Stockholmsbörsen öppnar starkt efter att likt de flesta index fått ett dödskors förra veckan, och upplevt en röd vecka som gått. Val av aktiefonder i PPM nedan också.
Dagschart OMXSPI och OMXS30. |
Förra veckan bjöd på negativs börser i UDS, även om breda OMXSPI och en del andra europeiska index faktiskt steg marginellt.
Stockholmsbörsen öppnade liksom Europas börser starkt idag måndag, trots att det blev ett dödskors förra veckan som enligt den tekniska indikator säger sälj. Detta bekräftar i så fall ur tekniskt perspektiv att vi är i en tjurfälla och börserna kommer fortsätta nedåt.
Det är för övrigt mycket vanligt att dödskorset – som släpar efter något – följs av en upprekyl, då eftersläpningen ofta sammanfaller med tjurfällan. Dödskorset handlar inte om att vara perfekt från första dagen, utan är en signal om långsiktigt trendskifte.
Tjurfällan till trots är mina omplaceringar till 10% på aktiemarknaden nu genomförda eller under genomförande över alla portföljer, vilket minst sagt var en hel del jobb med tanke på antalet kapitalförsäkringar, investeringssparkonton, PPM och inte mindre än sex olika tjänstepensioner jag dragit på mig genom åren. Hos SEB valdes SEB:s billigaste indexfonder, hos Avanza Avanzas billigaste indexfonder enligt tidigare besked om 40% global, 20% Europa, 20% Sverige och 20% tillväxtmarknader, hos Sparbanken Roburs indexfonder och för PPM blev det Länsförsäkringars motsvarande. Avgifterna ligger i bottenklassen, och är det som avgör vid köp av indexfonder.
PPM. |
Detta ger en spridning av motpartsrisken. Tyvärr blir det bara en enda kort räntefond i PPM, på grund av den fåniga begränsningen av max fem fonder, så återigen sitter jag alltså i en motpartsrisk mot en enda likviditetsfond. Dock är valen av likviditetsfonder annorlunda hos övriga banker, så över samtligt kapital uppnås viss riskspridning av motpartsrisken. Sedan innehåller Öhman rejält med statspapper, som bör förbli likvida.
Överlag kan det vara en fördel att välja bankens egen likviditetsfond, på grund av kortare handläggningstider vid köp-sälj-byte än för externa fonder. Numera 100% ratade Spiltan Fonder tog oerhört lång tid på sig att betala ut pengar även när fonderna öppnat för handel.
Som tidigare konstaterat är Swedbanks och Sparbankernas webtjänst plågsam när det gäller fondbyten. Det är rent smärtsamt att köpa och sälja fonder där, eftersom det inte går att göra i bulk, utan bara som enskilda affärer. Att byta från en räntefond till fyra olika aktiefonder på sex olika konton innefattade alltså 4×6=24 moment, där alla dessutom krävde fyra klick vardera för totalt 96 moment.
Lägsta nivån man kan kräva är att det ska gå att välja flera fonder direkt och fördelning mellan dessa.
Även om jag för stunden ligger plus på bytena till aktiemarknaden, så kommer det gå ner igen och bli minus. Återköpen sprids ut under 10 månader, och det finns ingen som helst ambition att varje enskilt återköp ska vara lönsamt förrän om några år. Det är bara backtraders som gör perfekta affärer, och det här handlar om strategiska köp, inte taktiskt perfekt trading.
17 kommentarer
Finns det några sunda belägg för att placera hela 20% i Sverige? Frågeställningen är inte dryg från min sida utan snarare nyfiken.
Har själv reflekterat över min eventuella home bias när Sverige trots allt reflekterar omkring 1% av den globala börsen.
Informationsövertag. Lägre förvaltningsavgifter. Annars är som sagt 80% utomlands.
Informationsövertag kan jag köpa om man handlar med enskilda aktier. Men jag ser inte riktigt vinsten av det när man investerar i en indexfond om jag ska vara ärlig.
Förvaltningsavgiften är ju dock en högst giltig anledning. Sitter som sagt lite i samma båt själv i mina aktier men 20% känns spontant lite väl högt. Å andra sidan är jag kanske irrationellt pessimistisk angående framtiden för svenskt företagande…
Annat argument är att man vill ha del av den finansiella uppgången och utvecklingen i det egna landet, även om man förstås gynnas även via arbetsmarknad och skatter vid goda tider. Ökar deltagande i den egna ekonomin, stimulerar svenska företag och gör det lättare för dem att få kapital, stärker svenska kronan att inte alla pengar flyttas utomlands med mera med mera högnivåtankar.
Informationsövertaget gäller t ex konjunkturcykeln, olika makronyheter etc som i allra högsta grad påverkar index. Vore det inte för riskspridning hade jag föredragit att sätta 100% i Sverige pga att det är svenskt mikro och makro jag till 95% följer.
Snygg ny(are) logga och extra plus att du hittat rätt färg denna gång.
Men DNS är fortfarande inte uppdaterat. 🙂
Det är alla Swingtraders som driver kursen på måndagar, det är ner -1 % efter 16. Corona kommer fortsätta öka långsiktigt, att agera på små hack över helgerna kan bero på eftersläpande rapportering.
Vad tror ni framöver, borde inte effekterna av det som sker i sammahället i dag ge en lägre dipp framöver, i sommar/ höst? När kommer delårsrapporterna och vilken effekt kommer dessa ha på kurserna? Tror vi ska ner lägre, men som sagts många gånger förut, nästan omöjligt att tajma markanaden.
Ber om ursäkt för min kassa stavning, tror att ni förstår, går lite fort ibland när man multitaskar jobb och cornucopia 🙂
Om jag inte ser helt fel så är det ATH på guld nu efter ett morgonrally: 535SEK/g men något kvar till ATH i USD.
Läser man mellan raderna står där med stora bokstäver: " No More Spiltan"
Läser man själva raderna så står det "Numera 100% ratade Spiltan Fonder…" 🙂
jamen… det är sant 😀
Börjar fundera på köpwarranter i TUI. De har gått ner mycket mer än de flesta (runt 70 %). De fick dock nyligen stödlån från tyska staten på några miljarder. Handlar idag på PE runt 5.
Bolaget kommer antagligen gå uselt i år, men när resandet sätter fart igen så borde de kunna nå en liknande omsättning som tidigare.
Ja frågan för resebolag är nog om de överlever troligen en säsong utan omsättning, och därtill en del krav på återbetalning som flera redan har börjat neka, juridiken bör ju vara klar så det kan bara handla om att köpa sig tid..
Vi siktar på gruppimmunitet även vad gäller att få sparken. När 60 procent avskedats kommer det att gå trögare med resten, dvs de statsanställda.