Konjunkturbarometern totalkraschade nu i april, till ofattbara -41.4. Det är den lägsta nivån någonsin och även den största kraschen på en månad någonsin med en mångfaldig faktor. Samtliga sektorer i samhället utom byggsektorn är nu i en djup lågkonjunktur, där det är värst för tjänstesektorn.
Konjunkturbarometern. |
Det är nog svårt att förstå hur hårt konjkunkturbarometern kraschat, men så är också den ekonomiska krisen den värsta sedan 1930-talet.
Byggsektorn är mest positiv med endast -7.0, medan indikatorn ligger på -41.4, industrin på -29.5, detaljhandeln på -25.7, hushållen på -26.1 och tjänstesektorn på otroliga -52.2. Bloggen återkommer under dagen med läget för varje delsektor på detaljnivå.
Några ord om konjunkturmodellen för börsinvesteringar. Det är bara att konstatera att bedömningen att man ska gå in på börsen igen i juni efter två månaders konjunkturbarometer på -10 eller lägre var korrekt, och återköpande på aktiemarknaden över tio månader var rätt bedömning. Barometern lär inte skutta upp över -10 i maj.
Återstår nu att se om det fortfarande finns de som hävdar att det ekonomiska läget inte är exceptionellt.
Bloggens redovisning av konjunkturbarometern är Konjunkturinsitutets siffror minus hundra för att förtydliga positivt och negativt.
70 kommentarer
Vad händer med hushållens förväntningar när vissa grönsaker och frukter saknas i livsmedelsbutikerna? De blir kanske mer oroliga när de inte längre får tag på sin älsklingsfrukt?
Det kanske hade varit läge att följa upp med hur det går för lantbruken nu? Har det löst sig med möjligheten att driva lantbruk?
Om det är problem för lantbruken kanske det är mer än älsklingsfrukten som de behöver oroa sig för. Man får hoppas att paniken inte är så total att man slår undan förutsättningarna för att producera mat till hösten. Det kan nog bli ännu sämmre stämning då än nu…
Jo nu skriker man högt om att man måste ta in arbetskraft från utlandet som ska hjälpa till med all det säsongsarbete som krävs inom odling och lantbruk. Mycket märkligt när det går så mycket arbetslösa innanför Sveriges gränser. Det borde väl ändå gå att lösa den vägen? Helt otroligt!
A-kassan är högre än vad dessa jobb betalar.
Grönsaksodlingen är ändå en liten del av jordbruket… Spannmålen är större. Slakten är också viktig, men där hotas hela EU av problem.. med sjunkande slaktpriser (som i Sverige redan innan corona låg nere på 1980-talets prisnivåer…)
Tror du överskattar hur mycket frukt och grönsaker folk äter generellt, otroliga mängder slängs och det som når disken är en absolut toppklass avseende estetik. När folk får höra att vi äter sallad till varje måltid tror de att vi är renlevnadsmänniskor eller nåt.
Varför inte kräva att de som kvitterar ut socialbidrag får göra en insats, men det kanske sker redan idag?
Varför inte kräva att alla som ställer krav på andra om att göra skitjobb i jordbruket ska jobba själva i jordbruket?
Jag jobbar som fibertekniker, och fixar för tillfället mest fiber i typ skogsområden och småsamhällen i västragötaland. Är nu permitterad sedan igår. Inte för att vi inte kan jobba. Men många fiberföreningar har fått sina bidrag omforslade till just bönder istället så att de ska kunna producera. Där av en väldig dipp just nu i mitt jobb. Permittering är väldigt winwin just för oss iallafall, och jobbar som tur är på ett ekonomiskt välmående företag.
@ Micke – Babylon Bee har redan skojat lite om det där:
https://babylonbee.com/news/millennials-finally-taking-coronavirus-seriously-as-avocado-toast-supplies-run-out
Alltså är bidragen och a-kassan för höga. Alternativt får vi börja betala mer för att få mat på bordet. Eller en kombination av dessa båda. Hursomhelst kan vi inte ha folk som är sysslolösa och inte kan tvingas att jobba när vi inte är självförsörjande. Det som skall odlas under sommaren är det vi skall äta nästa vinter(jordgubbarna kan vi skippa) Vem vet hur hur förörjningsläget ser ut då? Socialistregeringen har ju begärt extraordinära befogenheter, dags att ta till lite gammaldags kolschospolitik och tvinga ut folk i jordbruket? Det går inte att dra på detta i 2-3 månader och ta det genom den vanliga konsensusdiskussionsklubben a la Sverige och hoppas på att slippa beslutsfattande och ansvar.
Cornu: har du funderat på att göra en uppföljning av hur det ser ut inom livsmedelsproduktionen? Vad kan vi vänta oss av livsmedelssituationen framöver? Kommer det finnas mat öht eller är det bara vissa livsmedel som är i farozonen.
Gällande krav på att andra inte gör skitjobb, ja för det första är väl problemet att logistiken inte funkar – villiga arbetare finns, men de sitter i annat land och kan/får inte resa hit.
Jag tycker det är rimligt att kunna ställa krav på folk som lever på skattemedel som socialbidrag. Med vilken rätt skall de kunna ställa krav på att andra skall jobba och finansiera deras tillvaro? Alla kanske inte gör det iofs. Jag tycker det är märkligt med ett bidragssystem där det är bättre att stanna i bidrag än att försöka försörja sig själv i någon mån.
"Varför inte kräva att alla som ställer krav på andra om att göra skitjobb i jordbruket ska jobba själva i jordbruket?" För att de som ställer krav kanske redan har ett heltidsjobb och bidrar med massor av skatt till samhället.
@milda. Du skulle nog må bra av ett riktigt jobb och få lite skit under naglarna, istället för att glida runt på en höginkomstagares räckmacka.
"Varför inte kräva att alla som ställer krav på andra om att göra skitjobb i jordbruket ska jobba själva i jordbruket?"
Helt rätt!
Vad ger dig rätten att kräva att andra ska göra ett arbete som du själv inte är villig att utföra? Det spelar exakt ingen roll att du redan har ett heltidsjobb, du har ändå ingen rätt att kräva detta av andra.
Den dag som du själv sadlar om, då kanske du kan nämna detta.
1. Jordbruk är trevligt jobb
2. Tror inte det behövs tvångsmedel bara att annonsera ut jobben
3. Det är bara grönsaksodlingen som är arbetskrävande – potatis och vete mm sköts är väldigt automatiserat så ingen fara
4. Problemet är den importerade maten som utgör nästan hälften av vår försörjning och produceras i länder som har hårdare nedstängning än sverige
Det är väll inte milda som kräver det.
Det skulle väll då vara samhället som kräver att sysslolösa bidrar till livsmedelförsörjningen istället för att leva på bidrag(mildas pengar)
Har man tid att sitta här och kommentera på bästa arbetstid ska man definitivt inte klaga på andra. Börja med dig själv och ditt eventuella permitteringsbidrag och fundera över varför just du har gjort skäl för den medan andra med låga bidrag och hög skattebelastning ska klandras.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Stefan om du syftar på mig så har jag tagit ut några dagar föräldraledighet denna vecka. Men de som arbetar har vanligtvis också några pauser per dag och om de då vill lägga tid på att skriva här så klandrar jag inte dem för det.
Syftar inte på någon förutom de som känner sig träffade.
Dock tycker jag det är oerhört lågt att gnälla över de som inte har ett arbete.
Jag förstår mig inte på sån kravlöshet som vissa förespråkar, för mig skulle det inte vara konstigt att jag hjälpte till en del med något under en tid om jag skulle gå på socialbidrag.
Kravlöst?
Försäkringskassan jagar ju sjuka med blåslampa.
"Det går lika bra med selleri!"
Stefan
Det är inte just den målgruppen jag tänkte på utan de som får socialbidrag och är fullt friska.
Pengarna ska ut oavsett sysselsättning och omsättas i konsumtion och moms, in i kretsloppet och i slutändan tjänar även du på det.
Så. Tillgång på livsmedel minskar.
Priset går upp
Producenter får mer betalt
Produktionen ökar
"Varför inte kräva att alla som ställer krav på andra om att göra skitjobb i jordbruket ska jobba själva i jordbruket?"
Jag jobbar redan i jordbruket och gör alltså redan "skitjobbet" själv.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag har redan haft mina år med så kallade skitjobb. Efter utbildning så kan jag nu jobba och få högre lön.
-Varför skulle jag inte kunna ställa krav på att de som kvitterar ut försörjningsstöd tar ett jobb på annan ort eller ta lågbetalda obekväma eller skitiga jobb som jag fick göra?
Idag så är det ju jag som betalar deras bidrag med mina skatter!
Det måste bli större skillnad på att tjäna pengar på att jobba respektive att inte göra det och det är mycket möjligt att vägen dit innebär lägre bidrag och krav på att flytta för den som inte jobbar.
Göran j : det verkar som kommentatorerna här tycker synd on dig. De vill att du ska ta bidrag istället.
Så lösningen på problemet är att högutbildade läkare och ingenjörer ska sluta sina anställningar och jobba med säsongsarbete som inte behöver någon utbildning. Ex skörda grönsaker, frukt och bär. Alternativet så för man inte uttala sig.
Nu handlade det här om fullt friska och inte sjukskrivna. Men det kanske är bättre att låta maten ruttna på fälten och att vi får brist på vissa matvaror i höst och vinter. Det känns ju väldigt smart.
Måste kännas skönt, att sitta där, på den höga piedestalen, titta ner, och inse, att ni är mycket bättre än alla andra. Ändå är ni inte nöjda…
Du jobbar väl bara 40h i veckan som raketforskare. Ut på fälten resten av din vakna tid. Ledarskap kallas sånt.
Eller är du för fin för att få skit under naglarna, för du betalar skatt?
Har nog haft sk skitjobb. Mycket skit under naglarna också och så det räcker. Vantrivts i många år osv.
Har utbildat mig och har eget företag där jag har bra beläggning även dessa tider.
Förlåt men jag tycker fortfarande att det är slöseri med resurser och att låta mat ruttna bort på fälten.
Vi får väl se framåt sommar och höst när det kommer dit.
Sen arbetet i sig. Det är väl jobb som har funnits i alla tider, eller? Skulle det vara så fruktansvärt dåligt jobb. Då borde det väl vara förbjudet för alla de människor som kommer till Sverige varje år för att utföra det.
Jag förstår Mildas resonemang. De som argumenterar emot henne argumenterar implicit för medborgarlön.
Får nog slå ett slag för sossarnas gamla slogan "gör din plikt kräv din rätt". När det gäller skitjobb så har jag haft dom alla. Men det fina i kråksången är ju att man kan utveckla sig. Sin egen lyckas smed o.s.v. Sjuka ska få vara sjuka men individer som väljer att snylta på andra är nog bland det vidrigaste som finns. Endast slaget av dom som kombinerar detta beteende med kriminalitet.
Till de som i kommentarerna gnäller om att försörjningsstöd a.k.a socialbidrag är kravlöst: Är ni medvetna om att man i princip är tvingad att sälja av alla sina tillgångar innan man har rätt till försörjningsstöd? Dvs hus, bostadsrätt och även bil. Alla andra alternativ till försörjning skall vara uttömda innan bidrag ens är att tänka på. Hade en vän som under en period för många år sedan var i den situationen. Den första frågan han fick på Socialkontoret var om han hade nån kompis att låna pengar av.
Fan vad sjuka i huvet många av er är. Jag förstår varför det ser ut som det gör i landet.
Om bonden har svårt att betala kontant för arbetet så kanske han bör erbjuda delägande?
Och börsen är snart all time high igen
Knappast
Exceptionellt men ju inte oväntat. Sprida ut inköpen låter väl som en hygglig idé om man inte vill dunka in allt direkt i april/maj.
Samma sak ser man ju i alla andra länders konjunkturbarometrar, såklart. Läste nåt i The Economist om att småföretagare i USA minskat sin arbetstid med 40-50% i snitt eller nåt sånt. Frågan är vad nästa överraskning i ekonomin (något vi inte tänkt på som alltid funnits som plötsligt dras undan) blir…
Finanskris i någon form, pensionskris på obligationskrasch eller ngt – om centralbankerna köper alla obligationer blir pensionsfonderna sittande med aktier, kraschar sedan börsen är pensionerna borta etc…
Köper man in sig med allt nu kan man rida på momentumvågen uppåt till ATH igen. Risken med DCA är att man istället köper in sig på ATH +X% och då istället råkar ut för en dipp till Mars nivåer igen när man är fullinvesterad.
Skuldsidan helt klart det man ska titta på ja. Men ja med redan utlovade CB-stimulanser lär inte priset på statsobligationer och kommunobligationer krascha i första taget. Företags- och bostadsobligationer mer känsliga i så fall, det kommer vara omöjligt att hejda en nedgång i bostadspriser globalt. Så det blir intressant att se om den kan dämpas med penningpolitiska trick.
Och som vanligt hänger allt på om vi kan återgå till normalitet om en månad eller om sex månader, vilket i sin tur hänger på smittspridning och mortalitet, vilket vi ännu inte har konkreta data på (immunitetstesterna har en enorm spridning, allt från 1% till 30% i olika delar av världen och de svenska var tyvärr oanvändbara pga fummel).
Likt skuldkrisen pga finanskrisen kommer vi få en dubbeldipp även den här gången.
Normalitet inom 1 till 6 månader är enormt optimistiskt. Skulle så bli fallet har vi en rejäl hausse framför oss. Dock en riktig högoddsare.
Håller med, Stefan. Jag menar här mer möjliga återöppningar av delar av samhället, inte att det blir business as usual. Det jag menar är alltså det som diskuteras och så smått är på gång nu med skolöppningar, vissa mindre butiker öppnas, med mera som kommer i vågor världen över med start denna vecka.
Normalitet i affärslivet kommer långt senare och kommer säkert se annorlunda ut.
Ja, skulle det visa sig att de allra, allra mest optimistiska prognoserna med riktigt höga mörkertal är korrekta (dvs låg mortalitet), så kan återöppnandet gå mycket snabbt och då är det hausse. Tror det är lite väl önsketänkande att tro så.
Något som kommer som efterspel är väl hur länderna skall hantera sin nya statsskuld. Mer sparsamhet och neddragningar lär bara göra saken värre.
@Joakim Persson,
Mortaliteten är vad den är och så småningom kan vi börja räkna och få en ganska god uppfattning om den.
Det som avgör när vi kan öppna delar av eller hela samhället är hur belastningen på sjukvården utvecklas. Det hjälper inte om mortaliteten kan räknas i promille snarare än procent om det blir brist på vanliga sjukvårdsplatser eller intensivvårdsplatser.
PD: Så sant. Jag tänker mig att de hänger ihop. Höga mörkertal innebär att färre får symptom som kräver sjukhusvård.
Helt rätt att belastningen på sjukvården är nyckeln. Läget i Stockholm nu är inte hållbart, till exempel. Krisavtalet lär förlängas och nu börjar vi närma oss semestertider, plus att berget av uppskjuten vård växer.
Denna Corona-kris måste vara en skänk för både pessimister och optimister.
Jag funderar ibland på hur det skulle se ut om denna sjukdom aldrig kommit ELLER om sjukdomen hade kommit mitt i en högkonjunktur.
Med skänk för både pessimister och optimister så menar jag de som menade att en krasch var på väg och de som menade att en krasch inte var på väg.
Dags för en läxa för alla som bara sett börsen gå upp och sitter och klurar på vad de skall köpa när allt är så billigt..
Seriöst det är jättebilligt, kom igen och köp Björn.
What a difference a day make.. Vem kunde ens ana detta under nyårsfirandet. Galet vad sårbara vi har blivit, och vad fort det har gått.
Ja och var tog alla loeften vegen for det nya pretty?! Her i Spanien finns ju ingen plockar frukt/groensaker, allt gor till spillo so rekna med brist o hojda priser norrut!!! Helt sjukt!
Till och med ölförsäljningen minskar då ingen normalt funtad människa hänger på krogen längre. Heineken som äger Cruzcampo Spanien rapporterade 14% lägre ölförsäljning i mars:
https://www.iol.co.za/business-report/companies/heineken-beer-sales-slide-amid-
lockdowns-worse-to-come-47021303
Har du någon koll på hur vinproduktionen utvecklar sig i Spanien?
Funkar ej! Jumilla regionen foer vin i Murcia ligger nere, finns inte folk foer arbetet! Samma med apelsiner, citroner, ja allt! Visst, lantbrukare gillar att dra allt lite lengre en nodvendigt men denna gong er det faktiskt ot helvete! Bara ventar tills afferer saknar produkter och de minst bemedlade behover mat! En verre, ekonomi o produkter! Heromdagen sa chefen gor Guarda Civil saker som tog mig tillbaks till Franco eran. En "lapsus" enligt myndigheter, hmmm …
En verre foer restaurantes, bares och hotel, herregud!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Och det enda vi vet säkert är att ingen här vet
Byggsektorn är alltid sist på bollen, men hur länge dröjer det? Hörde att det var krångel pga balter/polacker inte kan komma till byggena längre.
Mmm, bygg alltid sencykliskt. Krånglig sektor med material och underleverantörer….. lär väl bromsa snabbare än vid normal kris antar jag.
Apropå lantbruk och mat: Frihandel för livsmedel är del av problemet. Kanske är nu ett bra läge att utesluta livsmedel från tullfriheten.
Börja med att stryka "frihandelsavtalet" mellan EU och Ukraina. Och sedan långsamt fasa ut det ur EUs interna marknad.
Jag tycker att vete kan få kosta mer i Sverige än i t.ex. Polen. Så att bönderna här kan få tjäna mer.
Groceries kostar hälften i Polen kontra Sverige.
Det är inte frihandel som är problemet. Problemet är statliga jordbrukssubventioner i vissa länder. Frankrike är t.ex. ökänt på det området.
Vi bör ha mer frihandel. Inte mindre. Men då måste stater låta bli att lägga sig i marknaden.