Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och för företaget.
Kronan försvagades rejält det senaste dygnet vilket också ledde till nytt rekordpris för guldet nu på morgonen. Börserna går blandat i Asien under onsdagsmorgonen. Tesla Model Y var världens mest säljande bil under första kvartalet, vilket alltid irriterar någon. Swedbanks privatekonom tror att bostadsrättsavgifterna kommer höjas i snitt 30% när föreningar behöver binda om sina lån och på grund av energipriserna.
Stockholmsbörsen hade stängt igår på grund av nationaldagen, men verkar ha gått +0.02% för OMXS30 och +0.03% för OMXSPI i måndags.
Den svenska kronan har försvagats igen och euron kostar 11:69 SEK, vilket väl är den högsta nivån någonsin (jag orkar inte kontrollera). Dollarn kostar 10:94 SEK. Detta i sin tur drar upp guldpriset för oss svenskar och nytt prisrekord hittas just nu på på 690:- SEK per gram. Lite avrundningsfel så passerar vi 700:- SEK per gram snart.
I USA gick S&P-500 +0.24% och Nasdaq 100 var oförändrad på +0.01%. Tesla ledde spretiga FAANGST-aktier med +1.70% och sämst gick det eviga förlustbolaget Spotify på -2.12%. De amerikanska räntorna var lugna.
Överlag verkar ett visst sommarlugn inträffat, men det går säkert över.
På tal om Tesla så är tydligen Tesla Model Y tydligen den mest säljande bilen i världen under första kvartalet. Alltså bil i världen, inte mest säljande elbil. Lite tufft för konkurrenterna kanske som inte lyckas få ut billigare och bättre bilar. Bloggen förutspådde 2021 att Model Y skulle bli en storsäljare och så blev det tydligen. Det förändrar dock inte att Elon Musk förblir en rövhatt och borde lämna över VD-posten i Tesla, en post där kleptoprenören redan stannat för länge.
I de asiatiska tidszonerna är det blandat nu under morgonen.
ASX 200 +0.14%, Hang Seng +0.97%, KOSPI +0.26, Nikkei 225 -1.05% och Straits Times -0.33%.
Swedbanks så kallade privatekonom (=marknadsförare mot hushållen) uttalar sig i en artikel insåld hos Dagens Industri att bostadsrättsföreningar kommer behöva höja sina medlemsavgifter (“hyror”) med runt 30% när lånen behöver lägags om. För en 50 m2 stor äldre lägenhet i Stockholm kan höjningen bli 875:- SEK och för en nybyggd förening 1 604:- SEK i snitt. Med genomsnittliga avgifter på 2700:- SEK i Stockholm för 50 m2, så blir 875:- SEK då en höjning på 32%.
Detta är oräknat behoven att höja avgifterna på grund av energikostander och inflationsdrivna dyrare renoverings- och underhållskostnader.
Men det kommer säkert bara höja priserna på bostadsmarknaden, som är osårbar.
Sedan är snitt snitt. Det finns det som får mindre höjningar och de som får rejält mycket större höjningar. Och de där styrelsen tänker sälja sina lägenheter och därför inte höjer alls för att kunna hålla uppe marknadsvärdet.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring, och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
62 kommentarer
Jag hörde en vän som bor i en ganska ny förening med lån som löper ut nu och ett annat om 1 år
De hade höjt 15% nu men sedan hade styrelsen sagt att om räntorna är kvar på samma nivå om Ett år måste de givetvis höja igen eller kapitaltillskott från varje brf ägare ?
Föreningen har 60 millar i lån uppdelat på tre lån
Innebär det att varje brf ägare gemensamt måste amortera skulden
Låter så för att slippa höja avgiften
Känns som en liten amortering knappat eller märkvärt påverkar en ev avgiftshöjning
De flesta bostadsrätter amorterar väl på skulderna för en del av avgiften?
Kallas för kapitaltillskott och är avdragsgillt när du säljer.
Sen finns det något som är mer ovanligt – extra kapitaltillskott som är en större summa pengar som medlemmarna betalar in som går till att lösa lån och på så sätt pressa ner avgiften (eller använda till en större renovering istället för att ta lån i föreningen). Även detta är avdragsgillt.
Just precis. Bostadsrättsföreningen får inte dra av 30% av räntorna men tar du över en del av lånen så får du dra av 30% (eventuellt bara 21%).
Dessutom, som du säger, blir kapitaltillskottet avdragsgillt när du säljer så i praktiken betalar staten 22% av kapitaltillskottet.
“staten betalar 22% av kapitaltillskottet” – det var en intressant formulering med tanke på att staten inte betalar något – staten tar skatt på vinsten på bostaden och denna vinst blir något lägre om man gjort stora kapitaltillskott. 🙂
Gäller för övrigt även den månatliga amorteringen. När du säljer din BR får du dra av det du amorterat via föreningen.
När kommer guldkonfiskeringen? Och konfiskering av allt annat realt värde.
PSU maj 2023 gav ju S+V 45,9% i ”val idag” så det kommer väl närmare av ”fördelningspolitiska skäl”.
Ger nog mer pengar att införa fastighetsskatt. Svårare att ducka också.
Noterade att ett hus med 80 tals standard såldes på ca 2 veckor i området medans ett relativt nybyggt hus fortfarande är till salu efter 2 månader. Det senare är ca 2 MSEK dyrare vilket kan sägas motsvara renoveringsbehovet för att nå samma standard. Skillnaden är såklart att man kan sprida ut lån till renoveringar i takt med man har inkomster men ett dyrare hus kräver hela kostnaden upfront.
Så visst påverkar räntor låneförmågan och därmed priserna.
Gräddhylla, utanför Malmö.
Bruksvärdet är ju detsamma eftersom bägge husen går att bo i. I nuvarande läge är skick sådant som får sättas värdet noll kronor.
Sedan är ju renoveringarna längre bort på det nyare huset men just nu orkar man nog inte tänka på sådant och du får mycket renovering för två miljoner kronor.
Min erfarenhet av att (försöka) sälja hus i Lund är att det är helt random vad som säljs och vad som står och stampar, men att på sistone så har de objekt som sålts gått upp något i pris.
Nej, om man gör en livcykelkostnad över vilka åtgärder som krävs och restvärde för förväntad boendetid så inser man att priserna på husen kan skilja sig åt.
Det finns vissa standardskillnader också.
Mycket renovering för 2MSEK?
Samtliga ytskikt från innertak till golv , nytt badrum(x2) , ny tvättstuga, taket, fönster och sedan värmesystemet? Det blir nog rätt tajt.
Det sagt var 80-talshuset mer intressant ur ett planlösningsperspektiv kan vi väl säga. Mer potential och lättare att omdisponera.
Bevisligen så går det att bo i huset med 80-talsstandard och för 2 miljoner kanske många kan tänka sig att leva med tapeterna ett tag till. Samma med köket – lite budgetrenoveringar om det behövs och köpa en nästan ny spis av någon med en fru som bara måste blåsa hela köket i den nyköpta bostaden osv osv.
Japp, måla tapeterna och byt köket själv till ett begagnat från Blocket. Sätt in duschkabin när badrummet börjar läcka och byt toastolen vart 30:e år. Tvättstugan behöver aldrig renoveras, möjligen behöver golvbrunnen bytas vart 50:e år. Blandaren byter du själv.
För mer hardcore gör-det-självare kan takbyte ersättas av presenningar över pannorna, har sett det på enklare hus. Fönster varar en evighet om man slutar titta på tv och i stället underhåller dem med skrapa och färg.
Värmesystemet får bestå av en gäng värmepumpar, ev från Jula, och kanske en kamin.
Måste är ett mycket relativt ord.
Bor man i 80-talshuset i 20 år utan att renovera ytskikten, kanske byter tapeter, är de två husen mer likvärdiga plötsligt.
Fast 80 talet var för 40 år sen? Så om 20 år är det nya husets innandöme 20 år gammalt och 80 tals huset 60 år gammal. Skillnaden kan säkert vara lika stor då eller större.
När jag tittat på det här med att placera i guld ser det från min horisont ut som att kostnaden för transaktioner är alldeles för hög. Framförallt är skillnaden på köp- och säljkurs gigantisk. Vad är det jag missar?
Du kanske tittar på guld av fel anledning.
Om det är gambling du är ute efter så finns ju börsen eller V65. Kanske en Harry Boy eller satsa allt på rött?
Jag köper med prepping som en anledning – det får kosta.
Jag köper för att göra min förmögenhet osynlig/oåtkomlig – det får kosta.
Jag är inte ute efter något annat än att förstå. Tolkar ditt inlägg som jag åtminstone förstått att det är dyrt att investera i guld. Låter i mina öron som rätt mycket gambling.
Spreaden är ofta stor i guldtackor, i synnerhet de som handlas lite. Kolla innan köp. Gjorde själv ett misstag där för några år sedan, hos en av de största aktörerna var spreaden 4% på ovanliga tackstorlekar, men betydligt mindre på den vanligaste typen. Jag köpte, tydligen, en väldigt udda tacka som blev väldigt dyr.
LW skrev för ett tag sen att han trodde att det skulle bara bli Tesla och kinesiska bilmärken kvar på lång sikt. Tog till mig det och köpte Teslaaktier, det har varit en väldigt bra investering. Mycket klokt som kommer fram här.
Ett tillägg, har alltid kört Volvo men det är slut med det nu i och med ägandet ligger i Kina.
Inte helsugen på en Tesla men det är väl där man hamnar.
Du får se det som att du betalar till dig själv 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=eLRpoTcMzRU
Sandy Munro rant. Ser ut som att GM inte riktigt nått acceptansfasen kring elbilar. Frågan är om tyskarna accepterat framtiden.
Roade mig med att konfigurera en BMW i5 eller vad den heter. Blev dyrare än min Tesla Model S, men med sämre prestanda (0-100 på 6 s mot 3 s för teslan), inget laddnätverk, ingen självkörning, mindre storlek på bilen osv.
Självkörningen är väl på samma nivå som Teslan (i europa)?
Sen är det enligt mitt tycke en bättre bil, bytte själv en Model S mot en BMW 5-serie (den existerande modellen men ändå).
6 eller 3 sekunder är mest en gimmick enligt min åsikt.
Men men, smaken är olika.
Syftningsfel av mig. I mitt tycke är BMW:n en bättre bil.
1050 fick jag den som gör 0-100 på 6s till med i princip allt extra. Helt skönare bil, helt klart sämre eldrivlina/systemintegration.
Ja, jag har Tesla och kört/åkt alla modeller.
Finns det launch control på Tesla S så att man kan ha någon nytta/glädje av accelerationsförmågan?
Läste en intressant ledare i AB där det pratas om funktionell dumhet. Varför anställs t.ex. en massa administratörer istället för vårdpersonal på ett sjukhus. Keynes ponduspostulerade redan på 1930-talet att vi redan i slutet av förra årtusendet bara skulle lönearbeta 15 timmar per vecka, det har gått åt rakt motsatt håll, varför? Är det verkligen så viktigt för vår identitet att vi går med på vad som helst för att ha ett jobb att gå till? Tänk vad mycket nyttigt man skulle hinna med om man bara borde lönejobba 15 timmar, ta hand om barn och gamla föräldrar, hjälpa UA, odla potatis, bygga en båt… kanske t.o.m. engagera sig politiskt, möjligheterna att förändra världen till det bättre är oändliga. Istället väljer vi alltså att jobba ihop ett välstånd där den rikaste procenten tar merparten, snacka om dumhet.
”I boken Bullshit Jobs : En Teori menar antropologen David Graeber att ungefär hälften av alla jobb idag är meningslösa. Han analyserar också samhällsskadliga verkningar, alltså jobb som sabbar.”
https://www.aftonbladet.se/ledare/a/eJmg2R/tydliga-tecken-pa-funktionell-dumhet
+100!
Och tack för boktipset!
Keynes har haft fel i nästan allting.
Håller helt med och tack för boktips!
> Varför anställs t.ex. en massa administratörer istället för vårdpersonal på ett sjukhus.
Det här är något jag också undrar över.
På grund av att regeringen/riksdagen tillsätter övervakningsfunktioner som instiftar ramverk, regler och lagar som skall följas och sedan skall alla följa upp att allt följs. Har bara kontakt med den kommunala byråkratin men den är en kontrollfunktion utan pardon med kadrer av byråkrater som skall kontrollera allt enligt paragrafer och policybeslut. Brukar i flera fall bita dem själva i fötterna totalt, t.ex. försvåra för en privat verksamhet (AB eller förening) som skötte något jättebra och istället tvinga medborgarna till det kommunala alternativet som kommunen tydligen hade glömt bort att de var ansvariga för att sköta.
Kan ju också vara så att man måste göra av alla massutbildade akademiker någonstans? Peter Turchin har gjort ett knäck på det där och menar att det delvis kan rasera civilisationer när man överproducerar unga som går ut universitet med diverse examen och förväntningar på viktiga och högavlönade jobb för att sedan bli en siffra i statistiken när de upptäcker att en master i kulturgeografi inte var gångbar på marknaden…
@BRASKLAPP
På 1970-talet skrevs en del om den nya akademikerarbetslösheten. Det var nog en del som var lite förvånade redan då att en akademisk examen inte garanterade att man fick ett jobb med bra lön.
Eller genderteori?
@Berguven: Det är exakt min erfarenhet också, i mitt fall från universitetsvärlden. För 15-20 år sedan accepterade man nog lite fler fel och avvikelser, lite större spridning i beslutsfattandet, det vill säga att studenter och medborgare inte behandlades exakt lika i varje given situation. Orättvisa och felaktiga beslut är förstås något som man ansett måste bekämpas i det offentliga beslutsfattandet. Alltså införs alltmer komplicerade och detaljerade rutiner och kontrollfunktioner som ska säkerställa att alla lagar, förordningar och policyer i varje ögonblick följs till punkt och pricka. Fördelen med kontrollant-administratörerna är förstås att man som enskild beslutsfattande medarbetare i organisationen oftare följer lagen på ett korrekt sätt, eftersom ingen medarbetare kan ha koll på alla lagar man berörs av; nackdelen är att ett stort antal administratörer måste anställas som kontrollerar att jag i min yrkesutövning inte är på väg att bryta mot någon regel.
För ett tag sedan var det absolut förbjudet att länka till gammelmedia här på bloggen. Men senaste tiden tycker jag mig se mer och mer av det här, tom bloggaren själv länkar. Har något förändrats med EUs länkdirektiv?
Jag orkar inte.
EU orkar inte.
För den som är intresserad av funktionell dumhet är denna föreläsning ett måste:
”Jubileumskurs: Varför dominerar okritiskt tänkande på jobbet? Mats Alvesson, Ekonomihögskolan”
På youtube alltså.
Skall bli spännande att se vad fall-out blir efter en annan kleproentreprenör nu när SBB skall sälja av beståndet – https://www.di.se/live/svenskt-regemente-kan-fa-utlandska-agare-nar-sbb-forsoker-salja/
Man kan ju hoppas att de kommun- och landstingsansvariga som satte igång försäljningarna i alla fall känner en viss ånger, speciellt som de har hyrt tillbaka sina fastigheter i flera år.
Tror man på karma så kommer de ansvariga nog att självantända. Hoppas det, varje försnillad skattekrona är stöld från folket.
Marknaden förvaltar ju skolfastigheter och byggnader på regementen mer effektivt än kommuner/försvarsmakten.
Eller?
😅
Marknaden verkar i alla fall vara duktig på att skriva upp värdet på fastigheterna för att få igång lånekarusellerna ordentligt.
Dalregementet är det gamla regementet och helt försvarsmässigt ointressant.
Verkar som om Peter Hultqvist är av annan uppfatting och är ute och svingar mot Kristersson i SVT och kräver att han skall agera “skyndsamt för att stoppa en försäljning”.
@MÅNSKENSBONDE
I Borlänge vill inte kommunstyret att stadshuset ska säljas på börsen, säger kommunalråd Erik Nises (S).
När kommunen sålde statshuset till SBB hette kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S).
Frågan är alltså om Nises nu ångrar vad Bohman gjorde.
För att försvara kronan behöver nog Riksbanken höja en hel procentenhet. Men det tror jag inte att de vågar, utan de drämmer KANSKE till med 0,5%, troligast 0,25% enligt tidigare princip. Alltså för lite och för sent. Kan inte alla bara avgå? Varför ska vi behöva betala deras löner? De har ju fel i varenda prognos. Det saknas ryggrad hos de flata politiker som tillsätter ledningen.
De kunde öka arbetstimmarna lite och träffas varje månad istället för varannan månad. Då kan de köra 50 punkter per möte.
Precis så.
De möts för övrigt inte ens varannan månad utan bar 5 gånger per år.
Medhåll. 100 punkter behövs.
Att kronan är svag märktes i helgen då jag åkte med Silja till Helsingfors fram och åter. I kön från båten när vi kom fram till Stockholm sågs ingen bära på ett flak med öl. Förr kunde man se folk rulla omkring med pirror laddade med upp till fyra ölflak. Systembolaget har blivit en frisk konkurrent till den Åländska taxfreen 🙂
Hade förr en Tesla S men bytte till hybridbil då jag inte orkade med laddningarna på mina långkörningar som var varje vecka i jobbet. Dock nu som egen så kör jag som högst 30 mils resor. Därför har jag börjat snegla på elbilar igen och provkört det mesta. Kan inte direkt känna igen mig i att konkurenterna ligger efter. Dock det som gör att även jag kommer välja en Tesla är ju deras priser. 650K är i princip gratis om man ska jämföra med Audi, Mercedes, BMW etc då är man över miljonen för motsvarande.
Att dom inte lär toppa någon försäljningslista är inte så svårt att förstå. Sen hade jag en del synpunkter på min modell S jag hade men med de nya versionerna har dom verkligen ökat nivån. Så sammanfattande så gör Tesla mycket kompetenta bilar och ligger helt rätt i pris. Det enda jag egentligen hade synpunkter på nu när jag lånat Modell Y är väl samma som jag hade på min S. Den är inte gjord för att rulla på norrländska skyttegravar till vägar. Fjädringen Absorberar inte krondikena som dess konkurrenter men går att leva med enligt mig.
Ja, skrev i en kommentar att en BMW i5 var dyrare än en större och bättre Tesla Model S. Gammelbiltillverkarna verkar inte direkt prisvärda.
Nya Model S kan du detaljstyra fjädringen om du vill. Inget jag gett mig in på dock.
Bilar med 400-600 hästar är ofta inte gjorda för att rulla på norrländska skyttegravar till vägar. Svårt att få till balansen.
Finns motorsvaga bilar på marknaden, men då får man titta på något annat än Tesla. Audi har 163 hk elbilar för mer pengar, de kanske är nåt.
Det blir till att fira guldkursen idag igen. Jag gick in tungt i guld, riktigt tungt, förra sommaren.
Av flera skäl, men minst av allt för att få någon värdeutveckling.
Att guldet stigit över 15% på mindre än 1 år är en ren bonus.
Känns tryggt att grävt ner kilovis i trädgården.
Dags att hämta upp en Obolon från jordkällaren.
Fastigheter och räntor i all ära men Viaplay hittade sitt alldeles eget sätt att sänka en kurs på, fortsättning lär följa där om f.d. VD har agerat som han gjort historiskt…
Sover riksbanken? en pinnglass kostar 30 kr…
Lidl tar trettio spänn för ett sexpack fuskmagnum som smakar utmärkt, så priset på pinnglass i stycketal har inget med produktionspriset att göra.