Nedanstående är ett gästinlägg från en läsare.
I samband med oljeprisetets kraftiga ras har den märkliga situationen infunnit sig att terminspriserna är högre än spotpriserna. Det är nu möjligt att köpa en oljeprodukt till spotpris, stoppa den i ett lager och samtidigt utfärda en försäljning på termin. Om oljeprodukten säljs till spotpris när terminen förfaller så blir mellanskillnaden ett arbitrage oavsett vilket spotpris oljeprodukten säljs för. Detta är ett välkänt upplägg i oljebranschen.
Oljecisterner. |
Vad som gör denna kris unik är att oljepriset fallit klart mer än år 2008 och 2014. Ytterligare lagerkapacitet har också försvunnit från marknaden då det dels innebär en kostnad i tider av backwardation och dels har sådant som nationell försörjningstrygghet fått lägre prioritet i flertalet länder. De lager som finns kvar i drift är redan smäckfulla vilket återspeglas i en kraftig uppgång av terminskurvan. Det mest extrema exemplet är flygbränsle där produktvärdet ökar med över 120 % på ett år!
Undertecknad har möjlighet att förvärva ett lager som dessutom är lokaliserat så att produkten kan säljas lokalt. I och med detta undviks den dubbla fraktkostnaden som annars tenderar att omöjliggöra korta upplägg.
Då branschen är väl intrimmad är det svårt för en utböling att få tillträde. Att få banklån för köp av en oljeprodukt är uteslutet för svenska banker (som dessutom verkar ha annat för sig än att utvärdera projekt med garanterad avkastning) och att gå till utländska aktörer är krångligt. Återstår att leta finansiering från privat håll. Är det alltså någon som är intresserad att delta som investerare och/eller för att försvara futuren i det fall att oljepriset stiger under tiden som upplägget pågår?
Priser/kostnader i $/ton.
Köp maj 2020: 202
Sälj okt 2020: 273
Frakt & logistik: 15
Lagring: 18
Logistik: 5
Rabatt till slutkund: 5
Frakten och del av logistikkostnaderna kan tillgodoräknas då produkten säljs lokalt (alltså köparen betalar dem oavsett i nuläget). Återstår en värdeökning om ca $45 varpå upplägget kan upprepas om contangot består vid tiden för avyttring.
Det upplägg som undersökts avser en total investering på ca 18 Mkr men det ändras givetvis efter dagskurs. Det finns en ledtid under vilken lagret ska ställas i ordning och därmed en risk att marknaden ändras innan lagret kan tas i drift. Utöver detta finns andra osäkerheter:
Något ändras för slutkunden som förhindrar att denna kan köpa varan till (då rådande) spotpris.
Om oljepriset stiger kraftigt blir det dyrt att försvara futuren.
Finns ytterligare risker, som att något händer med lagret/produkten, men sådant är ytterst ovanligt och försäkringspremier är billiga. Finns också ytterligare möjligheter, exempelvis om någon kan få med en bank som delfinansiär (enbart kända kostnader/intäkter) och då ger en hävstång till övriga investerare. Om oljepriset faller under tiden för upplägget så blir contangot rimligen än högre varpå upplägget kan upprepas med än bättre avkastning.
Företagsform är inte bestämd. Ett AB som ger delägarskap i lagret är ett troligt alternativ men gissningsvis har bloggens läsare bra idéer om detta.
Intresseerade kontaktar [email protected].
23 kommentarer
Villigheten att delta i dylikt ska bedömas i relation till förväntad uppgång på börsen. Dock är det väl svårt att se att börsen skulle ta särskilt mycket fart inom 6 månader?
Inte omöjligt med riks- och centralbankernas spenderande tillsammans med vaccinationsoptimism.
AstraZeneca pratar om distribution av hundratals miljoner vaccinationsdoser mot coronaviruset redan i slutet av året. Dessutom mot självkostnadspris på ett par dollar styck vilket talar mot överdriven optimism.
https://www.astrazeneca.se/content/az-se/media/pressmeddelanden/svenska_pressmeddelanden/2020/astrazeneca-and-oxford-university-announce–landmark-agreement-f.html
https://www.dn.se/ekonomi/astra-zeneca-gar-samman-med-oxford-hoppas-ha-vaccin-till-vintern/
Ingen återhämtning inom 6 månader? Stockholmsbörsen har stigit drygt 25 procent sedan bottennoteringen vid lunchtid den 16 mars
OK det är sant men själv misstänker jag att detta inte är botten. De ekonomiska återverkningarna har ju knappt ens hunnit registreras men en arbetslöshet på 13 % lär väl svida om några månader?
Har jag förstått den beräknade avkastningen rätt, 45/202 = 22,27 %?
Också varför i bolagsform? Som privat investering borde vinstskatten stanna vid 30 % och ge möjligheten till avdrag vid förlust? Effektiv avkastning blir i så fall 22,27 * 0,7 = 15,59 %
(15,59 * 6) / 12 = 31,18 % på årsbasis.
Utan att gå i god för upplägget tror jag dessvärre analysen av storbankerna "affärsbankerna" är helt riktigt. De vill verkligen inte ta skitig olja som pant, de vill inte ta någon risk alls oavsett pant.
Bättre kan det gå hos finansinstituten typ Aros, Avida och Volvofinans och en och annan sparbank. Händelsevis återfinns dessa med flera på listan över relativt "pigga banker" som tar del av regeringens företagsakut, https://bit.ly/3b3bP16
Ska jag gissa så är bolagsform juridiskt nödvändigt för att reglera vinsterna mellan ägarna, annars måste man väl regga sig som någon form av finansbolag hos Finansinspektionen. Plus att det kan vara svårt att som privatperson hyra de nödvändiga cisternerna. Tänker jag. Du får maila och fråga.
Eller snarare – det faktum att du alls skrev din kommentar kanske är ett tecken på att du inte är målgrruppen.
Riktigt, jag har inte 18 miljoner kronor jag kan lägga på contangohandel. Inte ens hälften. Det gör inte diskussionen hur man reser riskkapital mindre intressant, tvärtom.
Fördelarna med bolag överväger nog starkt men jag ser inga formella hinder att köra utan. Den ena eller båda parter sköter transaktionerna och beskattningen var för sig medan vinst efter skatt jämkas som gåva.
Eh, va? Jämkas som gåva… Tjena, hej Skatteverket. "Inga formella hinder". Ok. Lycka till.
Efter det att skatten dragits borde pengarna vara lika fria som vilka beskattade pengar som helst. Att skänkas eller fördelas efter avtal eller egen lynne.
Tänker att bolagsform är att föredra för att inblandade parter ska ha trygghet i att inte bli blåsta?
Och du verkar ha tänkt rätt angående avkastning på årsbasis.
Ägarna delar också på risken efter hur många aktier de har.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
"I samband med oljeprisetets kraftiga ras har den märkliga situationen infunnit sig att terminspriserna är högre än spotpriserna."
What? Terminspriset är / var ju lägre än spot, ja faktiskt negativt (som lägst -37.6 USD per fat) i slutet av april, för leverans i maj.
Alltså kommande månad är vad som avses med spotpris. Jänkarna har en helgdag den 15:e maj? Då är det juni som är "first line" och månaderna efter detta har ett högre pris än aktuell månad.
Jag skulle vilja se mer data över hur handeln faktiskt såg ut. Vem, varför och hur stort var det lägsta kontraktet? Kanske var det ännu en "vanity trade" där någon ville vara den som slog rekordet även om det kostade lite.
https://www.businessinsider.com/gerry-altilio-meet-the-man-who-single-handedly-shot-oil-to-record-prices-and-bought-the-first-100-barrel-2010-8?r=US&IR=T
Stämmer säkert att det kan vara som du säger att någon ville sätta rekord. Det är dock inte helt gratis att lattja med detta då minsta enhet som tradas är 1000 ton och det ju blir rätt dyrt att driva ner WTI till -$36 om än så bara för en kort stund.
@Gustav
Det där förstår jag inte. Spotpriset är för omedelbar leverans. När enmånadsterminen för WTI bottnade 200420 (-37 USD!), visades inte några negativa spotpriser. Help me out here, vad är det jag inte begriper?
Varför inte bara köpa bull olja x1? Ärligt talat. Det har jag gjort. Argument mot detta och varför krånglet med att hantera fysisk olja skulle vara bättre?
Har du helt missat vad som hände när olje-ETFerna skulle rullas framåt en månad?
Eh ja och om oljepriset går ner då?
får inte ihop siffrorna. brent spot på Ice är 194 och october är 224, en spread på 30. (använder 7.33 för att konvertera $/barrel till ton). så dessutom under de 38 som är frakt- och lagringskostnader enligt skribenten. känns alltså som om man borde sälja futures (e-mini använder jag) ut på kurvan.
Helt rätt men upplägget avsåg inte Brent (som ju måste raffineras) utan en oljeprodukt. Fraktkostnaden går förhoppningsvis att tillgodoräkna sig enligt uppgift i inlägget, däremot inte lagringskostnaderna.