Konjunkturinstitutets barometerindikator utgör grunden för den sk konjunkturmodellen för börsinvestering, som jag oregelbundet skrivit om här på bloggen. Dags för en ny uppdatering och det är bara att konstatera att modellen fortfarande håller.
Modellen innebär att man ska sälja efter att barometerindikatorn varit i överhettat läge i tre månader över 110 (1100 i bifogad chart) och sedan inte köpa tillbaka förrän nästa lågkonjunktur när barometerindikatorn varit i bottenläge under 90 (900 i bifogad chart). Börsen följer helt enkelt konjunkturen och det är bara att hänga på.
Uppdaterad chart nedan.
Barometerindikatorn i grönt och OMXS30 i rött, med köp- och säljsignaler utsatta. |
Som jag skrivit tidigare ser det ut som att utvecklingen från 2004 – 2005 upprepar sig, dvs att konjunkturnedgången 2013 – 2014 var ett tillfälligt hack i kurvan och vi fortsätter mot högkonjunktur och överhettning. Överhettningen ser än så länge ut att tidigast inträffa i slutet av 2015 eller mer sannolikt 2016, kanske så sent som 2017.
Tror man på modellen, som också granskats i en akademisk avhandling vid Lunds Universitet, så är det bara att ligga fullinvesterad mot börsen, eller iaf mot OMXS30.
Månadschart OMXS30.
Notera att vi ser de största månadsuppgångarna nominellt sedan IT-bubblan 1999. Fullständigt hållbart, ingen bubbla, inget att se, gå vidare. |
Då börsen hela tiden sägs ligga före konjunkturen så har modellen en inbyggd fundamental logik, även om den klassas som teknisk analys. Modellen är också beprövad och klarade av att hantera både IT-bubblan, den akuta finanskrisen 2008 och den hysteriska skuldkrisen 2010 – 2011, även om man köpte tillbaka lite väl tidigt 2001 och nedgången på skuldkrisen blev ett nollsummespel. Dock fick man fortfarande ränta när man var ute och obligationsbubblan pumpades upp så alternativa investeringar till börsen gick bra även då. Att det blev ett börsmässigt nollsummespel kan man nog skylla på kvantitativa lättnader.
Svensk konjunktur kommer toppa igen. Då kommer det åter ropas om annorlunda nu, superkonjunktur, ny ekonomi etc, men sedan viker konjunkturen som alltid, och med det börsen.
Enda frågan är hur övervärderad börsen hinner bli innan dess?
9 kommentarer
Modellen håller tills den inte håller längre…
Tycker inte det ser särskilt hållbart ut. OMX har dragit iväg långt över konjunkturbarometern och enligt grafen har det inte hänt på länge/någonsin (?). Solklar bubbla, sen när det vänder ned kan ingen veta men att vi kommer befinna oss långt under dagens nivåer är en nobrainer.
den sista "stumpen" har ju til STÖRSTA delen kommit av valutaförsvagningen.
Frågan är om det inte är på väg att vända. Hur länge kommer vi att kunna hålla valutan så här låg jämte dollarn och andra valutor??
Frågan är om nästa nedgång nödvändigtvis måste komma efter att ekonomin gått bra en period. Kanske kommer det inte bli särskilt mycket bättre än idag, eller så blir det det
Mer sådant här. Tumme upp
Hur följer man denna? Finns den serverad 😇
Hur följer man denna? Finns den serverad 😇
Mer sådant här. Tumme upp