göra Sveriges invånare fattigare. Anekdoter kan vara kul, men de räknas liksom inte om man ska försöka argumentera med sakskäl. Som fakta kan jag berätta att klimatet i Europa på bronsåldern var åtminstone ett par grader varmare än det är idag. Utan att planeten gick in i en irreversibel uppvärmning och brann upp.
Exempel på att gå före: Ericsson, ASEA, Sandvik, Tetra Pak, IKEA, SPotify etc etc
Jag tvivlar på att växthuseffekten var så värst effektiv på bronsåldern.
För övrigt, det “gröna stålet” kommer att bli svindyrt med tanke de enorma mängder energi som krävs för att framställa det. Tveksamt om det blir någon succé. Snarare fiasko om du frågar mig.
Du har tyvärr helt rätt i detta och i en hel massa annat som du skrivit. Tyvärr, för önskedrömmar är ju vad en hel del politiker vill sälja in hos oss. Tyvärr också, fast då pga av att vissa verkar köpa detta rakt av
Men om det krävs dyra utsläppsrätter för att göra stål med dagens metod där syret tas bort genom tillförsel av kol som sedan blir co2 ( samma som för betong/cement) så kommer det snabbt att bli oerhört kostsamt och andra metoder som ej har denna nackdel bli då billigare. Man kan ju som ståltillverkare iofs köra ett chicken race och hoppas att alla andra sektorer och konkurrenter slutar släppa ut c02 och att utsläppsrätterna blir billiga, om man vill ta den risken
Värmepumpar är inte okända, de är bara en del i utbudet på flera marknader och Harald Mix gör inte detta av godhet-däremot är det godhetssignalering-han vill tjäna pengar och marknadsföra sina satsningar, han är inte ensam om värmepumpar även om han lyckas få det att låta som om han verkar vara det (det finns flera svenska företag och andra i Europa som gör värmepumpar, t om Nordamerika)-var kan du få köpa hans värmepumpar-var är de tillverkade? Eller skänker han bort dem? Det gröna stålet är det ingen som efterfrågar och om det inte har statligt eller EU stöd så kommer det inte hända.
Ja, så här kan det se ut på en fasad i New York City. En värmepump i nästan varje fönster.
https://image.cnbcfm.com/api/v1/image/105349295-1532445854283gettyimages-474037369.jpg?v=1532563614&w=630&h=354&ffmt=webp&vtcrop=y
De 10 nya reaktorerna till 2045 inbegriper ersättningsreaktorer för de 6 befintliga som beräknas avvecklas tills dess (i alla fall som jag läser pressmeddelandet). Effekttillskottet lär dock bli mer än fyra reaktorer då dessa nya alla lär ha högre effekt än befintliga. Nuvarande reaktorer har en effekt på ca 7 GW, så om det blir en fördubbling så behåller kärnkraften sin procentandel av produktionsmixen (om förbrukningen fördubblas som det prognostiseras).
Och vattenfall har varit tydliga med att de vill bygga små modulära verk (för att sprida den finansiella/tekniska risken). Undrar hur tusan man räknar då? Kärnkraftseffekt motsvarande 10 kraftverk med nuvarande teknik?
Pressmeddelande nämner 10 konventionella reaktorer. Blir det SMR istället får man väl tredubbla antalet eller något.
Hoppas bara att våra kära politiker låter bolagen göra de affärsmässiga besluten om teknik etc (hmm, för det har ju vattenfall varit mästare på… Ähh, det var inget).
Man kan väl hoppas att de typgodkänner ett par olika reaktordesigner så att det inte riktigt blir pappers- och ansökningsarbete gånger 10.
Vad det gäller typgodkännande borde det helst göras på EU-nivå.
Hjälp blir det på EU nivå kommer det att ta ännu längre tid misstänker jag. Sverige har redan en gedigen erfarenhet av säkerhet kring kärnkraft och jag tror inte vi behöver ännu mer byråkrati kring detta. Finns inget i landet som har mer rigorösa föreskrifter än kärnkraften och då inkluderar jag försvaret också.
Det har inte byggts ett kärnkraftverk i Sverige på 40 år så den kompentensen är pensionerad sedan länge. ASEA Atom finns liksom inte längre.
Din åsikt att det skulle vara dyrare att typgodkänna en design istället för att nypröva den vid varje bygge är något apart.
Jaha så de som nu jobbar med kärnkraften är pensionerade? Vem driver då verksamheten kan man undra. Har du ingen insikt i hur nuvarande system fungerar så låt bli att komma med sådana påståenden. Dessutom finns rätt mycket kunskap att tillgå om kärnkraft runt om i världen.
Jag skrev att de som byggde kärnkraften inte finns kvar längre. Självklart finns det folk som jobbar med det men kompetensen att bygga finns inte kvar inom landet längre. Du verkar knappt läskunnig.
Den kärnkraften vi byggde då är ju rätt outdated i dag. Så varför skulle dessa gubbar o tanter vara nödvändiga i dagsläget? (Väljer att inte kommentera dina övriga påhopp som jag känner mest handlar om frustration).
Vad det gäller CO2 utsläppen i världen och även partikel utsläppen, så står sydost Asien mycket troligt för enorma utsläpp från ved, löv och träkol förbränning som påverkar klimatet som inte är med i beräkningarna.
Förbränning av biomassa och stenkol är så stor att den dagligen gå att se med blotta ögat från rymden.
Lite som om majoriteten av alla i Sverige skulle grilla tre till fyra gånger om dagen bara för att laga mat. Lägg till det att alla varje morgon bränner de löv och kvistar som fallit sedan dagen innan med annat som hamnat på tomten som plast och papper.
Flera miljarder människors dagliga rutin i Sydostasien.
En gång i tiden eldade man även enskilt i varje hushåll i Sverige för mat och värme.
Löv, kvistar och papper ingår väl i kretsloppet? Det gör det i alla fall när vi bränner det här hemma.
Om 1 miljard hushåll gör det varje dag så skiter sig kretsloppet. Skulle alla människor på jorden laga mat som vi gjorde på stenåldern så hade vi valknappast sett solen.
För övrigt så bränner väl du inte kvistar och löv utan rening? 😱
Annat än på valborg och nån enstaka grillbrasa.
Hur renar man kvistar, löv och papper så att de släpper ut mindre koldioxid (sot och andra partiklar lär väl mest vara ett lokalt hälsoproblem för Sydostasien)?
Ni verkar inte ha läst annan forskning än den som handlar om enbart CO2. Sotpartiklar anses faktiskt vara en större bidragande orsak till bl a isavsmältningen och värmeökningen på jorden. Men som vanligt fastnar alla i enögdhet och mantrat CO2 ekar utan att någon ser på helheten.
Ni? Jag har till skillnad från dig inte multipla personligheter.
Titta där ett nytt otrevligt sätt att utrycka sig på….
Duktigt, sensei. Dina kunskaper om CO2-utsläpp framstår klart och tydligt i ditt inlägg.
Du menar alltså att t ex koldioxidutsläpp från vedeldning inte återbinds när nya träd växer i skogen där veden har hämtats ifrån?
Hur lång är en typisk cykel i kretsloppet?
Så länge ett träd växer innan det avverkas, antar jag. 80 år?
Har vi så lång tid på oss för att vända den globala uppvärmningstrenden?
Vissa regioner i Indien har årligen återkommande problem med rök från stubbränning etc efter skörden. Trafiken lamslås, folk storknar och dör, osv.
Fattigt folk har inte mycket till alternativ så problemen bara förvärras.
En sorglig sak är att några som inte studeras eller diskuteras i paneler som extremister (då de själva står för studierna och sitter i panelerna) är Miljöpartister och personer med liknande mix av ståndpunkter.
Det döljer effektivt det faktum att de är extremister, vilket förklarar att en stor del av befolkningen ser ut som extremister från deras synvinkel.
Lämnar man politiska beslut till extremister får man skitdåliga resultat, kan man konstatera.
Ingenting är någonsin extremistens fel heller. Går det illa beror det alltid på dess fiender (dvs de flesta) och understryker bara hur viktigt det är att de framhärdar med fördubblad nitiskthet och energi.
I Sverige fick MP makten över energin och migrationen under mer än ett decennium.
Det gick käpprätt åt helvete för att tala klarspråk.
Det ledde även till att vi fick ett extra parti som förvisso mer populistiskt än extremt, men dom inte hade varit en kraft om inte extremister hade suttit vid spakarna, och dessutom var nära nog i majoritet bland tjänstemän, forskare och journalister under den tiden.
Det ledde dessutom till ett extremt polariserat samtalsklimat, vilket då inte är det här nya partiets fel från början. De är ett symptom på det.
Mp har gjort extremt stor skada genom att muta in alla frågor där uppoffringar kan påkallas, och förvandla de frågorna till tävlingar i social signalering.
Då försvinner snabbt fokus på resultat av politiken. Det viktiga är att msn visar att man inte står på fel sida. Man har hellre plastpåsskatt och förbud mot sugrör än att bidra till att sätta hårt mot Kina – för det förra SYNS (vilket msn rationalisera med att det sänder signaler osv.) Man lägger gärna ned en extra reaktor för att visa att man inte “viker sig för klimatförnekare” eller tar bort lite ytterligare kontroll över migrationen för att visa att man “alltid kämpar mot rasismen”, osv.
Plastpåseskatt var ett förslag som L (som nuvarande miljöministern tillhör) som de förhandlade in i januariöverenskommelsen.
Ja, det är roande att de nu inte vill påminnas om detta faktum, dock är det plakatpolitik baserad på känslor.
Det visar väl bara hur mycket extremisterna har tagit över i den allmänna debatten?
När det infördes var det en marginell symbolfråga men nu när man anpassat sig så är det bara idiotiskt att återställa för att få till ökad (även på marginalen) plastanvändningen. Har regeringen inget viktigare att syssla med?
Regeringspartierna behöver väl komma med några lämpliga populistiska förslag för att behålla väljare, eller i bästa fall återta väljare från populistpartiet.
Eftersom nyttan med plastpåseskatten var mindre än marginell (och eventuellt t.o.m. negativ) så passar den bra som populistväljarmagnet.
+100
+100
Jag undrar om Sveriges externaliserade utsläpp från import av utrikes producerat gods och tjänster räknas in i utsläppssiffrorna. Om man flyttade om siffror så att de länder som konsumerar produkter och tjänster belastas med de koldioxidutsläpp som blir av produktionen, istället för att producentländerna belastas med det, tror jag det skulle se lite annorlunda ut.
Förutom det skulle jag gärna se utsläpp per capita.
Föruom de två skulle jag gärna se utsläpp per capita med miljöbelastningen flyttad till konsumenterna.
Du kan lätt googla fram CO2-utsläpp per capita, och du kommer bli förvånad när du ser hur låg varje svensks andel är. Fritt ur minnet ligger vi på typ plats 40 eller så i världen. Likadant med ifall vi räknar in det vi importerar. Man kan kanske tro att det skulle öka Sveriges totala CO2-utsläpp rejält, men så är det inte. Som nu är står vi för ca 1,5 promille av världens mänskliga CO2-utsläpp. Häpnadsväckande lite, och då räknar vi ändå inte in den svenska naturens funktion som naturlig kolsänka.
Länk till CO2-utläpp per capita.
https://www.globalis.se/Statistik/co2-utslaepp-per-inv
Det skulle nog snarast minska svenska utsläpp då malm och stålproduktionen helt plötsligt inte skulle räknas som Svenska utsläpp. Eller menade du kanske att vi som svenskar skulle ta på oss både produktionskostnaden för export och konsumtionskostnaden för import medan alla andra kommer undan i så hög grad som möjligt?
Det har jag inte tänkt på. 🙂 Går mycket av vårat stål på export? Vi importerar en del stål, både som råvara och som färdiga produkter. Har vi nettoexport på stål?
Det finns inget jättebra sätt att mäta, men man får ju en tumvisning av att värdet av stål-exporten 2022 uppgick till 73,3 miljarder kronor, medans importen uppgick till 54,7 miljarder.
Det är ju inte helt samma som importeras som exporteras, men generellt kan man nog säga att vi är netto-exportörer.
Livets gas koldioxid, tur inte halten i vår atmosfär minskar för då hade vi fått missväxt, sämre skördar och massvält….och det behöver vi verkligen inte mer av.
Förr i tiden blev man kickbannad om man svammlade om “livets gas”.
Fixar det.
Finns det någon gräns för dumheten?
Nej?
Nej och högt IQ är inte heller någon garanti…
Hen är kickbannad. Angående livets gas får väl livets gasare stänga in sig i ett rum med 100% av livets gas och testa hur det går.
Han är påsläppt igen efter att ha varit trevlig i mail.
Snyggt! Alla bör få en chans till efter bättring.
19˚ – 26˚ i havet längs franska medelhavskusten, är det verkligen iskallt?
Svin är däggdjur så deras temperatur är väl högre än is?
0,8% under 2022 alltså. Samtidig:
” The population of World in 2022 was 7,975,105,156, a 0.83% increase from 2021.”
Hata slumpen, eller hur var det nu?
Mja, visa mig en serie på det där där slumpen hatas och befolkningsökningen procentuellt över tid korrelerar med utsläppsökning av CO2 på ett globalt plan så ska jag beakta det…
Menar du att befolkningstillväxten inte påverkar utsläppen eller?
Nä, läs ovan. Det var korrelationen jag var intresserad av över tid.
Det var bara en mycket enklare ansats utan någon annan analys än följande funderingar:
Mänskligt orsakade CO2-utsläpp är helt enkelt ett resultat av vår konsumtion (mat, boende, transporter, kommunikation, nöjen …) och för det ändamålet tillhörande produktion.
Ökad population -> ökad konsumtion -> ökad produktion -> CO2-last.
Jag killgissar – eller som bloggaren kallar det ”ponduspostulerar” på enklaste sätt att det råder linjära samband mellan dessa.
Konsumtionen kommer heller inte minska när alla människor strävar efter att få det bättre och deras enklaste sätt att få det är med de huvudsakliga energikällorna olja-gas vilket ger dem bäst möjligheter här och nu, det enda som kan ersätta det är en massiv kärnenergisatsning och då går Co2 ner, annars är det bara att förbereda sig för de förändringar som kommer och inte meningslöst försöka hejda den tsunami (obs, metafor ) som nu är på väg som en följd, gissningsvis kommer det bli en hel del konflikter om detta-vilket inom mänskligheten är ett vedertaget historiskt sätt att lösa problem vad gäller territorium och råvaror.
Plastpåse skatten var onödig i Sverige, men den har minskat utsläppen. Så den fungerar. Hittar godis papper mm motsvarande en plastpåse i min trädgård varje vecka. Kanske lite hårdare tag mot all nedskräpning. Straff likt de, de har i Singapore. Utvisning för att slänga tuggummi på gatan. Vad ska vi skicka de stora miljöbovarna?
Etanolbilar… nu kör alla bensinbilar med etanol i tanken.
Miljö- dieselbilar… ? Ja man kan hålla sig för skratt, så korkat.
Vindkraft som kräver hur många lastbilslass med grus för att bygga infrastruktureren för ett enda vindkraftverk?
SUV-ar…. Ingen vikt baserad skatt på fordon. Varför behövs det 1,5 till 2 ton bil för att flytta 1-5*80 kg personer ? Tänk om vi Sverige skulle köra pickuper som de gör i USA.
Elbilar som har livscykel kostnad i CO2 utsläpp när de lämnar fabriken som motsvarar en Volvo 240 efter 25 år på vägarna.
Eller att vi nu ska göra vätgas av elen med enorma energi förluster istället för att köra på el direkt?
Solel, ja det kommer vi inte se mycket av i framtiden, för det är bra för miljön, men elbolagen kan inte tjäna pengar på det om vanliga Svenssons har dem på taket. Så det blir snart total stopp för.
Framtidens självgående värmepumpar kommer de att totalförbjuda. Jo,vänta och se, snart kommer de.
Det blir vi vätgas för hela slanten i framtiden, då har energibolagen kvar strypgreppet om halsen på oss alla. Ett bra oljesubstitut när de ska få oss att överge el- och hybridbilar.
Hade fotogen tillverkarna i USA fått som de ville för lite över hundra år sedan så hade vi inte haft elektricitet hemmen.
Nej, du har fel om livscykeln för en elbil. Det har jag skrivit om många gånger.
https://cornucopia.se/2020/09/farsk-studie-upprepar-elbilar-slapper/
https://cornucopia.se/2018/12/livscykelanalys-84-lagre-co2/
Vad mer har du således fel om?
7,4 år anger Polestar som brytpunkt för när Elbilen vinner racet mot bensinbilen under förutsättning att man bara kör 1500 mil per år. Kör man mer går det snabbare.
Lite hög förutsättning då 1500 mil är långt över genomsnittet för en bilist så tror att cirka 10 år blir mer riktigt.
Det jag hört tidigare är att en tesla släpper ut lika mycket netto som en hummer efter 14 år, men var ju säkert 10 år sen de siffrorna så räknar med att produktionen blivit bättre nu.
Hur mycket har plastpåseskatten minskat koldioxidutsläppen i Sverige? Hur stor andel är det av de globala koldioxidutsläppen?
Det jag personligen aldrig begrep var subventioneringen av elcyklar som motiverades med miljöaspekten. Subventionering av en vanlig cykel hade jag begripit och tillika hade man fått en folkhälsoeffekt där, men elcykel???
Kan till viss del hålla med dig men å andra sidan ser jag dagligen, när jag cyklar till jobbet, människor på elcykel som nog aldrig hade satt sig på en traditionell cykel.
Ett utmärkt alternativ för att uppnå samma effekt hade varit att kraftigt höja fordonsskatten för folk skrivna där det finns kollektivtrafik.
Att folk i glesbygden skall subventionera såväl kollektivtrafik som flådiga elcyklar för välbetald medelklass i storstaden, det är helt fel.
Man kan börja med att göra reseavdraget avståndsbaserat istället. Tyvärr slopades det i och med Tidöavtalet.
Om man enbart skulle bygga reseavdraget på avstånd, så gör det ingen skillnad på om det finns offentligfinansierad kollektivtrafik i området eller inte. Återigen så blir det folk på landsbygden som får stå tillbaka för folk i staden som kan ta buss, spårvagn eller metro.
60% av reseavdragen görs i regionerna Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Uppsala och Södermanland. Antar att det är där kollektivtrafiken är sämst utbyggd.
https://www.svenskkollektivtrafik.se/globalassets/svenskkollektivtrafik/dokument/aktuellt-och-debatt/omvarldsanalys/sammanfattning-forslag-avstandsberoende-reseavdrag-2016.pdf
Det är just därför vi behöver avskaffa reseavdragen för områden där man kan ta sig fram billigt (om “billigt” avser personliga utlägg). Bor man i Stockholm skall man inte ha en krona i reseavdrag oavsett sträcka, eftersom det finns kollektivtrafik som någon annan redan fått betala för en.
Snarare där det bor flest pendlare eftersom de inte har råd med bostäder i storstäderna.
Heasm66
Eller så kan det kanske bero på att en rätt stor del av Sveriges befolkning bor där.
Stockholms kollektivtrafik är bekostad av Stockholmare, nu senast av trängselskatten. Tunnelbanan betalades ursprungligen helt av Stockholm men vid senare utbyggnader har visst statsbidrag skjutits till som kompensation för vägar som då inte behövts byggas.
H.GOBB. Någon annan? Pendlaren betalar både kommunal skatt och periodmärke/månadskort för sina resor. Eller tror du att de som bor i storstadsregionerna inte betalar skatt?
Stockholm, Uppsala och Södermanland har ganska bra kollektivtrafik (vet inte hur det är i Skåne och Västra Götaland exakt) och även om man inte kan åka kollektivt hela vägen så innebär det inte att man måste köra bil hela sträckan. Nuvarande utformning av reseavdraget inbjuder både till fusk och bilpendling.
Stockholm, Uppsala och Södermanland har ganska bra kollektivtrafik (vet inte hur det är i Skåne och Västra Götaland exakt) och även om man inte kan åka kollektivt hela vägen så innebär det inte att man måste köra bil hela sträckan. Nuvarande utformning av reseavdraget inbj-der både till fusk och bilpendling.
Det räcker med att ta bort reseavdrag för de skrivna i Stockholm-Göteborg och Malmö, det är säkert en valvinnare.
I stort sett all kollektivtrafik jag har åkt med har user service. Det tar alltid mycket längre tid än med bil och man måste stå (i bästa fall sitta) och trängas med folk som snörvlar, nyser och hostar.
Dessutom har kollektivtrafiken rätt dåliga bagageutrymmen.
user -> usel
PPP, må så vara, men varför skall jag vara med och subventionera ditt dyrare pendlande?
Det är nog för att riksdagen har stiftat en lag om det. 🙂
Du är med och subventionerar inte bara mitt “dyrare pendlande”. Även kollektivtrafikresenärer får göra skatteavdrag för resor till och från arbetet.
På vissa håll finns f.ö. inte någon kollektivtrafik att pendla med.
Avdrag och bidrag bör förstås generellt avskaffas i möjligaste mån.
Hade fungerat bättre med hjämtvång, försäkringskrav och körkort på alla motordrivna tvåhjulingar.
Många miljoner att spara i sjukvården där.
Vanliga cyklar är ju nästan gratis, så det blir nog svårt att få ekonomi i att lobba för subventioner. Elcyklar och olika slags miljöbilar däremot …
Deras namn innehåller det magiska ”E”-ordet. En symbolhandling som uppskattas av de som ändå tänkt köpa elcyklar. Men Skatteverket begränsade i alla fall hur mycket som man fick ge i subvention.
Dock är det numera skattefritt att köpa subventionerad el från arbetsgivaren för fordonsladdning vilket troligen är en större utgiftspost.
Kunde inte säga det bättre själv. Varje ny individ kommer under sin livstid att konsumera massor av miljöbelastande saker. Men syftet med livet kanske är att vi ska bli så många som möjligt och leva i jordhålor på en alg diet?
Skulle vara svar till Heat 751
Enkelt. Förbjud nya barn överallt i världen dom närmaste 20 åren. Sen har vi kommit en bit på vägen. Det är ju en ganska enkel uppoffring, och man slipper sälja sin SUV och kan fortsätta att flyga till Thailand.
Gräsmattan är ett nollsummespel. Binder visserligen CO2 när den växer men det klippta gräset återför motsvarande i komposten alternativt bränns. Samma gäller våra skogar.
Så växtligheten har ingen som helst betydelse för co2 halten enligt dig?
Se nedan. Vi har både skogliga plus- och minusposter när det gäller CO2
För att förtydliga.
Sveriges skogar binder bara (netto) koldioxid om beskogningen ökar. Vilket väl knappast är fallet.
Detta innebär väl att den svenska skogliga CO2-bindningen uppstod någon gång efter istiden men knappast idag.
Och ändå så ökar jordens grönytor ordentligt enligt FNs senaste utvärdering
Ja men svenskt storskaligt skogsbruk läs kalhyggen är utarmande av naturen.
Helsingborgaren.
Fel. Helt fel.
https://www.skogen.se/skogssverige/fakta-om-skog/skogshistoria/
Hur tänker du?
Helsingborgaren.
Jag visar att det finns mycket mer skog i Sverige idag än det gjorde slutet 1800-talet. Alltså fungerar skogen som en kolsänka jämfört med för 120 år sedan. Att skogsbruket kanske inte är optimalt ur miljösynpunkt hör inte hit. Det är en annan diskussion.
Jo, beskogningen ökar. Mängden m3f i skogen ökar, då vi avverkar mindre än det växer.
Att beskogningen ökat jmf 1800-talet beror nog på nedläggningen av våra lantbruk och skogsplantering på åkrarna. Eftersom det där tidigare vuxit grödor blir slutresultatet +/- 0 tror jag.
Ja för mängden kol som går åt till skog är nog likvärdig med mängden kol som går åt till åkerbruk. På ett år så kanske åkern binder lika mycket CO2 som skogen, men skogen står kvar där, år efter år, medans åkern skördas, och därmed är tillbaka på 0 igen.
alternativt hamnar på gräsmattan direkt och blir jord (om man har en robotgräsklippare)
@andmar
Skillnaden mellan skog och gröda är som du skriver omsättningshastigheten. Där grödan har ett år har skog kanske 50-100 år. Men det innebär inte i långa loppet att skog är bättre på att binda CO2. Cykeln skog-massa-papper-uppeldning/förmultning är kanske 50 år för +/-0. Under tiden har du haft 50 grödor för +/- 0. När det gäller timmer kanske 100 år. Men allt detta är i princip 0-summespel som jag förstår det.
Med det resonemanget kan vi ju hugga ner och elda upp jordens alla regnskogar, och istället anlägga jordbruk och åkrar där, för det blir ändå bara +/- 0?
Lite svårt att tro att kriget i Ukraina bidrar till minskade utsläpp. Räknar man överhuvud taget in allt som sprängs och förstörs och därefter ska byggas upp igen och all militär utrustning som ska produceras och ersättas??
Tror inte man beräknat in det alls.
Vi har dubblat jordens befolkning sedan 1980 från ca 4 miljarder till ca 8 miljarder och fler och fler får det bättre med rinnande vatten, toalett, kylskåp, belysning, fordon etc.
På drygt 40 år så har vi blivit 4000 miljoner fler, klart utsläppen och belastningen ökar på moder jord.
Det var 1974 vi var 4 miljarder så det är snarare 50 år.
“Cirka” betyder “ungefär”.
Det var mycket avrundningsfel när 1974 blir 1980 och 49 år blir 40 år.
… jämfört med tiden för den föregående dubbleringen och dubbleringen före denna så är ändå sex år en ok felmarginal.
Tänkte efter lite och kollade min ansats. Insåg att den senaste dubbleringen faktiskt gått långsammare än den förra. Vi växer inte längre exponentiellt. Kan man tänka – även befolkningstillväxten följde en S-kurva.
Dessutom: Den senaste miljarden var den snabbaste, nu kommer alla efterföljande miljarder ta längre och längre tid.
Deal… så 4000 miljoner fler människor på knappt 50 år.
Så det är bara att gasa på med barnafödandet alltså. Det verkar ju inte ha någon som helst inverkan på miljön…
Det gasas inte på med barnafödande utan ökningen är avtagande och förespråkar du inte regelrätta barnamord så tar det tid att bromsa in.
Var får du den idén från av att läsa mitt inlägg? Märklig tolkning får jag säga. Det ingen verkar vilja adressera i debatten är att CO2 ökningen (om det nu är det alla stirrar sig blinda på) inte kommer att gå att stoppa eller ens minska kraftfullt inom överskådlig tid. Just pga den tilltagande befolkningsökningen. Det lilla minskning vi kan bidra med i Sverige äts ju upp på några dagar av nytillkomna människor. Så vad tänker ni som för debatten kring detta?
Att det inte verkar ske en rent exponentiell ökning längre är ju glädjande men tittar man på siffrorna så ser det ju inte så lysande ut i alla fall.
Du har fel, det finns ingen tilltagande befolkningsökning.
Ok om du vill märka ord så.. Hur många nya människor tillkommer i så fall varje månad eller år. Det är ju knappast så att jordens befolkning minskar eller?
Enligt FN tillkommer ungefär 80 miljoner människor per år. Det ökningen minskar något varje år och världens befolkning räknas för närvarande toppa på ca 10.4 miljarder runt 2090.
https://populationmatters.org/the-facts-numbers
80 miljoner per år låter rätt mycket i mina öron. Så då ska vi sitta lugnt i båten och vänta in att det planar ut 2090? Ingen fara alltså och noll klimatpåverkan eller? Det jag försöker få fram är ju att vi kanske måste börja jobba mer aktivt med detta problem då det ju faktiskt påverkar vår miljö kraftigt. Enligt vissa tidigare inlägg kommer ju jorden att bli obeboelig eller drabbas av diverse extrema väder katastrofer om vi inte gör ngt nu, så varför är ingen orolig för tillväxten av människor? Ja visst ja BNB kan ju sjunka om vi inte blir fler och konsumerar mera…
Det går inte att göra så mycket aktivt om man inte tar till diktatoriska tvångsmetoder såsom tvångssterilisering, ettbarnspolitik (med mängder av aborterade flickfoster) eller att man inte bryr sig om att öka livslängden i befolkningen och kanske har aktiv dödshjälp. Ökningen beror i mångt och mycket på demografiska förhållanden som att många i t ex Afrika befinner sig i barnfödande ålder och inte på att varje kvinna i sig föder så många barn.
Alla länder i princip hela världen passerar eller har passerat samma faser:
* Fattigdom, låg utbildning (framförallt hos kvinnor), stora barnkullar med hög barndödlighet för att ha efterkommande som tar hand om de äldre –> stabil befolkning.
* Stigande välstånd, utbildning av kvinnor, fortfarande stora barnkullar men låg barndödlighet –> kraftigt stigande befolkning.
* Högt välstånd, välutbildade och självständiga kvinnor, små barnkullar med låg barnadödlighet –> stabil till sjunkande befolkning.
Att se till att flickor går i skolan är det bästa sättet att långsiktigt stabilisera världens befolkning. Det tar tid men det andra alternativet kräver ganska våldsamma tvångsmedel (eller eventuellt masskatastrofer som digerdöden, världskrig eller liknande).
Ja så är det men vi behöver försöka i alla fall. Allt annat är ju som att säga att det är ok att skita ned jorden för vi kan ändå inte påverka det hela. Och detta är ju en minst sagt kraftig faktor i ekvationen.
Jag tillhör fatalisterna bland icke-klimatförnekare. Jag tror att det är svårt att under närmaste årtiondena sänka CO2-utsläppen eftersom befolkningstillväxten offsettar stora delar av de besparingar som vi kan åstadkomma tekniskt.
Det leder mig att tycka att vi behöver välja om resurserna skall läggas på ytterligare tekniska åtgärder för att fåfängt minska utsläppen – eller lägga dem på åtgärder mot konsekvenser av de oundvikliga klimatförändringarna.
Räknar du med alla externa effekter, dvs inklusive miljöpåverkan, så är det knappast säkert att vi får det bättre.
Vårt välbefinnande i Sverige har knappast ökat av att befolkningen i Nigeria har flerdubblats sedan 1980; att de sedan vill ha kylskåp och bilar gör det än värre.
EU/USA/västvärlden kan se till att långa transporter beskattas (=tullar) baserat på CO2 avtryck. Då blir två flugor på smällen; lokalproducerat blomstrar med fler arbetstillfällen och beroendet/sponsringen av en diktatur minskas. Detta kommer ändå att ske per automatik när diktaturen ger sig på ö-riket. Lika bra att påbörja processen i tid.
Nu har vi med WTO bestämt att vi inte ska ha handelshinder, och då blir det så här.
CBAM håller på att implementeras inom EU. Så WTO går nog att runda.
https://www.regeringen.se/artiklar/2023/06/gransjusteringsmekanismen-for-koldioxid-cbam-har-tratt-i-kraft/
Jo, bra för produkter såsom järn, stål, cement mm som spyr ut CO2 vid tillverkning men detta borde gälla alla produkter som skeppas över halva klotet. Sensmoral; det är för billigt att skeppa produkter över de sju haven.
WTO är ett skämt. De har satt kinas status till utvecklingsland .. vilket ger dem flera fördelar
Intressant fenomen att i ukrainatrådarna berömmer vi varandra för små enskilda bidrag till frivilligorganisationerna. “Alla bidrag gör nytta” heter det. Men när det handlar om klimat så är individuella ansträngningar helt meningslöst tydligen.
+1
Äpplen och päron. Du väljer förstås hur du vill göra, problem uppstår dock när politiska stollar på vänsterkanten vill tvinga alla att göra symboliska handlingar som inte gör varken till eller från. Insamlingarna till Ukraina gör verklig skillnad, det gör inte ditt eventuella val att cykla till jobbet “för att rädda klimatet”.
Ja det är spännande. Ungefär som när man ska få ordning på ekonomin. Då är alla utgiftsminskningar bra, oavsett hur små de är för “många bäckar små” så att säga. Men icke för klimatet, då ska vi fortsätta som vanligt till “någon annan” löser det. Vilket alla länder utom ett land kan tänka för det finns alltid någon som släpper ut mer, förutom det land som släpper ut mest då så klart
Skaffa inte barn så har du gjort något som är svårt att slå när det gäller utsläpp. Obs jag pratar inte om klimatet i första hand…
Skaffa inte barn så har du gjort något som är svårt att slå när det gäller utsläpp. Obs jag pratar inte om klimatet i första hand…
Är din privatekonomi global?
Skulle tro att skillnaden består i att vad gäller Rysslands angrepp mot Ukraina, så finns det en tydlig fiende som vi behöver bekämpa.
Så även i miljöfrågan, men där finns ju risken att man råkar ut för rasistanklagelser om man påtalar att det kanske inte är så vettigt för folk i u-länder att föda så många barn som möjligt för att det ger hög social status i deras kulturer.
Klimatfrågan är framför allt en fråga om global överbefolkning, men också om överkonsumtion på alla nivåer.
För att påverka jordens temperatur med 1 grad behöver du frigöra eller binda i storleksordningen petagram, alltså biljoner kilogram med koldioxid. För att rädda 1 ukrainskt liv behöver du skänka 1 mörkersikte (eller vad det nu är). Viss skillnad där i vad en enskild kan ha för effekt.
Fast eftersom utsläppen ökar med 7x Sverige så kommer inget du som svensk gör att bromsa klimatförändringarna. Till skillnad mot att en enda skickad TQ till Ukraina kan rädda ett liv.
Klimatförändringen är inte binär. Varje tiondels grad kan kosta liv så om utsläppen ökar 7xSverige eller 8xSverige är inte oviktigt.
Allt i världen kostar liv. Att utgå från klimatet som bov i detta är att som blind leda en blind
+1
Mustang Sally, jag tycker att du postar en massa skit rent ut sagt.
LW skrev en artikel om Sveriges möjligheter att bromsa klimatförändringarna.
Att klimatförneka, vilket jag tycker att du gör, är off topic och försvårar för oss som vill diskutera LWs artikel.
Vad får du den tanken ifrån. Bara för att jag är kritisk till vissas sätt att fokusera på CO2 som enda faktor betyder väl inte det att jag förnekar att det senaste tiden skett en temperaturökning på jorden. Jag försöker bara få några rätt enögda att se en större bild och fundera över den. Men det verkar vara svårt tyvärr. Så fort man börjar prata om åtgärder som på sikt verkligen kan ha betydelse för miljön tex befolkningsminskning, blir det stort motstånd och det dyker upp diverse olika mer eller mindre konstlade förklaringar som verkar gå ut på att befolkningstillväxten inte är något att bry sig om.
Just nu dör fler människor av kyla än av värme, det återstår att se när den trenden bryts-och det finns artiklar och forskning som går att söka fram.
Hmm vi har haft koldioxidbeskattning av bensin, olja, gas sedan mitten av 1980-talet, de pengarna verkar givetvis ha använts till omställning.
–
Vad gäller egna åtgärder så ger de den effekten som du personligen vill, vill du leva ett modernt med så lite påverkan som möjligt så kan du gå vägen som bloggaren gjort och skaffa olika sätt att generera energi som gör dig så oberoende som möjligt, du kan också välja att gå Amish eller helt och hållet självhushåll i skogen, men.. förvänta dig INTE att andra skall göra det och allrahelst inte människor i andra länder som inte vill annat än att få det bättre.
–
Vi måste anpassa oss mot de förändringar som kommer oavsett vilket håll de går, när jag var yngre var det en ny istid på väg, nu är det värmen som är hotet. Det historien visar oss är att blir det varmt ökar mänskligheten i antal och blir det kallt så stagnerar mänskligheten vad gäller antal. För 1000 år sedan var det varmt och då fanns det vikingar som odlade och drev bondgårdar på Grönland, det upphörde när det blev kallare-och de försvann eftersom de inte kunde anpassa sig på platserna de befann sig och blev tvungna att flytta på sig alt så dog de där.
–
Blir det dåliga levnadsförhållanden så flyttar huvuddelen ifrån de platserna-så har det varit historiskt, finns det ingenting kvar att leva av så folkvandrar mänskligheten, att tro att det beteendet kommer ändras är naivt, gränsande till korkat. Så vill vi stanna där vi är nu så får vi anpassa oss till förändringarna, blir det outhärdligt så kommer vi flytta på oss någon annanstans. Att jaga CO2 är endast ett slöseri med de medel vi har tillgängliga.
Vad är lösningarna då? De flesta i kommentarsfält sitter och ojar sig över hur dåligt det är att Sverige försöker dra sitt strå till stacken men kommer inte med några ideer
Lösningen är att helt sluta med klimatpolitik. Gillar man inte klimatet där man bor kan man helt enkelt flytta någon annanstans.
Värdefull input, tack.
Värt att tillägga kan vara att de två grader i uppvärmning som IPCC brukar prata om motsvarar en flytt på ungefär 30 mil i nordsydlig riktning. Så då har man ett perspektiv på ungefär vilken klimatförändring man kan förvänta sig inom en eller två generationer.
Och när hela planeten är obeboelig så geoformar vi bara nya planeter att emigrera till. Billigt och bra.
Nej, jorden blir inte obeboelig av utsläpp, det blir andra skäl som gör det, sök lite på internet så hittar du den förklaringen enkelt. Däremot behöver mänskligheten expandera till andra planeter och solsystem- om vi vill fortsätta existera som art. Ditt påstående är bara alarmistisk och utan grund.
Jag bara spinner bara vidare på Utvandrarens något lättvindiga inställning att när en plats blir obeboelig så får man väl flytta.
Sarkasm kan dock vara svårt att förmedla i text.
Den globala uppvärmningen har vad jag vet hittills inte gjort en enda plats obeboelig, och den kommer så klart inte göra planeten obeboelig. Däremot minns vi väl alla vad nedkylningen gjorde med vikingkolonierna på Grönland. Klimatet är föränderligt, och det har mänskligheten måst anpassa sig till i alla tider.
Jag tror budskapet inte är att Sverige inte ska göra något utan han är ute efter att det finns en självbild att vi är bäst och duktigaste inom miljö när vi egentligen är rätt medelmåttiga. Det satsas mest på känslomässiga symbolhandlingar såsom att S och MP vill stoppa kärnkraften och Tidölaget vill bygga ut, ingen av blocken bryr sig om miljön utan vill bara tala om hur dålig den andra parten är för att vinna nästa val.
80% av jordens länder släpper ut mindre per capita än vi i Sverige.
Ändå tycker många att vi ska sluta försöka vara bäst för det finns de som är värre. Har lite svårt att förstå det resonemanget. Visst, vi är ett litet land och påverkar inte helheten i någon större omfattning men det är ju ingen ursäkt för att inte försöka göra det man kan.
+1
Nej, du har inte förstått motiveringen. Det handlar om att välja mellan meningslösa och meningsfulla åtgärder.
Klimatförändringar är ett kollektivt globalt problem och kan bara lösas kollektivt. Individuella lösningar är bara godhetssignalering.
Det där med att 80% av jordens länder släpper ut mindre per capita än Sverige, det bygger antagligen på rent fiktivt och feltänkt räknande där exvis tyska utsläpp blir svenska, och där svenska utsläpp därigenom fördubblas. Det är oseriöst hittepå som felallokerar ansvaret.
Jag räknade på det seriöst med hjälp av BP-rapporten. BP-rapporten listar bara 84 någotsånär betydelsefulla länder, ändå hade hela 54 stycken av dessa högre CO2-utsläpp per capita från energianvändning än Sverige. Det är mer än hälften.
Värre: Minst 79% av världens CO2-utsläpp från energianvändning sker i länder som har högre CO2-utsläpp från energianvändning per capita än Sverige.
Sverige har 3.9 ton mot Kinas 7.4, Tysklands 7.6, Japans 8.6 och USAs 14 ton. Vi svenskar kan med gott samvete luta oss tillbaka och vänta in att de stora utsläpparna närmar sig.
Saudiarabien är kanske det land som har störst möjligheter att påverka koldioxidutsläppen; de miljontals fat olja de varje år pumpar upp skulle de helt enkelt kunna låta ligga kvar i marken. Samtidigt är Saudiarabien ett av de länder som påverkas mest negativt av ett varmare klimat – imorrn ska det vara 45 grader varmt där. Om inte ens de som har störst möjligheter och störst anledning att hålla nere atmosfärens koldioxidhalt väljer att göra det har jag svårt att se att det finns någon realistisk möjlighet att någon annan ska få det gjort.
Saudiarabien konsumerar inte all olja de pumpar upp.
Vad har det med saken att göra?
Gissa!
Nej tack.
Tvingas Saudiarabien att pumpa olja med vapenhot?
Snudd på skulle jag påstå. Om de ensidigt stoppade sin export av olja är nog sannolikheten stor att de blir invaderade.
Vill vi minska oljeanvändningen är det nog effektivast att angripa det i konsumtionsledet istället för produktionsledet.
Det sista tror jag också. Det behövs inga vapenhot för att förmå Saudi-arabien att pumpa olja. Det räcker bra med pengar.
Ha, Saudiarabien kan inte sluta pumpa upp olja! Hur ska dom då betala alla föredettingar inom fotboll som nu får miljarder i årslön för att lattja omkring i motsvarande division 4 nere i Saudiarabien?
Fan, glömde! Till det ska dom också pynta ut X miljarder till golfspelare!!!!
Saudi producerar bara 12 miljoner fat olja och ungefär lika många procent av världens oljeproduktion. USA ligger på cirka 18 och Kanada på ca 6, Norge ca 2. Men om inte fredspristagarutdelaren Norge kan tänka sig att avstå så kommer nog knappast Saudi göra det; de lär väl vara bland de sista som skulle säga nej till gratispengar av moraliska skäl.
Det viktigaste för en svensk är att det på sommaren endast är sol och varmt. Helst ska det vara 25+ på vintern också. Inget annat betyder något, tom till den milda grad att vi betalar 50k+ för att åka till brinnande södeuropeiska öar utan att blinka.
Nu anmäler visst Fredrik jorden till Allmänna Reklamationsnämnden för att det kom regn på hans semester enligt Expressen…
Krismedvenheten är på topp
Det viktigaste för en svensk är att det på sommaren endast är sol och varmt. Helst ska det vara 25+ på vintern också. Inget annat betyder något, tom till den milda grad att vi betalar 50k+ för att åka till brinnande södeuropeiska öar utan att blinka.
Nu anmäler visst Fredrik jorden till Allmänna Reklamationsnämnden för att det kom regn på hans semester enligt Expressen…
Krismedvenheten är på topp
Det Sverige kan göra är att ta fram teknik som resten av världen kan dra nytta av.
Kärnkraft kommer aldrig vara ett alternativ i majoriteten av världens länder på grund av väpnade konflikter osv, det blir för riskfyllt. Då återstår bara vind/solkraft med vätgaslagring. Det är på gång med det gröna stålet, så kanske blir det två tekniker där vi kan dela med oss till resten av världen.
Jag är skeptisk till det gröna stålet (vi får hoppas att jag har fel) anledningen är investeringarna som är EU eller statsbidragsberoende men även att de tänkt ta malmen från Brasilien, det känns inte så grönt med den transporten (då kanske stålverket skall ligga i Brasilien istället).
Stålbolaget H2 Green Steel i Boden tvingas importera malm efter att ha misslyckats med att sluta ett avtal med statliga LKAB. Nu har H2GS kommit överens om leveranser av järnmalm från Kanada och Brasilien, rapporterar Dagens industri.
När planerna på att bygga ett stålverk i Boden presenterades var tanken att malmen skulle komma från LKAB:s gruvor i Norrbotten. Men detta stöp på att parterna är oense om kapaciteten på Malmbanan.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/h2-green-steel-importerar-malm-efter-lkab-brak–db1siq
@KARL.E
I länder där det råder väpnade konflikter finns det ingen chans för klimatförbättrande åtgärder ändå.
Jag gjorde en översikt år 2015 med 2013 års siffror. Då fanns 81% av världens totala elproduktion i länder som hade minst ett kommersiellt civilt producerande kärnkraftverk. Dessa länder har förstås utbildad personal, en befintlig kärnkraftbyråkrati mm. Detta innebär att om alla dessa länder skalade upp sin befintliga kärnkraft, så skulle världen elproduktion med mycket små undantag av-fossiliseras. Vad ekonomiskt klena och kärnkrafts-olämpliga länder som Afghanistan, diverse länder i Afrika mm pysslar med är irrelevant ur klimatperspektiv.
Sverige tjänar idag mycket och kan potentiellt tjäna ännu mer på elektrifieringen. Ingen entreprenör bygger nya Northvolts och Teslor om man bara bråkar om demokrati och nationsgränser. Kärnkraft är svårt, dyrt och tråkigt och driftstoppas hela tiden. Inte för att skita i det helt. Men en differentierad Lysa-portfölj av olika energikällor är elektrifieringens indexfond.
Vad menar du med att kärnkraften driftstoppas hela tiden?
Min uppfattning är att kärnkraften ligger som baskraft och är i drift hela tiden.
Detta driftstopp fick stor uppmärksamhet förra året och höll på långt in på det här året: https://group.vattenfall.com/se/nyheter-och-press/nyheter/2022/vad-hande-pa-ringhals-4
Här finns senaste info om aktuella driftstopp: https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kraftsystemdata/information-fran-driften/
T.ex. Ringhals 4 är just nu i ett månadslångt stopp igen.
Du blandar ihop oplanerade och planerade driftstopp. De planerade är oproblematiska och nödvändiga för service och bränslebyte. De planeras in under lågförbrukningstiden under sommaren och är koordinerade så att stoppen oftast inte överlappar mellan reaktorerna.
Ett driftstopp är ett driftstopp även när det är planerat, kärnkraft är dyrt tråkigt, och kan därför få stora konsekvenser om Murphys lag slår till, så som du själv nämner nedan. Men självklart ska den ingå i en differentierad portfölj av olika energislag men löser knappast alla problem. Bygg mer av allt.
Det är oseriöst att räkna in planerade driftstopp för bränslebyte som någon slags driftosäkerhet för kärnkraften.
Planerade driftstopp är en del av kärnkraftens verklighet, och att beakta dem är inte oseriöst. En blandad energiportfölj tar hänsyn till alla aspekter av olika energikällor, inklusive kärnkraftens utmaningar.
Du skrev “Kärnkraft är svårt, dyrt och tråkigt och driftstoppas hela tiden”, det är ett negativt värdeomdöme. Planerade driftstopp är helt odramatiskt och enkelt att kompensera för. Om man t ex bygger 12 kärnkraftverk och varje verk är stoppat en månad för service och bränslebyte så har man en kontinuerlig drift av 11 kärnkraftverk året runt.
Att kärnkraften kräver bränslebyte är en inbyggd realitet i kraftslaget på samma sätt som vattenkraften producerar mindre vid isläggning eller att vindkraften inte producerar vid stiltje. Det är saker man vet i förväg och planerar runt och kompenserar för. Att kärnkraftens stopp kan planeras in under perioder när förbrukningen är låg är ju en av kärnkraftens stora fördelar.
Det är negativt att inte sprida sina risker. 12 kärnkraftverk kan absolut fungera så i teorin. Tills Murphy knackar på. Man kan förläsa sig hur mycket som helst om driftstoppens konsekvenser och hur dyrt det är att hålla igång beståndet. Eftersom kärnkraften är dyrt och tråkigt så är det bäst att differentiera sin portfölj så som man bör göra när vi gör våra investeringar i övrigt.
Frankrike la alla ägg i sin korg, och de hade fler än 12. Och det blev lite för dyrt och lite för tråkigt att just lägga allt i en kärnkraftskorg för fransmännen.
Exempel 1: https://www.energi.se/artiklar/2022/augusti-2022/flera-utmaningar-for-fransk-karnkraft/
Exempel 2: https://www.politico.eu/article/the-next-french-presidents-nuclear-problem-election-france-power-energy/
“Frankrike la alla ägg i sin korg, och de hade fler än 12. Och det blev lite för dyrt och lite för tråkigt att just lägga allt i en kärnkraftskorg för fransmännen.”
–
Ja och nu när det skett en militärkupp i Niger kan man undra hur enkelt och bra det blir med att få uran därifrån till de franska kärnkraftverken, när Ryssland dessutom är inblandade (i det som händer i Niger).
John2022, Jag är ganska övertygad om att Frankrike kommer hitta andra leverantörer av uran om det inte funkar med Niger. Även om priset ökar något så är uranpriset en så liten del av produktionskostnaden så det bara skulle öka elpriset marginellt.
Så det förekommer inte driftstopp när det gäller andra energislag? Fråga några som bor bredvid stora vindkraftverk hur tråkigt dom tycker det är…
Det är väl klart att andra energislag får driftstopp. Men när du har en portfölj där du sprider riskerna så kommer det inte påverka din globala indexfond på Lysa när du frågar några om hur tråkigt det är att deras lokala ICA lägger ner.
Håller med om att kärnkraften är driftsäker men den hade dock ett par olyckliga stopp i R4 och O3 i vintras.
Skribenten kanske orättvist även räknar in de planerade årliga stoppen för service och bränslebyte?
Vadå kärnkraft är “tråkigt”? Är du en tonåring eller? Skärpning!
All erfarenhet visar att en kärnkraftsflotta ger mycket större stabilitet än slumpkraft. Att ersätta en del av kärnkraften med vindkraft och solceller som vi har gjort i Sverige minskar leveranstryggheten. Om du tvivlar på det kan du ta en titt på elprishistoriken.
Det finns fler alternativ än de boomer-energislag som du nämner.
Intressant artikel. Men det finns ett litet fel. Klimat påverkar inte väder.
I strikt mening finns bara väderhändelser. Klimat är beräkningar som bygger på väldigt långa mätserier, det som mäts är väderdata och inget annat.
Det är alltså vädret som påverkar klimat och inte tvärtom.
Jag skriver medvetet klimat eftersom klimat är lokala fenomen och inte globala. Det är strängt taget meningslöst att tala om “klimatet” i bestämd form om man inte samtidigt gör klart var i geografin man befinner sig. Klimatet på nordpolen är som bekant annorlunda mot klimatet i Kinshasa.
Om man väljer platsen Jorden så funkar det bra att jämföra. 😉
Ja visst kan man jämföra, det är ju poängen med att klimat är ett lokalt fenomen 😉.
Jag tror att som begreppet klimat används i vardagsspråket (och av LW) så menas egentligen det som vi pratade om för 20 år sedan, “global warming”.
Men global warming handlar om jordens medeltemperatur som är något helt annat än klimat, som alltså är statistiska beräkningar av långa mätserier med väderdata. /Slut rant 😀.
57 % av oppositionen (V, S, MP & C) tycker inte det viktigaste är om Sverige minskar sina utsläpp – det viktigaste är att Kina gör det.
Källa:Novus/SvD
https://www.svd.se/a/rlKM80/novus-svenskarnas-syn-pa-klimatpolitiken
Troligen betalvägg.
Jag kan inte läsa artikeln men frågan verkar lite konstigt ställd. Personligen tycker jag t ex att det är viktigt att polisen utreder villa och lägenhetsinbrott samtidigt tycker jag att det är viktigare att den utreder mord.
Liknelsen är haltar något. Inbrott och mord är olika slags brott med olika allvarlighetsgrad. Om man minskar det allvarligaste så har det knappast en stor inverkan på det andra.
Koldioxidutsläpp och koldioxidutsläpp är samma sak, men kan variera i mängd. En stor minskning på ett håll jämfört en liten minskning på ett annat håll påverkar mer globalt ety klimatet är gränslöst.
Men våra utsläpp och Kinas utsläpp står inte i motsats till varandra, båda kan minska samtidigt.
Absolut, men fn är det våra som minskar och Kinas ökar, min tilltro till att Kina kommer sänka sina utsläpp är 0 (bygger på det jag sett och lärt mig på jobbet i interaktion med flertalet kinesiska företag och i vissa fall kinesiska myndighetspersoner) – de har fn inga sådana planer som de kommunicerat till sin industri. Dock så kan Kina i ett möte med Politbyrån omedelbart byta fot.
Det tycks mig inte så meningsfullt att satsa stora resurser på något som inte är mätbart. Sverige koldioxidutsläpp torde hamna inom felmarginalen för en beräkning av världens totala koldioxidutsläpp.
Ja den var intressant.
Frågan som ställdes var om man tycker att det är viktigast att Kina minskar sina utsläpp eller viktigast att Sverige minskar sina utsläpp.
Kina släpper alltså ut 320 gånger mer CO än Sverige.
En 1-procentig minskning av utsläppen i Kina kommer alltså ge en minskning som mellan tummen och pekfingret ungefär motsvarar Sveriges totala utsläpp under 3 år.
Lagt ner fem CO2-fria kärnkraftverk? Barsebäck 1 & 2, Ringhals 1 & 2 samt Oskarshamn 1& 2 får jag till sex kärnkraftverk.
Hälften kvar, alltså. Givetvis påverkas elförsörjningen mer om en reaktor av sex stängs än om en reaktor av 12 stängs.
Vi borde kanske ha krav på att riksdagspolitiker förstår elementär matematik?
LW
“På samma sätt – om fattiga länder blir fattigare så kommer de konsumera mindre och alltså släppa ut mindre CO2. Så mer klyftor kan vara en lösning.”
–
Verkligheten är den att fattiga länder behöver kunna få öka sina utsläpp för att få en mer dräglig tillvaro där de grundläggande behoven tillfredsställs. Rikare länder behöver däremot sänka sina utsläpp, för befolkningen där är en minoritet som står för majoriteten av miljö- och klimatpåverkan i världen.
Vänligen kolla upp dina påståenden och sluta fara med osanning. OECD-länderna (den rika världen) står idag för ca 34% av CO2-utsläppen från energi, medan icke-OECD står för 66%.
Det beror på hur man räknar. Uppgifterna nedan finns på https://oxfam.se/klimatojamlikhet/
“De rikaste 10 procenten står för cirka hälften av alla koldioxidutsläpp i världen
De fattigaste 50 procenten står för mindre än 10 procent av utsläppen
Den rikaste 1 procenten släpper ut dubbelt så mycket som den fattigaste hälften”
LW
“Regeringens klimat- och miljöminister Romina Purmokhtari annonserade idag att vi behöver tre gånger så mycket kärnkraft eller minst tio nya konventionella reaktorer.”
–
Det som glöms bort är att planerad havsbaserad vindkraft mer än väl skulle kunna täcka detta behov och samtidigt byggas betydligt snabbare, till ett lägre pris och ge förnybar elenergi.
Vi vill inte ha slumpkraft när det råkar blåsa, utan prima 24/7-kraft. Förutom att havsbaserad vindkraft är sekunda vara så är den varken billigare eller snabbare. Och slutligen är “förnybar” en värdelös egenskap.
Kopplar man vindkraften till anläggningar för vätgas, har man en perfekt källa som tar tillvara “överbliven” vindkraft.
Fint! När är du klar med storskalig vätgaslagring?
Dessutom får vindbaserad “haffs” kraft dras med enorma plastpartikelutsläpp. Ingen som läst på om detta?
Mickroutsläppen av dessa enorma komposit anläggningar är ansenliga enligt forskare. Men som vanligt är enögdheten kraftig inom vissa kretsar…
Mustang Sally: “enorma plastpartikelutsläpp” från vindkraft? Nej, knappast inte med tanke på att den största källan är väg- och däckslitage från trafiken och står för ca 8 000 ton/ år, medan vindkraften står för ca 0,65 ton/ 650 kg.
Det gäller att inte sila mygg och svälja elefanter som i detta fall, så läs gärna på så det blir rimliga proportioner som inte baseras på vanföreställningar.