Det sägs ju vitt och brett att man minsann ska sitta still i båten för börsen går alltid upp på 15 års sikt och TINA – there is no alternative. Gott och väl så, men själv tillämpar jag konjunkturmodellen som innebär att jag när konjunkturen toppat går ur börsen, vilket skedde för ungefär ett år sedan. Nedan följer en liten utvärdering. En bostadsrant också.
Som jag minns det reducerade jag aktieexponeringen från fullt till ca 60% på våren och gick över till nuvarande 20% ungefär för ett år sedan.
På ett år har portföljen gått +1.55% och i år har den gått -0.58%. Samtidigt har OMXS30GI, dvs Stockholmsbörsens storbolagsindex med återinvesterade utdelningar, gått -10.62% på ett år och -13.70% i år. Detta är det index som svenska indexfonder mot Stockholmsbörsen ska följa, generellt.
Dow Jones World Index har gått -11.16% på ett år och -14.60% i år. Tror dock detta är i dollar, och kronan har försvagats, men det verkar inte vara något som Avanza tar med, så det blir lite missvisande.
Oavsett, den som suttit och kramat sitt Stockholmsbörsenindex för “man ska sitta stilla i båten” och “det finns inte något alternativ till aktier” är väl nöjd ändå antar jag.
Sedan kan man förstås hävda att börsen bara gick så här för att det blev förnyat krig i Ukraina. Jag bryr mig faktiskt inte – konjunkturmodellen sade att ekonomin skulle ner och om det sedan råkar slumpa sig att det blir IT-krasch och 9/11, finanskris, skuldkris, coronakris eller Ukrainakrig kort därefter får man väl helt enkelt sätta upp på slumpenkontot. Hatar när det händer, slumpen. Igen och igen. Fascinerande att konjunkturen alltid dyker innan de stora kriserna, men sådan är slumpen.
Min ponduspostulering är att konjunkturmodellen kommer ge köpsignal igen i vinter, någon stans i intervallet november – februari dvs konjunkturbarometern kommer tills dess vara nere i djup lågkonjunktur. Någon analytiker varnar hos Dagens Industri om förnyat börsfall i höst, men det finns alltid någon analytiker som hävdar något. Vem och vad beror på vad Dagens Industri vill ha klick på för stunden. Så länge behöver man iaf inte oroa sig över marknaden när man till största delen är ute ur den.
Vad är då portföljen? 20% är börs, fördelat på hälften världsindex, och hälften småbolag och frontmarknader. 10% är pappersguld via certifikat, resten är likviditetsfonder eller saldo på kontot. Sitter hellre med +1.55% i avkastning och 9% inflation än -10% i avkastning och 9% inflation om nu någon börjar prata om TINA igen och “på grund av inflationen MÅSTE man investera i börsen”.
Börsen kommer ta fart tids nog, men först ska räntorna och kostnadsökningarna drabba de företag som inte kan justera den totala effekten och högre räntor ska ställa sina högre krav på avkastning på aktier och alltså sänka kurserna från nollräntans fantasinivåer.
Sedan har jag förstås alltid fel om börsen, likt jag alltid har fel om bostadsmarknaden, där det enligt Dagens Industri just nu är mycket svårsålt och rekordnivåer i objekt till salu i Stockholm där priserna föll 5% på en månad och 67% av alla objekt inte gått att sälja till begärt pris. Sett till antalet objekt till salu, så verkar det inte vara någon bostadsbrist i alla fall, utan folk vill bli av med sina bostäder. Påminner ju lite om 90-talet för oss som var med då. Trots allt har i princip nästan alla utom hemlösa (utan kreditvärdighet som gör att de inte öht kan få en bostad) redan en bostad så det där med bostadsbrist är ett relativt begrepp, likt det var runt 1990, för att det sedan plötsligt skulle stå en massa tomma bostäder och vänta på köpare och bristen helt plötsligt blev ett överskott. Denna gången har det byggts mer bostäder än det gjordes den gången. Vi får väl se om de kommunala bostadsbolagen börjar riva hyreshus om några år, likt man gjorde då.
Här hävdar en analytiker att Europa är på väg in i en depression. Vilket förvisso stämmer helt med min energifundamentalistiska syn på ekonomi – om det blir mindre energi tillgänglig för ekonomin, så backar ekonomin. Svårare än så är det inte.
62 kommentarer
Själv tycker jag månadssparmodellen funkar bra. Fortsätta putta in samma belopp i blandade aktiefonder varje månad. Sverigefond lite minus men vägs upp av usa och globslfonder. Totalt +några procent (3-4) jämfört instoppat kapital.
Att bara stoppa in en stor summa och sen sitta still i båten är däremot inget vidare.
Sen handlar det ju om tidshorisont. Min är 10 år eller mer.
Plus några procent i år menar jag.
Ja. Särskillt om man inte har ork/tid/kompetens att hänga med hela tiden.
Min fondportfölj med månadsspar slår i princip alltid den aktiva portföljen (på lite sikt). Personligen är jag bra på att hitta billiga aktier men säljer alltid för tidigt.
Privatsparrådgivarna vet nog vad de sysslar med när de föreslår månadsspar…
Månadssparandet är det som i huvudsak får portföljen att växa, den exakta avkastningen är sekundär.
Nej. Underskatta aldrig ränta på ränta.
Får du 7% avkastning så fördubblar du pengarna på 10 år. Med 14% så tar det 5 år.
Det gäller även utdelningsaktier som aldrig skall underskattas (om lyckas köpa billigt).
Fördelen med månadsspar är att du helt enkelt inte försöker hitta den perfekta tidpunkten. Genomsnitts inköpet får bli ok.
Jämför med att månadsspara på ett konto och sedan försöka köpa och sälja aktier/fonder vid rätt tidpunkt. Skulle du ha tillräckligt med tålamod/tilltro/diciplin för att följa LWs modell? Eller skulle du köpa när Aftonbladets löpsedlar pratar om aktierekord?
Kan ju tilläggas att jag månadssparar också. Inte på den berörda depån i artikeln, där årssparar jag en gång om året.
Börsens långsiktig trend är uppåt. Om man har tex 100000kr som ska placeras är det givetvis bättre att sätta in allt på en gång än att sätta in 1000kr i månaden i 100 månader. Extrem skillnad på ränta-på-ränta effekt.
Månadsspara gör man väl för att man inte har ett stort kapital att placera just nu.
Risken är inte högre vid engångsinsättning. Risken vid månadssparande är ju överhängande att man missar uppgång. Uppgång har trots allt varit vanligare än nedgång historiskt. Däremot är risken för att förlora lägre ju mindre pengar man har investerat.
Månadsspara är säkert skönt för den försiktige men inte smart ekonomiskt om man kan investera mer på en gång.
Håller inte med. Om man sprider insättningarna under säg 10 månader så minskar risken så länge det inte är en extrem bullmarknad.
Problemet är ju att man inte vet hur börsen ska gå den närmaste tiden. Det är väl därför det finns en tanke om att månadssparande är klokt. Men det är en logisk tankevurpa. Det man säkrare vet är att börsen går upp på lång sikt, dock ej när. Därför är en större engångsinsättning bättre. Annars kommer man i genomsnitt att missa uppgångar. Men vill man ta den risken så gör man såklart det. Enligt sannolikhetslära är det dock inte korrekt att månadsspara.
Risken är att man prickar en extrem topp (typ IT-bubblan). Då kan det ta lång tid att få tillbaks pengarna.
.
Men om man räknar in återinvestetad utdelning (som i sig blir lite riskutjämnande månasspar) så kortas tiden ner.
Tyvärr hittar jag inte OMXSPI (index med återinvesterad utdelning) för speciellt lång tid tillbaka. Men en google-sökning visar diagram från 2009. Under den (ganska speciella) tiden var Elvis strategi i stort sett riskfri. Även om man råkade sätta in alla pengarna precis på någon topp (2010, 2015, 2020) så har pengarna vuxit ikapp inom 2 år.
Visserligen en speciell miljö med alternativränta 0%. Men ändå en intressant spaning.
Vet inte om det egentligen talar emot månadsspar men det visar hur dyrt det är att stå utanför och man skall inte stirra sig blind på vanliga prisidex.
Och jag menar naturligtvis
OMXSGI och inget annat
Citat: “Min ponduspostulering är att konjunkturmodellen kommer ge köpsignal igen i vinter, någon stans i intervallet november – februari dvs konjunkturbarometern kommer tills dess vara nere i djup lågkonjunktur.”
Jag har andra analytiska modeller som jag tror på, och de säger att man kan gå in på börsen igen i månadsskiftet sept- okt, möjligen en dragning in i oktober. Men sedan inte har positioner på börsen längre än till årsskiftet.
Och i början av nästa år kommer börsen få sig en sättning igen. Men då är jag ute ur börsen igen.
Säger inte emot dig på den punkten. Min modell är en konjunkturcykel och den är väl generellt åtta år, så man kan glömma att pricka helt rätt. Räcker att träffa tillräckligt rätt.
Det har bara börjat
De där bilarna som man kunde privatleasa för 2500 kommer kosta 5000 per månad. Det enkla ägandet kommer att kosta.
Bostadsmarknaden i sthlm är stendöd. Det kommer bli många personliga katastrofer.
Och detta INNAN lågkonjunktur och arbetslöshet kommer.
Var kan jag läsa mer om “konjunkturmodellen”? Vore kul att med rimlig säkerhet kunna avgöra att konjunkturen är på topp eller ännu bättre kommer vända ner. Och tvärtom veta när konjunkturen är på botten.
Jag har inte följt bloggen angående ekonomi (eller ens läst så mycket alls om ekonomi och sparande) så ursäkta om detta är en fråga som verkar ha självklart svar.
–
Äh, jaha. Jag kan ju det där med IT, så att nyttja en sökmotor för att hitta nedanstående länk var inte svårt.
https://cornucopia.se/2015/02/konjunkturmodellen-haller-fortfarande/
Finns mer att läsa om man följer länkar till tidigare inlägg.
–
Även om jag tycker det är tradigt med trading så känner jag att jag bör vårda mina sparade slantar bättre. Hade jag ansträngt mig för ett år sedan hade jag sparat mycket pengar!
Jag har gjort lika, ca 20% i börsen men har nöjt mig, Med 1-1,15% i räntekonton, har inte bättre med fria uttag som känns trygga.
Var också med på 90-talet och började intressera mig för börsen då. Minns att det gick att köpa billigt men det blev ändå billigare, tom konkurser, så lagom kul men lärorikt om man inte satsade för mycket.
Rivs det bostäder så blir det väl de i det billigaste beståndet, som folk har råd att bo i. Höga hyror går alltid att subventionera med bostadsbidrag eller något annat påhitt.
Jag försöker tänka tillbaka på 1990-talet för lista ut hur man skulle placerat sig då, det finns ju en historia men minnet är kort.
Tror det var kommersiella fastigheter som tog en hård smäll, mycket lags väl i diverse tillfälliga avvecklingsbolag. Kanske de bolagen och diverse köpcenter ligger illa till även denna gång, inte bara bostäderna. SAS är väl ett typbolag av frimärksaktie som är rena lottsedeln nu, jag håller mig utanför då tvekar om möjlig vinst är värt risken.
Nä, det är nog inte kriget i Ukrainas fel, bygger man tornet för högt på dålig grund så är det inte en enskilda vindpustars fel att det rasar. Man får söka syndabocken bland arkitekten eller byggherren.
Snyggt. Av bokföringstekniska orsaker så går ju kommunerna med vinst på att ge bostadsbidrag till de egna hyresgästerna, då noll vakanser och höga hyror ger uppskrivningar av fastighetsvärdena, och med det bokförd vinst i kommunen som kan användas till annat.
På 90-talet var det väl i utflyttningstäderna det revs (fortsättning på 70-talets industrikris). Vet inte riktigt vad det skulle motsvara idag?
Distansarbete har ju flyttat gränsen för sovstäder så det minskar risken för småhålorna men vissa kontorsområden kan ligga illa till.
.
Vi har väl ingen motsvarighet till köpladedöden i USA?
Återstår tekniskt undermåliga byggnader. T.ex sånt som är för dyrt att värma upp.
Nej. Jag tror att vi in slipper rivningsvågorna den här gången.
Tja, det var väl inte jättelänge sen Bloggarn besökte ett köpcenter söder om Götet (Kungsbacka?) ett par gånger och beskrev hur fler och fler butiker blev vakanta. Iofs sammanföll det nog i tiden med pesten och dess nedstängningar, och därmed hophängande distansköp överlag.
Hur det ser ut nu vet inte jag, har nog aldrig satt en enda fot där. Däremot har jag ett par gånger varit i Tanums köpcenter och gjort liknande observationer.
Om jag skall utgå från mig själv borde köpladorna redan vara döda. Jag handlar ofta inne i stan. Men det jag förut handlade i köpladorna köps numera på nätet.
.
Men det är korkat att utgå från sig själv.
Jag har aldrig förstått hur man ska investera sona pengar. Det fåtal gånger jag försökt har det gått åt pipan mer eller mindre direkt. Dock känns Ukraina som ett bra investeringsobjekt när kriget väl är över. Hela världen kommer samlas för att stötta landet. Gäller bara att de har någon slags korruptionsbekämpning så kommer det gå bra för dem. Eller har jag fel där med?
Tror inte du har fel. Lär dyka upp Ukrainafonder som investerar i vettiga bolag i Ukraina. jmf hur Rysslandsfonder gick på 90-talet.
Om Ukrainafonder kommer utvecklas som Rysslandsfonder på 90-talet måste rekommendationen vara att inte gå in från start. Den Rysslandsfond jag intresserade mig av startade på tidigt 90-tal på 10 kr. Efter sisådär fem år var de nere under kronan. Därefter följde en “hysteriskt” utveckling och fonden toppade nära femtiolappen 2008 (finanskrisen och Gerorgienkriget). Därefter har jag dock inte följt fonden.
“Jag har aldrig förstått hur man ska investera sina pengar. Det fåtal gånger jag försökt har det gått åt pipan mer eller mindre direkt.”
Det är för att hur smart och snabb du än tror att du är så finns det alltid någon som är smartare och snabbare. Och det är de som sätter nivåerna och kammar hem pengarna. Kan vara en algoritm på ett företag på Wall Street. Tänk att du sitter och spelar poker mot en optimal pokeralgoritm. Det är grundregel #1. Slutsatsen från den regeln säger att det är lika bra att satsa på indexfonder med låg kostnad. Då spelar du åtminstone någorlunda på samma sida som de smartaste.
.
Med det sagt finns det fler grundregler som till exempel att pengar vill växa på börsen för att de hellre vill skapa värde än sitta och vänta. Det är den grundregeln som säger att det alltid är bättre att investera än att låta pengarna vila. Långsiktigt.
.
Sen finns det förstås oändligt med undantag från de grundreglerna, och de kommer folk att berätta för dig om – mer än gärna. Men de undantagen är oftast flyktiga och möjligheterna är ofta borta samma sekund som man får reda på dem. Se grundregel 1. (Som till exempel det där med Ukraina).
MAGNUS-6THLX: Tack! Ja indexfonder är grejen numer. Jag ska se om jag vågar det efter nyår. Det finns i alla fall en blogg där man kan lära sig mer. 😉
Nate Silver är en bloggare som gjort sig berömd för att han förutsåg valet 2008 med hjälp av sina statistikkunskaper, och driver sidan fivethirtyeight.com som bloggar allmänt förutsägelser baserat på statistiska metoder.
.
Han har skrivit en bok som heter The Signal and the Noise. Där finns ett kapitel som förklarar varför han inte använder sina statistikkunskaper för att spå på börsen, och det vill jag minnas slutar i att det är alldeles för sönderanalyserat. Om han ska kunna tjäna något på det, så behöver han känna sig någorlunda säker på att han kan vara bättre än de algoritmerna som styr de största pengarna. Och det inser att han inte kan.
.
Han menar också att pengarna som blir över för vinnarna i systemet (för det går att tjäna pengar på det) är en slags avgift för att de största aktörerna ska fortsätta agera som smörjmedel, så att börskurserna alltid håller sig så nära bästa möjliga utfall i förutsägelsen som är möjligt. Men avgiften blir aldrig större än vad som krävs för att upprätthålla balansen.
Antar att jag kommer att lämna över besparingarna i aktier och fonder till nästkommande generation. Jag köpte inte dom för att skiljas från dom. Nästan som ett katolskt äktenskap…:-)
Fin formuleringskonst.
Förutom eurokrisen då SEK blev någon form av safehaven, så har SEK försvagats mot USD från toppen av Konjunkturbarometern ner till botten. Nu har ju inte Konjunkturbarometern bottnat än, men hittils har USD/SEK gått upp ~20% jmfrt med godtyckliga dagar i perioden 2021-07 — 2021-10. Så visst fisst det altnernativ.
Ja, en förfining av modellen är nog att fördela ut likviderna i samma valutor som man investerar i aktier(fonder) i. Att SEK försvagas i dåliga tider är ju sedan gammalt. Så kanske 20-30-50% SEK-EUR-USD i likviderna.
Portföljen vi själva sparkar har gått +2% på året inkl utdelningar, mycket amerikanska innehav som gynnats av dollarkursen. Nöjd.
Den diskretionärt förvaltade portföljen i SEK har gått +12% i år. Klart överraskad.
En börs med köpsignaler i höst/vinter skulle sitta fint som snus – hoppas att du som vanligt har rätt Cornu 😉
Spännande, vad har du i den diskretionärt förvaltade portföljen?
Jag har en familjemedlem som fått en anställning i annat EU-land och får sin lön i Euro.
Vi letar en sparform liknande LYSA, men där man istället sätter in pengar i Euro och får utbetalning i Euro.
Jag har frågat LYSA, men hos dem måste man först växla Euro till Sek innan placering.
Att köpa enskilda fonder som man själv måste ombalansera funkar det också. Visst kanske det går om man går in på lokal bank i landet. Men det hade varit trevligare om det hade funnits upplägg från våra bekanta banker typ Avanza eller Nordnet eller annat liknande. Har kollar Revolut också, men verkar endast vara enskilda aktier man kan köpa.
Tips mottages tacksamt.
Globalindexfond är väl perfekt för att sitta still i båten? Tog 1 år att återhämta Corona, 8 mån för Ukrainakrisen. Ex.vis Swedbank Global Access: i år – 0%, 1år – 8.43%, 3 år – 48%, 5 år 102% Känner få som kan få bättre avkastning på hela sitt innehav (de som gör det har trisslott-portföljer där de bara redovisar de som gått bäst).
Bredast index är alltid säkrast och genom köpa det i Sverige får man valutaspridning. 0.20% avgift är också oslagbart. Lysa och “ombalanserings-robotar” ser jag inte mervärdet i.
slank in minus vilket ser fel ut: i år 0%, 1år 8.43%, 3 år 48%, 5 år 102% skall det vara
En anekdot: här i det sömniga 70-tals villaområdet i Onsala utanför Kungsbacka försökte några sälja en villa för 5.990 före sommaren. Objektet fick plockas bort. Sedan förra helgen var det visning på ett hus för 5.350 som såldes i veckan för 4.990 dvs ner 7%. Direktverkande el med LLVP. Så det går att sälja familjevillor I den enklare prisklassen men priset är ner. Jämfört med våren 2021 som var hysterisk har marknaden satt sig.
…
Och delin på Coop Kolla fortsätter ösa ut lyxvaror till halva priset. I går blev det en 500g bit av Ernst falukorv för 25 kronor. Jag menar, vem kan motstå namnet Ernst? Men så var den kärleksfullt tillagad för hand och rökt över aldpån.
…
Matmarknaden blir alltmer bisarr med dyra basprodukter och billiga lyxprodukter. Jag känner mig som en äkta jägare/samlare varje gång jag köper mat.
…
Eller drivmedel, för priserna hoppar lika mycket upp och ner där. Snart 1.80 till när den tillfälliga sänkningen av drivmedelsskstten tas bort. Efter valet alltså.
…
Några som är aktiva är partierna, har fått propaganda och valsedlar för C, L, KD och AfS I brevlådan. Och kanske några fler. Dock inte från Kungsbackas maktpartier M och SD. Kanske kommer senare.
…
Solen skiner i alla fall.
Man måste helt klart vara på hugget när man handlar. Jämförelsen med jägare är briljant. Den höjs och sänks priser och körs kampanjer helt vilt nu. Det är fokus som gäller vid inköp av dagligvaror.
Japp. Och idag var Ernst slut! Skulle köpt mer i går, men skit samma, falukorv för 50 kr kilot går alltid att hitta fast då är den inte kärleksfullt tillagad utan djuret har slaktas på något bakgårdsslakteti i Ruhr-området.
…
Dock hade Coop i stället svensk kyckling på halva priset tack vare kort datum. Köpte en på 1.2 kg för 36 kr, den ligger just i detta nu i en pyrexform där den skall bakas i ett par timmar och bli middag. Så dagens shopping är räddad.
…
Dock är Ängens röda mjölk 1.5 liter uppe på 18.90 så de är oroväckande nära Coops eget märke.
“Energifundamentalistisk syn på ekonomin.” Frågan är om det går att komma närmare kärnan än så. En kort och koncis sammanfattning av det som de flesta verkar ha svårt att förstå. Eller vad säger ni som haussade upp Öresundsregionen och dess fantastiska ekonomiska utvecklingspotential? Känns som ni missade något grundläggande gällande tillgång på billig energi.
Kanske passkontroller och krånglande och två års lockdown har nåt med saken att göra också? Eller nej?
Min första tanke var: Den store Ben Dover har tagit sig tid att läsa en kommentar från lilla mig. Han har dessutom gjort sig besvär med att svara. Ett sådant där kort, kärnfullt svar fyllt med visdom, relevans och insiktsfullt reflekterande. Självklart finns det obligatoriska frågetecknet med. En ära. Man tackar.
…
För ett kort ögonblick fick jag dessutom för mig att jag var kapabel att inleda en “diskussion” med Ben. Men eftersom jag har följt bloggen i över 10 år så har jag sett hur dessa trådar med Ben alltid mynnar ut i pajkastning. Jag har sett – i vanliga fall lugna och sansade kommentatorer – dras ner i träsket av halmgubbar, härskarteknik och allmänt otrevligt beteende – som tyvärr har blivit Ben Dovers signum.
…
Därför kommer mitt svar till dig Ben Dover att bli detsamma nu, som det kommer att bli för all framtid när du kommenterar mina inlägg : https://www.youtube.com/watch?v=G2whWzF5VIw
Min börsstrategi är lite usel, lat och naiv men dock bekväm: jag har inte loggat in på Avanza sedan i höstas och tänker inte göra det förrän det är högkonjunktur igen – avskyr synen av röda siffror. Månadssparandet i indexfonder tickar på automatisk, så jag hoppas bara att det grovt sett löser sig i det långa loppet.
Är pensionär och brukar använda lite tid om dagen för att kolla börsen. Kört med modellen köp fonder på nedgångsdagar. Problemet brukar vara att när köpet gått igenom efter ett par dagar så är börsen ofta upp igen. Svårt att pricka nedgångar med sån volatil börs och ETFer ger för dålig avkastning.
Dags att köpa in sig i årets fondförlorare undan för undan, fastighet, europa, småbolag, Kina, ny teknik enligt Avanzas stigande fondlista. Förhoppningsvis kan man sitta och räkna pengar åtminstone i en del av dessa om 3-4 år.
Fast jag håller med Ben Dover. Svenska passkontroller, en lokal åtgärd för ett nationellt problem , ekvivalent med elprisområdena och utbyggd exportkapacitet och nerlagd lokal planerbar produktion samt EBO har verkligen inte underlättat och ändå rullar det på.
För övrigt införs matprisområden. Varje gång mat exporteras norrut skall dess PRIS fördublas då det passerar en region/läns/landskapsgräns.
Det är rimligt att mjölk kostar 1kr/liter i Skåne och 100kr/liter i Norrland då det stimulerar ny produktion.
Huvudet på spiken, utom om Arlamjölken kommer från Danmark med extra vaccin i, då ska den slippa pålagor enligt gammal logisk MP modell..
Av säkerhetspolitiska skäl köper jag helst finska mejeriprodukter från Valio. Dansk mjölk är som rysk olja – varför finansiera fiendens upprustning?
100kr/liter för mjölken från skåne skulle vara jättebra för norrmejerier, eller var det all mjölk som vedergällning för att strömmen pga beslut fattade i södern är dyrare i södern?
Jag kör månadssparande till en diversifierad portfölj. Tenderar att gasa, d v s öka storleken på månadsinsättningarna, när börsen dippar. Det blir win-win för välmåendet – när folk stressar över att börsen går ner tycker jag att jag köper billigt och ser framtida avkastning. När börsen går bra går den bra och då räcker det med en blick på portföljvärdet.
Vad med att titta på OECDs Composite Leading Indicator? ( https://data.oecd.org/leadind/composite-leading-indicator-cli.htm ). USA hade peak i Maj-2021, OECD och Tyskland Juli-2021, Sverige Aug-2021, Norge Dec-2021. Sveriges CLI har sjunkit mest av dessa, kan dock se tecken på att fallet håller på att bromsas upp.
Ja, det är bättre att sitta still. Det finns ingen som kan pricka in botten och toppen om och om igen. I mitt fall följer jag mitt egna råd och resultatet är:
.
1 år: +5%,
.
i år: -2,6%
.
3 år: +50,7%
Inte gnäll på elpriserna, det är ju fortfarande mycket lägre än i Norge! :
Priser Juli, Euro/MWh:
Oslo: 164, Kristiansand: 258.
Sverige SE3: 82, SE4: 115
Fast Norge har i och för sig väldigt mycket “strömstötte”: 80% (från Oktober 90%) av spotpris över 0.7 kr.
.
I Norge har man inte lagt ned kraftverk, så väldigt tydligt att det är exportkablarna som orsakar de höga priserna.
Norge har dessutom urusel överföringskapacitet inom landet utan har åkt snålskjuts på sveriges dito. När det nu funkar sämre i SE så leder det till samma sorts problem i NO.
Och det lär nog ta minst 3 år innan den värsta flaskhalsen är fixad: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/rE0e48/den-store-stroemproppen.
.
Norge har mest vattenkraft i hela Europa, ca. 33 GW effect, och ca 135 TWh el produceras årligen. Detta är ungefär dubbelt så mycket som i Sverige.
.
Norge har 5 el-områder: NO1-NO5. Området NO2, i södra norge, har flest vattenkraftverk och överlägset störst kapacitet (40%) av alla el-områden i Norge. Likaväl har NO2 överlägset högst spotpriser i Norge! Detta är helt och hållet pga stor el-export.
Depression, krig, val och annat elände.
–
Nu börjar jag bli så gammal att jag hunnit bygga både muskler mage och hjärna, (även om hjärnan precis som musklerna inte blev så stor som magen)
–
Blir det nu så dåliga tider som jag börjar ana så är det dags att börja bygga hjärta. Hjärtat kan nog aldrig bli för stort, särskilt med tanke på de mörka moln man tror tornar upp sig.
–
/ Trollkung
Har räntepapper, bankkonto och metaller. Metallerna har gått bra, kompenserat bankkontot. Förstår att jag inte förstår och förväntar mig en stor krasch på värdepapper så jag betalar (med dålig avkastning) för min försiktigthet. Det känns inte helt bra, men ok.
@Lars: Du har inte funderat på att starta “Cornu fondförvaltning”?
Min syn på det är att om cornu startade en fond (och med ett antagande att strategin fungerar över lång tid) så skulle folk lämna den så fort den avviker negativt från index, dvs antingen strax innan toppen då allokeringen ändras till att bli mer defensiv, för att följa en vanlig indexfond ned i fördärvet, eller strax efter botten och förvisso följa index upp men sedan inte få någon del i strategin från det beslutet och framåt.
Finns historiska fonder med utmärkta resultat där den genomsnittlige spararen gått back på grund av sådan psykologi. T ex Fidelity Magellan under Peter Lynch: https://www.forbes.com/sites/forbesfinancecouncil/2021/06/02/how-investors-are-costing-themselves-money/
Vilket i min syn är en anledning till att så många fonder beter sig i princip som indexfonder fast med lite sämre utveckling. Att avvika gör att man förlorar kunder/kapital och det i sin tur är negativt för fondens främsta mål, att dra in förvaltningsarvoden.
Lysa ca 95-5.
+ 30,4 % sedan min start 2020-01-01 (investerade vinst fr bostadsförsäljning strax efter botten på coronacrashen).
I år – 3 %.
Kanske inte lysande, men som ekonomisk idiot är jag nöjd med enkelheten.
1 år + 3,65.
Diskuterade strategier med en vän för något år sedan. Han menade på att passiva oftast lyckas bättre. Med bättre menas ”bättre än genomsnittet”. Med passiva menas aktivt sparande men ingen omfördelning aktier/räntefonder över tid. Det är dessutom inte tidskrävande.
Nackdelen är förstås tidshorisont och att man INTE loggar inte stup i kvarten och kollar sitt innehav – då försvinner en del av poängen.
Nu tror jag dock att den påläste lyckas bättre än den passive. Men många är nog inte så pålästa och då är det bättre att vara den passiva. Annars är risken stor att man lyckas sämre på genomsnittet.
Själv kör jag Lysa med några olika konton då jag kör den passiva modellen. Men visst, skulle börsen dippa från toppen januari 2022 gå ned 30% skulle jag nog sätta 100% aktier på samtliga konton. Tror då att det ett halvår senare är tillbaka på sin topp. Brukar ju vara så – trots att det inte finns något reelt bakom vändningen. Det är ju mycket psykologi och historiska cyklar som styrt oss hitills. Folk vet ju detta nuförtiden och därför får vi nog inte så volativ börs att den en ett år kan gå ned hela 70% som den historiskt har kunnat göra. Men det är bara vad jag tror.
Jag har en osalig mix av aktier (70% typ), räntor i olika valutor samt en del krypto. Inget insatt senaste 2 åren vad jag minns så här på söndagsmorgonen.
+6% på 1 år räknat i SEK. Får man väl vara nöjd med under rådande omständigheter.
Jag gillar LWs analys här förutom att jämförelsen är mot OMX. Det känns lite som cherry picking av jämförelseindex, bättre jämföra mot något världsindex då OMX svänger för mycket.
.
Jag vet att många har en oproportionerligt stor vikt mot Sverige, min magkänsla säger mig att det är en dålig idé… Håll Sverige på ca 1%.
Speciellt rörande ränteplaceringar då valutarisken blir för stor…
Kan inte riktigt säga att jag köper bloggarens resonemang fullt ut.
Poängen med att sitta stilla i båten är väl att man inte tror sig kunna pricka in när börsen stiger eller faller, och att det således är att föredra att bara inte göra någonting.
*Men* om man likt bloggaren har kunnat göra detta så skulle man väl lika gärna kunna investera i aktier som går upp när resten av börsen faller? Detta är inte särdeles svårt jämfört med att pricka in tidpunkten för fallet och återhämtningen. Jag är inte något geni men min portfölj är plus 15% i år, och med väl spridda investeringar.
Satt och lekte lite med excels “solver”-add in som man kan använda för att hitta optimala utfall genom att variera olika variabler. Använde mig av konjunkturmodellen med data från Juli 1996 med 4 variabler (Konjukturbarometerindikator för över- resp uderhettad ekonomi samt köp- och säljlagg). Jag testade en mängd olika startpunkter med fokus på när vi kommit ur de 4 stora lågkonjunkturer vi haft under perioden och har kommit fram till att det optimala under denna period har varit att använda barometerindikator 111 + 4 månader för sälj samt 95 + 7 månader för köp. I runda slängar har man fördubblat CAGR jämfört med OMXS30 genom denna metod.