Den officiella amerikanska inflationen slog nytt 40-årsrekord och landade på 9.1%, högre än prognoserna om 8.8%. Således faller börserna och dollarn stärks på förväntningar om högre räntor.
Det kanske verkar konstigt att dollarn stärktes på att dess köpkraft minskar mer än väntat, men växelkurserna sätts inte utifrån köpkraft, utifrån valutamarknaderna och obligationshandeln. Högre inflation innebär högre räntor, och därmed kommer man som internationell placerare att få bättre ränta på pengarna om man köper amerikanska statsobligationer. Samtidigt brukar ju svenska kronan falla när börsen faller då utländska aktörer som säljer plockar ut pengar ur Sverige. Så därmed blir dollarn starkare på högre inflation.
Effekten var dock klen och håller på att avta.
Inflationens 9.1% var högre än de väntade 8.8% i årstakt. Maten steg med 12.2% för mat man lagar i hemmet och 7.7% på restaurang. Energipriserna steg med 41.6% och inflationen utan livsnödvändigheter som energi och mat var 5.9%. Nybilspriserna steg med 11.4% och begagnade bilar med 5.2%, så där håller prisökningarna på att lugna ner sig.
I skrivande stund ligger Stockholmsbörsens OMXSPI på -2.23% medan S&P-500 går -0.69% och Nasdaq 100 -0.44%. Stockholmsbörsen reagerade alltså surare på de amerikanska siffrorna än börserna i USA. Det ser även ut så i Tyskland med DAX på -2.12%.
Man kan nog vänta sig att även svensk officiell konsumentprisinflation fortsätter stiga i juni. Den svenska inflationen rapporteras i morgon.
17 kommentarer
Jag gissar på en lägre siffra för juli eftersom oljepriset har fallit under månaden liksom crack spreads. Gissningsvis är detta Peak Inflation.
Det är inte oljepriset som driver bensinpriset och dieselpriset, det är priset på biobränslen som måste blandas in enligt reduktionsplikten. Oljepriset har varit högre förr (2006 t ex) och bensinen var betydligt billigare då.
Antar att du pratar Sverige? Jag pratar USA eftersom inlägget handlar om USA:s inflation. Bensinpriset var ca 4.1 USD i juli 2008 och drygt 5 USD i juni i år, sedan dess har oljepriset och crack spreads fallit. Peak Inflation?
https://www.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=pet&s=emm_epm0_pte_nus_dpg&f=m
Säkert runt 8% i Sverige med. Det ser inte alls bra ut.
Mycket “greedflation” med bland de företag jag har insikt i. Man passar på driva upp priserna för man har nått att skylla på.
Vet ett företag som knappt haft någa prisökningar alls men som valde att höja priserna m,ed 15% mot alla kunder. “Pga prisökningar”. Rakt in i marginaln.
Samma företag gav såklart de anställda 1,8% då det är “dumt driva på inflationen”
Att lönerna inte höjs är en dålig symbolhandling men 15 % ökad marginal behöver inte betyda att löneutrymmet ökar lika mycket. Ett extremt exempel är att vinsten är 100 kr och 115 kr efter påslaget men omsättningen kan vara 10 miljoner.
VD:s husbygge kan mycket väl ha ökat 100% i pris, då behövs det ökade marginaler.
I veckan har leverpastejen på Hemköp gått upp från 11:95 till 12:95. Mjölken från 12:95 till 13:95. Japp, jag köper Garants varor. Ingves, det är dags att avbryta semestern och kalla till ett extramöte. Styrräntan måste upp 50 punkter asap.
För att du ska kunna handla leverpastej på Hemköp… Stolle
?
Du har en magisk slutledningsförmåga Mjau.
Tack, du handlar garants varor på Hemköp, de har gått upp i pris. Så du vill att Ingves ska bekämpa tillgångsinflationen med en 50p räntehöjning direkt för att priset på leverpastej och mjölk sjunker. Ok 🙂
Jag varken äter leverpastej eller handlar på Hemköp, men du har säkert rätt i dina observationer. Vill du bekämpa din egen inflation, så kan du alltid handla någon annanstans. Annars är troligen närbutiken utmärkt.
Jag har dock inte det problemet, att jag behöver bry mig om varken elpris, bolåneräntor eller påläggs pris. Inga av mina kollegor pratar om detta vid fika bordet heller. Men det verkar vanligt, vad jag kan förstå – att man pratar om elpriser, solceller, bolåneräntor och dyra matpriser. Jag håller tummarna för er 😉
Intressant är att kärninflationen fortsätter trenden ned. Den peakade i mars på 6,5%, april 6,2, maj 6,0 och i juni 5,9. Det är den mest intressanta inflationssiffran att titta då detta visar vilket genomslag transportpriser och annat relaterat till oljan (eftersom den är exkluderad i kärninflationen) har på övriga priser. Energipriserna tenderar att vara högst volatila vilket vi sett senaste tiden när oljan backar. Sannolikt är KPI lägre för juli. Blir intressant att se vad kärninflationen är för juli om trenden fortsätter ned.
Jepp det är den intressanta siffran. D v s kärninflationen, annars blir det jojjo-effekten. Tyvärr förstår de flesta inte det.
Tror ni skall se detta i skenet av att beslutsfattare i EU, dvs Tyskland, Frankrike, Italien samt de största bankerna, gärna ser en riktigt hög inflation tills vidare i Europa för att hantera (annars) splittningar av olika slag inom EU. Detta lär ge effekt hos lönerörelser.
På andra sidan pölen har i USA som ser sin valuta ur ett ekonomiskt snarare än politiskt perspektiv och dundrar in en ränteökning varje månad.
Riksbanken har inte ECB:s problem, men oavsett vägval här tippar jag att vägen ur inflationsfällan går via relativt idag duktigt höga räntor en längre period. Får vi en facklig löneökningsrunda i Sverige med säg 5 procent krav är vi snart tillbaka med boräntor uppåt 7-10%?
Nej, det är extremt osannolikt med boräntor på de nivåerna. Med tanke på att de svenska hushållen är betydligt mer högt belånade än tidigare får högre boräntor effekt på lägre nivåer. Hamnar boräntorna på 10% blir det nästan garanterat en fastighetskris och massarbetslöshet eftersom den ekonomiska motorn i Sverige, Stockholm, inte kommer ha råd att betala något annat än räntor.
De utländska institutionerna som finansierar våra bolån i utländsk valute bryr sig väldigt lite om vad Stockholm bidrar med i Svensk ekonomi.
Nu skrev jag om RB och korträntan/styrräntan som RB influerar inte långa marknadsräntor. Vi får se vem som har rätt. Förmodligen ingen av oss och ingen annan heller för den delen.