Elpriset i maj var i SE3 södra Mellansverige tillbaka till normala elpriser man såg exempelvis 2018, 2019 och 2021. För SE1 och SE2 var priserna rent av lägre än för dessa år, men de förblir förhöjda i SE3 södra Sverige. Även terminespriserna för el i höst och vinter har backat, men bundet elpris är fortfarande rejält överprissatt och man bör undvika att binda elpriset om terminspriserna avspeglar faktiskt elpris den kommande vintern och åren.
Alla priser avrundade till hela ören och allt annat avrundat till heltal.
Enligt Vattenfall blev elpriset i maj exklusive moms 53 öre per kWh exklusive moms. Det är samma pris som 2021 innan energikrisen drog igång och bara några ören dyrare än 46 öre 2019 eller 42 öre 2018. Därmed har elpriset för månaden normaliserats till vanliga elpriser, vilket kan verka chockartat billigt efter de senaste snart två årens extrema elpriser, som drog igång hösten 2021.
I norra Sveriges SE1 och SE2 landade elpriset på 41 öre, eller billigare än 2021, 2018 och 2019, samt förstås 2022.
Södra Sveriges SE4 har dock inte fått priserna återställda än. Priset landade på 84 öre per kWh mot 58 öre år 2021 eller 47 öre 2019. Politikernas och Svenska Kraftnäts oförmåga att planera och genomföra en kraftutbyggnad till och i södra Sverige fortsätter kosta sörlänningarna stora pengar.
Samtidigt har inte bundet elpris följt med och är fortfarande rejält överprissatt över de faktiska terminspriserna på elen. Du ska alltså inte binda elen om terminspriserna korrekt avspeglar framtida elpriser.
Tittar man nedan i Compricers annons erbjuds man t ex 116 öre per kWh ex moms för ett år, och 123 öre per kWh ex moms från statliga Vattenfall. Detta för SE3.
Elpriser 24 listar dock terminspriserna till 57 öre per kWh under Q3 och 87 öre per kWh under Q4 för SE3. För 2024 är terminspriset i SE3 76 öre per kWh och för 2025 65 öre per kWh. Givet linjär förbrukning så skulle i sämsta fall elpriset säkrat på termin av elhandelsbolaget bli (87+76+65)/3=76 öre per kWh, jämfört med de 123 öre per kWh som Vattenfall erbjuder.
Vattenfall lägger alltså på 62% på elpriset ovanpå terminspriset, och bundet elpris är alltså enormt överprissatt. Utifrån terminspriserna ska man idag inte binda elpriset.
Det ser ut på motsvarande vis för SE4.
Förmodligen försöker elhandelsbolagen nu tjäna grova pengar på folks rädsla för att elpriserna ska sticka iväg igen, men proffsen som köper in el på termin till exempelvis industrin och de som säljer elen på termin gör alltså en helt annan bedömning.
För egen del hade vi negativ elförbrukning i maj. Trots laddning av elbil blev konsumtionen 1515 kWh och solkraftproduktionen 1572 kWh, för ett netto om -57 kWh. 401 kWh var elbilens hemmaladdning, och den laddades borta med 181 kWh varav 64 kWh Tesla Supercharger. Utan elbil hade vi alltså sålt ytterligare 401 kWh netto.
Elen säljs till 2/3 för vinterterminspris och 1/3 för spotpris, så den sålda elen bör betingat mer än 53 öre per kWh, t ex 87*2/3 =58 öre per kWh om all el såldes för noll öre, vilket inte var fallet. Därtill kommer nätnytteersättning, 60 öre skattereduktion per kWh, samt insparade nätavgifter och energiskatt på egenförbrukad el.
Överlag är elpriserna tillbaka till normala nivåer, och det var lönsamt att installera solcellerna 2017 och de är lönsamma även nu. Utbyggnaden 2022 var dessutom billigare än 2017, eftersom priserna fallit och marknaden effektiviserats.
Nu återstår att installera kvarvarande önskade ca 7 kWp solrkaft. Om någon installatör som hanterar Solaredge vill göra den installationen mot befintlig växelriktare med en slinga ledig, hör av er.
Återkommer med artikel när jag fått räkningen och facit för maj månad och utfallet för timspotpriset och såld el från Södra Medlemsel.
19 kommentarer
På sikt så kommer vi troligen hamna på ett medelpris på 1,5 till 2 kronor kWh. Vilket också borde vara tillräckligt för att främja nya investeringar i produktion samt jämna ut priserna lite mer mot Europa. Korrigerat sen mot värdet på kronan fortsätter den ner så kommer priserna stiga mer iaf de dygn det är brist på el.
Ovan är mina gissningar men någon som tror på något annat scenario så vore det intressant att höra.
Hur ser elpriserna ut inflationsjusterat?
Inflationsjusterat och reallönejusterat har de förstås gått ner sedan 2019. För maj månad.
All time low alltså?
Har varit billigare, t ex runt millenieskiftet med 14-20 öre i årsmedel.
Vore kul om man kunde ha mer än 18 grader i vinter.
Jag kan nu binda till 119 öre/kwh i tre år via Skelefteå Kraft (bor i Norrbotten).
Vi har värme via fjärrvärme så frågan är om den potentiella besparingen är värd risken om vi får högre priser igen?
Prognos för elpriset utifrån terminerna är 46 öre o SE1 och SE2. Ex moms. Inklusive moms blir det 58 öre. Nästan exakt hälften av vad du erbjuds binda för. 100% påslag.
Det elbolagen gör är rent ocker och nätavgifter som inte går att påverka börjar bli löjligt dyr, sedan går det att leva med 1,2 kr kWh på elen det är 4 kr kWh som inte går att hantera
“Politikernas och Svenska Kraftnäts oförmåga att planera och genomföra en kraftutbyggnad till och i södra Sverige fortsätter kosta sörlänningarna stora pengar.”
Komik på hög nivå 🤣
När har politiker någonsin lyckats planera eller genomföra någonting?!?
Svenska Kraftnät har (av politikerna) fått mer eller mindre mission impossible på sitt bord just genom politikernas (MP & S) vansinniga “planering”.
Inte oförmåga, ovilja eftersom systemet är riggat för att ta ut överpriser.
Precis så. Det handlar inte om oförmåga; nedläggningarna av svensk baskraft var det önskade utfallet, och resultatet med högre elpriser precis som förväntat.
Oförmåga kan man dock kanske säga om politikernas kognitiva förmågor…
+1
>Nu återstår att installera kvarvarande önskade ca 7 kWp solrkaft. Om någon installatör som hanterar Solaredge vill göra den installationen mot befintlig växelriktare med en slinga ledig, hör av er.
Gör inte företaget som gjort övriga solcellsinstallationer det?
De har slutat med Solaredge.
Jämförelsen mot terminsmarknaden ovan är lite förenklad: terminerna säljs för konstant förbrukning över alla dygnets timmar under perioden de avser. Passar bra om du kör ett sågverk 24/7*52 men för konsumenter med varierande förbrukning täcks inte skillnaden mellan snittpris och viktat pris (vilket ofta blir stort på vintern). Tror många bolag är skraja för en vinter med snittpris på 2-3 kr som i december, lägg då på 10-20 % för att man konsumerar mer när det är dyrt (=kallt) så har du upp till 60 öre diff som elbolagen inte täcker via terminen, och därför vill ta i marginal. Tror bloggaren har en väldigt bra deal som säljet solel till vinterterminspris, spännande att höra hur elbolaget kan gå runt på den 🙂
Jag är litet sen, skulle lämna ung den kommentar som DERS gör ovan. Under perioder har jag hanterat bl.a. elportföljer mot egennamn förbrukning. Då vår förbrukning inte var jämn tvingades vi köpa extra under typiska dyra timmar och sälja de billiga mot “fastprishedgen”. En privatkund med primär värme från annat energislag har nog än mer utpräglad sådan profil.
Tycker spontant utan att räkna, men killgissa, att det är rätt rimlig risk som parterna tar.
Jag är övertygad att någon av aktörerna eller en mäklare kan ge dig rätt siffror. Det är en bra blogg som förtjänar korrekt fakrahantering.
Håller också med kommentaren om ditt solelspris, känns som ett lockpris om inte det finns nät och skatteeffekter som jag inte kan.
Finns ett talesätt som tillskrivs Einstein som lyder ung. ‘förenkla så långt som möjligt men inte längre’.
Hmm, har visst haft för bra ett tag. Mitt bundna pros på 45 öre ink moms går viss ut i sommar.
Kan säga att säljarna rekommenderar rörligt just nu till oss stackars slutkonsumenter… gör mig alltid misstänksam :).
S3 då…