Nedanstående är en gästkrönika signerad professorn i freds- och konfliktforskning vid Uppsala Universitet Erik Melander.
Ukraina utkämpar ett rättmätigt försvarskrig mot Rysslands förnyade invasion. Det moraliskt rätta är att bistå den angripne. Ukrainas demokratiskt valda ledning är de enda som har rätt att besluta om landets krigsmål och förhandlingsstrategi. Anständiga utomstående parter bör stärka stödet till Ukraina så att en fred som är acceptabel för Ukrainas folk kan uppnås så snart som möjligt. Tal om att beslutsamheten att hjälpa Ukraina kommer att ta slut stärker istället direkt Putin-regimens krigföring och förhandlingsposition. Var och en debatterar förstås utifrån sina övertygelser och sin analys, men även den som har de bästa avsikter bör besinna att den egna argumentationen i förlängningen kan påverka vad som händer i kriget. Många bäckar små av inlägg kan i värsta fall skapa en narrativ flodvåg som spelar angriparen i händerna. I resten av denna text diskuterar jag kort utifrån förhandlingsteori vilken roll som förhandlingslösningar generellt har i krig.
I forskningen om krig och konfliktlösning gör man ofta skillnad på om en väpnad konflikt avslutas genom militär seger eller genom en fredsöverenskommelse som nås genom förhandlingar. I många sammanhang är det en intressant och relevant distinktion. Men det finns en viktig analytisk poäng i insikten att militära segrar nästan alltid också är fredsöverenskommelser. Det är nämligen så att den svagare sidan hade kunnat fortsätta att kämpa men väljer att ge upp. Det är i själva verkat extremt sällsynt att en sida strider tills den sista soldaten är utslagen. Krigets upphörande tar då formen av en överenskommelse där båda sidor väljer att avluta stridshandlingarna för att leva med krigets utfall. En sådan överenskommelse kan ibland ta formen av en underskriven kapitulationsakt men kan också ske utan några uttalanden eller dokument som tydligt erkänner vad som sker. Ofta regleras krigets utfall genom en kapitulation eller ett fredsavtal men oavsett innebär ett krigsslut alltså att parterna väljer att sluta strida och att istället fortsättningsvis hantera det uppkomna läget med andra medel än militärt våld, åtminstone för en tid.
Sökandet efter ett krigsslut inleds från krigets första stund. Våldsanvändningen syftar ytterst till att bryta motståndarens motståndsvilja så att så mycket som möjligt av de egna krigsmålen uppnås. Helst skulle en angripare se att motståndet omedelbart upphör eller allra helst inte ens inleds överhuvudtaget. Såsom krigsteoretikern Carl von Clausewitz syrligt observerade är inkräktaren alltid en fredsvän i detta avseende – han skulle mycket gärna helt fredligt tränga in i vårt land.
Ofta sker formella eller informella förhandlingar parallellt med krigshandlingarna, och ibland leder sådana förhandlingar till ett fredsavtal eller en kapitulationsakt. En viktig insikt är att själva kriget i sig kan förstås som en förhandlingsprocess där våldet är ett påtryckningsmedel. Parterna mäter sin styrka, beslutsamhet och hänsynslöshet mot varandra för att nå ett utfall där båda parter inte längre anser det vara värt att fortsätta striden, då kriget följaktligen slutar.
Det är självklart att utfallet av ett krig påverkas av maktbalansen och hur framgångsrika de olika sidorna varit. Den sida som visar sig vara svagare tvingas göra större eftergifter och kan få leva med ett rent fruktansvärt utfall, i extrema fall slaveri eller folkmord. Även i formella fredsförhandlingar som leder fram till fredsavtal påverkas utfallet av hur starka och beslutsamma sidorna är. Hjälp från tredje parter, och förväntningar på hjälp, väger tungt i maktbalansen.
De flesta människor inser att krig är fruktansvärt, kostsamt och grymt. Allt annat lika är därför kortare och mindre blodiga krig att föredra. Det allra bästa vore om inga krig behövde utkämpas alls. Men allt annat är förstås inte alltid lika. Lika viktig som frågan om krigets kostnad är frågan om kvalitén på utfallet som följer på krigsslutet. Om ett kortare krig innebär att en brutal erövrare uppnår mer av sina målsättningar är det möjligt att freden blir av en sådan låg kvalité att den svagare sidan föredrar att kämpa vidare hellre än acceptera freden. En fred som belönar en angripare kan förstås också leda till att angriparen stärks och uppmuntras till förnyad aggression längre fram.
Det går därför inte att generellt hävda att en förhandlingslösning alltid är att föredra framför fortsatt krig. Det går heller inte att påstå att varje fred är att föredra framför krig. Kostnaden för freden måste vägas mot kostnaden för fortsatt krig. Det finns många exempel på historiska fall där lidandet, också kostnaden i människoliv, varit större på grund av fiendens brutalitet efter att striderna upphört än under själva kriget. Den fred som uppkommer kan råda mycket länge, och effekten av sådant som förlorad demokrati och nedtrampade mänskliga rättigheter kan då komma att påverka många generationer, vilket gör att kostnaden med en dålig fred växer när det långa tidsperspektivet beaktas.
Allt detta borde vara kanske vara ganska självklart. I Sverige har vi följaktligen i demokratisk ordning beslutat om att vi ska ha ett väpnat försvar, och Sverige samarbetar militärt och diplomatiskt med flera länder. Vi förbehåller oss rätten att försvara oss med våld om vi blir angripna och tillerkänner också andra den rätten.
När ett krig utbryter ingår det ändå i ett slags ritual att en rad uttalanden ska göras om att krig är oacceptabelt och inte löser någonting, att en förhandlingslösning måste sökas och att mer våld bara gör saker värre. Dylika uttalanden hörs ofta också då det är uppenbart att en sida orättfärdigt angriper en sida som försvarar sig, som i fallet med Rysslands aggression mot Ukraina. Ofta betyder sådana uttalanden inte så mycket utan signalerar mest allmänt avståndstagande mot krig eller medlidande med offren. Bortom den typen av uttalanden krävs en svår analys. Hur ska aggression bemötas? Vad händer om motståndet kollapsar? Vad kan realistiskt sett uppnås genom militärt motstånd? Vilket skulle utfallet kunna bli av direkta förhandlingar eller medling? Analysen försvåras av att det är mycket svårt att korrekt bedöma maktbalansen, särskilt beslutsamhet och kampvilja, och det är därför vanskligt att förutse konsekvenserna av olika handlingsalternativ. Parterna har naturligtvis skäl att hemlighålla svagheter och överdriva styrkor för att påverka utfallet i en för dem gynnsam riktning.
För den som är radikalpacifist kan våld aldrig vara rättfärdigat. För alla oss andra kräver ödesfrågor om krig och fred en seriös diskussion som går djupare än floskler om att krig inte löser någonting och tvärsäkra påståenden om att en förhandlingslösning alltid är att föredra. En annan typ av förenkling som bör undvikas i sammanhanget är också det falska påståendet att en part som stödjer en krigförande sida, till exempel med vapen, inte samtidigt kan medla eller på annat sätt bidra till lösningsförsök.
Jag anser att Sverige och andra länder bör ge ännu mer militärt och annat stöd till Ukraina, och samtidigt stärka vårt eget försvar. Sverige kan också gärna erbjuda diplomatiskt stöd till en förhandlingsprocess om detta är något som Ukrainas ledning önskar. Att stötta Ukraina är moraliskt rätt. Att stötta Ukraina i förhoppningen om att Ukraina ska uppnå en fred som är bra för Ukraina, och i förlängningen för freden i resten av världen, är enligt min bedömning också realistiskt.
Erik Melander
Professor i freds- och konfliktforskning
65 kommentarer
En mycket tydlig och relevant genomgång av orsaker och verkan på vägen mot en fred. Hatten av för den!
Bra krönika, seriöst och ett hållbart resonemang att omedelbar “fred” alltid är det bästa
Är det din slutsats av texten? Att även en “fred” som leder till folkmord och nationell utplåning är det bästa? Baltstaternas och Finlands erfarenheter 1939-40 talar ett annat språk.
Ett av de allra vanligaste misstagen i skrift är att man oavsiktligt * ett ord.
Inte sällan skulle det ha varit en negation.
.
.
.
.
* utelämnar 😉
Ett effektivt sätt att få ”mir” fred är att döda alla sina motståndare.
Tycker du att utrotning och fördrivning av 40 miljoner Ukrainare är ett bra sätt att få fred?
Om du blir attackerad, vill du ha hjälp, eller är det bäst att du dör pga att angriparen inte bryr din om din fred?
Pezon har råkat utelämna ett “inte” (se också kommentaren omedelbart före din), och man kan inte redigera sina inlägg här.
Ibland blir det missförstånd. Skönt att höra att vi är överens 😉
Antar att en eventuell fred mellan Ukraina och Ryssland kommer att bli en lågintensiv och långdragen konflikt på olika plan. Annars, var det en mycket tänkvärd insändare. 👍
Intressant att läsa. Oavsett var stilleståndslinjen så småningom hamnar så kommer Ryssland att vara internationell paria och utsatt för sanktioner dom närmaste 50 åren. Dom har verkligen avslöjat sig som mördare och en kriminell maffiastat.
Loke 2023-04-01 13:08 – 13:08
Paria njaee, sanktioner ja men 50-år mjnjee ??
Njaee, idag blir ryssland ordförande i säkerhetsrådet, putin kan flyga till USA . . kanske (dom har inte skrivit på infångande-avtalet) ,såvida han inte flyger över Sverige då kommer hans flyg att tvingas ner . . . njaeee inte ens det.
Trots 2014 och andra fredsinsatser så har ju Tyskland och andra gillat ryssland o putin (dom 3 vise männen) många verkar vilja business as usual trots alla fredsinsatser som ryssland-putin sysslar med.
En mycket nykter och balanserad beskrivning som tar upp det riktigt svåra, dvs att balansera och kompromissa.
Tyvärr tenderar personer som krönikören att brunsmetas och rödsmetas från diverse olika håll. Det är ju alltid enklare att ta på sig en kompromisslös hållning och tala om för alla hur mycket bättre världen skulle bli om vara man själv fick bestämma allt.
Men verkligheten är nu så att allting är en kompromiss inom befintliga resurser.
Skickar vi CV90 till Ukraina och samtidigt vill bygga upp det egna försvaret måste vi köpa mer CV90 för pengar som annars kunde gjort många människor glada i form av bidrag.
Detta är en typ av balansering som dagens politiker typiskt inte känner sig komfortabla med.
Jag är en fredsskadad pacifist och tycker det här var ett väldigt bra och tänkvärt inlägg! Tack för det! Jag skulle gärna se ett förtydligande kring “floskeln ‘krig löser inget’ “. Menar författaren då att det finns tillfällen då krig är ett föredraget val som löser något?
Menar du i betydelsen krig som aktören själv startar?
För det är väl uppenbart att beslutet av USA och Storbritannien att gå med i 2VK “löste något”?
Ja exakt. Att någon har ett problem och väljer att initiera och starta ett krig och det förtjänstfullt löser något. Det har jag svårt att se. Har man problemet “ett krig är igång” så kan ju det lösas med hjälp av att kriga, precis som artikeln säger.
Även en angripen ställs inför valet att föra krig eller inte. Man kan ju kapitulera och låta angriparen få sin vilja fram och på så sätt slippa krig. Det kan ju medföra andra negativa konsekvenser, vilket gör att länder i den sitsen oftast väljer att göra motstånd. Detta är folkrättsligt oproblematiskt och allmänt moraliskt accepterat beteende utom för en äkta pacifist.
Lite mera komplicerat blir det om ett land i närheten man sympatiserar med blir angripet, medan det egna landet inte berörs. Att då gå in i kriget på den angripnes sida är ett lite mera aktivt beslut än om man själv är angripen. Fortfarande folkrättsligt korrekt, men mera öppet för ifrågasättande. Här väljer man ju krig när man kunde ha sluppit (i alla fall på kort sikt) genom att offra grannen.
Nästa steg på den glidande skalan mot rent anfallskrig går via preventivkriget, d.v.s. när en stat initierar ett krig i syfte att förekomma en angripare och därmed skaffa sig operativa fördelar i det krig som ändå var på gång. Moralisk gråzon, och notoriskt svårt att värdera hur välmotiverad preventivkrigarens anfall var. Det är ju lätt att hävda att fienden tänkte anfalla oss, men svårt att bevisa.
Det klassiska exemplet på preventivkrig är väl Sexdagarskriget då arabstaterna stod i begrepp att angripa Israel, men israelerna valde att slå till först och vann en överväldigande seger. Löste kriget något? Svårt att säga. Efterföljande krig och fortsatt konflikt intill denna dag skulle kunna antyda nej. Samtidigt lade kriget grunden för ett fredsavtal mellan Israel och Egypten, och ur ett Israeliskt perspektiv kan det mycket väl ha räddat landet undan förintelse, så kanske ja.
Ett annat tänkbart motiv för att initiera ett krig som skulle kunna underbyggas moraliskt kan vara humanitär intervention, d.v.s. att man invaderar ett land där regimen bedriver folkmord på sin befolkning, i syfte att störta regimen och avbryta folkmordet. Pol Pot och Idi Amin är diktatorer som störtades av främmande arméer. Varken Kambodja eller Uganda är väl några mönstersamhällen idag, men jag tror man vågar hävda att de i alla fall är bättre till än på 70-talet.
Sedan är ju humanitära motiv också tveeggade. Påhittat förtryck av minoriteter i länder man vill angripa är ju populärt bland diktatorer, från Adolf H och Sudettyskarna till Putin och ryssarna i Ukraina.
Rena anfallskrig är ju folkrättsligt förkastliga så ur det perspektivet är det ju svårt att applådera ett sådant beslut. Sett ur angriparens synvinkel kan det naturligtvis lösa problem (Tror t.ex. att romarna såg utkomsten av tredje puniska kriget som en förtjänstfull lösning på Karthagoproblemet), men har ofta en obehaglig tendens att skapa nya. Nu kommer jag inte ihåg statistiken exakt, men jag vill minnas att det finns forskning som visar att den part som startar ett krig oftare än försvararen förlorar kriget. Så inte ens ur ett egoistiskt perspektiv är det generellt någon god idé att starta krig.
Tack för utförligt svar! 🙏Och nej, jag är ingen äkta pacifist så när någon startat ett krig så anser jag att valet att möta upp och slåss för sin autonomi är rimligt och försvarbart. Sen när jag läser ditt svar så börjar jag också inse att “lösa ett problem” är lite underdefinierat. Jag tänker ju såklart att lösa ett problem/konflikt automatiskt är en lösning där båda parter fritt kommer fram till ömsesidigt godtagbara villkor i någon slags kompromiss. Men om problemet är en konflikt av typen “vi vill inte att ni bor där *pekar *” medan de utpekade tycker att de trivs bra där. Ja då är ju ett systematiskt utrotade av exakt alla “ni” också ett utrotade av konflikten och därmed skulle man också kunna kalla det en “lösning”. Typ kanske karthagerna då även om jag inte har någon bra koll på detaljerna. Men _jag_ accepterar inte det under begreppet “lösning” utan vill då kalla det för att man då typ “eliminerar” problemet/konflikten. Vilket då blir. Ja, krig kan eliminera några problem men krig kan inte lösa några problem.
Jag säger inte att din definition av problemlösning är fel, men vi bör nog vara medvetna om att den kanske inte är lika gångbar över hela världen som den är i dagens Sverige. Om båda parter i en konflikt är redo att söka en ömsesidigt godtagbar lösning kommer det sannolikt inte att bryta ut något krig dem emellan från början.
När viljan saknas hos en eller båda parter kan det under ogynnsamma förutsättningar utbryta krig. En sådan förutsättning är att båda parter bedömer att de har större chans att nå framgång på slagfältet än vid förhandlingsbordet. Krigsförloppet kommer gradvis att justera parternas förväntningar på vad de kan uppnå militärt, och i något skede är båda parter villiga att sluta fred.
Här skulle man kunna tänka sig att parterna, utifrån en mera realistisk bild av styrkeförhållandena, faktiskt når en ömsesidigt acceptabel lösning, men oftast sår man bara fröet till nästa krig. Risken är att förloraren accepterar villkoren för att denne är tvingad, inte för att villkoren upplevs rättvisa.
Jag skulle således inte kategoriskt utesluta möjligheten att inledandet av ett krig faktiskt kan leda till att en konflikt löses i den mening du ger ordet. Men det sker i så fall till ett högt pris i mänskligt lidande och förstörelse, vilket är anledningen till att inledandet av krig inte anses som acceptabelt beteende, och inte bör göra det.
Menar du i betydelsen krig som aktören själv startar?
För det är väl uppenbart att beslutet av USA och Storbritannien att gå med i 2VK “löste något”?
Om Ukraina vinner, eller ens når en fred som är mindre dålig än den totala kapitulation som Ryssland haft som mål, då har de ju vunnit på att välja kriget. Väpnat motstånd har för dem potential att lösa problemet att Ryssland vill utplåna dem som självständigt land.
Som skrivs så tydligt ovan: alla parter vill såklart att MOTPARTEN väljer bort väpnat våld. Men gör EGEN del kan det ju ofta vara ett bra val eftersom alternativet är ännu värre.
För segraren löser krig problem. Tredje puniska kriget utplånade permanent Kartago som därmed inte längre var ett problem för Rom. Det var det Putin ville uppnå med sitt krig.
Jag har ingen särskild koll på Romerska riket men efter en snabb koll på Wikipedia så var alltså problemet att “Köpmännen i Rom oroades över de kartagiska affärsmännens välmående tillvaro” och det löstes förtjänstfullt med ett krig där alla karthagiska invånare fördrevs eller förslavades och salt plöjdes ner i jorden för att göra den obrukbar?
Jag tror du får hitta ett annat exempel…
Inte alls.
Köpmännen i Rom var en del av den besuttna överklassen med stor politisk makt, inklusive att verka för krig. Berömt är Cato d.ä. envisa avslutande av alla tal i senaten med “För övrigt anser jag att Kartago bör förstöras”. Till slut fick han sin vilja fram och staden utplånades. Roms (köpmännens) problem permanent löst.
En annan floskel på samma nivå är “det är aldrig ens fel att två bråkar”.
Det kan det visst vara, redan på daghemmen så kan vissa ungar vara smådjävlar som ger sig på andra. Det är inte bådas fel då och det är sällan bådas fel i vuxen ålder heller.
Krig i självförsvarssyfte är inte fel, ej heller om det rör sig om en eller annan “preemptive strike”. Ibland gäller det att vara först på bollen för att göra mål.
Hade Tysklands mosaiska trosbekännare (tydligen är j-ordet spärrat på bloggarens plattform) organiserat någon form av försvarsstyrkor hade utfallet nästan garanterat blivit bättre än det som faktiskt skedde
Så krig kan visst lösa problem.
Det hade bara gett Hitler&Co en enkel och uppenbar förevändning för att likvidera dem. Att fly utomlands var i efterhand deras enda lösning, men det krävde väldigt mycket att lämna land, egendom, släkt och vänner i ett Tyskland där man bott i generationer.
Självklart kan krig ”lösa något”. Det är bara att titta på det aktuella fallet och fundera på vad som hänt om Ukraina lagt sig platt och inte försvarat sig militärt…
Vilket problem löser kriget i Ukraina?
Utplånandet av Ukraina som nation och av den ukrainska naturen.
Eller ser du på kriget ur rysk synvinkel?
Eftersom kriget startades av Ryssland, odiskuterbart och ensidigt hoppas jag vi är överens om, så följer ju att problemet som kriget ska lösa är formulerat av Ryssland.
Det vi pratar om är alltså floskeln “krig löser inget” och frågan är om jag som pacifist hade haft rätt om jag sagt det till Putin när han ville välja kriget och våldets väg? (vilket var <2014)
Tycker man att krig löser vissa problem, dvs man är militarist, så tror jag att man sjukt nog har förståelse för Putin. "jo, men kom ihåg tredje puniska kriget, det funkade ju för romarna så du kanske borde testa ändå, krig är ju ändå en sak i verktygslådan för att lösa problem"
Du blandar ihop Ryssland och regimen i Ryssland i din argumentation.
För det som är bra för regimen, dvs löser problemet åt regimen är beviserligen inte en bra lösning för Ryssland.
Men jag tror det är en oavsiktlig sammanblandning, det är lätt att göra misstaget i snabb skrivning, har gjort det själv.
Sexdagarskriget 1967 kan ses som att det löste något. Ett antal grannländer förde fram aggressiva militära styrkor till stora uppställningsplatser invid gränsen och hotade offentligt att utplåna landet. Här finns nog en tydlig parallell till det vi såg Ryssland göra januari-februari 2022. Det kom då ett överraskande angrepp som slog ut en stor del av de aggressiva styrkorna några dagar innan de kunde kliva över gränsen.
Ett annat exempel som kan anföras är när amerikanska styrkor 1838 stod i begrepp att gå in i Kanada. Brittiska styrkor sänkte då förebyggande ett amerikanskt skepp så att amerikanarna inte skulle kunna transportera sig över de stora sjöarna. (Lite förenklat.)
Den diplomatiska kris som följde ledde till den brett accepterade definitionen av när ett förebyggande angrepp kan vara befogat: Motpartens angrepp ska vara… “instant, overwhelming, and leaving no choice of means, and no moment for deliberation.”
Vä skrivet. Spela gärna denna i bakgrunden när ni läser:
https://www.youtube.com/watch?v=05dBLaQNcEQ
Fantastiskt bra framförande av en fantastisk låt!
Jag har nog lyssnat på den minst en gång om dagen i åtminstone 300 dagar nu.
Mycket bra!
Jag tror på det kommer ebba ut i en lågintensiv terrorism länderna sinsemellan. UA tar såklart tillbaka sin areal (till 1991).
Fred blir det nog först den dag då Kina bestämmer det och kan tydligt peka på att de är att tacka för freden.
Väst kommer inte kunna mäkla fred här. Kina kan för det är dom som bestämmer över Ryssland nu.
Ibland funderar jag på om människans ägo-drivkraft avseende mera makt och bestämmande till mig, eller mer pengar till just mig och de närmaste och kompisarna.
Dvs ledares egon så småningom nästan oundvikligt leder till oligarkier eller obalanser med olyckan krig som följd där de som hamnat längst ner får betala högsta priset.
Det är förvånansvärt att den stora massan inte vågar, vill eller kan säga ifrån mot en uppenbart feltänkande maktelit.
Väldigt få av de som senare startar krig går ut med den intensionen innan de kommer till makten. Typ rösta på mig för jag vill invadera grannlandet. Detta kommer nästan alltid i ett senare skede även om vissa förståsigpåare efteråt säger “vad var det jag sa” Vi blir alltså långsamt kokta som grodan. En hel del av despoterna har också fått makt pga missförhållanden i egna landet som kulminerat i olika typer av folkresningar som i ett senare skede lett till självpåtagen maktfullkomlighet(med benäget bistånd från följarna).
Men du har så klart väldigt rätt kring de mer individuella drivkrafterna till varför man går vidare med krig. Även om det också i vissa fall handlar om att rikta fokus från sig själv och mot en oftast inbillad fiende.
Hatten av! Mycket viktigt att få nya/andra perspektiv och hjälp med att strkturera egna tankar som fladdrat omkring utan att riktigt kunna knytas samman. Dessutom ett stort tack till Lars som tillhandahåller oss sådant material.
Mycket bra skrivet! Instämmer till fullo. Väst bör konsekvent förmedla budskapet att vi inte kommer att acceptera en rysk seger, utan att hjälpen kommer att fortsätta så länge Ukraina vill ha den, och till hela deras land är befriat. Resursmässigt råder inget tvivel om att väst har dessa resurser, och alla tvivel om att Ukrainarna kan omsätta dem i seger på slagfältet borde sedan länge vara undanröjda.
Ukrainas krig är rättfärdigt, och vårt stöd för Ukraina är motiverat enbart ur denna moraliska slutsats. Det finns dock även en annan dimension på detta. Vi har ett egenintresse i att kriget förs till ett för Ukraina (och oss) lyckosamt slut. En seger för Ryssland skulle (åter)etablera en ny internationell ordning där makt är rätt och små stater reduceras till brickor i ett stormaktsspel. Det skulle öka Rysslands aptit och snart göra nya länder i Europa till måltider för Putins arméer. Förr eller senare måste Putin stoppas med våld. Hellre nu i Ukraina än lite senare längre västerut.
Vi talar om att Ukraina inte får hamna i det läget att de tvingas acceptera en dålig fred för att deras resurser inte räcker att framtvinga en bra fred. Det vore en katastrof för Ukraina. Samtidigt måste vi inse att det är Ukraina som utkämpar detta krig, och som bär den ojämförligt största bördan för det. Lika lite som vi har moralisk rätt att pressa Ukraina till en dålig fred, lika lite har vi rätt att pressa Ukraina att fortsätta kriget om de kommer i ett läge där en dålig fred framstår som ett bättre alternativ än att fortsätta kriget.
Vill vi att Ukraina skall fortsätta kampen, och undvika en fred som är dålig inte bara för dem, utan även för oss, då måste vi se till att förse Ukraina med de vapen de behöver för att kasta ut angriparen, så att freden när den väl förhandlas fram blir på Ukrainas (och indirekt våra) villkor. För oss som ser en moralisk plikt att hjälpa Ukrainas rättfärdiga kamp är valet att skicka vapen enkelt, men även för de som vill anlägga ett mera egoistiskt perspektiv är skälen starka att hjälpa Ukraina.
Bra övergripande sammanfattning! Instämmer till fullo.
Det gör jag med.
Jag har hela tiden påpekat att om stödet till UA ebbar ut från EU är sannolikheten att alla inre spänningar utlöses.
Det kan leda till total kollaps av EU. Hade inte Rysslands regim varit så fullt upptagen med kriget och inre repression hade de varit i full gång med att destabilisera länderna i EU för att skapa oreda.
Om man föreställde sig att en utomjordisk civilisation angrep jorden efter att de har koloniserat hundratals andra solsystem och att de har som mål att utplåna mänskligheten – Verkar det rimligt att vi ska lägga ner vapnen för att krig och våld är fel?
Visa mig den som svarar ja på den frågan och säg mig vad skillnaden är på Rysslands erövringskrig och folkmord i Ukraina är och varför vi som är civiliserade länder inte ska försvara oss mot förövarna till sista blodsdroppen?
Bra liknelse!
Bra krönika. Stämmer rätt väl med min egen syn på saken.
Lysande inlägg av Mats +24 👍
Många bäckar små tycker jag alltid förstärks av att proryska megafoner direkt tar upp meddelanden och för ut dom. Gärna om avsändaren är en kredibel västlig källa.
Ursäkta, Erik skulle det vara, Mats är killen som tar emot min tipsrad.
Klart det blir ett förhandlat stillestånd. Men när, 2 el 4 el 10 år ? Dom måste nog döda 1 mille till först. Och var hamnar gränsen ? Hela Ukraina, eller 2020 ? Ryssland kanske behåller bara Krim som plåster på såren ? Vi får se, meanwhile have some Beers !
Alla vet ju att ryssens avtal inte är sk1t värda… Så vem ska förhandla med vem?
Ja såklart. Ryssarna kommer att bryta mot det i framtiden, när det passar.
Dt bästa för Ukraina vore förstås att vi i väst går “all in” när det gäller vapenleveranser. Vill vi se ett slut på kriget på Ukrainas villkor? Vill vi se att så kort krig som möjligt? Om ja, vräk in tunga vapen, stridsvagnar och flyg i Ukraina. Tillsammans är vi i väst militärt fullständigt förkrossande överlägsna det Pruttlers Orchland kan komma upp med. Ukrainas befolkning blöder och dör för oss, hög tid att ge dem verktygen för att krossa orcherna.
Ett snabbt avslut genom ett enormt stöd kan leda till att ryska militären retirerar snarare än att slås ut och behåller en viss förmåga.
Den kapitulationen leder dessutom till politisk instabilitet i Ryssland vilket troligen inte ger några trevliga eller hanterbara scenarios när regimen faller.
Genom att blöda ut rysk förmåga kommer regimen destabiliseras i ett lugnare tempo och förhoppningen är nog att ngn form av resonabel (ej nödvändigtvis demokratisk) opposition kan nå maktpositioner.
Blir det kaos blir det de med mest våldskapital och högst röst som vinner makten.
En långsiktig konflikt ökar också EUs beroende av USA.
Bra där. Ett allmängiltigt ämne men en text skriven av någon som verkligt både förefaller kunna området och ha reflekterat.
Skulle verkligen önska att tex SVT kunde få hjälp att lyfte frågan på den här nivån.
Jaa, så kan man ju säga, o det låter väl gott o väl kan man väl tycka. Ännu bättre vore kanske om ngn enda människa utrustad med ngn form av grundintellekt (läs 100% av alla människor som kallar sig människor) kunde ägna ngt tänkande kring vad som egentligen var orsakerna bakom att den absolut mest primitiva form av interaktion bland allt levande initierades – dvs brukandet av systematiskt dödligt våld. En form av interaktion t o m de mest primitiva djurarter undviker så långt det är möjligt, inte osannolikt medvetna om att blott ett brutet ben är en dödsdom. Detta krig är alltså slutprodukten av ca 30 års interaktion med postsovjetiska Ryssland (ca 140 miljoner – sedan ca 1000 år tillbaka – totalitärt fostrade människor med en U-landsekonomi) som var fullständigt utslaget och sedan – med hjälp av trevliga gulliga kramande politiska o kommersiella kontakter med i synnerhet den s.k värstvärlden (Ca en miljard människor med världens starkaste ekonomi) sökte resa sig. Resultatet (kriget) torde anses vara det i särklass absolut mest värsta utfall man kunde tänka sig. Finns det anledning till ngn jävla form av självkritik? Kan man få skallen ur arslet o lära sig någonting överhuvudtaget? Finns det ngn enda ANSVARIG? Troligen inte, för så ska det kanske vara i vår utvecklade demokrati. Ska det istället fortsätta att gullas, förhandlas, forskas, tyckas och bjudas in till OS samt låta Ryssland vara ordf för säkerhetsrådet? Hur svårt är det att fatta att det finns konflikter o krig i en sådan värld med sådana människor? Hur mkt krigs- freds- o konfliktforskning krävs och under hur många miljarder år?
Bra där, Kalle Kula!
Vi borde ha lärt oss att när ett diktatoriskt styrt land rustar upp till den grad, som Ryzzland gjort under Putin, då gäller det att svara upp med egna förberedelser. Man kan gulla med Wandel durch Handel, men se till vad den potentielle motståndaren gör, inte vad han säger. Länder som de baltiska och Polen har sett mer klarsynt, de väst-europeiska ledarna med Merkel och våra egna stjärnor i spetsen utgör de främsta exemplen på naiva politiker, som uppvisat en total oförmåga till att se något komma. Det har inte varit många Väst-Europeiska länder, som levt upp till ens miniminivån av 2% av BNP i försvarsanslag.
Det är till all lycka så att – som Lars W. långt före kriget pekat på – den ryska korruptionen urholkat en hel del av deras militära sastsningar, annars hade läget varit ännu mycket värre.
!
Bra skrivet Erik, fungerar i 90-95% av fallen i mänsklighetens historia när det gäller krig. Dock är Ryssland och Ukraina ett av undantagen. Det kommer inte bli några förhandlingar, jag skall förklara varför.
Först ett förtydligande, att 2 parter träffas, och den ena parten “dikterar” sin lösning, kallar jag inte förhandling.
Bakgrund Ryssland:
Putin är en “Maffiaboss” (upplärd och utövande under sin St Petersburg tiden) och att överlever i det Ryska elitnivån genom att vara den elakaste av alla vargarna. Stort antal av de som har hotat hans position är avlidna – i känt KGB anda.
Han fick sina lärdomar som KGB agent efter sin tid i Gymnasiet och lärde sig konsten att eliminera folk som hota honom och hans position. Under ett stort antal år har han byggt upp sin makt och varit nära att bli eliminerad.
Hans popularitet växte efter de 2 Tjetjenien krigen och lärde sig att krig utanför Ryssland “säkrar” hans position som Rysslands ledare (maffia ledare), detta var en klockren läxa för Putin.
Bakgrund Ukraina:
Ukrainska folket har bestämt sig, all territorium med de internationella godkända gränserna, skall återtas, det finns INGA undantag, Zelensky kommer ALDRIG ge en kvadratmeter av sitt territorium till Ryssland (så här finns inget att förhandla om).
Historia under året 2018 – 2021 i Ryssland:
Putin fick “signaler” om planer på en intern kupp mot honom. Han visste också att detta skulle ovillkorligen leda till hans eget dödsfall. Han gör som maffiabossar brukar göra, starta ett krig mot en motståndare (Ukraina i detta fall, det har ju gått bra förut). Bra överlevnad chans för Putin om hela “eliten” har ett krig att ta hand om.
Internt tar han upp ett antal punkter för att få med sig de närmaste i ledningen:
– Bra landväg till Krim
– Ukraina har “alltid” tillhört Ryssland
– Finns bra med resurser, olja, gas, salt, uran, kol o.s.v.
– Ett antal av Ukrainas befolkning är av Rysk härkomst
Listan kan göras mycket lång, men den helt DOMINERANDE skälet för Putin är att han inte vill bli MÖRDAD, allt annat är bara bisatser.
Vad ligger på bordet vid en “förhandling”, jo dessa 2 spelkort
1) En man som inte vill bli mördad = måste vinna kriget
2) Ett land som vill återta sitt territorium (utan undantag)
Resultat: det kommer INTE bli någon som helst “förhandling” över huvud taget.
– Alternativ 1: Krigets avslutning kommer att vara när Ukraina har sparkat ut Ryssland och det kommer ett vapenstillestånd, typ Nord och Sydkorea
– Alternativ 2: Putin mördas i förtid och den “nya” makthavaren kan inte anklagas för att ha förlorat ansiktet (alla FEL var hans, inte den nya potentaten)
Vid mötte mellan länderna kommer Ukraina att “DIKTERA” sin villkor för Ryssland (ingen egentlig förhandling), dessa kan vara av typen:
– De låsta valuta tillgångarna i Väst för Ryska Staten kommer att ges tillbaka när, samtliga kidnappade barn är åter i Ukraina
– Handels bojkotten kommer att upphävas när Ryssland har genomfört en “demilitariserad zon på 50 Km från Ukrainska gränsen, övervakas av FN
– Ryssland kan börja leverera gas och olja till EU efter att Ryssland betalat Ukrainas återuppbyggnad
o.s.v.
Så någon “förhandling” kommer inte att ske, sorry
Bara mina 2 cent 🙂
Håller med, det är uppenbart att Ryssland inte kommer förhandla och det är uppenbart att de inte ska förhandlas med.
Som jag skrev ovan, Kina är en möjlig förhandlingspart. När de vill…
+1
Harri, jag tycker dina två alternativa vägar till ett slut på kriget låter rimliga. Möjligen skulle jag kunna tänka mig en tredje variant, att ingen svarar i Kreml när Zelensky ringer för att sluta fred, för att Ryssland har fallit samman i inbördeskrig och det saknas en central motpart att tala med.
Sedan vill jag hävda att ett visst mått av förhandlingar troligtvis är att vänta oavsett händelseutveckling, men det beror så klart hur man definierar begreppet förhandling. Även om Ryssland lider ett förkrossande nederlag så kommer det att finnas villkor att diskutera, om än så bara hur utväxling av krigsfångar ska gå till, hur stora skadestånden till krigets offer skall vara, och hur nedmonteringen av Rysslands kärnvapenarsenal skall övervakas.
Men med din definition av förhandlingar, nej då blir det nog inga förhandlingar. Och så länge Putin sitter kvar tror jag inte det blir mycket till förhandlingar även med en vidare definition. Det är nämligen helt meningslöst att förhandla med någon som aldrig håller en överenskommelse.
+1 Bra skrivet och klokt
Tänker på Tom Lehrers ”Send the Marines”.
”My friends back in the Corps all hate the thought of war – they’d rather kill’em off by peaceful means”
Ville egentligen bara påpeka hur konstigt det det blir när allt blir korta fraser. I fall krig leder till fred måste även fred leda till krig.
“Toleransparadoxen betecknar en socialfilosofisk paradox som innebär att tolerera intolerans leder till intolerans, d v s motsatt effekt än avsedd. Den beskrevs för första gången av filosofen Karl Popper i boken i Det öppna samhället och dess fiender (The Open Society and Its Enemies) (1945).”
Alltså, vi i väst borde varit intoleranta mot Pruttler redan när han anföll Georgien, och precis som i fallet Ukraina hjälpt Georgien på alla tänkbara vis och lärt honom att aggression mot andra stater inte lönar sig.
Ja det är svårt att hitta en vettig balans i detta. Men svaret finns även i hur vi människor fungerar på en mer basic nivå. Tex vårt flockberoende med allt vad det innebär samt önskan att ha en stark och tydlig ledare som man känner sig “trygg” med. Vi och dom inställningen som dessutom hela tiden förstärks av diverse olika idrotts grenar tex fotboll och hockey som ju egentligen är “fredliga” uppgörelser inom vissa regler, mellan olika stammar.
“Man förstår livet baklänges – men måste leva det framlänges.”
Søren Kierkegaard