Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börsveckan inleds blandat i de asiatiska tidszonerna och kronan har stärkts på fallande långa amerikanska räntor. Matpriskollen rapporterar att matpriserna stiger igen och det är som vanligt den kooperativa medlemsägda kedjan Coop som höjer priserna mest.

Stockholmsbörsens OMXS30 vände upp och gick +0.59% i fredags men veckan stängde ändå med -1.96%. Min feed för OMXSPI är paj med felaktiga siffror så vi får stå över det indexet idag.
Den svenska kronan har stärkts och anledningen till det är förmodligen ett rejält tapp i de amerikanska långa räntorna. USD kostar 10:60 SEK och EUR 11:64 SEK. Guldpriset hittas på 660:- SEK per gram i skrivande stund.
I USA backade börserna i fredags och indexet S&P-500 gick -0.53% medan NAsdaq 100 gick -0.51%. På veckan backade Nasdaq 100 med 3.02% och S&P-500 -2.27%.
Den starkare dollarn kompenserar dock en portfölj investerad med internationell spridning för oss i Sverige och mina Lysaportföljer (reklamlänk) backade med -0.33% på veckan mätt i kronor, i kontrast mot -1.96% för OMXSPI eller -2.27% för S&P-500.
De långa amerikanska räntorna råkade ut för en rejäl sättning och 10-åringen föll 0.15 procentenheter till 4.05% och 2-åringen med 0.12 procentenheter till 4.78%. Tappet för 10-åringen kommer från årshögsta, och detta är väl en motreaktion på ränterusningen på sänkningen av det amerikanska kreditbetyget från Fitch. Kanske vågade inte obligationshandlarna stanna ute längre, utan det blev en form av short squeeze. Någon expert har antagligen facit.
Börsveckan inleds nu blandat i de asiatiska tidszonerna med ASX 200 på -0.29%, Hang Seng -0.28%, KOSPI -0.68%, Nikkei 225 +0.10% och Straits Times +0.49%.
TT skriver att sajten Matpriskollen uppger att matpriserna sticker iväg nu igen efter att stått stilla i två månader. Priset på mat ökar med 0.2% och var femte vara har höjts i pris, men hos det medlemsägda Coop ökar priserna med 1%. Årstakten är dock nere på 9.5% men kom ihåg att inflation är som att låna pengar – bara för att du minskar takten du lånar pengar med, så minskar inte dina skulder. De gamla prishöjningarna på mat ligger kvar även om inflationen blir 0%.
Risken är förstås att matpriserna kommer hindra Riksbanken från att sluta höja räntorna, eftersom matpriserna sätts internationell och det går inte att påverka dem lokalt i Sverige genom högre räntor, annat än för att stärka kronan. Därmed måste Riksbanken fortsätta höja räntorna för att försvara kronkursen.
Samtidigt är det förstås intressant att Coops priser ökar mest. Medlemsägda Coop var som bekant dyrast och de så hatade ICA-handlarnas ICA-butiker de billigaste redan tidgiare. Lustigt det där hur de elaka ICA-handlarna kan vara billigast. Det är nästan så man kan misstänka att det är Jante spökar med avundsjuka på egna företagare som skapar massor med jobb, tjänar pengar, betalar skatt och samtidigt håller lägst priser.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
54 kommentarer
Inte för inte som ICA har det rykte de har.
https://www.dn.se/ekonomi/ica-en-av-varldens-mest-lonsamma-butikskedjor-tyder-pa-dalig-konkurrens/
Att ICA bedriver en effektiv och konkurrenskraftig verksamhet ska belönas. ICA har bra priser men får mycket orättvis kritik. Willys kallas lågpris men min uppfattning är att Maxi har minst lika bra priser.
En Maxibutik har enorm omsättning så 2% i vinst blir mycket pengar för en handlare men är ingen oskälig vinst.
Skapar ytterligare skärpa att vi handlar på olika kedjor. Önskar att det var samma sak med bankerna fattar inte att någon vill vara kund hos storbankerna i synnerhet Swedbank.
Ica är en sinnrik konstruktion som lyckas förena de enskilde handlarens driv och initiativförmåga med en centralorganisation som kan bygga varumärke och förhandla mot stora leverantörer.
Min ICA nära-handlare har jag pratat lite med och han påpekar att en sak so Ica inte gör är att bestämma vad han skall sälja i sin butik. Även ICAs egna märken måste vara konkurrenskraftiga för att hamna på hyllan. Samma sak med städtjänster. Ica har ett par försäkringspaket för medlemmarna, men inget av dem passade honom så han handlar sin försäkring på annat håll.
”Att låta marknaden fungera” även inom ”systemet” tror jag är en viktig faktor.
Varje ICA-handlare är egen juridisk person och sätter sina egna priser, så det är inte meningsfullt att generalisera. ”Min” ICA är dyrast, och tar ut högst rörelsemarginal av alla ICA-handlare i Sverige. Kraftiga lokala monopol gör att ICA-handlare kan dra fördel. Går inte lika lätt för Axfood, Coop och Lidl, där jag misstänker att priser sätts centralt.
Jo, så är det ju. Jag märker det på min Ica-handlare. Han försöker töja lite extra och ta ut ett högre pris än “nödvändigt”. Hålla ett ganska högt pris på varorna. Lägga på någon krona. Ändå är han generellt billigare än min Coop.
Coop är dyra och de är PK-butiken nummer ett med eko-organiska rättvisevaror. Dock har min lokala Coop oerhört mycket röda lappar vilket gör att mitt effektiva pris på köttvaror blir lågt.
ICA är sisådär men de som verkligen sjunkit genom golvet är Lidl. Köper endast grönsaker på Lidl numera och då endast om de har rea. Tråkiga butiker med dålig ordning och priserna är samma som ICA Basic. Willys är också ok även om butikerna ser ut som industrilokaler.
Men jag tycker matpriserna har stabiliserat sig, och olivolja går att vara utan.
Heinz ketchup 1kg:
Willys 30,90
Coop 32,50
Ojojoj, jag måste prompt sätta mig i bilen till närmsta Willys istf min lokala Coop innan min matbudget havererar….
Det är ju i huvudsak varor med högt kilopris som kött och ost som föranleder besöket till en butik med lägre priser, inte mikroskopiska skillnader i priset på ketchup.
Exempelvis, där jag bor är priset på sådana varor regelbundet +30% lägre på Willys än på coop, ibland mycket lägre, och när de utgör ett stor del av kostnaden för matkassen blir den totala skillnaden ganska stor.
Var i Danmark på semestern.
500g Heinz 39:-
Danska…
Heinz ketchup 1kg på min Ica: 36 kr.
Coop billigast (betydligt) med t ex ost och bröd i min butik. Men generell: Coop dyrare.
Är ganska sjukt vilken skillnad det kan vara… Felix Ketchup på 1-1.25 kilos förpackning:
Ica 36,90/kilo
Coop 30,36/kilo
Willys 29,52/kilo
Du har förstått det här! Att köra bil kostar i dagsläget så som du säger måste man tänka när man handlar. Att jag handlar mycket på Coop beror dels på att de har mycket röda lappar men framför allt på att jag i princip kör förbi varje dag på väg hem från jobbet så det kostar inget att köra.
Dessutom ligger Coop på vägen till sonens skola så frugan kan göra två svep gratis när hon hämtar och lämnar. Tre patruller om dagen gör att vi ofta kan dammsuga de röda lapparna. Idag köpte jag Kyckling Kebab färdigkokt 350gram för 34.48kr. Visst, dyrare än att laga själv men trevligt med lite omväxling för en gångs skull. Och kom i håg att detta var halva priset, det finns alltså de som köpt förpackningen till det dubbla priset.
Jag har ett par hundra meter från bostad till butikerna (och 50 meter mellan butikerna), så noll besvär där. Men absolut, mycket att tänka på om man jagar lägsta pris.
Vill ni handla riktigt billigt ska ni köpa maten på MatDax i Högdalen eller Hökaröngen. ICA och Willys är ockrare.
Nu är det ju dock inget duopol på dem svenska marknaden, om än konkurrensen är rätt dålig (tyvärr finns inget intresse hos något parti att åtgärda detta).
Att jämföra Coop och Ica bara för att hitta en vinnare och en förlorare känns rätt blekt.
Vi “vet” alla att Willys generellt är den kedja med lägst matpriser, det syns när större jömförelser görs. Lidl har bra priser men har som känt ett annat sotrtiment.
Det sagt så finns onekligen en fördel med den relstiva “frihet” för handlare inom ICA koncernen, om även de enligt utsago måste ha ett visst utbud beroende på butikens klassificering (kvantum, Maxi osv).
Coop tycks ju vara än mer…fyrkantiga vilket ger butikerna mindre möjlighet att anpassa sortimentet efter den lokala efterfrågan och som följd riskerar pris/sortiment påverkas. Men såklart, det är bara vad folk sagt så det får tas med en nypa salt.
“I Sydsvenskans kartläggning av matkedjorna prishöjningar under 2023 verkar Coop ha höjt priserna på livsmedel – innan leverantörerna. Höjningen förvånade leverantörerna, som sedan mottog ett brev där Coop vädjande om att samarbeta för att hålla ner priset, enligt en källa till Sydsvenskan. ”
https://www.expressen.se/ekonomi/siffrorna-visar-coop-drivande-i-chockhojda-matpriserna/
Får inte medelemmarna i kooperativet del av vinsten? Jag har alltid trott det var giriga gamla tanter som handlade på COOP för att göra sig en hacka på sina medmänniskor. Eller slösas intäkterna bort på ineffektiv hantering?
En del av vinsten är väl en definitionsfråga, men man får bonus, upp till 5% av det man handlar för, beroende på hur mycket man spenderar hos Coop. ICA har ju visserligen också bonus, men det är mindre fördelaktigt för kund, särskilt om man handlar mycket.
Coop här har 5 % rabatt på tisdagar för medlemmar.
ICA Maxi i Helsingborg har 5% pensionärsrabatt en gång i veckan. Där gör jag mina stora inköp.
ICA är som vårt inhemska Alphabet eller Apple som krossar allt vad konkurrens heter.
Speceriadeln.
https://ica.jensnylander.com/
Jo tack, Nylander är vass. Om bara fler läste istället för att skylla på Jantelagen.
Konkurrensen på matmarknaden i Sverige är i dagsläget usel. Det är inte ICAs fel men det vore klädsamt om de erkände faktum istället för att gapa om att de blir påhoppade – offerkoftan sitter illa. Och som kund blir man missgynnad hur man än gör med sina matinköp, för vi behöver alla äta och revolutionen är verkligen bara tre uteblivna måltider bort. Även 2023.
Sen får man välja sina strider, hur, var och vad man ska köpa. Personligen har jag bland annat slutat köpa ägg. Nog för att produktionen är energikrävande och salmonellautbrott mm skapat en viss brist, men äggfarmarna har knappt fått del av de enorma prisökningarna och jag sponsrar inte beteendet “höja för att det går att höja “. Det finns andra proteinkällor. Vill man veta mer om det finns info bl.a. hos Konkurrensverket. Man får en del för skattepengarna trots allt …
https://www.konkurrensverket.se/informationsmaterial/nyhetsarkiv/konkurrensverket-ser-risk-for-bristande-konkurrens-och-omotiverade-prisokningar-i-livsmedelsbranschen/
> Årstakten är dock nere på 9.5% men kom ihåg att inflation är som att låna pengar – bara för att du minskar takten du lånar pengar med, så minskar inte dina skulder. De gamla prishöjningarna på mat ligger kvar även om inflationen blir 0%.
Kan du utveckla detta? Vad krävs för att priset åter ska minska?
5 veckors semester i år och allt är som vanligt, gott så! Nu kör vi ett år till rakt nedför backen…
Dysterkvist 🙂
Kanske det…
Det är vi nog lite till mans? Finns väl en del negativa tecken. Jag är väl en blandning, kanske. Osäker framtid.
När det gäller Coop så har de ju väldigt mycket medlemspriser på en hel del varor och i min lokala coop så har de 5% medlemsrabatt på allt på tisdagar. Det gör alltså stor skillnad om man är medlem eller inte (vilket är logiskt i en medlemsägd butik). Vi har Stora Coop och Ica Kvantum vägg-i-vägg och jag upplever att generellt så är Coop något billigare (men det är väldigt olika på olika varor). Lite längre bort finns CityGross som generellt är dyrare men som har vissa varor som är billiga lockvaror.
Finns det någon seriös forskning som visar att höjda räntor påverkar växelkursen på ett, för inflationen, statistiskt signifikant sätt eller är det ekonomisk vidskepelse?
Räntan har chockhöjts och inflationen störtdyker.
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/priser-och-konsumtion/konsumentprisindex/konsumentprisindex-kpi/pong/tabell-och-diagram/konsumentprisindex-med-fast-ranta-kpif-och-kpif-xe/inflationstakten-enligt-kpi-och-kpif/
Men korrelation är inte kausalitet.
Inte forskning.
Räntan har chockhöjts men spreaden på bostadslån, blancolån och inlåning har ökat enormt. Billån ligger nu på 8%. Kronan har störtdykt. Men matpriserna har nu slutat stiga och bensinen och dieseln är billigare än för ett år sedan.
Så det beror på. Ökat eller minskat oljepris beror troligen inte på den svenska räntan.
Det finns mycket forskning på ekonomiska samband men eftersom det är svårt att göra laberatorie-forskning där man kan utesluta alla parameterar utom den studerade så avfärdar många forskning på samhällsfrågor som inte “seriös”.
Nja, så kallad “social science” kan nog vara seriöst utfört många gånger men då “bevisdelen” av forskningen inte alltid går att verifiera så blir det som du säger lätt att förkasta slutsatserna som icke tillförlitliga och därmed, för många, ointressanta.
Svag växelkurs, dyrare insatsvaror, företagen skickar vidare kostnaden på konsumenterna vilket leder till högre inflation, en nedåtgående spiral.
Glöm inte att jämföra priser om du har flera lokala butiker att välja mellan. Hade noterat “extrapris” på Vösterbottensost hos ICA, bara för att upptäcka att Willys också har extrapris på V-ost. Samma märke, samma vikt. 20 kronor billigare hos Willys (59:90 mot Icas 79:90). Bara ett exempel, Helge.
Här är Excel bra. 🙂
Excel?
Västerbottenost brukar också märkas med styckpris, instoppad bland övriga kilopriser för att lura den stressade konsumenten.
Ja, det är sant, även parmesanostbitarna. Och V-osten: inte ens ett halvt kilo per bit, utan 450 g.
Appen Matpriskollen kan hjälpa till att hitta erbjudanden i livsmedelsbutiker i närheten.
Tre frågor:
1. Är COOP-s återbäring medräknad?
2. Har man mätt på tisdagar?
3. Beror en del av höjningen på att man återgått till vanlig moms på frukt&grönsaker?
Jag tycker att det är svårt att utifrån denna PRO-poll dra en generell slutsats att det är dyrast att handla på COOP – dessutom med det implicita argumentet att det beror på att det är en kooperativ verksamhet.
Det som däremot stämmer är att COOP-s personal har ett bättre kollektivavtal än övriga handelsanställda samt att de verkar ha mindre omsättning bland personalen än konkurrenterna. Dessutom större utbud på ekologiska varor.
Jag tror att man som konsument måste ha hela bilden klar för sig innan man drar generella slutsatser.
Återbäring skrotades 2014, alltså den riktiga återbäringen, det är väl vara OKQ8 som har kvar det systemet.
Alla jämförelser måste förstås göras utanför poängsystemen. 5 % på tisdagar är dessutom enbart för pensionärer. Dessutom köper folk det som är billigast, skulle etik och matkvalitet ingå som mätvärde så skulle Lidl inte finnas.
Fel där. 5% får alla med Coop-kort. Inget krav på pensionärsstatus.
Så är det.
“Dessutom större utbud på ekologiska varor.”
Coop är ju mycket för rättvise-produkter, odlat ekologiskt, krav osv. Mer/tydligare än andra butiker. Tveksamt om det är lönsamt rent ekonomiskt. I dyrtider är folk inte beredda att betala extra, verkat det som.
Coop och Ica hur ju lite olika upplägg. Coop trycker rätt mycket på diverse övriga rabatter om man är medlem. Men kanske bättre att fokusera på lägre priser i butiken?
https://www.coop.se/medlem/strategiska-partner/sj/
När tusan gick vanlig sketen gul lök och blev dyrare än bananer?
Jo varför ska en färdig förpackning 500 g kvisttomater kosta 43:50 på Willys nu när tomaterna växer som gräs i sydeuropa. Holländska kanske? Jovisst men packade i Polen….
Du pekar ju på den största profitgeneratorn inom livsmedelsimperialismen – färdigförpackandet!
En lös kvist med 4-5 tomater kanske kostar 29 kr kilot men så lägger man det i ett plasttråg och dubblar kilopriset. För 15 år sedan prövade dom färdigskivad falukorv med dubbla kilopriset.
Det som gäller är att veta marknaden och ha alla kilo/styckpriser i huvudet. Det är lite som att handla mattor på bazaar, man måste kunna avgöra kvaliteten med en blick och man måste veta vad saker skall kosta.
Jag tänker att om man nu bara vill basha COOP av ideologiska skäl så får man ju göra det, men det finns ju aspekter som inte kommer fram i denna typ av undersökning och som kan göra att man faktiskt tycker att COOP är en rätt bra matkedja även i Sverige 2023. Och man behöver inte vara “vänster” för att tycka det.
Det är väl ingen som bashar Coop. Vi bara konstaterar att Coop ofta håller högre priser än andra, sedan vad det beror på är en annan sak. Men flera här på bloggen är ju sådana som letar lägsta pris och inte behöver bioekologiska varor som producerats med någon hederskodex.
De ekologiska certifieringara är anti-Putin genom deras krav på fossilfritt och förbud mot konstgödsel. Att handla ekologiskt är att stödja Ukraina. Alla på bloggen borde handla ekologiskt.
Det jag ställer mig frågande till är alltså påståendet att COOP “ofta håller högre priser än andra”. Det blir inte sant bara för att man upprepar påståendet.
Rimligen räknar man in rabatter när man jämför, särskilt om de är generella.