Finansminister Magdalena Andersson (S) meddelar under en pågående presskonferens att skatteavtalen med Portugal och Grekland rivs upp då det enligt finansministern är den svenska “ekonomiska eliten” flyttar till Portugal och inte betalar så hög skatt på sina inkomster. Sverige vill fortsätta ta ut skatt från de som flyttar till dessa länder.
Fin pension du hade där, det var ju synd att du får betala svensk skatt på den även om du flyttar utomlands |
Skatteavtalet med Portugal rivs alltså upp, så att inte svenska pensionärer skrivna i Portugal ska slippa svensk skatt. Avtalet med Grekland rivs också upp av samma anledning, där även kapitalinkomster bara skulle beskattas med 7%.
Andersson påtalar att man för svensk pension är för evigt skattskyldig i Sverige – vilket även omfattar tjänstepension – och att man för t ex aktier kan vara skatteskyldig i Sverige i upp till tio år. Det går alltså inte för sig att få en drägligare pension genom att flytta till länder där detta kunde undvikas. Den ekonomiska eliten som man avskyr vill man alltså ändå inte bli av med, utan man vill ha deras pengar.
“Det är inte rimligt. Det måste vi sätta stopp för.” – Magdalena Andersson (S)
Att du offrat lön och betalat in till tjänstepension, inklusive 24% påslag i form av arbetsgivaravgifter på denna, ska alltså lik förbannat beskattas i Sverige även om du flyttar till ett annat land. Och så undrar sossarna varför folk startar bolag på Malta och skattar och fonderar sina vinster där tills de flyttat utomlands som pensionärer istället för att spara som tjänstepension eller ta ut som lön. Överlag är detta ett argument för företagaren att inte spara till tjänstepension, då kapitalet blir mer låst än annars och alltså kan drabbas av sossarnas vrede.
En journalist med tjänstepension undrade om han också var ekonomisk elit om han flyttade till Portugal, men Magdalena Andersson menar att vanligt folk inte har tjänstepension värd att diskutera.
110 kommentarer
Egentligen inte så underligt?
Skattesystemet bygger på en viss mängd skatt betalas in på inkomster/pensioner.
Om alltför många flyttar sin pension "utomlands" så minskar den totala intäkten till skattesystemet. Och då man sällan sänker de kostnader som skatten finansierar, måste man höja skatteuttaget på något annat.
Men vill man flytta utomlands som pesnionär, så är man fri att göra det.
Se bara till att ha en större sparad slant.
När det krisar till sig för pensionären som flyttat utomlands brukar de ju vilja komma hem och ta del av välfärden igen. Så det är ju heller inte rimligt att gå runt i ett paradis som frisk pensionär men sen när man sjuknar till då ska man hem och ta del av skattekakan igen.
Lycka till ordna en bostad när du flyttar hem om du inte har miljoner kvar.
Jag som jobbar i sjukvården stöter på en hel del av dessa. Bott i Spanien/Portugal mellan 60-80 och när det sedermera blir jobbigt med flera kroniska sjukdomar är det inte så kul med spansk sjukvård och obefintlig äldreomsorg så då skriver man sig hos barnen och sen ansöker man om äldreboende/seniorlägenhet. Det är bara att hoppas de betalt ordentligt med skatt innan pensionen….
Det bästa är väl att behålla en bostad i Sverige, och bo permanent i sköna solen.
Om man har ett antal miljoner exempelvis försäljning av bolag, så kan man säkert placera dessa pengar på ett förmånligt vis?
De som jag sett göra denna resa har en sommarstuga kvar i Sverige.
När de behöver vård skriver de sig på den i stället.
T, det brukar sägas så ja. Som du säkert känner till ansöker man som Svensk pensionär bosatt i EU-land om ett S1 intyg från försäkringskassan. Det ger rätt att få vård i landet man bor, tex Portugal, till samma pris som en Portugisisk medborgare bosatt i Portugal. Observera att kostanden för en Svensk pensionärs sjukvård i Portugal då kommer att faktureras Sverige av Portugisiska myndigheter.
På samma sätt har en Dansk, Tysk, Portugisisk eller Finsk pensionär skriven i Sverige rätt till Svensk sjukvård som faktureras deras hemländer.
Ingen av de Svenska pensionärer jag känner, inklusive jag själv, överväger att flytta tillbaks till Sverige för att utnyttja Svensk sjukvård. Många inklusive jag själv har privat sjukförsäkring och får bra vård omedelbart vid behov. Även de jag känner som inte har privat sjukförsäkring får bra vård utan långa köer.
Här går jag hos en Dansk tandläkare med förstklassig utrustning för en bråkdel av vad det kostar i Sverige.
Här i Tavira kan jag promenera hem från tex restaurang mitt i natten utan att oroa mig för rån osv.
Skulle jag flytta till Sverige igen är det av en enda anledning, att underlätta för barnen den dag jag avlider då byråkratin är omständig här.
På rak arm hittar jag inte nån Svensk sida som beskriver faktureringen av sjukvård mellan EU-länder, men på en Finsk sida hittar jag (och samma sak gäller Sverige):
Du kan få vård utomlands till samma pris som lokalt bosatta. Du måste ha ett intyg över rätt till vård utfärdat av FPA, dvs. ett europeiskt sjukvårdskort eller förhandstillstånd S2. Om du bor i ett annat EU- eller EES-land eller i Schweiz kan du få ett S1-intyg över rätt till vård (tidigare E106 eller E121) av FPA. Registrera intyget hos sjukförsäkringsinstitutionen i ditt bosättningsland.
Det land som vårdat dig fakturerar Finland för vårdkostnaderna. Även om du inte behöver betala för vården faktureras Finland för kostnaderna.
Kostnaderna faktureras vanligen enligt vad din vård verkligen kostat. Bosättningslandet kan ändå fakturera pensionstagare och deras familjemedlemmar ett fast belopp för vården. Det fasta beloppet utgår från respektive lands genomsnittliga hälso- och sjukvårdskostnader.
Om du besöker Finland eller bor här och något annat EU- eller EES-land eller Schweiz svarar för dina vårdkostnader, fakturerar FPA de kostnader som uppkommit i Finland av det land som beviljat dig det europeiska sjukvårdskortet eller S1-intyget (tidigare E106 eller E121).
I Bitcoin tex. Går att ta lån med dessa som säkerhet utan att behöva sälja och sen leva på räntan. Kapitalet är sen inflationssäkrat och kan ärvas vidare till barn och barnbarn
En av motiveringarna till införande av pension överhuvudtaget var väl "lite guldkant på ålderns höst"?
Cornucopia?2021-03-22 13:34
"Lycka till ordna en bostad när du flyttar hem om du inte har miljoner kvar."
En hyresrätt kanske?
Bloggpostförslag:
Bör svenska medborgare överhuvudtaget få gå i pension medan de fortfarande är arbetsföra?
Jag skulle inte bli förvånad om ledande rödgröna redan under den här mandatperioden började argumentera för att det egentligen är en form av borgerlig smitning från välfärdssamhället att sluta arbeta medan man fortfarande kan.
@Rickiek, angående att använda svensk sjukvård. Väljer ni att stanna även för mera komplicerad icke-akut vård?
Alla (2st) som jag känner har kommit hem för planerade större ingrepp.
Martin, självklart stannar vi för det!
Här är det inga långa vårdköer. Jag har legat på IVA några dagar och fått bra vård. Det var ju såklart inte planerat. Min fru har opererats här och det var inte akut.
Enda nackdelen som jag ser det är att risken att få resistenta bakterier är större här än i Sverige.
Det jag känner som dragit till Portugal har plockat ut all tjänstepension på kortast möjliga tid (5 år) och sedan direkt flyttat tilllbaka.
Motsatt resonemang som Lars skriver. För att som pensionär ha råd att köpa bostad i Sverige måste man först flytta utomlands i några år och ta ut sin pension.
Även om de svenska bostäderna kostar "miljoner" när man kommer tillbaka lär det ju vara i kraftigt devalverade SEK, så knappast något att oroa sig över.
Det fåtal i min bekantskapskrets som lämnat landet har aldrig ens tänkt tanken på att komma tillbaka heller. Så enormt lockande är det inte när man väl inser att "Sveriges höga kvalitet på vården" bara betalas av längre och längre köer till densamma. Behöver något åtgärdas med det fysiska på ålderns höst vill det till att man får reda på det i god tid så man hinner beta av vårdkön och ens komma fram.
Menar Maggan att vanligt folk inte jobbar, eller att några miljoner i tjänstepension är småpengar.
Hon nämnde att vanligt folk bara har allmän pension. Men enligt Pensionsmyndigheten har 9 av 10 tjänstepension. Så vilka hon syftar på fattar jag inte?
Är väl IT-konsulter och sådan elit. Tydligen sitter man ju på några miljoner i tjänstepension framåt 60+ om man haft sådana löner.
Jag såg frågan men hörde inget om detta påstående.
Det som sades var att för "normalt" folk så står den allmänna pensionen för majoriteten av pensionen vilket stämmer? Sen kan man ju plocka ut tjänstepensionen snabbt så att den tillfälligt står för en ganska stor del av pensionen men sett över tid så kommer nog den allmänna pensionen stå för större delen av pensionen (utbetald pension till man enligt statistiken avlider).
Wofser, en förstelärare i Stockholm tjänar t ex över 47000kr i månaden. Blir ansenlig del som därmed kommer ifrån tjänstepensionen. I Stockholm är lönerna rätt mycket högre än ute på landet dock. Men Stockholmare är förvisso inte normala, de sägs vara både smartare och snyggare.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
förs-te
Tack för att du hjälper en blind 🙂
… hon syftar på pengar/kapital skit samma vem! Någon måste ju betala hennes och andra elit-politikers lőn och vãlmående.
Inte en sekund för tidigt!
Pension, i det här fallet tjänstepension från tidigare anställning i privat sektor, är uppskjuten lön och därmed en beskattningsbar inkomst.
Jag håller med men jag betraktar det som ett marginellt problem.
Chiefen: Om man bott utomlands större delen av sitt liv och sedan blir pensionär i Sverige, med tillhörande kostnader för vård och omsorg, var ska man då betala skatt?
Ja, faktiskt en bra poäng.
Eller så inför man 12 månaders kvalificering , ingen betald skatt 12 månader före -ingen vård och omsorg.
Hon nämner att det är ett ganska litet problem men att frågan börjat bli aktuell för skattekonsulter.
Skulle inte förvåna mig om det skulle börja erbjudas postlåde-bostäder i framtiden.
De pensionärer som flyttat ut en period och därmed inte betalar skatt under denna period, för att sen komma hem och ta del av vård och omsorg; Hur många är dom? Finns det siffror på hur mycket skattkronor staten går miste om? Och hur står sig dessa siffror i relation till de som uppbär pension och tar del av vård och omsorg men som aldrig betalat skatt i Sverige? Bara i en sosses värld är det ett problem att folk som varit med och bidragit till det gemensamma lämnar landet en del av sitt liv.
Finns (stora) problem med skatteplanering/skatteflykt. Men det är inte random IT-konsult eller rörmokare som står för detta, även om dom nu väljer att tillbringa ett decennium i solen.
Ur text i ämnet.
"De flesta svenskar som valt att flytta till Portugal när de tagit ut pension är främst höginkomsttagare med en genomsnittlig årsinkomst på 999 000 kronor. "
"Under flera år har det bara rört sig om cirka 100 personer per år men 2015 steg siffran till 500 och har sedan ökat år för år."
Så det är inte många personer, men det är mycket pengar per person. Blir stor skillnad jämfört med om samma personer bott i Sverige.
Själv tycker jag att det är mest rimligt att portugisiska lagar gäller i Portugal och svenska lagar i Sverige. Att svenska politiker vill straffa människor som flyr landet är endast vänsterpopulism.
Faidros: Jag förutsätter att din fråga gäller svenska medborgare som varit bosatta och haft inkomst utomlands och vid pensionering flyttar till Sverige samt erhåller pension från det tidigare bosättningslandet.
I sådant fall har Sverige varierande former av beskattningsavtal med de aktuella länderna.
Detta valigtvis innebärande att utländsk pension beskattas i Sverige med reduktion för i ursprungslandet erlagd skatt.
Det hela inte ett alldeles ovanligt fenomen i min yrkesgrupp.
Joakim Persson, jag kan garantera att ingen av de pensionärer jag känner bosatta i Tavira, Portugal, inklusive jag själv har haft årslöner på 999 000 kronor eller mer.
Rickiek, notera genomsnittlig inte median. Snittvärdet verkar fullt rimligt.
Back2Black, hur många Svenska pensionärer känner du bosatta i Portugal?
Känner till är nog bättre, är själv bara halvvägs till pension. Några, en låg på runt 10-15M per år i lön, plus bonus. Bättre att prata om median eftersom ett 10tals-outliers märks kraftigt.
Jag könner några stycken iaf.. och de har haft relativt höga löner på pappret, och högre än så med bonusar som istället växlats till pension i en långsiktig plan att just flytta till Portugal. Ganska vanliga personer ändå.
Men vanligast är väl egenföretagare som förvisso kanske inte tagit ut någon extrem lön, men pengar har de ofta tjänat.. å många funderingar kring vilket land som är bäst å smartast har jag hört.
Jag har väldigt svårt att tycka att detta är konstigt, likaväl som jag har svårt att tycka att det är konstigt att de försämrat för de som har förmånsbil.. å jag kommer inte grina när de ändrar ränteavdraget…
Samtidigt har jag inga starka känslor mot de som utnyttjar befintligt system till sin fördel.
Detta handlar om att rätta till ett fel i systemet helt enkelt.
Chiefen: Om skatten är lika stor i båda länderna erhåller alltså Sverige ingen skatt (till pensionärens vård och omsorg)?
Det har också varit fokus på 5-årsregeln eller något liknande.. dvs flytten har enbart varit av skatteskäl. Sen kanske det ändrats på vägen, att man trivts så bra så man stannar livet ut, men grundplanen har varit att flytta för att slippa skatten, sen föytta hem igen och mer använda huset i portugal som semesterboende.
Nu är ju Svenskarna i Portugal tydligen så få, så de 5 personerna jag känner till är ju faktiskt inte helt ointressanta som stickprov.
Faidros: I princip svar Ja!
10-15 miljoner i årslön? De måste vara lätträknade, rätt häftig skatt på sådana löner. Men detta rör som sagt tjänstepensioner, hur mycket hade de i dessa?
Tricket är just exakt att ha mycket pengar i sin tjänstepensionslösning, och genom denna manöver kunnat få ut dessa utan inkomstbeskattning. Ur en framgooglad expressenartikel:
" Den genomsnittliga årsinkomsten för en svensk Spanien-pensionär är 298 235 kronor under de avslutande åren av arbetslivet (mellan 60–64 år).
För Portugal är genomsnittslönen för samma åldersgrupp mer än tre gånger högre: 999 275 kronor."
Med en hög lön av det slaget i privat sektor blir avsättningarna till tjänstepension också ganska stora. Klart man använt sig av regelarbitrage, och det ska inte falla någon skugga över de som gjort detta. Men lika klart knappast konstigt att man så att säga "lagar buggen". Ungefär som Gunanr formulerat det.
@Joakim Perssont:
Kan de stackars IT-konslulteran välja att växla största möjliga del av lönen mellan 55 och 65 som tjänstepnsion. Och sedan plocka det skattelättat efter 65?
Sjunkis, ja och det är för X antal år sedan. Så tjänstepensionen är nog utplockad vid det här laget. Ja de är nog rätt lätträknade på den inkomstnivån.
David, ja de stackars IT-konsulterna som ligger runt 65, gör klokt i att löneväxla. Vid 61kkr är tjänstepensionsdelen lika stor/liten som den allmäna ger. En IT-konsult med Stockholmlön kan mycket väl få halva sin pension ifrån tjänstepensionen.
En intressant undersökning, skulle faktiskt var att se var läsarna har för beräknad lön utifrån allmän+tjänstepension vid 65år.
Låter mest som symbolpolitik, en snabb googling ger att det finns ca 4000 svenska pensionärer i Portugal av totalt 2.3 miljoner pensionärer i Sverige just nu, ca 2 promille eller omvänt 99.87 % som betalar skatt i Sverige.
Jag tror syftet mest är att kleta ner den hemska medelklassen i Sverige som störtar landet i fördärvet.
När kommer förslaget att uttag av tjänstepension diskvalificerar allmän pension?
Det kommer så snart man enas om en ny ordning vad gäller finansiering av pensionssystemet.
S kommer inte "stå ut med" att de som har svagast anknytning till arbetsmarknaden får sämre inkomst som pensionärer.
Ännu en gång denna spekulation om att allmän pension skulle kvittas mot tjänstepension. Vem har ens lagt ett sådant förslag? Det låter än så länge helt taget ur luften. Vilken riksdagsmajoritet skulle våga göra detta?
V+C+S+MP?
Sjunkbomben: Jag läste in mig på frågan för något år sedan och kom ungefär till samma slutsats som du om antalet personer dock med tillägget att den alldeles övervägande delen av dessa var att betrakta som höginkomsttagare med relativt höga tjänstepensioner … 10-taggare för att förenkla det hela.
Det av dig nämnda förslaget att kvitta inkomstpension mot tjänstepension ser jag som fullständigt uteslutet alldeles oavsett vilken regering som är/blir aktuell.
Det är helt omöjligt att t ex S och C skulle lagstifta om att tjänstepensionen blir värdelös. Glöm det.
Depth charge – V+MP och V i viss mån har INTE råd att lägga ett sådant förslag. Alltför många akademiker röstar på dem och de är beroende av sina tjänstepensioner, allra helst de som är UTANFÖR offantlig sektor.
S eller Sd kunde såklart lägga det förslaget, det hade varit roligt att se 🙂
L är ute ur matchen för överskådlig tid.
Tjänstepensionerna är alldeles för viktiga ja, och har ju tillkommit genom avstått löneutrymme. På senare år har stora kollektivavtal också ju lagt in ännu mer tjänstepensioner i form av "flexpension" eller "deltidspensionspremie" eller vad man vill kalla det. Det vore politiskt självmord att via _lag_ rulla tillbaka detta och ett stort brott mot den svenska modellen. Så glöm att det skulle inträffa.
På tal om lagar. QE(KL) var väl till ganska nyligen också olagligt och helt otänkbart? Eller missminner jag mig kanske….?
Vet ej om det explicit var olagligt att köpa papper på andrahandsmarknaden för RB. Skulle tro att helt plundra tjänstepensionerna är på en lite annan skala av ingrepp, särskilt när det är avtal mellan parterna på arbetsmarknaden.
hur skulle man kunna plundra tjänstepensionerna? glömt löntagarfonderna? 🙂
Nej, men det är en poäng. Men det är inte långt ifrån att allmänna pensionen viktas ner.
Nä, tror inte det blir några större nedviktningar heller. Än så länge har inkomstpensionen fortsatt vara _nästan_ likadan som det var tänkt från början, med nominellt reserverat belopp som divideras med ett delningstal och sen betalas ut. Nästan, för man har ju precis infört ett nytt tillägg för de som haft låga inkomster för att öka avståndet mellan "garantipension" och "låg inkomstpension".
Men som sagt, än så länge har man inte viktat ned inkomstpensionen baserat på övriga inkomster. Vi får se om det händer, men jag tvivlar väldigt, väldigt starkt på det. Det är mer en fantasi eller halmgubbe för den som tror att staten när som helst tar ens sparpengar. Det har ju varit precis tvärtom senaste tjugo åren, mer i plånboken för den som jobbar och sparar.
Nej, det krävs nog ett totalt statsekonomiskt haveri med stadsbankrutt på bordet innan man börjar göra så.
Att få in några tiotal miljarder extra till mer byråkrati eller vallöften utförs på andra sätt.
Om det skulle hända så är signalpolitik mot egna väljarkåren/fördelningspolitik. Ser inte varför det skulle vara osannolikt vid en kommande vänstervridning till nästa val. S har nu i närtid kommit med en rad utspel som pekar åt det hållet. Det har gått så långt att Säpochefen "varnar" Löfven genom att "inte recensera"
https://www.expressen.se/nyheter/sapochefen-om-tonlaget-i–debatten-vill-inte-recensera/
Alla partier verkar nu gå mot ytterkanterna och mitten är gapande tom och tyst. C kan mycket väl gå samma öde som L då de blir rätt irrelevanta tillsammans med S+V+MP.
Det underliggande 'problemet' är att det inte går att ha ett högskattesamhälle där omvärlden har lägres skatter och det råder en allmän uppfattning om det goda med öppna gränser och möjlighet att flytta kapital. Nä, stäng gränserna eller sänk skatterna.
Har man råd att spara pengar tillhör man eliten. Man ska leva på ruinens brant så man måste förlita sig på staten för att gå runt.
Inget fan av sosseriet men Maggan har en poäng här. Alla medborgare bör vara för evigt skattskyldiga i SE. Avskyr att se de som bott utomlands i 30 år, damma av sitt svenska medborgarskap efter att ha levt livet i lågskatteland, för att sedan utnyttja svensk sjukvård å det grövsta o få nya kärl till hjärtat eller allehanda proteser på de svenska skattebetalares bekostnad.
En svensk medborgare är en svensk medborgare är en svensk medborgare, något annat vore orimligt.
Vad som krävs för att bli svensk medborgare däremot..
Alla medborgarskap som getts till utländska medborgare 25 år tillbaka borde dras in och prövas mot nya betydligt hårdare och striktare villkor. Efter det kanske man kan anse att det skall ligga ett speciellt värde i medborgarskapet. Till saken kan läggas att mitt medborgarskap därmed också skulle omprövas.
Eftersom Sverige är med i EU så kan man som Svensk pensionär bosatt i EU-land ansöka om ett S1 formulär hos försäkringskassan. Då har man rätt till sjukvård i värdlandet till samma pris som den lokala befolkningen. Värdlandet fakturerar då Sverige för vården.
På samma sätt har tex en Tysk pensionär bosatt i Sverige rätt till Svensk sjukvård till samma pris som en Svensk medborgare. Sverige fakturerar då Tyskland för vården.
Varför nu en Tysk medborgare skull vilja ha vård i Sverige…
Så de som varit bosatta i EU och sen flyttar till Sverige för att få vård måste ju vara sällsynt korkade.
Vården är sämre, dyrare och vårdköerna är längre.
Är man missnöjd med det får man väl rösta på nåt parti som vill att Sverige går ur EU.
Om man är medborgare i Finland (inklusive Åland), Danmark (inklusive Färöarna och Grönland), Norge och Island då kan man bli svensk medborgare om man ansöker efter 2 år som fast bosatt i Sverige. Efter 5 års bosättning i Sverige sker ingen prövning utan man kan bara rekvirera svenskt pass. Det gäller för svenskar i de nämnda länderna också. Så rent krasst så kan man se att Norden egentligen består av stater som egentligen ser sina invånare som i stora drag universella nordiska medborgare.
För övriga EU gäller 5 år för att ansöka men de har ju rätt att invandra i sig så att det i ruta två går att nå 5 år som bosatt innan ansökan.
För andra så gäller 5 år och att man har varit bosatt lagligt i Sverige via ansökt och beviljat uppehållstillstånd.
Dom har betalat in skatt tidigare under sin yrkesversamma tid. 45 år med skatteinbetalningar. Har dom använt alla dessa pengar? knappast.
Ja, detta har varit på gång länge. Det har varit en känd "bugg" i systemet att man kunde få ut sin tjänstepension skattefritt genom att ex sätta sig i Portugal, ta ut tjänstepensionen på fem år utan att betala inkomstskatt på den, sen flytta hem igen. Den som stannar i Sverige betalar då på samma tjänstepension mycket högre skatt.
Jag är övertygad om att regeringens signalpolitik redan fått många ur eliten med tjänstepension att tveka inför en skatteflyk.. flytt.
Imorgon när propositionerna publiceras ska det bli mycket intressant att se om några övergångsregler blir aktuella. Det vore det enda rimliga med tanke på tjänstepensionens utdragna konstruktion.
Ja, det kan jag hålla med om.
Intressant om själva målgruppen också:
"De flesta svenskar som valt att flytta till Portugal när de tagit ut pension är främst höginkomsttagare med en genomsnittlig årsinkomst på 999 000 kronor. Har man så hög inkomst och tar ut sin tjänstepension under fem år i Portugal har man kunnat tjäna flera miljoner i skatt. Det har räckt att vara skriven i Portugal under fem år för att få skattefri tjänstepension resten av livet. Under flera år har det bara rört sig om cirka 100 personer per år men 2015 steg siffran till 500 och har sedan ökat år för år.
"
Jag kan ju förstå att den som har en pensionsinkomst på säg 250 000 om året och skattar på den i Sverige kan tycka det är en smula orättvist att portugal-miljonärerna inte skattar alls.
Klart man vill hålla liv i våra gamla så länge som möjligt, rena skatte-kossor. Mer piller och vaccin.
Joakim, där har Maggan fel. För att få den fördelaktiga skatten måste man ansöka och få NHR status i Portugal. NHR gäller i 10 år, efter det blir man beskattad på samma sätt som Portugisiska medborgare.
https://www.lisbob.net/en/blog/nhr-status-portugal-non-habitual-resident-tax-guide
Inte säker på att jag förstår, Rickiek. Om du nu har så kallad NHR-status i 10 år, så kan du väl likväl ta ut tjänstepensionen de första fem åren? Det är ju möjligt via ITP.
Helt rätt Joakim. NHR gäller i 10 år men väldigt många väljer att ta ut sina tjänstepensioner på fem år.
Bra rutet, Maggan … En hederssak.
Det hade ju varit jättetrevligt om man kunde plocka ut sin privata tjänstepension till några procent skatt, tror knappast att detta varit tanken med skatteavtalet med Portugal.
Kan nämna att vår ekonomichef på kommunen gick i pension och han har haft KPA som statligt anställd och han kan ej ta ut sin tjänstepension och skatta i Portugal utan det är endast från det privata sidan som man kan plocka ut och skatta i utlandet.
Å andra sidan gör de inte många knop i kommunerna.
I gränslandet till OffTopic men ändock i samma härad är då frågan om utbetalning av Garantipensioner till personer bosatta i annat EU/EES-land. Nuvarande undantagslagstiftning gäller endast till 31 december i år och frågan därefter vidöppen.
EU-lagstiftningen tillåter inte en sådan tingens ordning eftersom Garantipension ej definieras som pension utan som socialbidrag.
Den omfattar för svensk del cirka 46.000 personer och upplöper således årligen till ett flertal miljarder kronor.
Intressant att finansministern väljer att lägga tid och engagemang på en sån här struntfråga mitt under brinnande pandemi.
Den enda rimliga förklaringen måste vara att det handlar om någon form av populism gentemot nån väljargrupp som de tycker sig ha identifierat.
Chipp: Vare sig särdeles mycket energi eller tid lagd på frågan i närtid. Den har varit under utredning under flera år och aviserats under cirka två år.
Dock ett visst engagemang kan av lättförståeliga orsaker konstateras och därmed också sagt att det är långt ifrån en struntfråga … Som annan kommentar härovan formulerade det att det är en hederssak!
Jäkla larv. Jag känner några såna där "Portugalflyktingar" och de framlever en rätt torftig tillvaro. De har blivit pengarnas fångar och har valt att begränsa sina liv för pengarnas skull. Knappast något att stå efter. Ändå har de blivit utsedda till måltavlor för avundsjuka.
Chipp: Finns vare sig larv eller avundsjuka bakom en korrigering i skattelagstiftningen vars syfte är att motverka ett sakförhållande som aldrig var avsett.
Enda anledningen att ställa till mediacirkus var att mata avundsjukan hos kärnväljarna. Så sjukt. De här människorna skulle äta bajs i direktsänd TV om de trodde att de kunde vinna röster på det.
Chipp: Mediacirkus? … Knappast så! … Snarare ett enkelt besked vid en normal presskonferens om en åtgärd som varit känd och förväntad i en längre tid.
@chipp.En elementär observation, detta utspel är inget annat än dimridåer för att ta fokus från (misslyckande med) riktiga problem. Sen kan jag tycka att det är en bra ide att se över skattelagstiftningen, ink detta fenomen generellt, Men utifrån ett annat perspektiv än den härskande klassen har. Man har inga problem med att exempelvis ösa skattemedel över bolag som aldrig skattat en krona i landet, jag kan förstå behovet av att dra in mer pengar till en statskassan men man får ordna upp prioriteringarna. Städa trappan uppifrån så att säga. Men så jobbar vare sig Maggan eller någon av de senaste 5?10?20? Lord of coins.
I grunden är väl problemet att PIIGS länderna inte några planer på budgetbalans. Man kan locka till sig folk pga låg skatt, sen gråter man i EU och får Corona-hjälp.
Sverige blir först av med skatteintäkter och får sen betala PIIGS underskott.
Det borde väl iofs inte vara nåt nytt för Maggan, det är ju "rättvist" att ta från de som sköter sig och ge till de som missköter sig…
Jantelagen härjar vilt i kommentarsfältet ser jag.
Torsten Bengtsson: Inte i mycket högre grad än den gamla vanliga skattekverulansen.
Den klassiska "skattekverulanten" är en miserabel person som förstör sitt eget liv.
Jantemobben får glädje av att förstöra andras liv.
Heja Torsten!
Chipp: Jante har tjänat oss väl och kan svårligen tänkas den svenska utvecklingen i termer av Folkhem och Väfärdsstat Jante förutan!
Det har du rätt i chief. Båda fenomenen är lika destruktiva och energisugande.
@chief Håller alltså inte med om att Jante har tjänat oss för fem öre. Det du kallar Jante här ovan skulle jag vilja kalla solidaritet. Sen tror jag att vi tycker lika i sak.
Torsten Bengtsson: Tack för replik med substantiellt djup! Jag tillhör den generation och det cociala ursprung där begreppet Jante, bortsett från dess litterära källa och däri förborgade mening, löper parallellt med begreppet Solidaritet.
Därav min ovanstående formulering.
mvh
Typiskt korkad betongsosse-politik. Detta kommer såklart snart att återinföras igen när vi byter regering vid nästa val. Sossarna skjuter sig i foten ca en gång/ vecka nu, fastighetsskatter, coronhantering, miljöfrågor, olika uttalanden osv. Det är egentligen ganska otroligt att vi har en regering bestående av så många otaktiska och obegåvad politiker.
S belönades väl för samma beteende förra valet, så varför inte upprepa framgångssagan. Folk tittar på SVT och får höra att det är god politik.
Inte korkat alls. Deras väljare slickar i sig varenda droppe och ler belåtet.
Ja, väljarna är nog inte så skarpa. Många, väldigt många, röstar på S pga gammal vana. Man läser inte mellan raderna och analyserar inte det som sägs tyvärr. Det samma gäller även miljöpartisterna som bara tänker miljö och där med röstar på det parti som heter miljöpartiet utan att ha en aning om vad dom står för. Det kanske vore bra att höja rösträttsåldern?!
Det här fick mig att fnissa. Bra rutet!
Jake: Behövs nog snarare en övre rösträttsålder. Det skulle skada S rejält iallafall.
Välfärdsstaten fungerar bara om alla har en hög moral. Annars krävs en kontrollapparat som slukar alla intäkter.
Det har egentligen varit ganska tyst från politikerhåll om der moraliska förfall som lett till många miljarder förskingrade i Assistansfusk, några miljarder i momsbedrägerier, några hundra miljoner i PPM-pensionsskojerier. Men ve dem som försöker skatteplanera lagligt.
Det är moraliskt att fuska för att bringa sossarna på fall.
Om nu finansministern verkligen vill förbättra landets finanser skulle man kunna fixa till läckorna av inbetalda skatter.
Sverige har inte täppt till MOMS läckor och vi importerar LSS brukare från exotiska länder, där är de stora "vinsterna" för kungadömet Sverige
Detta gäller ju vad jag förstår bara pensionerna, inte kapitalet. Dvs man vill åt de som varit höginkomsttagare. Som företagare går det väl fortfarande att plocka ut sina skattade vinster där?
Eller har man lyckas stoppa Malta-bolagen?
Såklart att folk inte ska få leva sina liv som de själva vill. Det vore ju fullständigt absurt.
Hushållen mest skuldsatta i världen, statsskulden skenar och en miljon nyanlända det kommande decenniet…nu ska alla brandskattas…detta är bara början!
Det är väl i grunden en jämställdhetsfråga, huruvida staten indirekt ska subventionera så att vissa pensionärer ska kunna bo billigare i vissa länder?
Vad gör Grekland och Portugal så unikt jämfört med andra länder att vi ska subventionera just boende där? Ska man straffas för att man köpt bostad i "fel" land?
Nej, det känns orimligt. Likhetsprincipen gäller så oavsett om man tillbringar pensionen i Ukraina, Norge, Grekland, Thailand, Burma eller var helst man så önskar så bör skatten vara densamma.
Jag och min hustru letar liten bostad i Portugal pga att vi har slitet sedan vi var 16 resp. 18 år gamla genom äldrevården och tungsmide.
Våra kroppar värker när vi går och lägger oss och lika mkt när ny dag börjar.
Vi har båda reumatiska problem i släkten och vi själva lider av svenska fuktkalla klimatet.
Min hustru tack vare att hon jobbat kommunalt hade ju redan med de gamla skattereglerna fått betala "full" skatt på sina tjänstepensioner(25%) precis som ålderspensionen.(sink)
Jag har …INTE genom aktiv löneväxling fått till min tjänstepension, utan den inbetalda från arbetsgivare utan min "inblandning" som de flesta.
vi är i 55 års åldern och har nu rätt att lyfta våran tjänstepension och tack vare att vi varit i låg/medelelöneklassen hela livet så hade skattesystemet möjligjort ett litet billigt leverne i ett klimat som hade underlättat för våra kroppar och välbefinnande.
Blir så jävla förbannad att vissa personer tror att knegare som använder kroppen varje dag hårt i arbetslivet kan fortsätta att jobba minst till 67+ ålder!!
förstår detta med rättvisa inom skatter som vissa påtalat men det låter som ålderspensionen är/var skattefri också!….Så är INTE fallet!!
Lite överdrivet är väl det så att jag och min hustru snart får se till möjlighet att få sjukpension för våra utslitna kroppar.
Jag rackar inte ner på någon härinne,men bla farsan min som dog i 75 års åldern….dog inte av utsliten kropp….snarare cancer av pappersdamm och rökning vid ett skrivbord!
Han kunde inte relatera till gubben på verkstadsgolvet som såg bla en 2 veckors charter/år till varmare breddgrader som sin nödvändiga "måste"
Jag vet iaf 5 familjer som flyttat ner till portugal som är pensionärer som har högst normala pensioner.
Ska vi ändå prata pengar så ligger vi på cirka 15-20 tusen ut..ålderspension + tjänstepension…tycker man då att man är miljonär så vet jag inte..
Sätt ett "inkomsttak" för beskattning då om sveriges sosseledda regering som inte vill gynna egen befolkning som slitet i detta land utan mer vill gynna våra "gäster" från söderns land.
Annars hoppas jag att ni(skattebetalare) inte har något emot att betala för mig och min hustrus kommande sjukpension här i Svedala.