Medlingsinstitutet har publicerat en rapport där det framgår att de svenska h ushållen i år fått de största reallönesäkningarna (lön justerad för köpkraften enligt KPI-inflationen) så långt man för statistik. Lönerna sänktes justerat för inflationen med 5.7% i år och köpkraften för hushållen är tillbaka på 2015 års nivåer tack vare fackens ovilja att kräva inflationskompensation i avtalsrörelsen.
Hushållens köpkraft hade alltså vid halvårsskiftet backat till år 2015 och sju års lönehöjningar är nu utplånade enligt den statistik som den statliga myndigheten Medlingsinstitutet presenterar i sin nya rapport (PDF).
Nedgången i reallöner om 5.7% är den största någonsin, tillbaka till 1993 när dataserien börjar. Enda gången vi haft reallönesäkningar ens i närheten var under 90-talskrisen 1993 – 1994, även om det var små reallönesänkningar under skuldkrisen 2011. Justerat för det sämre indexet KPIF (som struntar i hushållens räntekostnader) måste man dock tillbaka till 1994.
Sju års avtalsrörelser och lönehöjningar har nu kastats bort tack vare att facken vägrat kräva högre löner för att kompensera för den skenande inflationen, som trots allt innebär ökade bokförda intäkter för företagen.
Allt annat lika krävs det därmed sju års lönehöjningar för att komma tillbaka till den köpkraft som gällde 2021.
Det handlar inte heller om avtalade löneökningar, utan faktiska löneökningar hos kollektivet av personer i arbete.
Privatsektorn har fått bättre lönehöjningar med 2.5% oräknat inflationen mot 2.5% i hela ekonomin, medan offentlig sektor glider efter med 2.2%. Arbetare har fått 1.8% när arbetarfacken struntat i att stå upp för dina medlemmar och kräva högre löner, medan tjänstemännen som enklare kan påverka sin egen lön – om inte annat genom att byta arbetsgivare – har fått 3.1% i löneökningar. Från detta ska KPI-inflation på 8.7% dras.
Den som tror att hushållens kollektiva minskade köpkraft inte kommer påverka svensk ekonomi bör nog fundera igen. Mycket konsumtion har dessutom skett med lånade pengar, vilket kan vara en dörr som helst stängs för många idag med försämrad ekonomi och högre räntor. Att använda bostaden som bankomat blir nog svårare, något som tidigare mer än var fjärde bloggläsare nyttjat.
Återstår nu att se om facken kommer fortsätta med “det är i längden bäst att inte kräva inflationskompensation” och istället gnetar på i sju år avtalsrörelser innan man är tillbaka på 2021 års välstånd.
Som bloggen påtalat tidigare innebär också de uteblivna reallöneökningarna att kommuner och regioner inte får inflationskompenserade skatteintäkter som ska täcka upp kostnadsökningarna i bland annat vård, skola och omsorg, utan dessa kommer drabbas av nedskärningar efter valet. Däremot får de som uppbär bidrag socialförsäkringsersättningar full inflationskompensation, vilket innebär att exempelvis kommunernas kostnader för försörjningsstöd (socialbidrag) ökar kraftigt. Oräknat de som ställs på bar backe framöver.
90 kommentarer
” Återstår nu att se om facken kommer fortsätta med “det är i längden bäst att inte kräva inflationskompensation” och istället gnetar på i sju år avtalsrörelser innan man är tillbaka på 2021 års välstånd.”
Det är lite annorlunda ljud i skällan i den frågan hos vissa fackförbund, minst sagt! https://omni.se/seko-kraver-realloneokning-orealistiskt-enligt-if-metall/a/AL84XA
” Flera fackförbund säger till Affärsvärlden att de tycker reallöneökningar är ett rimligt krav i den stundande avtalsrörelsen – även om ett tvåsiffrigt påslag krävs. ”
Så, ska vi gissa på att strejker, kanske rent av generalstrejker, är det nya (gamla) heta år 2023?
Beror nog väldigt mycket på vilket parti som sitter med nycklarna till Regeringskansliet 2023.
Det tror jag också. Det bästa för arbetare kan alltså vara att rösta borgerligt i år.
HAHAHAHAHA!
Med en borgerlig statsminister blir det garanterat strejker. Han (det blir förmodligen en han) kommer knappt att hinna sätta sig på posten förrän han får en mikrofon i näsbenet och en anklagande fråga om vad han skall göra för att lösa alla rikets problem. Alla klutar kommer att sättas till för att få en regeringskris och en ny statsminister från rätt håll. Jag minns fortfarande Palmes löfte för länge sedan: “Vi skall ge dem ett helvete”.
Ingen som kommenterar verkar vara gammal nog för att ha upplevt 1970-talet. Jag är tacksam för att facket idag tar sitt ansvar, till skillnad från på 1970-talet, då framtvingade löneförhöjningar genast åts upp ökad inflation. Man får löneförhöjning om produktiviteten förbättras. All annan löneförhöjning ger bara luft i kuvertet. Just nu gäller det bara att acceptera läget. Är man miljömuppe ska man väl dessutom bara vara tacksam om klimatpåverkande konsumtion sjunker.
När den elintensiva industrin har tvingats stänga finns det inga löner att förhandla om för stora grupper.
Arbetskraften som inte passar just nu på grund av utbildningsutmaningar kanske kommer gå en ljusnande framtid till mötes som skogsarbetare á la 1800-tal med oxar (givetvis utrustade med CO2+metan-filter på lämpliga ställen), yxor och såg. Det nya trasproletariatet i form av tidigare urban medelklass köper ved från hästdragna vagnar till sina flådiga kakelugnar där de sitter i utkylda, nedsläckta och osiga bostadsrätter på Södermalm?
MÅNSKENSBONDE
Den parasiterande Södermalms klassen kommer att tjäna som daglönare på landsbygden i som du beskriver enkla manuella arbeten, boende i ladugårdar o skyffen.
@Ubbe: På vilket sätt menar du att “Södermalmsklassen” är “parasiterande”?
Jo du förstår Homsan, högern har i sin desperation försökt importera motsättningar från USA och därför försöker de lansera efterblivna koncept som “Hjärtlandet” och “Banjohögern” för att så split och göra folk rädda och arga.
@BEN DOVER: Ja då förstår jag, Ben. Den dära påraliseringen som folk pratar om. Ja, jag blev ju inte jätterädd och arg. Men lite lite rädd. Och lite lite arg.
Jag skulle betala för att se en fd scrum-coach försöka svinga en yxa uppe i norrlands djupa skogar och spendera två veckor i en regnig kåta iklädd syntetkläder inköpta på en hipp ”outdoor”-butik när degen rullade in.
Ja, det kan du väl få göra idag för rätt summa pengar. Det du egentligen verkar vilja göra är att gotta dig i andras olycka. Det är ju ett sätt att spendera din korta stund på jorden.
@BD
…samt att slösa bort min tid här i kommentatorsfältet. Måste ju göra något vettigt med den korta tid vi har fått oss tilldelade på det här snurrande klotet.
Är det något slags mindervärdeskomplex? Jag skulle då inte finna något nöja i att se någon nybörjare misslyckas utföra mitt arbete.
@HEASM66
Du har aldrig sett en scrum-coach i full aktion?
“Hej, jag ser fram emot en framtida lågkonjunktur för att det kommer att ge mig stora möjligheter att förnedra andra människor”.
Ja, alliansen mellan blåa och bruna verkar ju passa som i hand i handsken får man säga.
Men Ben, vem tog fram underlaget för denna lågkonjunktur där industrier läggs ner?
Det bästa är ju att M tog fram en modell för invandring med trällöner mot medborgarskap, S tyckte att det var så lysande att skapa en ny arbetarklass (fler väljare) att man fortsatte i 2 mandatperioder till.
Jag gissar att vi nog har en kvarts miljon av dessa 13kkr löntagare som kan hugga i skogen och ploga bakom oxen.
“Vem tog fram underlaget för den här lågkonjunkturen?”
Lågkonjunkturer är väl en naturlig del av en kapitalistisk ekonomi, plus, Putin&co hade nog lite med det att göra. Jag tror inte det ekonomiska omvärldsläget just nu hade sett superannorlunda ut om Uffe&co styrt de senaste 4 åren.
Vänta bara tills Ai:n kommmer rationalisera bort stora bitar av vad folk sitter och jobbar med 8 timmar om dagen. Det är en omställning det inte finns några som helst planer för.
Hur löneförhandlar man med en Ai som säger att den kan utföra samma jobb 10.000 ggr snabbare?
Jag kan inte se ett enda jobb idag som inte en dator skulle kunna göra bättre om 20 år (förutsatt att vi inte tagit livet av varandra)
…inklusive mitt eget jobb. Det är gone om 20 år. Lärare, läkare, polis är kanske de mer trygga jobben men hujedamig vad mycket kontorsrottor som kommer ryka när monotona+kreativa ”tanke” jobb försvinner.
”Jag ser att bilden du ritade inte är speciellt tilltalande, vill du att jag räknar ut vad din chef egentligen ville att du skulle rita…och sedan lägger på 10% vad konsumenten faktiskt helst vill ha, kryddat med 20% Michelangelo, det tar 1 millisekund att rendera”…
Varför ska man betala en människa något alls om 99% av oss inte kan konkurera med en dator längre?
Om du tror att det där blir ett problem föreslår jag att du googlar “neoluddism”.
Eller kollar på Star Trek, ett utopiskt samhälle där bara 10% behöver jobba, resten kan förvekliga sig själva. Om Sverige inte hade förbättrat rutiner tillverkning processer etc så skulle 80% av befolkningen på något sätt vara involverad i järn/ståltillverkningen (vid dagens volymer), gissar att inte alla skulle vara sugna på det.
Dall-e-2 som kom ut precis nyligen är helt enastående grym faktiskt. Antingen anger man text så skapas en bild utifrån det, eller så kan man göra en sketch så fyller den i enligt instruktion. Finns ej online än men IT-kunniga med fett grafikkort kan ladda ned och köra den. https://openai.com/dall-e-2/
DJ: Du kan köra Dall-e-2 men du får träna din egen modell (läs: jobbigt) så det nya heta är “stable diffusion” vilket du faktiskt kan ladda ner och köra på ditt feta grafikkort.
https://simonwillison.net/2022/Aug/29/stable-diffusion/
https://i.imgur.com/R4eNyN9.jpg
@MATTIASNO80, snyggt! Snacka om att illustratörer sitter löst. För två år sen var detta science fiction, för ett år sen slogs världen med häpnad men resultatet blev lite putslustigt, och nu är vi i princip framme. Din MÖP-bild skulle passa perfekt som illustration till ett blogginlägg – gratis.
Fantastiskt att driva företag när elkostnader drar till himlen, vinsten raderas ut och löneförhandlingen säger 12 procent upp.
Mm jättekul – not
Men vi sätter inte spelets regler, vi får spela så gott som vi bara kan 🙂
Börjar spruta ut nerstängningar i England på twitter. Pubar med £10000 i månadsräkning, caféer etc 5ggr högre el. 3..2..1..
Att i det läget som råder nu med de kostnadsökningar som råder gå ut och kräva höga löneökningar i breda förbund kan bli en utmaning. När sedan förbunden inom offentlig sektor strejkar och arbetsgivarna går med på en del av kraven och sedan måste höja skatterna kommer det bli väldigt tufft att vara politiker.
Det blir INTE kul att sitta som svag regeringschef i en brokig koalitionsregering närmaste åren.
Många heliga kor kommer slaktas. Många kommer ramla ner från höga hästar.
Fackföreningarnas vilja att strejka eller inte, det hänger helt på vilka som vinner valet.
Facken är så jävla usla. Högst oklart varför någon fortfarande är medlem.
Dom har ju inte ens halvhjärtat försökt få medlemmarnas löneökningar att motsvara inflationen.
Många av fackföreningarna har ju ett delikat problem. De vet ju att ju bättre deras medlemmar får det ekonomiskt och ju bättre villkor, desto mindre benägna blir de att rösta på S. Samma med Hyresgästföreningen som trots att ha varit den starkaste hyresgästföreningen i världen i något sekel fortfarande hårdnackat envisas med att stå för allt som inte fungerar, gissningsvis för att om det skulle fungera så tappar de medlemmar och S tappar väljare. S har ju dessutom riggat lagarna så att alla “S-nära” föreningar har märkliga fördelar.
LO ger ju valstöd till S som är större än andra partiers valbudget (förutom S), märkligt läge, då majoriteten av deras medlemmar stöder ett annat parti..
Det har de ju full rätt att göra. Det är ju också massor av gratisarbete och kampanjer för S som de betalar själva och inte ses som stöd till partiet rent formellt. Men det är ju en intresseförening så det får de ju göra om de vill. Det märkliga är ju att medlemmarna går med på det. Är ju upp till dem för att få en förändring. Sen bör ju givetvis en del lagar som ger dem märkliga särrättigheter ändras, men det är ju en annan fråga.
Ok, den som arbetat ett helt liv belönas med 7 förlorade år och kanske att få lämna villan som var glädjeämnet i livet. Den som gått på soc i många år och kanske i många fall aldrig arbetat en dag får full kostnadstäckning och antagligen behöver de inte bekymra sig om hyreshöjningar.
Antar att detta kommer bli ett konstant debattämne mellan blocken och något som riskerar spräcka de borgerliga ytterligare.
Jag misstänker att kunskapsarbetare kommer dra ifrån medans många inom industrin får se sin standard sjunka ner i avgrunden.
Och detta ovanpå allt annat. Jag är inte avundsjuk på Magda när hon skall kohandla fram regeringsskiften mellan MP, V, C och kanske Nyans. Och F! I vissa kommuner.
Så blir det nog.
Att sänka socialbidragsnormen nedåt kommer inte på fråga för politikerna; det skulle väl signalera en skrämmande människosyn eller vara rasistiskt eller nåt i den stilen. Man justerade ju inte efter att tv-licensen togs bort, så socialbidragen är fortfarande satta för att täcka den kostnaden för hushållen (som socialbidragstagarna f.ö. garanterat aldrig betalade).
Behövs väl knappast justeras nedåt när man har inflation?
Detta är riktigt farligt att dels få igenom ökningar av lön men ännu värre strejk. Företag, en hel del har svårt att ta in allt. Dels ökade kostnader , inköp men även energi för tillverkningsindustrin. Att höja löner vilket höjer kostnader ännu mer är dilemma. Man kan ta som exempel byggindustri och om det blir av så kommer ny produktion att kosta väldigt mkt. Detta i sin tur låser bostadsmarknaden, vilket leder till massarbetslöshet och kostnader för staten.
Jag tror inte att det är så enkelt som att höjda löner leder till något positivt. Det enda säkra är att det kommer tuffa tider för oss alla.
Ska inte facken va på arbetarnas sida? Det känns nu som det är lite tvärt om
Staten och kapitaaalet, de sitter i samma båååååt!
Jag undrar vad som är rätt väg.
Inflationen vi ser har inget med lönerna i Sverige att göra.
Går facken ut och kräver och får löneökningar som ska täcka inflationen och lite till så får vi dessutom en lönedrivande inflation – en inflation som ökas mer och mer då olika fackförbund försöker och får löneökningar för att täcka kostnadsökningar som löneökningar skapat osv.
Eftersom de extremlåga räntorna under lång tid gett upphov till en mängd företag som egentligen inte förmår klara sig på marknadens riktiga villkor, kanske det bästa vore att dessa rensas bort.
Öka arbetslösheten, så slipper vi inflationsdrivande löner.
Vilka områden har det skapats företag i drivor på pga låga räntor? Kan bara tänka på SMS-lån.
Ökad arbetslöshet->mindre skatt till stat o kommun -> fler på soc. och arb.försäkring -> kommuner lånar ännu mer pengar för bidrag, till nu höga räntor, vad händer efter det…
Tex elsparkcykelbolag som bara låter sparkarna ligga och skräpa. Eller alla andra företag som gör en app för nåt som verkligen inte behövs, typ diskmaskinen. Fastighetsbranchen har projekt enkom tack vare låga räntor som gör att man kan bygga brf:er och sälja på dyrt till folk. Leasingbolag. Låga räntor => TINA => fonder får pengar att investera i startups => låtsasentreprenörer lurar fonderna med en idé som aldrig kommer flyga men får pengar att leka med några år.
Det är en tillgångsdriven inflation vi ser, inte efterfrågan, kanske kan lönerna späda på det allmänna förtrycket, men gissningsvis inte så mycket.
Då tar vi det en gång till (jag har påpekat det här tidigare):
.
a) När det gäller årets (2022) löneökningar så är de i nästan alla sektioner av arbetsmarknaden en del av de fleråriga avtal som ingicks 2019-2020. Lönepåslagen fastställdes för tre perioder (år) framåt. Eftersom avtalet är påtecknat så gäller som alltid fredsplikt. Så facken har inte krävt några påslag i år av det skälet att det saknas möjlighet att göra det. Om man inte ska ta uppmana medlemmarna till vild strejk förstås.
.
b) Man kan tycka att de centrala avtalen borde ha innehållit nån slags omförhandlingsklausuler vid högre inflation. Tja, med facit i hand är det lätt att tycka väldigt mycket. Världen framstår alltid i ett förklarat ljus då. Men då för 2-3 år sen så var läget det att man i mer än 2 decennier haft låg-mycket låg inflation och inga tecken i framtiden talade för något annat på den tidssikten. I nästa avtalsrörelse kommer säkert ingendera parten vilja ha fixerade belopp 3 år framåt.
.
c) Med det förbehållet att man inte är i besittning av en tidsmaskin eller åtminstone avlyssningsappartur i styrelserummen hos huvudorganisationerna (LO, TCO, SACO) så kan man faktiskt inte veta vad facken kommer att kräva när det nu till att börja med ska förhandlas fram ett nytt industriavtal som ska sätta nivåerna för övriga delar av arbetsmarknaden. Jag som har lite mer insyn i denna bransch tycker att frågan är mycket svårbedömd. Och facken har tillräckligt med folk som förstår att tuffa kompensationskrav kan leda till ökad arbetslöshet och ökad inflation. Detta är inte en enkel fråga och alla försök att reducera den till det faller därför platt till marken.
+1
Fortsätt tjata.
MRF: Elegant sammanfattat i några få meningar.
Jag är enig.
Många löneförhandlingar börjar lokalt med märket som gräns och då är det omedelbar feedback på orealistiska krav.
Vädigt bra sammanfattat!
Nja, de flesta facken hade ju ingångna avtal och revisionen påbörjades i våras. Lite väl populistiskt utspel. Däremot blir det intressant att se vad som händer 2023, tippar att skillnaden mellan S- och M-baserad regering blir minst 5 % i krav från LO-förbunden (hypotetiskt eftersom vi inte lär ha två parallella regeringar, även om osvuret är bäst.).
Här kommer ett klipp från ett mail jag fick från Sveriges Ingenjörer. Apropå det där jag sa om att kunskapsarbetare lär dra ifrån.
”Varannan ingenjör ratar arbetsgivare som inte tillåter distansarbete
Efterfrågan på ingenjörer är stor och arbetslösheten för ingenjörer har sjunkit från 1,7 procent i januari 2021 till rekordlåga 0,9 procent i april 2022, en siffra som står sig även i juli 2022. Det är den lägsta siffran på tio år. Det innebär att den arbetsgivare som vill locka till sig duktiga medarbetare behöver erbjuda bra villkor och att möjligheten till distansarbete är en av de viktigaste faktorerna.”
Fortsätter det här kan det nya klassamhället vara kunskapsarbetare på toppen, socialbidragstagare som medelklass och övriga i ett bottenskikt som servar t ex bidragstagarna. Bäddar ju inte direkt för stabilitet.
Blir ju rätt kul om facken fortsätter med “1% höjda löner” och socialförsäkringarna höjs 10% till nästa år.
Har ingen egen erfarenhet men tror inte det är speciellt fett att leva på socialbidrag.
I förhållande till arbetsinsatsen så ger socialbidrag en alldeles utmärkt avkastning.
Det är nödvändigt att sänka bidragen rejält; en bra åtgärd skulle vara att dela ut enkla livsmedel i stället för pengar att köpa mat för. En annan åtgärd är att låta bidragstagarna dela lägenheter med kallvattendusch i källaren och minimal uppvärmning.
Höger logik är alltid lika kul; fattiga människor ska ha det riktigt dåligt för att vilja gå till ett arbete – de rika ska däremot ha ännu mer pengar för att vilja gå till arbetet – sänkt skatt för de besuttna och sänkta bidrag för de fattiga. S
Du får läsa på lite. “Fattiga” människor har gott om tid, därmed är marginalkostnaden att ge upp lite egenfräntid för att arbeta liten.
“Rika” människor kanske har blivit “rika” för att de offrat tid på att arbeta. Plötsligt blir fritiden mer värdefull för dem. Inte så konstigt.
Men det jag skrev har inget med detta att göra. Jag vill helt enkelt inte att någon som kan försörja sig själv ska må bra av att leva på andras tvångsinbetalade pengar.
Vi kan upplåta Nya Karolinska till De Arbetslösa, då kan vi titta på dem när de rör sig i gångarna.
Vilken vidrig människosyn!
Rika människor i Sverige har oftast ärvt sina pengar. Andra blir så klar rika på andras arbete. Sen att du tycker att andra ska må dåligt är ju trist, men det är väl för att ni ska hitta fler förvirrade mentalpatienter till att knivhugga politiska motståndare antar jag.
Kan bara hålla med, det här osar av andan att “de där utsugarjävlarna ska fan få lida”. Tycker ni att socialförsäkringen är för hög, fine, rösta på ett parti som vill sänka dem. Men den raljanta tonen av förakt är verkligen grisig.
Det är den tonen högern håller mot såväl invandrare som andra, som bekant.
BD, bra att du tänker på tonen, hur låter vänsterns ton? Rösta på oss så får du bidrag utan motprestation!
Nu var det ju inte jag utan Homsan som tog upp tonen.
Skaffa hörapparat.
Så var det. Det var jag som tog upp tonen. Så skyll på mig. Sedan handlade det ju inte “tonen” i det jag skrev om hur man bemöter andra här i kommentarsfältet, utan om en hånfull och förlöjligande ton mot en samhällsgrupp som lever med små marginaler (jaja, jag vet att vissa kommer att hävda att de har det svinfett). Tycker att det är en viktig skillnad.
Här i kommentarsfältet får ni gärna kasta rysliga okvädesord som fjantgris, Ölandstok och ståthållardåre mot varandra vad mig anbelangar.
Väldigt många som får ekonomiskt bistånd (tidigare socialbidrag) accepterar det högst motvilligt! Verkligheten är inte så enkel att bidragstagare är slöa parasiter och att de som arbetar sliter i sitt anletes svett för att försörja dessa. En stor del av bidragsmottagarna har egentligen sjukdomar men nekas sjukersättning av olika själ. en stor del vill jobba men samhällsklimatet kan vara tufft mot människor som fungerar på ett annat sätt än den gängse normen och krav-förväntningarna.
–
Eftersom individualismen är så stark och egoismen rätt stor så har folket ‘köpt sig fria’ från verkligt engagemang i varandras liv, särskilt i de sjukas liv – dessa får staten ta hand om genom skatter – där andra länder/kulturer engagerar sig personligen i vänners/familjemedlemmars liv och hälsa.
–
Verkligheten är bra mycket mer komplex än höger/vänster eller betaljobb/icke betaljobb m.m.
Om soc är fett eller inte, i min gamla hemkommun finns det 2 sorter som har råd att bo i nybyggda hyreshus (med skyhög hyra), pensionärer från Stockholm samt bidragstagare..
Ja vi har ju aldrig haft ett så stort gap mellan vad som efterfrågas av arbetsgivarna och kompetensen hos de arbetssökande. Det är ett stort och växande problem.
Är det så enkelt att facken bara meddelar vilken löneökning de ska ha, borde kanske engagera mig fackligt?
Så låter det inte på mina lönedelgivningssamtal där chefen först berättar om hur fantastiska mina bedrifter förra året var, för att sedan konstatera att det motsvarar ’väl utfört arbete’ och att jag förtjänar en ökning knappt söder om medel på arbetsplatsen och många breddgrader söder om ’märket’.
Tur att det i yrket finns ett antal befattningssteg där jag får förhandla själv.
Då blir det bättre!
Som egenföretagare ser jag fram emot 9,66% höjning 2023 på grund av den höjda skiktgränsen som jag alltid har lagt mig under. Man tackar ödmjukast för den presenten.
Ja, man får försöka lösa det individuellt. Jag litar inte på att någon annan (exempelvis facket) ska lösa det åt mig.
Dock en höjning man betalar ur firmans ficka, och vinner Maggan valet skall du se att hon vet var det finns mer att pungslå.
Amen bro! Ingves krig mot svenska kronan har dock gett en 20% effekt på vinsten i år. Damberg kommer att få sitt, återstår att se om Maggan är nöjd eller måste blidka V för att få sitta kvar i förarsätet.
Klart hon blir kvar, de har ju plockat upp många av högerns önskemål under året, inkl SD, brunt blir lätt rött och då politiskt korrekt..
De kanske tom kan börja ta hand om skjutningarna också, men det kräver ju att Morgan gör en sidledes förflyttning, 50/50 på den.
Dock gav Damberg ett alldeles särdeles gott intryck när han blev intervjuad i Davos, väl värt att youtuba upp.
Går facken ut och får X procent ökning i lön pker boräntan upp X procent. Låter som en dålig deal.
Varför skall facket kräva högre löner, om vi får en socialistisk regering?
Det blir kontra produktivt.
Det är högre skatt på lön än bolagsvinst. 😆
Vilket gör att bidrag och ‘satsningar’ kan fortsätta.
Javisst DD det är tydligen bara pengar till arbetande som höjer inflationen.
Men bolagsvinst måste beskattas ytterligare innan det ger privat konsumtion.
Korrekt.
Men mitt syfte med den något retliga kommentaren var endast att få några läsare att dra på smilbanden.
Kapitalismen som vi känner den går mot sitt slut, dvs. den process vi ser nu är en reformation av kapitalismen. Den överlever såklart men avarterna slipas bort. Och det går fort …
Jaha OBSERVER, det där får du utreda lite mer.
Det är en samlad observation under lång tid. Det skulle krävas en avhandling. Men mycket kortfattat så bygger det på gigantiska motsatta spänningar och konflikter inom systemet.
—
Att det går fort i detta sammanhang betyder inte att det händer nästa år. Men processen och riktningen är utstakad.
Med AI som tar över många jobb så kommer vi till slut hamna i ett samhälle med medborgarlön.
Det kommer ju dock att ta ett tag innan vi är där.
Då kommer folk ha svinmycket tid för frimärkssamling. Dags att investera i en packe gamla album redan nu, när priset är lågt.