Stigande amerikanska långa obligationsräntor sänkte de amerikanska börserna i går efter positiv utveckling i Stockholm. Asien dras nu med på morgonen och sannolikt även Sverige och Europa om en stund.
Mjau |
Med en extrem krisräntedopad marknad agerar börsen hårt på stigande marknadsräntor. Efter några dagars nedgångar för marknadsräntorna tog de fart igen igår, vilket gjorde att fånigt övervärderade teknikaktier drog ner Nasdaq 100 med -2.88% och S&P-500 gick -1.31%. Russel 3000 gick -1.44% men gammeljättarna på DJIA backade bara -0.39%.
Asien hänger på raset nu under torsdagsmorgonen och ASX 200 går -0.84%, Hang Seng -2.21%, Nikkei 225 -2.13% och Straits Times är motvalls och går +0.35%.
Sannolikt kommer även Sverige gå ner.
Marknadsräntorna steg med +0.03% procentenheter för den amerikanska 3-åringen, +0.05 för femåringen, +0.06 för sjuåringen, +0.05 för tioåringen, 0.03 för 20-åringen och +0.04 för trettioåringen. De lite kortare obligationerna föll alltså snabbare än de långa, relativt löptiden och ränteökningarna verkar nu krypa nedåt i löptiderna.
Guldet kostar 465:- SEK per gram och dollarn ligger kvar uppe på 8:43 USDSEK. Svenska kronan tappar generellt under morgonen.
13 kommentarer
Många analytiker som sägerdt du varit inne på.
Det är få av de som stoppat in stora pengar på börsen som varit med för 16 år sen.
Jag har vänner som kommit med frågor om "jag tycker fonder är så tråkigt. kan jag inte få köpa en aktie. "Den här är den som gått upp mest och det tycker jag verkar bra., Den ska jag väl köpa?""
Som i Kina. När städtanterna börjar ha börskrönikor så är det dags fly.
Ungefär som Aftonbladets panel?
Den gamla klassikern är väl när taxichaufförerna ger aktietips, men vem åker taxi nuförtiden liksom.
@Sebastian: Man kan dra den jämförelsen med bostadsmarknaden också. När det råder konsensus om att det alltid är en bra affär och att priserna inte kan falla då det är bostadsbrist och att räntorna inte kan tillåtas öka då vi är högt belånade så ska man hålla sig borta. Denna diskussion har dock pågått i många år och priserna fortsätter upp.
Jag har hört många historier i kollektivtrafiken om folk som pratar om att dom inte har råd att betala av lånet men att det inte spelar någon roll då man ändå kan sälja vidare det till någon annan.
Nu pratas det i omklädningsrummet på gymmet (bland förortskillarna) om vilka aktier man ska köpa för att bli rik. Senaste åren har man pratat om Tesla och haft rätt dessutom (tre gånger pengarna på 1 år är inte så dåligt).
Så här låter det ungefär: "Wallah bror man borde köpa Tesla len. Det är dom fackin rikas bil. Du vet hur svennar er. Alla tror på miljö och sån shit. Tesla kommer gå bra".
Å andra skillnaden är det ju enorm brist på bostäder 😀
Och konsensusen har ju varit bland ingenjörer att priserna ska rasa i 20 år nu.
Det är inte samma sak då aktiemarknaden främst styrs av att man inte har några alternativa avkastningar att stoppa in pengar i och då är även övervärderade tillgångar bättre så länge de ger nån avkastning.
Bostäder är ju ett basalt behov och då vi itne haft en större spekulationsväg i Sverige vågar jag påstå att även om det finns beskattnignsmässiga anledningar att bostäder är övervärderade till viss del så är ju bostäder något du får glädje av varje dag.
Aktier och intaglibla placeringar glädjer ju bara nån slags egotripp man själv har "jag har pengar, jag duger" 😀
@Sebastian: Ja ingenjörer ska nog inte hålla på med värderingar av finansiella instrument som bostadsrätter i Sverige och dylikt. Dom bör hålla sig på sin front istället och överlåta investeringsanalyserna till Taxi chaufförerna som har bra mycket bättre track record =).
Bostäder är ett basalt behov men också en fin hävstångsprodukt som backas upp av en av världens äldsta centralbanker och nationalstater. Det är dock inte lika kul att ha rätt om bostadsmarknaden då dom flesta ändå har det.
Aktievärderare spelar i en helt annan liga.
Är inte bara räntorna som är dopade, går ut rätt mycket skulder/pengar i coronastöd. Någon gång upphör coronastödet och vad finns kvar då av diverse branscher.
Är du säker på att det någonsin kommer att upphöra? Krisräntor och kvalitativa lättnader infördes efter 2008, och de finns fortfarande kvar.
De krispaket som i princip samtliga världens länder genomför, pumpar ut kapital på en mängd olika sätt för att den reala ekonomin inte skall kollapsa under Covid pandemin. Dessa krispaket påverkar ofta redan hårt ansträngda statsbudgetar och leder till ökade statsskulder. Dessa statsskulder ökar då nya obligationer skapas och säljs och när efterfrågan på dessa inte är så stor så går räntorna upp för att öka efterfrågan. Dock så inträffar även nu det fenomen att de olika centralbankerna själva är aktiva på obligationsmarknaden för att hålla ner marknadsräntorna och då så trycker de i princip digitala pengar för att köpa dessa obligationer. Detta leder till en urholkning av valutan och är i sig en riskfaktor som kan ge ordentliga bekymmer, tex en ökad inflation trotts krisränteläge.
Man kan alltså inte köra på hur länge som helst med detta och det byggs oavsett upp skulder som på något sätt kommer behöva återbetalas, antingen med ökade skatter för amortering på statsskulder eller ökad inflation pga urholkad köpkraft, osv. Men sant är att man troligtvis inte helt kan återgå till läget före krisen, vi är ju egentligen inte återställda efter den förra krisen ännu. Frågan är hur man skall elda på för att öka tillväxten när pandemin är över.
Om vi är samma djur nu som på 20-talet så fortsätter vi elda med tryckta pengar, som heter något annat än Coronastöd, tills korthuset blåser bort. Sen får man se vad för några som sitter på tronen efter lite dålig stämning.
Intressanta tider för guldet nu, priset har gått ner ganska kraftigt pga marknadsomständigheter kring börs och räntor som indikerar dålig miljö för guld. Dessutom ser TA hemskt ut för spåtanterna som tittar på sånt. Ingen gillar guld just nu, till och med Ray Dalio har viktat ner ganska kraftigt i guld
Parallellt med detta så har efterfrågan på riktiga fysiska mynt och tackor rusat. Finns många möjliga katalysatorer för ökad efterfrågan på guld närmsta tiden. Beskattningsfriheten när pandemins efterverkningar ska bekostas är ett exempel.
"In January, 220,500 American Eagle gold bullion coins were sold, up 290% from 56,500 a year earlier, the Mint said."
Har du någon länk till RDs portfölj och förändringarna? Trodde han körde all weather där man inte skulle marknadstajma.
Han har skapat en allvädersportfölj för vanligt folk ja stämmer. Men hans hedgefond handlar friskt. Se ex. vis här https://hedgefollow.com/funds/Bridgewater+Associates
Tack. Intressant att han alltid pratar om hur bra guld och emerging markets är men ändå säljer han av guld och håller sig för det mesta i USA på investeringsfronten.