Jag har noterat en oförskämd tendens med skadeglädje och efterklokhet i sociala medier, förmodligen ofta hos personer med diskutabel människosyn eller empatiutmaningar. Jag tycker man kan hålla käften med efterklokheten om man inte varnat för skuldbubblan, förestående inflation, bostadsbubblan, peak oil, peak gas och energikris, för Ryssland och förestående storkrig i Europa osv. Väldigt många som slår sig för bröstet, pekar finger och skrattar åt andra men var i helvete var era varningar innan? Kapten Efterklok håller lämpligen käften, för nu är det verkliga människor som drabbas av konsekvenserna, ofta småbarnsfamiljer eller pensionärer.
Det är vanligt jävla hyfs att hålla käften och inte gotta sig i andras olycka, särskilt om man inte varnat för den kommande kombinationen av energikris som följd av att man inte kan öka energiproduktion hur som helst och EU har rent av passerat peak gas med råge, skuldkris, inflationskris och storkrig i Europa. Lämpligen håller du din skadeglädje för dig själv och “var vad det jag sade” ska man tiga om, om man nu inte kan dokumentera att man gjort vad man kunnat för att varna andra.
Höll du käften vid fikabordet på jobbet när alla andra sveptes med, till synes osårbara, så ska du hålla käften nu också. Eller i alla fall inte gotta dig åt andras olycka.
Nu är inflationen här på 80-talsnivåer, räntorna sticker iväg på belåningsgrader av inkomster man inte sett förut, utan de reallöneökningar som gällde förr, och ekonomin kommer gå allt mer på knäna av energipriserna och skyhöga energipriser.
Det är således dags att sluta vara Kapten Efterklok och istället fokusera på åtgärder och hur skadorna kan mildras för de som drabbas – ofta småbarnsfamiljer och pensionärer. Du kanske sitter där själv på toppen av din karriär och känner dig präktig, men du är en jävla anekdot och specialfall.
I övrigt såg tydligen inte ens bankerna detta komma. De har slagit sig för bröstet med att de minsann haft 5-6-7% ränta som krav för att bevilja lånelöften och lån, men har helt ignorerat att de räntenivåerna förutsätter mycket hög inflation. Deras kalkyler har inte räknat med 18% ökade matpriser eller 800% stigande rörliga elpriser på ett år. Möjligen tänkte de sig att man skulle få reallöneökningar som alltid kompenserade för inflationen, men så är det alltså inte.
Verkligheten är att för många hushåll är läget nu värre än det var i inledningen av 90-talskrisen, då hävstången med lån i förhållande till inkomst är mycket större nu och ränteutgifterna har ökat procentuellt 300% på mycket högre belåning och det utan reallöneökningar. Men man tiger om misslyckanden i Sverige. Det är inte vad man postar på Facebook utan dessa hittas på de tysta vittnenas kyrkogård.
Så Kapten Efterklok kan ärligt talat dra åt helvete. Du kanske visste exakt vad som skulle hända, men du höll tydligen käften och hjälpte ingen att undvika detta. Antar att du nu är mångmiljonär i dollar, då du blankade fastighetsaktier med perfekt timing, eftersom du satt på facit.
Ja, jag är förbannad på empatilösa människor. Vi är ett samhälle. Vi sitter alltså i samma båt. Kom ihåg att även Kapten Efterkloks mantel smälter när han flyger för nära solen. Akta dig så du inte kvävs på skadeglädjen.
Och ja, någonstans i världen finns det alltid någon som har det värre, men det är whataboutism och besserwisserattityd.
228 kommentarer
Jävligt bra sagt. Och det folk INTE förstår att effekterna av energipriser, räntor mm kommer slå brett och vitt.
Några av oss har tur och har kapital och låga lån men kan lika förbannat bli arbetslösa i en av de största omvälvningar samhällstrukturen har upplevt på länge.
Det vi vet är att framtiden inte blir vad den varit.
Ja det är som du säger, ALLA drabbas när stora delar går under. Det är bättre att vara gråsosse i Sverige än diktator i Tchd om man säger så. Det har ett visst egenvärde med att ett samhället är lugnt och tryggt även om de högavlönade/utbildade kanske hade haft en högre materiell standard i ett annat land.
Det är just det, att även om man sitter i den avbetalda villa man bott i sedan 1968 så kommer alla att drabbas. När allt mer av inkomsterna läggs på el, basföda och räntor så kommer många branscher att drabbas.
Nu invänder någon säkert mot att vi lade mer av inkomsten på boende 1950 jämfört med idag. Det är knappast någon tröst, och då behövde man inte heller betala för bredband mm för att ens kunna utöva myndighetskontakter, bankärenden mm.
+1
Bra skrivet (eller snarare rutet)!
Vill inte vara efterklok, men realräntor på minus eller nära noll under många år leder till en stor kris förr eller senare, nu är den här med flera komponenter som lök på laxen.
Jag såg inte det här komma exakt som det har spelats ut. Men jag såg definitivt delar av det komma, jag försökte varna “folk” men insåg rätt fort att det var meningslöst. Man blev betraktad som ett ufo om man inte höll med vid fikabordet. Jag får nöja mig med att i varje fall ha lyckats få de närmaste att avstå de värsta avarterna med skuldsättning och spekulation. Jag har själv inte träffat på någon efterklokhetskung än så länge men jag avskyr verkligen mycket av det jag ser omkring mig där oskyldiga kommer i kläm. Få torde ha gjort mer än bloggaren för att få människor att tänka efter en extra gång och det skall du ha all heder av.
Känner igen det där med att vara ett UFO när man för några år sedan nämnde att det kunde vara läge att vara lite försiktig, och begränsa sitt lånande till utbildning, bostad och eventuellt bil. Menade inte att gnida nån i ansiktet då, menar det inte nu heller. Tacksam att jag förmådde familjens medlemmar från vissa utsvävningar.
Håller också med om att bloggaren varit ett ljus av eftertanke under köpfesten.
Dito.
Instämmer. Givetvis var det omöjligt att artikulera det exakta förloppet av krisen men ingredienserna (utom möjligtvis krig) har länge varit del av samtalsämnena. Men det har varit omöjligt att prata om det (bortsett från med invigda) utan att bli sedd som just ufo.
+1
+1
De snabbt ökande räntorna och det skenande elpriset såg jag inte heller komma. Cornu har annars bidragit med en hel del insikter i sårbarheten i det moderna samhället. Jag känner en djup empati för ensamstående föräldrar och pensionärer som har svårt att få pengarna att räcka. Samt det ukrainska folket som har drabbats extremt hårt av “slaktaren” Putin.
Precis. Idiotförklarad och betraktad som efterbliven när man påtalade att låga räntorna inte är för evigt och lån måste betalas av. Fortfarande är det en hel del som lever i förnekelsen att det inte kommer drabba dem utan bara alla andra “dumma” som kommer få lida.
Jag “såg” det komma, åtminstone till viss del och hade då lite av 80 och mycket av 90 talet i bakhuvudet.
Lyckades åtminstone att hjälpa en kollega som lyssnade när jag förra hösten sa att räntan snart kommer att gå upp till vad jag tycker är normala 4-5%. Kollegan band sina villalån i våras på 10 år till idag låga 2,21% vilket hon är tacksam för, men bankmannen i princip idiotförklarade henne men som tur var stod hon på sig.
En liten inflikning bara, att säga att man faktiskt varande och såg detta komma men enda kanalen man varande i var i nått online forum bakom ett anonymt konto är exakt samma sak som att man inte varnade. I alla fall enligt mig.
Tack för detta! En typ av smilfink som också visat sin hjärtlöshet är den som lyckats binda sitt elpris i rätt ögonblick och skryter vitt och brett med det. Han kan fara och flyga! Det spelar ingen roll hur eftertänksam och strategisk man är; ibland måste avtal förhandlas om och datumen när det måste ske har man inte aldrig kontroll över. Hela krisen har utvecklats till ett jäkla lotteri där den slarvige kan vinna och den strävsamme kan förlora. Denna nihilism både svider och tröstar på ett märkligt vis.
Jag tror att det är i ett avsnitt av Family Guy där det visas en superhjälte:
Captain Hindsight
Han kommer till en olycka/brottsplats och berättar för människorna hur de skulle gjort för att undvika eländet som har drabbat dem. Han är troligen föga omtyckt.
South Park s14e11
South Park!
Just det! Så var det. Tack herr Dirkschneider ☺️
Man kan också fundera på var alla räntekostnader folk betalar hamnar?
Bankerna kommer göra enorma vinster.
Elproducenterna likaså. Elhandlare.
ICA.
Norska oljefonden. USA. Ryssland. osv osv.
Det som nu sker är alltså en enorm förflyttning av kapital från den arbetande klassen till de som sitter på dessa tillgångar. Det kan vara olika ägare, en del äger vi i form av pensionslösningar eller offentligt ägande.
Sådant kan också få stora konsekvenser på sikt hur vi ser på olika marknadslösningar…
På kort sikt tjänar inte elproducenterna så mycket faktiskt, de flesta har sålt sin produktion till lägre pris. Men i övrigt ja.
Smärtan av detta kommer fördelas oerhört ojämnlikt, men när till och med Christer Gardell går ut och säger att han inte tycker styrelse/vd ska ha så mycket högre lönehöjningar än arbetarna så kanske i alla fall den delen blir mer rättvis.
Då hamnar pengarna hos de som ligger mellan producenter och slutkunder. För någon tjänar mycket pengar.
Staten.
Annars är det inte någon “kapitalistisk konspiration” du ser. Vissa elproducenter tjänar absolut bättre med den prissättning vi har, men annars drabbar ökade kostnader alla rätt hårt och lika.
De som tjänar är de som köpt prissäkringen. Sen om de “tjänar”, tja de flesta är antingen industrier som använder elen eller elhandelsbolag som sålt den vidare till fastprisavtal.
Ta vattenfall som exempel, de tjänar inga enorma summor för närvarande just för att de i princip sålt hela sin produktion till prissäkring. Oavsett så betyder inte att elpris på 6kr/kWh att någon faktiskt får 6kr/kWh (någon får det ju förstås men principiellt)
Vi kanske står inför en nygammal 1800-talskonflikt. Hur skall produktivitetsvinstetna fördelas mellan kapitalägare och arbetare? Är det t ex verkligen vettigt att alla produktivitetsvinster som gör i och med e-handel hamnar i Jeff Bezos fickor?
Ja, vi har kanske skjutit upp den genom att låga räntor gjort att folk känt sig “rika” när de egentligen är nära svälten fast märker det inte i sina spa-bad?
Nu har nog många vridit ner termostaten i sitt spabad, som är en stor energi-slukare.
HEASM66: Välkommen! … Frågor som sysselsatt mig i mer än femtio år.
He’s back! Skönt att du hör av dig chiefen och ge aldrig upp kampen!!!
@HEASM66
Vem vill vara entreprenör om staten snor pengar man tjänar på en smart ny idé?
Alldeles för mycket förenklat.
Bankerna tjänar på sitt räntenetto, finns inget som säger att de kommer tjäna mer för att de lånar in till 3,5 % och ut till 5 %, vs in till 0 och ut till 1,5. Snarare tvärtom. Deras kreditförluster kommer sticka iväg bland annat.
Samma med ICA mfl. Företagen tjänar mer om deras marginaler kan öka. Annars kommer de vara drabbade av minskad konsumtion i kombination med att deras kostnader ökar.
Med få undantag kommer detta vara en kollektiv baksmälla för den period av galenskap vi levt i.
Visst ökar risken att idioter kommer fram, finns ju exempel på det i historien. Men att ta det som en förevändning för någon form av kommunistiskt ideal skulle vara bättre är att dra det vääääldigt långt.
Räntenettot har ökat. Alla kostnader ökar och någonstans tar pengarna vägen ur din och min plånbok
Nej, jag tror inte att en revitalisering av socialismen är så lyckad, empiriskt visar det sig av att rena socialistiska samhällen har en tendens att gå åt helvete. Men ngn form av fördelning behövs.
@RIKKITIKKITAVI
“och någonstans tar pengarna vägen ur din och min plånbok”
Det är inte säkert.
När “slösa” får betala lite mer i ränta så förlorar “Spara” ännu mer eftersom realräntan är extremt negativ. De som möjligtvis kan tjäna lite är råvaruproducenter och Energiproducenter. Alla andra får nog kämpa för att kompensera kostnadsökningar. Och även om skogsägaren får bättre betalt för sin ved så kan hen köpa mindre för pengarna än för 2 år sen.
Nyutexaminerade går förmodligen plus på några år sikt när lånen urholkas. Men det förutsätter naturligtvis löneökningar och begränsade räntor,
Så på kort sikt förlorar, typ, alla andra.
På lång sikt ger inflation en förmögenhetsöverföring till ägare av reala tillgångar (ofta låntagare). Medan Spara och knegarna förlorar. Dvs i princip samma sak som skett de senaste decennierna >:-}
För övrigt har vi som varnat för inflation och räntehöjningar haft mer eller mindre fel i minst 15 år. Så en viss ödmjukhet är ju klädsamt…
Oreglerade företag med marknadsdominans kan sätta nästan vilja marginaler de vill ha. ICA exempelvis är ett under av massiva påslag. “Enklaste” sättet att bli miljardär i Sverige är antagligen att få ta över en ICA maxi. De har groteska marginaler. Bankerna har också riktigt usel konkurrens i Sverige.
Du har förmodligen rätt angående ICA. MAXI-handlarna är sällan fattiga…
Samtidigt är ingen tvingad att handla där (som i riktigt tvång, närhetsprincipen är undantagen), så det går att välja en annan kedja.
Vi diskuterade det där för någon vecka sedan. Stora butiker, typ ICA MAXI har väldigt låga marginaler. De tjänar pengar på sina stora volymer. En liten lokal affär måste däremot lägga på rätt mycket för att täcka de fasta kostnaderna.
FOPPA,
Ditt bankexempel förusätter att en bank lånar in hela summan som lånas ut vilket inte är fallet.
Banken behöver inte täcka hela utlåningen med inlåning utan kan “hitta på” nya pengar när de lånar ut. Ca 80% av ett bostadslån tex är påhittade pengar.
Så med 1,5% ränta på utlåning och 0% på inlåning så får banken 1,5% på hela lånet.
Med 3% på utlåning och 1,5% på inlåning så får banken 3% på 80% av lånet och 1,5% på 20%.
Var räntorna hamnar är enkelt. De hamnar hos de som lånar ut de pengar till bankerna, som bankerna lånar ut. Dvs exempelvis pensionsfonder, som nu slipper köpa aktier i skräptillgångar för att få avkastning till våra pensioner.
@SVANTE TURLASSON
Nja. vid 2-3 procents ränta och 10% inflation så förlorar de framtida pensionärerna extremt mycket köpkraft på att ha pengarna i räntepapper. Realräntan är fortfarande kraftigt negativ.
Riksbanken sitter i en rävsax.
Ur sparperspektiv är räntan alldeles för låg – Riksbanken har plattan i mattan. Har man sparpengar är det i princip bättre att handla idag än att vänta ett år eftersom priserna kommer att öka mer än räntan – Och sånt beteende riskerar att elda på Inflationen.
Samtidigt har vi en stor grupp som är så högbelånade att de inte klarar av fler räntehöjningar- dvs man riskerar att strypa ekonomin fullständigt.
Instämmer helt och fullt med bloggaren här! Det finns människor med tur och en del med otur, det finns de som har bra förutsättningar och en del med sämre sådana. Man måste kunna glädjas både åt framgång och känna sympati med dem som får motgångar i livet. Har man tappat förmågan till empati, att hjälpa andra och visa medmänsklighet för dem som är sämre lottade så är man bara en liten lort.
Läste att hushållens skulder är 90 procent av bnp, adderar vi hushållens, företagens, o statens skulder torde Sverige vara ett av världens högst belånade länder. Det kommer ofta bort i den allmänna debatten.
Japp, så är det. Skrev en del om det i samband med skuldkrisen, men det har bara blivit värre sedan dess.
Sant, men då glöms också tillgångssidan (inkl tjänstepensioner). Tar du med den ser det inte så illa ut. Tillgångspriserna har förstås fallit, men lär också åtminstone delvis återhämta sig.
Ref https://www.regeringen.se/4aaa46/contentassets/8a5254ba82e5440c9b8256fb34154e5a/en-ny-statistik-over-hushallens-tillgangar-och-skulder-sou-202251.pdf
Tråkigt med tjänstepensionsfonderna som fallit typ 10% + att de gröpts ur ytterligare 10% av inflationen.
Problemet med tillgångssidan är att den ofta inte är likvid – pensionssparande, bostäder osv. Går inte att använda för att lösa skulder.
Som tur är har vi definierat om BNP ganska rejält och blåst upp siffran artificiellt, annars skulle det se betydligt värre ut.
Inte alls. Det är bara väldigt skevt fördelat i sverige. Staten är väldigt rik och den enskilde medborgaren relativt fattig.
–
De välståndsmätningar som görs där vi mäter exempelvis tillgångar mot skulder visar hur fattiga vi egentligen är.
–
Att staten är rik är inte så konstigt, halva BNP är staten.
När staten är rik och folket fattiga så är det ta mig fan statens ansvar att sköta sin del väsentligt mycket bättre än nu. Och när folket drabbas så får staten ställa upp. “Kompensera” som någon föraktfullt kallade det.
Problemet med det resonemanget är att “staten”, ja det är du och jag. “Statens pengar” är dina pengar och mina pengar. Antingen nu eller framgent, genom beskattning eller belåning.
Det finns inget abstrakt “staten” som existerar skilt från allt annat i ett land.
Sen kan man ha olika åsikter om vilken fördelning som ska gälla mellan påtvingat ytterst genom statens våldsmonopol, och valfritt men man får stå sitt kast om man själv valt att stå utanför. Den debatten saknar jag tyvärr i alldeles för hög grad i Sverige.
På ett filosofiskt plan så är det ju så, men rent praktiskt så skulle jag vilja påstå att det du inte förfogar över äger du inte, eller har iaf ingen nytta av.
Sen är “staten” inte något abstrakt, utan det är en komplex organisation som i stor mån har egna intressen som inte alltid är direkt kopplat till medborgarens vardagsproblem.
“Not your keys, not your crypto”, typ.
Nja… lägger vi ihop hushållens, företagens och den offentliga sektorns realiserbara tillgångar (dvs. inte t.ex. fastigheter) och skulder så får vi ihop vår balans gentemot utlandet. Eftersom Sverige så gott som varje år har ett bytesbalansöverskott så har vi över åren byggt upp en gigantisk nettoförmögenhet. En stor del av detta ligger i våra pensionsfonder. När vi lånar pengar till huset lånar vi i praktiken av oss själva. Men självklart finns pensionsförvaltarna och bankerna däremellan och tar bra betalt för att vi ska kunna få tillgång till våra egna pengar. En idé som förts fram är att man ska kunna lägga in sin fastighet i sitt pensionsspar istället för fonder. Då skulle man kunna använda sina pensionsavsättningar till att amortera på villan och när man går i pension (eller långt innan dess) så har man inga skulder. Självklart får sådana idéer bank- och försäkringslobbyn att gå i taket.
Är så fruktansvärt trött på dessa människor. Är det verkligen ekonomiskt trygga personer som skriver detta? Min uppfattning är att de som klarar sig bra håller sig borta från kommentarsfält i allmänhet.
Gå in på Facebook och ta t.ex. Ny teknik. Skriver de om fussionskraft, elbil, vindkraft, ellastbilar så översvämmas kommentarsfältet av dessa människor. Finns ingen nykterhet alls i kommentarerna.
Vi har haft elbil i några år nu. Började med hybrid och just känslan av tystheten när förbränningsmotorn inte gick var det som gjorde att vi köpte en elbil. Inte för miljöns skull, inte på grund bränslepriserna. Enbart av komfort. Nej jag kör inte tesla utan tyskt.
Jag frågade sambon här om dagen. Skulle du vilja byta till förbränningsmotor om det blir dyrare att köra elbil än en förbränningsbil? Svaret var nej aldrig.
Tystheten i bilen, aldrig behöva åka och tanka, service först efter 2 år. Så många fördelar.
Vi åker på semester i Sverige 2-3 gånger per år och visst är det lite jobbare att behöva stanna och ladda men övriga året väger upp. Skulle jag åka 40-50 mil per dag skulle jag förmodligen ha en förbränningsbil men gemene man gör inte det. Inte ens de som bor i Norrland.
Vill du ha en V8 jänkare eller sportbil kommer du kunna ha det under lång tid framöver. Ingen kommer att ta den ifrån dig eller göra det olagligt att köra. Inte ens MP skulle lyckas med det.
Tänk om alla bara kunde ha lite öppnare sinne. Se att det faktiskt blivit bra mycket bättre över tid och att utveckling sätt till helhet är bra. Vi gör klavertramp och felsattsningar men det ingår liksom. Vågar man inte göra fel så kommer vi heller inte utvecklas framåt.
Angående kärnkraft (jag tycker också det var dåligt att lägga ner den) så nämns ingenting om att efter Fukushima så var väl majoriteten av befolkningen i Europa emot kärnkraft? Ingen politiker vågade satsa på det i många år efter olyckan. Någon som vet hur opinionsläget såg ut i åren efter Fukushima?
Angående det sistas stycket:
Obegripligt. Fukushimaolyckan ändrade inte på att kärnkraft är den absolut säkraste elproduktionsformen. Varför förstår inte gemene man det? Det måste vara något allvarligt fel på vårt utbildningssystem när demagoger kan inbilla en majoritet av befolkningen något annat.
Är så fruktansvärt trött på dessa människor. Är det verkligen ekonomiskt trygga personer som skriver detta? Min uppfattning är att de som klarar sig bra håller sig borta från kommentarsfält i allmänhet.
Gå in på Facebook och ta t.ex. Ny teknik. Skriver de om fussionskraft, elbil, vindkraft, ellastbilar så översvämmas kommentarsfältet av dessa människor. Finns ingen nykterhet alls i kommentarerna.
Vi har haft elbil i några år nu. Började med hybrid och just känslan av tystheten när förbränningsmotorn inte gick var det som gjorde att vi köpte en elbil. Inte för miljöns skull, inte på grund bränslepriserna. Enbart av komfort. Nej jag kör inte tesla utan tyskt.
Jag frågade sambon här om dagen. Skulle du vilja byta till förbränningsmotor om det blir dyrare att köra elbil än en förbränningsbil? Svaret var nej aldrig.
Tystheten i bilen, aldrig behöva åka och tanka, service först efter 2 år. Så många fördelar.
Vi åker på semester i Sverige 2-3 gånger per år och visst är det lite jobbare att behöva stanna och ladda men övriga året väger upp. Skulle jag åka 40-50 mil per dag skulle jag förmodligen ha en förbränningsbil men gemene man gör inte det. Inte ens de som bor i Norrland.
Vill du ha en V8 jänkare eller sportbil kommer du kunna ha det under lång tid framöver. Ingen kommer att ta den ifrån dig eller göra det olagligt att köra. Inte ens MP skulle lyckas med det.
Tänk om alla bara kunde ha lite öppnare sinne. Se att det faktiskt blivit bra mycket bättre över tid och att utveckling sätt till helhet är bra. Vi gör klavertramp och felsattsningar men det ingår liksom. Vågar man inte göra fel så kommer vi heller inte utvecklas framåt.
Angående kärnkraft (jag tycker också det var dåligt att lägga ner den) så nämns ingenting om att efter Fukushima så var väl majoriteten av befolkningen i Europa emot kärnkraft? Ingen politiker vågade satsa på det i många år efter olyckan. Någon som vet hur opinionsläget såg ut i åren efter Fukushima?
Utmärkt formulerat. Bokmärker för husbehov.
Ibland orkar man bara inte…
Men vi som har blivit komplett dumförklarade av varenda människa i åratal för att vi inte velat köpa hus till 95% belåningsgrad. När skall vi få en ursäkt? Folk har skrattat rakt ut åt oss och nu skall man försöka känna empati när man fortfarande är sårad.
Fast vi har haft fel betydligt längre än vi har haft rätt 🙂
Bra inlägg.
Vill vi ha poliser, soldater, undersköterskor och förskolefröknar behöver vi stötta dem så gott det går.
Rekryteringsproblemen till samhällsviktiga yrken breder ut sig, det går inte längre att locka enkom med Florence Nightinggale eller ’för kung och fosterland’.
För övrigt finns inga ’mina pengar’. Politikerna bestämmer vilka pengar du får behålla och marknaden vad värdet är.
Pengar är en vara som alla andra, så att priset bestäms av en marknad är inte alls märkligt. Tyvärr är marknaden för pengar imperfekt, i och med att vi har riksbanker.
Med ditt sätt att resonera finns inte “min egendom” heller.
Ja, vårt monetära system är det leriga sluttningen som hela vårt globala samhälls-hus är byggt ovanpå. Inte konstigt att det går åt helvete ibland när det regnar trots arkitekternas och byggherrarnas bästa försök att stabilisera huset.
Politker bestämmer inte mer än vad folket låter dem bestämma. Vilket är bra då det sätter stopp för socialisternas tokerier.
Socialisternas och kapitalisternas*
Socialisterna är värre. Mycket värre.
GOBB, Rikki,
Inget av era inlägg motsäger det jag skrev.
Det var inte ett motargument, utan en komplettering.
Naturligtvis behöver vi fler anställda inom vissa arbetsfält inom offentliga yrken. Det är väl rätt uppenbart när små bortfall av resurser pga sjukdom eller liknande orsakar problem. Mer resurser behöver tillföras inom vissa områden för att saker skall fugnera. Men då kan man inte föra en politik som innebär att möjligheten att göra dessa tillskott försämras.
Däremot kan det förtydligas att politikerna kan inte bestämma hur de vill. Vilket som sagt är bra.
Checks and balances.
Men det innebär också att det finns begränsningar vad politiken kan genomföra vilket också bör belysas.
Köper det.
Och håller med om att politiker varken har, eller bör ha absolut makt.
Men en del av äganderätten har vi genom ’samhällskontraktet’ gett upp.
Finns en substantiell andel av befolkningen (inklusive många här på bloggen) som anser att just soldater inte ska vara annat än slavarbetskraft (värnpliktiga).
Att varna kan lätt missuppfattas, mer eller mindre medvetet, som att man helt enkelt är avundsjuk på någon annans livsstil. Då är det lättare att hålla tyst.
Att stora grupper valt att leva över sina tillgångar (ja, det har man faktiskt gjort om man tagit onödigt stora lån i syfte att kunna “keep up with the Joneses”), visar kanske inte nödvändigtvis på att det är det ekonomiska tänkandet hos människor som fallerat, eftersom man utgått från de data man haft tillgängliga och agerat rationellt efter egen förmåga utifrån dessa (även om gruppsykologi naturligtvis också är en bit i förklaringen); snarare är det ett tecken på att samhällets värden förändrats i en dålig riktning.
Kanske är det dags att börja läsa Aesopos’ fabel om myrorna och gräshoppan för daghemsbarnen. Vi har gått från att vara ett samhälle av arbetande myror till en gräshoppssvärm som drar fram i än den ena riktningen, än den andra och ödelägger allt i sin väg.
Jag skulle vilja påstå att även många med en hygglig lönenivå, två arbetande och utflugna barn i eluppvärmd villa tvingas vända på slantarna och justerar ner temp, en kollega nämnde att grannen var ner 15-16 grader inomhus.
Energikostnaden idag är samhälles och industri hot, inte minst om vissa länder antar typ Beken modellen.
Enligt uppgift ligger Polen på 2-ish SEK, vad bakas det skånska brödet då tro??
Kollar du historiska priser på Nordpool kan du se att de mycket riktigt ligger runt 130-350 eur/MWh
Men de har också legat konsekvent på dessa nivåer år tillbaks i tiden, där vi i Sverige haft 40-öres el periodvis även i SE3/4. De har alltså över tid haft högre kostnader än vi.
Sen ska man inte glömma att utsläppen från polsk elproduktion är nära kilot CO2/kWh emedan i Sverige ligger den närmare 20 gram CO2/kWh. Alltså 50 gånger större miljöbelastning, även om elen är billig är det knappt man vill ta i det med tång.
Själv skild. Hyr lägenhet.
Samma med min särbo.
Dyrt leva ensam med barn. Har ändå bra lön och klarar mig bra.
Trodde hyra var ”smart” i kommande lågkonjunktur. Men inte visste jag de skulle höja just hyran 10%.
Kommer bli en tuff period framöver.
Ändå varit ganska försiktig och vägrat låna till ny bil och dyr bostad utan amortering i tidigare äktenskap. Vet många som nu sitter med hus utan att de amorterat en krona.
Hade aldrig kunnat tro det skulle smälla till så här :-(. Speciellt inte elpriset. Känns helt sjukt. Och borde klassificeras som ocker!
Jag amorterar inte heller, utan väntar på att inflationen ska äta upp min skuld som är låg och räntan bunden ett tag till. Däremot är jag orolig utifall kompisen i det andra huset på tomten blir allvarligt sjuk eller t o m dör. Ett ömsesidigt testamente finns, plus ett gemensamt bankkonto och en fullmakt utifall en av oss skulle hamna på sjukhus under en längre tid, så kan den andra av oss skicka räkningarna till banken för betalning. Det blir annars tufft ekonomiskt om en person ska betala alla räkningar samt den dyra elen.
Hyra/köpa beror väldigt mycket på var och när. Just nu är nog trots allt hyresgästen vinnare totalt sett, priserna sjunker rejält på sina håll, kolla exv lägenheter i Göteborg.
Smart att inte låna till absolut allt, även när det erbjuds. Köpte bil nyligen, och säljaren tjatade om lån trots att jag var rätt ointresserad. Skippade lånet och är rätt nöjd med det, ger en månadskostnad mindre och en positiv känsla varje gång jag ser bilen att den faktiskt är betald och nu kostar väldigt lite i drift. Den egna ekonomin blir fantastiskt mycket mer motståndskraftig mot energipriser och annat elände om så lite som möjligt går iväg i räkningar varje månad.
Är helt övertygad om att majoriteten svenskar lätt klarar att köpa allt nödvändigt utom just bostad kontant, även om banker och andra försöker få det att låta annorlunda. Kolla det amerikanska systemet där halva befolkningen sitter så jävla fast i sina lån att de inte klara några extra utgifter alls, de kan betala 15% i ränta på en jättesköldpaddor på kreditkortet + 4-8% på billån, studielån etc etc, jmf med syd och Centraleuropa där man inte har traditionen att låna till konsumtion alls. Vilket blir mest resistent i kristider?
Stavningskontrollen tyckte det var ett utmärkt läge att infoga det alltför sällan använda ordet ”jättesköldpaddor” där.
Puh! Jag har för mig att jättesköldpaddor är fridlysta. Vad skall det vara?
😂. Jättesköldpaddor. Så. Första gången jag skrivit ordet!
Jätteskuld ska det vara. Förståeligt misstag, de orden används ju ofta i liknande sammanhang.
10% ökning var väl inte så farligt? Min BRF höjde med 25%. Men då är iofs allt man behöver fram till lägenheten inkluderat i det; el, vatten, värme, sophämtning och tom internet.
I goda tider är det få av ens vänner som vill lyssna på en domedagspapegoja, det är den krassa sanningen.
Man får inget gehör om man klämtar med klockorna och pratar om att slutet är nära. Varje tillfälle som naturligt erbjudit en öppning för samtal om energieffektivisering, boende, ekonomiska placeringar och hit hörande faktorer har jag försökt att ta till vara på. Avrått från planer på öppna planlösningar eller öppet upp i nock då det är svårt att hålla varmt billigt. Avrått från att bosätta sig så att man skaffar sig ett stort transportbehov, oavsett vad för boende man drömmer om. Talat mig varm för redundanta värmekällor som kaminer och vedspisar. Solceller och egen inkomst från el. Avrått från att låna så mycket som banken maximalt tillåter.
Men till slut faller det oftast på att folk inte inser värdet av prepping innan det är för sent. Man väljer hellre lägga pengarna på feta bilar, glansiga kök och uppvärmda spa-bad. Det ger den omedelbara feedback vi har lärt oss att kräva i nutiden. Att preppa och minska sina kostnader ger ingen feedback i stunden, knappt ens när skiten långsamt mal in i fläktbladen. Känner nu bara sorg för utvecklingen och alla öden runt om.
Om man över huvud taget skall kunna nå fram till någon, så går det inte att dra igång en lång utläggning om konjunkturcykler, bomarknadsfundamenta eller kommande prisutvecklingar på finita resurser; det är nödvändigt att som du försökt göra att gå in på praktiska frågor och utveckla resonemangen därifrån.
Själv har det känts hopplöst när jag försökt. Det tolkas lätt som att man är missunnsam när man ifrågasätter varför någon väljer att t.ex. helrenovera ett fullt fungerande kök trots att slitaget kan förväntas vara högt med flera mindre barn i familjen, eller varför lägga ut lånade pengar på en fabriksny bil vartannat år när man är högt belånad på flera fastigheter (riktiga exempel). Eller för den skull, varför kosta på svindyra semesterresor och medlemskap i golfklubb, när man inte äger sitt hem ens till hälften?
Så jag säger inte “vad var det jag sade?”, eftersom det var ganska länge sedan jag ens iddes försöka påverka någon, utan i stället försökt föregå genom gott exempel. Så jag lever enkelt men skuldfritt och är nöjd med små utsvävningar.
Jag är inte skadeglad, utan snarare bekymrad för vad som kommer att ske framöver. Det är alltid värre att ha mycket och sedan förlora det, än att ha så att man klarar sig och vara nöjd med att sitta i orubbat bo. De som jämrar sig nu, när kommer de att börja skrika och söka syndabockar? När kommer efterskänkta lån till medelklassens barnfamiljer? När kommer straffskatt på vedspisar och förbud att ta ut ved från egen mark? När kommer expropriationen av jord- och skogsbruksmark, för att ingen skall ha möjlighet att klara sig på egen hand, utan att vi alla skall ha det mediokert tillsammans?
Det är i grund och botten en konsumistisk medelklassbubbla som fört oss till dit vi befinner oss och jag tror att vi alla skulle må bättre av en låg konsumtionsnivå.
@Krapola
Känner igen mig i det du skriver. Jättesvårt att nå fram till folk i goda tider. Man blir en “party pooper”. Vi har ju också haft det tryggt och bra i Sverige länge och riktigt dåliga tider är någonting abstrakt för de flesta. Vissa av oss har direkta eller indirekta erfarenheter av sämre tider och har kanske tänkt och handlat annorlunda.
Men att förändringen till det sämre skulle gå så fort var nog få beredda på. Många får det svårt nu och de som redan hade det svårt, blir oerhört utsatta. Och hur nästa vinter kommer att bli, eller nästnästa, vågar man knappt tänka på.
+1
“Men att förändringen till det sämre skulle gå så fort var nog få beredda på.”
“I goda tider är det få av ens vänner som vill lyssna på en domedagspapegoja, det är den krassa sanningen.”
Mmm. Jag har tjatat om faran med nedläggningen av vår kärnkraft i många år. Och folk tycker mest att man är jobbig och slutar lyssna på en. Så jag har gett upp och bara gnällt ibland när trycket i min skalle blivit för högt.
Och jo, jag är snål, jag har inte belånat mig över öronen, jag har låtit bli att amortera de senaste åren och istället lagt pengar på hög som buffert för just en dag som idag, jag kollar ICAs erbjudande varje vecka och köper bregott för 40 kronor istället för 70 kronor paketet. Jag har ett badrum som “nått sin tekniska livslängd” som det står så fint i besiktingsprotokolloet och som jag skulle behövt göras om sen jag flyttade in för två år sen. Jag kommer personligt klara mig genom den här krisen även om det svider som fan och jag får skjuta på saker som nödvändigt underhåll.
Men inte fan är jag skadeglad. Jag är mest förtvivlad över hur Sverige har schabblat bort ett välfungerande elsystem och vad konsekvenserna kommer bli för industrier och privatpersoner här i landet. Jag är också rätt förtvivlad hur politiker som Tovatt slipper ta något som helst ansvar för vad de har gjort.
Precis. Även om du skött din egna ekonomi väl så kommer du indirekt få lida och betala för andras ansvarslöshet och naivitet.
Är väl bloggaren som skrivit några gånger att när krisen väl slår till så har man vad man har, då är det för sent att förbereda sig?
Jag har själv fått “man måste ju leva också” tillbaka vid ett antal tillfällen när jag försökt lyfta sådant som försiktighet eller att man kan ta mått och steg för att minska sin egen utsatthet och risk. Till slut tröttnar man, och gör vad man kan för att se om sitt eget hus (bokstavligt och bildligt).
När det gäller Ukraina så har jag varit “lyckligt ovetande”. Det har varit ett land i periferin som jag inte tänkt så mycket på förut eftersom jag inte haft några kontakter med landet och aldrig varit där. Nu i efterhand så borde jag brytt mig mer men så är det inte. Det enda jag kan göra nu är att skicka dit lite pengar och har även petat på företag i min närhet så att de hjälpt till på andra sätt. I övrigt så försöker jag väl mest skriva något på facebook ibland för att påminna vänner om att invasionen fortfarande pågår och att Ukraina fortfarande behöver stöd. Och säga emot när något skriver något för korkat som att Ukraina borde börja förhandla eller att vi ska sluta skicka stöd till dem.
Tack.
Kan väl inte direkt påstå att jag förutsåg precis detta men har ända sedan uppväxt under ganska knappa förhållanden aldrig känt mig bekväm med att skuldsätta mig för mycket. Det känns helt enkelt inte bra att leva ur hand i mund och inte ha en buffert för oförutsedda utgifter. Detta har ju länge varit ett förlorarkoncept då man missat en del i t ex bostadsutvecklingen. Nu har jag inte gått lottlös och klagar inte. Nu känns det skönt med min “strategi” men det beror verkligen inte på att jag är synsk.
Däremot har jag lite empati för en relativt välmående medelklass som nu kräver kompensation för alla fördyringar samtidigt som de tidigare hävdat att de sämre bemedlade hade sig själv och skylla och bara skulle behöva ta sig i kragen för att ta sig ur sin situation.
Skillnad på att själv gjort rätt och vara glad för det, kontra att vara skadeglad över att andra misslyckats. Man får definitivt vara nöjd om man gjort rätt, men man ska inte hacka på andra efteråt.
+1
Jag kan förstå att de som varnat år ut och år in om att inte belåna sig för högt och blivit utskattad som en föråldrad dinosaurie som inte hänger med sin tid nu känner någon slags upprättelse. Jag är nog en av dessa. Men jag känner fan ingen skadeglädje, det är småaktigt och första steget mot ondska. Har en del kollegor och vänner som svettas nu och de förtjänas en utsträckt hand. Inget annat. Men inga diskussioner i RL har någon visat några elaka tendenser i mina kretsar. Internetforum brukar locka fram människors även goda människors sämsta sidor.
Så jag håller ju i grunden med dig, men vill nyansera kontexten lite.
Absolut ingen skadeglädje från mig.
Helt enig. Jag och min bättre hälft har varit eniga att låg skuldsättning är att föredra för maximerad kapitalavkastning.
Det är möjligt att det räknemässigt varit mer optimalt sett till pengar att gå all in på börser osv men samtidigt måste man ha ett mentalt lugn så man kan hantera förändringar. Eller leva som om det inte finns en morgondag.
Vi har haft tur helt enkelt denna gången. Får se hur länge den varar.
Memento Mori.
Skitbra skrivet!
Själv har jag den åldern att jag har upplevt höga berg och djupa dalar. Känner verkligen med de barnfamiljer och fattigpensionärer som kommer drabbas hårt nästa år. Tänker ibland på LW:s bok ”Fallet”, som till viss del beskriver det vi går igenom.
Sant! Skadeglädje är inge vackert. Jag har varit bekymrad länge och uppmanat till försiktighet, med konsekvens att jag betraktats som dysterkvist av omgivningen. Det är snarare plågsamt att få rätt än glädjande.
+1
Instämmer helt.
Tillägg:
Jobbar man med människor inser man även att olyckor sällan kommer ensamma. Det finns individer som startar livet med enorma svårigheter att överkomma.
Annorlunda uttryckt: det finns gott om goda och onda spiraler i livet.
Att vända en ond spiral (genom beteendeförändring) är bland det svåraste, men mest värdefulla, man kan ta sig för.
Alla vuxna måste ta ansvar för sig själva, men rätt stöd i rätt tid är troligen bland det mest kostnadseffektiva man kan tänka sig.
Bostadsbubbla som spricker, ras på börsen, elbrist som blir långvarig och inflation som äter upp löner och besparingar. Och snart betydligt högre arbetslöshet pga annalkande lågkonjunktur.
Det är få förunnat att ta sig oskadda igenom nåt sånt här.
Det självgoda ”vad var det jag sa?” har yttrats då revanschlustan varit alltför påtaglig, speciellt maa Rysslands anfallskrig. Skammen, som självgodhet vanligtvis följs av, medför gör ju att korrigering sker ganska snabbt och i god omfattning.
Men. De som gång på annan häcklat de fåtal av oss som gnetat på. De som vägrar lyssnat på logik utan vidare ökat sin skuldsättning i sina stora villor, dyra semesterresor och tre bilar – trots sina medelmåttiga inkomster.Där han jag obefintlig empati. Då sitter jag hellre på toppen (nåja, en bra bit avklarad) av din karriär och känner dig präktig, men samtidigt medveten om att jag är en jävla anekdot och specialfall.
Jag har då stor empati för de enskilda som drabbas, trots att jag verkar vara i en liknande ekonomisk situation som du. Jag kan knappt tänka mig vilken oerhörd klump i magen det måste vara att se att räkningarna börjar överstiga inkomsterna. Att se ett lågt sparkapital bli allt lägre månad för månad och känna en oerhörd oro inför elpriserna under vintern. Kommer banken att ta huset? Kommer en exekutiv försäljning ens täcka lånet?
Kan du inte tänka dig skammen i att behöva fråga föräldrar eller vänner efter pengar för att du inte kan ta hand om din familj ekonomiskt? Misslyckandet som du skulle känna?
Nej, jag känner med dem. Även om de topplånat huset för att åka till Thailand så gör jag det. För de är människor som lider. Det spelar inte någon roll om de fallit på eget grepp eller fattat korkade ekonomiska beslut.
Leif Östling sade för några år sedan; “folk borde vara mer oroliga. Tänk om pengar tappar sitt värde.” Jag uppfattade det som att han menade att pengar skulle tappa sitt värde helt och eventuell handel bedrivas på annat vis. Sådan buffert är svår att bygga upp för hela befolkningen.
Har ni hört talas om sedelklippning? I Finland fanns rädslan kvar långt efter krisåren, under och efter krigen. Rykten om en förestående ny sedelklippning florerade så sent som på 70-talet i Helsingfors och folk tog ut sina besparingar och hamstrade till max. Min morsa ville en gång skicka mig till stan för att panikhamstra.
https://www.suomenpankki.fi/sv/medier-och-publkationer/nyheter/2020/ny-bok-om-sedelklippning/
Bara att erkänna att LWs känga är en skrevspark mot vad jag skriver. Kritiken stämmer att jag är Kapten Efterklok.
(Obs ingen ironi)
Det är alltid annorlunda den här gången. Det är därför ingen såg det komma, åtminstone inte på det här sättet och den här gången.
Tror alla som följt bloggen de senaste åren har anat att det skulle komma. Känner mest sorg över att en del inte lyssnat på varningssignalerna.
Skadeglädje har jag inte för de som hamnar i träsket, men i en del specifika fall får jag erkänna att jag inte hyser full empati. Tyvärr måste en del hamna på botten för att förstå.
För min egna del är denna blogg en viktig del i att jag själv känner mig bra förberred inför krisen vi har nu. Det är bara att tacka Lars för det!
Man bör icke förväxla skadeglädje med sensmoral.
OT
Hur fan kan man skjuta schimpanser i Sverige som är så proppmätta att de inte rör sig.
Annat var det i Asien där aporna halt utsvultna matades av turisterna och hur förklarar man för en hungrig apa att deras matportion har de just ätit upp?
Är det här någon nyhet jag missat eller en popkulturell referens?
Vuxna schimpanser är aggressiva och farliga, absolut inga gosedjur. Antar att du menar de som rymde från Furuvik?
Ja det är de förrymda (numera avrättade (ber om ursäkt för ordvalet)) schimpanserna jag syftar på.
Är verkligen schimpanser från en djurpark per automatik dödsmaskiner? I naturen flyr de människor så länge de inte blir inträngda i ett hörn. Förutsätter även att de inte var uthungrade.
Man saknade bedövningsampuller ??
Man hade säkert outsourcat bedövningsskytte och hade ett fint intyg att visa upp på att leverantören hade rätt värdegrund. Man fick ju ta in skyttar för dödandet så man hade inte ens egen utbildad personal. Det är så det ser ut numera. En spegelbild av Sverige.
Hur i helvete kan man ha schimpanser i fångenskap med gott samvete? Jävla idioter är för snällt att säga om dem som driver det där koncentrationslägret för djur.
Och att skjuta schimpanser som har tagit sig ut ur sin bur men fortfarande är kvar på koncentrationslägrets områden visa prova på en svagsinthet bortom alla proportioner.
Tar mig friheten att återposta mitt sista inlägg från förra ekonomiska tråden.
Min uppfattning är att södra sverige byggde tidigt vindkraft och majoriteten av verken är låga, under 50 m tornhöjd.
Nu ser det ut som om man börjar byta ut verk mot högre och effektivare.
Infrastrukturen för anslutningen finns och avstånden att byta anslutningar med högre effekt är korta.
https://www.placera.se/placera/telegram/2022/12/14/vestas-wind-systems-vestas-far-order-pa-59-megawatt-i-sverige.html
Riktigt bra skrivit, och håller med slutklämmen “jag är förbannad på empatilösa människor”.
Du får gärna skriva ett till inlägg på samma tema, nämligen att folk har slutat försöka förstå varandra. Det är lättare att tolka allting bokstavligt, att inte låta nån ha minsta fel i sak trots att grundtanken är god, att sätta in folk i fyrkantiga lådor (rasist/kommunist, miljötaliban/klimatförnekare osv) och att försöka vinna debatter istället för att försöka lära sig av diskussioner.
Mer empati åt folket!
Kan tillägga ett historia ur verkligheten. Jag och @Rikki har haft en del duster här i kommentarsfältet. Vi är väl fortfarande inte överens speciellt ofta men verkar ha uppnått någon typ av respekt för varandra. Om det beror på att hen eller jag eller båda mjuknat låter jag vara osagt. Se där, en solskenshistoria.
Mjuk vet jag inte om jag är, men jag lyssnar på de som skriver bra saker även om jag inte är enig fullt ut.
Ingen kan ha rätt i allt.
Och det gör du och har min respekt.
+1
När det gäller bostadsbubblan (höga prisnivåer pga de långvariga lågräntorna) ska man komma ihåg att för den enskilde har det egentligen inte funnits mycket till val.
Har man bott i Stockholm (med ej fungerande hyresmarknad) så har det tyvärr inte varit möjligt att välja lägre bostadspriser och högre ränta. Det är klart att man förstått att priserna är väldigt höga givet ränteläget. Men vad ska man göra?
De flesta har fått finna sig i att betala höga priser för boendet i lågräntelägets era.
Vad var det egentligen som sa att räntorna skulle chock-stiga på kort sikt? Inte var det bankerna eller övriga aktörer på de finansiella marknaderna iallafall (som nog får betraktas vara den samlade expertgruppen på ämnet).
Åtminstone jag räknade med ett par år till med relativt låg ränta för att möjliggöra en väsentlig amortering. Så blev det inte…
Jo man kan knappast anklaga folk för att de missade det som även Riksbanken missade. De flesta har köpt en bostad för att få någonstans att bo och efter 2015 har tomma kommunala hyreslägenheter blivit mycket svåra att få tag i på de orter där det finns jobb.
Letade redan i december (när det var tydligt att börsen skulle vända) efter banker med längre bolån än 10 åringar, t.ex. Danske hade haft 20 årigt tidigare men det var visst nedlagt. Lite goddag yxskaft att ringa runt som en idiot och vilja binda ränta så länge.
Slutade med att jag band huslånet halva 4 år och halva 10 år i början på året när börsen faktiskt vände. Såg 10 år som en försäkring för en utdragen recession med en trots allt begränsad nersida. 4 år med devisen att om räntorna sticker ordentligt finns det en möjlighet att man vänder på ränteskutan för att inte haverera totalt, siktade in det runt 2024-2026.
Sen är det ju helt omöjligt att vara en “contrarian” runt fikabordet så jag har lärt mig att hålla käften.
Samma i Göteborg, jag köpte min första bostadsrätt för några år sedan efter avslutade studier. Flyttade från studentlägenheten och bodde i några olika andrahandslägenheter först men det är inte hållbart, det ä oekonomiskt och stressande. Jag var mellan 3-5 år bort från att få ett förhandskontrakt lite beroende på vilken kvalité av lägenhet jag kunde nöja mig med. Ta miljonlån och köpa lägenhet eller flytta till annan ort och söka nytt jobb var typ de enda realistiska alternativen.
Lockades till bloggen för 10+ år sedan av ränteavdrags skepsis, borde vara moms på räntor, degen ska in. Att tjänsten lån är moms fria är en ren subvention av bankerna.
Var på F5 sista flygdag (såg JAS i luften för första gången) o förundrades över vilket anorektiskt framtida flygvapen detta indikerade. Ingen dedikerad utbildnings flottij…
Ingen som lärde sig något av 1925 års försvarsbeslut fråga jag vid fikabordet. Krigshätsare, inte realist blev svaret från alla utom P18 reservaren (Centurion putonchef). Centurion mod o KP bilar hade suttit bra i UA nu, splitterskydd är aldrig att förakta. Vad var det jag sa!
“Att ha rätt i fel tid är den största synden” Robert A Heinlein.
Att du hade fått betala momsen och inte banken spelar ingen roll?
Bankerna hade jublat om finansiella tjänster belades med moms. Liksom revisionsbyråerna.
Det hade med nästan omedelbar effekt gjort finansiella tjänster till en lyx som bara de som bolagiserar sig själva hade kunnat ha råd med.
Det hade hållit nere prisexpansionen (inflationen) på tillgångar som t ex bostäder. Vilka andra tjänstesektoreer tycker att moms hade varit en skänk från ovan?
Då tillhör sverige ändå onte de som kommer drabbas värst.
Konsekvensena av nedstängningarna, rysslands krig mot ukraina och sanktionerna mot ryssland har vi bara ännu sett början på.
Värst (som vanligt) kommer det bli i afrika, men vi kommer sannolikt se svält lite överallt och denna gång kommer inget band-aid hjälpa, för det kommer helt enkelt inte finnas mat till alla.
I vissa lägen är pekpinnar befogade även om de såklart inte behöver övergå i skadeglädje. Under de senaste 15 åren är det många som har köpt ny bil vart tredje år och lånat på huset utan att för den delen amortera mellanskillnaden innan nästa bil ska inhandlas. Köpt båt, semesterresor och annat som normalt inte ska belasta ett villalån. Även om de flesta (inkl jag) inte såg att räntorna någonsin skulle gå upp såhär fort så är det ändå ett beteende som en normalt funtad person borde förstå inte är hållbart i längden. Många har satt sig i en jobbig situation pga ren oförsiktighet. Men det kanske ska slå tillbaka på bankerna som helt enkelt inte ska godkänna ytterligare belåning om man inte kan styrka t ex en renovering eller ett byte av värmepanna.
Sen är det kanske inte de som mår dåligt idag som har haft ovanstående beteende. Det kanske är de som fortfarande har marginaler som lånar till allt.
Min kompis anklagar mig ständigt för att vara en dysterkvist, domedagsprofet och skadeglad. Hans släktingar är köpglada och en köpte nyligen en sommarstuga för ett par mille och en dyr dressyr-häst för 100.00 kr. Kort därpå blev hästen halt och veterinären konstaterade en skada på en sena inuti hoven. Det blev dyrt och besvärligt att låna en bil med dragkrok, koppla på hästsläpet efter bilen och åka till hästveterinären på andra sidan av stan för regelbundna kontroller med dyra röntgenbilder. Det blev gigantiska veterinärräkningar, men hästen tillfrisknade ett tag, tills ett nyupptäckt benbrott visade sig nyligen. Nu kräver dessutom dottern i familjen en egen häst. Vilket elände! Jag har knappt sagt någonting!
Kan nog bara hålla med bloggaren. Brukar skoja att jag fick hela dosen av de småländska generna i släkten.
Svider lite granna nu när vi har 20 st. markvärmemattor påslagna dygnet runt på jobbet pga. schakt arbete, måste utföras nu då inkommande vatten läcker.
Men för att gå till elkrisen, stora pipan i vårat värmekraftverk ryker just nu och det innebär att de har fått order om att producera el. Märker även att framledningstempen har ökat 10-15C.
Villa köpt 2021. 20000 kwh/år. Föräldraledighet. Visst biter det i skinnet, det gör det. Man känner att man lever.
Samtidigt, barnen måste ha en vettig skola och uppväxtmiljö och då finns det inget annat alternativ.
Så är det. Många av oss har barn och måste anpassa oss efter det. Måste själv skjutsa barnet långt varje dag till närmaste fungerande skola, vilket gräver djupa hål i plånboken.
Rasmus:
Kan bara hålla med. Mycket kan man göra avkall på. Men att bo tillräckligt stort i ett tillräckligt stabilt område är extremt viktigt, och lär bli än viktigare.
Skall vi prova vara “förkloka också”?
Inte alla men många skulle nog fortfarande kunna skala ned och komma ut som någon typ av vinnare.
Om man exempelvis bott fem år i villan och haft en bra tid i den går det väl ofta att sälja med ordentlig vinst även om den gått ner 20% från toppen och i stället köpa det billigare huset eller lägenheten som var alternativet för fem år sedan. Och ha en sammantaget bättre ekonomi än om man köpt det billigare huset direkt.
Själv har jag (mest eftersom sura barn och respektivar ingår i ekvationen) inte självförtroendet att ge råd i frågan.
Det vi påverkas av nu är en stor kris och vi har ännu inte sett hur den spelat ut. Man kan ha gjort rätt och bundit räntan men har företaget man jobbar på gjort det? Samma med elen, du kan ha bundit men har företaget du jobbar på gjort det?
Många har gjort som alla andra och valt rörligt för att det varit billigast. Man har fattat det beslut som varit bäst med de fakta man själv känt till och haft erfarenhet av. Naturligtvis är de som är yngre mest exponerade eftersom de har lägre löner och mindre eget kapital.
Det är bra att komma ihåg att kriser inte drabbar alla lika. Ödmjukhet inför situationen är mest klädsamt.
Jag håller förstås med, och det är egentligen helt oavsett om man “varnat” eller inte. Att man varnat gör inte heller att det är okej att bete sig som ett svin.
Men sen tycker jag att man ändå måste se att det finns en annan sida av detta också, och det är att det trots allt begåtts misstag på individnivå (man kan inte skylla allt på politikerna). I stor skala dessutom. Hur ska man se till att det dras lärdom av det nästa gång? Där tycker jag att det finns utrymme att anse att den som exempelvis valt att åka till Thailand två gånger per år istället för att investera i att isolera vinden, amortera på lånen, eller installera värmepump, den får nog faktiskt stå ut med rätt så rejält hårda tider ett tag. Valet är gjort. Om man inte får ta konsekvenserna så lär man sig inget för framtiden heller.
Detta gör förstås inte att det inte är synd om barnen, och jag hoppas innerligt att det hela stannar vid att det blir “rejält jobbigt” för de flesta och att ytterst få drabbas av att behöva sälja sitt hus som man köpt dyrt på toppen, och sen stå med skulder för livet och medföljande sämre förutsättningar för barnen osv.
Tycker klokheten i LW:s tidigare kommentarer om att “bästa sparbössan är att ta hand om sin sambo på bästa sätt” med hänvisning till att så många separerar, är ngt som torde generera intressanta nya datingsidor i singel boendets paradis:
– Sökes; ngn som vill dela boende och matkostnader med mig, om tycke uppstår så är det ett pluss, men inget krav.
Tack. Väl rutet.
Jag är ärligt talat mest förbannad på politikerna som har satt oss i den här sisten. Med en klok energipolitik hade vi inte behövt ha någon energikris, och det har inte direkt saknats folk som har varnat. Men istället för att driva en vettig politik har man låtit skulderna skena och rakat in skattemedel, som sedan har bränts iväg på dysfunktionella energilösningar, subventioner till utländska elbilstillverkare, världens högsta bistånd och en migrationspolitik som har skapat enorma mängder problem. Och samtidigt har man jävlats med basindustrin genom att krångla till miljöreglerna bortom alla praktiska nivåer.
Vad ska man göra som vanlig svensk? Oavsett vad man gör så sitter man mer eller mindre i samma båt som andra. Nu går det bra för just mig som har en bra lön, fjärrvärme och rimlig belåningsgrad men jag är ändå arg. Det är så oerhört onödigt.
Min känsla oxå. Jag har alltid gillat att leva ganska enkelt och billigt, och fått ta emot en del gliringar för det, från dom som spenderat sista sekinen på stora hus & bilar. Så nu är det svårt att hålla igen.
Mest sur på Politikerna som förstört Sverige genom energipolitiken och invandringen.
Nu är det viktigt att kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Man kan både vara systemkritisk samtidigt som man inte gottar sig i andra människors olycka.
Själv är jag systemkritisk. Under finanskrisen 2008/2009 dog den globala ekonomin, men man räddade den tillfälligt med artificiellt låga räntor och enorma stimulanser. Nu kommer fakturan för detta vansinne.
Felet är inte hos enskilda människor, utan fega politiker och makthavare som för att få behålla sin makt och bli omvalda, har valt Business as usual istället för ansvarstagande ledarskap. Däremot, om man har varit intresserad och inte skaffat all sin information från massmedia, har man kunnat ta reda på hur allting egentligen står till med den riktiga ekonomin. Dvs den utanför börsen digitala pengar.
Bloggaren som är väl införstådd med peak oil, peak gas, peak everything m.m. vet vad det kommer få för konsekvenser i det längre perspektivet. Det blir förändring med en energifattigare värld som följd. Kriget i Ukraina har förmodligen skyndat på förloppet och gett oss en försmak av vad som komma skall.
Det finns ingen mänsklig rättighet som heter det “goda svenssonlivet” med Villa, Volvo och Vovve. Det är en väldigt liten del av världens befolkning som ens har den möjligheten. Vet man inte det är det man helt verklighetsfrånvänd och smått obildad.
Med det sagt, det är fullt möjligt att vara systemkritisk utan att vara en “empatilös människa”
Ligger mycket i det du skriver.
Jag slutade konsumera för några år sedan av klimatskäl, lägger i princip bara pengar på vin och restaurangbesök. Överskottet går till sparande efter flera år av amortering. Bor i ett övre medelklassområde med massa civilingenjörer och ser hur grannarna konsumerar prylar som de byter ut efter något år, nya bilar, senaste mopederna, flygresor till Thailand för 3 ton CO2/person et al.
Försökt prata med dem om deras ohållbara konsumtion men nu sitter de där med sina utespa som inte går att stänga av.
Att ha klimatfrågan som utgångspunkt gör dig ödmjuk och mindre egoistisk och du inser att prylkonsumtion varken gör dig själv eller planeten lyckligare. Att minskad konsumtion också ger dig möjlighet att amortera mer och/eller investera i hållbar energi är en bra hedge mot höga räntor och elpriser.
(Ja, jag inser effekterna om alla plötsligt skulle sluta konsumera annat än nödvändigheter, vin och restaurangbesök.)
+1
Ja LW har verkligen rätt! Det känns ju verkligen inte så kul att se ngn MP mupp i TV stå och säga att det hade varit smart att binda elavtalen förra året när samma person tidigare påstod att Sverige överproducerade el och inte var i behov av några kärnkraftsanläggningar…
Typ han….?
https://twitter.com/stegetefter/status/1295653538605957121?lang=ca
Trist att hamna i ”den perfekta stormen” för egen del, men jag befinner mig inte i en skyttegrav i Ukraina så jag har det bra.
Vad jag INTE förstår är detta med inflationen. Vi har slagits i 30år för att stävja inflationen vilket väl har varit bra på det stora hela. Men nu går energipriserna upp och DÅ skjuter inflationen i taket?!?!? Hur gick det till? Om nu energin är SÅ viktig, (det visste vi) så borde väl någon sett till att hålla dem i hampan likt man gör med bankerna. Vi tillåter dem att tjäna ohemula pengar på oss för de ses som ”systemkritiska”….vad gör då elproduktionen??
Jag tror energi och inflation är två olika grejer, även om energifrågan förstärker inflationen.
Inflationen beror, enligt min mening, på en kombination av problem i leverantörskedjor efter covid, utpumpade pengar under covid, Ukrainakriget och att västvärlden funderar på det vettiga att ha just-in-time från leverantörer från politiskt instabila länder.
LW har väl påtalat lite då och då att inflation (i den här storleksordningen) har vi haft länge, det är bara att det har varit på värdepappersmarknaderna och då har den setts som något “bra”. Realt 10-15% årlig avkastning på pensionssparandet… Nu jagar pengarna andra varor och då blir effekten en annan.
Ja vi får väl se det är en bit kvar till de 10% jag kalkylerar med att jag ska klara för att låna.. Och det har nog av alla ansetts helt befängt orimligt. Iofs har jag sträckt mig till 10% ränta + amortering så kan man fördela olika över tid och behöver inte bekymra sig över ränteförändringar. Men så bor jag i hyresrätt också.. Och den enda jag yttrat något skadegaltt till var en som hårt har kört med linjen att inflation ska betala hans lån, då kunde jag inte låta bli att tycka att han var på bra väg. Han muttrade något om höga elpriser, ja inflation.. var det väl..
Jag får nog säga att nu går bloggen också i bräschen för elkrisen och kommande trauma i form av utslagning och inte bara Ukrainakriget, många + för det 👍
Det kommer bli ett precis lika viktigt ämne för svensken framöver och den här bloggen och tråden är helt otroligt bra på att nysta upp frågor, komma närmare sanningen och gemensamt hitta lösningar, viktig terapeutisk funktion för de som nu får problem och behöver försöka hitta lösningar i något som ser olösligt ut.
Missade 90-talskrisen och är blott en simpel civilingenjör men från min plats på läktaren ser det ut som skarpt läge nu.
Mycket bra rutet Lars! Ja det är förbaskat lätt att vara efterklok i dessa tider. Hösten 2021 så prognostiserade både riksbanken och de stora andra bankerna att räntorna skulle ligga lågt på runt 1% under överskådlig tid. Vad ska en småbarnsfamilj i det läget göra? Säg att du vill ha hus när barnen är små och priserna bara ökar samtidigt som alla man bör lyssna på säger att det är lugnt, räntan kommer aldrig bli hög igen. Jag räknade med ett skräckscenario som vi just nu upplever när vi köpte hus förra året, och insåg att det lär vi klara, men det var också något som bedömdes som osannolikt. Den polykris vi ser nu var i princip omöjlig at spela på för 1-2 år sedan. På 90-talet var dessutom ränteavdraget av en helt annan kaliber, mellan 50-80%.
“I en skattereform 1990/1991 sänktes ränteavdraget till 30 %, vilket sägs vara en bidragande faktor till 90-talets finanskris. Nu när bostadspriserna är högre är ränteavdraget återigen en aktuell politisk fråga, där flera politiker menar att det borde sänkas ytterligare eller tas bort.”
Lite OT men elpriserna imorgon imorgon är fortfarande höga (maxar på drygt 5 kr). Intressant att alla elområden har samma pris fram till kvällen då de börjar divergera. Kan det bero på att isläggning börjar bli klar och vattenkraftproduktionen ökar?
Nu återstår väl endast fredagen för potentiell frånkoppling? I helgen stiger temperaturen och förbrukningen sjunker och på måndag startar förhoppningsvis O3.
Kan man dra slutsatsen att SE1 o 2 (framför allt SE1) ligger på prognosiserad förbrukning nattetid för att på dagtid markant gå under prognosen?
Dvs kopplar på “normala” uppvärmningen och varmvattenberedaren över natten och övergår till vedeldning dagtid?
Notera dock att SE1 o 2 har mycket låg förbrukning jämfört med SE3
https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/ALL1/Hourly/?view=table
Priserna har varit i stort sett identiska mellan de olika elområdena sedan november. Vad jag förstått beror det på isläggning som begränsar vattenkraftproduktionen så att södra Sveriges priser så att säga importeras. Om priserna börjar divergera kan det bero på att isläggningen är klar.
Vad många inte ser/förstår är hur illa Sverige ser ut vad gäller hushållens belåningsgrad jämfört med länder svensken så gärna skrattar åt (Italien, Spanien, Grekland, Rumänien mfl). Där
bygger man i många fall för generationer. Försök med det i Sverige den som kan. Sten för sten, rum för rum, våning för våning över 20 år…ett bygglov gäller som längst i 5 år + 3 år. Sen måste det vara klart, varför det för de flesta dödliga bara finns bankerna att vända sig till, om man inte kan lägga undan 25000 varje månad. Som jag ser det VILL staten att svensken skall belånas…djupt, men inte för djupt.
https://www.dagensps.se/bors-finans/fastigheter/hotet-mot-ekonomin-sverige-lage-varst-i-hela-eu/
Nja, tror inte att det privata småhusbyggandet är ett problem. Däremot finns en allvarlig och intressant problematik i hela Västeuropa vad gäller lägenheter; de kostar 10-20% mer att bygga och säljs för 10% mindre än småhus. I Sverige döljer man det lite smart med att belåna föreningen (vilket är en giftig cocktail just nu), i Europa löser man det med att privata investerare får investera och bekosta lägenhetsbyggen, de är mindre kritiska än en familj som ska bo i bostaden.
Just belåningen genom bostadsrättsförening är lite lurig, för några år sedan kunde föreningar låna upp med bindningstid på tre år och ha en ränta på 0,9%. De lånen blir nu lån på 3,5%, ej avdragsgilla. Så de som köpte en lgh i Sundbyberg för 6 miljoner 2018 har idag en lgh värd 5 miljoner, och ett extra lån på 1,5 miljoner som tickar 3,5% ränta. Inte superkommersiellt i dagens marknad.
Vad gäller lägenheterna så är det rätt och riktigt. Ett symptom på hur fel det blivit i Sverige är hur lång tid det tar att få ett förstahandskontrakt att hyra en lägenhet. Samtidigt så är kraven på byggstandard ALLDELES för höga
Ja visst, det är busenkelt att vara efterklok. Värre är att faktiskt se någonting komma, och inte kunna göra ett skvatt åt det. Jag har åtminstone försökt. Själv drev jag under en period (2010-2012 en blogg.) Mest för att skriva av mig min frustration över den vansinniga klimathysterin och den helt sanslösa skräckpropagandan i våra stora dagstidningar, och i SVT/SR/TV4.Jag förstod också att energipolitiken var på väg att haverera. Helt enkelt genom att följa tidningarnas debattsidor i ämnet, där civilingenjörer och andra elproduktionsexperter varnade allt mer högljutt om vartåt vi var på väg, men de skrev för döva öron. Politiker är som bekant rätt krokodillika, stor käft och små öron. Så jag startade som sagt upp min anspråkslösa blogg för att försöka informera folk, delade artiklar på FB, som ingen brydde sig om. (Posta en katt på fb-få 150 likes, posta en artikel där det varnas för elbrist, och få 2 likes.) Folk verkar tyvärr inte vilja veta. Eller så orkade de helt enkelt inte sätta sig in i lite knepigare ämnen?
Med det sagt, jag lider verkligen med de, oftast lite yngre par, som tagit huslån/bostadsrättslån , och nu ser sin livsdröm krakelera på grund av skenande räntor och elpriser. Jag lider med fattigpensionärerna som bara tycks bli fler och fler. De enda jag har absolut noll empati för är de politiker som satt oss i den här soppan. Vi vet vilka de är.
“Politiker är som bekant rätt krokodillika, stor käft och små öron.”
I andra länder används krokodiler med annat jämförelseobjekt ;-)(översätta får ni själva)
Kennt ihr den Unterschied zwischen einem Schilehrer und einem Krokodil ?
Eine große Klappe haben sie beide, einen großen Schwanz nur einer.
Ja eller hur. Väldigt frustrerande att se riktigt korkat beteende från Politikerna, och själv veta att detta nästan säkert kommer att leda till stora problem om 5-10 år. Men man kan inte göra något. Det är nog därför som folk blir riktigt hätska på sociala media, en känsla av maktlöshet.
Det är nog delvis därför som folk skadeglatt vill berätta att dom hade rätt.
Vi känner igen argumentationen från aktiemarknaden, där backtraders konstant med föraktfullt språkbruk skrävlar om hur rätt de hade.
Intressant nog lyckas ofta skribenter efter endast få inlägg bli “dödsfiender” om de kommenterar ett annat bolag i samma branch istället för att förstå att det gäller principiella jämförelser på gott eller ont. Inte akteirekomendationer.
Som HEASM66 påpekat så kan tongångarna tyckas hårda men så länge kommentarerna är relevanta och inte övergår i personliga påhopp så är diskussionen OK.
Så att Kapten Efterklok blivit bitter och innehåller spår av skadeglädje i sina kommentarer får nog mycket tillskrivas maktlösheten där en demokratiskt lagd röst inte betyder maktinflytande.
Så att spekulera i vad HSB / Nivea tjänade på att vika ner Barsebäck och gränsgångar beskattningen visa vi Själland är personangrepp då?
Jag saknar Barsebäcks 1200 MW och Öresunds verket 450.
Heleneholm ryker vackert idag 40MW el endastdock
Vad va det jag sa
@LABBIBIA
Fick du rätt angående klimathysterin?
Var emot avregleringen av elmarknaden när det begav sig … har inte tänkt ändra uppfattning nu när Svenska elbolag gör nya miljardvinster på vanligt folks bekostnad.
Var emot demonteringen av totalförsvaret.
Var emot avskaffandet av värnplikten.
Har alltid varit emot all handel och utbyte med totalitära stater.
(Har fått höra hur sport fientlig jag är)
Har sedan bankkrisen varit emot banker och försäkringsbolag som drivs i alla bolagsformer förutom ekonomiskförening.
Att skenande bostadspriser inte skulle vara inflationsdrivande är något jag aldrig förstått.
Oups! Bara att kavla upp ärmarna och se till att få detta lilla land på rätt köl. När det är gjort får man styra kosan mot framtidslandet Ukraina och hjälpa till med betydligt värre uppbyggnad, kommer inte att räcka med uppkavlade ärmarna utan får nog bli kortärmat från start.
+1
1975 publicerade Baruch Fischoff en forskningsstudie om hindsight bias, “the knew-it-all-along-effect”. Han kallade fenomenet från början för “creeping determinism.” Den mänskliga tendensen är stark att i efterhand, när utfallet är känt, överskatta sin förmåga före händelsen att förutse vad som skulle hända. Det är experimentellt välbelagt, och till skillnad från den repeterbarhetskris (rimligt ord) som drabbat psykologin i allmänhet har hindsight bias visat sig vara starkare ju mer man provar det. Inbyggd i mekanismen finns också en förnekelse att man är påverkad av det.
Jag gick runt 2020 och gnällde på huspriser, för jag ville köpa. Raljerade om att det här håller inte. Vänner sa “om du vill bo i hus får du leken tåla.” Köpte ett rimligt hus utan att maxa ut lånelöftet. Nu får jag återkommande en känsla av att “jag visste det.” Men det gjorde jag inte alls. När lånet skulle läggas upp erbjöds vi kring 1% för 10 års bindningstid. Rörligt var dyrare. Ha! sa jag och valde rörligt. Jag visste inte alls över huvud taget att räntorna skulle stiga.
Det var här jag blev medveten om peak oil men även ord som EROEI.
Den senare är en förkortning alltför få nu för tiden är medvetna om.
Kanske dags för en uppföljning?
Nåja, jag har haft tur att få tag i en gård och kunskaper om hur man på ett ganska resurssnålt sätt kan producera mat.
Jag kan ju knappast säga att jag är något vidare skadeglad, inte heller att jag har förutsett allt som nu är på väg att ske.
Detta är komplext.
Komplext är definitionen på något som är omöjligt att förstå fullt ut, för övrigt.
Det har funnits stunder där resan kännts jobbig.
Det har även funnits stunder där personer i min närhet har varit kritiska till uppofringarna.
Men nu har jag lyckats fixa var sitt skuldfritt boende till mina barn och nu börjar de även uppskatta möjligheterna med ett delvist självhushåll.
Att jag har kämpat och lyckats ger en glädje jag definitivt inte vill sluta visa upp.
Kudos till dig! Mycket fin start i livet för dina barn. Ligger säkert mycket hårt arbete bakom. Uppmuntrande att dina barn börjat uppskatta möjligheten till självhushåll, att kunna reda sig själv ger trygghet för livet.
Har själv en liten gård, vi blev skuldfria för ett år sen vilket krävt uppoffringar. Odlar för husbehov, vilket känns oändligt mer meningsfullt än mitt akademiska yrke. Odlandet är “a steep learning curve”, men man känner att man lever i ordets bästa bemärkelse. Istället för att mögla bort på ett kontor i ett s k “bullshit job”.
Försöker övertala tonåringen att bo hemma under universitetstiden för att hen ska slippa dyra studielån i dessa tider. Vanligt i andra länder, kanske inte så kul men ger en betydligt bättre ekonomisk start i livet. Ungdomar idag kommer att komma ut i en betydligt tuffare värld än vad vi en gång gjorde.
Studietiden är den roligaste och mest utvecklande tiden i hela ditt liv. Är det något som skall prioriteras är det den tiden. Låt kidsen bo i studentkorridor – de kommer att tacka dig.
Såg precis en dokumentär om skuldprisen i Storbritannien, där kan man prata om att det snabbt kan gå utför om man fattar några (högst förståeliga) dåliga beslut.
Med bundna räntor och bundna elpriser i drygt fyra år till så “såg vi det komma”. Vi berättade också om att vi gjorde det för nära och kära och varför vi gjorde det. Vi var dock inte ärliga med att det var Lars som sa åt oss.
Indirekt drabbas vi så klart ändå och det är åt helvete för väldigt många. Vi kommer ju också känna på vad priset på pengar och energi är när vår bindningstid är över.
Jag är dock evigt tacksam för Lars blogginlägg förra året som fick mig att binda på fem år.
Band bara på 3 år, fan!
Man ska gå all in när nersidan är begränsad och överkomlig medan uppsidan (här dåligt) är i praktiken oändligt katastrofal.
Weimar, her kommen wir!
Ja, tänk om man hade fattat att vid ränta 1,2 % är rörlig ränta = hedgefond dvs teoretiskt obegränsad risk och bundet tvärtom.
Men det fattade inte jag. Eller jo, det fattade jag men orkade inte sätta mig in i hur ränteskillnadsersättning räknas fram om man säljer i ’förtid’.
Avskräcktes och har rörligt fortfarande.
Missade själv att binda på tio år till lite lägre ränta än vad vi fick en månad senare (eller så) på 5 år. Nu ser det ut som att vi löser lånen om vi inte kan få en högre riskfri ränta än vad lånet kostar att binda om.
Just det där med asymmetrin är viktig att ha i åtanke. Begränsad nedsida och oändlig (snudd på) uppsida för att binda i det ränteklimat som var. Lite samma med elpriserna när jag band.
Snyggt klickbete, redan fler kommentarer än en varg postning för några år sedan.
Generation m59 är på väg att gå i bitter pension men är inte sist i pyramidspelet.
Tja i Sverige är egentligen grundproblemet att alla förväntas springa åt samma håll samtidigt,
likt ett fiskstim eller fågelflock som rör sig simultant.
Finns ingen eller väldigt lite utrymme för annat än den förhärskade ordningen.
Läs Corona eller invandring.
Skadeglädje eller självhävdelse är en fråga om mognad och antal liv på jorden som buddisterna skulle sagt.
Första gången på 10+ år man kan känna sig glad för att ha läst denna bloggen och tagit till sig råd. Plötsligt händer det!
Du ser ej bjälken i ditt egna öga? Nu kommer jag definitivt halka ur från “vitlistan” av denna kommentar, men då får du ha din lilla krets av jasägare utan någon som helst kontakt med konstruktiv kritik.
🤔
I min umgängeskrets har det låtit så här :”staten kommer aldrig höja räntan för då sätter de folk på gatan” – så det är bara att låna på som alla andra.
Känner igen mig i beskrivningen. I princip har valet i storstadsregionerna varit att vara bostadslös eller ta mångmiljonlån.
Själv träffade jag ögat på den perfekta stormen och beslutade att köpa en tomt under slutet av 2020 i en av Stockholms bättre förorter för att bygga en villa.
Huset är inte klart. Ni förstår hur roligt det varit med skenande byggpriser (stack tidigt), räntehöjningar (på en byggnadskredit) och nu elpriset….
Och nej, huset är fortfarande inte klart…
+ 2
Bloggen är inte alltid helt lättläst då inläggen hamnar som svar på ”nya” inlägg och jag läser oftast enbart sluttampen.
Refererar därför till ett tidiager inlägg och återstartar entråd
”MARJATTA L2022-12-14 15:29 – 15:29
Nu har nog många vridit ner termostaten i sitt spabad, som är en stor energi-slukare.”
Alternativet är att en del har ”is i magen” och tänker att elprisproblematiken är inte löst med en engångs återbetalning av övervinst. Utan att det blir återkommande aktuellt och den som kan ligga ute med pengarna behöver inte spara. Speciellt inte de som ännu har bundna priser.
Återbetalningen sker pauschal på förbrukningen och begränsas inte ens till vad du maximalt betalt per Kwh.
Jag har inte kollat mina elräkningar men misstänker att jag betalt betydligt mindre per Kwh med rörligt pris men kommer ändå få 0,75 SEK per förbrukad Kwh.
Samma fenomen råkade SE1 och SE2 ut för förra gången då elstödet blev högre än de någonsin betalt.
Undrar om serverhallarna i södra sverige får elstöd och vad de betalar per Kwh (även företagen som bundit elpriset (tror LW skrev att de kan binda upp till ca 75%.
Naturligtvis bakom betalvägg
https://computersweden.idg.se/2.2683/1.769698/stopp-i-staffanstorp–nu-letar-microsoft-plats-for-nasta-svenska-datacenter
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/staffanstorpspolitiker-kritiska-till-microsofts-hemliga-bygglov
Kapten Efterklok kommer nog sätta kaffet i halsen när denne inser att kalaset endast kan betalas av de som har i form av högre skatter, försämrad service osv.
Mycket trevligt att LW nämner att vi är ett samhälle och VI måste gemensamt lösa VÅRA problem. Något som ofta glöms bort.
Det kräver en speciell typ av människa för att inte kunna ha empati med andra…
Suverän blogg det här. Men men… Lite kul med “Väldigt många som slår sig för bröstet, pekar finger och skrattar åt andra men var i helvete var era varningar innan?” från blogginlägget högst upp.
Det finns väl några hundratusen inlägg på olika media om att inte stänga fullt fungerande Kärnkraftverk. Och säkert några miljoner inlägg om att inte tillåta obegränsad invandring, och vilka kostnader & brottslighet det kan leda till.
Såklart behövs empati för alla drabbade, och att vi löser detta gemensamt genom kloka beslut, och att vi håller ihop i Swe.
Word.
Med risk att bli bannad/kickad då jag svarar utan att läsa alla kommentarer…
Det råder krig i Europa och då åker vi på en sorts krigsekonomi. Inte så att vi måste ställa om landets ekonomi att för att föra ett krig (fast ibland undrar man om vi i praktiken kanske måste göra det för att stötta Ukraina) men mycket blir DIREKT påverkat. Energipriser går upp, räntor går upp och jag kan ge mig den på det blir rejäla försämringar av våra möjligheter att få varor och tjänster producerade av mindre väl betalda människor världen över.
Jag tror det sista är en en viktig punkt. Mycket av vårt välstånd och vår känsla av att pengarna räcker till mycket beror på att det finns gott om personer någon annanstans i världen som lägger mycket tid till liten kostnad på att ordna det vi vill ha. Nu måste plötsligt en del av de som producerar det vi konsumerar vara närmare oss och vara i länder där man kräver bättre betalt.
Saker och ting produceras i större utsträckning av de som kräver att för varje timme de lägger på att göra något åt oss måste vi nog betala med motsvarande egen arbetstimme timme. Lite grov förenkling, men ni förstår vad jag menar. De billiga slavarna (för att säga det rent ut) som gjorde 10 timmars jobb för något vi betalar en timmes eget jobb för är inte lika lättillgängliga. Vi måste i större utsträckning köpa vårt välstånd till ett pris i egen arbetstid som är närmare antalet timmar som producenterna lägger ner och DET svider!
Det innebär att vi har kvar våra jobb men vi får inte så mycket varor och tjänster för dem. De som “tjänar” på det är de som producerar och som får lov att producera under inte fullt så slavlika förhållanden. De jag pratar om finns närmare oss och en del av dem finns i vårt eget land.
Det vill säga är den ekonomiska kris vi står inför delvis handlar om att vi skall kunna få vårt samhälle att fungera trots att den tids som läggs ner på det mer motsvarar antalet arbetstimmar vår EGEN befolkning själv kan prestera UTAN att vara beroende av billig arbetskraft utomlands (låt oss kalla dem “slavar”). Vi kommer inte röra oss hela vägen dit, men vi kommer en bit närmare och det finns ett värde i det NÄMLIGEN ATT VI LÄR OSS ATT KLARA OSS BÄTTRE MED DET LILLA VI PRODUCERAR MED VÅR EGEN ARBETSKRAFT! Vi får en bättre beredskap som samhälle!
Jag tror inte att “en massa pengar hamnar hos en mäktig klick” i den här krisen, men pengarna hamnar hos en grupp människor som inte vill arbeta för hur låga slavlöner som helst. Jag kanske är naiv.
Vi tvingas acceptera att vi inte alltid kan skaffa nyproducerade kläder i rasande takt utan vi måste återanvända och ta tillvara på det som redan producerats. Vi tvingas acceptera att vi kanske måste skaffa färre kläder men få dem gjorda av arbetskraft som har anständig lön och som i SIN tur kan få ekonomin att rulla på.
Färre materiella saker kommer vara i omlopp och vi får klara oss med mindre helt enkelt. JA det finns tragedier i allt som sker i vår nuvarande ekonomiska situation men samtidigt finns det ett för mig obegripligt intresse att rata fullt fungerande men oglamorösa lösningar i livet bara för att upprätthålla något jag inte har helt grepp om.
Nej, jag gillar inte att låna pengar, har själv 5-siffriga skulder, that’s it. Visst, det innebär att jag stängts ute från många möjligheter att köpa olika bostäder, men hur vill jag bo? I en bostad jag hyr av en hyresvärd eller i en bostad köpt för pengar jag hyr av en bank? För det är det lån handlar om, att hyra pengar till en kostnad du inte kan förutse i långa loppet.
Nej, jag är inte skadeglad, men en del av de som nu sitter i skiten med höga lån är personer som genom att ta just dessa höga lån nekade mer sansade människor (som inte vill låna fantasibelopp) från att göra affärerna. En del av de som drabbas just nu har själva drivit upp marknadspriserna till en nivå där man måste vara lika omdömeslös som de för att ha en chans att göra affär.
Jag kör runt i min skabbiga kvartssekel-gamla rätt så medfarna men fullt fungerande bil. Den är hyfsat billig i drift, bensinpriset till trots och än är den laglig där vi bor och den dagen den inte är (eller rasar ihop) skaffar vi något annat mer modernt eller så skiter vi i att ha bil. Men jag gillar inte att dra på mig en massa skulder för att skaffa en bil som matchar vad andra i grannskapet har, då kör jag hellre runt i den gamla traktorn. Oglamoröst, ja, men vettigt under rådande krigsekonomi. Skiten rullar (“Volvo” betyder just “skiten rullar” på latin för övrigt) och jag har inga lån på den.
Vi drar ner värmen i vår lägenhet, inte för att vi tjänar pengar på det direkt men vi vet att någonstans skall hyresvärden betala uppvärmningskostnade till fjärrvärmeleverantören. Samma med att köra diskmaskinen på natten, vårt elavtal innebär förmodligen inte att vi får billigare el MEN elnätet i stort i vårt land mår bättre av att vi gör detta på natten. Det finns massa anpassningar man gör för att spara på resurser det är ont om ÄVEN om man själv kanske inte direkt tjänar pengar på det. För övrigt har vi förmånen att ha en låg elräkning och låg förbrukning av el som vi lever i min familj.
Det knakar i samhället. Man har massa människor man försöker hjälpa där det behövs. Man kommer själv behöva få hjälp. Jag har varit försiktig och måste nog säga att jag och familjen rent ekonomiskt klarar mig lindrigt undan just nu. Vi är inte stormrika men stora lån lyser med sin frånvaro i vår ekonomi och vi är inte direkt beroende av att värma vårt hus med el.
Så jag ligger jämfört med många andra rätt bra till och har tagit mig dit genom att vara försiktig. Den som tycker det känns bättre kan ju hävda att jag bara har varit en jävla fegis och därmed inte skall ha någon eloge alls för att jag och min familj är i den situation vi är i ekonomiskt.
Så jag är inte kapten efterklok. Däremot tänker jag var en annan “superhjälte” och jag tycker att flera behöver följa det exemplet: att vara kapten Det-Är-Ok.
Att förklara för folk som tycket att det är skamligt att inte har råd att med att skaffa en modernare bil att det är ok att de inte har det
Att förklara för de som inte vågar köpa den där bostadsrätten eller villan för det där läskiga priset att det är ok att bo lite enklare.
Att det är ok att inte ha råd med den där solsemestern man brukar ha.
Att det är ok och inget att skämmas för att inte ha råd med att gå ut på krogen eller äta på restaurang.
Jag vet att det finns många som aldrig har haft en guldkant på tillvaron och som har det riktigt jobbigt just nu, men för många människor är det läge att inte bara skippa guldkanten man är van vid utan även vara beredd att utan att skämmas för det börja använda det som är lite mer kantstött men fullt användbart här i livet.
…och med risk för att bli brännmärkt som patologisk “what-aboutist”: Vad hade Ukrainarna gjort i vår sits? De hade försökt få allt att gå ihop och hjälpts åt. Förmodligen mina rötter som halv-est samt kriget som rasar i Ukraina som gör att jag inte hela vägen kan ömka alla som drabbas just nu.
Rant over. Nu har jag spytt här i kommentarsfältet.
Emotser vad som i internets barndom på -80 och -90-talet kallades för ett par riktigt ordentliga flames, asbest-fillingarna är på.
Jag sa det lite försiktigt förr i tiden, väl medveten om att 1) ingen kommer lyssna, och 2) det har ingen skillnad ändå. Folk ska ju ha hus till sin familj, kosta vad det vill.
Jag är en turbonörd som har helt andra prioriteringar än många andra – Min dröm är att vara ensam i ett billigt hem, med drösvis med fritid. Det är en väldigt billig dröm, där man inte behöver drar på sig stora lån.
Guldkant i tillvaron för mig är att få nörda ner mig i diverse saker. Ganska billigt och bra men det är samtidigt synd om min familj som har en sån tråkmåns till familjefar…
Nej. Så att ingen kan säga “det sa du aldrig” nästa gång det smäller..
Det tar 3-5 år innan detta är över. Sedan följer en högkonjunktur. Men högkonjunkturen kommer vara skadad av att MP+S sabbat kärnkraften samtidigt som högern vägrar ge tillstånd åt vind och solparker. Kanske hinner vi med en till lågkonjunktur och högkonjunktur, innan det smäller.
Smällen blir en groda som kokat i solen länge. En gråskala, så det finns goda möjligheter här att säga att jag har eller hade fel.
Hur smäller det? Folk i utsatta länder kommer att vilja ha dricksvatten, och skördar uteblir. Folk flyttar från dåliga land(områden) till bättre, vilket tär på de sinande resurserna i de fortfarande fungerande områdena. Helt vanliga människor blir “SD-muppar” och så stänger vi gränserna. Et.c. Det blir Sverige till Svenskarna när vi får välja mellan empati och ha mat på bordet.
Men ingen kommer ju lyssna. Jag är redan ett UFO i dina ögon.
Men nu var det sagt i alla fall.
Fortress Europe är nog inte så långt borta, däri håller jag med dig!
Jag har tjatat i flera år om energiförsörjningen och fått utstå mycket spott och spe för det. Har bundit både räntor och el för ett par år framåt. Jag mår ändå dåligt med tanke på alla människor som är sämre rustade, eller som sitter i en sits där de inte styr själva. Vi har en tuff vinter framför oss och troligen så kommer det att vara kärvt minst 10 år till.
Det finns många politiska partier som har skuld i situationen vi sitter i, men värst är MP som dels satt oss i sitsen och dels är nöjda med sakernas tillstånd. Det tycker att det är mer jämlikt att alla lider än att några har det bra. De ser inte globalt välstånd som ett mål.
Nä precis, det är MÅNGA som på olika sätt sagt “Det där stämmer inte..” “Varför gör ni på detta sättet?” “Vi måste göra såhär..” Och blivit utmobbade, hånade av diverse PK-jon, cancellerade och stämplade som både det ena och det andra.
Konstigt att de tröttnar och tystnar och kanske t.o.m glädjer sig när det blir precis som de förutspått?
Vem vågar ge dem rätt? De fega stackarna som styr PK hammaren är dessutom rädda för varandra.
För de ovan nämnda har nämligen rätt i många fall och det kommer visa sig längre fram!
Så nyss en film på youtube där den mest mobbade presidenten ever, sa till Tyskarna att det var jäkla dåligt av dem att göra sig beroende av Rysk gas..
De skrattade åt honom! Se själv här om ni missat det: https://www.youtube.com/watch?v=eKEycjREgPE
Oj… Var det Första och Enda gången han lyckades hålla sig sansad och vettig?
Tappade nästan hakan. Han var till och med saklig!
Det hände faktiskt ibland att den orangehårige lyssnade på sina rådgivare. Dessutom var han inte riktigt så korkad som han försökte framstå som för att locka väljare.
Det här kan vara det bästa du skrivit. Spyr av att läsa på sociala medier och forum nu.
Absolut, jag håller med fullständigt.
Men dessvärre är det som vanligt med sådana här uppmaningar: att de som är benägna att tänka efter redan gör det medan övriga inte lystrar särskilt väl. Nivån i den politiska debatten generellt sedan SDs intåg är mycket indikativ på människors nivå i det här landet. Och applådera de som vinner, tig ihjäl de som förlorar som Mauro Scocco sjöng…
…så jag tänker att vi fortsätter precis som förut. Även om det var en fin tanke att läxa upp hyenorna och kråkorna och Karlsson på Taket. 👍🏻
Håller till viss del med. Tänker dock mer på de som levt detta liv så länge, och kanske utan vidare val inte valt att skuldsätta sig över öronen. Och inte haft en tanke på varken Thailand eller skidsemestrar. Men visst nu träffar skiten medelklassen och då blir det såklart livat.
Och då ska det framstå som cyniskt. Nja, ingen pratade om motsatsen i uppgång. Lån men hävstång är ingen offerkofta, utan spekulation.
Tyvärr får de jag tänker mest på än värre. Att vissa som valt att bo i energislukande hus eller belånat sig över skorstenen också det sämre. Det är såklart tråkigt men en naturlig konsekvens
Har en hyggligt sits själv och gjort både bra och sämre beslut. Men man har insett vartått det barkar mycket tack vare denna blog. I min privata sfär på FB har jag skrivit lite olika tips vad man kan göra för att få ned kostnader och också varnat lite i förhoppning att bekanta lagt undan till vintern om man nu kan det. Vad detta slutar i vet jag inte. Men klart är att mina beslut det senaste året har i stort handlat om att ta av mina marginaler och fördela ut dem så gott man kan. Det är väl så jag röstat också. Barnen utbildas i att klara sig själv utan pappas plånbok och hitta nöjen i livet som inte kostar så mycket och vill man ha något så får man jobba för det.
Utan att vara efterklok så bor jag i en landsända där vi är vana att se miljarderna rusa söderut. Ni (dem) i södra landsändan har alltid inställningen att vi i norr är tärande. Vi är jävligt less på det!
Vi är i en majoritet redan nu som vill skiljas från sverige och ha ett eget rike.
Dagens elpriser är enbart politiska. Centralpolitiska. Och frågar man sörlänningar om elprisstöd så ska vi inte ha något.
Vi värmer upp husen och har mellan minus 20-minus 50 utanför i 4 månader, sen blir det varmt i mars-april med -10- -30c.
Men vi klagar inte normalt sett. Men sörlänningarna tycker det är oförskämt att vi med samma elpris ska få stöd….. jag urtycker mig milt nu…. dra åt helvete!
Vi börjar nog närma oss läget där vi inte kan vara samma land längre. Vi klarar oss inte om ni får bestämma!
Men vi klarar oss utan er.
Att SE1 och SE2 har samma elpris som något av elområdena söderöver är något nytt. Det var nog ingen som såg det komma.
En kommentar till bundet elpris. 4 månader med en vinst på 3kr e lika med ett år med vinst på 1kr …
Jag gillar delen om empati, och att vi är ett samhälle, den är sympatisk. Fast hur ska man kunna förvarna innan när den icke empatiska trenden pågått i så många år? Jag var inte ens född innan den började. 1980 var klyftan mellan fattiga och rika allra minst i Sverige. Efter det har trenden konstant varit att den rikaste lilla procenten får allt större andel av förmögenheterna och resten av oss allt mindre. Borde vi inte diskutera det istället? Känns som att eliten alltid lyckas få oss att prata om annat än det.
+1
Sorry Lars. Jag köper inte detta. Jag, du och flera andra på bloggen har ju i flera år varnat för att högre räntor kommer att påverka priset på tillgångar som i stor grad finansieras med lån.
Klart man därför reagerar på när personer säger att INGEN hade kunnat förutspå detta. Det betyder inte att jag visste exakt hur och var det skulle spela ut men jag valde att inte tokbelåna mig för att köpa ett renoveringsobjekt med noll marginaler för tio miljoner för jag visste att räntorna var på väg upp.
Att vi är flera som påpekar att det visst var så att flera varnat för de scenarion som nu spelas ut är knappast skadeglädje. Det är en påminnelse om att man bör läsa bloggen och tänka själv.
Då kan du ju förklara vad en en ensam ålderlig men frisk pensionär som bott i samma hus sedan 1950-talet, och nu får el-räkningar som fullständigt knäcker hennes ekonomi, skulle ha gjort. Lars tänker på dessa pensionärer och har rätt, man bör visa empati för deras situationl.
Är knappast en ensam ålderig men frisk pensionär som bott i samma hus sedan 1950-talet som belånat sig upp över öronen de senaste fem åren som gnäller på twitter att ingen såg detta komma.
@ORCHONOMICS: Det är knappast den som belånat sig upp över öronen de senaste fem åren, som är vinnare och profiterar på situationen. Vem är den verkliga skurken? Majoriteten av svenskarna drabbas på något sätt, och är alla mer eller mindre förlorare. Den rikaste eliten och bankerna är de som vinner om och om igen.
Tja, att köpa renoveringsobjekt på lån till fantasisummor är ett intressant ämne.
Absolut kan man göra så och tränga undan de som INTE vill skuldsatta sig med sinnessjuka lån från budgivningen, säljaren av renoveringsobjektet blir såklart glad över pengarna.
Däremot är det kanske svårt för de som gav upp i budstriden för huset ifråga att tycka synd om köparen under rådande kris. Köparen gjorde valet att dra på sig skulderna för att hindra andra att göra en affär med till ett mer rimligt pris och denne köpare får ta konsekvenserna. Att leva över sina tillgångar, inkluderat ta lån man inte har råd med, kan aldrig vara en rättighet.
Ja?
@ILLVILJA SENIOR Fast vem är den verkliga skurken? Vem är förövaren som profiterar stora förmögenheter på situationen?
Säljaren av renoveringsobjektet ser jag som den som tjänar mest. Köparen som tar kamikaze-lån är säljarens nyttiga idiot.
Jag har svårt att se bankerna som lånar ut pengar till kamikaze-lånaren som förövare här. Det är till syvende och sist kamikaze-lånaren som väljer i slutändan att köpa huset till ett vansinnigt pris.
Jag håller med, det är väldigt lätt att komma med kritik när man har facit. Situationen vi har nu är ju inte bra på något sätt för gemene man. Men jag blir lika förvånad varje gång att vi är så följsamma i Sverige, jag hade nog inte kunnat förutse att det skulle bli en Corona pandemi än mindre följt av ett krig i Ukraina, även om det traditionellt sett kommer nergångar i ekonomin med jämna mellanrum så är minnnet kort och man (jag) tror att det kanske inte blir så farligt. Men samtidigt så lägger vårt politiska styre kraft på att lägga ner planerbar energi och sedan käbblas det som tusan om vems fel det är istället för att tillsammans förstå att det är allvar och att de är folkvalda och skall således arbeta för vårt bästa och inte bara sitt.
Själv fick jag ju en smärre chock i början på året när jag fick elräkningen för december, så jag kastade mig på första bästa 4-års elvatal till bundet pris vilket jag tackar min lyckliga stjärna för att jag hann göra. Inte lika roligt med räntorna på bolånet som precis gick ut och innebar många flera tusenlappar till i månaden för exakt samma boende jag haft i 8år.
Det är inte roligt nu om man har hus i storstadsregionerna och inte har bundit elavtalet och sitter på stora boendelån (som undertecknad). Valet av bostadsort var för min del baserat på att jag fick flytta dit jag fick jobb, sen blev det familj på det och behovet av större boende med det och då har vi ändå flyttat ut på landsbygden i en av storstadsregionerna.
Elen är ju dock nu precis lika dyr i hela Sverige, så där spelar ingen större roll var man bor.
Så ja, jag är glad att jag hann binda elen, men troligtvis kommer elpriset inte gått ner något alls när avtalet går ut så jag är allvarligt orolig. Tror det kommer blir kämpigt för de flesta i mer eller mindre omfattning tyvärr…
Jag tycker nog att delar av detta haveri har ganska många varnat för länge. Och visst finns det många charlataner här som tjafsar om bundet elpris, bunden ränta, sålt aktier i tid och stora gratis vedstaplar huggna för flera år sedan. Det är inte så farligt tycker jag. Däremot borde de som har åstadkommit haveriet, våra politiker som är de som till största delen är ansvariga, ta sitt ansvar för debaclet. Detta finns det inte en tillstymmelse till. Hade någon av dessa politiker något som helst råg i ryggen och gjorde detta hade det varit en form av efterklokhet att önska sig.
När får vi se en andrahandsmarknad på el?
Jag har bundit mitt elpris de närmaste tre åren.
Skall jag erbjuda vänner billaddning och tvättstuga till självkostnadspris?
Solidaritet i den egna eller den nationella kretsen. Det är frågan?
Det är lite konstigt det här med elpriser som binds för 70 öre, det lägsta jag hört om. Förre vintern gick ett antal elhandelsbolag i konken för att de sålde elen för billigt, att elhandelsbolagen ånjo skulle avtala fastpris för små pengar framstår som en gåta.
Kan det vara så att de som erbjuder bundet pris för små pengar är bolag som ägs av energiproducenter och att syftet med de fasta priserna är att få bort dagens stora utbud av elhandelsbolag? För elen från vind, vatten och kk kostar knappast mer att tillverka idag än tidigare så en energiproducent kan sälja under marknadspris. Rätta mig gärna om jag har fel.
Marknadsekonomi, grundkurs.
På en någotsånär fri marknad bestäms inte priset i första hand av produktionskostnaden utan av utbud och efterfrågan. Givetvis kan marknadspriset understiga produktionskostnaden för någon eller några producenter, och då lämnar de marknaden (kanska bara tillfälligt).
Elmarknaden är dock allt annat än fri, så det finns andra faktorer som påverkar priset än utbud och efterfrågan.
Men när en amatörkapitalist åker dit så är jag skadeglad. Jag tänker på en sådan som köpt en stor villa/mindre hyreshus, som byggts om med minimala lägenheter med ibland bara ett litet källarfönster som hyrs ut för 10K+, köpt sig en bil i miljonklassen och ett stort hus till sig själv och nu finner att “oj det går åt he för allt bygger på lån och fortsatt expansion”.
Sådana här fenomen dyker alltid upp, i en eller annan form, i slutet på en högkonjunktur. Om de är parasitära så kan jag inte låta bli att drabbas av viss njutning.
Jag är enormt efterklok när det gäller elpriser, men jag skryter inte om det. Räntor bryr jag mig inte om (bunden låg ränta och låg belåning), och har begränsad empati med folk som har belånat sig långt över taknocken. Dock ej obefintlig empati. Skadeglädje är faktiskt inte den enda sanna glädjen.
Elpriseländet är jag dock mycket arg över. Jag har tjatat för alla som vill lyssna (vilket förvisso har varit väldigt få) om hur jävla korkat det var att lägga ner kärnkraft innan man har byggt ny.
Grundlagen borde ändras så att det krävs att det finns minst en minister i regeringen som har grundläggande kunskaper i termodynamik och kärnfysik.
Svenska språkets mest ondskefulla ordspråk är: Den enda sanna glädjen är skadeglädjen.
Total nihilism och ett säkert recept för ett bedrövligt liv.
Instämmer mao helt med LW.
Svenska regeringar har varit odugliga, i nästan varje fråga de senaste 25 åren.
Men att jag tyckt så och påtalat det, har faktiskt inte gjort någon skillnad.
Så varför skall jag hålla tyst nu?