Börserna i de asiatiska tidszonerna är försiktigt positiva nu under morgonen. Naturgaspriset i EU håller på att krascha och är förvisso höga, men nere på sommarnivåer. Dock verkar inte de svenska elpriserna bry sig, vilket gör att förklaringsmodeller om Putinpriser på elen väl håller sådär. Producentprisindex ökade mellan 20.0% och 30.5% senaste året vilket är en dämpning i årstakt, men priserna fortsatte ändå att stiga senaste månaden.
Stockholmsbörsen rusade igår med +2.05% för OMXSPI och +1.96% för OMXS30. Den svenska kronan stärktes något till 11:02 för EUR och stabilt på 11:17 för USD. ÄVen guldpriset är stabilt på 593:- SEK per gram.
I USA var börserna något mindre positiva med +1.19% för S&P-500 och +1.06% för Nasdaq 100. Tesla gick mot strömmen och backade med -1.49%, men verkar befinna sig vid ett stöd som inte klappat igenom än. De amerikanska räntorna steg igen, men de långa räntorna noteras inte i årshögsta, vilket dock några av de korta räntorna gör, som tre- och sexmånaders.
I Asien är börserna tveksamma under morgonen. I skrivande stund är Hang Seng oförändrad på +0.02% och KOSPI likaså på +0.01%. Dock stiger ASX 200 med +0.28%, Nikkei 225 med +1.02% och Straits Times +0.17%.
I EU kraschar nu fossilgaspriset ner till sommarnivåer.
Priserna är förstås fortfarande högre än de var innan prisökningarna 2021 innan kriget, men elpriserna som erbjuds verkar inte ha påverkats av detta. Man kan därför fundera på om antingen de låsta elpriserna är för höga, eller om snacket om Putinpriser mycket riktigt bara var snack och att det i själva verket är de nyligen nedlagda två kärnkraftsreaktorerna i Ringhals som orsakat de höga svenska priserna. Det där kommer högern och vänstern bråka om i all evighet.
Företagens inflationsindex PPI ligger september 2021 – september 2022 på 20.0% för hemmamarknaden, 21.1% för exportindexinex, 30.5% för importprisindex, 20.6% för producentprisindex och 25.3% för prisindex för inhemsk tillgång. Att inte KPI-inflationen är den samma betyder att företag har absorberat en del av kostnaderna genom att inte öka sina påslag till konsument procentuellt lika mycket som inköpspriserna.
Årstakten är ner något från i augusti, men det beror på att priserna som bekant började ta fart förra året, inte för att priserna inte längre ökar. Importprisindex ökade t ex 1.5% på en månad i augusti – september. Det som backar i pris på detlajnivå är på hemmamarknadsprisindex oh handlar om träråvaror, fjärrvärme för flerbostadshus och avfallshaneringstjänster. Mest stiger importprisindex för datorer, elektronikvaror och optik med 0.4% och papper och pappersvaror i exportprisindex med 0.4% och handel med elektricitet med 0.5% i hemmamarknadsindex.
Inflationen tuggar på.
Värt att tänka på att även om inflationen faller tillbaka till önskade nivåer om 2% istället för nuvarande ca 10%, så har inte köpkraften återvänt om inte allmänheten fått inkomstökningar som matchar inflationen. Det kommer ta många år – kanske decennier – att återställa hushållens kollektiva köpkraft med de fjuttiga reallöneökningar som är normalt och 2021 kanske kan sägas vara välståndstoppen för många år framöver. Eller 2019 om man vill undanta pandemiåren.
61 kommentarer
“… we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender, and even if, which I do not for a moment believe, … then our Empire beyond the seas, armed and guarded by the British Fleet, would carry on the struggle, until, in God’s good time, the New World, with all its power and might, steps forth to the rescue and the liberation of the Old.” – Winston Churchille (1940)
.
Till alla som önskar något mer givande i försttävlingen!
Ärsh, fel inlägg. Men jag swishar till Swedish Rescuers ändå.
Ja, det var upplyftande i vilket fall!
Ja, Churcill-citaten är legio och ofta en del av den västerländska kultur- och historieskatten.
(Ur minnet): “So let us brace us to our duties, and conduct ourselves so that if Britain and her Commonwealth” (andra källor säger Empire) “lasts for a thousand years, men will still say: This was their finest hour!” Jag får ståpäls när jag läser det.
Men, med “The Hinges of Fate” (ett annat WSC-uttryck, = “Ödets Gångjärn”), får nu hans älskade land en premiärminister härstammande från det av WSC så föraktade Indien! Men så var han ju också Victorian/Edwardian f. 1874 …
Hur som helst hoppas jag att många Churchill-citat med tiden med samma beundran kommer att tillämpas på Zelensky.
Det är väl inte helt verifierat huruvida citatet verkligen är korrekt men enligt utsago så är ju hans “The fight is here; I need ammunition, not a ride,” redan en klassiker.
BRASKLAPP: Så vitt jag vet finns radiotalets tape bevarad.
och så Aces High på den!
Varför skall Sverige straffas för att andra länder inte kan vara självförsörjande på el?
*
Ett rimligare sätt vore att först räkna ut priset som om Sverige inte hade exporterat någon ström. Detta pris får då vår Svenska elmarknad.
Sedan får exporten ta priset av den dyrare elen .
På så sätt behöver inte svenska konsumenter drabbas av dåliga beslut i andra länders energipolitik.
Det kallas för att Sverige är en koloni till de mäktiga länderna i EU. Det där med allas lika värde är ett typiskt svenskt synsätt som föranleder småleende i EU. Nu senast gäller det även skogen som skall suga upp tysk koldioxid så att den tyska ekonomin kan fortsätta elda stenkol. Snart kommer dricksvattnet misstänker jag.
+1
Därför att vi har valt att vara med i EU och den inre marknaden. Fri rörlighet för varor och tjänster gäller både när vi tjänar på det (tysk öl och polska hantverkare) och när vi förlorar (elexport).
Vad jag vet uppstår det inte ölbrist i Tyskland när de exporterar utan de är glada över inkomsten. Detta är ett pseudoargument för utan EU hade vi haft importtull på tysk öl så tyskarna tjänar också på att vi är med i EU. Jag är generellt positiv till EU men i vissa fall borde man tagit mer hänsyn till Sveriges speciellt situation med ett väsentligt kallare klimat och i stort sett total avsaknad av fossil förbränning för uppvärmning.
> i stort sett total avsaknad av fossil förbränning för uppvärmning.
Va? Över 50% av hushållen värms upp med fjärrvärme. Där använda relativt ofta fossila bränslen.
Jo men detta är je sett som ett misslyckande. Tanken är att använda sopor och spillvärme från industrin även om man i praktiken ofta tvingas använda fossilt bränsle. Men det finns i alla fall en ambition all göra sig av med fossila bränslen och skatten på eldningsolja är ju ett sådant exempel.
Samma med elsystemet, vi måste i dagsläget bränna en massa olja för att stabilisera men det finns en ambition att lämna fossilt även om detta inte realiserats.
Vi säljer i alla fall inte stenkol på säck hos ICA som jag sett annonseras i UK och Polen och jag tror även Tyskland användt det eller så har det ersatts av naturgas. Just den extrema användningen av naturgas är ju ett exempel på hur man inte alls har ambition att lämna fossilt.
Visst, men vad jag vände mig emot var påståendet om att vi saknade fossil uppvärming.
Sen innehåller sopor en hel del fossilt material i form av plast.
Om inte hushållen blir för bra på att källsortera för då blir soporna för blöta så då måste man fylla på med plast, papper, flis, olja, osv i alla fall.
Enligt Vattenfall så är det bl a de låga nivåerna i de norska vattenmagasinen som pressar upp priserna. Dock är den här artikeln skriven innan gaspriserna sjönk. Länk till artikeln:
https://www.vattenfall.se/elavtal/elmarknaden/elmarknaden-just-nu/
“Under september har det blåst och regnat mindre i Norden. I södra Norge är nivåerna i vattenmagasinen de lägsta på 20 år, vilket påverkar prisnivåerna i södra Sverige. Vattennivåerna i de svenska vattenmagasinen ligger på en normal fyllnadsgrad vilket stabiliserar elpriset i norra Sverige. Kärnkraften har en lägre kapacitet än planerat och ligger just nu i Norden på 72 procent.”
Det är vad som kanske kan hända när man bygger en fin ledning till UK och säljer så mycket det bara går utan att planera för framtiden.
Gävle Energi ökade nätpriset från 2500 till 3100 nu.
På vadå? 3-fas 25A?
Vi kan nog se energikrisen nu som en ren välståndsminskning. Lönekompensation kommer bara följas av motsvarande prisökningar. Facken gör nog rätt som inte försöker sikta på ännu mer i lön. Blir bara mer stök i slutändan. Den inflation vi haft kommer delvis gå tillbaka när energisituationen stabiliserar sig.
Du tror inte det har med ett årtionde av krisräntor och kvantitativa lättnader?
Det är klart att tidigare stimulanser påverkar ännu. Men räntorna har också gått upp så nja. Den stora frågan vi har idag är just energin.
Sveriges produktion förblir ganska lika oavsett om vi börjar pressa sedlar eller inte. Landets köpkraft och produktion hänger ihop. Löneökningarna kommer ätas upp av motsvarande prisökningar. Det enda som kommer hända är en omfördelning av kakan efter hur bra man förhandlat. Samhället kommer förvärra felallokeringen av våra resurser. Visavi utlandet har vi en egen valuta som bör anpassa sig efter allt det här.
Utöver det kommer vi faktiskt och obönhörligen bli fattigare av att energin blir dyrare.
Absolut och där priserna stabiliserat sig på en ny högre nivå utan att lönerna hängt med för lejonparten av befolkningen.
> Facken gör nog rätt som inte försöker sikta på ännu mer i lön. Blir bara mer stök i slutändan.
Nä.
Inflationen är importerad så de svenska lönerna påverkar den inte nämbart.
Då vi kommer att se kompensationer i stora delar av övriga europa och usa så kommer den enda effekten bli att vi i sverige blir fattigare jmf resten av världen.
Det stora problemet är att facken inte inser detta utan agerar baserat på tidigare höginflationsperioder då den var mer av inhemsk typ.
Nu verkar dock IF Metall sikta på vad tyska industrin fått till. 6,5% på 18 månader.
Verkar rimligt tycker jag.
Enligt Vattenfall har Sveriges energiproduktion sänkts med 8% efter att Ringhals 1 och 2 lades ner. Att de extremt höga elpriserna endast orsakats av dessa nedläggningar känns som en förenkling när den svenska elexporten samtidigt har stigit kraftigt de senaste åren? Nedläggningarna har såklart påverkat men den största faktorn är den europeiska prissättningsmodellen och kraftigt ökad export.
Samtidigt är jag intresserad av hur Norrbotten ska kompenseras ifall Sverige blir ett elprisområde? Enligt hustillverkares energikalkyler är det ca 40% dyrare att värma upp ett hus i Luleå gentemot Malmö. Experter menar att priserna i norra Sverige kommer att öka med 50-100% gentemot priserna i våras samtidigt som priserna i söder sjunker med runt 10% ifall ett elprisområde införs. Hur ska man kunna värma upp ett hus i ett så pass mycket kallare klimat?
I slutändan det spelar kanske inte någon större roll, de stora industrisatsningarna i norr kommer kräva runt 85 terawattimmar el vilket motsvarar ungefär hälften av Sveriges elförbrukning. Priserna i norr lär skena oavsett. EU och Finland bekostar samtidigt en ny kraftledning till Finland vilket kommer öka exporten. De som hoppats på att en utbyggnad av stamnätet från norr till söder kommer lösa Sveriges energifråga lär bli besvikna.
Källor:
https://group.vattenfall.com/se/nyheter-och-press/nyheter/2019/fragor-och-svar-om-avvecklingen-av-ringhals-12
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/all-time-high-for-elexporten
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/kraftigt-hojda-elpriser-i-norr-med-tidoavtalet
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/enormt-elbehov-till-fossilfria-satsningar-i-norr
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/ny-el-kraftledning-till-finland
> Enligt Vattenfall har Sveriges energiproduktion sänkts med 8% efter att Ringhals 1 och 2 lades ner.
Utbud, efterfrågan och pris. Högre utbud med samma efterfrågan ger lägre pris.
> de stora industrisatsningarna i norr kommer kräva runt 85 terawattimmar el vilket motsvarar ungefär hälften av Sveriges elförbrukning.
Låter som att en bit norr om Luleå vid bottenviken vore en bra plats för 4-6 nya kärnkraftsreaktorer. En start åtminstonde.
Och då inte SMR utan befintlig teknik från snabb leverantör, förmodligen sydkorea.
1. Självklart ökar priset vid höjd efterfrågan och sänkt utbud men nu beror den kraftigt ökade efterfrågan på grund av andra faktorer som exempelvis nedlagd av kärnkraft i Tyskland och kriget i Ukraina. Är det meningen att Sverige ska lösa energifrågan för resten av Europa? Sverige är en av de största nettoexportörna av el i Europa. Jag argumenterar inte för att nedläggningar inte påverkar men en sänkning på 8% kan inte förklara de priser vi ser idag.
https://www.expressen.se/ekonomi/sverige-nu-europas-storsta-exportor-av-el/
2. Energiproduktion måste öka snabbt i Norrbotten, LKABs VD Jan Moström håller inte med dig om kärnkraft i ett första skede. Han vill se mer vindkraft eftersom man kan anpassa vätgasproduktionen till när det blåser och på så sätt få ner kostnaderna.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/industrijattarna-i-norr-vill-helst-ha-mer-vindkraft-den-ar-billigast
2.
mmm…. Men sett till en livscykelanalys så är utsläppen av CO2 från vindkraft ca 10 gånger så höga som för kärnkraft. Så med vindkraft försvinner en del av nyttan med att gå över till vätgas.
Enligt Vattenfall (https://energyplaza.vattenfall.se/blogg/karnkraft-lagst-koldioxidutslapp-over-en-hel-livslangd) så är skillnaden ca 5 gånger. Det går givetvis att laborera med livstiden för de olika produktionssätten för att få något annorlunda resultat.
Alla tre produktionssätten (kärnkraft, vattenkraft eller vindkraft) har såpass lågt koldioxidutsläpp så det är inte riktigt relevant att hänga upp sig på. 12.5 g/kWh för vindkraft (2.5 g för kärnkraft och 4 g för vattenkraft) jämfört med gasens 500 g/kWh och kolets 850 g/kWh.
Tyvärr så är sydlänningarna både fler och mer högljudda, samt invanda vid att allt skall vara billigt för dem och dyrt i Norrland.
Så det blir nog ingen kompensation.
Det är klart att det inte bara är de nedlagda reaktorerna som påverkat priset, men om man ser marknadsekonomi som en naturlag är det ju den enda återstående förklaringen.
Man kan tycka vad man vill om sambandet, men det är svårt att hävda att utbud och efterfrågan inte påverkar priset. Högre utbud med samma efterfrågan ger lägre pris på en marknad.
Vill man avskaffa marknaden generellt eller på en viss vara/tjänst så får man väl rösta på ett parti som vill det och hoppas på att en majoritet av de som röstar håller med.
Med det sagt, nej det är inte enbart de nedlagda reaktorerna som påverkar, de är en del i helheten som har många andra komponenter också.
Ja, det är så klart en åsiktsfråga om t ex rent vatten, el eller sjukvård ska vara tillgängligt för alla medborgare i Sverige till rimligt eller t o m subventionerat pris. Men jag tycker kanske debatten ska ligga just där istället för exakt vilken reaktor som lades ner när och exakt hur det påverkade priset.
> Men jag tycker kanske debatten ska ligga just där istället för exakt vilken reaktor som lades ner när och exakt hur det påverkade priset.
Det håller jag med om.
Dock vore det bra om de som valde att lägga ner (eller i detta fall inte stoppa nedläggningen) hade modet att säga att det är delvis deras fel att priset är högre än det kunde varit.
Men att erkänna fel är väl inte politikers bästa gren oavsett färg på politiken.
> Ja, det är så klart en åsiktsfråga om t ex rent vatten, el eller sjukvård ska vara tillgängligt för alla medborgare i Sverige till rimligt eller t o m subventionerat pris.
Ser gärna att el som annan basinfrastuktur (vägar, vatten, m.m.) tillhandahålls av staten eller subventionerat eller att staten tillhandahåller en så stor tillgång att priset är rimligt lågt.
Bäst och klimatvänligast sker det genom att ge det statliga kraftbolaget i uppdrag att snarast bygga 5-6 kärnkraftsreaktorer och på sikt ytterligare 10-15.
En hel del av dem bör placeras i norra sverige för att täcka upp det ökade effektbehovet av tung industri där.
Måste väl nästan vara nån sorts glitch? Nordnet rapporterar dollarn en krona lägre:
Valutor
Idag
USD/SEK
−9,81%
10:00:13
10,05
EUR/SEK
−0,17%
10:30:22
10,99
Ja. USD/SEK ca 11,13 nu.
Måste ha varit en glitch, nu visar Nordnet också 11:14 men för nån halvtimme sen var det fortfarande fel.
Nåja, sånt händer. Nasdaq brukar blinka till med börskurser från förra november rätt som det är, utan att reagera.
Med risk för att stånga mig än blodigare:
1. Inflation är förändring i penningmängd, ej i KPI eller något annat krångligt definierat prisindex.
2. Prisförändringar är inte inflation, utan kan ses som ett symptom på inflation. Detta gäller priser på såväl konsumtionsvaror/tjänster som tillgångar.
3. Sverige har haft negativ inflation sedan midsommar, mätt i M3.
4. Denna negativa inflation återspeglas ännu inte i priserna för konsumtionsvaror, men kan tydligt ses vad avser tillgångspriserna.
3.
1. Ursprungligen ja. Numera mer att penningsvärdet minskar.
Man kan kalla det inflation eller inte. Faktum är att penningvärdet minskar.
2. Förändring i penningmängd betyder inte nödvändigtvis prisförändringar i samma riktning. I teorin ja, men i praktiken nej om man inte ser det hela på global basis då varor, tjänster och tillgångar numera är globala.
3. Intressant.
4. Borde inte då PPI vara negativt jmf juni/juli om tillgångspriserna har negativ utveckling?
Det är det inte.
Förtydligande på 4.
PPI på inhemsk tillgång.
Om man har en vetenskaplig definition, som dessutom är enkel och intuitiv, så är det nog dumt att byta ut den närhelst det är politiskt opportunt.
Nu har ju såväl konsumtionspriser som tillgångspriser rört sig i någorlunda samma riktning globalt under några decennier. Visst finns det anomalier i form av udda länder/regimer, men överlag skulle jag tro att en övervägande del av den svenska prisbilden är avhängig den svenska penningmängdsförändringen (då ju den sistnämnda i sin tur beror i mycket mycket på globala faktorer).
När jag skriver tillgångspriser, så syftar jag på värdepapper och bostäder, medan insatsvaror för producenter kan antas återspeglas i konsumtionspriser.
Tack för förtydligandena.
När skulle du säga att den deflation (vilket minskning av penningmängden borde vara) vi då har nu kommer att slå igenom på producent- resp. konsumentpriser?
Kommer de då också att sjunka eller kommer det handla om att ökningen avstannar/minskar?
Priserna beror på även annat än inflationen, så det är svårt att säga. Men det är en faktor som med viss fördröjning har påverkan, åtminstone, så givet allt annat lika borde vi kunna förvänta oss avstannade prisändringar.
Beträffande energipriserna så fungerar de ju inte alls, då det på makronivå börjar bli omöjligt att hitta ett jämviktspris där utbud och efterfrågan kan mötas. Är oljepriset för högt kraschar Sydeuropa, är det för lågt kraschar Mellanöstern, för att göra det hela extremt grovt förenklat.
Kan rekommendera bloggen ourfiniteworld.com för utmärkta analyser av energifrågor.
Vet inte om jag håller med om:
>>Om man har en vetenskaplig definition, som dessutom är enkel och intuitiv
Den är snarare ganska krånglig. Bara det faktum att en grundkurs i Ekonomi kommer att nämna M0-M3 med olika definitioner tyder ju på att det inte är självklart vad man menar. Om du lägger på cirkulationstid, kryptovalutor, poängsystem och annat skoj som påminner om pengar så börjar det bli rätt luddigt i kanterna.
Alla (?) statistikmyndigheter använder något slags varukorgar och mäter prisförändringar istället, trotts att alla vet att bristerna är stora. Det tyder kanske på att penningmängden inte låter sig mäta sig speciellt enkelt.
Jo, det är ju nästa steg; att exakt fastslå vad som ingår i penningmängden i de olika måtten. Men man mäter ju i alla fall inflation direkt i det fallet och inte indirekt genom att konstruera en varukorg och mäta vägda prisförändringar i den.
Man kan vända på det hela: att varukorgsindex används kan bero på att dessa lätt går att använda i det politiska syfte som sittande regim önskar, beroende på vilka direktiv som myndigheterna ges rörande deras konstruktion.
Ni missar omsättningstakten på pengar, likviditetsfällor osv. M3 kan minska och priserna öka ändå.
Absolut, vilket understryker att prisförändringar inte är lika med inflation, utan ett relaterat fenomen.
Ebba Busch uttalar sig i dag i en intervju med Expressen. Får mig att tro på att detta blir en vinter i sovsäck. Det enda hon kan säga är att hon inte kan säga när utbetalningarna kommer igång och att prisnivån kommer att vara fortsatt hög tills man får ordning på elförsörjningen igen. Låter inte muntert.
1/11-2022 skall det vara på plats annars ljög Bluffe under valrörelsen. Om dessutom inte Archer skickas till Ukraina med en gång så är han även ynklig och svag.
Klart han ljög. Det gör ju alla i valrörelser oavsett politikfärg.
Kan bli svårt att skicka det som eventuellt redan är där…
Inte officiellt… Och han sa så här: https://omni.se/kristersson-ynkligt-och-svagt-saga-nej-till-archer/a/JQWxJR
Johan Pehrson har förklarat att högerpolitiker säger en sak före valet och en annan efter valet. Ulf Kristersson knäckte den nöten redan 2018 med sin kupp mot Hédi Fried.
Att säga att ett högkostnadsskydd skall införas fr.o.m. 1/11 behöver inte innebära att det måste vara på plats då; pengar kan ju betalas ut retroaktivt så att en täckning ges från det datumet.
Sossarna gjorde något liknande förra vintern/våren. I det fallet hade allt kunnat vara på plats tidigare och pengar betalas ut fortare, men man väntade för att folk skulle få pengar i fickan närmare valdagen. Socialdemokratisk mutkultur.
Fast nu sa moderaterna ordagrant just att det skulle vara på plats 1/11:
“Moderaterna kommer att införa ett högkostnadsskydd som är på plats senast den 1 november 2022.”
Källa:
https://moderaterna.se/nyhet/elkrisen/
Anledningen till att gaspriserna är “låga” nu är väl att Europa nu har hunnit fylla upp sina lager till max och att det fortfarande inte direkt är någon vinterkyla i Europa, utan snarare ganska milt väder. Men när kylan väl anländer så kommer ju priserna öka högst troligt. För inte är väl ersättningsleveranserna av gas (LNG-båtar mm.) redan på sådana nivåer att de kan kompensera för vinterförbrukningen som kommer att råda?
Fascinerande. BBC idag. Av världens 268 LNG tankbåtar hänger 51 i Europas närhet och ett antal bara ligger och väntar på bättre priser.
https://www.bbc.co.uk/news/business-63331709
Precis
Skulle bregottpriset ligga kvar i 12 månader på 63 kr osv så är priserna ändå superhöga
Men inflationen skulle gå ned, men Svensson och pensionären får leva med högre priser ändå med minskad konsumtion som effekt
Vänta tills kommersiella hyror ökar med 10% inom kort = högre priser i butik + minskad konsumtion = högre vakanser osv
Inom 3-6 månader kommer bygg takten kraftigt svalna av just nu slutförs projekt som sedan länge påbörjats men orderböckerna tunnas inkallat snabbare takt
Vore helt sjukt ovanpå detta om även cementa får ett nej efter årsskiftet, men det hoppas jag verkligen inte händer
Indiska i konkursen så många köpcentrum får ytterligare försöka inreda en till tom lokal inom kort
/ e