På den rätt fina börsuppgången idag har jag avvecklat alla mina enskilda aktiepositioner. Aktiefonder finns fortfarande kvar, men jag sitter inte längre med några direktägda aktier i börsnoterade bolag.
Aktuell fördelning på det berörda ISK-kontot |
Detta betyder i sin tur att aktiemarknaden kommer ta fart igen framöver, men det gör ju inget eftersom det mesta ändå ligger via fonder och Lysa. Så win-win-win på att avveckla aktiepositionerna som inte längre var värda risk/reward efter behagliga uppgångar för sju av nio aktier.
Balanseringen i aktiefonder-räntefonder om 80-20 kommer antagligen inte börja fördelas om förrän konjunkturmodellen ger besked om detta, vilket i så fall kan bli med start av slutet av maj. En tydlig köpsignal för er övriga, men säljsignal för mig. Jag är beredd att ta en för laget och reducera risk lite för tidigt så ni andra kan belåna hus, barn, bilar, husdjur och hustrun eller maken och köpa mer aktier och sedan sälja perfekt på toppen. Själv har jag bara lyckats sälja exakt på toppen en enda gång och det var i mars år 2000, då jag avvecklade samtliga aktiepositioner inklusive fonder exakt på dagen som Nasdaq Comp toppade1., men jag är inte lika skicklig som mina läsare.
Dagschart Nasdaq Composite, vertikala linjer är 5:e och 25:e januari |
På tal om det så ser ni ovan hur Nasdaq Composite ligger just nu och när Jeremy Grantham den 5:e januari proklamerade att de amerikanska börserna var i en “fullfjädrad episk bubbla”, vilket sedan bloggen publicerade den 25:e januari. Även proffs som Grantham kan alltså ligga lite tidigt i sin timing.
Sedan kommer förstås inte ALLA aktier falla när det väl vänder nedåt. Vilka aktier som kommer fortsätta uppåt vet förstås mina bloggläsare. Vilka kommer vi få höra efteråt i kommentarsfältet, men inte nu.
1. Men inte hjälpte det mig, tvärt om. Allt var inte KF på den tiden och ISK fanns inte, så jag realiserade enorma skatteskulder i form av reavinster, de flesta landade på schablonbeloppet 24% av värdet eftersom uppgångarna hade varit så stora. Sedan köpte jag tillbaka när börsen gått ner typ 20% och följde med ner, vilket i praktiken pga skatteskulderna innebar att jag handlade med belåning i en fallande marknad. Så när skatteskulderna avvecklades innebar det att jag tappade cirka 90% av mitt marknadskapital, fast börsen bara föll typ 75%. Men det var bara att kavla upp armarna, satsa på energisektorn och sedan tog jag tillbaka det till dubbla nivån jag hade under IT-bubblan, avvecklade det mesta 2006 och köpte gården istället, vis av att jag annars skulle följa med ner igen. Innan man lämnat marknaden har man inte tagit en vinst.
33 kommentarer
Investerar du bara i svenska aktiefonder, eller korrelerar den svenska konjunkturen alltid starkt med konjunkturen på världsmarknaden?
Låter klokt. När det i börsnyhetsflödet dyker upp rubriker som:
"KRYPTOVALUTOR: COINBASE ÖPPNAR MEME-VALUTAN DOGECOIN"
… så känns det som om det vore skönt med en avkylning. Väldigt många intressanta indikatorer som pekar på topp nu. Det som fundamentalt borde börja skava ganska mycket är diverse flaskhalsar — halvledarna är en känd sådan, men också andra råvaror, plus kompetent personal, plus uppbyggnad av skulder i offentlig sektor runt om i världen. Får se om det räcker för att kicka igång inflationsbrasan.
Likviderade all Doge derivat på 0,52$ idag. Bra dåligt who knows. Jag cashade iaf ut
Förra år har jag haft 60% på buy and hold och bara 30% på min fun ISK.
Jag funderar också men jag ställd mig krav att inte sälja min huvudinnehav, jag brukar köpa dyrare igen.
Klart det är en bubbla, ökningen på många aktier är ju svår att förklara på annat sätt än greater fool-principen. Jag har ökat på likvider i olika valutor men behåller ca 10% i aktier som jag i dagsläget ser som lågt värderade.
@Cornu: Köpsignalen var när ja sålde av allt i slutet av Mars, 2020 för att skydda det som blev kvar så du förlorar den matchen tyvärr men till din fördel. Nu får man väl sitta på likvida medel i 10-15 år till innan man tröttnar på ytterligare 15 år av oavbruten uppgång och går all in igen och tar en för laget.
Fast du fick väl kvitta förlusterna när du följde med ner igen mot vinsterna du realiserade på toppen?
kanske det är generell bättre att har pengar på vanligt fondkonto vid övervärderad marknad ?
För mig har det varit sjukt med ISK, men en grund för mig att jag har aldrig tidigare investerad i enskild aktier har varit pga deklarationsräddsla och administrativ krångel som jag har ingen kunskap om.
Men ISK, bank fixa allt. Det finns ingen argument för nån att inte investera i aktier. Dessutom lär man sig verkligen mycket om egen beteende.
Aip-mannen. Om man säljer samma år, ja. Ung och dum som jag var satt jag med dem tills skatten skulle vara betalt, vilket var 2001. Man får som bekant inte kvitta vinster ett år mot förluster året efter.
Är man dum i huvudet får det göra lite ont.
Ja då förstår jag!
Tycker det är lite dumt att man inte får spara förlustavdrag faktiskt.
Får man inte tillbaka 70% av förlusten på ett AF konto om man saknar värdepapper att kvitta mot?
Man får kvitta 70% av förlusten mot inkomst av tjänst upp till 100000 kronor, vilket var växelpengar i sammanhanget. Alltså kan man få tillbaka typ 35% av förlusten under 100000 den vägen. Eller kunde, vet inte hur reglerna är idag.
Rätt kass i så fall. Då får man hitta något som ligger stabilt i värde när aktier går bra men utvecklas åt andra hållet och i samma omfattning som aktier när aktier går dåligt.
Cornu. Det var tider det.
En annan klassiker var när Skandia var aggressiv som F A N och raggade över kunder till nån sorts KF sent 90-tal vilket utlöste vinstskatt 30%.
Sen satt de med en KF utan rätt till förlustavdrag.
Det är väl förvisso samma regler för kapitalförluster idag. Saknar man kapitalvinst får man skattereduktion på 30% av förlusten upp till 100k, 21% därutöver.
Jag minns de där tiderna också, just 2001 hade jag också (enda gången) större kapitalförluster än kapitalvinster vid deklarationen sen år 2002. Men det ordnade sig.
Var mindre kul för de som inte hade några inkomster i tjänst att dra av förlusten mot.
@Östergren: Då ska man definitivt ha ISK om man tror på en avkastning på mer än 1,5%.
Goofy.
Det beror på från fall till fall.
För de som vill visa upp inkomst i kapital för bostadslån är traditionell beskattning (30%) vettigt.
Det finns en möjlighet att aktiemarknaden är prekognitiv och prisar in kommande hyperinflation. När centralbankerna sprider pengar som konfetti blir det en desperat jakt efter allt som kan ha mer bestående värde och kanske till och med ger en blygsam avkastning.
Är inte aktiefonder högre risk än många lite mer defensiva aktier? Då rasar man nästan garanterat med fallet om det kärvar.
Vad sägs om att hämta hem vinnst under tiden, och köpa under el. efter ras?
Man behöver inte pricka någon topp el botten.
Lars, du har ju i alla fall humor till skillnad från dina bőcker! Jag studerade ekonomi i 4-5 år. Med diplom och allt kunda jag allt och főrlorade allt när krasch 87 var?ett faktum! Ja, så mkt var det värt men ändå ett diplom om det krisar, kassan på lokala ICA🤔🤣
Väldigt få enskilda aktier orkar stå emot en bred börsnedgång. Guldet brukar gå bra då det är oroligt på börsen. Guldbolagen brukar initialt följa övriga börsen i en nedgång för att sedan vända upp med ev stigande guldpris. Om ni tror att guld stiger vid inflation kan ni jämföra priserna på guld, koppar och majs senaste 6 månaderna.
Frågan är bara vad man skall ha placeringar i istället. När insatsvaror skenar i pris och där medföljande risk för framtida inflation, så är det inte uppenbart att det är bättre att ligga likvid. Och alla andra placeringar är ju också bubbeldyra…
Oki, har gjort precis tvärtom och köpt idag, inte pga det här inlägget så klart, men pga att jag tror det blir annorlunda och helt enkelt inte ser någon tydlig säljsignal ännu, tvärtom.
Kollar man S&P500, fick vi precis en utmärkt bounce över taket i den långa, breda trendkanal som S&P500 rört sig inom sedan slutet 2009 och tydlig köpsignal där. Jag tror det kommer driva hela aktiemarknaden uppåt och inte nedåt kommande veckor och att vi får en rejäl blow-off top där S&P500 mkt väl kan nå 4500 innan det tar stopp.
Men den som lever får se. Drar det ner under 4.000 går jag ur igen och stop lossar, för då ser det ganska farligt ut hela vägen ner till ca 3200.
Tittar man på omx30 så är det väl 2270 och sen nedåt förbi stödet på 2190 för en textboks-toppformation som gäller. Om man nu tror på teknisk analys.
Cash is trash i dagens läge.
Med det sagt så är det alltid bra att ha en viss del cash som safe up vid eventuell krash.
Jag skulle vilja säga runt 20-30% cash av ca 1000 000 för att kunna ta ett eventuellt avsked från jobbet och samtidigt sova lugnt samtigt som man kan kan invesera vid bra tillfällen.
En kombination av låga urgifter och unionens inkomsförsäkring gör att man är redo för detta.
Jag orkar inte hoppa in och ur aktier (buy and hold). Har sparpengarna i indexfonder samt ca 15 bolag som jag tror på långsiktigt. Nysparet är på sparlåga bortsett från den vanliga månadsvisa automatiska fondköpen.
Aktiefonder, när du får betala mäklaren för resan neråt. Sen kan man ju som spiltan låsa dörrarna på bussen också om det blir riktigt brant nedför.
När många här förra år gnällde att ingen fick loss pengar från spiltans högräntefond fick jag tror att aktierna kommer gå upp igen. Det har väl ändå bara chans men det gick bra, samtidigt har lång mindre i nominal belopp än 90% här.
När man ser mängden av IPO:er och kvaliteten på dem under maj månad så ringer mina klockor. Har flyttat det mesta till min traditionella kapitalförsäkring som just nu ger 7 % ränta.
Intressant. Vad ger garanterat 7 procent i dagens läge?