Den sista 007-filmen med Daniel Craig som den popkulturella ikonen James Bond hade preimär i fredags, och jag såg den själv igår på Göta. Detär James Bond-filmernas Magnum Opus och därtill ett värdigt slut för den reboot av den föråldrade, oengagerade och mossiga serien kassakor som tidigare James Bond-filmer hade blivit. Spoilerfri recension och reflektion nedan.
Kungsportsavenyen från Götaplatsen 20:36 lördag kväll |
Utan att kolla upp är No Time to Die med sina nästan tre timmar antagligen den längsta 007-filmen hittills, men tar sig också därmed tiden för att leverera en känslosamt slut på den reboot som Daniel Craig innebar.
De tidigare Bond-filmerna existerade i en sorts vacuum där Bond aldrig hade någon bakgrund, utan bara existerade, frusen i tiden. Med Craig och Casino Royale-filmen bootades hela 007-universumet om och började med en ung James Bond som ännu inte var en dubbelnollagent. Insatserna var känslomässigare och filmerna blev rent av spännande genom att man faktiskt brydde sig om kanske inte vad som skulle hända med den oövervinnerlige dödsmaskinen Bond, men väl kring birollerna. Så fick vi också under seriens gång se framstående biroller gå hädan, och då inte bara skurkarna.
Detta skruvas upp ett steg i inledningen av No Time to Die, som tar vid ganska kort efter Spectre, och den som kan sin Bond vet att meningen “we have all the time in the world” inte bådar gott. Och sedan skruvas insatserna bara upp, i den i mitt tycke bästa 007-filmen någonsin. Vändningarna är många och oväntade (men samtliga finns planterade om man är riktigt uppmärksam på små visuella eller muntliga planteringar, men vi pratar här om mikroskopiska grejer, mycket välgjort), samtidigt som man även använder förbådanden där man som tittare tror sig veta vad som kommer att hända och därmed sitter som naglad i den fullsatta biosalongen. Som författare är dramaturgin intressant rent professionellt.
Filmen är inte utan brister, utan det märks att den är nedklippt i tid och istället ställer en del krav på biobesökaren för att hänga med i handlingens förvecklingar. Samtidigt är det skönt att slippa bli skriven på näsan kring vad som händer.
Det märktes att publiken blev uppslukade av storyn, var knäpptysta när de skulle, och filmen fick applåder efteråt.
Sedan är det ju kul att ryssarna är tillbaka som skurkar i bakgrunden, för den som kan sina örlogsfartyg.
Daniel Craigs karriär som Bond är nu över, men 007 lever vidare. Man kunde önska att denna popkulturella stilbildare kunde läggas till handlingarna, för det blir svårt att överträffa No Time to Die, som knyter samman hela Craig-erans filmer till ett mycket värdigt avslut.
Men pengar luktar inte, och 007-universumet kommer antagligen rulla vidare. Att göra ännu en reboot blir kanske lite konstigt, men 007 är bara en siffra som kan fyllas av vem eller vad som helst, vilket filmen också visar prov på.
Annars hade jag hoppats att varumärket James Bond 007 får somna in och 2000-talet får nya varumärken och popkulturella ikoner. Bond har parodiserats eller härmats kanske mer än Die Hard-filmerna, som till slut parodiserade sig själva, och Bond har förstås haft ett enormt inflytande på filmindustrin, men med No Time to Die som ett värdigt slut kunde man önska att varumärket nu sjungit sin allra vackraste svanesång.
För min egen del har jag växt upp med James Bond. Först faktiskt som Ian Flemings böcker, vilka stod i min fars bokhylla. Jag minns särskilt att jag tyckte Dr No (som hade en titel på svenska något i stil med Döden på Jamaica – Dödshinderbanan, efter den tortyrliknande hinderbana som skurken tvingar Bond att gå, vilket inte är med i filmen – skurken avrättas sedan genom att dränkas i guano, fågelbajs), som är den bok i serien jag läste mest. Även Live and Let Die minns jag att jag gillade, medan t ex Moonraker var högst medioker.
Flemings hårdkokta Bond kanske bäst har kommit fram i Connerys tidiga gestaltningar och sedan nytolkats av Craig, medan filmerna mellan mest var någon form av clownspektakel och actionkomedier, som aldrig riktigt gick att ta på allvar. Men som författare är det ju kul att se att böcker faktiskt kan blåsas upp till större och kostsammare spektakel än det skrivna ordet, som ibland knappat haft mer än titeln gemensamt med filmerna.
De gamla filmerna har sällan åldrats väl, men utgör en mycket intressant studie i hur värderingar och samhället utvecklats från den första filmen Dr No år 1962 till idag. Bond har inte bara varit mördare utan även våldtäktsman genom åren, utöver den allmänna manschauvinismen och idag förkastliga kvinnosynen. Många av de gamla filmerna känns idag närmast som kalkonfilmer trots den på sin tid enorma budgeten, även om man som ung dyrkade dessa när man fick se dem på VHS – först i smyg hemma hos kompaisar, och senare även med de egna föräldrarnas medgivande.
Trots att jag vuxit upp med Bond, så kommer Daniel Craig alltid vara Bond för mig. De bästa filmerna och den bästa tolkningen.
Sedan har man förstås inte snott vissa grejer i filmen från några av mina böcker, även om mina bokläsare kanske kommer dra lite på munnen åt det. Men det gör det extra kul för min del att låta detta bli ett avslut på en era. Särskilt som jag själv börjat skriva på böcker som är den serie som ligger närmast Ian Fleming av mina romaner. Kanske dags att läsa om böckerna med lite äldre ögon.
Min rekommendation: Gå och se, och läs inga SPOILERS innan. Gillar ni Craig som Bond kommer ni inte bli besvikna.
22 kommentarer
Var länge sedan jag var på bio. Vad kostar en så lång film? Är det någon paus där man kan köpa ett glas vin eller måste jag vänta till 007 kommer på tv?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Säkert förbjudet i resten av Sverige, men det finns den typen av bio sen länge i Malmö, med mat dessutom. Tror de tar hem det i avsaknat väktarbehov.
Finns i VIP-salongen på Bergakungen i Göteborg.
Capitol Bio om du är STHLM-baserad. Kan rekommenderas. Har inte gått på 007-visningen.
https://www.capitolbio.se/filmerochbiljetter/1903/
Du kan alltid ta flyget till England. Kostar ungefär som att åka pendeln Uppsala > Stockholm TOR samt att du får och ta med dig valfri dryck in på biograferna!
För mig är James Bond Roger Moore eftersom det var de första filmerna jag såg. Sean Connery är såklart klassisk och den enligt de flesta den bästa Bond. De som kom efter framstår mest som rätt töntiga. Craig ger tyvärr ett rätt så bajsnödigt intryck.
Craig är inte snygg, snarare "fulsnygg". För mig är Sean Connery Bond och han blev bara snyggare med åren, till en viss gräns. Hans röst är nog den mest magiska som jag har hört bland alla skådespelare.
Daniel Craig är en stark tvåa men Pierce Brosnan förblir min Bond efter att ha fått se och styra honom med fler och fler polygoner i diverse datorspel under uppväxten! Alldeles lagom manschauvinist skulle jag säga.
Wow – hade faktiskt glömt bort Pierce helt och hållet. Såg en Craig (hans första kanske?) och sedan räckte det med nya 007. Bond är och förblir Moore med Grace Jones som skurk.
Grace Jones är en häftig androgyn brutta. Hennes muskler beror på jamaicanska gener, andra kvinnliga modeller har inte så mycket muskler, påstår hon.
Tack för recensionen!
Tack för recensionen. Avböjde nu en möjlighet att se den nästa helg, men skall nog gå se den snart ändå.
Håller med att Pierce Brosnan är jämte Daniel Craig Bond för mig iom just datorspelen men också manéren. Det där med skämten och framför allt rätta slipsen medan man framför stridsvagn fångade det brittiska på något sätt.
Jag spekulerar om inte 60 år med Bond påverkar hur underrättelsetjänsten organiserat sig.
Nog förväntar sig Boris J att MI6 har en M och en Q och några 00-or. Och det premiärministern förväntar sig kommer organisationen leverera.
Bond är väl knappast PK längre ? Man kan ju inte ha en medelålders vit man som hjälte hur länge som helst. Nästa Bond blir säkert en hbtq, alternativt en svart kvinna med slöja.
Väntar nog till Dvdn kommer ut…
Mår du bra annars?
För övrigt kom väl Craigs Bond ut som bisexuell i Skyfall. Så han är redan HBTQ.
Apropå HBTQ som jag personligen inte har någon erfarenhet av alls: om någon är HBTQ så stör det mig inte ett dugg, bara de sköter det snyggt, inte skadar någon eller sprider några sjukdomar. Detsamma gäller även dem som är "straight". Jag bryr mig helt enkelt inte, jag ser det som en del av normalfördelnings-kurvan, det finns alltid en liten variation i naturen. De riktigt extrema är ändå ganska få.
Ang behovet av reboot och den litteräre Bond, med tanke på att ursprunglige Bond var andra världskrigsveteran (med tjänstgöring i Sovejetunionen t.o.m.) så är det nog dags.
Rekommenderar varmt podden ’The rest is history’ som just behandlat Bond. Mycket underhållande. I övrigt väntar jag på en recension av Dune.
Nulli secundus
Ja Dune är det nog läge att se på bio. Såg för övrigt också Bond igår fast på Filmstaden. Fullsatt och mycket folk så på bio är Corona glömt. Ingen stor Bond fantast men den var den bästa jag sett men det är nog bara en handfull och två på bio igen tror jag.
Finns där verkligen vuxna män som klär sig i smoking för att gå på Bond-film? Bloggaren på bilden ser väl som vanligt när han besöker staden?
Nulli secundus
jag gillar den rörliga bilden ifr Gbg.