ÖB:s och Försvarsmaktens nya rapport med militära råd om hur Försvarsmakten önskar utvecklas visar att armén blir den stora vinnaren på expanderade planer, erfarenheter från Ukraina och ett Sverige som del av Natos gemensamma försvar när vi inte ensamma måste kunna försvara Östersjön. Däremot föreslås marinen få en ny för Sverige rekordstor ubåtsklass med längre uthållighet, kanske för att kunna ingå i Natoförsvar utanför Östersjön
Det är lätt att gräva ner sig i detaljer om sitt respektive favortvapensystem när man tittar på ÖB:s råd till regeringen vad gäller försvarets utveckling framöver. Försvarsmakten förblir den enda myndighet där politiken ska detaljstyra ner på enskild utrustning, vilket är som att politiken ska bestämma hur många och vilka fordon Trafikverket ska ha för vägunderhåll, istället för att ge direktiv om vad man ska åstakomma. Men så är det av någon anledning.
Nedan förutsätter att ÖB:s råd genomförs.
ÖB:s råd innebär bland annat att det mycket dyra helikopterprojektet helikopter 14 ska avvecklas, ett projekt som för övrigt mot betalning från just den berörda helikoptertillverkaren blev utsatt för diskutabel inhämtning av en aktiv i regeringens stödparti, även om utredningen lades ner då Försvarsmakten till slut inte brydde sig när det begav sig. Om inte Försvarsmakten samarbetar kring utredningar så går det inte att åtala, då ingen kan vittna om vad för men det hela orsakat om något är sekretessbelagt. Dessutom skedde det under den eviga fredens epok och Långbortistan-doktrinen, vilket var ett annat säkerhetspolitiskt läge.
Även den mindre och sjöoperativa helikopter 15 avskaffas och istället ska fler helikopter 16 Blackhawk införskaffas samt en helt ny sjöoperativ helikopter, förmodligen med beteckningen helikopter 17. Totalt sett blir det dock en rejäl reduktion av antalet helikoptrar.
Att helikopter 14 skulle ut, likt motsvarigheten skrotats av t ex Australien, har läckt ut för ett år sedan. Annat vi redan visste var att tp 84 C-130H Hercules ska bytas mot Super Hercules C-130J.
Överlag expanderas inte marinen mer än tidigare planerat, men en helt ny generation ubåtar ska anskaffas, nyare än den A26 Blekingeklassen. Några detaljer nämns inte i ÖB:s råd, men Sveriges marinchef har föreläst om detaljer utomlands, till exempel i Nederländerna. Överlag är det intressant att saker hålls under lock för svenska befolkningen, men presenteras publikt utomlands. Kanske kommer Natomedlemskap ändra den kulturen lite, då Nato är öppnare än Sverige, om inte annat av ren nödvändighet då man behöver samverka med andra länder även formellt.
Den helt nya ubåtsklassen går under arbetsnamnet UB30 och ska kunna ligga ute i 30-40 dagar och ersätta Gotlandsklassen. Enligt Australian Defence, som också lyssnat på marinchefen utomlands uppger att UB30 kommer bli större än befintliga ubåtar.
Att kunna ligga ute autonomt i upp till 40 dagar kan vara en Natoanpassning för att kunna bistå Natos försvar även utanför Östersjön, vilket gör att man inte längre kommer ha lika nära till marinbaser eller sjöburen försörjning som i det blivande Natoinnanhavet Östersjön. Exempelvis kan det i teorin bli aktuellt att gå ut i Nordatlanten för att försvara amerikanska och kanadensiska konvojer till Europa, eller rent av Barents Hav.
Med en helt ny ubåtsklass ska även ett helt nytt ubåtsräddningsfartyg ersätta HMS Belos.
ÖB:s råd drar också en del slutsatser av Rysslands krig i Ukraina, och bland annat ska patrullrobotar införskaffas till brigaderna och specialförbanden. Brigaderna får alltså en tredje form av artillerisystem utöver granatkastare på bataljonsnivå och Archer på brigadnivå, antagligen ett patrullrobotkompani per brigad och kanske ett till stridsgrupp Gotland som ska dubblas upp till full bataljon plus stödförband. Detta är utöver att antagligen franska pansarvärnsroboten MMP med NLOS-förmåga (=kan skjutas mot mål man inte ser) anskaffas.
Men mest väsentligt är att brigaderna ska utökas från dagens tre manöverbataljoner per brigad till fyra, eller en ökning av stridande bataljoner med 33%. Det förklarar också behovet av att köpa in ytterligare stridsfordon, då befintlig vagnpark inte räcker för detta. Egentligen skulle det även behövas ytterligare stridsvagnar, annars blir det rena mekskytte- och motorskyttebataljoner, om man inte kanske kompletterar dessa med infanterikanonvagnar i form av t ex stridsfordon 90120. Det anges dock inte i detalj hur de nya stridande bataljonerna ska utrustas, men väl att nya stridsfordon ska anskaffas. Dock kanske man kan se behovet av skytte som en erfarenhet från Ukraina, där just underbemanningen av skyttesoldater i förhållande till numerären stridsvagnar blivit en akilleshäl för Ryssland. Gammal är alltid äldst, och äldst är infanteriet.
Syftet med ytterligare en manöverbataljon på brigaderna är uthållighet och är en slutsats av det pågående kriget i Ukraina.
En annan slutsats är att mobiliseringsreserven ska ökas från 10% till 30%. Det handlar om generellt pliktbaserade krigsplacerade på förband utan specifik tjänst, då man räknar med att 10% av olika skäl inte inställer sig vid mobilisering (generellt är ju 10% sjuka vid ett givet tillfälle). Detta vill man öka till 30%, vilket också ger bättre uthållighet. Man kan också utgå från att dessa ytterligare 20% kan mobiliseras för att täcka förluster eller tillåta rotation. För kriget blir inte en vecka, utan månader och kanske år, vilket vi också ser i Ukraina. Mobiliseringsreserven har idag inte egen materiel eller personlig utrustning, men man vill också anskaffa detta och lagerhålla, vilket talar för att det kan bli aktuellt att använda mobiliseringsreserven för att ersätta förluster. Att få en söndertrasad och blodig uniform när man mobiliseras duger förstås inte.
Försvarsmaktens personal ska öka från nästa års 70 700 inklusive civilanställda, värnpliktiga GSS/P exklusive personalreserven och hemvärn till 121 200 år 2035. Det kan jämföras med de 125 000 – 190 000 som Ryssland anföll Ukraina med den 24:e februari (beroende på vem man frågar och hur man räknar) och med tanke på att vi har Östersjön samt Finland mellan oss och Ryssland bör det vara avskräckning och verkan nog.
ÖB:s råd finns här. Vad som generellt är nytt är att man nu tittar bortom år 2030, vilket tidigare var slutet i senaste försvarsbeslutet.
KOMMENTAR
Att armén blir vinnare kan bero på att ryska flottan och flygvapnet underpresterat ännu mer än ryska armén i Ukraina och ryska flottan har drivits i hamn av Ukraina som inte ens har någon flotta kvar. Därtill kommer Östersjön bli ett Natoinnanhav när Sverige och Finland är medlemmar, där Ryssland är gäst och skulle löpa gatlopp om de försöker sig på något.
Samtidigt kommer Sverige som Natomedlem delta i att försvara angripna medlemmar, vilket gör att vi kan behöva skicka arméförband utomlands, men samtidigt kunna behålla förmågan att försvara Sverige.
Det finns också möjligheter till samverkan och att dela förmågor. En som nämns är t ex flygande stridsledningsradar, där Sverige nu anskaffar Saabs nya GlobalEye och det föreslås i ÖB:s råd att man här ska samverka med Norge och Finland. För övrigt är USA:s, Natos och Frankrikes AWACS-plan föråldrade och har föråldrade förmågor, vilket gör de svenska förmågorna högaktuella att sprida inom Nato som idag delar på 14 E-3 AWACSs. De sista systemen levererades 1992 och det har hänt extremt mycket på stridslednings- och radarfronten sedan dess, inklusive behovet av att kunna upptäcka mycket små radarytor som smygflyg och drönare. En GlobalEye är exempelvis operativ direkt från start och kräver lite personal, medan AWACS behöver kalibreras i en timme och är väldigt personalkrävande på gammalt manuellt vis istället för med datorstöd.
Kanske betyder Natomedlemskapet att det svenska skalskyddet i form av flottan och flygvapnet inte kommer skalas upp, medan armén utökas. Neddragningarna av helikoptrarna talar för detta.
Sedan kommer alla och envar slåss för just sitt vapensystem, men Natomedlemskapet kommer innebära förändringar och prioriteringar och det kommer alltid finnas de som anser att vi gör fel. Natomedlemskap kommer också innebära en större kulturförändring än ens yrkesförsvaret innebar, där vi går från allianslösa och hemlighetsfulla, till allierade och öppna. Men tills dess får vi läsa detaljerna om svenska försvarets expansion via utländska medier. Eller så beror detta på att det saknas svenska försvarsmedier och försvarskompetens hos svenska journalister, så de fattar inte vad som är nytt eller väsentligt när det dras i Sverige och skriver således inget. Rätt intressant med tanke på hur stor försvarsbudgeten är – rent krasst borde givet 2% av BNP till försvaret framöver 2% av landets journalister vara försvarsjournalister, vilket visar hur underrapporterat ämnet är i Sverige.
Till en början ska dock nu politiker detaljstyra vad Försvarsmakten behöver för utrustning och utformning för att kunna lösa uppdraget, vilket som sagt är unikt för svenska myndigheter.
130 kommentarer
Allt detta är förstås bra, men inget värt att nämna till Hemvärnet verkar det som. Vet iofs inte vilka lärdomar man kan dra från Ukraina ang deras hv, vårt kanske har vad som behövs?
Manpads?
Manpads ska anskaffas.
GÖTT!
Ej att förväxlas med Maxipads, som ryska soldater blir beordrade att köpa med till fronten.
Köptampong med tompengpung!
Det blir väl som alltid. Hemvärnet får ärva det som är för gammalt och dåligt för övriga försvarsmakten.
.
Ak 6 köps in och Ak 5 går vidare till hemvärnet…
.
Nytt uniformssystem köps in och det gamla paltorna får gå vidare till hemvärnet…
.
Visst är det bra att man inte slänger grejer som fungerar, men förhoppningsvis får hemvärnet också nya prylar som kan fungera som en force multiplier.
Ak5 är nära End-of-Life som en garnisonschef uttryckte det förra veckan. När Ak6 kommer så kommer de få kvarvarande Ak5 att skrotas.
Detta har sagts på Internet de senaste fem åren minst, så jag undrar hur folk här missat det.
Hv är redan planerat behålla Ak4 till minst 2030.
M90 kommer finnas kvar länge till. Samma sak där, om en bevaknings soldat är i tjänst ett kontraktstillfälle om året á 4 dagar, en insats två ×4 plus några KU dagar, då duger M90 alldeles utmärkt 2020-talet ut.
Tryck ut M23 till anställda och vpl.
Hv kommer som du skriver få annat som ger mer effekt än en ny unifoem: sensorer, mörkermedel, Grg18
Sen så länge vi har det lilla tidsuttag vi har, så måste fokus ligga på utbildning. Återstår se hur det blir med det.
Håller helt med Johan.
Hv behöver mörkermedel och full spektrum kamouflage. Utan det så kommer bara självmordsbenägna idioter dyka upp vid mobiliseringen.
Har man det så kan man få god verkan med sprängdeg och bärbara Pv-vapen.
Hemvärnsförbanden utvecklas också genom anskaffning av sensorer och mörkerhjälpmedel. Taktiska modulära marksensorer, obemannade flygande farkoster21, IRV-sikten22 samt bildförstärkare anskaffas tidigt i perioden. Ombeväpning av hemvärnsförbanden påbörjas.
Från råden. Länkade ovan.
Utmärkt ide att utrusta HV med UAVs.
Hemvärnet ska öka i numerär.
Kommer vi köpa något system som motsvarar HIMARS? Gärna något som har räckvidd till Gotland från fastlandet.
Det står att raketartilleri ska anskaffas.
Laura Swan-wrede fd stf Arméchef (nuvarande Hv chef) sa i intervjuer på SvD för någon månad sen att det skulle vara ett väldit bra system men att det skulle ta 10 år att anskaffa. Vilket lustigt nog stämmer att hamna mot slutet av perioden. Sen exakt vilket system får vi nog se. Koreanerna har ett kompatibelt som nog kan vara bra, skulle personligen undvika att ha det baserat på en fordonsplattform inte inte använder annars av logistikskäl.
Ska anskaffas för kvalificerade mål stod det väl också, dvs M270 eller HIMARS, robotsalvpjäser, inte raketsalvpjäser.
Saab/Boeing smäll diameter bomb rocket? Sen vilken plattform det blir på…
https://www.saab.com/sv/newsroom/press-releases/2015/saab-och-boeing-demonstrerar-ground-launched-small-diameter-bomb-for-forsta-gangen
Jag har inte riktigt förstått SAAB/boeing systemet. Det verkar ju ligga någonstans mitt emellan en liten kryssningsmissil och vanlig styrda raketer med “balistisk bana” (ish).
Det låter extremt vettigt att standardisera runt SDB (har gripen SDB?). Men frågan är om man skapar ett mer komplicerat system än vi behöver? Hur vanligt är det att man måste styra in på baksidan av ett mål liksom (svårare att försvara sig emot?). Men vill man inte köra en kryssningsrobot som flyger under radarn i det läget?
Markavfyrad SDB (vilket är en glidbomb) är kompatibel med HIMARS/M270 och kombinerar SDB med raketmotorn från M26. Ger en räckvidd på ca 15 mil, dvs ungefär samma som GMLRS-ER som Finland redan har beställt.
För ännu längre räckvidd finns också kommande PrSM, vilken troligen också får sjömålskapacitet med 50 mils räckvidd.
LM har även visat ett koncept med sjömålsrobot avfyrad från HIMARS. LM har nu även ökat produktionstakten av HIMARS.
M270 är ur produktion så den kommer det inte vara, troligen är det Himars det håller jag med om men vi kommer sannolikt att ha en upphandling men där kravet är samma ammunition. Därför kan jag tänka mig att den koreanska K239 kan vinna upphandlingen också framförallt som Norge verkar beställt den redan.
Tilläg till det är väl den uppgradering av den Tjeckoslovakiska pjäsen RM-70 till RM-70 modular (Där samma poddar som HIMARS och MLRS) antagligen borde kunna erbjudas som nytillverkad i en sån upphandling. (Om man nu vill ha ett europeiskt alternativ)
Även Polen ska köpa ca 288 st K239 Chunmoo.
Att försöka ensa fordonsplattformar är på gott och ont. Å ena sidan är det sårbart om just den fordonsplattformen blir EOL i förtid, och det kan bli ganska dyrt att anpassa nya vapenplattformar till en fordonsplattform. På det sättet kan det vara mer effektivt att välja en fordonsplattform som är erkänt enkel att underhålla, har bra och billigt koncept för reservdelar, många utbildade tekniker och som är från en stabil leverantör.
Å andra sidan finns ju många exempel i Sverige på enhetliga plattformar som fungerat effektivt, t.ex. 90-fordonssystemet.
Men det finns alltid risk för hederligt svenskt ingenjörsövertänk, med ”one system to rule them all”.
Ukraina kan få några enheter och börja skjuta efter en kortare utbildning men vi skall ha 10 år för att köpa in systemet. Finns det några andra realistiska kandidater? Annars är det väl bara att köpa på samma sätt som med Hkp 16?
Det handlar om vår egna utredning och upphandling. Inte så mycket om leverans. Men som jag skrev tidigare är det exempelvis hypotetiskt möjligt med K239 från korea.
Inköpet av hkp16 gick snabbt eftersom Sverige fick köpa helikoptrar vilka beställts av och egentligen skulle ha levererats till den amerikanska armén.
Kryssningsrobotar som kan slå på djupet mot flygbaser och annat annars kan de lobba in robotar från Ryssland.
I stort håller jag med om slutsatserna.
Som jag skrev tidigare är en av de stora vinnarna troligen även luftvärnet som utökas med divisions och brigadluftvärn som ska kunna “verka mot flygplan och kryssningsrobotar” samt införande av buret luftvärn.
Armén utökas även med 1 brigad “IB1” istället för som tidigare planerat endast en brigadstridsgrupp (det innebär ännu mer artilleri som måste köpas)
Sen är det en sanning med modifikation att marinen inte får så mycket. YSF2030 förefaller ha fått en uppgradering för att kunna vara aktiv skjutande del i NATOs robotförsvar vilket då kräver robotar med 100+km räckvidd och således en betydligt större plattform än de “visby g2” man talat om tidigare. I princip är det antingen Sylver eller mk41 VLS som krävs vilka jag inte kunnat hitta på mindre plattformar än runt 3-4000ton och om man jämför med de finska som har 8 mk41 (med 32 ESSM) så kommer man ju minst i sådana fall vilja ha 16 st tuber (om jag tolkat hur mk41 systemet funkar så kan man inte ladda respektive 8 cells grupp med olika robotar). Så sannolikt är de 4 nya YSF2030 fregatter snarare än korvetter och avsedda för strid både i östersjön och öppna havet.
Flygvapnet får mindre men man antyder ju att numerären ska vara och bibehållas runt 120 flygplan samt att man måste göra strategiskt beslut för efter 2035 men det ses som mindre viktigt iom att Gripen E tillförs i närtid.’
Nya stridsfordon skulle vara fantastiskt om man beställer, cv90mk4 med en modern 35mm kanon och kanske integrerad pv robot.
Jo, men vi har väl redan sagt att Tempest II är det som ersätter system 39 någon gång på 40-talet. Eller?
Men det kanske är dags att fundera på uppgraderingar av Meteor.
Sedan en fråga, om vi nu uppgraderar YSF med robotar som kan gå längre än 100km, räcker inte Rb15 Mk4 till? Eller blir det för stor att montera på Visby?
För robotförsvar alltså luftvärnsrobotar, jag kanske var otydlig.
Nja, det är inte säkert att det blir Tempest som ersätter även om jag misstänker att det blir så. Vi har inte gått in fullt i projektet utan är mest med i “förstudie” så att säga. Meteor är nästan ny, men den kommer säkert fortsätta utvecklas.
Vad är din uppfattning om de bägge systemen, Mk41 kontra Sylver? (Eller egentligen, Raytheon kontra MBDA) Likvärdiga?
Mk41 är från Lockheed Martin och Sylver från franska Naval Group. Nej, de är inte likvärdiga.
Mk41 är äldre grund och tror i grundversionen lite högre (6m mot 5m) kan dock ta fler vapen. Med 16 celler kan man med mk41 exempelvis ha 32 essm samt 8 sm2 men med 16 sylver a50 är det 16 aster 15/30 (alltså tar man bara 30 för de kostar i princip lika). Det är därför Storbritannien utrustar sina type45 med sea ceptor nu så de får ngt med kortare räckvidd och lägre pris än aster30 och fler robotar.
Valet är alltså nog i sådana fall mellan:
1: Sm2+essm (idag semi aktiv målsökare)
2: aster30 (aktiv målsökare)
Tyskland, Danmark, Norge och Nederländerna har valt sm2/essm samt Finland essm. Tror det är en viktigare avvägning i detta fall om det blir så.
Mk41 tactical är 266″ (6,8m) och strike 303″ (7,7 m) hög, men cellerna är också större med 25″ mot 22″ för Sylver vilket gör att det är svårare att få plats med quad-packs och större robotar i Sylver. Antalet system som är i tjänst och antalet robotar som är integrerade med respektive system är också betydligt mer begränsat med Sylver.
ESSM block 2 med aktiv målsökare är nu också i produktion.
Skulle man utrusta Visby-klassen med Sea Ceptor genom stand-alone ExLS launchers så kan man också använda Sea Ceptor med ExLS monterade i mk41 för en större efterföljare, vilket även ger möjlighet att kombinera med SM-2ER, SM-3 m.fl.
Med stridsfordon, gissar på CV90. Vore ju bra om vi kan handla upp dessa tillsammans med Tjeckien och Slovakien och få skalfördelar. Gäller det fler strv så är väl Leo2A7 en lågoddsare om nu inte någon av de där framtidsvagnarna hinner bli operativ. Fast det verkar som att ÖB vill ha grejerna nu.
Bra att hkp14 avvecklas och ännu bättre att vi satsar på GlobalEye. Vore ju extra bra om vi kunde sälja GlobalEye till NATO men så finns det ju E-7 Wedgetail som till och med är amerikansk.
Sedan har vi ju det där tråkiga, blir det fler uniformer och personliga skydd och ny AK? Kommer det någon gång. Tycker man hör förvånansvärt lite om sådant.
Sedan när det gäller patrullrobotar och deras förmåga så är ju säkrare förläggning en sak att tänka på. Kan man förlägga i byggnader är det bra men hur gör man för att sova tryggt med patrullrobotar svärmandes runt sig? Pansartält m/25 och skyddssovsäck m/27? Kanske skulle behöva ett tält med IR-dämpande funktion.
När vi är med i NATO finns chansen att sälja globaleye i alla fall, dock behöver den vara monterad på en betydligt större plattform för uthållighet. Något i stil med en 737 eller A320 behöver SAAB ta fram. Sen är det högst sannolikt att det blir E7 ändå, men det är långt ifrån säkert.
Nu får det vara slut på det typiska småduttandet, de som skall försvara Sverige, dess invånare och allierade i NATO skall ha det bästa som går att få fram-det är inte fel att ta beprövat befintligt, men viktigt är att de får den utrustningen som är bäst för att lösa uppgiften och att deras överlevnadsförmåga är så hög som möjligt. 100%-ig mörkerkapacitet är ett exempelområde, det finns fler. Omhändertagande av de som dött i tjänsten och deras anhöriga behöver ses över totalt-kanske arvsfonden har lite medel? OSV, ta ett rejält omtag…
Så fungerar det inte. Du kan inte köpa in det bästa och det senaste till alla vapenslag överallt på en och samma gång. Då står du där om tjugo år med slut pengar och system överallt som då börjar vara gamla. Man uppgraderar några system åt gången så man har råd att hålla en jämn nivå över tid.
Nytt uniformssystem i vart fall. https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/02/klart-med-leverantor-av-ny-uniform/
Och kroppsskydd. https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2022/06/forsvarsmakten-bestaller-kroppsskydd-anpassade-for-kvinnor/
Och eldhandvapen. https://officerstidningen.se/nya-eldhandvapen-levereras-2024/
Lösningen på förläggningsproblemet krävar att man jobbar på flera täter samtidigt. Man kan t.ex. skapar skenmål i form av extra värmekällor i terrängen. Man kan sova i sina skyddade fordon. Man kan sprida ut manskapet i terrängen i puppor. Man kan gräva ner sig i riktiga värn. Det bästa är naturligtvis att varje grupp/pluton/kompani gör på sitt eget sätt så att fi aldrig vet exakt vad det är de tittar på.
Och, självklar, antidrönar-drönare i luften. Då får manskapet i alla fall lite varning innan det smäller.
Visst kan man förstå detta som att vi ska ha arméförband som kan sättas in i Baltikum och Finland, men annars är det här en märklig prioritering. Hade snarare väntat mig att man drog upp flygvapnet till 100 Gripen E för att ge möjlighet att försvara luftrummet och slå mot ryska förband i baltstaterna och Finland, utökade kustartilleriet och amfibiestyrkorna för att säkra svenska och finska skärgården, Gotland och Bornholm samt möjligen köpa in något större fartyg, liknande de franska fartygen (Mistral?) som ryssarna skulle ha köpt.
Det är ju missnöje och dålig stämning bland våra flygförare.
Bortskämda är de! De har fått hela utbildningen gratis och har hög lön och förväntar sig ändå att få rejäl förtidspensionering… Inte så att det råder brist på kvalificerade sökande, dags att ställa ordentliga krav på dem.
Det är inte den bild jag har fått.
Va, är det verkligen så att politikerna inte bara bestämmer de ekonomiska ramarna för försvaret, utan också VAD försvaret ska köpa/satsa på???
Fantastiskt i så fall. Det visste/trodde jag inte.
Hur kommer det sig? Hur gick det till? Hur är det i andra länder?
Eh, det är väl därför vi har så mycket industristöd i vår försvarsmakt tänker jag.
Undrar hur färre helikoptrar påverkar civilt? Har för mig att civila och militära helikopterresurser ofta hjälper varande, om någon t ex råkar vara nära behovet?
Min tolkning är inte att antalet helikoptrar ska minska, men eftersom det minskar med den minsta helikoptern med minst förmåga att hjälpa så är det nog inte så stor skillnad.
Med tanke på att Blackhawk flög första gången 1974 och förbandssattes 1981 så är den lite till åren-även om den fungerar så är det är nog dags att snegla på en lösning bortom Blackhawk också.
Med den logiken skulle vi aldrig kunna ha köpt C-130J.
Hercan flög första gången 1954.
För övrigt rullade Leopard 2 första gången 1974 och Patriot förbandssattes första gången 1981.
Och så vidare.
+1
Hade det gällt första linjens enheter så hade jag kanske håller med men hkp16 är en transporthelikopter som inte sätts in för stormanfall mot en befäst fiende.
Dessutom är Blackhawk/Seahawk med på listan över saker som finns.
Sikorsky–Boeing SB-1 Defiant och Bell V-280 Valor är utmanarna för att på sikt ersätta Black Hawk, USA kommer dock fortsätta att köpa in Black Hawks i några år till.
Med tanke på vad försvarsmateriel kostar och hur sällan den behövts skarpt så är det förståeligt att politikerna vill spendera pengarna hos rätt leverantörer.
Rätt leverantör blir viktigt. Hell Schweiz.
Nu har jag iofs inte läst dokumenten (får spara det till senare) men… drönarkapacitet? Små drönare har ju vad jag förstått alla gånger visat sitt värde för spaning och eldledning i kriget i Ukraina.
Från råden. Länkade ovan:
Anskaffning av patrullrobot13 genomförs vilket ökar förmåga till precisionsbekämpning med obemannade system mot högvärdiga mål. Förmågan till spaning utvecklas genom anskaffning av obemannade flygande system till stora delar av arméns krigsförband. Sammantaget utvecklas arméns förmåga till spaning och verkan med en kombination av små och stora obemannade flygande system.
Jag hoppas vi tar efter Ukraina och ökar antalet artilleribataljoner per brigad till tre stycken så brigaden kan understödja sig själv utan att vara beroende av divisionsnivån om den vill anfalla
“Eller så beror detta på att det saknas svenska försvarsmedier och försvarskompetens hos svenska journalister, så de fattar inte vad som är nytt eller väsentligt när det dras i Sverige och skriver således inget.” Apropå detta så noterade jag att Tim Snyder i första lektionen av sin föreläsningsserie om Ukraina anmärkte att eftersom ingen har intresserat sig för slagfältshistoria (battlefield history) på länge så gick rapporteringen från “Oj Ryssland har invaderat Ukraina” till “Hur tänker Putin” utan att passera gå. Själv gjorde jag den observationen i början av den fullskaliga invasionen att svenska journalister genast gick in för att skildra flyktingarnas sociala situation men var helt oförmögna att beskriva vad som skedde på slagfältet eller egentligen i kriget. Lyckligtvis har det blivit bättre, men summan av intresse för och kunskap om försvarsfrågor gör nog att man får vara beredd på fortsatt underrapportering i ämnet.
Instämmer…
Ovanligt med Hkp14 haveriet, FMV och försvaret brukar ju vara bra på att anskaffa och utveckla bra prylar. Men här har det gått åt pipan.
Bra med Ubåtar, det visar ju inte minst Aukus samarbetet. Ytfartyg blir mer och mer sårbara för drönare & robotar. Speciellt om dom inte har luftvärn som Visbykorvetterna, så fort dom blir upptäckta är det kört. Då är det bättre att ha RBS15 på lastbilar…
Försvaret och FMV har ofta varit riktigt dåliga på att anskaffa rätt saker i rätt tid. Sen vems felet är kan man tvista om.
Visbykorvetterna har luftvärn, de saknar luftvärnsrobotar.
Vare sig FMV eller FM är skyldiga till valet av HKP14 (NH90). Det var ett rent politiskt beslut som FMV och FM sedan hart fått förhålla sig till. Punkt.
Valet gjordes gemensamt med Norge och Finland (misstänker att de var drivande i frågan snarare än Sverige där FMV rekommenderade sikorsky) däremot är vårt idiotkrav om 24,5 cm högre kabin unikt för oss vilket direkt kan läggas på FM och FMV (ingen politiker skulle få för sig att säga “hmm jag tror att kabinen är för låg för mig som är 220 lång så vi måste höja den”)
Så skuld finns så det räcker och blir över till de flesta i den soppan.
Jag är möjligen naiv, och definitivt okunnig inom detta fält. Men kommer verkligen framtidens krig vara mellan olika soldater med vapen i hand? Undrar om inte obemannad teknologi och fjärrbekämpning kommer vara en större del av framtida krigföring? Och, om möjligt vore det bästa att stoppa fientliga trupper innan de ens kommer till vårt land (eller nu, vårt eller våra allierades land). Jag tänker på raketer, drönare av allehanda slag och storlekar, luftvärn, patrullrobotar, kanske t o m autonoma markfordon. Om inte annat vore det ju bra om man (effektivt) kunde möta fientliga soldater med vapen i hand med dessa medel! Misstänker att jag gett mig ut på djupt vatten, ni som kan mer får väl bemöta mina naiva föreställningar om ett “hightech-försvar” 🙂
Det är nog lätt att tänka så men ukrainakriget har väl visat behovet av det mest fundamentala också. Vi får nog titta på de troliga scenarios vi kan tänka oss. Min gissning är att vi kommer att skickas till oroshärdar och mindre lågteknologiska konflikter också. Sedan kommer vi troligen behöva bra förmågor att upptäcka olika hybridhot med signalspaning, ubåtsjakt, och mängder av andra typer av icke uppenbara hot.
Jo det är sant, frågan är vad det ska vara till. Samtidigt, att möta “lowtech” med effektiv “hightech” borde väl vara ett eftersträvansvärt scenario? Dvs inte kliva ner på samma låga nivå som motståndaren. Om det går att undvika.
Funderade lite på vad jag själv skrev. Kanske är det så att framtidens soldater (t ex infanteri) inte främst ska ses som en soldat med automatvapen i hand. Utan som en operatör av allehanda teknologiska system, och automatvapnet är det sista som tas till, en sista utväg om man får direktkontakt med fienden. Men då borde inte numerär vara så viktig, som att soldater har all den effektiv utrustning som krävs. Och logistik mm.
Låter sannolikt
Varje gång någon trott att “nu är infanteristen obsolet” så har det visat sig fel.
Det blir intressant se hur JAS ska överleva detta. Hela anledningen till att ha inhemsk utveckling av stridsflyg är ju alliansfriheten. Finansiellt finns ju ingen chans att konkurrera med USA (eftersom det är politik som styr vad man köper) så JAS är ju en ren förlustaffär ekonomiskt. Då är frågan varför inte Sverige ska lägga pengarna på att köpa in F35 som alla andra. Vi kan ju inte subventionera SAABs vapensystem som inte efterfrågas av marknaden när det finns tillräckligt fullgoda alternativ. Det bästa SAAB kan göra nu är väl att lägga om till att utveckla billiga drönare…
Man kanske behåller och utvecklar JAS så länge det går, men sedan ingår i något större konsortium när man ska utveckla nästa generation av stridsflygplan? T ex med amerikansk, brittisk eller fransk tillverkare. Typ som Airbus kanske, europeiskt samarbete 🙂
Tror ni båda är inne på något. Nu har ju SAAB sålt till Brasilien. Det finns ju andra länder som också kan vara intresserade. Gripen har ju sina fördelar också, kanske finns det rum för ett sådant typ av plan inom NATO? USA kan ju inte stå för all försvarsmateriel och -system. Men det finns nog en rimlighet att det bildas ett europeiskt konsortium. Inte för att vara alltför negativ men USA har några illavarslande tendenser gällande dess demokratiska system. Vi bör nog stå robusta inom Europa.
R30, du skriver följande:
“…det finns nog en rimlighet att det bildas ett europeiskt konsortium. Inte för att vara alltför negativ men USA har några illavarslande tendenser gällande dess demokratiska system. Vi bör nog stå robusta inom Europa.”
Jag har tänkt i samma banor… tror det är klokt.
Det finns redan två.
BAE-Tempest samt Fransk-tyska FCAV.
Gripen är ju utvecklad efter svenska behov. Som att starta på vägbanor. Nu är inte jag expert alls men Gripen sägs ofta ha korta tider på marken mellan uppdrag och F35 kräver längre tid och har större driftskostnader. Att Jas var kvar så länge i avvägandet i Finland tyder väl på att det ses som ett bra alternativ.
Det går att vända på det, Gripen blir mer attraktivt i och med att Sverige är med i NATO. Som det kan bli med alla andra vapensystem som tillverkas i Sverige. Sverige är inget udda land i periferin längre utan har system som samverkar med NATO. Gripen kan uppgraderas långt framöver enligt vad som skrivits om Gripens fördelar.
Varför inte? Vore inte första gången vi lägger pengar på något som är industristad.
Sedan kan du ju titta på vad Tyskland betalar för sitt F-35 paket med vapen så ser du vilka priser vi skulle betala. Sverige är ett sådant där land som alltid får betala överpriser och blir utnyttjat (elexporten, CO2-inlagring).
Tror att anledningen till Gripen inte är alliansfriheten utan att få ner kostnaderna jämfört med vad Eurofighter blev (större, tyngre, två motorer). Kostnad per flygplan, per flygtimme, per “marktimme” och alla andra tänkbara kostnader som uppstår – över systemets hela livstid. Kanske spelade det in att antal planerade individer då var 300+.
Nationalekonomiskt är nog Gripen en vinst. Även industriellt med diverse “ringar på vattnet” osv.
Det finns de som hävdar att JAS är en gökunge som trängt ut många, i många fall bättre behövda, investeringar från försvaret bara för att hålla SAAB under armarna, och att pengarna som plöjts ner i JAS hade kommit till bättre användning om vi istället skaffat ett seriöst luftvärn och sedan köpt in lite färre flygplan från något annan tillverkare.
Saab hade isf varit en partner i Eurofighter. Man har en del krav på flygplanet som är annorlunda från kraven som ex. Storbritannien har. I Gripen gjordes kompromisser på det som inte påverkade de svenska “uppdragen” och istället fokuserade man på de svenska kraven.
Är inte expert men exempelvis har EF som uppdrag att jaga bombplan över Atlanten och ta sig hem med en motor. Osv.
Gripen ska verka från landsvägsbaser, ha datalink/EW, sjömålsrobotar, osv. Detta hade behövts plöjas ner i EF istället och lett till kompromisser.
Eurofighters utveckling och uppgraderingar fortsätter förövrigt att kosta pengar.
Huruvida F16 framstod som ett rimligt alternativ tidigt 80-tal beror nog lite på. Misstänker att man ville kunna styra över mjukvara/sensorer ombord. Minns något om att Israels F-15 har egen avionics/EW så det kanske hade gått?
Instämmer. Det finns för och nackdelar med allt. Två motorer är säkrare men å andra sidan har gripens motor aldrig strejkat. Det kostar att ha två och den kostnaden måste vägas mot totala kostnaden om ett flyg skulle haverera. Det var visste en fågel som orsakade en krasch men det är sånt som räknas med. Frankrike backade väl ur Eurofighter för att de hade egna krav. Alla har egna krav. Fördelen för Sverige är att Gripen är skräddarsydd för Sverige. Och dessutom, det är prestige att ha ett egenutvecklat flyg. Så jag är övertygad att regeringar oavsett färg kommer satsa om det behövs. Dessutom blir det inte dyrare än att köpa från USA. F35 kostar ca 100 miljoner mer. När vi är med i NATO har vi deras skydd ändå ytan att som Finland behöva köpa ett dyrt stridsflyg.
Gripen är det sista flygplanet SAAB utvecklar ensamma, de har inte råd att utveckla nästa generation själva. De rent patetiska försäljningarna utomlands visar också på att det är tveksamt att hålla Wallenbergs företag under armarna på det sättet. SAAB bör fokusera på det de gör bäst, vilket snarare är radarstationer och ubåtar.
Vilket ingetdera är “egentliga” SAAB. Radar kommer från Ericsson Radar, ubåtar från Kockums. Så…
Varför fastnade denna i filtret?
Så är det, men faktum är att SAAB säljer massor med radar till andra länder. Sea-giraffe AMB exempelvis är väldigt framgångsrikt utomlands till och med på de amerikanska hangarfartygen. (giraffe-amb också för den delen). Stridsledningssystemen i 9LV klassen också framgångsrika osv.
Gripen, not so much. I andel av företaget så står radarsidan för 32% och flyget för 31%.
Det är enormt svårt att sälja stridsflyg utomlands. Konkurrensen är stor och beror mycket på att alla större länder vill utveckla eget stridsflyg. Att Sverige kan göra det är egentligen en prestation som få inser vidden av. Dessutom har Gripen utvecklats så det kan uppgraderas utan alltför stora kostnader. Kostnaden för ett Gripen är mindre än F35. Driftskostnader anses relativt låga för Gripen. England har ett avtal med SAAB, deras piloter testar fjärde generationens flyg alltså Gripen. Så försäljningssiffrorna avspeglar inget om planet. Som sagt jag tror NATO medlemskap kan betyda nåt positivt. https://www.forsvarsmakten.se/sv/information-och-fakta/materiel-och-teknik/avvecklade-materielsystem/jas-39-gripen-ab/
Det sista stridsflyget? De har utvecklat det så det ska gå att uppgradera för lång framtid. Det är redan framtidssäkrat för många år. Vem vet vad som kommer om tjugo år. Men det är lång tid och svårt sia om.
Uppgradera ett flygplan är inte samma som att bygga ett nytt. Vi kommer behöva ersätta Gripen någon gång, troligen runt 2040-2045. SAAB har inte råd att utveckla nästa plattform och vi har inte råd att vara i praktiken enda kund. Det blir för dyrt. Antingen kommer vi hoppa på det fransk-tyska eller det brittiska systemet.
Håller helt med. Ett land med 10 miljoner invånare har inte råd med sådana “gubb” leksaker. Vansinne att utveckla Gripen t.a.b.m. 400 miljarder and counting…
“… de har inte råd att utveckla nästa generation själva.”
Sådana här påståenden visar sig ofta bli fel eftersom kostnader/teknikutmaningar/värde förskjuts och ändrar sig med tiden.
Existensen av dagens COTS-drönare framstod nästan omöjlig för 20 år sedan pga den då tillgängliga tekniknivån. Prestationen och teknikutmaningen att bygga Gripen A på 80-talet är helt annan än att bygga Gripen E (som är “helt nytt”) på 2010-talet. Påminn dig själv om att Saab med Boeing nyligen även konstruerade T-7A, på rekordtid och kostnad, genom modern teknik och metoder.
Gissar att majoriteten av värdet numer ligger i elektroniken, integreringen, mjukvaran och informationsplattformen. Skrov+motor handlar om att optimera något som är praktisk för specifika ändamål.
Saab kan välja var i värdekedjan det verkar och hur det är positionerat om 10-20 år. Vilka samarbeten det väljer blir mer en politisk fråga än “meh det är för dyrt”.
“Hela anledningen till att ha inhemsk utveckling av stridsflyg är ju alliansfriheten. Finansiellt finns ju ingen chans att konkurrera med USA (eftersom det är politik som styr vad man köper) så JAS är ju en ren förlustaffär ekonomiskt.” Inget av det stämmer.
Fördelen för Sverige som inte andra har är att utvecklingskostnaden hamnar i Sverige och även kostnaden för inköp. Det är svårt att mäta det mot att köpa från andra länder. Då kan man nog kosta på lite i egna landet.
Sanning med stor modifikation.
Även om pengarna kommer tillbaka till ekonomin till stor del så betyder inte det att staten har råd med pengarna.
JAS kommer naturligtvis att leva sin livslängd och sedan utvecklas inga fler egna stridsflygsprojekt. Vi behöver pengarna till viktigare ändamål.
Intressant. Undrar hur det fungerar i Nato, om varje land bestämmer själv vad som är viktigt att satsa på eller om det sker samråd inom Nato? Men varje land kanske i första hand utgår från att de måste klara sig själva så länge som möjligt och då blir det inköp därefter.
Du har lite ramar om ammunition och kompatibilitet annars är det i princip upp till varje land.
OK. Det är förståeligt. Och sen ska regeringen vara den som avgör i slutändan. Det är lite märkligt faktiskt. Hoppas de går på ÖBs förslag.
Jag hade önskat att NATO som helhet hade kunnat komma överens om upphandling. Grundregel “det ska finnas 3 tillverkare av all utrustning inom nato” och att man handlade upp rättvist gemensamt sen skulle alla köpa det. Istället för att ha 4-6 olika stridsvagnar hade det blivit 1 osv.
De som förlorar upphandlingen får istället licenstillverka det som köpts in.
Exempelvis man gör en upphandling av IR-jaktrobot. Det står mellan AIM-9X, Iris-T och CAMM, låt säga att IRIS-T vinner. Då får MBDA och Raytheon (om jag minns rätt) licenstillverka Iris-T så det inte blir utslagning av tillverkningskapacitet och vi bibehåller möjligheten till konkurrens vid upphandlingen för att få fördelarna av konkurrensutsättning.
Mycket intressant info här. Enligt Australian defence-länken ska det utökas till tre amfibiebataljoner också, med lite förändrad roll. Måhända lite mer som marine corps som en expeditionär styrka?
5 lokalförsvarsbataljoner står det i tabellen, helt enligt tidigare besked. Och i texten står det att militärregionerna ska tillföras ytterligare förband samt att lokalförsvarsbataljonerna få splitterskyddade fordon som ska utrustas med vapenstationer. Ska man tolka det som fem lätta mekskyttebataljoner och mängder med små förband skyttesoldater knutna till militärrregionerna?
Minns jag rätt stod det att det skulle tillföras en säkpluton per milregion.
5 “lätta” motoriserade bataljoner blir det inte mekaniserade.
Troligen gissar jag att de får hjulgående AMV 6×6 om de ska ha splitterskydd, alltså lägre kapabelt fordon än det som den motoriserade brigaden kommer ha.
Kanske är det en begreppsförvirring? Jag tycker mig sett att även hjulgående förband kan räknas som mekaniserade. I Sverige kanske det alltid är motoriserat? Hursomhelst lär de här bataljonerna bli rörliga, splitterskyddade och välbeväpnade! Bättre än 500 gubbar trampandes med apostlahästarna i mellersta Norrland.
De kommer troligen inte vara i mellannorrland. Det är en ren chimär och idiotisk placering av markförband. Men de är motoriserade eftersom den motoriserade brigaden är utrustad med hjulgående pansarbussar patgb360 och vapenstation. De här lokalförsvarsförbanden får troligen en sämre patgb (amv 6×6) med vapenstation.
Skillnaden är att mekaniserade förband strider från fordonen medan motoriserade inte gör det. Eller kan fordonet verka mot andra pansarfordon.
På det stora hela ett steg i rätt riktning, men frågan är om man inte kunde försökt att låta Ångermanslands och dalregementet att sätta upp var sin brigad också med en till division. Organiserat som kanske en SvenskFinsk division i norr med en Svensk mekbrigad och Ångermanlandsbrigaden och en Finsk brigad. (Kanske Norska brigad Nord också) och i syd de två andra mekbrigaderna plus IB1 och dalabrigaden). För beredskapens skull skulle man kunna tänka sig att en mekbrigad per division, hela stridsgrupp Gotland oc delar av IB1 är värvat.
Hur fungerar detta förresten, FM kan ge sina förslag, men det är upp till riksdagen att besluta och det är antagligen liten risk att de lägger till ytterligare förband/mtrl än vad F
… ytterligare förband/mtrl än vad FM föreslagit?
Öb har ramar att hålla sig till. Han ser inte behovet inom de ramar som finns med de enorma kostnaderna för ännu fler brigader.
Antagligen är det lite så, men jag är fortfarande nyfiken på om det skulle bli så oerhört mycket dyrare att att de två nya infanteriregementena utbildade två brigader istf lokalförsvarsbataljoner.
Enkelt sagt ja.
En brigad består oftast i väst av 3 manöverbataljoner, 1 artilleribataljon, underhåll, stab, luftvärn osv osv.
Ska den dessutom vara brigad utifrån det koncept vi har som är “offensivt” förband så blir det avsevärt mycket dyrare utrustning.
ÖB verkar snarare se framför sig en ökning av GSS/k i framtiden i brigaderna för att öka beredskapen, där man kanske kan använda de här lokalförsvarsbataljonerna som grund för rekrytering och ökning av lokalförsvarsförband.
För att visa på att det blir mkt dyrare, två brigader till innebär två till artilleribataljoner (om vi antar att de får billigast möjliga dragna artilleri istället för självgående dyrt). Sannolikt innebär det ytterligare ett artilleriregemente för att kunna utbilda. (dyrt)
Ingenjörsförband ökar från 4 till 6, troligen ytterligare ett regemente. Brigadluftvärnet blir antagligen tvunget att ha ett komplett regemente till snarare än det detachement man planerar osv.
Det blir helt enkelt snabbt dyrt.
Dyrare blir det nog, men det skulle antagligen inte bli en sådan massiv utmaning som du får det att verka. Jämfört med Finland skulle vi antagligen fortfarande ha en mindre armé jmf med befolkningen och om man kunde komma överens om en division nord tillsammans med Finland så skulle det ngog ej behöva finnas behov att Sverige skulle stå för alla divisionsförband. Samma sak med stödförbanden. Det vore förstås bra med extra utbildningsplattformar, men t.ex. Artilleriet med ca 9-10 bataljoner att organisera borde klara det på två plattformar om varje mekbrigad ska klara att utbilda 4 bataljoner + spaningskompanier. Sen är det ju också en fråga om hur fort man vill omsätta vpl-förbanden och hur många soldater kan utbildas per år.
Egentligen skulle väl mer än 2 % av journalisterna ägna sig åt försvarsfrågor, med tanke på hur viktigt området är, men också att statsbudgeten rymmer en hel del som inte ständigt behöver ifrågasättas men som är ett måste för att staten skall kunna fungera överhuvudtaget. Det är på marginalerna som debatten förs.
Om balansen mellan förmågorna är bestämd av hur den ryska militären har presterat i detta krig har det tänkts fel. Det behöver utgå från vilken förmåga Ryssland kan ha om 2-5-10 år och snegla mot 20 givet att de drar rationella slutsatser och får ordning på sin militär.
Att varje soldat i 30% marginalen får en egen uniform är ju fint men behövs det inte minst tre uppsättningar per soldat för att klara minst en ABC sanering med rätt saker redo på rätt plats?
Mitt intryck efter översiktsläsning och andrahandsrapporter är att det har tänkts till, en starkare arme och flotta ihop med redan beslutad styrka för flygvapnet är trovärdigt som rimligt bidrag till det gemensamma natoförsvaret. Är dock lite besviken över bara två radarspaningsflygplan apropå att ha marginaler för strul och fientlig bekämpning.
Men jag kommer inte att släppa min tanke om lika mycket värnpliktsutbildat (lätt) infanteri för territorialförsvar som det finns hemvärn. Och för de tunga förbanden får det gärna återgå till gammaldags konservering och förrådsställning när dagens tunga materiel förnyas.
Och förstås, skall vi växa med en mängd tung materiel som motsvarar en brigad så skicka omedelbart tung materiel motsvarande en brigad till Ukraina och beställ materiel för två för leverans snarast.
“Försvarsmakten förblir den enda myndighet där politiken ska detaljstyra ner på enskild utrustning” “istället för att ge direktiv om vad man ska åstakomma. Men så är det av någon anledning.”
Rimligtvis för att anskaffandet av vapensystem till stor del är utrikespolitik på hög nivå.
Snarare regional eller industripolitik.
Vi har generellt tagit väldigt lite hänsyn till utrikespolitik vid inköp (annat än bortkastade samarbeten med framförallt Norge)
Sverige hade en gång världens 4:e starkaste försvar. Den som vill läsa om hur det en gång såg ut (ur Skånsk synvinkel) och hur det blev kan läsa boken “Spår av ett Försvar. Skånskt Försvar under två Världskrig & Ett kallt Krig”, Förf. Leif Högborg. ISBN 978-91-85789-97-9 utgiven på SMB förlag. Jag har inte läst alla inläggen just här men en anledning till att Gripen inte “sålt bättre” till bla. NATO är regeln att NATO i alla fall tidigare krävde tvåmotoriga flygplan.
Nato har aldrig krävt två-motoriga flygplan.
A-4, A-7, F-8, F-16, F-86, F-100 osv osv.
Vi sålde dessutom Draken till Danmark.
Vi hade aldrig världens fjärde starkaste försvar. Vi hade till numerären fjärde eller femte starkaste flygvapen.
EN SERIÖS FRÅGA:
Har inte lyckats få svar på detta, trots upprepade försök här och där.
Varför ska vi upprusta när vår “fiende” m.a.o. hotbilden, har minskat!?
Hotbilden har inte minskat.
Dessutom tar det tid att rusta upp, därför måste det planeras långsiktigt. Att det går dåligt för Ryssland nu betyder inte att de inte om några år kan ha buffrat upp med nya militära muskler, dreglande av hämndlystenhet mot det ondskefulla väst som varit så himla dumma mot dem. Omvärldssituationen är inte heller statisk, så andra hot kan också komma in i bilden.
@paul @homsan.
Om din fiende har förlorat sin militära kapacitet, i någon utsträckning, känner du dig mer hotad då? Hotbilden har minskat, du har fel.
Hur har du tänkt dig att RU ska kunna upprusta om hela världen i stort sett sanktionerar dom? De har ju inte idag ngn kapacitet att producera moderna vapensystem.
Jag ser fortfarande inte några skäl till uppristning. Det verkar snarare som någon form av gruppsykos detta.
Kanske på kort sikt, men vi kan inte räkna med att det kommer att fortsätta så. Tyvärr så kommer det nog att finnas en ny järnridå genom europa i framtiden. Man kan ju inte heller utesluta att ett försvagat men fortfarande existerande Ryssland kan tvingas ta Kina till hjälp som där Kina hjälper att hålla Ryssland under armamrna mot att Ryssland blir Kinas vasall.
Eller så faller den enade ryska staten och vi får en period med instabilitet när srvtagarna till RF försöker bli den stat som återförenade RF och/eller stater som varit under Ryssland som då saknar någon som hindrar dem med vapenmakt att försöka uppfylla sina egna imperiedrömmar.
Förutom att min fiende inte har det. Han är just nu upptagen och har tappat en del kapacitet, men den kan han ersätta snabbare än vad vi kan och dessutom blir han bättre när han lärt sig sina fel.
_Att då dra ner är utomordentligt korkat och kortsiktigt.
Lite highlights från listan för armén:
* 4st fälsjukhus är positivt!
* 3st Transportbataljoner. Hoppas även FMLOG Kronfrakt återuppstår igen, som gick som turbil dygnet runt, viktig för teknisk tjänst/Markverkstäder.
* 3 st IT-Försvarsförband.
* Alla gamla tält ska omsättas (12-manna / 20-manna osv)
* Telekrigskompani tidigareläggs.
* Ytterligare tre fristående förbindelsekompanier.
* Anskaffning av modern landminmateriel och system för att öka mineringshastigheten.
* Utökad modern Minbrytningsförmåga tillförs.
* Nya pansarterrängbilar anskaffas och befintliga pansarterrängbilar uppgraderas.
* Anskaffning av modern maskerings- och signaturanpassningsmateriel (Barracuda?)
* Vidare tillförs lokalförsvarsskyttebataljonerna splitterskyddade fordon vilket
innebär ökad rörlighet och bättre skydd.
* Omsättning av lättare hjulfordon och tunga lastbilar genomförs. (Mondeos, Scania P113, P124 och V70 gen1 börjar bli riktigt dåliga)
* Inventering av samtl. Markverkstädernas lokaler och planering att bygga nya lokaler specad mot modern materiel. (vissa mekaniker står och jobbar utomhus i månader pga lokalbrist/platsbrist samt att tanksläp och drivmedelscontainers inte får plats inomhus)
* Omsättning kustrobotlastbilar
* Anskaffning av raketartilleri påbörjas. I kombination med utvecklad
sensorförmåga ökar förmågan till bekämpning av högvärdiga och prioriterade
mål. På sikt kan denna anskaffning möjliggöra en framtida utveckling även mot
sjömålbekämpningsförmåga samt ytterligare utökad räckvidd.
* Anskaffning stora och små drönare.
* Anskaffning patrullrobot (självmordsdrönare)
* Divisionsingjengörkompani utökas till bataljon
* Upprättande av logistik-detachement i Kalixfors för att säkra vägen mellan Kiruna – Narvik
* Den reducerade Livgardesbrigaden förstärks till en komplett brigad.
* Upprättande av militärbaser med egen försvarsförband, logistik och sjukvård. (rep-grupp?)
Ska kunna omhänderta lättare skadade i egen regi för att avlasta sjukvården och fältsjukhusen.
* De territoriella förbandens logistik förstärks med underhållskompani och sjukvårdskompani.
(MR Militärregion?)
* Utökad lagerhållning av förnödenheter samt ammunition
Är inte kustrobotarna organisatoriskt för närvarande underställda Tredje Sjöstridsflottiljen? M a o (vilket väl också förefaller rimligt) en del av det marina försvaret?
Jo och kustrobotarna lär fortsätta vara det för att kunna få en bättre samordning mellan olika skjutande enheter.