I artikeln om tjänsten Inveztor konstaterade jag att jag var underinvesterad i Östeuropa. För att korrigera detta ska jag byta en globalfond i en portfölj mot en Östeuropafond. Men vilken ska man välja?

Naturligtvis handlar det om att välja en Östeuropafond utan Ryssland i sig. På grund av just Ryssland har flera Östeuropafonder lagts ner, frusits eller på annat sätt avvecklats. Swedbank Robus Östeuropafond innehåller t ex numera bara Ryssland i väntan på att innehaven ska kunna avvecklas och handel i fonden har upphört. Istället har man startat en ny fond Emerging Europe som verkar intressant. Särskilt som förvaltningsavgiften bara är 1.47%.
Annars finns t ex East Capitals New Europe med 2.73% i förvaltningsavgift, Schroeder ISF Emerging Europe med 2.81% i förvaltningsavgift eller Templeton Eastern Europe med 2.51% i förvaltningsavgift.
Ni förstår nog vart jag vill komma.
Nämligen att Robur Emerging Europe antagligen är det bästa valet helt enkelt för att förvaltningsavgiften är lägst. Surt nog att gå från en globalfond om 0.2% i förvaltningsavgift som det är. Sedan borde tillväxtländer i Östeuropa visa bättre tillväxt än globalindex, särskilt som globala index till (typ) 70% är amerikanska aktier, men vad vet jag.
Förhoppningsvis öppnar fonderna för att investera i Ukraina framöver, alternativt att det dyker upp separata Ukrainafonder. En del fonder har som krav att det ska handla om EU-länder eller länder som är EU-kandidater eller har andra EU-samarbeten, läs Ukraina, Turkiet och Georgien, men också någon gågn Kazakhstan tydligen.
Vi som varit med några år minns hur det var att investera i Rysslandsfonder på slutet av 90-talet och början av milleniet. Det var en berg- och dalbana, milt sagt, men när Rogers råvarucykel drog igång efter millenieskiftet så gick det ju rätt entydigt då det mesta i den ryska bananrepubliken handlade om oförädlade råvaror. Bananrepublik – en diktatur som exporterar oförädlade råvaror, där pengarna går ner i maktelitens fickor, men som är oförmögen att via förädling skapa något av värde.
Sett till ukrainarnas innovationsförmåga och driv är jag inte så orolig över att Ukraina blir en dålig investering när kriget är över. Jag tror att fler har en likartad uppfattning och det bör framöver dyka upp Ukrainafonder. Men så länge får man nöja sig med en handfull andra östeuropeiska länder.
Nu vill jag höra experternas synpunkter på val av Östeuropeafond, dvs ni kära läsare.
41 kommentarer
Har tyvärr ingen insikt i dessa fonder men ville egentligen bara säga att jag nu såg att Elena Lovén tagit över förvaltningen Emerging Europe. Har haft att göra med henne i mitt civila yrkesliv genom att jag helt sonika mejlade henne och fick väldigt bra och informativa svar från henne utan att det funnits något krav för henne att besvara mina frågor. Sådant ger förtroende i min bok, långt ifrån alla i finansbranschen som tar sig tid att svara på frågor från en random nisse på mejlen.
“Särskilt som förvaltningsavgiften bara är 1.47%”
Finns det ingen fond med låg avgift? Försökte hitta någon lämplig indexfond men såg ingen vid en snabb googling.
Finns väl inga Östeuropaindex (iaf inte utan Ryssland).
JPM har ett par fonder som avkastat väl på 1 månad liksom Emerging Europe.
Däremot finns det nationella index, borde gå att vikta ihop dem mer eller mindre godtyckligt och få fram ett index att följa.
För alla godhjärtade här vore det intressant om det fanns någon “fond” som investerar i emissioner. För till skillnad från vad vissa tror så handlar normala fonder på andrahandsmarknaden och det är inga pengar som går till företagen. Vid emission däremot går pengarna till bolaget som gett ut aktien – och jag kan tänka mig att ett och annat ukrainskt bolag behöver kapitaltillskott.
Jag skrev “fond” i citattecken eftersom sånt kanske går utanför vad en normal fond får hålla på med.
Ja det går inte direkt till ny emissioner men index fonder investerar i allt.. Så när man väl har gjort en emission så kommer de köpa för att uprätthålla vikten i fonden.
Som vanlig människa tror jag att du får satsa på Investmentbolag och riskkapitalbolag. De kan ju vara hårt inriktade på onoterat osv. Men om investmentbolaget inte nyemitterar så är det “gamla pengar” som går in i investeringarna.
Eller också får du köpa indexfond och nöja dig med att dina pengar gör det attraktivt för andra att satsa på nyemissioner.
Varför “borde tillväxtländer i Östeuropa visa bättre tillväxt än globalindex”?
Historiskt är ju ett lands tillväxt negativt korrelerat med dess börsutveckling.
Annars är väl en ETF att rekommendera, t.ex. Lyxor MSCI Eastern Europe Ex Russia UCITS ETF (.56% avgift)
Historiskt har det varit tvärtom, dvs global har gått bättre än emerging.
Det är svårt att se den trenden brytas då mainstream-investeraren letar låga avgifter som köper stora drakar som big tech.
Viktar man om från Global (USA) så är det kanske mer för riskspridningens skull. Inte för att man tror att just marknad xxx skall gå så himla bra.
En Globalfond blir ju extremt känslig för humöret i USA. Även om de flesta andra marknader lär följa med husse ner i källaren om USA viker – oavsett hur mycket man försöker risksprida. Så man kan verkligen undra om det är värt besväret.
Har man SAVR kan Trigon New Europe E vara något. 0.87% i avgift +0.5% vid köp och sälj då det inte är en SEK fond.
Jag tror att man ska vara varasam med fonder som har en stor del av sina placeringar i icke fria länder.
Länder som har en sämre och sämre fungerande demokrati lär generera sämre avkastning på sikt.
Här kan man ju oroa sig främst för ungern vad gäller denna artikels huvudområde.
Länder som går mer mot en fungerande demokrati har generellt stora uppsidor i ekonomin. Rättssäkerhet som är en grundläggande del av demokratier är en förutsättning till att bygga företag.
Det glädjande vad gäller Ukraina är ju att man gått från att media i början av kriget till varje pris stod bakom landet och inte publicerade något negativt (förståeligt, rent av vettigt) nu granskar och outar korruption de hittar. Ukraina är inte perfekt. Men för ett land i totalt krig så är öppenheten rörande stor. Redan nu börjar man bygga det samhälle man vill ha efter kriget.
Så. Jag rekommenderar egentligen inte att satsa i enskilda länder då det är en stoir risk. Men 10% av mina placeringar ska in i ukraina på nått sätt. Nu väntar jag bara på de första fonderna.
Sen så är verkligen det viktigt att hitta förvaltare som kan hantera ESG och granska bolag man investerar i. Det kan verkar “woke” men det är nog en förutsättning minska risken att bli drabbad av ras.
Bla bla bla, wall of text… Slava Ukraninie! 🙂
Är absolut ingen expert. Men det första jag tänkte när det fullskaliga kriget hållit på 1-2 månader, jag vill gärna investera i Ukraina när detta är över.
Speciellt som ni säger, Ukrainska folket verkar ha många entreprenörer, det har man sett när det gäller att tillverka vapen. Så det enda som kan vara knepigt det är om korruptionen inte kan kontrolleras.
Men som några kommentatorer har nämnt, det bästa vore om man kunde investera i något som ger företagen i Ukraina pengar, inte bara investera i saker som en ren investering.
Sant men att skapa andrahandsmarknaden frigör pengar för de med tillgång till emissionsmarknaden.
Å andra sidan kommer en hundring in på andrahandsmarknaden knappast frigöra en hundring in som åker in på emissionsmarknaden. Skulle gissa att det är väldigt långt ifrån.
Som en tumregel kan avgiften multipliceras med antal år du är investerad för att se kostnaden. Togs upp på RikaTillsammans nyligen, det blir alltså ganska mycket pengar över tid. Värt att ta i beaktande.
Ingen är mitt korta svar. Hög avgift utan att få så mycket extra tillbaka.
Klart man kan ha tur och pricka in något men då kan man spela på lotto för avgiften istället utan att riska investeringen.
Jag är också intresserad av att investera i fonder men en östeuropeisk fond låter inte attraktivt.
Vill satsa på en specifik Ukraina-fond med inriktning på Ukrainas uppbyggnad, men då får man förmodligen vänta tills kriget är vunnet.
Ja ska det vara inriktning på uppbyggnad så blir det nog att vänta. Finns ett gäng Ukrainska bolag noterade i warsava men har nog inte sett till någon renodlad fond som går att köpa enkelt i allafall.
Vilka bolag är noterade i Warsava?
CD Projekt (CDR) är det enda polska bolaget jag haft koll på.
Har dock släppt Polen helt nu. Östeuropa är svåra marknader oavsett Ryssland.
Coal Energy SA
KSG Agro SA
Kernel Holding SA
Astarta Holding NV
Mlk Foods Public
IMC
Säger investing.com tror jag såg en notis om att kernel skulle avnoteras dock, de var i vart fall innan kriget stora på solrosolja
Jag har ingen kunskap om investering i östeuropa, men rörande Ukraina är jag mycket imponerad av hur deras motsvarighet till Valmyndigheten jobbar för att lära sig nya tekniker och metoder. De vill hålla nytt val så fort kriget är över, men de vet redan nu att oavsett när det sker så står de inför massor med utmaningar de inte haft förut. Tex alldeles för få lämpliga vallokaler (pga bombningar osv), enorm diaspora med massor med folk över hela världen som behöver kunna rösta från utlandet, osv osv. Ukraina har inte haft en fantastisk demokrati tidigare, med mycket korruption och svågerpolitik men ligger fortfarande mycket långt från det bottenskikt som Ryssland mfl spelar i. Det som känns mycket positivt är det arbete som görs för att garantera sina medborgares möjligheter att rösta när det väl blir dags.
Låt bli aktiva fonder även om underinvested. Indexfonder eller härma index själv. 1.5% är jättedyrt! Aktiv förvaltning bygger enbart på tur. Det finns hur mycket bevis på detta som ni vill hitta. Om någon haft tur fem år i rad, wow vilken fondförvaltare.. men det finns ingen indikation på att turen fortsätter är 6. Låt säga att det finns 10 tusen fondförvaltare och de spelar rysk roulette en gång per år. Vinner de = kanon avkastning. Förlorar de, nej inte så bra. Även under detta scenario skulle en del fondförvaltare bli både gamla och rika.
Det är rätt intressant att läsa Warren Buffets “Berkshire Hathaway Shareholder Letters” varje år. Här har man vad han hade att säga i det senaste från 2022. Han är inte så smickrande om sig själv som investerare.
“At this point, a report card from me is appropriate: In 58 years of Berkshire management, most of my capital-allocation decisions have been no better than so-so. In some cases, also, bad moves by me have been rescued by very large doses of luck. (Remember our escapes from near-disasters at USAir and Salomon? I certainly do.)
Our satisfactory results have been the product of about a dozen truly good decisions – that would be about one every five years – and a sometimes-forgotten advantage that favors long-term investors such as Berkshire. Let’s take a peek behind the curtain.”
Skönt att höra att jag haft tur i dryga 30 år.
/Alexander Lucas
Buffett har haft tur sedan 1983.
49 tusen procent i avkastning är som ni alla förstår bara tur och noll skicklighet.
Buffet har en strukturerad process för att förhindra alltför stora risker. Kan man undvika stora drawdowns och i övrigt avkasta som ett vanligt börsår så blir förvaltningsresultatet väldigt bra på sikt. Dvs det krävs inga kursraketer egentligen. Fast även det har ju Buffet haft. Och det kan inte var lätt för Berkshire nuförtiden att hitta nåt som är stort nog att flytta nålen och ändå attraktivt värderat. Så särskilt avundsjuk är jag ändå inte.
Tvärtemot vad man kanske kan tro har Buffett en väldigt hög omsättningshastighet på sina innehav.
Svårt för dem som du säger att hitta ett nytt stort bolag att investera i. Apple kom de in i riktigt snyggt trots att många trodde att det var för sent.
Jag tycker inte östeuropa ser attraktivt ut. Mycket politisk risk, diktaturtendenser och korruption. Och nu EU-byråkrati som grädde på moset.
Jag har allt i aktier i USA. Låga skatter, mindre byråkrati och lite jävlaranamma satsartag. Det har fungerat bra so far. Men jag kan ha fel, händer ibland.
Jag avvaktar till dess att det kommer en fond med bas i Ukrainska företag. Men Östeuropa är intressant på lång sikt. Just nu är mitt fokus aktier i vapen (SAAB, General Dynamics, Lockheed Martin, Raytheon). Men också Microsoft som har tagit ledningen i molntjänster. Men visst, kommer det en fond som fokuserar på företag i Ukraina så blir det en slant där.
Ett alternativ innan Ukraina blir investerbart är kanske Polen. Polen har tagit emot enormt många ukrainska flyktingar, motsvarande ca 10% av polska befolkningen hörde jag påstås i en pod jag lyssnade när jag staplade årets vedskörd. Inga flyktingläger, många polska hem har någon ukrainare inneboende och många arbetsamma ukrainare jobbar nu i Polen och en del blir nog kvar där och hjälper Polen bli ett framgångsrikt land.
Jag har en liten post i ETF: iShares MSCI Poland UCITS ETF (IBCJ).
Har också lite East Capital New Europe (mest Polen) och INVL Baltic Fund (mest Litauen).
Att positionerna är mindre än normalt beror bl.a. på att jag är lite skeptisk till makroläget just nu (mer us-bonds-etf än normalt…). Inget investeringsråd… 🙂
Ja absolut. Polen är en intressant marknad. Många svenska företag som har Polen som underleverantör.
Vet inte.
Men avgifter på 2,73 och 2,81 % är absurda.
Haha, har samma funderingar men la ner efter att jag inte orkat leta runt mtp att många är nedstängda efter invasionen. Ska lusläsa tråden sen men har för mig att det är bra med övervikt av länder som Bulgarien/Rumänien/Kroatien/Grekland som alla väntas dra rejält iår.
Sedan kan du väl unna dig en lya i Kyiv efter detta är över :). Kommer nog bli en värdefull avkastning och bra hyresintäkter mtp att halva världen kommer vilja besöka staden.
Jag har en baltfond på SAVR, INVL Baltic fund. Kostar på SAVR 1,52% (ordinarie 2,43%). Noterad i euro, så valutaväxling tillkommer.
Har gått hyfsat i år.
Mycket snack om höga avgifter här. För det första, vad kostar det dig i kurtage att ringa in ordrar i allsköns konstiga länder? Hur många procent blir det ifall du balanserar om, skalar in och ut, etc? Dvs aktivt förvaltar. För det andra, investerar du helst i en fond som ökar 10% i värde och har 3% i avgift eller en som ökar 5% i värde och har 1% i avgift? Slutsatsen är att i princip det enda viktiga är ifall fonden är bra eller inte. Tror man inte att man kan bedöma det så är det ju oavsett endast indexfonder som gäller, eller börshandlande fonder typ MSCI Poland.
Demokratisäkrade fonder skulle jag gärna se. Där diktaturer och företag med stora intressen per automatik undviks. Men det vore väl en dålig affär…
Blackrock med flera jättar har diskuterat att bidra till återuppbyggnaden. Går väl köpa via din “lokala” mäklare.
Annars kan ju fundera på vad som behövs för att bygga upp ett par 100 000 hus och gå därefter. Finns även ett par “förslag” på investeringar om man googlar rebuild ukraine.
Skall tydligen vara någon konferens framöver där mer detaljer diskuteras. Skall nog följas om man är intresserad av att investera.
https://ukraineinvest.gov.ua/ här kommer man nog få nyheter om man vill investera