Finansinspektionen (FI) skickade i måndags ut ett mycket ovanligt pressmeddelande om att man ska granska det så kallade fondbolaget Spiltans rutiner för värdering av tillgångar. Detta antagligen på grund av att bolaget stängde handeln i sina två räntefonder under lång tid förra året. Till Dagens Industri säger Spiltan att det inte är något konstigt att granskas av FI.
Finansinspektionen |
Spiltan låste sina två räntefonder mitt under krisen förra våren och gjorde därmed att investerarna inte kunde ta ut sina pengar, och låste även Lysa, som använde Spiltan för delar av sina svenska ränteinnehav.
FI skickade i måndags ut ett pressmeddelande att man så här över ett år senare ska granska Spiltans rutiner för värdering av tillgångar.
Till Dagens Industri säger Spiltan att “ur vår synvinkel är det här inget konstigt. Det händer oss finansiellabolag med jämna mellanrum att FI gör en undersökning” och man ser ingen anledning till oro.
En sökning på fi.se ger inga träffar om något pressmeddelande om “undersökning av värdering” någonsin tidigare, men vi får väl lita på Spiltan att detta inte är något konstigt. Vi litar ju alla på Spiltan efter förra våren.
Med annan formulering så undersöktes SEB Trygg Liv för bland annat värderingar av alternativa tillgångar. Den undersökningen höll på i ett och ett halvt år mellan 2019-01-07 och 2020-06-26, och resulterade förstås inte i något. Så räkna inte med någon kritik mot Spiltan, och det inte heller i närtid, utan kanske närmare år 2023.
Kämpa, FI! Kämpah!
10 kommentarer
Grundläggande problemet här är väl att fonderna handlas mer frekvent än den underliggande tillgången. Det säger sig självt att det inte fungerar så bra vid stora svängningar. Vid små svängningar spelar det ingen roll. Aktiefonder kanske handlas dagligen, medan aktierna i sig kan omsättas flera gånger per dag = inga problem med värderingen. Räntefonder handlas också dagligen, men de underliggande obligationerna gör det inte = möjligtvis problem att veta faktiska värdet på dagligbasis. Således gissar man lite i värderingarna på daglighandeln av fonderna, och att detta undersöks närmare är väl bara bra antar jag – för så gör ju de flesta ränte-/obligationsfonder
Samma problem torde andra ränte-/obligationsfonder ha, men de har inte agerat som Spiltan.
Antingen har Spiltan gjort rätt och andra fonder varit vårdslösa, eller så har Spiltan en hund begraven.
Vilket förstås är något man måste ta höjd för om man skall starta en fond. Kan man inte handla den underliggande tillgången lika frekvent som fondhandeln så står det en fri att helt enkelt inte driva fonden. Det finns ingen mänsklig rättighet att få driva fonder på ens egna villkor.
Problemet med illikvida tillgångar är att värderingen baseras på översta raden i orderboken. Det är dock en illusion och när någon försöker sälja en störe post så finns det helt enkelt inte köpare vilket gör att det är omöjligt att avvecka större poster utan att signifikant pressa ner priset. Möjligtvis har Spiltan försökt lösa detta genom att proxyhedgad innehaven med ngn alternativ tillgång baserat på förmodad hög korrelationa alternativt via derivat.
Oavsett så är detta chickenrace för ägarna/Spiltan/ möjlig hedgeprovider och den som är sist ut kommer sitta på svarte petter.
Först när jag deklarerade i år märkte jag att även jag drabbas av en oväntat stor kapitalförlust på grund av Spiltans minst sagt tröga ickeagerande. Innan trodde jag att jag precis hann ut.
Hur mycket förlorade du Cornu? Någon grupptalan på gång?
Är väl ingen idé med grupptalan förrän FI friat, och då är det ingen idé heller. Men så som Spiltan marknadsförde sina fonder finns det förstås ett upplägg för det.
Nä, förlorade väl bara runt 10% av alla tillgångar privat och i bolaget, men jag köpte ju istället någonstans där nere på aktiemarknadens botten, så i slutändan blev 2020 väl bästa året på länge. Vitsen var iaf att även Spiltans usla fonder föll mindre än aktiemarknaden.
Nä, jag kommer inte driva någon process. Jag vet att allt man satsar på marknaderna kan man förlora. Kan skriva skit om Spiltan på bloggen istället.
Inlägget fick min tidigare ilska mot Spiltan att bubbla upp igen. Tidigt i mars förra året gjorde jag ett rejält fondbyte i PPM till Spiltan Högräntefond. Bytet gick igenom 4 mars. I slutet av mars tycke jag det var dags att byta tillbaka till aktiefonder. Resultatet en förlust om 13,27 procent i en räntefond! Jag kan bara instämma i Cornus tidigare konstaterande "det är dags att städa ur spiltan"
Skumt att det tar nästan en vecka att sälja deras aktiefonder via Avanza. Är det för att Spiltan ska kunna tjäna en extra hacka?
Om man har flerdubbla bokföringar krävs det en del kontroller och avstämningar.