Ingen form av katastrofal mikro- eller makrodata eller kassa bolagsrapporter kan störa börserna, som fortsätter uppåt i såväl Europa, USA och nu även Asien med svarta siffror över nästan alla index.
Bullen. |
Stockholmsbörsens OMXSPI gick +1.87%, storbolagsindex OMXS30 +2.29%, tyska DAX +1.61% och till och med brittiska FTSE 100 steg med +2.30% igår. sedan gick S&P-500 +2.29% och tekniktunga Nasdaq 100 gick +3.11%.
I Asien nu på morgonen faller dock Australiens ASX 200 och går -0.36%, men i övrigt är det positivt med Hang Seng +0.43% och Nikkei 225 +1.25%.
Det verkar alltså inte finnas något i den reala ekonomin som kan påverka börserna, som väl drivs upp med centralbanksköpande av tillgångar. Således blir det väl som efter finanskrisen – massiva skuldberg, noll inflation, permanenta krisräntor, massiva uppgångar i tillgångspriser och ökade ekonomiska klyftor. Man har hittat den perfekta formeln för den finansiella ekonomin, som ingenting kan rå på. Vad som händer ute i verkligheten kvittar.
Eller så är allt en gigantisk tjurfälla och sedan går det åt helvete på riktigt…
Guldpriset stiger dock och är på rekordnivåer uppe på nästan 556:- SEK per gram.
48 kommentarer
Jag kan ju inte mycket om detta men noterade att USA räntorna, 10y, gått ned kraftigt. Deflation?
När nu i stort sett alla vräker pengar över sina ekonomier kommer det inte komma en inflationsvåg efter det, hyperinflation?
Kommer då inte räntorna gå upp före att det får genomslag i högre löner etc. så att alla med lån får ett par helvetiska år, företag, stater, och BLT?
Det pratas också mycket om "obligationsberget" på "XXX hundred trillion USD".
Hur skulle detta förmodat totalspruckna berg klara sig vid en snabb sväng från deflation till hyperinflation?
Och så till sist, kan man "rädda världen" genom att göra en Japan 1990 och finansiellt krossa Kina så dom blir slaskhinken för denna kris eller är det för stort för det?
Låste naturligtvis mina boräntor på 3år till 1.5% så man missar väl lägre räntor och så löper lånen ut mitt i hyperinflationen och sjudubblas 🙂
Det blir bara inflation om pengarna når den verkliga ekonomin utanför finansmarknaderna. Vilket inte skedde efter finanskrisen.
Var är pengarna menar du?
Igen vet vad som väntar runt hörnet. Och jag byter fot hela tiden. Min ide är att göra mig skuldfri och flytta resterande kapital på flera banker (Misstänker att bankerna kan bli insolventa, och vem som sitter på svartepetter vet man inte). Jag är glad att jag blev inspirerad av den här bloggen och köpte fysisk ädelmetall för några år sedan. Har känts som en värdelös investering tills nu. Sen funderar jag på att köpa solceller, och klä kåken med… Sen tror jag det är en god idee att göra sitt bästa för att behålla jobbet. Som egen företagare har jag en hel del ess i rockärmen som jag idag är glad för. att bli egen är oxå något som jag inspirerats av från den här bloggen. jag är väldigt tacksam för Cornus stretande och generositet med information.
Ja det enda gamet just nu är väl att försöka ha kvar jobbet 🙂
Cornu får fråga, de pengar som nu pumpas ut, är det inte väldigt mycket direkta stöd till företag?
Det som populärt brukar kallas helikopterpengar?
Så når inte dessa pengar ut till den verkliga ekonomin undrar jag?
Det (hälso)övervakningsindustriella komplexet som nu träder fram globalt flyttar massor av makt till STEM-sfären från tyckonomin – det är den största samhällsomvandlingen i modern tid och givetvis stiger börserna – därför att på lång sikt kommer det att skapa massor av nya jobb, riktiga jobb, som värderas därefter. 🙂
Jag tänker att det kan jämföras med stenålderns övergång till bronsålder, eller bronsålderns övergång till järnålder. De flesta som levde då förstod inte signifikansen av det som hände i utvecklingens frontlinje, först kom de militära applikationerna, jobben kom senare. Den så kallade sociala distanseringen nu har ju t.ex inget uppenbart jobbvärde ännu – men för militär digital övervakning är det ju en guldgruva att få folk att stå just såpass långt ifrån varandra att man kan särskilja vem som är vem enbart på signalerna från deras mobiltelefoner. 🙂
@peter kan du förklara? För en normalbegåvad. Verkar intressant!
Att skämta om eländet är nog det enda rätta om man inte ska bryta ihop. Så länge det inte blir lag på inopererat SIM-kort i hjärnbarken finns lyckligtvis fortfarande utvägen att vägra mobil – med uppenbar risk att bli terroriststämplad så fort man kommer inom synhåll.
Vad krävs för att pengarna ska komma ut som hyperinflation? Hur stor är risken?
Det är väl inget att klaga på. Vi har ju en delikat situation:
1) Anställda behöver inte arbeta men får lön och är kreditdugliga
2) Räntorna förblir låga och man kan leva i fina villor och grilla oxfilé
3) Börsen går upp
4) P.g.a. corona räddar vi klimatet då få kommer resa
HURRAAAAAA!
Härligt att börsen öppnar upp 🙂 Det kanske var på nyheten att Volvo förlänger permissionen.
JAAAA de borde ge evig permission! det borde ge oändlig börskurs.
Nää kanske inte evig men det är ju inflation på börsen nu. Ungefär som för 10 år sen när många trodde att bostäder var övervärderade men icke för centralbankerna sänkte priset på pengar och då flödade det till bl.a. till bostäder.
På tal om 10 år:
OMX30GI +68.58%
SEK/USD minus 29%
Så var det med den svenska börsens förträfflighet från ett internationellt perspektiv.
Hela 19.7% i totalavkastning på 10 år vilket överensstämmer ganska bra med den officiella inflationen. Friskriver mig för eventuell räknefel. Rätta mig gärna.
Under samma tidsera har guldet avkastat 49.4% så man kan kallt konstatera att guldbaggarna vunnit på teknisk knock out mot "börsen är alltid bäst" folket.
Under samma tidsera har S&P500 avkastat 157.3%
Så välj marknad med omsorg.
Sverige är inte bäst även fast vi gärna vill tro det i alla möjliga och omöjliga sammanhang.
I USD?
Yes. Alla siffror är ur ett amerikanskt perspektiv. Dvs i USD.
@Stefan: Nu pratar vi tyst om detta….:)
Kör nog ett blogginlägg i ämnet…
Ja problem på riktigt blir det nog inte förens USA får problem att betala räntor med nya pengar. Så länge de bara kan trycka nytt för att lösa gamlla lån plus ränta så kan det nog rulla på.. Och då handlar det väl mest om förtroende och beroende till US. Alla länder ökar ju sin peningmängd, så att det egentligen är inflation märks inte så mycket.. inflation behöver ju inte synas i KPI. Åtminstone tänker jag att inflation mest märks som skillnaden mellan stater där den som avviker kan få problem med ränta och valuta kurs.. men nu är ju alla överens om att mer pengar i systemet är lösningen på allt
Vi närmar oss nog den punkt där USA nog inte ens längre kommer att försöka låtsas att statsskulden kommer att kunna betalas någon gång i framtiden av kommande generationer.
Se det som om du ska försöka dra hem en tillfällig partner från krogen. Det finns bara riktigt fula jävlar på stället men du är tvungen att ta en. Så vem vill du hoppa i säng med. Kronan? Euron? Dollarn? Rupis? Rubel? Min magkänsla är ändå att dollarn även om den stinker skit ändå är mindre rutten än tex euron. Sen har du ju guld, men vill du lägga allt du äger och har där? Många oljenationer sitter oxå på stora mängder guld. och på grund av det smått sura läget i oljehandeln så finns det risk att de dumpar guld för att klara likviditeten. Ett av många möjliga scenarion.
Det finns två sorters övergångar, på samma sätt som det finns två sorters standarder.
Formella och de facto.
Formella övergångar och standarder genom beslut har lägre densitet, eftersom de kan negeras av nästa beslut, och nästa, och nästa.
De facto övergångar och standarder växer fram organiskt över tid genom tyst acceptans och/eller ignorans – men har i gengäld högre motståndskraft mot fluktuerande beslut.
USA precis som Sverige har ju i praktiken tryckt pengar i massor redan. Federal Reserve äger 33% av USAs statsskuld, Riksbanken äger 30% av den Svenska statsskulden.
Jo. Börsen verkar vara totalt likgiltig till vad som än händer. Problematisk för en skeptiker som väntar på en större nedgång. Det blir ju problem på vilken fot man ska stå. Jag försöker med konststycket att stå mitt i mellan. Rätt defensiv väntandes på en större nedgång men samtidigt månadssparar.
Jag tror ju på den stora massans psykologi och är övertygad att den dag jag ger upp min defensiva strategi och går in tungt. Då kommer ju naturligtvis raset. Viva la doping!
Time the marked är ingen bra strategi. Tänk alla de som 2009 avstod från att köpa bostad p.g.a. risk för bostadsbubbla. Nu krävs ett prisfall på 70% för att komma tillbaka till samma nivå som man ansåg dyr för drygt 10 år sen. 🙂
Bättre att välja risknivå och köra på det istället.
Bostad är ju ändå en sak. Någonstans ska man väl ändå bo. Aktier och fonder är väl inte lika nödvändiga.
Sen har jag aldrig trott på att sitta still i båten. Jag har hållit på här i ca 35 år och ångrar inte det sättet.
Bostad är ju också sen flera år tillbaka en finansiell tillgång. De flesta som köper kallar det ju pensionssparande och investering. Hur ser din börsportfölj ut då?
Problemet är att du ser pengar som det stabila och aktier som en spekulation. Risken ligger i att pengarna blir värdelösa.
Bostad/pensionsparande. Vet inte ja. Ska man då belåna upp det eventuella mervärdet i den bostaden man har? Eller ska man sälja den och hyra dyrt? Jag ser mest bostaden som ett måste och är väl ffa den som barnen en dag kommer att ärva.
Olika portföljer Lysa = 80/20 ränta, aktier. Tjänstepension samma. Privat aktiekonto samma men likvider i stället för ränta. Företagets aktiekonto något mer aktiedel och resten likvider.
@Nisse Nilsson: Ja och alla ser inte bostaden på samma sätt. Därav anledningen till varför man får höra att det är en investering. Till skillnad från börsen är bostadsinvesteringar säkra. Hittills har ju de som hävdar det haft rätt med råge. Avkastningen på eget kapital de senaste 10 åren på en BR i storstadsområde har varit väldigt bra. Bor man t.ex i en BR och är skuldfri och lägenheten är värderad 6 miljoner och avgiften ligger på 4000 kr i månaden så kan man ju:
1) Välja att bo kvar för 4000 i månaden
2) Välja att hyra i samma område för 9000 i månaden (mindre lägenhet då den stora är onödig).
3) Sälja och flytta till solen (tro det eller ej även om det låter helt främmande och ofattbart men av 2 miljoner med utländsk bakgrund i Sverige finns det minst 1 som inte vill dö i Norden)
4) Bo kvar, belåna en del och låta barnen ärva resten om man har barn.
Finns många alternativ. 🙂
Är det värt att ha LYSAS räntor i denna miljön när i princip den enda avkastningen kommer från företagsobligationer?
Vad som är rätt vet jag inte. Ränta eller aktier. Jag har den här strategin just nu och tanken är att jag viktar över till mer aktier för varje månad och då när aktiemarknaden gått ner en hel del. Men tiden verkar ju vara ur led så vad som är rätt?
Vad är grejen med räntemarknaden som lockar?
En negativ avkastning?
Fullt införstådd att man i vissa fall måste välja fonder men ibland är cash bäst även fast det råkar vara en relativt svag valuta som SEK.
Sen måste man naturligtvis ställa sig samma fråga angående aktiemarknaden. Varför välja den?
@Goofy,
Om man kallar bostäder för pensionssparande och investering ska man väl snarare fråga om hur bostadsportföljen ser ut?
@Stefan Ö
Där det går att ha likvider på kontot så har jag det. Sen med tjänstepensionen så funkar ju inte det. Lysa viktade jag ju om i februari till mer ränta. Visst kunde jag ta ut pengarna från kontot men det orkade jag inte.
Men jag håller med. Hellre likvider på kontot än ränta.
Ja man fortsätter på inslagen linje.
Expandera money supply kraftfullt. Extremt låga räntor, paket osv. Därefter säkerställer man att alla KPI som mäts omdefinieras, så att centralbankerna kan fortsätta charaden.
På full bekostnad av löntagare, även de med tillgångar. (Det finns en miniminivå av tillgångar som krävs för att gynnas).
Det enda som kan få stopp på spektaklet. Kassaflöden som stryper stora aktörer eller många små. Massarbetslöshet.
Jag är säker på att alla som undrae varför börsen stiger har sparande och pensionsavsättningar i fonder. Lev som ni lär och sluta sätt in pengar på börsen och sälj av så får ni den efterlängtade nedgången.
Har svårt att tro att börsen drivs primärt av netto av pensions spar. Nettot varierar nog för olika länder men tex US borde väl ha nära noll i netto sparande då de haft pensions sparande som norm i stället för statliga utfästelser om framtida utbetalningar.
https://sebgroup.com/sv/investor-relations/aktien/de-storsta-aktieagarna
Störst ökning har varit andra,tredje och fjärde ap fond…
Ingen konstigt med börsen. Rika ser till att de blir rikare. Ju mer pengar man har ju lättare blir det att göra mer.
Hur mycket kan börsen egentligen faller idag ? Pensionsfonder och många ägare säljer aldrig, jag faktiskt undrar hur mycket är möjligt när helt enkelt bara ett lite del av kapital är tillgängligt för illoyal spekulanter som kanske många av oss ?
Mycket viktigt inlägg.Det allra mesta av storkapitalet säljer aldrig, pensionsfonderna säljer i princip bara för att göra pensionsutbetalningar. Det rörliga kapitalet som spekulerar i upp och nedgång är förhållandevis litet.
Om de bara äger och varken säljer eller köper så kommer de ju inte att påverka kursen alls.
De köper givetvis. Mer pengar strömmar in i pensionsfonder. När det sinar så trycker riksbankerna in likviditet i systemet.